STIWOT

Prijsvraag: Soldaat van Oranje [winnaar bekend]

Gepubliceerd op: 20 februari 2010


Stichting Peter Tazelaar herdenkt de geboortedag van Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema (3 april 1917 te Soerabaya).

Erik Hazelhoff Roelfzema zette op 23 november 1941 de geheim agent Peter Tazelaar in Scheveningen aan land. Op meeslepende wijze beschrijft historicus Victor Laurentius in zijn boek “De Grote Tazelaar - Ridder & Rebel” het nu toe onbekende spionageverhaal van Peter Tazelaar.

Ter gelegenheid van de geboortedag van Erik Hazelhoff Roelfzema verloot Stichting Peter Tazelaar i.s.m. STIWOT een overnachting in het Scheveningse Kurhaus op 3 april a.s., met welkomstdrankje en ontbijt. Tevens verschaft de auteur een rondleiding langs Haagse adressen die een rol speelden tijdens de geheime missie van Tazelaar.

De deelnametermijn aan deze prijsvraag is verstreken. De winnaar is dhr. Regterschot. Hij stuurde de volgende bijdrage:

Graag wil ik voor u omschrijven wat het begrip ‘Soldaat van Oranje’ voor mij betekent.

Sinds mijn vroege tienerjaren heb ik een grote interesse voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, waaronder het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema. Zijn boek heb ik dan ook meermaals gelezen. Uit zijn activiteiten tijdens de oorlog blijkt een enorme wilskracht, moedigheid en vertrouwen in eigen kunnen om datgene te doen waarin hij geloofde. Nu ik in mijn studententijd zit en even oud ben als dat hij was tijdens de oorlog, zie ik hem als een voorbeeld. Ik probeer zijn voorbeeld te volgen door datgene te doen waarin ik geloof. Ik trek mijn eigen plan en laat me in eerste instantie niet leiden door de mening of overtuiging van andere mensen.

In mijn houding wordt ik gesteund door een prachtig citaat van de Amerikaanse schrijver en filosoof Henry David Thoreau, welke terug is te vinden voorin het boek ‘Soldaat van Oranje’ van Erik Hazelhoff Roelfzema:

‘Als je uit de pas loopt,
is het misschien omdat je luistert naar een andere tamboer.
Marcheer op de muziek die je hoort,
hoe ook de maat en van hoeverre.’

Kortom, voor mij staat het begrip ‘Soldaat van Oranje’ voor iemand die datgene doet waar hij in gelooft. De ‘Soldaat van Oranje’, Erik Hazelhoff Roelfezema, vormt daarin voor mij een voorbeeldfunctie.


Dhr. Van den Oever eindigde op een goede tweede plek. De Stichting Peter Tazelaar heeft ook hem uitgenodigd de rondleiding bij te wonen.