Overzicht:

- Go2War2.nl besteedt aandacht aan 65 jaar D-Day
- STIWOT PR in het land
- Boeken- en filmnieuws
- WW2Awards.com groeit uit haar medewerkersjasje
- Win het boek: De Grote Tazelaar - Ridder & Rebel
- STIWOT Battlefieldtour "Betuwestelling" - Verslag online
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Miniquiz: win de DVD "Die Wehrmacht"
- Quiz nr. 24 gesloten en opening 25 Go2War2-Quiz
- Verhoor Hermann Göring op Go2War2.nl
Go2War2.nl besteedt aandacht aan 65 jaar D-Day (Redactie Go2War2.nl)

Op 6 juni aanstaande is het precies 65 jaar geleden dat de geallieerde invasie in Normandië plaatsvond. Veteranen, hoogwaardigheidsbekleders – waaronder president Obama – en andere belangstellenden reizen af naar Normandië om stil te staan bij deze geschiedenisbepalende dag. Ook door het team van Go2War2.nl wordt niet voorbij gegaan aan deze herdenking. Niet alleen is er volop informatie over D-Day/operatie Overlord te vinden op onze website, maar ook verzorgen we van 1 t/m 6 juni een dagelijkse column op Fok! over verschillende aspecten rondom deze historische dag.

FOK! is een druk bezochte Nederlandstalige website en online gemeenschap met grotendeels actuele inhoud (nieuws, recensies, columns, polls en een forum). Door onze columns hier te publiceren willen we de herdenking van D-Day onder de aandacht brengen van een groot (en jong) publiek. Dit sluit nauw aan bij de doelstelling van STIWOT: het bevorderen van kennis over de Tweede Wereldoorlog bij een breed publiek.

In de columns wordt onder andere het verhaal een Amerikaanse Airbornesoldaat beschreven, die verantwoordelijk was voor de dood van de eerste Duitse generaal die sneuvelde tijdens de slag in Normandië. Ook is er aandacht voor de Amerikaanse landingen op Omaha Beach waar circa 3.000 Amerikanen omkwamen tijdens een bloedige strijd. Breng dus de eerste zes dagen van juni dagelijks een bezoek aan Fok! om onze columns te lezenSTIWOT PR in het land (Lars van Lier)

Achter de schermen is het altijd druk, de technische dienst als vitaal kloppend hart van de geoliede STIWOT machine krijgt onterecht weinig aandacht. Immers, u maakt zich toch ook niet druk over de aan u geleverde elektriciteit? Of het schone water uit de kraan, dat gaat toch vanzelfsprekend goed ? Zo is het ook met het technisch beheer van onze projecten, en omdat het allemaal zo gewoon lijkt (omdat het bijna vanzelfsprekend zo goed gaat) vanuit de PR hoek deze keer eens een extra pluim voor de mensen die hier dag in dag uit mee bezig zijn.

Maar als je al zoveel uren achter het PC scherm hebt doorgebracht dan is het ook wel eens lekker om een dagje buiten actief te zijn voor STIWOT. Op 17 mei was Jeroen daarom niet achter zijn PC te vinden maar actief voor STIWOT in de buitenlucht met de nieuwste aanwinst: een heuse PR promotie tent. Op een evenement in Hooge Mierde even ten zuiden van Tilburg. En dat hij als IT specialist niet alleen met een toetsenbord, ingewikkelde software programma's en servers overweg kan bewees Jeroen deze dag in het opbouwen van de nieuwe constructie. Het was in een mum van tijd gepiept, natuurlijk mogen we de vrienden van de Documentatiegroep 40-45, Dirk en Hans ook niet vergeten. En zoals ze ons hielpen met het opbouwen zo hebben wij nog even wat dozen met boeken op zijn plaats gezet.


Lars van Lier bij de STIWOT promotie tent in Hooge Mierde


En dat STIWOT al lang geen exclusief mannenbolwerk meer is bewees Mia met haar inzet in Westkapelle, vanuit het groeiende damesteam was zij een dag eerder op 16 mei in het Zeeuwse Westkapelle bij een evenement voor het Polderhuis. Voor Mia een thuiswedstrijd vanuit Middelburg en haar charmante aanwezigheid zowel voor als achter de kraam werd door menig bezoeker op prijs gesteld. Voor de kraam is namelijk de tactiek van Mia, in haar rol als nieuwsgierige bezoekster trekt zij zo een hoop mensen aan, die denken dat er vast iets de moeite waard moet zijn, daar in die STIWOT kraam.


Lars en Mia bij de STIWOT kraam in Westkapelle


In het PR programma zit nog wel wat ruimte voor uitbreiding dit jaar. Als u een evenement weet of organiseert waar onze STIWOT kraam of eigen tent niet mag ontbreken, of u heeft ook wel trek in een paar uurtjes buitenlucht (een dagdeel tussen 1 en 4 is ook heel welkom!) neem dan even contact op met de PR medewerker van STIWOT, Lars van Lier:
- lars@stiwot.nlBoeken- en filmnieuws (Redactie Go2War2.nl)

Ter gelegenheid van de herdenking van 65ste verjaardag van D-Day op 6 juni a.s. beginnen we deze rubriek met twee nieuwe boeken over de geallieerde landing in Normandië. Het eerste boek is “D-Day” van de Britse militair historicus Antony Beevor, dat eind mei uitgegeven wordt door uitgeverij Ambo/Anthos. Beevor is voor de lezers van boeken over de Tweede Wereldoorlog geen onbekende, want eerder schreef hij onder andere “Stalingrad” en “Berlijn, De Ondergang 1945”. Dankzij zijn meeslepende schrijfstijl en deskundigheid werden beide boeken een groot succes.
Je zou zeggen dat zijn nieuwste boek weinig nieuws te bieden heeft, want er zijn boeken genoeg over D-Day. In een interview met het Historisch Nieuwsblad concludeert Beevor echter dat dit boek het eerste overzichtswerk is over D-Day en de Slag om Normandië in twintig jaar. Met alle nieuwe bronnen – o.a. veel dagboeken van veteranen die 20 jaar geleden nog niet beschikbaar waren – en inzichten van de afgelopen jaren werd het tijd voor een nieuw overzichtswerk. Ook Beevors insteek lijkt vernieuwend. De militair historicus verklaart: “De gevechten van D-Day en de strijd om Normandië die erop volgde waren net zo wreed en bloeddorstig als die aan het oostfront. Dat hebben historici tot nu toe te weinig beseft.” Tijdens de gevechten van 6 juni tot de bevrijding van Parijs in augustus “vielen ongelooflijk veel doden”, zo zegt hij. “De Duitsers verloren er per dag meer soldaten dan aan het oostfront. De cijfers waren al bekend, maar die vergelijking met het oostfront is niet eerder gemaakt. Ze maakt zichtbaar hoe heftig de strijd was. Er werden geen gevangenen genomen: iedereen die in handen van de vijand viel, werd gedood.”
In zijn boek besteed Beevor aandacht aan de grote lijnen, de kopstukken en de onderlinge conflicten tussen de leden van het geallieerde kamp, maar is er ook veel plaats voor de gewone soldaat en hun leed. Verder is er ook ruimte voor het lijden van de Franse burgers als gevolg van het oorlogsgeweld.

Het tweede boek over D-Day is van Stephen Ambrose, ook geen onbekende binnen het oorlogsgenre. Niet alleen schreef hij het zeer populaire “Band of Brothers”, maar ook tal van andere boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder “Van D-Day tot Berlijn” en “De Overwinnaars”. Helaas overleed de Amerikaanse schrijver in 2002. Veel van zijn boeken waren toen nog niet in het Nederlands vertaald. Na zijn dood verschenen meerdere titels van hem alsnog in de Nederlandse taal. Deze maand werd “De Pegasusbrug” uitgebracht door uitgeverij Mynx.
Vlak na middernacht, in de nacht van 5 op 6 juni, vond één van de gewaagdste acties van D-Day plaats. Britse troepen landden met zweefvliegtuigen en veroverden in een bliksemaanval de Bénouvillebrug over het kanaal bij Caen. Vandaag de dag is deze brug beter bekend als de Pegasus Bridge, vernoemd naar het vliegende paard op het divisie-embleem van de Britse 6th Airborne Division. Niet alleen de Bénouvillebrug was hun doel, maar ook de brug over de rivier de Orne, tegenwoordig bekend als de Horsabrug.
Stephen Ambrose beschrijft in zijn boek deze gewaagde missie. Hij behandelt elke stap van de vele maanden voorbereidingen op de man-tegen-manconfrontaties op de brug. Met een verhaal van heldendom en lafheid, vriendschap en brute kracht brengt hij een van de belangrijkste gebeurtenissen van D-Day tot leven.

Het laatste boek dat we dit keer behandelen gaat niet over D-Day, maar over het getto van Warschau. De titel is “Wie schrijft onze geschiedenis” en het boek is geschreven door Samuel D. Kassow. Het werd deze maand uitgebracht door uitgeverij Balans.
“Wie schrijft onze geschiedenis” is gebaseerd op duizenden pagina’s documenten en getuigenissen, die in het getto werden verborgen en herontdekt na de Tweede Wereldoorlog. In 1940 zette historicus Emanuel Ringelblum in het getto van Warschau een clandestiene organisatie op van professionele en amateur-historici. Codenaam: Oneg Shabbat. Doel: alle facetten van het joodse leven bestuderen en documenteren, om weerstand te bieden aan de uitroeiingspolitiek van de nazi’s.
Oneg Shabbat legde de gedachten en ervaringen vast van duizenden, die stierven van de honger, of aan ziektes, terwijl het langzaam tot hen doordrong wat de nazi’s van plan waren. Kort voordat het getto werd leeggehaald en met de grond gelijk gemaakt, slaagde Oneg Shabbat er nog in duizenden documenten te verbergen in blikken en melkbussen. In de overtuiging dat de Duitse overwinning zeker was, werden deze op verschillende plekken begraven, in een heldhaftige poging om te voorkomen dat de stem en de cultuur van een volk dat zijn ondergang tegemoet ging, ook verloren zouden gaan. Twee van deze bergplaatsen zijn na de oorlog teruggevonden.
Nu, tientallen jaren later, is het archief eindelijk ontsloten. Wie schrijft onze geschiedenis is het unieke en aangrijpende verhaal van Emanuel Ringelblum en Oneg Shabbat, een groep die met geschiedkundige eruditie en een verzameling documenten weerstand wilde bieden aan uitroeiing door de nazi's. Van de ruim zestig medewerkers overleefden er slechts drie. Ook Ringelblum en zijn gezin kwamen in maart 1944 om.

We besluiten met de in april op DVD uitgebrachte documentaire World War II Behind Closed Doors van Just Entertainment. Centraal in deze BBC-documentaire staan de verhoudingen tussen de westerse geallieerden en de Sovjet-Unie. De zesdelige serie gaat over wat Stalin, Churchill en Roosevelt achter gesloten deuren met elkaar bespraken en hoe deze mannen de toekomst van Europa bepaalden. De maker is Laurence Rees die ook verantwoordelijk was voor andere succesvolle documentaireseries “The Nazis - A Warning from History” en Auschwitz - The Nazis and the Final Solution. Zijn documentaires kenmerken zich door de zeer toegankelijke stijl waarin historische fragmenten ruimschoots afgewisseld worden met interviews met ooggetuigen en actuele beelden van de locaties waar de geschiedenis zich afspeelde.
Nog meer dan in zijn documentaire over Auschwitz is in zijn nieuwste productie een belangrijke rol weggelegd voor gedramatiseerde fragmenten. Auteurs vertolken op overtuigende wijze de kopstukken en hun entourage en op die manier wordt de kijker een blik gegeven aan de conferentietafel en in de achterkamertjes. Immers zijn daar geen archiefbeelden van, behalve dan de propagandafilms die echter een rooskleurig beeld geven van de werkelijkheid. Aan de hand van archiefmateriaal en verklaringen van getuigen zien we hoe de verhoudingen tussen de westerse geallieerden en Rusland gaandeweg verhardt en hoe de basis gelegd wordt voor de Koude Oorlog.WW2Awards.com groeit uit haar medewerkersjasje
(Redactie WW2Awards.com)
De succesvolle website WW2Awards.com begint uit haar spreekwoordelijke "medewerkers" jasje te groeien. De afgelopen jaren, sinds de opstart van de website, is deze gegroeid tot een grote database met meer dan 40.000 personen en bijna 1200 onderscheidingen. Verdeeld over al deze 40.000 personen staan bijna 67.000 verleende onderscheidingen op de website. Veel van deze groei is te danken aan bijdragen die we ontvangen van onderzoekers, verzamelaars, auteurs van boeken en niet te vergeten van de vele nabestaanden van veteranen en veteranen zelf van over praktisch heel de wereld. De bijdragen verwerken en het uitpluizen van veel informatie uit boeken en van internet is een tijdrovend, maar o zo dankbaar werk. Niets is mooier dan na enige tijd een bedankje te ontvangen van een veteraan of van de nabestaanden van een veteraan.

De ploeg van een tiental vaste medewerkers en een tiental vaste leveraars van input, kan echter nog heel wat hulp gebruiken. Via de STIWOT nieuwsbrief willen we dan ook regelmatig oproepjes plaatsen voor medewerkers. Naast algemene medewerkers, die zo veel mogelijk in hun eigen tempo, een bijdrage willen leveren, kunnen we specifiek hulp gebruiken van mensen die zich geroepen voelen om voor de WW2Awards website zich te gaan inzetten als:

- Medewerker "Nieuws"
Een medewerker die het nieuwskopje op de hoofdpagina van de website, regelmatig wil vernieuwen. Het gaat hierbij om leuke nieuwsberichtjes met een relatie tot de personen en onderscheidingen die op onze website staan en die na enige tijd mogelijk kunnen worden overgeheveld naar een "Wist u dat".

- Medewerker "Wist u dat?"
Een medewerker die de interessante "Wist U dat" op de hoofdpagina wil uitbreiden met weetjes en feitjes rond personen en onderscheidingen in de database en die de nieuwsitems regelmatig omzet naar een Wist u dat.

Beide bovenstaande vacatures zijn eventueel heel goed te combineren door één persoon.

- Medewerkers beschrijvingen onderscheidingen.
Een medewerker die zich specifiek wil richten op het verbeteren, aanvullen en aanbrengen van goede beschrijvingen bij de op de website aanwezig onderscheidingen. Dit kan met behulp van internet, boeken enzovoorts. Voor informatie in boeken kan ook een beroep worden gedaan op de overige medewerkers.

- Medewerkers biografieën.
Een medewerker die zich specifiek wil gaan richten op het aanleveren en plaatsen van biografieën bij de in de database aanwezige personen, door informatie van internet en uit boeken te combineren.

Voor beide bovenstaande medewerkers wordt verwacht dat de kandidaten in staat zijn om zelf stukjes tekst te produceren. in verband met auteursrechten en de uitgangspunten van STIWOT, plaatsen wij alleen unieke zelfgeschreven teksten. Wel mag uiteraard gebruik gemaakt worden van informatie uit andere werken.

- Medewerkers afbeeldingen personen.
Veel personen op de website bezitten nog geen foto. Van diversen zijn foto's aanwezig bij de medewerkers of bij het secretariaat. deze staan op CD-Rom's en moeten bewerkt worden en op de website worden gezet. Daarnaast hebben wij toestemming van een hele waslijst van websites om afbeeldingen te mogen gebruiken. Ook afbeeldingen hiervan dienen te worden bewerkt en te worden geplaatst. Daarnaast mag de medewerker zelf ook op zoek gaan naar afbeeldingen. Het secretariaat van STIWOT zal dan op internet gevonden websites verzoeken of foto's gebruikt mogen worden. Uit boeken mogen helaas geen afbeeldingen worden gebruikt.

Voor alle hierboven genoemde klussen hebben we werkhandleidingen en zal een soort inwerkperiode worden ingelast. Beheers je de Engelse taal niet, geen probleem, voor vertaling kan worden gezorgd.

Heb je interesse, wil je jezelf aanmelden of heb je nog vragen, schroom niet, maar mail de projectleider Wilco Vermeer:
- wilco@stiwot.nlWin het boek: De Grote Tazelaar - Ridder & Rebel (Redactie Nieuwsbrief)

Op 5 mei verscheen het verhaal over Engelandvaarder Peter Tazelaar.De Grote Tazelaar - Ridder & Rebel beschrijft de oorlogsjaren van een vergeten held. De Stichting Peter Tazelaar stelde aan STIWOT vijf exemplaren van het boek beschikbaar voor een prijsvraag. Door deelname aan de quiz op Go2War2.nl maakt u kans op dit boek.


Op een koude novembernacht in 1941, gekleed in smoking, met een pistool in zijn hand, waadde de 21-jarige Tazelaar door de zee naar het Scheveningse strand. Hij begon aan een levensgevaarlijke missie die later een inspiratiebron zou vormen voor de bekendste Nederlandse film: “Soldaat van Oranje”, waarin de rol van Tazelaar wordt vertolkt door Jeroen Krabbé.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Peter Tazelaar (5 mei 1920- 6 juni 1993) verzetsman, Engelandvaarder, spion, commando, brandweerman en adjudant van koningin Wilhelmina. Voor zijn moedige optreden verdiende hij de hoogste militaire onderscheiding; “Ongetwijfeld een der meest verdiende in de historie van de Militaire Willemsorde”, schreef Erik Hazelhoff Roelfzema ooit.

“De Grote Tazelaar - Ridder & Rebel” is geschreven op basis van tientallen interviews en uitgebreid archiefonderzoek in binnen- en buitenland. De schrijver is historicus Victor Laurentius.

Het boek is te bestellen via petertazelaar.nl. De prijs voor de eenmalige luxe-editie is 35 euro. Deelnemen aan de quiz is mogelijk tot 5 juni 2009. Elke week loten we onder de goede inzendingen een winnaar uit.

Klik hier om deel te nemen aan de quiz!STIWOT Battlefieldtour "Betuwestelling" - Verslag online (Jeroen Niels)
Nu de winterperiode verstreken is en het voorjaar weer zijn intreden doet, werd op zaterdag 25 april de eerste battlefieldtour van het jaar 2009 georganiseerd. In navolging van de STIWOT Battlefieldtour langs de Grebbelinie uit 2005 was het thema van deze dag de zuidelijker gelegen Betuwestelling.

De naam van de Nederlandse verdedigingslinie uit de meidagen van 1940 tussen de rivieren Rijn en Waal. De dag stond onder de inhoudelijke leiding van de heren Hans Brons en Bernier Cornielje van Stichting De Greb. STIWOT en Stichting De Greb hadden de primeur de eerste battlefieldtour te organiseren langs de Betuwestelling. Door uitvoerig onderzoek van de heer Cornielje voor zijn boek “Tussen mobilisatie en capitulatie, de Betuwe in verweer” is er veel informatie over deze omgeving bekend geworden. Hetgeen is verwerkt in deze battlefieldtour...

Lees hier het complete verslag!Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)

Aanval op de Pegasus Bridge
Op 6 juni 1944 vond op de kusten van Normandië de grootste amfibielanding uit de geschiedenis plaats, wereldwijd bekend als D-day. Voor veel inwoners van de in het westen bezette landen was het een dag om nooit meer te vergeten. Meer dan 130.000 geallieerde manschappen zetten op deze dag voet op Franse bodem om hen te bevrijden van de Duitse bezetting. Vlak na middernacht, in de nacht van 5 op 6 juni, vond één van de gewaagdste acties van die dag plaats. Britse troepen landden met zweefvliegtuigen en veroverden in een bliksemaanval de Bénouvillebrug over het kanaal bij Caen. Vandaag de dag is deze brug beter bekend als de Pegasus Bridge, vernoemd naar het vliegende paard op het divisie-embleem van de Britse 6th Airborne Division. Niet alleen de Bénouvillebrug was hun doel, maar ook de brug over de rivier de Orne, tegenwoordig bekend als de Horsabrug.

Lees het complete artikel

Frauenkonzentrationslager Ravensbrück
Vrouwen en Ravensbrück zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar Ravensbrück was méér dan alleen een vrouwenconcentratiekamp. Het werd in de loop der jaren uitgebreid tot een complex bestaande uit het vrouwenkamp, een mannenkamp, het Jugendschutzlager Uckermark en 42 Außenlager (buitenkampen). Het was het eerste concentratiekamp waar zowel vrouwen als mannen gevangen werden gehouden. Vanaf de opening op 15 mei 1939 tot de bevrijding op 30 april 1945 werden in totaal, afkomstig uit meer dan veertig landen, zo’n 132.000 vrouwen en kinderen, 20.000 mannen en 1.100 Jugendschutzlager-meisjes geregistreerd. Ongeveer 28.000 mensen zijn in die periode op de verschillende locaties omgekomen. Naar schatting was twintig procent van de alle gevangen vrouwen Joods, ongeveer 26.000.

Lees het complete artikelMiniquiz: win de DVD "Die Wehrmacht" (Redactie Go2War2)
Onlangs verscheen bij Video/FilmExpress de DVD van Guido Knopps documentaire “Die Wehrmacht”, die in 2008 uitgezonden werd door de Belgische televisiezender Canvas. Een recensie van de documentaire is te vinden op Go2War2.nl.


Wilt u kans maken op een exemplaar van deze DVD, beantwoord dan de onderstaande vraag. Het antwoord kunt u nog tot 1 juli a.s., met vermelding van uw naam en adres, toesturen aan quiz@go2war2.nl.

Wat is de naam van de Wehrmacht-generaal die als bevelhebber van het veroverde Poolse gebied zijn beklag deed over de misdaden die hier door de SS gepleegd werden, en die later achtereenvolgens het commando voerde over het bezettingsleger in Frankrijk en de ‘Festung Holland’, waar hij op 5 mei 1945 de capitulatie ondertekende in Wageningen?Quiz nr. 24 gesloten en opening 25e Go2War2-Quiz (Auke de Vlieger)

Na vier maanden hebben wij op 1 april Quiz nr. 24 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Van de 117 deelnemers wisten elf personen de quiz geheel foutloos te volbrengen en na loting hebben wij Hans Spaan tot winnaar benoemd. Hij heeft een boekenpakket, beschikbaar gesteld door het Liberty Park te Overloon, thuisgestuurd gekregen.

Tevens hebben wij op 1 april weer een nieuwe quiz geopend. Het is opnieuw een interessante quiz geworden met een hoge diversiteit aan onderwerpen en zowel eenvoudige als lastige vragen. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in Quiz nummer 25!Verhoor Hermann Göring op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Hermann Göring, de opperbevelhebber van de Luftwaffe. Ter sprake komt de zogenoemde “Aktion Kugel”.

“SIR DAVID: En u was als hoofd van de Luftwaffe en hoofd van het RLM gedurende de hele oorlog tot aan die tijd verantwoordelijk voor zes krijgsgevangenkampen, nietwaar?
GÖRING: Hoeveel van die kampen er waren, weet ik niet. Maar natuurlijk ben ik verantwoordelijk voor die welke onder mijn ministerie vielen.
SIR DAVID: Onder de Luftwaffe?
GÖRING: Ja, die onder de Luftwaffe vielen.
SIR DAVID: U wist van het globale plan met betrekking tot behandeling van krijgsgevangenen, waarvan we hier de bewijzen hebben gehad, de Aktion Kugel, nietwaar?
GÖRING: Nee, ik wist niets van deze actie. Ik ben er niet over ingelicht.
SIR DAVID: U bent nooit ingelicht over Aktion Kugel?
GÖRING: Ik heb hier voor het eerst van Aktion Kugel gehoord; heb het document gezien en de uitdrukking voor het eerst gehoord. Bovendien heeft geen enkele officier van de Luftwaffe mij ooit over zoiets geïnformeerd; en ik geloof niet dat er ooit ook maar één officier uit een luchtmachtkamp is gehaald. Een rapport hierover heeft me in ieder geval nooit bereikt.
SIR DAVID: U weet wat Aktion Kugel inhield: ontsnapte officieren en onderofficieren, anders dan Britse en Amerikaanse, moesten worden overgedragen aan de politie en afgevoerd naar Mauthausen, waar ze werden geëxecuteerd door middel van een apparaat dat verborgen zat in een meetapparaat en dat terwijl ze dachten dat ze hun gevangeniskleren kregen aangemeten [zie foto]. U weet wat Aktion Kugel is, niet waar?
GÖRING: Ik heb er hier van gehoord.
SIR DAVID: Wilt u het Tribunaal wijsmaken dat u niet wist dat ontsnapte krijgsgevangenen door de politie werden opgepakt en naar Mauthausen afgevoerd?
GÖRING: Nee, dat wist ik niet. Integendeel, verscheidene gevangenen die uit mijn kampen ontsnapten, werden weer door de politie gepakt en die werden allemaal naar de kampen teruggebracht; dit was het eerste geval waarin dat min of meer niet gebeurde.
SIR DAVID: Maar wist u niet dat Kolonel Welder, de tweede man van Inspektion 17 op uw ministerie een maand hiervoor, in februari 1944 een schriftelijk bevel deed uitgaan volgens welk krijgsgevangenen die door de Luftwaffe waren opgepakt naar hun kampen moesten worden teruggebracht en degenen die door de politie waren opgepakt moesten worden vastgehouden en dan niet langer onder bescherming van de Luftwaffe stonden; wist u dat niet?
GÖRING: Nee, roept u alstublieft deze kolonel op om te getuigen of hij me ooit een dergelijk rapport heeft gestuurd of een dergelijke brief aan mij gericht.
SIR DAVID: Ik kan u natuurlijk niet vertellen of op uw ministerie goed gewerkt werd of niet. Maar hij heeft dat bevel zeker gegeven, want hij zegt het zelf.
GÖRING: Dan moet hij zeggen van wie hij dat bevel kreeg.
SIR DAVID: Ik begrijp het. Hij zegt dat hij het bevel gegeven heeft en u weet net zo goed als ik dat je voorzichtig moet zijn met krijgsgevangenen want er is een beschermende instantie die iedere klacht onderzoekt; u hebt de Conventie (van Genève, Vert.) niet afgezworen en u had in deze zaken beschermingsplicht gedurende de hele oorlog niet waar? Dat klopt toch?
GÖRING: Dat is juist, maar ik neem de vrijheid te vragen wie hem deze opdracht gaf, of hij die opdracht van mij kreeg.
SIR DAVID: Nu, hij zou hem niet direct van u gekregen hebben. Ik denk niet dat u hem ooit ontmoet hebt? Hij zou het hebben gekregen van Luitenant-generaal Grosch, nietwaar?
GÖRING: Dan moet Grosch zeggen of hij een dergelijke order van mij heeft gekregen. Ik heb nooit zo'n bevel gegeven.
SIR DAVID: Ik snap het. U zegt dus dat u er nooit van hebt gehoord - dit was drie en een half jaar na het begin van de oorlog - en u hebt nooit gehoord dat ontsnapte krijgsgevangenen aan de politie moesten worden overgedragen. Dat wilt u het Tribunaal doen geloven?
GÖRING: Ontsnapte krijgsgevangenen die misdaden hadden begaan, werden natuurlijk aan de politie overgedragen. Maar ik wil voor het Hof getuigen dat ik nooit bevolen heb dat ze aan de politie moesten worden overgedragen of naar concentratiekampen gestuurd alleen maar omdat ze hadden geprobeerd te ontsnappen. Ik heb ook nooit geweten dat zulke maatregelen werden genomen.
SIR DAVID: Dit is mijn laatste vraag: Ik wil heel duidelijk stellen, getuige, dat ik het heb over diegenen die uit het kamp ontsnapt zijn en weer door de politie opgepakt. Wist u niet dat zij aan de politie werden overgedragen?
GÖRING: Nee. Alleen als ze op hun vlucht misdaden hadden begaan zoals moord of zo. Dat soort dingen gebeurden.”

Lees het complete verhoor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
STIWOT Nieuwsbrief
9e jaargang, 5e editie
mei 2009
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.