Overzicht:

- STIWOT Meeting - Zondag 29 mei 2011
- Go2War2 Quiz nr.31 geopend
- Bezienswaardigheid uitgelicht
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Het gevecht bij Mill"
- Interview met Alex Dekker
- Recensie: De oorlog is nog lang niet voorbij
- WW2Awards.com en koppelingen met andere websites
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Graphic novel: De Slag om Arnhem
- De koninging sprak
- Audio-opname toespraak Eisenhower gevonden
- Verhoor Albert Kesselring op Go2War2STIWOT Meeting - Zondag 29 mei 2011 (Redactie Nieuwsbrief)
Op zondag 29 mei 2011 organiseert STIWOT voor al haar bezoekers en volgers weer de jaarlijkse meeting. Dit jaar zal de meeting gehouden worden in samenwerking met het Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught.
 
Voor deze dag heeft STIWOT het echtpaar Van der Sluis bereid gevonden een lezing te verzorgen. Mevrouw Van der Sluis is tijdens de Tweede Wereldoorlog via Kamp Vught in Auschwitz terecht gekomen. De heer Van de Sluis werd in 1942 gearresteerd, maar wist uiteindelijk te ontsnappen en onder te duiken. Na de oorlog hebben zij elkaar leren kennen. Zij zullen ons over hun ervaringen tijdens de oorlog vertellen.
 
Tijdens de meeting zal er tevens een kleine expositie zijn over de heer Bezema, de maker van de foto's met gevangenen van Kamp Vught welke vorig jaar door STIWOT zijn gepresenteerd. Ook zullen de originele foto's worden getoond.
 
Programma
10.00: Ontvangst in de koffiekamer
10.30: Opening in het auditorium door Barry van Veen (Voorzitter STIWOT)
10.45: Presentatie kleine expositie van de heer Bezema door Wilco Vermeer
11.00: Aankomst gastsprekers en lezing
12.30: Mogelijkheid tot lunch inde koffiekamer
 
Na de lunch is er de mogelijkheid tot het volgen van een rondleiding in het Nationaal Monument Kamp Vught en eventueel naar de fusilladeplaats. Ook is er natuurlijk de mogelijkheid om op eigen gelegenheid rond te gaan of na te praten.


Go2War2.nl Quiz nr. 31 geopend (redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 30 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. 7 deelnemers beantwoordden deze quiz geheel foutloos. Onder deze 7 deelnemers is dhr. Faseel door ons  uitgeloot als de winnaar. Hij zal zijn prijs spoedig toegestuurd krijgen.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 31! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 31 maart 2010. Veel succes!

Door Osprey Publishing zijn de volgende drie boeken beschikbaar gesteld voor de winnaar:


Klik hier om deel te nemen aan de quiz!


Bezienswaardigheid uitgelicht (Paul Moerenhout)
De website Oorlogsmusea.nl bevat duizenden entries. Al deze bezienswaardigheden hebben hun eigen verhaal, het ene verhaal bekender dan het andere. In deze rubriek wordt maandelijks een van deze entries uitgelicht. Deze maand is dat het Monument Acqui Divisie Kefalonia.
 
Op het eiland Kefalonia in Griekenland heeft zich tijdens de Tweede Wereldoorlog een waar drama afgespeeld. Duizenden Italiaanse soldaten werden hier op brute wijze door de Duitsers vermoord. Bij velen is dit verhaal min of meer bekend door het lezen van het boek 'Captain Corelli's Mandolin' (1993) of na het bekijken van de film (2001) met de gelijknamige titel.
 

 
Griekenland werd in april 1941 veroverd door de Italianen en de Duitsers, het grootste deel van Griekenland viel sinds toen onder het beheer van de Italianen. De Acqui Divisie werd in mei 1943 op het eiland Kefalonia gestationeerd, het bestond uit 11.500 soldaten en 525 officieren. Onder leiding van de 52-jarige generaal Antonio Gandin.
 
Tijdens de geallieerde aanvallen op Italië in 1943 werd door de Italiaanse regering op 8 september 1943 een wapenstilstand afgekondigd. De Duitsers accepteerden de overgave van de Italianen niet. De Italianen werden gezien als deserteurs. Deserteren was in oorlogstijd hoogverraad en werd bestraft met de dood. Op 24 september werden Gardin en 136 andere officieren terecht gesteld, ze werden in groepjes van een paar man doodgeschoten met mitrailleurs. Na de executies van de officieren werden ook de soldaten berecht als deserteurs en 5000 van hen werden geëxecuteerd. Zo'n 4000 soldaten werden op transport gezet naar gevangenenkampen, door zeemijnen kwamen 3000 van deze soldaten om het leven.
 

 
Op Oorlogsmusea.nl kunt u de locatie bekijken waar het drama zich afspeelde. Er zijn twee afzonderlijke pagina’s te bezoeken, op één pagina staat een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Op de andere pagina ziet u een voormalige executieplaats waar de officieren van de Acqui Divisie werden vermoord.
 
Op Go2war2 kunt u het gehele verhaal nalezen over de executie van Italiaanse soldaten op Kefalonia, september 1943.


STIWOT Reizen Battlefield Tour "Het gevecht bij Mill": Zaterdag 14 mei 2011 (Jeroen Niels)
Graag brengen we u op de hoogte van een nieuwe STIWOT Battlefield Tour. Op zaterdag 14 mei 2011 zullen we een bezoek brengen aan Mill, waar de gevechten van 10 en 11 mei 1940 centraal zullen staan.

Het gevecht bij Mill op 10 en 11 mei 1940 is één van de hevigste gevechten uit de meidagen van 1940 geweest. Verschillende legereenheden stonden op een klein gebied tegenover elkaar. Mill was gelegen in de Peel- Raamstelling en had zodoende een belangrijk militair-tactisch belang. De Duitsers probeerden op deze plek een doorgang te forceren richting West-Nederland. De verdediging van deze stelling was ook voor de Nederlanders van bijzonder groot belang. Bij een doorbraak van de Peel-Raamstelling zouden de Duitsers geen enkele voorbereide verdediging meer voor zich vinden tot aan Rotterdam!
 


Zoals u van ons gewend bent bieden wij u ook dit jaar weer een dagvullend programma aan. Om 10.00 uur zullen we u ontvangen bij de oude brandweergarage in Mill. Van daaruit vertrekken we naar de O.L Vrouw ten Hove-kapel waar onze gidsen voor deze dag een lezing zullen geven over de gevechten en daarmee samenhangende gebeurtenissen. Aansluitend is er een verzorgde lunch in Mill. 's-Middags staat er een gecombineerde wandel- en busexcursie op het programma, waarbij de meest interessante plekken van de gevechten verder zullen worden bezocht en uitgediept. Het programma zal rond 16.30 uur worden afgerond.

Spreekt deze STIWOT Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Interview met Alex Dekker op Go2War2.nl (redactie Go2War2.nl)
Alex Dekker (Alkmaar, 1971) studeerde in Amsterdam geschiedenis en woont en werkt weer in zijn geboortestad, waar hij leraar maatschappijleer en Duits is. In zijn vrije tijd studeert hij aan de Universiteit van Amsterdam Duitse taal en cultuur. Hij heeft in 2006 in eigen beheer "Ook gij behoort bij ons" uitgegeven, waarin hij de geschiedenis van Nederlanders bij het NSKK (Nationalsozialistische Kraftfahrkorps) beschrijft. In een recensie op Go2War2  werd het boek beschreven als verplichte kost en gewaardeerd met vijf sterren. Voor zijn huidige uitgever werkt Alex Dekker momenteel aan een herziene uitgave van dit boek. Daarnaast heeft een andere uitgever hem gevraagd een populair-wetenschappelijk boek te schrijven over Adolf Hitler. Onlangs verscheen van Alex Dekker het boek "Mijn opa was een Duitser", dat recentelijk op de site al is gerecenseerd. De recensent had naar aanleiding van het boek en de recensie in Amsterdam een interview met de auteur.
 


Recensie: De oorlog is nog lang niet voorbij (Frans van den Muijsenberg)
In “De oorlog is nog lang niet voorbij” neemt Tomas Ross ons mee op een reis door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het boek is rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal en recente foto's van Iona Hogendoorn. Voor dat historische beeldmateriaal is uitputtend gebruik gemaakt van diverse bronnen, met de Beeldbank van het NIOD als grootste leverancier.
 


Door het hele boek is consequent doorgevoerd dat eenderde van de pagina uit tekst bestaat en tweederde uit foto’s, affiches en documenten. Het boek is dan ook beter te beschouwen als een fotoboek, vakkundig van teksten voorzien door Ross op een luchthartige toon: ‘Het was al warm, vertelde mijn moeder vaak, die zeer vroege vrijdagochtend van 10 mei 1940, de zon nog maar net op. Ze was al om halfvier wakker geworden, geen wonder met een zoontje van drie en een pasgeboren tweeling. Ergens in de buurt van Rotterdam. Mijn vader was politieman, net nachtdienst gehad, en sliep – net als de meeste Nederlanders – de slaap der onwetenden. Onwetend dus ook dat het om 3.55 uur, net vóór de zon opkwam, X-Zeit was, het door Hitler persoonlijk bepaalde tijdstip om het koninkrijk der Nederlanden binnen te vallen.’
 


WW2Awards.com en koppelingen met andere STIWOT websites (Redactie WW2Awards.com)
De vaste bezoekers zal het niet ontgaan zijn. Op met name de websites www.oorlogsmusea.nl en www.ww2awards.com verschijnen in steeds grotere mate koppelingen naar de diverse websites van STIWOT. Dit is een bewuste keuze om de diverse projecten van STIWOT nader met elkaar te verbinden.

In deze koppelingen zal ook steeds vaker de website www.go2war2.nl worden betrokken. Door middel van deze koppelingen proberen wij onze bezoekers van nog meer en gerichte informatie te voorzien over hetgeen u op onze websites kunt vinden. U zal zeker personen tegenkomen op WW2Awards.com die gekoppeld zouden moeten zijn, maar waarbij de koppeling nog niet is geactiveerd. Dat komt doordat het ondoenlijk is om alle personen in één keer te koppelen. Langzaam maar zeker zullen echter overal deze koppelingen verschijnen.

Ontdekt u op één van onze websites een onderwerp of persoon welke volgens u gekoppeld zou moeten zijn, laat u het dan even weten. Op deze wijze kunt u ons helpen de koppelingen gerichter en nog sneller te realiseren.


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (redactie Go2War2.nl)
Onderstaande artikelen zijn de afgelopen weken op Go2War2.nl verschenen:
 
Operatie Amherst
In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 april 1945 begon boven Drenthe de laatste luchtlandingsoperatie in Nederland. Met het afwerpen van 702 Franse (SAS) parachutisten werd beoogd de verdere opmars van het Tweede Canadese Legerkorps te ondersteunen. Omdat “Amherst” bij velen onbekend is en er betrekkelijk weinig literatuur over deze bescheiden geallieerde operatie bestaat, hoopt de auteur met deze bijdrage de Franse para’s en hun gevechtsacties enigszins aan de vergetelheid te ontrukken.
 
 
Anton van der Waals
Anton van der Waals was een van Nederlands meest beruchte collaborateurs. Als V-Mann (Vertrauensmann) van de SD (Sicherheitsdienst) infiltreerde hij vanaf 1941 in verschillende Nederlandse verzetsgroepen. Zijdelings speelde hij een rol in het Englandspiel, een grootscheepse misleidingsoperatie van de Duitse contraspionagedienst (Abwehr). Hoewel er in verzetskringen al in 1941 ernstige twijfel ontstond over zijn betrouwbaarheid, kon Van der Waals tot 1943 doorgaan met het trekken van een verwoestend spoor door het verzet.
 
 
O 19-klasse onderzeeboten
De beide Nederlandse onderzeeboten van de O 19-klasse, die vanaf 15 juni 1936 gebouwd werden op de werf van Wilton-Fijenoord te Schiedam, weken in vele opzichten af van hun voorgangers. De boten stonden eerst gepland als K XIX en K XX (K = Koloniën) maar tijdens de bouw werd besloten ze op de begroting van het Departement van Oorlog te plaatsen waardoor de benamingen veranderden in O 19 en O 20. Daarmee waren de schepen de eerste Nederlandse onderzeeboten die niet specifiek gebouwd werden voor Nederlandse of koloniale wateren, maar bestemd zouden worden voor algemene dienst. Het ontwerp van de O 19-klasse onderzeeboten was afkomstig van de Nederlandse ingenieur G. van Rooy en was gedeeltelijk gebaseerd op dat van de Poolse onderzeeboten van de Orzel-klasse, die tegelijkertijd in Nederland gebouwd werden.
 
 

O 21-klasse onderzeeboten
De zeven onderzeeboten van de O 21-klasse waren een doorontwikkeling van het succesvolle ontwerp van de O 19-klasse, maar zonder de mijnenbuizen. De eerste vier boten van deze klasse werden besteld in 1937 en de laatste drie in 1938. Eigenlijk zouden de nieuwe onderzeeboten de namen K XXI tot en met K XXVII krijgen (K=Koloniën) en voorbestemd worden om patrouillediensten te verrichten in Nederlands Oost-Indië. Tijdens de bouw werd echter besloten om de bouwkosten van de zeven nieuwe boten te plaatsen op de begroting van het Departement van Oorlog en ze in te zetten voor algemene dienst. Daarom werden de namen veranderd in O 21 tot en met O 27. Het ontwerp van de O 21-klasse onderzeeboten was afkomstig van de Nederlandsche Vereenigde Scheepsbouw Bureaux (Nevesbu) dat eveneens verantwoordelijk was geweest voor het ontwerp van de Poolse onderzeeboten van de Orzel-klasse die vanaf 1936 in Nederland gebouwd werden.
 
 

Poolse onderzeeboten van de Orzel-klasse
Op 29 januari 1936 werd een contract ondertekend door de Marynarka Wojenna Rzeczypospolitej Polskiej (Marine van de Republiek Polen) en de Nederlandse scheepswerven Koninklijke Maatschappij De Schelde te Vlissingen en de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) te Rotterdam voor de bouw van twee nieuwe onderzeeboten. De Poolse marine had aangeklopt bij de Nederlandse werven omdat deze een uitstekende reputatie opgebouwd hadden met de bouw van verschillende klassen Nederlandse onderzeeboten. De nieuwe onderzeeërs werden ontworpen door de Nederlandsche Verenigde Scheepsbouw Bureaux te Den Haag in samenwerking met een team experts van de Poolse marine.
 

 
Graphic novel: De Slag om Arnhem (Redactie Nieuwsbrief)
In september 2011 verschijnt het eerste deel van een historisch beeldverhaal over de Slag om Arnhem. Hennie Vaessen en Tine Bouwhuis van Studio Vaessen uit Oosterbeek werken er hard aan om het op tijd af te hebben.


Het beeldverhaal moet uiteindelijk drie delen krijgen. Het eerste deel toont de gebeurtenissen bij de brug, het tweede deel handelt over de perimeter in Oosterbeek en het laatste deel verhaalt over de Poolse manschappen in Driel en de nasleep van de Slag. Elk deel krijgt ongeveer 44 pagina’s en wordt in hardcover uitgevoerd.
Bronnen zijn internet en de vele boeken die over dit thema zijn verschenen. Tevens zijn er legio mensen die zich jarenlang in dit onderwerp hebben verdiept en die graag bereid zijn om informatie te geven. Het streven is om zo dicht mogelijk bij de werkelijke gebeurtenissen te blijven. Het is niet altijd eenvoudig. Zo geeft een deskundige aan dat de zweefvliegtuigen nà de parachutisten zijn geland terwijl diverse boeken het juist omgekeerd beschrijven.


In het beeldverhaal spreekt iedereen zijn eigen taal. De Duitsers spreken Duits, de Britten Engels en de Nederlanders Nederlands. Met een doelgroep van twaalf jaar en ouder moet dat mogelijk zijn. Voor de mensen die liever Nederlands lezen, is de Nederlandse vertaling te vinden op de website. Verder komt er nog een geheel Engelstalige versie.
Op de site www.graphicnovel1944.com staat meer informatie over dit project. Ook is het mogelijk om op de site in te schrijven voor het boek.

 
De koningin sprak (Egbert van de Schootbrugge)
 
 - Radiotoespraak 24 mei 1940 - Uitgezonden door de BBC. -
 
Het is mij een behoefte in deze voor ons allen zo moeilijke en donkere dagen een persoonlijk woord te richten tot de ingezeten van Nederland overzee.
 
In de eerste plaats een woord van dank voor uw hartelijk medeleven met het onnoemelijke leed dat zo volkomen onverdiend over het moederland is gekomen en zijn hoogtepunt heeft bereikt in de bezetting door de vijand van ons grondgebied in Europa ondanks de hardnekkige weerstand door onze weermacht, gesteund door de koelbloedigheid van ons volk, geboden. Hun ongekende moed en vastberadenheid  onder de hachelijkste omstandigheden hebben de bewondering van vriend en vijand gaande gemaakt. Ondanks de ondervonden tegenslag blijft mijn vertrouwen in de toekomst ongeschokt. Ook in het verleden heeft ons volk benarde tijden gekend, die het dankzij zijn Godsvertrouwen en zijn vrijheidszin is te boven gekomen.
 
Het is daarom dat ik een woord van bemoediging tot u wil richten. Noch mijn volk, noch mijn ministers, noch ik hebben in deze donkere dagen ook maar een ogenblik geweifeld te doen wat onze plicht ons voorschreef en wij zullen daarmede rustig en moedig voortgaan, vertrouwend op de rechtvaardigheid van onze zaak. Wij allen zullen ons boven de wederwaardigheden van het ogenblik weten te verheffen, omdat wij een vaste lijn en een groot beginsel volgen, de enige die een krachtig en zelfbewust volk passen en die meebrengen dat men zich tegen onrecht te weer stelt. En thans een woord van vertrouwen in u allen overzee. Eeuwen zijn wij bij elkaar geweest en daaruit zijn banden van genegenheid en van waardering ontstaan, zo sterk dat zij in de zware dagen van thans ons wederkerig tot hulp en steun zijn.
 
Onze grondwet maakte de gebieden van overzee tot een onverbrekelijke eenheid en het is mij tot meer voldoening dan ik onder woorden kan brengen, te ervaren, dat dit voorschrift geen lege letter is. Gij hebt daar een inhoud aan gegeven zo diep, zo rijk dat daarin alleen al een waarborg ligt voor een betere toekomst, berustend op de eenheid des Rijks, welke juist in deze dagen zo sterk en levend is gebleven. Het op Nederlands-Indië gedane beroep tot hulpverlening aan de bevolking in het moederland is door alle lagen der Indische bevolking in het moederland is door alle lagen der Indische maatschappij geestdriftig beantwoord en grote bedragen zijn en zullen voor dat doel te mijner beschikking worden gesteld. Ik dank hen meer dan ik zeggen kan daarvoor, mede uit naam van het moederland, dat stellig nimmer zal vergeten hoe in deze beproeving Indië’s bevolking de helpende hand heeft uitgestoken aan het broedervolk overzee.
 
Onze driekleur, symbool van rust, orde, veiligheid en handhaving van het recht, ook tegenover de minste en de zwakste, wappert fier boven het grootste deel van het Rijk. Met Gods hulp zal het zo blijven tot in lengte van dagen. Schaart u om de Landvoogd, steunt hem in zijn zware taak, zet alle geschillen opzij en weest eensgezind, want onthoudt, dat het gaat om het behoud en het heil van het Koningkrijk. Mijn gedachten zijn met u.
 
God zegene u allen.

 
Audio-opname toespraak Eisenhower teruggevonden (redactie Go2War2.nl)  
In het archief van het Metropolitan Museum of Art in New York is een audio-opname gevonden van een toespraak van de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower over het belang van het beschermen van kunst- en cultuurobjecten tegen oorlogsgeweld. Dat meldt Robert M. Edsel, de voorzitter van de Monuments Men Foundation en de schrijver van het boek dat in Nederland is uitgegeven is als De Kunstbrigade.
 
Eisenhower hield de toespraak op 2 april 1946, toen hij werd benoemd tot levenslang erelid van het museum vanwege zijn inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog om Europese kunstschatten te beschermen tegen het oorlogsgeweld. In december 1943 had hij de latere president van de Verenigde Staten als geallieerde opperbevelhebber in Europa zijn troepen geïnstrueerd dat zij monumenten moesten eerbiedigen, voor zover de oorlog dat toestond. Op 26 mei 1944, kort voor de geallieerde invasie in Normandië, benadrukte hij aan zijn ondergeschikten het belang van de bescherming van monumenten en culturele objecten in oorlogsgebied met de volgende woorden: "het is de verantwoordelijkheid van elke commandant om deze symbolen, wanneer mogelijk, te beschermen en eerbiedigen."
 

 
Eisenhower met zijn vrouw op de trappen van het Metropolitan Museum of Art.
 
In 1943 hadden de geallieerden het Monuments, Fine Arts, and Archives program (MFAA) opgericht. Het programma werd uitgevoerd door een speciale legerafdeling, bemand door kunstenaars, architecten, archivarissen en andere mensen uit de cultuur- en kunstwereld, die zich richtte op het veiligstellen van cultuurgoed in oorlogsgebied. Deze mannen, die door Robert Edsel beschreven worden in zijn boek en door hem Monument Men worden genoemd, werden uitgezonden naar oorlogsgebieden in Europa en waren onder meer verantwoordelijk voor het veiligstellen van kunstobjecten aan het front en het opsporen van door de nazi's geroofde kunst. Niet eerder had een oorlogvoerende natie zoveel belang gehecht aan het behoud van cultuur, zo benadrukt Robert Edsel. Francis Henry Taylor, de toenmalige directeur van het Metropolitan Museum en een adviseur van het MFAA, stelde vast dat generaal Eisenhower het "meer dan ieder ander" mogelijk had gemaakt dat "grote beschavingen van het verleden behouden bleven voor toekomstige generaties."
 
In de door Robert M. Edsel gevonden audio-opname benadrukt Eisenhower het belang dat hij hechtte aan het behoud van het Europese cultuurgoed: "De vrijheid die dit land genoten heeft, in tegenstelling tot de woestenij die zoveel andere gedurende de afgelopen jaren getroffen heeft, heeft Amerika een grotere mogelijkheid dan ooit om de grootste beschermer van kunst ter wereld te worden. De hele wereld zal dan het recht hebben naar ons te kijken met dankbare ogen […]."
 
De toespraak van Eisenhower is gedigitaliseerd en te beluisteren op de website van de Monuments Men Foundation. Toen de Robert Edsel het fragment voor het eerst beluisterde ging er volgens hem een rilling over zijn rug: "de passie van Ike's boodschap maakte het voor mij duidelijk hoe belangrijk deze toespraak voor hem was. Zowel de historische betekenis van zijn woorden – een getuige uit de eerste hand van deze gebeurtenissen – als de tegenwoordige relevantie in relatie met recente conflicten zoals die in Irak en meer recent in Egypte, kan niet worden overschat." Robert Edsel spreekt dan ook de hoop uit dat president Obama een voorbeeld neemt aan Eisenhower en dat de Verenigde Staten zich toeleggen op het eerbiedigen en beschermen van het culturele en artistieke werelderfgoed.


Verhoor Albert Kesselring op Go2War2.nl (redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Generalfeldmarschall Albert Kesselring van de Luftwaffe. Kesselring werd als getuige opgeroepen. In de onderstaande passage wordt hij ondervraagd over het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.
 
Dr. STAHMER: Speelde u een rol bij de aanval op Rotterdam?
KESSELRING: Als Luftwaffe Chef 2, tot welke rang ik was bevorderd, leidde ik aanvallen op Nederland, België en Frankrijk en de luchtlandingstroepen opereerden ook onder mijn commando. Het luchtlandingskorps stond onder bevel van Generaal Student, die verzocht om ondersteuning van zijn paratroepen door een bombardement. Generaal Student had een dermate grote kennis van de situatie op de grond dat hij alleen verantwoordleijk moet worden gehouden voor de voorbereiding op en de uitvoering van de aanval. Luftflotte IV kreeg opdracht luchtsteun te verlenen en een groep, de kleinste eenheid die voor dit doel noodzakelijk was, werd ingezet. De aanval werd uitsluitend uitgevoerd in overeenstemming met de tactische vereisten en technische mogelijkheden.
De bevelen van Generaal Student bereikten mijn commando zeer vroeg. Alle voorbereidingen konden dus rustig volgens plan worden getroffen. Op dringend verzoek van de Reichsmarschall werd de eenheid ingelicht over mogelijke wijzigingen in Rotterdam en de nadering van pantserdivisies. Het doel dat door Generaal Student was gesteld was zeer duidelijk wat betreft omvang, sleutelposities en bezetting. Het was voor ervaren troepen niet moeilijk de doelen te bereiken. Er was een radioverbinding tussen het commando van Generaal Student, mijn staf en andere staven waaronder die van de Opperbevelhebber van de Luftwaffe. Elke onderbreking in deze communicatie kon slechts van korte duur zijn geweest omdat de bevelen door mij of de Reichsmarschall per radio werden gegeven. De techniek van die tijd maakte het mogelijk contact te onderhouden met deze radioverbinding tussen het tactisch grondstation en de toestellen via het grondstation. De verbindingen op de grond, die in die tijd gebruikelijk waren zoals vlaggen, fakkels en codesignalen aan het front werden volgens plan gehandhaafd. Die functioneerden probleemloos. Overeenkomstig training en bevelen had de formatie een verkenner uitgestuurd die hen informeerde over de situatie en het doel. Bovendien vloog er, op bevel van de Reichsmarschall, een officier van de Generale Staf mee, toegevoegd aan mijn Luftflotte, die dezelfde opdracht had.
Dr. STAHMER: Was er bevel gegeven dat de situatie en het doel .......
KESSELRING: Ik heb er zelf nooit aan getwijfeld dat de aanval moest worden uitgevoerd; ik was er alleen niet helemaal zeker van of die herhaald moest worden. En dat was de situatie waarnaar de berichten verwezen. Generaal Student kennende – en ik leg hier bijzondere nadruk op – zijn techniek bij het leiden van een aanval en zijn duidelijk omschreven eisen, moest ik wel verwachten dat de aanval moest doorgaan.
De aanval werd volgens plan en tijdschema uitgevoerd. Het bericht dat het doel nauwkeurig was gebombardeerd kwam vrij snel door, samen met het bericht dat verdere aanvallen niet nodig waren. Gedurende de drie dagen van gevechten in Nederland werd de Opperbevelhebber van de Luftwaffe goed op de hoogte gehouden. In het bijzonder op de derde dag, de dag waar ik het over heb, kwam de Reichsmarschall op zijn openhartige manier meer dan gewoonlijk tussenbeide richting mijn Luftflotte en deed naar mijn mening alles wat mogelijk vanuit een dergelijk hoge positie gedaan kon worden. Ik herinner me geen enkel bericht volgens welk het bombardement niet langer werd gerechtvaardigd door de tactische situatie.
Dr. STAHMER: Er wordt gezegd dat er werd gebombardeerd toen de onderhandelingen over capitulatie al waren begonnen.
KESSELRING: Zoals ik al zei, berichten met een dergelijke inhoud waren door het commando niet ontvangen, de formatie die boven Rotterdam vloog had ook geen berichten van de grond opgevangen. Waarschijnlijk ontstond er verwarring binnen het commando in Rotterdam waarvan ik niets weet. Ik weet ook niets van afspraken tussen Generaal Student en de officier die het commando over de Nederlandse troepen in Rotterdam voerde. Ik wilde later een gesprek over deze kwestie met Generaal Student hebben maar dat was niet mogelijk omdat hij een ernstige hoofdwond had opgelopen. Als, tegen mijn vaste overtuiging in, de aanval niet langer was gerechtvaardigd door de situatie, zou dit zeer te betreuren zijn. Als soldaat met 42 jaar ervaring, als artillerieman, als vlieger, als officier van de Generale Staf en als leider gedurende vele jaren wil ik duidelijk maken dat dit geval een van die onvoorziene toevalligheden in een oorlog was die, het spijt me het te moeten zeggen, in de strijdkrachten van alle landen vaker voorkomen dan men zou denken, alleen heeft de wereld er geen weet van.
Dr. STAHMER: Hoe verklaart u de grote branden die daarna in Rotterdam uitbraken?
KESSELRING: Toen ik bericht van de formatie ontving was ik zeer aangenaam verrast te horen dat het bombardement beperkt was gebleven tot het doelgebied maar zoals deze oorlog heeft aangetoond wordt de meeste verwoesting niet door de bommen zelf veroorzaakt maar door de zich uitbreidende branden. Helaas was een margarinefabriek of een andere fabriek in Rotterdam door een bom getroffen waardoor er olie wegstroomde en de branden zich uitbreidden. Omdat na de aanval de capitulatie al een feit was, zou het mogelijk zijn geweest, uitbreiding van de branden te voorkomen door inzet van de brandweer en de troepen.
Dr. STAHMER: Wat waren de militaire gevolgen van deze aanval?
KESSELRING: Het directe gevolg van de aanval was de overgave van de troepen in Rotterdam. Generaal Wenninger, die destijds luchtmacht attaché was en later aan mijn Luftflotte werd toegevoegd, vertelde mij dat als gevolg van deze aanval het hele Nederlandse leger had gecapituleerd.
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

11de jaargang, 4e editie
  april 2011De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.