STIWOT

Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT

Kerstmis 1944 werd door kinderen in de bevrijde delen van Europa vaak gevierd met hun bevrijders. Geallieerde militairen deelden lekkernijen en cadeautjes uit of organiseerden feestjes voor de jongens en meisjes die de voorgaande jaren van bezetting meestal een sobere kerst hadden beleefd.

Op de onderstaande foto is Leading Aircraftman Fred Fazan uit Londen te zien, die verkleed als de kerstman cadeaus uitdeelt aan Nederlandse kinderen op vliegveld Volkel op 13 december 1944. Leden van No 122 Wing van de RAF hadden hun snoeprantsoen wekenlang opgespaard en geld verzameld om de plaatselijke jeugd een behoorlijk kerstfeest te geven. Volgens de fotograaf was de kerstman dit jaar bang van Messerschmitts waardoor hij zijn arrenslee had omgeruild voor een Hawker Tempest.


Foto: Clark N S (P/O) / Imperial War Museums / CL 1729

Nu, 74 jaar later, naderen de kerstdagen en het einde van het jaar opnieuw. Er is weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar in 2018 werd op TracesOfWar.com de 110.000-ste bezienswaardigheid toegevoegd. De meeste daarvan hebben te maken met de Tweede Wereldoorlog, maar intussen telt de site bijvoorbeeld ook meer dan 40.000 locaties die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog. Op diezelfde site werden het afgelopen jaar ook alle ontvangers van de Medal of Honor en het George Cross nagelopen en aangevuld. Ze zijn nu voorzien van alle belangrijke informatie, zoals graflocatie, portret- of graffoto en rang. Ten slotte verschenen op Go2War2.nl het afgelopen jaar diverse recensies en artikelen, waaronder over de Slag om Sluis 11 en de Crash van de Lancaster ED928 in Wittevrouwen te Utrecht.

Alle genoemde werkzaamheden (en veel meer) werden verricht door onze vrijwilligers, die we via deze weg graag willen bedanken voor hun inzet. Zou u het leuk vinden om in het nieuwe jaar ook mee te werken aan onze projecten? Bekijk dan de vacatures op onze website of stuur een mailtje naar info@stiwot.nl met daarin aangegeven waar uw interesses liggen en wat voor vrijwilligerswerk u zou willen doen voor ons. We zien met belangstelling uit naar uw aanmelding.

Tot slot wensen we u, namens al onze medewerkers, fijne kerstdagen en een voorspoedig 2019! We hopen ook in het nieuwe jaar weer op u te mogen rekenen, als donateur, bezoeker van onze website of deelnemer aan onze battlefield tours. Graag tot volgend jaar!