Overzicht:

STIWOT Meeting - "STIWOT vijf jaar jong"- 3 november 2007
Oorlogsmusea.nl vernieuwd!
WW2Awards.com zoekt documenten
Fort Honswijk - Grebbeberg / Nederland en Europa 1840 - 1940
Verhoor Albert Speer op Go2War2.nl
Informatie gezocht over lotgevallen van onderduikers uit de Noordoostpolder
Go2War2.nl zoekt Photoshopper
Gesurft en gewogen
Sponsornieuws - Toys Unlimited


 
STIWOT Meeting – “STIWOT vijf jaar jong!” – 3 november 2007 (Redactie)

Afgelopen januari is een belangrijk moment in de geschiedenis van STIWOT vrij stilletjes voorbijgegaan. Maar nu gaan we er toch echt ruimschoots aandacht aan besteden: “STIWOT vijf jaar jong!”.

Wij willen het vijfjarig bestaan van STIWOT namelijk samen met u vieren tijdens een meeting. In het verleden kregen we nog weleens te horen dat de STIWOT Meetings gezien werden als “niet echt interessant” of “een feestje voor ingewijden”. Natuurlijk hebben we ons dit aangetrokken en dit jaar gaan we het dan ook radicaal anders aanpakken. Allereerst met een voor iedere WOII geïnteresseerde aantrekkelijke locatie en een nu al mooi programma. Noteer dus vast in uw agenda:

STIWOT Meeting: STIWOT vijf jaar jong!
Datum: 3 november 2007, 10.00 tot 17.00 uur
Locatie: Liberty Park, Overloon

Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:
- De Grebbeberg mei 1940, lezing door Stichting de Greb
- Zoektocht naar vader en B17, lezing door Adrian Caldwell
- Oorlogservaringen, lezing door T.C. Gibbs
- Puzzeltocht door het museum met mooie prijzen
- Demonstraties vuurwapenspecialist
- Demonstraties 1:6 RC tanks

De komende weken zal het programma nog verder aangevuld worden. Wij raden u dan ook aan onze websites zeker in de gaten te houden!
 


 
Oorlogsmusea.nl vernieuwd! (Ewoud van Eig)

Eindelijk is dan weer zover! Na een lange tijd van werken mag ik u met trots het nieuwe Oorlogsmusea.nl presenteren. Het vernieuwde project van STIWOT is vier landen rijker (namelijk Frankrijk, Italië, Polen en Roemenie), heeft een frissere layout gekregen en ook is er een betere zoekfunctie toegevoegd. Met de indeling van de landkaarten is het nu nog overzichtelijker te navigeren naar talrijke bezienswaardigheden.

Oorlogsmusea.nl zal nooit compleet kunnen worden, maar we proberen dit natuurlijk wel zoveel mogelijk na te streven. Om deze reden zijn wij dan ook een samenwerking aangegaan met Bunkerpictures.nl. Deze samenwerking heeft nu al geresulteerd in tientallen nieuwe bezienswaardigheden!

Ook uw input is natuurlijk zeer welkom. Heeft u dus nog tips voor nieuwe bezienswaardigheden of musea, laat het ons dan weten via onze website

 

 
WW2Awards.com zoekt documenten (Team WW2Awards.com)
Om een zo groot mogelijke database van primaire bronnen te verkrijgen, zijn wij op zoek naar duidelijk leesbare (liefst minimaal op originele grootte) scans van documenten die een relatie vertonen met onderscheidingen en de Tweede Wereldoorlog. Dit kunnen verleningsdocumenten zijn, citations, naamlijsten, krantenberichten, personeelsakten, enzovoorts. Alles is welkom, indien er maar een relatie is met Onderscheidingen en/of Ontvangers van Onderscheidingen en de Tweede Wereldoorlog.

Heeft u iets voor ons, mail het dan: pictures@ww2awards.com
 


 
Fort Honswijk - Grebbeberg / Nederland en Europa 1840 - 1940 (Redactie)

Stichting De Greb organiseert onder voorbehoud van voldoende deelname op 22 september 2007 in samenwerking met Stichting Behoud en Beheer Verdedigingswerken een interessant dagprogramma.

Het (voorlopige) programma ziet er als volgt uit:
9.00 uur: Ontvangst met koffie op Fort Honswijk.
9.15 uur: De Nederlandse politieke en militaire geschiedenis tussen 1840 - 1918 in Europees perspectief.
10.30 uur: Introductie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en het Fort Honswijk.
11.00 uur:  Rondleiding op het Fort Honswijk (normaliter gesloten voor publiek).
13.00 uur: Lunch en lezing over de Nederlandse neutralititeitspolitiek tussen 1918 - 1940.
14.00 uur: Vertrek met eigen vervoer naar de Grebbeberg (parkeerplaats Militair Ereveld).
15.00 uur: Rondleiding over de Grebbeberg.
17.00 uur: Afsluiting.

De all-in prijs voor deze dag inclusief lunch bedraagt € 25,00 p.p. Voor meer informatie of het inschrijven voor dit dagprogramma klikt u hier.
 


 
Verhoor Albert Speer op Go2War2.nl (Kevin Prenger)
In de vorige nieuwsbrief schreven we dat we voortaan in elke volgende nieuwsbrief een passage plaatsen uit de verhoren van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. De uitwerkingen van deze verhoren zijn voor Go2War2.nl vertaald door Arnold Palthe. Ze zijn terug te vinden in het onderdeel processtukken. Een eerste passage komt uit het verhoor van Albert Speer, Hitlers minister van Bewapening en Oorlogsproductie. Hij wordt door de hoofdaanklager, Robert Jackson, ondervraagd over de concentratiekampen en zijn betrokkenheid daarbij.

Mr. JUSTICE JACKSON: Er is hier getuigd over uw verhouding tot concentratiekampen en naar wat ik begrijp hebt u gezegd dat u wel degelijk gebruik maakte van dwangarbeiders uit de concentratiekampen en het gebruik daarvan ook aanmoedigde.
SPEER: Ja, daar maakten we in de Duitse bewapeningsindustrie zeker gebruik van.
Mr. JUSTICE JACKSON: En ik denk dat u ook een aanbeveling deed dat luilakken in de werkkampen naar de concentratiekampen moesten worden gestuurd, niet waar?
SPEER: Dat was het probleem van de zogenaamde 'Bummelanten', klaplopers en daarmee bedoelden we arbeiders die niet op tijd naar hun werk kwamen of die voorgaven ziek te zijn. Gedurende de oorlog werden er tegen zulke arbeiders strenge maatregelen getroffen en ik keurde die maatregelen goed.
Mr. JUSTICE JACKSON: In een vergadering van het Centraal Planbureau van 30 november 1942 bracht u het onderwerp als volgt ter sprake, niet waar?:
"We moeten het ook over de 'Bummelanten' hebben. Ley heeft vastgesteld dat de lijst met ziekmeldingen tot een kwart of een vijfde afneemt in fabrieken waar artsen in de leiding zitten die de zieken onderzoeken. Er is niets op tegen dat de SS en de politie harde maatregelen nemen en de bekende lijntrekkers naar fabrieken bij de concentratiekampen sturen. Er is geen andere uitweg. Laat het maar een paar keer gebeuren en het nieuws zal zich spoedig verspreiden."
Dat was uw aanbeveling?
SPEER: Juist.
Mr. JUSTICE JACKSON: Met andere woorden, de arbeiders waren doodsbang voor de concentratiekampen en u wilde daar uw voordeel mee doen om ze aan het werk te houden, niet waar?
SPEER: Het staat vast dat concentratiekampen bij ons een slechte naam hadden en de overplaatsing naar zo'n kamp, of zelfs het dreigen met die mogelijkheid zou vanaf het begin het aantal afwezigen in de fabrieken zeker doen afnemen. Maar zoals ik gisteren al heb gezegd, op die vergadering werd daar verder niets over gezegd. Het was slechts een van die vele opmerkingen die men in oorlogstijd maakt wanneer men van streek is.
Mr. JUSTICE JACKSON: Het is echter overduidelijk -als ik u verkeerd begrijp krijgt u de kans mij te verbeteren- dat u wist van de slechte naam die het concentratiekamp onder de arbeiders had en dat die kampen werden beschouwd als veel strengere verblijfplaatsen dan de werkkampen.
SPEER: Dat is juist. Ik wist dat. Ik wist toen natuurlijk niet wat ik tijdens dit Proces heb gehoord maar dat andere was een algemeen bekend feit.
Mr. JUSTICE JACKSON: Het was in heel Duitsland bekend, niet waar, dat concentratiekampen bepaald geen prettige plaatsen waren om te verblijven?
SPEER: Ja, maar niet in die mate zoals die tijdens dit Proces bekend is geworden.
Mr. JUSTICE JACKSON: En de slechte naam van de concentratiekampen was in feite deels zeer nuttig om de mensen bang te maken, erheen gestuurd te worden.
SPEER: Ongetwijfeld dienden die concentratiekampen als middel, als dreiging om de orde te handhaven.

Lees verder.
 


 
Informatie gezocht over lotgevallen van onderduikers uit de Noordoostpolder (Wilco Vermeer)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben veel mannen ondergedoken gezeten in de Noordoostpolder. De Noordoostpolder was toen een nog jonge polder die volop ontgonnen moest worden. Omdat ook de Duitsers het belang hiervan inzagen werd lange tijd veel vrijheid gegeven in het alhier aan het werk houden van Nederlandse mannen. Deze mannen hoefden daardoor niet naar Duitsland om in de oorlogsindustrie te werken. Het zal geen verrassing zijn dat velen deze mogelijkheid aangrepen om gedwongen vertrek naar Duitsland tegen te gaan en onder te duiken tussen de arbeiders in deze polder. Dit ging goed tot de Duitsers maatregelen namen. 

Op 10 november 1944 in Rotterdam en op 17 november 1944 in de Noordoostpolder werden twee razzia's gehouden. Een deel van de opgepakte mannen is na korte tijd terechtgekomen in een Luftwaffe Kazerne te Oldenburg en daar onder dwang van de kogel opgeleid tot Flakbediende. Na hun training werden ze bij de Reichsbahn ingezet op Flakwagons. Meestal de simpele met twee betonnen ringen en een houten opbouw ertussen. 

Voor het uitbrengen van een publicatie over dit thema, ben ik op zoek naar alle mogelijke informatie. Op dit moment heb ik al twee onafhankelijke getuigenissen. Ik ben op zoek naar informatie over de bewuste razzia’s, de transporten, de opleidingen en de inzet van de mensen. Ook verhalen van andere Noordoostpolder onderduikers zijn welkom. Het mag nieuwe informatie zijn, informatie die al eerder is gepubliceerd enzovoorts. Wel graag de bron er bij vermelden. Weet u iets of denkt u mij op enige wijze te kunnen helpen, neemt u dan contact op met Wilco Vermeer: wilco@stiwot.nl.
 


 
Go2War2.nl zoekt Photoshopper (Kevin Prenger)

Ben jij handig met Photoshop, heb je een goed inzicht in de militaire geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en ben je bereid om vrijwillig een bijdrage te leveren aan het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de Tweede Wereldoorlog? Misschien is de vacature van illustrator voor Go2War2.nl dan wat voor jou.

Als illustrator hou je je bezig met het samenstellen van onder andere overzichtskaartjes van veldslagen ter ondersteuning van de artikelen op Go2war2.nl. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een kaartje van de landingsstranden van Normandië tijdens D-Day waarop weergegeven staat welke divisies waar aan land gingen of een geografisch kaartje van Nederland met daarop weergegeven het plan van operatie Market Garden.

Wij zoeken hiervoor een ervaren Photoshopper met een creatieve en kritische instelling. De illustraties moeten aansluiten bij ons algehele kwaliteitsstreven. Graag zien wij daarom eerst een proefillustratie om te beoordelen of je geschikt bent als illustrator. Wil je je aanmelden voor deze vacature of wil je eerst nog wat extra informatie? Stuur dan een e-mail aan kevin@go2war2.nl.


 
Gesurft en gewogen (Kevin Prenger)
Het bezoeken van locaties die verband hebben met de Tweede Wereldoorlog is een populaire bezigheid onder geïnteresseerden in deze geschiedenis. Dat blijkt onder meer uit de grote hoeveelheid fotoreportages van reisjes en excursies die onze forumleden deze zomer op het STIWOT-forum gepost hebben. Een website die daarop mooi aansluit is Panoramas of WWII Landmarks waarop panoramafoto’s te vinden zijn van tal van bezienswaardigheden die verband hebben met deze oorlog.

Het gaat om locaties van over heel de wereld. Te zien zijn onder andere panoramafoto’s van Hiroshima, Pearl Harbor, Berlijn en Al Alamein. Ook Nederlandse en Belgische locaties zijn opgenomen, waaronder Walcheren, Arnhem en Breendonk. Van de meeste locaties zijn meerdere panoramafoto’s opgenomen. Daarbij vindt u een korte Engelstalige toelichting over de historische achtergronden. Om de foto’s te kunnen bekijken dient u Quick Time geïnstalleerd te hebben op uw pc.geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog komt vroeg of laat in aanraking met oorlogsgraven. Is het niet op vakantie in het buitenland, dan is het wel bij het bezoeken van oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Sommigen adopteren een graf, voor anderen is een bezoek aan een graf het eindpunt van een zoektocht. Ieder heeft zijn eigen reden.
 


  
Sponsornieuws - Toys Unlimited (Marcel de Groene)
Het is even stil geweest aan het Toys Unlimited front. Dit had grotendeels te maken met ernstige software problemen op de site. Het was niet meer mogelijk de kassa aan te passen. Inmiddels hebben we alle artikelen opnieuw ingevoerd en tevens de site in een iets ander jasje gestoken. Dit heeft heel veel tijd en energie gekost en de service heeft daar zondermeer onder geleden. Hiervoor mijn excuses. PayPal betalingen zijn nu ook mogelijk rechtstreeks via de kassa. Ik ben genoodzaakt daar wel kosten voor te berekenen, conform het bedrag van € 4,- wat PayPal berekend. Het kan zijn dat er nog kleine oneffenheden op de site staan of dat er nog onvolkomenheden in de kassa staan. Mocht dit tot rare uitkomsten leiden, dan zijn de prijzen op de WO2Shop in dit geval bindend. Komt u fouten tegen, laat mij dit dan weten. Ik zal dan zorgen dat dit zo spoedig mogelijk hersteld wordt.

Een nieuw fenomeen op de site is de mogelijkheid om pre-orders te bestellen tegen 10% korting. Dit geldt alleen voor de artikelen die op de pre-order pagina staan en nog niet op voorraad zijn in de winkel. Regel is wel dat er vooraf besteld en betaald wordt. Pre-orders worden pas op de site gezet als deze binnen een redelijke termijn verwacht worden en de definitieve verkoopprijs bekend is. Indien bekend zal de vermoedelijke release datum in de nieuwsbrief bekend gemaakt worden.


Inschrijven voor de Toys Unlimited Nieuwsbrief kan hier.

 

 

 

STIWOT Nieuwsbrief
7de jaargang, 5e editie
september 2007 

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.