Overzicht:
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag bij Overloon"
- Recensie: Panfilov's 28 Men
- Quizmedewerker gezocht voor Go2War2.nl
- Nieuwe titel in de boekenreeks van Sven Hassel
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operation Veritable"
- Recensie: Lest we forget
- Fotoverslag Gdynia Museum Axel
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag bij Overloon" (Redactie STIWOT Reizen)
Op 13 mei organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Battlefield Discovery een Battlefield Tour met als thema “Slag bij Overloon”. In de omgeving van dit dorp werd tussen eind september en midden oktober 1944 slag geleverd tussen Geallieerde en Duitse troepen. Aanleiding voor deze gevechten was het gedeeltelijk mislukken van operatie Market Garden in september 1944. Na afloop van deze operatie bleef er op de grens van Noord-Brabant en Limburg een Duits bruggenhoofd ten westen van de rivier de Maas achter; Brückenkopf Venlo.
 
 
Voor zowel de Geallieerde als de Duitse bevelvoerders was het bruggenhoofd Venlo van belang. De Geallieerden dienden het bruggenhoofd te veroveren om hun aanval in de richting van het Rührgebied voort te kunnen zetten. Duitse troepen wilden vanuit het bruggenhoofd een aanval in de richting van Nijmegen op touw zetten. In voorbereiding hierop versterkten zij het bruggenhoofd met de Kampfgruppe Walther waarvan de harde kern werd gevormd door de 107. Panzerbrigade. Rond Overloon waren verder drie bataljons van Fallschirmjägerregiment 21, een gemengde eenheid ter grootte van een bataljon van de 10. SS Panzer-Division Frundsberg en het Luftwaffe-Festungs-Bataillon X met 8,8cm geschut aanwezig.

De Geallieerde troepen vielen eerder aan dan de Duitse troepen. Speciaal hiervoor was vanuit de omgeving van Metz de Amerikaanse 7th Armored Division overgebracht. Deze divisie zou binnen enkele dagen via Overloon naar Venray en vervolgens naar Venlo moeten oprukken. De Amerikaanse aanval in het Peelgebied, die destijds bekend stond om haar drassige grond, bosgebieden en een gebrek aan verharde wegen, zou startten op 30 september 1944. Door Edwin Popken voorzien van deze inleidende informatie vertrokken wij vanaf restaurant Museumzicht per touringcar naar een kruispunt ten zuidoosten van Stevensbeek op de weg naar Overloon.
 
Lees en bekijk het volledige fotoverslag op TracesOfWar.

 
Recensie: Panfilov's 28 Men (Ruben Krutzen)
De Russische oorlogsfilm 'Panfilov's 28 Men' (Dvadtsat vosem panfilovtsev) gaat over achtentwintig Sovjetsoldaten die de Sovjet-Unie in 1941 tijdens de Slag om Moskou verdedigden tegen aanvallen van Hitler-Duitsland. Die Sovjetsoldaten behoorden tot de 316de infanteriedivisie. De film is gebaseerd op een propagandalegende. Volgens Sovjetbronnen zijn alle achtentwintig soldaten omgekomen op 16 november 1941 tijdens gevechten waarbij zij achttien Duitse tanks vernietigden. Na hun dood kregen zij de titel 'Held van de Sovjet-Unie' (Hero of the Soviet Union). Na de oorlog in 1948 begon in de Sovjet-Unie een onderzoek naar de historische accuraatheid van het verhaal. Geconcludeerd werd toentertijd dat het verhaal deels onwaar was: niet alle achtentwintig soldaten waren omgekomen in 1941. Zes soldaten waren nog in leven. Een van hen werd in 1947 gearresteerd op basis van hoogverraad en samenwerking met Duitse troepen. Ook de heroïsche daden van de soldaten zouden zijn overdreven.
 
 
Op 30 september 1941 begon de Wehrmacht aan de aanval op Moskou. In november stond zij plusminus honderd kilometer van Moskou. De 316de infanteriedivisie van het Rode Leger werd geleid door generaal Ivan Panfilov. Meteen werd getracht de Duitse opmars tegen te houden. Nabij Volokolamsk werden verdedigingsstellingen gegraven. De Duitse 11de Tankdivisie (11. Panzerdivision) rukte op naar Moskou. In de film wordt getoond hoe Sovjetsoldaten in loopgraven schuilen voor Duits artillerie-, geweer- en tankvuur. Bewapend met Mosin Nagant M1891 geweren, machinepistolen (PPSh-41) en antitankgeweren (PTRD-41) proberen zij de Duitse opmars te stoppen. Genoemde wapens kunnen vrijwel niets tegen tanks uitrichten. Daarom worden kanonnen (45mm) ingezet om tanks onschadelijk te maken.
 
Grafisch gezien is de film erg goed gemaakt: explosies zien er realistisch uit en de tanks van de Duitse tankdivisie zijn met behulp van schaalmodellen (soms 1:1) nagemaakt. De nagemaakte Duitse Panzerkampfwagen III en IV zien er erg realistisch uit. De tanks zijn voorzien van hakenkruisen op de bovenkant van de romp en de (technische) details op de tanks zijn duidelijk aanwezig (onder andere details op de motorkap en de uitlaten). Te zien is dat de PzKpfw IV in 1941 bewapend was met een kort kanon. Dat kanon, het korte 75mm KwK 37 L/24 wapen, was in staat zowel voertuigen als infanterie onschadelijk te maken met behulp van pantsergranaten en holle lading. De Panzerkampfwagen III voertuigen zijn in de film bewapend met 37mm kanonnen, wapens waarmee ze in 1941 daadwerkelijk uitgerust waren. In de film zijn beide Duitse tanks duidelijk van elkaar te onderscheiden: de Panzerkampfwagen III heeft minder wielen, een andere vorm en een kleiner kanon. De schieteffecten van de tanks lijken net echt: de kanonnen vuren realistisch en de machinegeweren (7.92mm MG34) lijken op de echte wapens.
 

 
Quizmedewerker gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Om het team van quizsamenstellers te versterken zijn we op zoek naar een gemotiveerde quizmedewerker. De Go2War2 Quiz, met voor de winnaar altijd een mooie prijs, wordt al ruim 10 jaar lang samengesteld. Het quizteam stelt eens per vier maanden een quiz samen van 25 vragen over de Tweede Wereldoorlog.
 
Het is de bedoeling om iedere keer een afwisselende, interessante en uitdagende quiz te maken, met niet al te moeilijke, maar ook niet al te makkelijke vragen. Onderschat dit niet; je bent maar drie maal per jaar met deze taak bezig, maar het is wel de bedoeling dat er geen twijfel kan ontstaan over wat het juiste antwoord is, wat dus enig onderzoek vereist. Tevens is het de bedoeling dat andermans vragen telkens kritisch nagekeken worden.
 
Medewerkers verrichten hun werkzaamheden op vrijwillige basis.
 
Nadere informatie of aanmelding: kevin@go2war2.nl

 
Nieuwe titel in de boekenreeks van Sven Hassel (Advertentie)
Bij Just Publishers verscheen deze maand een nieuwe titel in de boekenreeks van de Deense auteur Sven Hassel (1917-2012), getiteld ‘Marsbataljon’. De oorlogsromans van Sven Hassel staan bekend om hun beeldende en realistische beschrijvingen van oorlogsgeweld. Het boek verscheen in een nieuwe editie: compleet en ongecensureerd.
 
 
Marsbataljon
In Marsbataljon vertelt Sven Hassel het schrijnende verhaal van de soldaten die streden in Hitlers zoveelste Russische offensief. Met de moed der wanhoop strijden ze tegen een onverslaanbare vijand. Met name de mannen in de strafbataljons komen terecht in een waar inferno. Zij worden door de Duitse legerleiding beschouwd als niets meer dan kanonnenvlees.
 
Hiermee zijn de levens van de soldaten bij voorbaat al waardeloos. Omdat deze mannen worden behandeld en sterven als beesten, gaan ze zich ook gedragen als beesten. Niet alleen een wrede vijand wordt bevochten, maar ook binnen de eigen gelederen wordt gevochten, gestolen en bedrogen.
 
Bestsellerauteur Sven Hassel verwerkte zijn eigen gruwelijke oorlogservaringen in Marsbataljon. Zijn keiharde oorlogsromans waarin de cynische waarheid nergens wordt verbloemd werden door de kritiek unaniem geprezen. Hassels werk werd in meer dan 15 talen vertaald.
 
 
Eerdere titels die bij dezelfde uitgever verschenen:
 
Bataljon der verdoemden
De Deen Sven wordt veroordeeld wegens desertie en uit de Duitse Wehrmacht ontslagen. Hij wordt overgeplaatst naar een strafbataljon aan het barre Russische front. Daar worden Sven en zijn kameraden door hun wrede officieren beschouwd als kanonnenvlees.
 
 
Pantsers des doods
Sven keert terug naar zijn kameraden van het 27ste strafbataljon. Juist wanneer hij aankomt start de nieuwe, massale Duitse Ostfront-campagne. Schouder aan schouder - met achter hun officieren die hun waanzinnige bevelen schreeuwen en voor hun de met doodsverachting strijdende soldaten van het Rode Leger - vechten Sven en zijn vrienden zich een weg in een keiharde oorlog.
 
 
Frontkameraden
In 'Frontkameraden' schetst Sven Hassel een ontluisterend beeld van het dagelijks leven in Hamburg tijdens het laatste oorlogsjaar. In de verwoeste stad heerst de continue dreiging van nieuwe bombardementen. Daarnaast is er het wrede en corrupte nazi-regime waardoor niemand meer te vertrouwen is.
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operatie Veritable" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zaterdag 10 juni 2017 organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Liberation Tour een Battlefield Tour over operatie Veritable. Deze operatie begon op 8 februari 1945 en luidde daarmee het begin in van de gevechten in het kader van het Rijnlandoffensief. Wij bezochten het gebied rond Groesbeek en het Reichswald, en traden daarbij in de voetsporen van de 15e Schotse Infanterie Divisie en 3e Canadese Infanterie Divisie tijdens hun gevechten in februari en maart 1945.

We begonnen de dag net buiten Groesbeek bij de zogenaamde "Horrocks-Boom". Vanuit deze positie instrueerde Luitenant-Generaal Horrocks (bevelhebber van het Britse 30ste Korps) vanuit een uitkijkpost in deze boom een enorme troepenmacht. Hier werd verteld over de aanleiding van "Operatie Veritable" en de troepenopbouw in de winter van 1944-1945.
 
 
Vervolgens reden we door naar Kranenburg. Deze plaats kon pas na zeer zware gevechten, ondersteund met artilleriebeschietingen, door de geallieerden worden ingenomen. Nadat Kranenburg was gevallen zijn een aantal beroemde foto's gemaakt van geallieerde militairen die door Kranenburg trekken. Aan de hand van deze foto's bezochten we de plekken waar de fotograaf toentertijd heeft gestaan.
 
Lees en bekijk het volledige fotoverslag op TracesOfWar.

 
Recensie: Lest we forget (Wijnand de Gelder)
Op 8 mei 1941, laat in de avond, is een Britse bommenwerper onderweg voor een bombardementsmissie boven Duitsland. De bommenwerper wordt onderschept door een Duits jachtvliegtuig en stort uiteindelijk op 9 mei 1941, in het begin van de nacht, neer in het IJsselmeer. Na de crash worden er al snel vier lichamen van bemanningsleden gevonden waarvan er drie geïdentificeerd kunnen worden. Alle lichamen worden tijdelijk begraven. De andere twee bemanningsleden blijven decennia lang vermist.
 
 
Een schrijversduo besloot de uiteindelijke berging van deze bommenwerper te documenteren in boekvorm. De eerste schrijver is Peter Boomsma (57), oud-woordvoerder bij de politie Friesland. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en meerdere boeken op zijn naam staan. Zijn specialisatie is crisiscommunicatie. De andere schrijver is Ruurd Kok (47), archeoloog van oorsprong. Hij is vaker bij bergingswerkzaamheden betrokken geweest en publiceert regelmatig in vakbladen en tijdschriften.
 
Het boek bestaat uit 18 hoofdstukken en gaat over het neerstorten en de berging van de Britse Vickers Wellington, type 1C, R3122 van het RAF 305 Squadron. In dit squadron dienden allemaal Poolse bemanningsleden. Deze bommenwerper had zes Poolse militairen als bemanning. Het boek start met het verhaal achter de crash van deze bommenwerper.
 
Het boek gaat verder met een beschrijving van de bergingsprocedure die omstreeks 2014 van start ging, vanaf de eerste gesprekken met alle bij de berging betrokken partijen. Het blijkt dat het vliegtuig bij toeval werd gevonden tijdens een bodemonderzoek naar een goede winningslocatie voor zand.
 
Daarna begon de hele procedure met bodemonderzoek naar explosieven, de politieke besluitvorming over het wel of niet bergen, afstemming tussen de betrokken partijen en de financiering. Alles wordt uitgebreid beschreven. Elk hoofdstuk laat een betrokken persoon aan het woord. Van de betrokken gemeenteambtenaar, de berger en de baggeraar tot betrokken militairen.
 

 
Fotoverslag Gdynia Museum Axel (Arjan Vrieze)
Naast de grote en bekende oorlogsmusea zijn er ook kleinere musea. Onder deze vaak minder bekende musea, zijn er heel wat die het bezoeken meer dan waard zijn. Een mooi voorbeeld hiervan is het Gdynia Museum in Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Een prachtige privé verzameling.
 
 
Het museum vertelt het verhaal van de bevrijding van Axel en omgeving door de Polen. De Bailey-brug die ze aanleggen, noemen ze naar de Poolse Stad Gdynia. Het museum bevindt zich op de zolder van een boerenschuur. De enige in de omgeving die de oorlog heeft overleefd.
 
Lees en bekijk het volledige fotoverslag op TracesOfWar.
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 7e editie
 juli
2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.