Overzicht: 
- Lekker op vakantie geweest? Stuur ons jouw foto's!
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Wereld in Oorlog #34 is verschenen
- Recensie: Naakt onder de wolven
- Nieuw kaartmateriaal voor TracesOfWar.com

- Go2War2 opent quiz nr. 38
- Verhoor Seyss-Inquart op Go2War2.nl 


 
Lekker op vakantie geweest? Stuur ons jouw foto's! (Redactie Nieuwsbrief)
Onlangs lanceerden wij ons Eerste Wereldoorlog project TracesOfWW1.com. Ondertussen is het aantal artikelen op die website de 10.000 gepasseerd. Het kostte haar Tweede Wereldoorlog zusje bijna acht jaar om dat aantal te halen. Ondertussen staat de teller bij TracesOfWar.com al boven de 40.000.

De groei is vooral te danken aan onze vrijwilligers en alle bezoekers die ons bijdrages opsturen. Vooral in de vakantietijd gaat dat hard. Al kunnen we altijd meer gebruiken. Dus ben je op vakantie geweest en heb je foto's gemaakt van zaken die nog niet op onze websites staan, stuur het dan op! Het maakt niet uit of het musea, monumenten, verdedigingswerken, begraafplaatsen of stolpersteine zijn, als het nog niet op de websites staat willen wij het hebben!


Momenteel hebben we al mooie toevoegingen binnen gekregen rond Calais, Schagen, Beaumont-en-Verdunois, Assen en Oude Pekela. Ook hebben we drie mooie fotoreportages aan deze website kunnen toevoegen, uit Engeland, Italië en de Brug over de Rivier Kwai. Voor fotoverslagen graag eerst even contact met ons opnemen op info@stiwot.nl, ze zijn meer dan welkom!

Wat betreft artikelen voor TracesOfWar.com en TracesOfWW1.com, deze mogen aangeleverd worden op het e-mailadres info@tracesofwar.com. Door de enorme hoeveelheid informatie die we krijgen vragen we wel om per item het volgende aan te leveren, anders kunnen wij het niet afhandelen:
 • titel (verplicht)
 • adres, postcode
 • plaats (verplicht)
 • provincie (verplicht)
 • omschrijving (niet verplicht, maar wel erg wenselijk)
 • type (verplicht, een van: begraafplaats, verdedigingswerk, monument, museum, bezienswaardigheid of stolperstein)
 • WO2 en/of WO1 gehalte (20%, 40%, 60%, 80% of 100%)
 • WO2 en/of WO1 beoordeling (1, 2, 3, 4 of 5 sterren)
 • telefoonnummer, fax, e-mail, website
 • hoogte- en breedtegraad (verplicht)
 • minimaal één foto (maximaal vijf) van tenminste 1000px breed.
We zijn trouwens ook nog op zoek naar Nederlandse oorlogsmonumenten, mail ons waar je woont, dan sturen wij een lijstje met de monumenten die we in jouw buurt nog zoeken!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Wilhelm Canaris  
Wilhelm Canaris is een van de opvallendste figuren uit het Derde Rijk. Als leider van de Duitse militaire contraspionagedienst (Abwehr) leverde hij een grote bijdrage aan de successen van de Duitse strijdkrachten, vooral aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Hij was echter ook een van de eerste hoge militairen die het gevaar van het nationaalsocialisme zag en hij was betrokken bij verschillende pogingen tot een staatsgreep tegen het regime van Adolf Hitler. Dit artikel is een biografie over deze persoon, die twee totaal verschillende kanten had en die men met recht een geboren spion mag noemen.
 
 
 
T-28
De Sovjet T-28 middelzware tank was één van de eerste middelzware tanks ter wereld. De T-28 was bedoeld als infanterie ondersteuningstank. De ontwikkeling van de T-28 middelzware tank begon in 1931. Het prototype van de T-28 was klaar in 1931 en productie begon in 1932. De T-28 zou door vijandelijke posities (bestaande uit machinegeweren, prikkeldraadversperringen en kanonnen) kunnen breken.
 
 
 
Alec Coryton
Air Chief Marshal Sir Alec Coryton was vanaf april 1942 de bevelhebber van No.5 Group van Bomber Command. Hij werd door zijn collega’s gezien als een eersteklas leider, vaardig en met een grote kennis van zaken. Onder zijn leiding voerde No.5 Group een aantal bekende en gewaagde bombardementen uit, zoals het bombardement op Le Creusot op 17 oktober 1942. De succesvolle Coryton raakte echter vanaf 1943 in de vergetelheid, nadat hij uit zijn functie werd ontheven omdat hij te begaan zou zijn met zijn bemanningen.
 
 
 
Bombardement op Le Creusot, 17 oktober 1942
Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog voerde RAF Bomber Command regelmatig operaties bij daglicht uit. Al snel bleek echter dat de Britse lichte bommenwerpers bijzonder kwetsbaar waren op klaarlichte dag. Ze waren goed zichtbaar voor de vijand en niet in staat zichzelf te verdedigen tegen de snelle, wendbare en goed bewapende Duitse jagers. De verliezen waren dan ook groot tijdens deze operaties. Men koos vervolgens voor de dekking van de duisternis bij grootschalige bombardementen. Bomber Command voerde daarna nog slechts enkele grote operaties bij daglicht uit. Een missie die hierbij vooral in het oog springt is het bombardement op de fabrieken van Schneider in Le Creusot in de Franse regio Bourgondië. Voor deze gewaagde operatie, die plaatsvond op 17 oktober 1942, moesten 94 Lancaster bommenwerpers tot diep in het vijandelijke luchtruim binnendringen en dit op klaarlichte dag.
 
 
 
Hoge Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog
De rol van de Hoge Raad tijdens de Duitse bezetting is niet onomstreden. Al tijdens, maar vooral na de Tweede Wereldoorlog werd dit hoogste rechtscollege in Nederland bekritiseerd vanwege zijn meegaandheid met de Duitse bezetter. Of zoals de auteurs van het boek "De Hoge Raad en de Tweede Wereldoorlog" het uitdrukken: "Wie had gehoopt dat het hoogste Nederlandse rechtscollege tijdens de oorlog voorop zou lopen in de strijd tegen het onrecht, kwam bedrogen uit."
 
 
 
OKH Barthold-2 (B-2) Stellung
De OKH B-2 Stellung was een Duitse verdedigingslinie die in 1944 werd aangelegd om het belangrijke industriegebied van Katowitz/Katowice in het zuiden van het huidige Polen te beschermen tegen het oprukkende Rode Leger. De B-2 was onderdeel van een serie verdedigingslinies bestaande uit veldversterkingen die door geheel Polen liepen. De OKH B-2 Stellung zag strijd begin januari 1945, maar was binnen een aantal dagen volledig doorbroken door het Rode Leger.
 
 
 
Tip: via Twitter en Facebook blijft u dagelijks op de hoogte van de nieuwste artikelen en recensies op Go2War2.nl.


Wereld in Oorlog nr. 34 is verschenen (Redactie Nieuwsbrief)
In augustus is de 34e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis.


In deze editie vindt u de volgende artikelen:

Operatie Stack, de raid op Colombelles - 11 juli 1944
Go2War2.nl-medewerker Jeroen Koppes schreef een artikel over de geallieerde operatie Stack, de raid op Colombelles op 11 juli 1944. Colombelles is een industriestadje ten noordoosten van Caen, ten oosten van Hérouville en de rivier de Orne. De gehele omgeving werd gedomineerd door de schoorstenen van de enorme staalfabriek in Colombelles. Ze vormden voor de Duitsers het ideale observatiepunt over het slagveld. General Bernard Montgomery besloot dan ook om een operatie op touw te zetten om deze schoorstenen te vernietigen: Operatie Stack, het Engelse woord voor schoorsteen.

Walter Flex, de vergeten dichter van het Oostfront
Eens was zijn werk net zo beroemd als Im Westen nichts Neues en In Stahlgewittern. Met de opkomst van het nationaalsocialisme belandde het boek van Remarque op de brandstapel, probeerde Goebbels de schrijver Ernst Jünger tevergeefs in het rechtse kamp te trekken maar werd ‘Der Wanderer zwischen beiden Welten’ een symbool van de opofferingsgezindheid van de Duitse jeugd.

Klikspaan, boterspaan! Verklikking tijdens de Tweede Wereldoorlog
Zowel tijdens als na de Tweede Wereldoorlog werd verklikking gezien als een van de meest perfide vormen van collaboratie. Verklikkers waren griezelige mannetjes die van deur tot deur slopen om bezwarende informatie te verzamelen en door te spelen aan de Duitsers, of mensen die hun Joodse of onderduikende buren zonder scrupules bij de Gestapo of de Sicherheitspolizei gingen aangeven. De realiteit was natuurlijk complexer.

The U-boat that wouldn’t die
De U-505 bracht 8 schepen tot zinken met een totaal van afgerond 45.000 brt.

‘Mijn dagboek, oorlogskroniek van Kees Tetteroo’
Op 22 april 2005 werden op de vliering van zijn ouderlijk huis de oorlogsdagboeken teruggevonden die Kees Tetteroo (1922-2001) uit Schipluiden schreef in opdracht van zijn broer, die eind 1936 als missionaris naar Nieuw Guinea vertrok. Men kon toen niet vermoeden welke turbulente tijd de wereld te wachten stond.

Hoflands Oorlog: De gil, orgaan voor nuchter Nederland
Het Persmuseum in Amsterdam heeft de hele collectie: exemplaren van alle nummers die tussen begin 1944 en de vijftiende september van dat jaar verschenen zijn, van het half-mysterieuze tijdschrift De Gil, priodiek verschijnend orgaan voor nuchter Nederland.

Veertig jaar lang een blok aan het been. Spandau en zijn onvoorziene politieke consequenties
Verwacht werd dat de nazi-leiders in de Berlijnse Spandau-gevangenis vanzelf in de vergetelheid zouden raken.

Daarnaast Korte Berichten (verzorgd door STIWOT), boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel.

Bezoek de website op www.wereldinoorlog.com, volg WIO op Twitter, 'like' de Facebookpagina of wordt lid van de actieve LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.


Recensie: Naakt onder de wolven (Frans van den Muijsenberg)
Het is half maart 1945. De Russen zijn in het oosten Duitsland al binnengedrongen en aan het westelijk front zijn de Amerikanen bij Remagen de Rijn overgestoken, waarmee de laatste natuurlijke Duitse verdedigingslinie werd geslecht. Voor beide legers ligt de weg naar Berlijn open. Het is iedereen duidelijk dat het Derde Rijk op instorten staat. In het concentratiekamp Buchenwald arriveert een transport van zo'n 800 Joden, het restant van een vele mate grotere groep die vanuit Auschwitz is weggevoerd. De Pool Jankowski heeft in zijn koffer een driejarig jongetje meegesmokkeld. Het Internationale Lagerkomitee (ILK), de grote illegale communistische organisatie binnen het kampsysteem van de SS, besluit dat het jongetje zo snel mogelijk op een volgend transport vanuit Buchenwald naar Bergen-Belsen moet worden gezet.
 

 
De organisatie is namelijk in volle voorbereiding om voorafgaand aan de aanstaande bevrijding van het kamp, die nu binnen enkele weken of hooguit enkele maanden verwacht mag worden, op het juiste moment in verzet te komen. Daarmee moet worden verhinderd dat onnodig veel mensen in de laatste oorlogsweken alsnog door nazigeweld worden gedood. De aanwezigheid van het onbekende jongetje kan alles in gevaar brengen. Even ongemerkt als hij is binnengesmokkeld, dient hij volgens het ILK dus weer te verdwijnen. Tegen de besluiten van het ILK in besluiten drie gevangenen het jongetje toch te verstoppen in de hoop het joch, dat de tocht naar en het verblijf in Bergen-Belsen zeker zal overleven, alsnog gered kan worden. Dit besluit brengt een keten van ontwikkelingen binnen het kamp teweeg, zowel bij de ILK als bij de SS-leiding. Die heeft op enig moment in de gaten dat er iets aan de hand is en met alle brute macht die ze op dat moment nog heeft treedt ze hiertegen op. Het verhaal eindigt met de overhaaste vlucht van de laatste SS'ers, als de Amerikanen al bijna voor de poort staan en de lang voorbereide opstand door de ILK-organisatie de nog aanwezige 21.000 gevangenen definitief heeft bevrijd.
 
In Buchenwald was de kamporganisatie van begin af aan zo ingericht dat de SS gevangenen uitzocht die ervoor moesten zorgen dat alle routinematige zaken elke dag conform de kampvoorschriften verliepen. Bovendien delegeerde de SS veel verzorgende en bestuurlijke taken. Voor de belangrijkste functies binnen de kampdienst (kampoudste en blokoudste) of de leider van een arbeidscommando (Kapo) kwamen alleen Rijksduitse, niet-Joodse gevangenen in aanmerking. De SS-leiding gaf de posities in het gevangenenbestuur aanvankelijk aan de 'criminelen', herkenbaar aan de groene driehoek op hun borstzak. Onder kampcommandant Karl Otto Koch wisten de politieke gevangenen, herkenbaar aan de rode driehoek, alle hoge kampfuncties in te nemen omdat ze aanzienlijk meer discipline en organisatietalent hadden. Dat veranderde in de zomer van 1941 even na het verbreken van het Hitler-Stalin-pact, maar vanaf begin 1943 werden alle hoge bestuurlijke gevangenisfuncties weer door de 'roden' ingenomen. Daarnaast was er dus nog de illegale communistische ILP, met behoorlijk wat overlap met de officiële kampleiding.
 
Bruno Apitz (Leipzig 1900 - Berlijn 1979) vertelt op meesterlijke wijze dit verhaal dat gebaseerd is op zowel het waar gebeurde verhaal van Stefan Jerzy Zweig, die als driejarig kind vanuit Auschwitz het kamp in werd gesmokkeld en in Buchenwald de oorlog overleefde, als op zijn eigen kampervaringen.
 

 
Nieuw kaartmateriaal voor TracesOfWar.com (Redactie Nieuwsbrief)
TracesOfWar.com en TracesOfWW1.com hebben deze maand een update gekregen. We hebben de kaarten op de websites vervangen door nieuwe kaartjes die ook kunnen aangeven hoeveel bezienswaardigheden er zijn. Vanuit de hoofdpagina kan nu direct doorgeklikt worden naar verschillende werelddelen, in plaats van enkel naar Europa. Als er eenmaal voor een werelddeel gekozen is, kan er worden doorgeklikt naar een specifiek land. Onder dat kaartje staan de landen ook nog eens opgesomt omdat het soms lastig is een klein land te selecteren.
 
Eenmaal geklikt op een land kom je als bezoeker uit bij ofwel de landkaart, ofwel direct een lijst met bezienswaardigheden. Als we meer dan 100 bezienswaardigheden in een land hebben zal er eerst een kaart getoont worden van verschillende regio's. Zo kan er binnen Nederland eerst een keuze voor een provincie gemaakt worden en in de Verenigde Staten eerst een staat. Daarna zal een kaart getoont worden met alle bezienswaardigheden in die regio.
 
We hebben er bewust voor gekozen om veel met kaarten te werken zodat het plannen van reizen naar gebieden een stuk eenvoudiger wordt. We hopen natuurlijk dat u hier veel gemak van heeft!

 
Go2War2.nl opent quiz nr. 38 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 37 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. Onder de foutloze inzendingen hebben we dhr. Fasseel uitgeloot als de winnaar. Hij ontvangt het DVD-pakket van Dutch FilmWorks.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 38! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 december 2013. Veel succes!

De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door Pen & Sword Books is voor de winnaar een boekenpakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:

• Major & Mrs. Holt's Battlefield Guide to Operation Market Garden
• Never Surrender: Dramatic Escapes from Japanese Prison Camps
• Tank Commander: The Memoirs of Bill Close
• Images of War: German Machine Guns of the Second World War
 


 
Verhoor Seyss-Inquart op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we gekozen voor een fragment uit het verhoor van Arthur Seyss-Inquart, de Duitse rijkscommissaris in Nederland. Ter sprake komt de voedselvoorziening voor de Nederlandse bevolking en de gevolgen die de Spoorwegstaking van september 1944 daarbij, volgens Seyss-Inquart, had.
 
Dr. STEINBAUER: Een andere beschuldiging die tegen u is geuit, getuige, is de kwestie van de voedselvoorziening voor de Nederlandse bevolking. Welke maatregelen hebt u genomen om de voedselvoorziening voor de Nederlandse bevolking te handhaven?
 SEYSS-INQUART: De voedselkwestie in Nederland was ongetwijfeld de moeilijkste van mijn hele bewind en ik denk, vanwege de bijzondere aspecten van de zaak, een van de moeilijkste van alle bezette gebieden.
 Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van 270 mensen per vierkante kilometer, in het westelijke deel in het bijzonder moeten er meer dan 600 per vierkante kilometer worden gevoed. De voedseleconomie is sterk georganiseerd als een verwerkende economie, afhankelijk van de import van honderdduizenden tonnen voedsel. Door de bezetting en de blokkade was dat allemaal verdwenen. De hele voedseleconomie moest op een nieuwe leest worden geschoeid en ook de productie van voedsel voor onmiddellijke menselijke consumptie. Het is zeker een grote prestatie van de Nederlandse landbouw en zijn leiders geweest dat dit succesvol verliep. Ik moet echter zeggen dat mijn ambtenaren zeer doeltreffend meewerkten en we heel veel steun uit het Reich kregen.
 De voedseldistributie in Nederland was ook zorgvuldig geregeld, beter nog dan in andere bezette gebieden. Het belangrijkste voor mij was, dit systeem in stand te houden, hoewel het hoofd ervan, Directeur-generaal Louwes en zijn hele staf van medewerkers duidelijk vijandig tegenover de Duitsers stonden. Tegen de wil van de Reichszentralstelle in hield ik hem aan, anders had ik de verantwoording voor het voeden van de mensen niet op me kunnen nemen.
 Dr. STEINBAUER: Leverde u ook voedsel aan het Reich?
 SEYSS-INQUART: Ja, de troepen in het bijzonder, eisten het recht op "van het land te leven", meen ik, maar graan werd door het Reich geleverd tot een hoeveelheid van 36.000 ton, er werd in ruil groente voor gevraagd. Het Reich eiste daar bovenop meer groente en ook de levering van vee, vlees in blik, zaden en nog enkele andere producten. Groente en vlees zouden niet zo'n probleem zijn geweest, maar de zaden leverden moeilijkheden op. Ik ben ervan overtuigd dat de Nederlandse voedselautoriteiten hun uiterste best deden om leveranties te voorkomen.
 Dr. STEINBAUER: Ik geloof dat dit wel genoeg is over dit onderwerp en ik zou willen vragen hoe de algemene voedselsituatie was in de herfst van 1944?
 SEYSS-INQUART: Gedurende het grootste deel van de bezetting hadden we eerst een calorische waarde van 3.000 en later van ongeveer 2.500 en in 1944 ongeveer 1.800 calorieën. Huidige ervaringen zullen aantonen wat dat betekende.
 In september 1944 werd Nederland weer oorlogsgebied. Ongeveer op het moment dat de eerste Britse luchtlandingsdivisies bij Arnhem landden, werd door de Nederlandse regering in Londen een algemene staking van de spoorwegen uitgeroepen en daaraan werd bijna volledig gehoor gegeven. Op hetzelfde moment verdwenen de schepen uit de binnenwateren. Het was geen officiële staking maar het kwam op hetzelfde neer. Door deze situatie werden de defensieve mogelijkheden voor de Duitse strijdkrachten ernstig in gevaar gebracht. De strijdkrachten begonnen dus schepen in beslag te nemen en brachten in feite alle verkeer tot stilstand. Ik nam contact op met de strijdkrachten en mij werd gezegd dat wanneer de spoorwegstaking zou worden beëindigd, zij niet zulke drastische maatregelen hoefden te nemen. Ik bracht hierover verslag uit aan Secretaris-generaal Hirschfeld en Directeur-generaal Louwes. Dit leverde geen resultaat op en ik moest bedenken hoe ik het transport kon herstellen. Ik besprak het met de strijdkrachten en stelde voor, hen 3 of 4 weken de tijd te geven zodat ze de benodigde scheepsruimte konden verkrijgen. Van de ongeveer 2 miljoen ton die beschikbaar was, hadden ze ongeveer 450.000 ton nodig. Gedurende deze tijd verbood ik al het scheepvaartverkeer omdat de strijdkrachten toch alle schepen in beslag namen. Ik stond in Holland wel verkeer met kleine schepen toe.
 
 
 STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 8e editie
  augustus 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.