Overzicht:
- Fotoverslagen op TracesofWar.com
- Medewerker onder de loep 1
- Interview met Roger Moorhouse
- Medewerker onder de loep 2
- Nieuwe recensies op Go2War2.nl
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
 

 

 
Medewerker onder de loep 1 (Redactie nieuwsbrief)
Naam: Anneke Moerenhout
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Mijn zoon Paul Moerenhout is sinds 2010 als medewerker voor STIWOT aan de slag. Door mijn vak als fotograaf maakte ik altijd al veel beeldmateriaal dat oorlogsmonumenten gerelateerd was. Paul plaatste dan voor mij deze foto’s. Door de grote toevoer aan materiaal heeft Paul mij toen aangemeld bij STIWOT en ben ik zelf artikelen gaan plaatsen.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Eigenlijk werk ik alleen aan de website TracesofWar. Ik plaats daar nieuwe artikelen of ik vul artikelen aan van andere medewerkers. Dit kan van alles zijn, monumenten, oorlogsgraven, Stolpersteine etc.
Ik gebruik hiervoor mijn eigen beeldmateriaal en heel soms enkele foto’s die familie of vrienden mij hebben gegeven. Ik gebruik nooit beelden van Wikimedia o.i.d.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Samen met Paul sinds 2010, op eigen naam sinds 2011.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat is heel verschillend. De ene week doe ik vrijwel dagelijks wel iets, soms is het te druk in mijn eigen bedrijf en beperk ik het tot in het weekend. Verder ben ik in mijn vakanties ook altijd wel ergens aan het fotograferen en ga ik naar een plaats of provincie waar ik niet vaak ben geweest dan gaat mijn camera natuurlijk mee.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Paul en ik hebben enkele jaren geleden Arlington en Washington bezocht. Op de begraafplaats Arlington zijn 4 Nederlandse Oorlogsgraven, ook die hebben we toen bezocht. Bij terugkomst in Nederland heb ik toen aan de dochter van een van deze slachtoffers de foto’s van het graf van haar overleden vader kunnen geven. Ze was daar intens gelukkig mee, dat is een heel goed gevoel dat je dat hebt kunnen doen.
 
 
Met welke STIWOT-medewerkers heb je het meeste contact?
Het meeste met Paul, dat spreekt voor zich. Verder in de tijd dat Fedor teamleider was ook vaak met Fedor. Ik heb van hem veel ondersteuning gehad. Nu af en toe met Lennard of Jeroen, meestal gaat dat over het gebruik door derden van beeldmateriaal.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2-gebied?
In ons gezin was het altijd al heel gewoon om in vakanties begraafplaatsen, musea of aan oorlog gerelateerde plaatsen te bezoeken. Dit doe ik samen met mijn man nu nog steeds. Verder lees ik nogal veel…
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik heb sinds 26 jaar een eigen fotozaak in Made, dat is heel prettig te noemen!
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Dat is toch wel wat er hier in Noord Brabant in onze eigen omgeving is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik ben geboren op het ouderlijk huis van mijn vader, een boerderij aan de Poolse Dreef in Terheijden. Door de ligging van de boerderij heeft deze locatie tijdens de oorlog veel verhalen. Mijn vader, inmiddels overleden, wilde er zelf nooit veel over vertellen, maar het blijft bijzonder om daar te zijn en er meer over te weten.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
Die kijken daar niet van op, ze zijn immers zelf ook besmet met dit virus!
 
Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Mijn eigen zakelijke site… www.fotoanneke.nl.
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Die dagen zijn er niet….. Ook al heb ik geen tijd om zelf iets in te voeren, ik kijk dagelijks wel op de site.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Samen met Paul staat er nog een reisje naar de concentratiekampen in Duitsland op het programma. Paul heeft momenteel door werk en privézaken weinig tijd maar het komt er vast nog wel keer van.
Verder wil ik nog een keer naar Baskenland, Spanje.
 
Wil je nog wat kwijt?
Het is fijn dat er dit soort websites zijn. Oorlog mag niet vergeten worden en hierdoor blijft het in beeld. Ben trots op ook de andere medewerkers die hier als vrijwilliger aan mee werken.
 
Wilt u ook vrijwilliger worden voor STIWOT? Bekijk dan onze vacatures en reageer.

 
Interview: Van de onderbroek van Rudolf Hess tot de Goliath tank (Redactie TracesofWar.com)
Roger Moorhouse is een Britse historicus van wie eerder de boeken ‘Hitler, de aanslagen’ en ‘Duivelspact’ in Nederland werden uitgegeven. Onlangs verscheen bij Just Publishers de Nederlandse vertaling van zijn nieuwste boek, getiteld ‘Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen’. Hierin beschrijft de schrijver de politieke, sociale en militaire geschiedenis van nazi-Duitsland aan de hand van 100 voorwerpen die elk een ander facet belichten van de naziperiode. Voor TracesofWar.com stelden we de schrijver een aantal vragen over dit boek.
 
 
In uw boek vertelt u de geschiedenis van het Derde Rijk aan de hand van 100 voorwerpen. Was het moeilijk deze voorwerpen te selecteren? Welke criteria heeft u daarbij gebruikt?
Ik had twee belangrijke criteria bij het selecteren van de voorwerpen. De eerste was dat het voorwerp nog moest bestaan en in theorie tastbaar moest zijn. Dus niets dat gezonken was tijdens de oorlog (zoals de Bismarck) of vernietigd na 1945 (zoals de Berghof). De enige uitzondering op deze regel is de toevoeging van de Bloedvlag, die na 1945 is verdwenen, maar die ik te belangrijk vond om weg te laten.
 
Mijn tweede criterium was dat het voorwerp een verhaal moest representeren dat groter is dan het voorwerp zelf. Het was daarom niet genoeg als een voorwerp zelf interessant was; het moest ook een breder beeld belichten. De Volksempfänger bijvoorbeeld kan gebruikt worden voor een bredere analyse van het gebruik van de radio voor propaganda door de nazi’s.
 
Op deze manier wilde ik dat het boek staat voor meer dan een opsomming van alle losse delen. Ik wilde het laten lijken op een museum, bestaande uit voorwerpen die tezamen het complete verhaal van het Derde Rijk zouden vertellen.
 
Sommige voorwerpen lijken behoorlijk triviaal, zoals Eva Brauns lippenstifthouder en de onderbroek van Rudolf Hess. Waarom koos u voor deze voorwerpen?
Het is interessant om een bekend verhaal op een andere manier te benaderen, zoals dit boek doet. Soms moet je creatief zijn bij het selecteren van items om belangrijke aspecten van de geschiedenis te belichten, waarvoor maar weinig andere mogelijkheden beschikbaar zijn. Dat is hier enigszins het geval, maar de twee voorwerpen zijn desondanks heel verhelderend.
 
De lippenstifthouder is gedenkwaardig omdat het in mijn optiek Eva Brauns opmerkelijke, luxueuze bestaan illustreert als Hitlers geheime partner; zelf was ze ook weinig meer dan opsmuk. Ze kreeg deze mooie spullen en, zoals in dit geval, gaf ze gewoon weg aan leden van haar staf. De lippenstifthouder leek mij merkwaardig representatief voor haar leven; naar buiten toe glamoureus, maar uiteindelijk van weinig betekenis.
 
De onderbroek van Hess is een fameus item. Ik was er al lang van op de hoogte dat deze bewaard werd in het archief van het Imperial War Museum in Londen, maar noch ik noch het museum wist hoe ditondergoed hier terecht gekomen is. Ik heb dus mijn best gedaan dit te achterhalen. Het enige dat ik kan zeggen is dat het verhaal erachter niet teleurstelt – jullie lezers zullen zelf het boek moeten aanschaffen om uit te vinden waarom!
 

 
Medewerker onder de loep 2 (Redactie Nieuwsbrief)
Naam: Ruben Krutzen
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Via de site Go2War2.nl. In mijn vrije tijd als middelbare scholier zocht ik vaak naar informatie over de Tweede Wereldoorlog op internet. Ik besloot in 2013 om een artikel te schrijven over de zware Sovjettank KV-2. Omdat mijn interesse vooral lag bij tanks en voertuigen (militaire historie) begon ik daarover artikelen te schrijven. Ik kan mij nog herinneren hoe de eerste site(s) van Go2War2 eruit zagen. Niet zo omvattend als tegenwoordig!
 
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik ben in contact gekomen met projectleider Kevin Prenger door het schrijven van artikelen over de Tweede Wereldoorlog. Het schrijven, corrigeren en aanvullen van artikelen behoren tot de taken.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
In principe sinds 2013 toen ik begon met het schrijven van artikelen.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat ligt aan mijn agenda: tijdens mijn studie Cultuurwetenschappen had ik veel minder tijd om artikelen te schrijven. Het ligt ook aan het onderwerp: over sommige onderwerpen is veel meer informatie te vinden dan over andere onderwerpen. Het aantal uren is dus gebonden aan eigen werkzaamheden en keuze wat betreft onderwerp en beschikbaar bronmateriaal.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Dat ik een boek kreeg opgestuurd waarover ik een recensie mocht schrijven. Fantastisch initiatief!
 
Met welke STIWOT-medewerkers heb je het meeste contact?
Met projectleider Kevin Prenger.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2-gebied?
Ik heb alle bekende oorlogsmusea wel bezocht. Oorlogsmuseum Overloon is natuurlijk altijd een bezoek waard. Eyewitness in Beek is ook een leuk museum. Ik ga ook vaak naar Militracks te Overloon en heb tevens Santa Fe bezocht. Daarnaast lees ik boeken die betrekking hebben op WO2. Ik verzamel modellen van voertuigen en heb tevens een verzameling lege hulzen uit WO2. Ik heb ook nog een metaaldetector maar daar doe ik weinig mee.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben afgestudeerd Cultuurwetenschapper (BA Politieke Cultuur en MA Politiek & Samenleving). Tijdens mijn studie kwam ik ook in aanraking met de Tweede Wereldoorlog: er waren bijvoorbeeld colleges over totalitaire systemen en de Spaanse Burgeroorlog. Erg interessant! Ik heb na mijn studie lange tijd vrijwilligerswerk gedaan in de culturele / educatieve sector en heb onderzoek verricht in het kader van de Holocaust te Heerlen. Op dit moment werk ik in de medische sector bij DocMorris.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
De militaire historie van het tankwapen. Daarnaast vind ik de Holocaust als thema ook interessant. Ik zou er echter niet snel een scriptie over schrijven.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
Een erg leuke hobby die je meer kennis verschaft over de wereldpolitiek. Ik krijg eigenlijk nooit rare opmerkingen. Dat zou uiteraard anders zijn als je bepaalde vlaggen verzameld. Die types komen ook op beurzen af en zijn moeilijk te weren.
 
Wat is je favoriete internetsite (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
YouTube vanwege het beeldmateriaal over WO2.
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Ik ben er eigenlijk elke dag wel mee bezig. Of ik lees een boek in de avond of zet een dvd (documentaire) op. Heb een hele reeks documentaires over WO2 (en in mindere mate over WO1). Als ik eerlijk ben vind ik de programma’s op de tv vaak ook erg weinig diepgang hebben. Zelfs Discovery Channel bestaat tegenwoordig uit stoere mannen die vissen vangen. Niet dat ik altijd behoefte heb aan diepgang of geschiedenis, maar het is voor mij wel belangrijk dat ik iets kan leren van wat ik lees of zie.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Als ik heel eerlijk ben: Bovington Tank Museum in de UK en Saumur in Frankrijk. Wat betreft concentratiekampen: ik heb erg veel documentaires daarover gezien en wil eigenlijk niet de ellende in het echt zien. Ik vind de daden van sommige SS’ers te erg om er emotieloos naar te zitten kijken.
 
Wil je nog wat kwijt?
Ik hoop dat veel mensen de sites van STIWOT blijven raadplegen. De Tweede Wereldoorlog is zo’n omvattend en interessant thema dat iedereen er eigenlijk wel een boek of twee over moet lezen!

 
Nieuwe recensies op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
De afgelopen maand verschenen de onderstaande recensies op Go2War2.nl:

 
Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Oskar Dirlewanger, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, de Poolse opstand in Warschau, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Mauser C96 en de conferentie van Potsdam. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: redactie@go2war2.nl.
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
18de jaargang, 5e editie
mei 2018

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.