Overzicht: 
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Ardennenoffensief" - Prijsverlaging
- Nieuw artikel over Adolf Hitler op Go2War2.nl
- TracesOfWar Route: Dambusters, operatie Chastise
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie" - Verslag online
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Kampfgruppe Peiper - De wedloop naar de Maas
- Wereld In Oorlog #48 is verschenen
- TracesOfWar Monument: Crash 03-11-1944 Oosterhout
-  Recensie: De oorlog heeft geen vrouwengezicht
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Ardennenoffensief"- Prijsverlaging (Redactie STIWOT Reizen)
Van donderdag 22 tot en met zondag 25 september 2016 organiseert STIWOT Reizen een Nederlands gesproken Battlefield Tour in het teken van het Ardennenoffensief. In overleg met het hotel en het touringcarbedrijf hebben wij een prijsverlaging weten door te voeren voor deze Battlefield Tour! De wijzigingen in de prijsstelling:
 
2-persoonskamer: van € 525,00 voor € 495,00 per persoon
1-persoonskamer: van € 595,00 voor € 550,00 per persoon
Donateurskorting: blijft € 30,00 per persoon
 
Tijdens deze Battlefield Tour bezoekt u onder de deskundige begeleiding van Jeroen Niels en Barry van Veen de voormalige slagvelden waar in de winter van 1944 het Ardennenoffensief werd uitgevochten. Het centraal gelegen Hotel Domaine Ol Fosse d'Outh in Houffalize is de uitvalsbasis van deze zeer complete reis. Twijfel niet langer en boek deze Battlefield Tour snel op onze website!
 
 
Deze STIWOT Reizen Battlefield Tour zal plaatsvinden van donderdag 22 tot en met zondag 25 september 2016. We vertrekken op donderdag 22 september 2016 om 10:00 uur per touringcar vanaf NS Station Veenendaal - De Klomp. Het gehele programma van deze Battefield Tour is terug te vinden op de website van STIWOT Reizen.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!


Nieuw artikel over Adolf Hitler op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Op Go2War2.nl streven we naar een voortdurende kwaliteitsverbetering. Soms is het dan nodig om bestaande artikelen te vervangen. Niet omdat ze slecht geschreven zijn of grote fouten bevatten, maar bijvoorbeeld omdat er nieuwe bronnen en inzichten zijn waardoor een artikel achterhaald is geworden. Dit was het geval met het artikel over Adolf Hitler, dat sinds 2003 op de website te vinden was. Daarom vroegen we geschiedenisdocent en STIWOT-medewerker Gerd van der Auwera om een nieuw artikel te schrijven over de Duitse leider die zo’n cruciale en fatale rol speelde in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
 
Het was een flinke klus die Gerd heel wat uurtjes beziggehouden heeft, maar het resultaat mag er naar onze mening absoluut zijn. Met dit evenwichtige en goed onderbouwde artikel komen we weer goed voor de dag. We hopen uiteraard dat u het met belangstelling leest en zijn benieuwd naar uw mening. Hieronder leest u alvast de inleiding van het artikel:
 
Als er één figuur is die een enorme impact op de geschiedenis van de 20ste eeuw heeft gehad, is dat ongetwijfeld Adolf Hitler. Tot de dag van vandaag is de interesse voor Hitler en zijn Derde Rijk nog steeds groot. Getuige daarvan is de niet aflatende stroom aan boeken over de Duitse dictator. De drang om te begrijpen hoe het mogelijk is dat één figuur zulke mensenmassa’s in beweging kon brengen, dat één figuur zo’n vernietigende impact kon hebben op de menselijke geschiedenis, is groot.
 
 
Toch is dat een onvolledige insteek. Adolf Hitler valt niet alleen te verklaren vanuit de persoonlijkheid van Hitler zelf. Hoewel zijn rol uiteraard moeilijk kan overschat worden, moet er vermeden worden dat alles wordt herleid tot Hitler alleen. Zoals de Duitse historicus Joachim Fest in zijn uitgebreide biografie over de nazileider schreef, moet er vooral ook gekeken worden naar "de algemene omstandigheden, die moeilijk te decoderen relatie tussen de man en de tijd, en de tijd en de man". Een gelijkaardig idee vinden we ook terug bij de Britse Hitlerbiograaf Ian Kershaw. Hij stelde dat Hitler maar kon doen wat hij deed, omdat vele Duitsers bereid waren om hem te helpen. "Pas uit de wisselwerking tussen Hitlers intenties en de structureel bepaalde druk tot handelen die uitging van de aan hem ondergeschikte rangen en instituties, zou de ontketende dynamiek van het regime te verklaren zijn die tot steeds radicalere oplossingen leidde."
 
In dit artikel zal dan ook aandacht besteed worden aan de persoonlijkheid van Hitler zelf, evenals aan de omstandigheden die macht van de Führer verklaren. Zowel de sturende kracht die van Hitler uitging als de krachten die op hem op inwerkten moeten aan bod komen. Simpele, eenduidige antwoorden worden in dit artikel niet gegeven, om de eenvoudige reden dat deze er niet zijn.
 

 
TracesOfWar Route: Dambusters, operatie Chastise (Redactie TracesOfWar.com)
Een paar dagen geleden was het exact 73 jaar geleden dat de Dambusters onder leiding van Guy Gibson, o.a. de Möhne- en Ederdam bombardeerden. Ter nagedachtenis aan deze operatie, wat een van de bekendste operaties is uit de geschiedenis van Bomber Command heeft STIWOT een route samengesteld. Deze route neemt u mee langs verschillende bezienswaardigheden die te maken hebben met operatie Chastise.
 

Foto: Paul Moerenhout
 
In de nacht van 16 op 17 mei 1943 werden de Möhne-, Eder- en Sorphedam gebombardeerd door 19 bommenwerpers van de Royal Air Force. De bommenwerpers, onderdeel van het No. 617 Squadron onder leiding van Guy Gibson, waren uitgevoerd met speciaal voor dit doel ontwikkelde stuiterbommen. De Möhne- en Ederdam werden doorbroken met als gevolg een enorme vernietiging van lokale dorpen en fabrieken. Zo’n 1300 mensen verloren hun leven, ook vele krijgsgevangenen en dwangarbeiders, onder hen waren zo’n 14 Nederlanders.
 
De route bevat een aantal interessante bezienswaardigheden die te maken hebben met Operatie Chastise, beter bekend als de Dambusters. De dammen kunt u bezoeken maar ook bijvoorbeeld het graf van Guy Gibson, die zijn laatste rustplaats heeft in het Brabantse Steenbergen.
 
De opzet van de route is zoveel als mogelijk geplaatst in de volgorde van de operatie zelf. Zo beginnen we bij de RAF basis vanwaar de operatie van start ging. Het is natuurlijk ondoenlijk de route op deze manier te volgen met de auto maar u kunt er de stukken uit nemen die u aanspreken of waar u toe mogelijk bent om deze te volgen. De dammen en het museum zijn met de auto goed in één dag te bezoeken. De verschillende begraafplaatsen, allen in Nederland of Duitsland liggen behoorlijk uiteen. Behalve Rheinberg en Reichswald Forest, die liggen slecht enkele tientallen kilometers van elkaar verwijderd en liggen beiden op de route terug naar Nederland (in de richting van Nijmegen, langs de Duitse snelweg A57) vanaf de dammen.
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie"- Verslag online (Redactie STIWOT Reizen)
In navolging van de edities 2012 en 2013 organiseerde STIWOT Reizen ook dit jaar weer een Battlefield Tour langs de Grebbelinie. Ook voor deze editie was wederom grote belangstelling. Voor wie meer wil weten over de achtergrond van de locaties die tijdens deze Battlefield Tour werden bezocht, verwijzen we graag naar de voorgaande reisverslagen. Hier volstaan we met een fotoreportage - aangevuld met korte toelichting - welke een indruk geeft van de editie van dit jaar.
 
 
Onze eerste stop maakten we bij de Asschatterkeerkade. Daar bezochten we een aantal originele kazematten en verdedigingswerken uit de meidagen van 1940. Onze gids vertelde hier over de werking van de Grebbelinie en het verhaal van de Nederlandse verdediging op deze plek in de Grebbelinie tijden de meidagen van 1940. Het complete fotoverslag is te zien op onze website WO2Actueel.nl.

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Behalve het artikel over Adolf Hitler verschenen recent de volgende artikelen op Go2War2.nl:
 
Granate 1938 Hol-Ladung
Holle lading werd tussen 1940 en 1945 gebruikt tegen zwaar gepantserde tanks, infanterie en andere ‘zachte’ doelen zoals lichte voertuigen. De Duitse ‘Gr. 38 Hl’ is een holle lading granaat die in verschillende Duitse kanonnen gebruikt werd.
 
 
 
Pantsergranaat K.Gr.rot.Pz/ K.Gr.rot Pz.
De K.Gr.rot.Pz was een granaat met een rode band (‘rot’: rood), woog 6.8 kilogram en bereikte een snelheid van 385 tot 440 meter per seconde (m/s) in het L/24 wapen. De granaat is ongeveer 243mm lang (75x243R) en had een explosieve massa van 80 gram.
 
 
 
Neubaufahrzeug / Nb.Fz.
Het ‘nieuwe voertuig’ (Nb.Fz) was een mix van Franse, Sovjet en Britse tankontwerpen en had een hoofdbewapening bestaande uit een 75 of 105mm kanon, naast een secundair 37mm wapen. Het Nieuwbouwvoertuig van Krupp (A) kreeg een krachtige bewapening bestaande uit een 75mm kanon (75mm KwK 37 L/24) in een Rh-B koepel en een 37mm kanon (37mm KwK ‘Kampfwagenkanone’ 36).
 

 
Recensie: Kampfgruppe Peiper - De wedloop naar de Maas (John Smeets)
In de vroege ochtenduren van de 16de december 1944 werden de Amerikanen in de Belgische en Luxemburgse Ardennen opgeschrikt door een enorme Duitse aanvalsmacht die onverwacht de dun bezette linies overspoelde.
 
 
Operatie Wacht am Rhein was Hitlers laatste grote offensief in het Westen met als doel door te stoten naar Antwerpen en zo de Britse 21ste Legergroep en het Amerikaanse 9de Leger af te snijden van hun bevoorradingsbronnen om hen zo tot overgave te dwingen. Dit zou een enorme klap voor de geallieerden zijn. De reactie hierop zou dan, volgens Hitler, een onderhandeling met de Duitsers zijn over het staken van de strijd in het westen, hetgeen voor Hitler ruimte creëerde om de strijd in het oosten voort te zetten. Dit plan kwam uit de koker van Hitler en kon op weinig steun van de Duitse commandanten rekenen. De Führer was echter niet voor rede vatbaar.
 
Een van de spitsen tijdens het offensief was de gevechtsgroep (Kampfgruppe) van Obersturmbannführer Joachim Peiper die als doel had zo snel mogelijk door de stoten tot aan de bruggen van de Maas en van daaruit richting Antwerpen.
 
Vanwege het slechte terrein, gebrek aan munitie en brandstof én felle tegenstand van de Amerikanen kwam de aanval van Peiper al snel tot stilstand en moesten de restanten van Kampfgruppe Peiper, met achterlating van alle voertuigen en vele doden en gewonden, reeds na acht dagen te voet hun weg terug zoeken naar de Duitse linies. De Maas was bij lange na niet gehaald.
 
Al vele boeken zijn er verschenen over het Ardennenoffensief. Vaak was 'Kampfgruppe Peiper' daarbij een dankbaar onderwerp. Peiper, het prototype van een Waffen SS-soldaat, is een persoon die tot de verbeelding spreekt en wiens Kampfgruppe van zich heeft laten spreken tijden het Ardennenoffensief. Velen zijn op zoek gegaan naar tastbare historische locaties in de Ardennen, daarbij geholpen door de vele literatuur die voorhanden is.
 
Schrijvers David Cooke is een bekende auteur van militair historische boeken en een veelgevraagde Battlefield-gids. Wayne Evans maakt een studie van het 6de Panzerleger (waarvan Kampfgruppe Peiper een onderdeel uitmaakte).
 

 
Wereld in Oorlog #48 is verschenen (Redactie Go2War2.nl)
De 47e editie van Wereld in Oorlog is verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis.
 
 
Een overzicht van de artikelen in dit nummer:
 
Zeven in een klap. De aanval op zeven Nederlandse neutrale koopvaardijschepen - de zaak, de medaille en the League of Neutral Countries
Circa twintig jaar geleden kwam Edgar van Engeland in het bezit van een bronzen gedenkpenning die, blij- kens het opschrift, was uitgegeven door The League of Neutral Countries. Deze penning had een diameter van 60mm en was op de voorzijde versierd met een afbeelding van een Britse matroos die de hand schudt van een zeeman, met achter de matroos andere matrozen met roeiriemen en achter de zeeman figuren die kunnen worden geïnterpreteerd als opgepikte zeelieden. De keerzijde draagt in reliëf het opschrift.
 
Hermann Löns. Schrijver en oorlogsvrijwilliger uit Niedersachsen
De schrijver Hermann Löns geniet nog altijd een redelijke bekendheid in Duitsland. Niet in de mate als tijdens zijn leven maar hij is niet vergeten zoals Walter Flex (*06.07.1887 - †16.10.1917). Al voor zijn roemruchte dood was Löns als jager, schrijver, dichter en natuurbeschermer tot een mythe verworden. Die mythe werd na zijn dood aan het westfront alleen maar versterkt. Met circa 140 gedenkplaatsen is de schrijver één van de meest herdachte personen in Duitsland.
 
Artis in Oorlogstijd
Na de bevrijding was de dierentuinwereld vooral bezig met het herstel van de oorlogsschade, het opvullen van de ontstane leemten in de diercollectie en het wegwerken van achterstallig onderhoud. Geschiedschrijving had een lage prioriteit. (Oud)directeur van Artis, Maarten Frankenhuis, verzamelde om deze leemte op te vullen, meer dan twintig jaar lang archiefmateriaal, verhalen, artikelen, foto’s, interviews en andere gegevens over de lotgevallen van de hoofdstedelijke dierentuin in oorlogstijd.
 
François van ’t Sant. Harer majesteits loyaalste onderdaan, in Londen
Eind 2015 verscheen de biografie van François Van ’t Sant, Harer Majesteits loyaalste onderdaan, geschreven door Sytze van der Zee. In dit artikel gaat hij in op de rol die Van ’t Sant in Londen, als adviseur van de gevluchte koningin Wilhelmina, speelde.
 
De vlucht van Martin Bormann
Het is 1 mei 1945. Adolf Hitler is dood. Van de hoofdstad van Duitsland zijn alleen de laatste paar vierkante kilometers rond de rijkskanselarij nog in Duitse handen. Sjoerd de Boer – auteur van het goed ontvangen boek Hitlermythes waarin hij de grootste mythes rond de dictator ontrafelt - reconstrueert in dit artikel wat er in die hectische dagen voor de capitulatie plaatsvond.
 
Oorlog en operette, een gesprek over een documentaire
In de documentaire ‘Oorlog en operette’ volgen we de zoektocht van Ottolien Boeschoten naar het oorlogsverleden van haar vader. Hij had in Duitsland gestudeerd, maar wat precies? En hij had enkele fotoalbums nagelaten. Als hij vertelde over de oorlog bleef het bij algemeenheden.
 

 
TracesOfWar Monument: Crash 03-11-1944 Oosterhout (Redactie TracesOfWar.com)
Op 3 mei 2016 werd in de Brabantse stad Oosterhout een monument onthuld ter nagedachtenis aan de neergestorte Noorse Sergeant Tormod Bjerum Abrahamsen.
 

Foto: Anneke Moerenhout
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog op 03-11-1944 stortte in het Goor, Gemeente Oosterhout, de Spitfire Mk lX B FN-P PL393 met de Noor Sergeant Tormod Bjerum Abrahamsen neer. De Spitfire was beschoten door Duits afweergeschut tijdens een aanval op Duitse stellingen nabij het Markkanaal. Sergeant Abrahamsen kwam hierbij om het leven. Zijn lichaam werd op het kerkhof in Den Hout begraven. Na de Tweede Wereldoorlog is Sergeant Abrahamsen in Den Haag gecremeerd en is zijn as naar Noorwegen gebracht waar deze is bijgezet in een familiegraf in Kristiansand.


Recensie: De oorlog heeft geen vrouwengezicht (Auke de Vlieger)
Het leger is een mannenwereld. Door de geschiedenis heen zijn oorlogen voornamelijk uitgevochten door mannen, strategieën werden uitgedacht door mannen, troepen werden aangevoerd door mannen en hun ervaringen werden opgetekend door mannen. Toch hebben, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog, grote aantallen vrouwen een bijdrage geleverd aan de oorlogsinspanning. In landen als Duitsland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie trokken honderdduizenden vrouwen een militair uniform aan, maar ze werden alleen in ondersteunende functies ingezet. Enkel in de Sovjet-Unie dienden vrouwen ook aan het front, in een grote verscheidenheid aan functies. Toch heeft de oorlog geen vrouwengezicht, zo betoogt Svetlana Alexijevitsj (1948). De Sovjetideologie en de manier waarop de Sovjetoverheid de herinnering aan de oorlog vormgaf, zijn een belangrijke oorzaak hiervan. Het enorme slachtofferaantal werd decennialang verbloemd, de oorlog kreeg een mythisch karakter en er werd vooral aandacht gevestigd op de uiteindelijke overwinning en de roemrijke prestaties van de Sovjetsoldaten. Het menselijke, het persoonlijke werd uit de oorlog gehaald. Als er al individuen werden belicht, dan waren dat mannen.
 
 
Veertig jaar geleden besloot de Wit-Russische onderzoeksjournalist Alexijevitsj om deze conventie te doorbereken en de persoonlijke verhalen van vrouwelijke oorlogsveteranen op te tekenen. "Alles wat we weten over de oorlog weten we via mannen", schrijft ze. "We zitten vast in mannenvoorstellingen en mannengevoel over de oorlog. In mannenwoorden. Vrouwen zwijgen." Als vrouwen al spraken, dan "hanteerden ze de mannelijke norm". Dat heeft volgens Alexijevitsj een eenzijdig beeld opgeleverd: "Vrouwenverhalen zijn anders, gaan over iets anders. Een vrouwenoorlog heeft eigen kleuren en geuren, eigen belichting en gevoelsdimensie. Eigen woorden. Zonder helden en onwaarschijnlijke wapenfeiten, gewoon met mensen die iets onmenselijk menselijks hebben verricht." Omdat een dergelijk onverbloemd exposé botste met de officiële visie op de oorlog, kreeg Alexijevitsj het aan de stok met de censuur. "U vernedert de vrouw met uw primitief naturalisme", zo benadrukte een van de censoren. "U onttroont onze oorlogsheldin." De afwezigheid van heroïek was onaanvaardbaar en Alexijevitsj werd verweten "het vuil van de oorlog" te laten zien.
 
Het manuscript bleef geruime tijd op de planken liggen en werd pas in 1985, ten tijde van Gorbachevs glasnost, gepubliceerd, en wel in grote oplage. Het was Alexijevitsj' eerste boek. De opzet, historische gebeurtenissen schetsen aan de hand van ooggetuigenverslagen, heeft ze in haar verdere oeuvre nog verscheidene malen toegepast. In 2015 kreeg Alexijevitsj de Nobelprijs voor de Literatuur "voor haar meerstemmige geschriften, een monument voor lijden en moed in onze tijd". Nadat De oorlog heeft geen vrouwengezicht in 1985 verscheen, werd Alexijevitsj overspoeld met brieven van vrouwelijke veteranen die wilden praten over hun ervaringen. Het einde van het Sovjetsysteem, en dus ook het verdwijnen van de censuur, betekende dat vrouwen zich vrijer konden uiten. Deze nieuwe interviews leidden uiteindelijk tot een uitgebreide herdruk, die in 2008 werd uitgebracht.
 
Lees verder op Go2War2.nl
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

16de jaargang, 5e editie
  mei 2016De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.