Overzicht: 
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Ardennenoffensief"
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Duitse Bunker & Woonhuis Catharina van Renneslaan 5
- Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com
- Biografie Waffen-SS officier Gustav Knittel verschijnt 30 juni
- Recensie: Wij gingen naar Berlijn
- Verloting: Duivelspact van Roger Moorhouse
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Ardennenoffensief" (Redactie STIWOT Reizen)
Van donderdag 22 tot en met zondag 25 september 2016 organiseert STIWOT Reizen een Nederlands gesproken Battlefield Tour in het teken van het Ardennenoffensief.
 
Inschrijven voor deze Battlefield Tour is mogelijk tot en met 30 juni 2016!
 
Tijdens deze Battlefield Tour bezoekt u onder de deskundige begeleiding van Jeroen Niels en Barry van Veen de voormalige slagvelden waar in de winter van 1944 het Ardennenoffensief werd uitgevochten. Het centraal gelegen Hotel Domaine Ol Fosse d'Outh in Houffalize is de uitvalsbasis van deze zeer complete reis. Twijfel niet langer en boek deze Battlefield Tour snel op onze website!
 
 
Deze STIWOT Reizen Battlefield Tour zal plaatsvinden van donderdag 22 tot en met zondag 25 september 2016. We vertrekken op donderdag 22 september 2016 om 10:00 uur per touringcar vanaf NS Station Veenendaal - De Klomp. Het gehele programma van deze Battefield Tour is terug te vinden op de website van STIWOT Reizen.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl
Mistsubishi A5M jager
De Mitsubishi A5M, oftewel Marine Type 96 Vliegdekjager, door de geallieerden "Claude" genoemd, was de eerste eendekkerjager van de Japanse marine en tevens de eerste eendekkerjager ter wereld die werd ingezet vanaf vliegdekschepen.
 
 
 
Munitie voor het Duitse kanon 75mm KwK 37 L/24
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte de Wehrmacht verschillende munitiesoorten in tanks, lichte pantservoertuigen en vliegtuigen. Tankmunitie zoals ‘AP’ (pantser), ‘HE’ (brisant, ‘High-Explosive’), ‘HEAT’ (holle lading, ‘High-Explosive Anti-Tank’) en andere granaten ('Hartkerngeschoss'), waren geschikt om dikke bepantsering te doorboren.
 
 
 
OKH Stellung A-2 "Merkur"
De OKH Stellung A-2 "Merkur" was een Duitse verdedigingslinie, die in 1944 werd aangelegd om de transportroute Kraków-Slomniki-Miechow-Kielce te beschermen tegen het oprukkende Rode Leger. De A-2 stelling was onderdeel van een serie verdedigingslinies bestaande uit veldversterkingen die door geheel Polen liepen. De A-2 stelling werd begin januari 1945 aangevallen en is binnen een aantal dagen volledig doorbroken door het Rode Leger.
 

 
Duitse Bunker & Woonhuis Catharina van Renneslaan 5 (Redactie TracesOfWar.com)
Midden in de villawijk Wisseloord te Hilversum bouwde de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog een bunker als onderdeel van een reeks onderkomens voor de Wehrmacht. Vanaf 1943 diende deze bunker als Hoofdkwartier van de Wehrmachtsbefehlshaber en werden in het complex alle telefoon- en telegrafieverbindingen ondergebracht.
 
 
Boven op de bunker werd een woning gebouwd die diende als camouflage. De woning op de bunker is uniek in Nederland en heeft het grote historische waarde.
 

 
Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Go2War2.nl richt zich tot dusver vooral op een Nederlandstalig publiek. Om met onze artikelen een internationaal publiek te bereiken, willen we binnenkort een Engelstalige versie van de site lanceren: Go2War2.com.
 
De afgelopen jaren zijn we al begonnen met het vertalen van artikelen en teksten, maar er is nog veel werk te verrichten. Om de kwaliteit van het vertaalwerk te kunnen waarborgen zijn we op zoek naar een eindredacteur voor Go2War2.com. Tot de taken van deze eindredacteur behoren het nakijken/beoordelen van artikelen en andere teksten die door andere medewerkers vertaald zijn.
 
De eindredacteur werkt nauw samen met de projectleider, de vertalers en andere eindredacteuren.  Communicatie geschiedt hoofdzakelijk via e-mail. Ten minste enkele uren per week bent u bereid uw vrijwillige bijdrage te leveren.
 
Ervaring met vertalen en een uitstekende beheersing van de Engelse taal is een voorwaarde. Uw bijdrage is een mooie aanvulling voor op uw CV of is een geschikte gelegenheid om ervaring op te doen.
 
Heeft u belangstelling voor deze (onbetaalde) vrijwilligersfunctie, stuur dan een e-mail aan redactie@go2war2.nl. We zien uw aanmelding of vragen met belangstelling tegemoet!

 
Biografie Waffen-SS officier Gustav Knittel verschijnt 30 juni (Redactie WO2Actueel.nl)
Op 30 juni publiceert Timo Worst zijn biografie over de met het Ridderkruis en het Duitse Kruis in goud onderscheiden Waffen-SS officier Gustav Knittel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij als SS-Sturmbannführer (majoor) in de gevreesde 1. SS-Panzer- Division Leibstandarte-SS “Adolf Hitler” (LSSAH).
 
 
De op 27 november 1914 in het Beierse Neu-Ulm geboren Gustav Knittel werd in 1933 lid van de Allgemeine-SS en NSDAP. Hij begon een carrière in de Waffen-SS en nam bij het aanbreken van de oorlog deel aan de Slag om Frankrijk en later aan de Duitse aanval op Joegoslavië en Griekenland. Hij ontwikkelde zich tot een getalenteerde leider. Met zijn bataljon diende Knittel aan het Oostfront en in Normandië maar berucht werd hij door zijn rol tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945.
 
Het was in de Ardennen dat zijn "Schnelle Gruppe Knittel" oorlogsmisdaden pleegde. In Stavelot en omgeving executeerde de eenheid krijgsgevangenen en Belgische burgers. Na de oorlog, in januari 1946, werd Knittel gearresteerd door de Amerikanen en berecht en tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Nadat zijn straf eerder al twee keer verminderd was, werd hij in 1953 in het kader van een kerstamnestie vrijgelaten uit de gevangenis van Landsberg. Gustav Knittel overleed op 30 juni 1976 in het ziekenhuis van Ulm.
 
Al in de jaren 90 raakte Timo Worst geïnteresseerd in de persoon Gustav Knittel, die veel minder bekendheid geniet dan die andere, beruchtere officier uit de Leibstandarte, Joachim Peiper, wiens Kampfgruppe tijdens het Ardennenoffensief voor Knittels eenheid oprukte en zich schuldig maakte aan de executie van Amerikaanse krijgsgevangenen in Baugnez, vlakbij Malmédy. Een korte scriptie in 1996 vormde het begin van een langdurig en intensief onderzoek van Timo Worst naar de SS’er. Hij sprak met veteranen uit Knittels eenheid, legde contact met familieleden en verzamelde documentatie uit archieven. Stap voor stap doorprikte hij de verdraaide en misleidende getuigenissen en lukte het hem de levensloop en militaire carrière van zijn hoofdpersoon tot in detail te reconstrueren.
 
Het voorwoord in zijn in het Engels geschreven boek, getiteld ‘Career, crimes and trial of SS-Sturmbannführer Gustav Knittel’, is geschreven door de bekende historicus Danny S. Parker, zelf de auteur van de recent ook in het Nederlands gepubliceerde biografie van Joachim Peiper. Het boek over Knittel telt ruim 500 bladzijden en bevat veel (niet eerder gepubliceerde) foto’s en verduidelijkende kaartjes van de acties van Knittel en zijn manschappen. STIWOT-medewerker Kaj Metz ontwierp deze kaartjes. Het boek is exclusief te verkrijgen via internet en vanaf 30 juni te bestellen op www.boekenbestellen.nl.

 
Recensie: Wij gingen naar Berlijn (Vincent Krabbendam)
In ‘1936 - Wij gingen naar Berlijn’ begeeft schrijver Auke Kok zich als het ware tussen de Nederlandse atleten de deelnamen aan de Olympische Spelen van 1936. Omdat deze Spelen werden georganiseerd en misbruikt door het nog jonge nazi-regime raakten de Nederlandse prestaties die er werden geleverd al snel besmet.
 
 
Technisch gezien is ‘1936 - Wij gingen naar Berlijn’ geen boek over de Tweede Wereldoorlog, want daarvoor speelt het evenement dat als decor voor de verhalen dient zich een paar jaar te vroeg af. Het belang van deze Olympiade in de wereldwijde beeldvorming over het Duitsland onder Hitler mag echter niet worden onderschat. De nazi’s grepen alles aan om zich aan de wereld van hun beste kant te laten zien. Tegelijk sijpelde de ideologie van de nazi’s in veel opzichten ook in 1936 al door – al werden de meest weerzinwekkende aspecten uiteraard aan het oog van de wereld onttrokken.
 
Dat laatste ging eigenlijk betrekkelijk simpel. Verwijder voor de duur van de Olympische Spelen alle bordjes met ‘Voor Joden verboden’ uit het straatbeeld en je komt al een heel eind met het schetsen van een beeld: met die wilde verhalen over het onderdrukken van de Joden viel het misschien allemaal wel mee. Het op belangrijke posities handhaven van enkele ‘excuusjoden’ kon ook geen kwaad, blijkt uit het boek van Kok. Zo werd van de baas van het Olympisch dorp ontdekt dat er Joden tot zijn voorouders behoorden. In aanloop naar en tijdens de Spelen werd hij in een wat lagere positie gehandhaafd. Drie dagen na de sluitingsceremonie beroofde hij zichzelf van het leven, niet bereid zijn lot af te wachten. De bordjes met ‘Voor Joden verboden’ waren op dat moment alweer grotendeels teruggeplaatst.
 
Natuurlijk waren de Olympische Spelen van 1936 een bijzonder nuttig instrument voor de nazi’s om aan hun imago te werken. De Spelen van Amsterdam in 1928 en die van 1932 in Los Angeles moesten in de schaduw gesteld worden. Sinds het aan de macht komen van Hitler in 1933 waren de geluiden dat er in Duitsland iets niet in de haak was sterker geworden. Joden zouden er hun bestaan niet veilig zijn. En slechts vijftien jaar na het einde van de wereldoorlog die toen nog niet de eerste, maar de enige was, vreesde men dat Duitsland zijn expansiedrift de vrije loop zou laten.

 
Verloting: Duivelspact van Roger Moorhouse (Redactie Go2War2.nl)
Op 22 juni was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan het niet aanvalsverdrag tussen nazi-Duitsland en de Sovjet Unie, het zogenaamde Molotov-Ribbentroppact (vernoemd naar de ondertekenaars, de ministers van buitenlandse zaken van beide rijken). Op die dag zegde Hitler het pact op door de Sovjet Unie aan te vallen, even verrassend als het sluiten van het ‘Duivelspact’ op 23 augustus 1939.
 
 
In zijn nieuwste boek doet Roger Moorhouse recht aan het belang van het pact als belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Europa in de twintigste eeuw. Want de kaarten van Oost- en Centraal-Europa van nu zijn grotendeels een product van de haastig door Von Ribbentrop en Molotov getrokken grenzen. En twee generaties Litouwers, Esten en Letten hebben moeten leven onder een tirannieke bezetting.
 
Roger Moorhouse (1968) publiceerde eerder in Nederland het boek ‘Hitler, de aanslagen’ (2007). De vloeiend Duits sprekende Moorhouse is specialist op het gebied van Hitler en het Derde Rijk. Hij publiceerde onder andere in The Independent, Financial Times, History Today En BBC History Magazine. Zijn Duivelspact werd door The Wall Street Journal omschreven als: ‘Superb’.
 
Wij mogen aan de lezers van de STIWOT-nieuwsbrief een exemplaar van dit boek verloten. Het enige dat u hoeft te doen is een e-mail te verzenden naar quiz@go2war2.nl onder vermelding van ‘Verloting Duivelspact’. Vergeet niet ook uw adres in de e-mail te vermelden. Deelname is mogelijk tot en met zondag 10 juli 2016.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

16de jaargang, 6e editie
  juni 2016De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.