STIWOT

Geschiedenis - Nieuwe projecten, Oorlogsmusea.nl en Band-of-Brothers.nl

Oorlogsmusea.nl

In de zomer van 2002 presenteerde STIWOT de eerste van Go2War2 onafhankelijke website, Oorlogsmusea.nl. Het idee voor deze website was ontstaan door de vele e-mails die we ontvingen met vragen over musea en bezienswaardigheden. Op Go2War2 was weliswaar enige informatie hierover te vinden, maar een aparte website gaf veel meer mogelijkheden. Oorlogsmusea.nl werd de grootste Nederlandstalige website met foto’s en korte informatie over musea, begraafplaatsen, monumenten en andere bezienswaardigheden die verband hebben met de Tweede Wereldoorlog. De landen en locaties die gedurende de eerste periode aan bod kwamen waren voorlopig nog enkel Nederland, België, Luxemburg en Normandië.

Het project Oorlogsmusea.nl was voor STIWOT een grote technische verandering. We werkten namelijk voor het eerst met ASP (Active Server Pages). Dit betekende dat we niet voor elke nieuwe pagina opnieuw de html-code moesten opmaken. Via een database kon de informatie gemakkelijk toegevoegd worden, ook door medewerkers zonder uitgebreide technische kennis. Nog altijd wordt er op deze basis gewerkt.

Band-of-Brothers.nl

Naar aanleiding van de zeer populaire tv-serie “Band of Brothers”, die in 2002 op de Nederlandse televisie uitgezonden werd door SBS6, begon Don van den Bogert een speciale Band of Brothers afdeling op Go2War2. Op de website van SBS6 stond dit uitgebreide onderdeel van Go2War2 zelfs vermeld als de officiële Nederlandstalige website over de miniserie.

Toen “Band of Brothers” niet meer op televisie te zien was, bleef de belangstelling voor de paratroepers van Easy Company van het 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division groot. De informatie werd van de Go2War2-server overgeplaatst naar een eigen domeinnaam, namelijk Band-of-Brothers.nl. Op deze website vertelden we het verhaal van de veteranen van Easy Company, maar ook dat van andere Airborne-veteranen. De website groeide uit tot de “WWII Paratrooper Webbase”, maar werd in 2005 overgedragen aan een nieuwe eigenaar en maakte vanaf dat moment dus niet langer deel uit van STIWOT. De website bestaat nog steeds, maar niet meer in de oorspronkelijke vormgeving.

Lees verder...