STIWOT

STIWOT krijgt foto's

Dhr. M. G. van Hemmen uit Boxtel heeft aan STIWOT een aantal foto's geschonken.
Dhr. van Hemmen is zo onder de indruk van het werk van STIWOT dat hij vindt dat deze foto's bij ons in goede handen zijn. De foto's zijn door hem geschonken zodat STIWOT ze voor haar werkzaamheden kan gebruiken.

Het bestuur van STIWOT is Dhr. van Hemmen dan ook heel dankbaar voor het in onst gestelde vertrouwen en zal zeer zuinig op dit geschenk zijn.

Hieronder zijn de geschonken foto's te zien. Het zijn foto's van de Duitse V wapens, waarbij ze opgesteld zijn voor het publiek. De foto's zijn genomen op de Groenplaats te Antwerpen.


Klik op de foto's voor een vergroting.

Wilco Vermeer
Secretaris STIWOT



Nadat dit bericht op onze website verscheen, volgde al snel de volgende reactie van Dhr. van Deun.

De foto's werden kort na de bevrijding genomen veronderstel ik, dat kan je zien aan de vlaggenschilden opgehangen aan het grote gebouw (UK en VS vlaggen).
De V1 en V2 stonden toen opgesteld op het Groenplein (soms verkeerdelijk aangeduid als Groenplaats) in het centrum van Antwerpen, niet ver van de Onze Lievevrouw kathedraal. Ik vermoed zelfs dat de twee foto's met betrekking op V2 over het zelfde toestel gaan maar vanuit een andere hoek zijn genomen. In het grote gebouw op de achtergrond van de twee bovenste foto’s was toen het grootwarenhuis "Grand Bazar" ondergebracht (zie de benaming op het fronton van de ingang). In de jaren '90 werd dit omgevormd tot het Antwerp Hilton Hotel. De achtergrond links, van de foto rechts onder toont het groot café met terras (nu overdekt winkelcentrum) dat naast het grootwarenhuis gevestigd was. Het grote witte gebouw op de hoek is later omgevormd tot overdekt parkeer gebouw behorend tot, en met rechtstreekse toegang tot, het groot warenhuis. Op het dak van het witte gebouw achteraan (overzijde van de straat) merk je een gedeelte van de naam op "IES NATIONALES" eigenlijk moet het GALERIES NATIONALES zijn maar ik denk dat het eerste stuk van het reclame paneel het einde van de oorlog niet gehaald heeft. Op dit Groenplein staat nu ook een standbeeld van de schilder P.P. Rubens (ik weet niet of het er reeds in de oorlog stond). De foto met de V4 is niet zo ver uit de buurt van de andere genomen, namelijk op het Steenplein. We zien de ramp die van het plein naar de hoger gelegen ingang van "het Steen" (kasteel gelegen aan de oever van de Schelde) gaat. De foto werd genomen met de rug naar de Schelde en we zien op de achtergrond de huizen van de Orteliuskaai.
Het betreft hier dus niet ontplofte tuigen die vanuit Duitsland afgevuurd werden om de haven van Antwerpen te treffen. Een bekende voltreffer is deze van een V1 toestel op de bioscoop REX aan de "De Keyserlei".

Eddy van Deun