Overzicht:
- Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Nach Holland
- Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe
- Vanaf donderdag 12 april op NPO 3: Nicolaas op oorlogspad
 

 
Fotoverslag onthulling monument Short Stirling Mark I R9197 BU-V (Arjan Vrieze)
Op 3 februari 2018 is in Leusden een monument onthuld ter herinnering aan de Stirling Mark I R9197 BU-V die exact 75 jaar geleden is neergestort bij Leusden. Bij de onthulling waren een aantal nabestaanden aanwezig van de omgekomen bemanning uit het Verenigd Koninkrijk en Canada.
 
 
Het gehele fotoverslag is te bekijken op onze website TracesOfWar.com.

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
 
Franz Wilhelm Koenigs (1881-1941)
De naam Franz Koenigs is onlosmakelijk verbonden met de beroemde Koenigs-collectie, één van de grootste kunstverzamelingen, die Nederland gekend heeft. Ze was met veel liefde door de bankier Koenigs bijeen gebracht mede dankzij het geld dat hij verdiend had met zijn handelsmaatschappij en met hele (heel) riskante speculaties. Onder raadselachtige omstandigheden vond hij in 1941 de dood. Hij viel van het perron en werd door een trein overreden. Tot op heden is het nog steeds omstreden of hij gevallen is dan wel opzettelijk geduwd. Na zijn dood kwam er een donkere schaduw over Franz Koenigs te hangen. Door zijn handelsbetrekkingen met de nazi’s werd hij gezien als collaborateur. Maar wie was deze man eigenlijk en wat waren zijn motieven? Ging het hem echt alleen om de kunst, waarvoor hij ware passie had of was er meer aan de hand?
 
 
Curt Lowens (1925-2017)
Op 11 mei 1940 zou Curt, samen met zijn ouders en zijn oudere broer Heinz, in Rotterdam aan boord gaan van het schip de SS Veendam om een nieuw leven te beginnen in Amerika. Het lot besliste echter anders. Op 10 mei vielen de Duitsers ons land binnen en onmiddellijk ging de Nederlandse politie over tot arrestatie van de Duitse Joden die naar Nederland gevlucht waren. Onder hen bevond zich de familie Löwenstein. Een leven in vrijheid leek voor hen voorgoed een illusie te blijven…
 
 
M26 Pershing
De M26 Pershing vormt het hoogtepunt van de Amerikaanse tankontwikkeling die in de jaren dertig begon. De tank was het Amerikaanse antwoord op krachtige Duitse tanks zoals de verbeterde Panzerkampfwagen IV/PzKpfw IV met 75mm KwK 40 L/48 kanon (Kampfwagen Kanone 40), de Panzerkampfwagen V Panther / PzKpfw V Panther met 75mm KwK 42 L/70 kanon en de Panzerkampfwagen VI Tiger / Pzkpfw VI Tiger met 88mm KwK 36 L/56 kanon. De M26 Pershing kon alle genoemde tanks tot op een afstand van twee kilometer uitschakelen. Het 90mm kanon van de Pershing was zeer krachtig en beschikte over een groot aantal uiteenlopende munitiesoorten.
 
 
Friedrich Adam von Trott zu Solz (1909 – 1944)
Iedereen die Adam von Trott zu Solz heeft gekend, was het er over eens: hij was een zeer innemende, hardwerkende man. 'Met opmerkelijke ogen', volgens Maria Wassiltchikoff, één van Trotts medewerkers. 'Ook was hij een vurig patriot, zoals vele verzetsstrijders destijds waren'. Adam von Trott stond bekend als de architect van het buitenlandse beleid van het Duitse Verzet. Hij was lid van de Kring Kreisau, maar feitelijk beschikte hij over veel contacten binnen het Duitse verzet. Voor het Nederlandse verzet was hij evenmin een onbekende.
 
 
Andries Gort (1914-1945)
Door de Enschedese verzetsman Johannes ter Horst (gefusilleerd 23 september 1944 bij Usselo) raakt Andries Gerrits Gort (geb. 24-1-1914 te Enschede) betrokken bij het werk van de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers, opgericht door Helena Kuipers-Rietberg en Frits Slomp) en vanaf het begin van 1943 ook bij het illegale blad Trouw. Zijn tekentalent maakt hem tot de cartoonist van de krant en hij ontwerpt ook de eerste kop ervan en later nog de kopjes voor de rubrieken "Binnenlandse Kroniek", "De Oorlog" en "U moet weten". In totaal verschijnen slechts twee cartoons in de eerste jaargang van Trouw. De eerste in nummer 8 van 20 juli 1943 en de tweede in nummer 13, midden november van dat jaar.
 
 

 
Recensie: Nach Holland - De meidagen van 1940 door Duitse ogen (Vincent Krabbendam)
Boeken over de Tweede Wereldoorlog zijn er in overvloed, zo erkent Gerard Groeneveld in de inleiding van ‘Nach Holland’. "Toch wil dit boek via het perspectief van de fotografie nieuwe vensters openzetten." Dat doet Groeneveld voornamelijk met amateurfoto’s die de Duitse soldaten zelf tijdens de invasie van Nederland (Fall Gelb) maakten. Fotografie was al voor de oorlog een enorm populaire hobby voor veel Duitsers. Toen de oorlog uitbrak hadden velen dus reeds een prima camera tot hun beschikking. En zeker in de eerste oorlogsjaren legde de legerleiding de fotograferende soldaten nauwelijks een strobreed in de weg. Er werd dus veel gefotografeerd door Duitse soldaten.
 
 
Verreweg de meeste foto’s belandden na de oorlog in privé-fotoboeken en op zolders. Naarmate de generatie die ze maakte steeds verder ophield te bestaan, ontstond er een flinke handel in de kiekjes. Ook Gerard Groeneveld bouwde de afgelopen tien jaar een omvangrijke collectie op. Daarvan zijn er uiteindelijk zo’n 200 foto’s in dit boek over de meidagen van 1940 beland.
 
De indeling van het boek is geografisch. Elk hoofdstuk behandelt de inval en strijd in een bepaald deel van Nederland, zoals de noordelijke provincies, Rotterdam, Limburg en Noord-Brabant. Dat zorgt voor een gevarieerd beeld. In het hoofdstuk over Rotterdam gaat het vrijwel uitsluitend over de gevechten zelf, of de aanloop naar die strijd. In het eerste hoofdstuk, over de aanval op de noordelijke provincies, staan ook veel foto’s waarop de spanning niet meteen te snijden is: burgers die wat behoedzaam naar de nieuwe bezetters kijken, soldaten die eten of wachten op wat komen gaat.
 

 
Nieuw boek Kevin Prenger over SS-generaal Arthur Nebe (Redactie nieuwsbrief)
Na ‘Oorlogszone Zoo’, ‘De boodschapper uit de hel’ en 'Een rechter in Auschwitz' is nu het vierde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Het masker van de massamoordenaar’ en het boek vertelt het verhaal van hoe SS-generaal Arthur Nebe als chef van de Duitse Kriminalpolizei samenspande tegen Hitler.
 
 
Op 25 juli 1944 verschijnt Arthur Nebe onaangekondigd niet op zijn werk. Dat is ongebruikelijk; de chef van de Duitse Kriminalpolizei is een workaholic die nooit zonder reden verstek laat gaan. Niemand weet nog dat hij ondergedoken is. De grond is hem te heet onder de voeten geworden. Hij vreest dat de Gestapo hem op het spoor is vanwege zijn betrokkenheid bij de bomaanslag op Hitler door Claus von Stauffenberg op 20 juli.

Dat juist hij als topofficier in de SS en sinds 1931 lid van de nazi-partij samenspande om de dictator uit de weg te ruimen, is opmerkelijk. Nebe staat bekend als trouwe volgeling van de Führer. Onder zijn leiding is de Duitse recherche een krachtig instrument van het nazi-terreurapparaat geworden. In 1941 voerde hij het bevel over Einsatzgruppe B, een SS-eenheid die aan het Oostfront een bloedbad aanricht onder Joden en andere "vijanden" van de nazi's. 

De coupplegers die betrokken waren bij het julicomplot staan tegenwoordig in Duitsland in hoog aanzien als voorvechters van morele waarden. Dat neemt niet weg dat één van hen, Arthur Nebe, een oorlogsmisdadiger was die niet alleen samenspande tegen Hitler, maar ook diens wrede politiek ten uitvoer bracht.

Kortingsactie STIWOT
Het boek is verkrijgbaar voor 22,25 euro in de (online) boekhandel. Medewerkers en donateurs van STIWOT kunnen via info at kevinprenger.nl het boek bestellen voor 20,00 inclusief verzendkosten.

 
Vanaf donderdag 12 april op NPO 3: Nicolaas op oorlogspad (Redactie nieuwsbrief)
Al sinds zijn jeugd is Nicolaas Veul (33) gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Hij groeide op met zijn helden uit Saving Private Ryan en The Band of Brothers en in videogames kan hij die oorlog dunnetjes overdoen. Nu er steeds minder mensen zijn die hem kunnen navertellen, en de oorlog op het gebied van entertainment populairder is dan ooit, rijst bij Nicolaas de vraag: ‘Wat betekent die oorlog nog anno 2018?’

Nicolaas op oorlogspad is een zoektocht naar de oorlog die zich niet afspeelt in het verleden maar in het heden.
 
Foto: Joseff Iping

Nicolaas’ opa zei altijd dat we ‘m nooit mogen vergeten, die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Wat bedoelde zijn opa precies? Wat zegt het verleden ons nog? Nicolaas gaat schietend, gravend, herdenkend, snikkend én verzet plegend op zoek naar de plek die de oorlog tegenwoordig in onze Nederlandse samenleving inneemt. 

In vier delen ontmoet hij kleurrijke Nederlanders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt, maar er toch diep door zijn geraakt, of juist helemaal niet. Ze willen de oorlog herbeleven, opgraven, hem spelen of er goed geld mee verdienen. En zo staat hij oog in oog met nazi-zombies, gaat hij mee op jacht naar zeldzame nazi-helmen en beleeft de bevrijding in Normandië in Europa’s grootste re-enactment. 

Vanaf dinsdag 12 april om 20.55 uur op NPO 3
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
18de jaargang, 2e editie
februari 2018

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.