Overzicht:

- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operatie Infatuate" 2008

- Boeken en filmnieuws
- "De actualiteit" van de Tweede Wereldoorlog
- Gesurft en gewogen
- Verhoor Rudolf Höss op Go2War2.nl
- Prijsvraag: "Drie oorlogen" door Maarten van Rossem
- Medewerker onder de loep
- Uitgelezen!
- Veranderingen op het STIWOT Forum

 STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operatie Infatuate" 2008 (Redactie STIWOT Reizen)
De eerste STIWOT Reis voor 2008 staat inmiddels in de planning en zal plaatsvinden op zaterdag 10 mei 2008. Wij willen u graag uitnodigen voor deze Battlefield Tour waarbij we onder deskundige begeleiding een bezoek brengen aan de landingsstranden van "Operatie Infatuate" op Walcheren.


De Battlefield Tour zal om 10.00 uur starten met een kop koffie in het Polderhuis te Westkapelle. Hierna volgt bij het monument op de dijk uitleg over de dijkdoorbraak, de verdediging, de vuursteun door de geallieerde vloot en de landingen. Na deze uitleg brengen we een bezoek aan het bunkermuseum te Zoutelande waar we kennismaken met dit Nederlandse stukje van de Atlantikwall.
Na de geheel verzorgde lunch brengen we een bezoek aan het Landfront voor een uitleg over de bewapening en de techniek achter de hier geplaatste bunkers. Omstreeks 17.00 uur sluiten we af op het landingsstrand "Uncle Beach" en de waarnemingsbunker bij de Oranjemolen te Vlissingen.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Brengt u dan een bezoek aan onze website voor meer informatie.
 Boeken en filmnieuws (Redactie Go2War2.nl)

Wanneer 4 en 5 mei naderen kunnen we altijd een heleboel nieuwe boeken en dvd’s over de Tweede Wereldoorlog verwachten. Daarom is deze rubriek dit keer extra gevuld. Eerst echter twee boeken die al uitgebracht zijn en waarvan de verschijning zeker niet in verband staat met de komende herdenkingen. Allereerst “Holocaust - de gebeurtenissen en hun invloed op de gewone mensen”. Dit boek, geschreven door Angela Gluck Wood, werd onlangs uitgebracht door uitgeverij Lannoo. In dit mooi vormgegeven boek krijgen jonge (en oudere) lezers met geen of weinig kennis van het onderwerp een begrijpelijke, prettig leesbare geschiedenis van de Holocaust gepresenteerd, aangevuld met informatie over de joodse religie en het Joodse volk. Een uitgebreide recensie is te vinden op Go2War2.nl.

Diezelfde uitgeverij bracht onlangs ook “De Maginotlinie - Van de Noordzee tot de Rijn” van Frank Philippart uit. Zoals hij eerder deed in zijn boek over de Atlantikwall, brengt de schrijver in dit boek ook van de Maginotlinie de restanten zorgvuldig in kaart. Hij kamt de hele Frans-Belgische en Frans-Duitse grensstreek uit en beschrijft uitvoerig de fascinerende geschiedenis van de versterkingen. Met zijn meer dan honderd historische en actuele foto’s, zijn gedetailleerde siteplannen en bunkerschema’s is dit boek een complete gids over de Maginotlinie. (Bron: Uitgeverij Lannoo / Go2War2.nl)

Uitgeverij Kok ten Have brengt in april een aantal boeken over de Tweede Wereldoorlog in herdruk uit voor een speciale prijs. We noemen er twee. De eerste is “De SS’er - Joseph Blösche - biografie van een moordenaar” van Heribert Schwan en Helgard Heindrichs. Joseph Blösche is de SS-soldaat die op een bekende foto een klein Joods jongetje in het getto van Warschau onder schot houdt. Hij was direct betrokken bij honderden executies. Hoe veranderde een onopvallende man in een beestachtige nazi? Deze vraag staat centraal in dit boek. Vanaf 23 april kost het boek niet € 29,95, maar € 14,90.
Het tweede boek is een klassieker: “Nacht und nebel - Mijn verhaal uit Duitse gevangenissen en concentratiekampen” door Floris B. Bakels. Het is inmiddels de twintigste druk van het relaas van deze politiek gevangene, die tijdens de drie jaar van zijn gevangenschap een dagboek bijhield. Een boek waarvan professor Lou de Jong schreef: “in ons taalgebied is geen publicatie mij bekend waarin herinneringen aan het gevangenisbestaan zo zuiver en treffend zijn vastgelegd.” Het boek kost normaal € 22,50, maar vanaf 23 april € 13,50. (Bron: Uitgeverij Kok ten Have)

Na onder meer “Berlijn - De Ondergang 1945, “Stalingrad” en “De Slag om Spanje” verschijnt er op 18 april een nieuw boek van Antony Beevor, namelijk “Kreta 1941-1945.
Op 20 mei 1941 voerde het Duitse leger een zeer gewaagde luchtaanval uit op het strategisch gelegen eiland Kreta, dat gecontroleerd werd door de geallieerden. Bijna de gehele Duitse aanvalsmacht werd verslagen, maar door inschattingsfouten en verkeerd begrepen geheime informatie verloren de geallieerden eerst een belangrijk vliegveld en later het hele eiland. Na de dramatische aftocht van de geallieerde troepen naar Egypte, in zwaar gebombardeerde scheepskonvooien, werd Kreta het toneel van een niet-aflatende, vurige strijd tussen het lokale verzet en de Duitse bezetter, die duurde tot aan de bevrijding in 1945. InKreta 1941-1945 brengt Antony Beevor de oorlog op Kreta tot leven met groot inzicht in de militair-stategische finesses en met oog voor de rol van persoonlijkheid, leiderschap en menselijk falen. (Bron: Uitgeverij Ambo Anthos)

Dan een bijzondere biografie van Rochus Misch, de laatste
nog levende persoon uit de staf van Hitler. Als radiotelegrafist en lid van de Leibstandarte-SS Adolf Hitler was hij één van de aanwezigen in de Führerbunker gedurende de laatste periode uit het leven van de Duitse dictator. Op 29 juli 2007 vierde Misch zijn negentigste verjaardag. Zijn boek verscheen al in meerdere andere talen, maar vermoedelijk in april ook in het Nederlands. De titel van het boek is “Ik was lijfwacht van Hitler”. Het wordt uigegeven door Uitgeverij van Halewijck. Veel meer informatie is op dit moment over dit boek nog niet bekend. (Bron: STIWOT Forum)

We besluiten met twee speelfilms. Allereerst
Monsignor Renard die in maart op dvd is uitgebracht door Just Entertainment. De film vertelt het verhaal van de Duitse bezetting van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van een eenvoudige priester. Zijn geloof wordt zwaar op de proef gesteld als hij moet kiezen tussen de vreedzaamheid van het Christendom en het noodzakelijke geweld van het verzet. Na verloop van tijd neigt Renard er meer en meer toe om zelf een actieve rol te gaan spelen aan de zijde van de Vrije Fransen. Daarmee loopt zijn veiligheid steeds meer gevaar en rijst de vraag wie hij eigenlijk kan vertrouwen.
De andere film, Die Fälscher”, ontving dit jaar een Oscar voor beste buitenlandse speelfilm. De film vertelt het verhaal van de Joodse meestervervalser Salomon Sorowitsch die in concentratiekamp Sachsenhausen door de nazi’s wordt ingezet bij het vervalsen van Britse en Amerikaanse bankbiljetten. Dit in het kader van operatie Bernhard met als doel het ontwrichten van de economie van beide geallieerde landen. We schreven in de STIWOT-nieuwsbrief al eerder over deze film, maar nu is deze sinds 18 maart beschikbaar op huur-dvd. Vanaf 15 april is de dvd, uitgebracht door Homescreen, overal te koop. Een recensie is te vinden op Go2War2.nl. (Bron: Just Entertainment / Homescreen)
  'De actualiteit' van de Tweede Wereldoorlog (Egbert van de Schootbrugge)
"Pearl Cornioley, een Brits geheim agente uit de Tweede Wereldoorlog, is op 24 februari 2008 overleden in een bejaardenhuis in de buurt van Parijs. Ze was 93. Tijdens de oorlog werd ze, na zeven maanden training, in september 1943 per parachute afgezet in Frankrijk om te helpen met de bewapening en organisatie van het Franse verzet." Aldus de Associated Press op 8 maart 2008.Cecile Pearl Witherington Cornioley, zoals ze voluit heet, werd geboren op 24 juni 1914. Ze werd geboren in Parijs, maar was van Britse afkomst. Tijdens de Duitse inval in Frankrijk was ze werkzaam bij de Britse ambassade in Parijs. In december 1940 wist ze samen met haar moeder en drie zussen uit Frankrijk te ontsnappen. Uiteindelijk bereikte ze London waar ze ging werken aan het ministerie.

Eenmaal in Engeland aangekomen was ze vastbesloten om terug te vechten tegen de Duitsers die Frankrijk bezet hadden. Ze sloot zich aan bij SOE (Special Operations Executive), een organisatie die zich onder andere specialiseerde in het droppen van geheime agenten in de bezette gebieden.

Na zeven maanden intensieve training werd Cornioley op 22 september 1943 gedropt in Frankrijk. Haar taak was onder andere om te helpen bij de organisatie en bewapening van het Franse verzet. Ze deed zich voor als handelaar in cosmetica en gebruikte de codenaam Pauline. Toen de leidster van haar eenheid in mei 1944 werd opgepakt, nam ze de leiding van de verzetscel op zich. De cel opereerde in het noorden van het departement Indre, ongeveer 90 kilometer ten zuidoosten van de landingsstranden in Normandië.

Ze voerde de leiding over een 1.500 man sterk team dat zich bezighield met het saboteren van spoorwegen, wegen en telefoonlijnen en guerrillaoperaties. Bij de geallieerde landing in Normandië speelden ze in de achterhoede een rol. De Duitsers zetten 1 miljoen frank op haar hoofd, maar ze werd nooit gepakt.

Na de oorlog trouwde Cornioley met een Franse krijgsgevangene die ontsnapt was en daarna ook in het verzet had gezeten. Ze bleef in Frankrijk wonen, ook nadat haar man in 1999 overleed.Ze werd voorgedragen voor het Britse Military Cross, maar als vrouw kwam ze daarvoor niet in aanmerking. Koningin Elizabeth II benoemde haar tijdens een bezoek aan Parijs in 2004 tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. De onderscheiding die het meest voor haar betekende, waren de "parachute wings" die ze in 2006 tijdens een ceremonie in haar bejaardenhuis ontving van officieren van de Royal Air Force.Gesurft en gewogen (Redactie Go2War2.nl)
Ooit was er een tijd dat men in Duitsland over het algemeen zo min mogelijk herinnerd wilde worden aan nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog. Daar is tegenwoordig, in elk geval in de Duitse media, nog maar weinig van te merken. Denk bijvoorbeeld aan de Duitse speelfilms over deze geschiedenis die de laatste jaren uitgegeven zijn met "Der Untergang" als hoogtepunt. Op de Duitse televisie komen dikwijls boeiende documentaires voorbij. Onlangs bijvoorbeeld één over de Duitse Wehrmacht en een andere over de ondergang van het passagiersschip de Wilhelm Gustloff in januari 1945.

De eerstgenoemde documentaire bestaat uit vijf delen en is gemaakt onder leiding van de bekende Duitse historicus Guido Knopp. Aan bod komen onder andere het verzet tegen het nazi-regime binnen de gelederen van de Wehrmacht, maar ook de oorlogsmisdaden. Het bijbehorende boek zal in augustus in het Nederlands verschijnen.

De documentaire over de ramp met de Gustloff bestaat uit twee delen. Het vertelt het verhaal van hoe het schip met aan boord duizenden Duitse vluchtelingen getorpedeerd werd door een Sovjet-onderzeeboot en zonk. Dit kostte het leven van de meerderheid van de passagiers. Het is de grootste scheepsramp ooit. Ook bij de totstandkoming van deze documentaire speelde Guido Knopp een leidende rol.

Beide documentaires zijn te bekijken op de webpagina van ZDF.de - Zeitgeschichte. Hier is ook veel extra informatie te vinden ter aanvulling op beide documentaires. Verder vindt u er aankondigingen van nieuwe documentaires; niet alleen over de periode 1933-1945, maar ook over andere perioden uit de geschiedenis.


 
Verhoor Rudolf Höss op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer geen verhoor van een verdachte, maar een getuige die later zelf ter dood veroordeeld zou worden vanwege zijn misdaden. We hebben het over Rudolf Höss, de kampcommandant van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz. In dit verhoor van 15 april 1946 wordt hij ondervraagd over onder meer de transporten, de medische experimenten en de executies in Auschwitz en andere kampen.

Dr. KAUFFMANN: En na aankomst van de transporten werd de slachtoffers alles afgenomen wat ze hadden? Moesten zij zich geheel uitkleden; moesten zij hun waardeartikelen afgeven? Is dat waar?
HOESS: Ja.
Dr. KAUFFMANN: En dan gingen ze onmiddellijk hun dood tegemoet?
HOESS: Ja.
Dr. KAUFFMANN: Ik vraag u naar beste weten, wisten deze mensen wat hun te wachten stond?
HOESS: De meesten van hen niet want er waren maatregelen getroffen om ze daarover in het ongewisse te laten en geen vermoeden te laten ontstaan dat ze hun dood tegemoet gingen. Op alle deuren en muren bijvoorbeeld stonden teksten dat ze ontluisd zouden worden of een douche gingen nemen. Dit werd de gevangenen in verschillende talen duidelijk gemaakt door andere gevangenen die met eerdere transporten waren aangekomen en die gedurende de hele actie als hulpkrachten werden gebruikt.
Dr. KAUFFMANN: En toen, zoals u me onlangs vertelde, trad de dood door vergassing in binnen 3 tot 15 minuten. Is dat juist?
HOESS: Ja.
Dr. KAUFFMANN: U vertelde me ook dat zelfs voor de dood uiteindelijk intrad, de slachtoffers bewusteloos raakten?
HOESS: Ja. Uit wat ik zelf kon ontdekken of wat me door medische officieren werd verteld was de tijd die nodig was om bewusteloosheid of dood te veroorzaken afhankelijk van de temperatuur en het aantal mensen in de gaskamers. Verlies van bewustzijn trad op na enkele seconden of minuten.
Dr. KAUFFMANN: Voelde u wel eens medelijden met de slachtoffers, denkend aan uw eigen gezin en kinderen?
HOESS: Ja.
Dr. KAUFFMANN: Hoe was het mogelijk om ondanks dat die acties toch uit te voeren?
HOESS: Gezien alle twijfels die ik had was het enige en beslissende argument de strikte order en de reden ervoor die me door Reichsführer SS was gegeven.

[...]

Dr. KAUFFMANN: Wat kwam u te weten over zogenaamde medische experimenten op levende gevangenen?
HOESS: Medische experimenten werden in verschillende kampen uitgevoerd. In Auschwitz bijvoorbeeld deden Professor Klaubert en Dr. Schumann experimenten op het gebied van sterilisatie; er werden ook experimenten op tweelingen uitgevoerd door SS arts Dr. Mengele.
Dr. KAUFFMANN: Kent u de medische officier, Dr. Rascher?
HOESS: In Dachau was hij arts van de Luftwaffe die experimenten deed op ter dood veroordeelde gevangenen, naar de weerstand van het menselijk lichaam tegen kou en in hoge-druk kamers.
Dr. KAUFFMANN: Kunt u zeggen of zulke experimenten binnen een kamp bekend waren aan een grote groep?
HOESS: Zulke experimenten waren, net als alle andere zaken, natuurlijk 'Geheime Reichssache'. Het kon echter niet worden voorkomen dat de experimenten bekend raakten omdat ze in een groot kamp werden uitgevoerd en op een of andere manier waren gezien door gevangenen. Ik kan echter niet zeggen in welke mate de buitenwereld op de hoogte raakte van deze experimenten.
Dr. KAUFFMANN: U hebt me uitgelegd dat de executiebevelen werden ontvangen in Auschwitz en u vertelde me dat tot aan het uitbreken van de oorlog het aantal orders klein was, maar dat die later talrijker werden. Is dat juist?
HOESS: Ja. Er vonden nauwelijks executies plaats tot aan het begin van de oorlog -alleen in uiterst ernstige gevallen. Ik herinner me een geval in Buchenwald waar een SS man door gevangenen was aangevallen en dood geslagen, de gevangenen werden later opgehangen.
Dr. KAUFFMANN: Maar tijdens de oorlog -en dat moet u toegeven- steeg het aantal executies, en geen klein beetje.
HOESS: Dat was al begonnen bij het uitbreken van de oorlog.
Dr. KAUFFMANN: Was de reden voor deze executies in veel gevallen een wettig vonnis van een Duitse rechtbank?
HOESS: Nee. Bevelen voor executies die in de kampen werden voltrokken kwamen van het RSHA.

Lees het complete verhoor.
 Prijsvraag: “Drie oorlogen” door Maarten van Rossem (Redactie Go2War2.nl)
Op Go2War2.nl heeft u kunnen deelnemen aan een korte quiz waarbij u kans maakte op het winnen van het boek “Drie Oorlogen, een kleine geschiedenis van de 20e eeuw” door Maarten van Rossem. Een exemplaar van het boek werd beschikbaar gesteld door uitgeverij Nieuw Amsterdam en is gewonnen door K. Wauters uit België. Van harte gefeliciteerd!
 


Graag willen wij van deze gelegenheid gebruik maken u nogmaals te wijzen op de lezingen door Maarten van Rossum dit voorjaar over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De twee wereldoorlogen zullen chronologisch behandeld worden gedurende de volgende periode:

Maandag 19 mei
Dinsdag 20 mei
Maandag 26 mei
Dinsdag 27 mei
Maandag 2 juni
Maandag 9 juni
Dinsdag 10 juni
Maandag 16 juni


De lezingen starten om 20.00 uur in de Aula van het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht en zijn gratis en voor iedereen zonder reservering toegankelijk. Meer informatie is te vinden via het STIWOT-forum.
 


 
Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)

Naam: Pieter Schlebaum
E-mailadres: pieter@go2war2.nl

Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Ik kwam al geruime tijd op de sites van STIWOT. Hoe ik hier destijds terecht ben gekomen weet ik helaas niet meer. Ik denk via Google.

Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik ben actief als redacteur en auteur op Go2War2.nl. Ik hou mij hier vooral bezig met het beschrijven van gevechtshandelingen die aan het westfront hebben plaatsgevonden en geallieerde bevelhebbers. Verder ben ik sinds kort op het forum actief als moderator.

Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Kevin Prenger heeft mij zeer kort na mijn aanmelding op het forum benaderd voor een rol binnen STIWOT, dus dat is sinds eind november 2006. Mijn eerste artikel verscheen in januari 2008 op Go2War2.nl

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Toch wel enkele uren per week. Wanneer ik ruim in mijn tijd zit wil dit soms nog wel oplopen tot enkele uren per dag.

Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
De meeting in Overloon ter ere van het vijfjarig bestaan was een geweldige dag.

Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Het meeste contact heb ik met Kevin Prenger en Kees Jan Koster

Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Ik heb een eigen website over WO2. De werkzaamheden hiervoor raken echter steeds verder op de achtergrond door mijn bezigheden voor STIWOT. Verder besteed ik veel van mijn vrije tijd aan WO2 gerelateerde boeken en films.

Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik volg een geschiedenisopleiding. Het lijkt mij erg leuk om in de toekomst als geschiedenisdocent voor de klas te staan.

Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
De diverse aspecten van WO2 interesseren mij heel erg. Als ik dan toch een aspect moet noemen dan zijn dat de gevechten aan het westfront.

Wat vind je omgeving van je hobby?
Ik krijg over het algemeen zeer leuke en enthousiaste reacties op mijn hobby en werkzaamheden voor STIWOT. Helaas zijn er altijd nog mensen die je een ‘freak' vinden als je geïnteresseerd bent in iets als oorlog.

Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Dit zijn meerdere WO2 en cricket sites. Een echte favoriet heb ik niet.

Op welke dag in de week is het even geen wo2?
Zodra ik op het cricketveld sta is het even geen WO2 voor mij. Voor de rest zijn deze dagen voor mij zeer spaarzaam. Bijna elke dag ben ik wel even bezig voor STIWOT, kijk ik (een stuk) van een documentaire of film of lees ik in een boek. Daarnaast komt het ook nog in mijn studie aan bod natuurlijk, dus een dag zonder WO2 is een uitzondering.

Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Zo vreselijk veel. De sporen van WO2 zijn, zoals de naam het al zegt, over de hele wereld te vinden. Om er dan toch een plek te noemen, Pearl Harbour.

Wil je nog wat kwijt?
Dat ik met veel plezier mijn werkzaamheden voor STIWOT vervul. Daarom hoop ik ook dat we als stichting blijven groeien en nog vele mooie dingen met elkaar mogen beleven en bereiken.


 
Uitgelezen! (Egbert van de Schootbrugge)

In deze nieuwsbrief wordt een start gemaakt met een nieuwe rubriek. De titel van deze rubriek is: "Uitgelezen!". In deze rubriek zullen boeken worden besproken die voor, tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven. Het zijn boeken die door hun ouderdom vaak zeldzaam zijn en in sommige gevallen qua inhoud en verhaal bijzonder. We willen graag beginnen met het boek "Concentratiekamp Oranienburg" door Gerhart Seger.


De schrijver van dit boek is Gerhart Seger, Rijksdaglid tijdens de prenazi-periode in Duitsland. Vrijwel direct na de machtsovername van Hitler werd Seger opgepakt en als politiek gevangene in de gevangenis gezet. Korte tijd later werd hij naar Oranienburg getransporteerd waar hij onder barre omstandigheden moest helpen dit concentratiekamp op te bouwen. Uiteindelijk weet Seger eind 1933 uit Oranienburg te ontsnappen en vlucht hij naar Tsjecho-Slowakije waar hij direct zijn boek schrijft en uitgeeft.

Het is bijzonder dat reeds in 1934 (!) een boek over een concentratiekamp verscheen in meerdere talen. De Duitsers waren eind januari 1933 amper een jaar aan de macht en de concentratiekampen stonden nog onder toezicht van de S.A.. Dat het boek een bijzondere inhoud had blijkt wel uit de druknummers die voorin dit boek staan: "39ste-43ste duizendtal". Alleen al in Nederland is dit boek zeker 43 duizend maal verkocht.

Helemaal voor in zijn boek schrijft Seger: "Ik zweer, dat ik naar mijn beste weten en geweten, de zuivere waarheid zal zeggen en dat ik daar niets van zal verzwijgen en niets aan zal toevoegen." Een afschrift van zijn manuscript heeft hij gezonden aan: de Rijksminister van Justitie, de Oberreichgs-anwalt Dr. Werner, de procureur-generaal in Berlijn I, de procureur-generaal van Anhalt en de chef van de S.A. Ernst Rhöm. Het toesturen van dit manuscript was volgens Seger als officiële aanklacht bedoeld tegen de nauwkeurig omschreven personen die misdaden zijn begaan. In zijn begeleidend schrijven aan de Rijksminister van Justitie schrijft hij onder anderen: "In dat boek zal ik mededeeling doen over vergrijpen aan het leven en de gezondheid van weerloze gevangenen in het concentratiekamp Oranienburg. De namen van de lieden die ik in staat van beschuldiging stel heb ik nauwkeurig genoemd. Daardoor wordt strafrechterlijke vervolging mogelijk." Even verderop in zijn brief stelt hij: "Ik verzoek allen autoriteiten, die ik hier noemde, om mijn mededeelingen als een ingediende aanklacht te behandelen. Zij zullen zich aan die plicht niet kunnen onttrekken zonder in conflict te komen met artikel 346 van het Wetboek van Strafrecht, dat een justitieelen ambtenaar met een gevangenisstraf van vijf jaar bedreigt, als hij nalaat om strafbare handelingen, die te zijner kennis gekomen zijn, te vervolgen." Bovenstaande citaten zijn bewust vrij uitvoerig omdat hier wordt aangetoond dat de mensen in Duitsland nog steeds veronderstelden dat ze in een zuivere rechtsstaat leefden waarin een objectieve rechtsspraak mogelijk was.

Seger zelf is waarschijnlijk iemand geweest die het nazi-regime vrij snel doorhad. Een nauwkeurig relaas van zijn bevindingen heeft Seger opgeschreven. De gepleegde misdaden heeft hij uitvoerig en nauwgezet opgeschreven zodat de betrokken personen berecht konden worden. Ook zijn eigen ontberingen vinden een plek in dit boek. Ergens in zijn boek schrijft hij nauwkeurig een aantal vergrijpen van de kamparts. Aan het eind van datzelfde hoofdstuk schrijft hij cynisch: "Ja, als Duitschland nog een rechtsstaat was..."

Uit dit boek komt duidelijk naar voren dat de mensen uit diverse Europese landen in 1934 al op de hoogte waren van de concentratiekampen in Duitsland. Klinkt het dan geloofwaardig als maarliefst 11 jaar later, in 1945, hoge nazi´s beweren dat ze niets van de concentratiekampen afwisten? Het lijkt vrij onwaarschijnlijk, als dit boekje in Nederland al bijna 50 duizend keer verkocht werd...

De laatste regel van Gerhart Seger in dit boek is: "En nu is het woord aan de justitie van het Derde Rijk!"Veranderingen op het STIWOT Forum (Frank Meijerink)

Vernieuwde stuctuur.
Er zijn een aantal dingen veranderd in de structuur van het STIWOT Forum. Zo zijn de fora ‘Verzamelen' en ‘Hobbies en Vrije Tijd' samengevoegd tot één onderdeel, te weten: ‘Verzamelen, Hobbies en Vrije tijd'. Het sub-Forum ‘Adoptiegraven' valt daar vanaf nu ook onder. ‘Identificatie' daarentegen is verplaatst naar het forum ‘Overig'.

Verder is er een nieuw forum aangemaakt met de titel ‘Thema forum'. Zoals de titel al enigszins aan geeft, zal hier ruimte zijn om nieuwe initiatieven die buiten de andere fora vallen, een plek te geven. De bedoeling is dat de Users ideeën en suggesties kunnen aandragen voor potentiële nieuwe sub-Fora. Dit kan een onderwerp zijn die volgens hen nu nog onderbelicht is of wellicht een heel specifieke interesse binnen de Tweede Wereldoorlog vertegenwoordigt en waarvoor nu nog geen plek is.

Een goed voorbeeld van het bovenstaande is het sub-Forum ‘Adoptiegraven'. Dit was geen vast onderdeel van het Forum, maar na een aanvraag is het opgenomen onder het Forum ‘Overig' en krijgt het nu een vaste plek binnen ‘Verzamelen, Hobbies en Vrije tijd'. Het is de bedoeling om de Users op deze manier wat meer inspraak te geven over de structuur van het Forum en de onderwerpen die daarin voor komen. We hopen een boel leuke ideeën tegen te komen! Suggesties, ideeën en aanvragen voor nieuw aan te maken threads kunnen hier geplaatst worden.

Veranderingen in het Moderatorbestand.
Bij het vernieuwen van de structuur van het Forum zijn er ook een aantal wijzigingen doorgevoerd in het Moderatorbestand. Zo hebben Jeroen Niels en Sébastien ons verlaten. Voor de jarenlange inzet voor het Forum en de talloze uurtjes die zij in het moderaten hebben gestoken wil ik ze hartelijk bedanken. Zij hebben met hun inzet de groei van het Forum en STIWOT mede mogelijk gemaakt. Jeroen Niels en Sébastien bedankt! Jeroen Niels zal zich blijven inzetten voor STIWOT, met name voor STIWOT Reizen. Dit zelfde geldt voor Sébastien: hij zal zich inzetten voor G02War2 als recensent.

Om de moderators te komen versterken na het vertrek van Jeroen Niels en Sébastien hebben wij Pieter benaderd. Met een groot enthousiasme heeft hij toegezegd. Welkom Pieter en heel veel succes toegewenst! Verder is Egbert, net als Auke, Global Moderator geworden. Succes met deze nieuwe taak Egbert!

 

 

 

STIWOT Nieuwsbrief
8e jaargang, 3e editie
  maart 2008
 
 
De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.