Overzicht:

- Indiëherdenking 15 augustus: Vastleggen van herinnerd verleden
- Win een Airborne-arrangement voor 2 personen!
- WW2Awards.com, voortgang 2009, planning 2010
- Gratis hoorcollege door Maarten van Rossem over Adolf Hitler
- Quiz nr. 25 gesloten en opening 26e Go2War2 Quiz
- Boeken- en filmnieuws
- Miniquiz: Langs de sporen van het Ardennenoffensief
- "De rode kroonprins" in Wereld in Oorlog nr. 13
- Verhoor Walter Funk op Go2War2.nlIndiëherdenking 15 augustus: Vastleggen van herinnerd verleden (Marene Elgershuizen)
Op verschillende plaatsen in Nederland en de rest van de wereld werd op 15 augustus de capitulatie van Japan herdacht. Niet op 5 mei, maar op 15 augustus 1945 kwam voor de gehele wereld een einde aan de Tweede Wereldoorlog. En hoewel er een einde kwam aan het voeren van de oorlog tussen het fascistische en het democratische kamp, betekende deze tijd voor het voormalige Nederlands-Indië het begin van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland. Voor vele Europese-Indiërs of Indo’s en andere Europese bewoners van dit paradijs was de tijd van internering, mishandeling, honger en voortdurende gewelddadigheden niet afgelopen. Indo’s en Hollanders reisden uiteindelijk in het kader van repatriëring naar het voor velen onbekende Nederland. Daar hoefden zij niet te rekenen op een warm onthaal en een uiterst belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis raakte meer en meer in de vergetelheid. Gelukkig bestaan er personen en instellingen die zich hiertegen verzetten.

Eén zo’n organisatie is de Stichting Levende Herinnering (Menghayati Kenangan), die zich als doel heeft gesteld het behoud en de overdracht van de Indische culturele geschiedenis. Door middel van video-interviews worden getuigenissen verzameld van oudere Indische personen, zodat herinneringen niet verloren gaan en de verhalen bewaard blijven. Er bestaat nu een online database op de website levendeherinneringen.nl. De internetsite is bedoeld voor verschillende doelgroepen, maar is gericht op de individuele gebruiker. We spreken hier dan over particulieren, academici en ieder ander die meer wil weten over het onderwerp. De bestanden kunnen gebruikt worden voor educatieve doeleinden. De website heeft een sterke educatieve insteek. Wanneer men bijvoorbeeld een project op school wil starten over Nederlands-Indië, dan kan gebruik worden gemaakt van het archief.

Lees verder op het STIWOT Forum.


Win een Airborne-arrangement voor 2 personen! (Redactie Nieuwsbrief)
Komende maand september herdenken we dat 65 jaar geleden operatie Market Garden plaatsvond. Speciaal ter gelegenheid van deze bijzondere herdenking stelt de Stichting Peter Tazelaar i.s.m. STIWOT een geheel verzorgd Airborne-arrangement voor twee personen beschikbaar. Het enige wat u moet doen om kans te maken op deze fantastische prijs is meedoen aan de prijsvraag op Go2war2.nl. Dat kan nog tot vrijdag 4 september.

Het Airborne-arrangement (vrijdag 18 t/m zondag 20 september) bestaat uit de volgende onderdelen:
- Welkomstdrankje
- 3-gangendiner op de dag van de aankomst
- 2 overnachtingen in hotel De Reehorst
- 2 x uitgebreid ontbijtbuffet
- Toegangsbewijs Airborne Museum
- Informatiepakket slag om Arnhem
- Filmavond
- Toegang Airborne Herdenking en luchtlanding op de Heide 19 september

Klik hier om mee te doen aan de prijsvraag!


De Stichting Peter Tazelaar is op 5 mei 2008 in het leven geroepen en heft als doelstelling het uitdragen van het gedachtegoed van Peter Tazelaar, door het voor het voetlicht brengen van geschiedenissen die getuigen van individueel handelen – ten koste van zichzelf – met als doel het verdedigen of verwerven van vrijheid, ongeacht nationaliteit of taal.

In mei publiceerde de stichting het boek “De Grote Tazelaar – Ridder en Rebel”. Het boek is te bestellen via de Stichting Peter Tazelaar. De prijs voor de eenmalige luxe-editie is 35 euro.


WW2Awards.com, voortgang 2009, planning 2010 (Redactie WW2Awards.com)
Het bijhouden en verbeteren van een website zoals www.ww2awards.com , vraagt naast de nodige vrijwilligers om zaken bij te houden, ook een planning. Ieder jaar maken de medewerkers gezamenlijk een planning, vooral gericht op verbetering van de gegevens die al op de website staan.
Voor 2009 stond een aantal acties op de rol zoals het aanvullen van de ontvangers van het Ritterkreuz des Eisernes Kreuzes (tot op heden 225 ontvangers toegevoegd), aanvullen ontvangers Amerikaanse Distinguished Service Cross (111 toegevoegd tot nu toe in 2009), Silver Star Medal (390 toegevoegd), Bronze Star (303 toegevoegd), maar ook 25 biografieën van al in de database staande personen (tot nu toe 17 gerealiseerd), 500 foto's toevoegen van personen (397 gerealiseerd), 15 beschrijvingen van onderscheidingen (vijf gerealiseerd) en 50 afbeeldingen van onderscheidingen (55 gerealiseerd).

Voor sommige doelen betekent dit dus nog heel wat werk, andere vorderen al gestaag. Maar zoals altijd, alles valt of staat met de tijd die vrijwilligers in het project kunnen steken. Graag zouden wij als team de genoemde aantallen nog veel hoger willen stellen of nog veel grotere hoeveelheden willen realiseren. Dit kan echter alleen maar wanneer meer vrijwilligers zich aanmelden. Dus lijkt het je leuk om hiermee te helpen, neem dan contact op met Wilco Vermeer (wilco@stiwot.nl ).
 
Vlak na de zomer kijken we ook al langzaam naar volgend jaar. Een aantal acties zal worden voortgezet tot afronding (zoals invoeren alle Ritterkreuzträger). Maar ook zullen de diverse vrijwilligers zich weer buigen over hun werkzaamheden volgend jaar. Hierbij zouden wij ook graag van onze bezoekers willen weten of zij op de website aanvullingen van bepaalde onderwerpen zouden willen zien. Garanties zijn er niet, immers alles staat of valt met vrijwilligers, maar ook de beschikbaarheid van informatie. Maar ben je van mening dat het interessant zou zijn om volgend jaar een aantal relevante zaken ook tegen te komen, laat dat dan weten en we zullen proberen dat ook in te plannen.


Gratis hoorcollege door Maarten van Rossem over Adolf Hitler (Michel Groot)
Michael Jackson, de blessure van de reservekeeper van Go Ahead Eagles, Bill Clinton, Fiat, het referendum over de Europese grondwet en Utrecht. Nou niet direct onderwerpen waaraan je denkt bij een lezing over Adolf Hitler, behalve wanneer de spreker Maarten van Rossem heet. Als geen ander weet hij het heden te koppelen aan het verleden. Wellicht het mooiste voorbeeld hiervan is een Volkswagen Golf van de Amsterdamse poltie die van Rossem voorbij ziet rijden tijdens zijn lezing. Deze gebeurtenis verleidt hem tot een uitstapje over het, volgens hem, grootste en meest succesvolle monument dat is blijven staan na het Derde Rijk, namelijk Volkwagen.

De lezing is opgenomen op 12 juni 2005, bij boekhandel Scheltema in Amsterdam, ter promotie van het 4 uur durende hoorcollege over Adolf Hitler door Maarten van Rossem. Van Rossem beantwoordt de vraag in hoeverre Hitler als persoon belangrijk is geweest. Regelmatig plaatst hij kritische kanttekeningen bij Ian Kershaw, schrijver van een tweedelige biografie over Hitler. Hij verwijt Kershaw geen mogelijkheid voorbij te laten gaan om te zeggen dat de dictator een product van de omstandigheden was. “Hitler was een charismatisch spreker en we hadden nooit van hem gehoord als hij dit bijzondere talent niet had gehad”, aldus van Rossem.

Tijdens de lezing geeft Van Rossem een beeld van de opkomst van de NSDAP en Hitler en maakt hij duidelijk hoe deze uiteindelijk de absolute macht in Duitsland kreeg. Hij plaatst zichzelf in het midden daar waar het gaat om de intensionalisten, die zeggen dat Adolf Hitler alles gepland heeft vanaf de jaren 20 en dit rechtlijnig heeft uitgevoerd, en de structuralisten, die zeggen dat Hitler een onderdeel van de omstandigheden was en niet precies wist hoe het zou gaan. “Primair was het plan het overdoen van de verloren Eerste Wereldoorlog en deze winnen, later voegde hij daar zijn racistische denkbeelden bij met een genocidaal element”, aldus van Rossem.

De lezing is, mede vanwege de typische stijl van Maarten van Rossem, boeiend om naar te luisteren. Een aantal keren zoekt hij interactie met het aanwezige publiek hetgeen vermakelijke momenten oplevert. Zijn kwinkslagen en zijstapjes zorgen ervoor dat zijn verhaal nergens saai wordt. Enigste minpuntje is zijn té vaak doorklinkende kritiek op Jan-Peter Balkenende. Verschillende malen en onnodig laat hij zich laatdunkend uit over hem. Afgezien wat je verder van Balkenende mag vinden, is dit jammer en iets wat Van Rossem niet nodig heeft om een goed en interessant verhaal te houden.

De lezing duurt 71 minuten, dit in tegenstelling tot de vermelding van Home Academy die 45 minuten aangeeft. Het hoorcollege over Hitler, waar deze lezing een soort freebee van is, duurt ongeveer 4 uur en is opgenomen in een andere setting, namelijk het Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Dit hoorcollege is in 2005 uitgegeven door Home Academy op cd en mp-3. Van meer recentere datum, namelijk 2009, is Van Rossems hoorcollege over de Tweede Wereldoorlog, van dezelfde uitgever. Voor liefhebbers van Van Rossem en geïnteresseerden in Hitler en de Tweede Wereldoorlog zijn beide uitgaven zeer zeker de moeite waard.

Klik hier voor de gratis lezing!


Quiz nr. 25 gesloten en opening 26e Go2War2 Quiz (Auke de Vlieger)
Na vier maanden hebben wij op 31 juli Go2War2 Quiz nr. 25 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Van de 77 deelnemers wisten maar liefst 22 personen de quiz geheel foutloos te volbrengen. Na loting hebben wij André Roozendaal tot winnaar benoemd. Hij heeft een boekenpakket, beschikbaar gesteld door het Liberty Park te Overloon, thuisgestuurd gekregen.

Tevens hebben wij begin augustus weer een nieuwe quiz geopend. Het is opnieuw een interessante quiz geworden met een hoge diversiteit aan onderwerpen en zowel eenvoudige als lastige vragen. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in Quiz nummer 26!


Boeken- en filmnieuws (Redactie Go2War2)
Deze zomer verschenen enkele interessante boeken en DVD’s over de Tweede Wereldoorlog en ook het komend najaar kunnen we weer heel wat interessants tegemoet zien. Via de STIWOT-nieuwsbrief houden we u op de hoogte.


Recent verscheen bij uitgeverij Boom “De bombardementen op Amsterdam-Noord” door J.L. van der Pauw.
In 1943 vielen geallieerde bommen op Amsterdam-Noord, waarbij meer dan tweehonderd mensen omkwamen. Hoe kon dit gebeuren? J.L. van der Pauw analyseert de tragische gang van zaken rond deze fatale bombardementen. In juli 1943 voerden de geallieerden drie luchtaanvallen uit op de Fokkervliegtuigfabriek in Amsterdam-Noord. Door misworpen op de nabijgelegen woonwijken vielen hierbij meer dan tweehonderd doden. Het was een slag die letterlijk en figuurlijk een grote impact heeft gehad op het stadsdeel benoorden het IJ.
Van der Pauw beschrijft de voorgeschiedenis van de luchtaanvallen, de manier waarop ze zijn uitgevoerd en de fouten die daarbij werden gemaakt. Bovendien gaat het boek in op het bredere bombardementsbeleid van de geallieerden en de wijzigingen die daarin zijn doorgevoerd naar aanleiding van de misworpen op Amsterdam-Noord.


Uitgeverij Meulenhoff bracht in juli “Hiroshima” van John Hersey uit. Een recensie is te vinden op Go2War2.nl. Het boek gaat over de tragische gevolgen van de Amerikaanse atoombomaanval op de Japanse stad Hiroshima.
6 augustus 1945 was een dag die in Hiroshima niet anders begon als alle andere. Juffrouw Toshinka Sasaki was aan het werk op de afdeling Personeelszaken van de tinsmelterij Oost-Azië en wilde een praatje gaan maken met haar collega, terwijl de Duitse pater Wilhelm Sorge op een veldbed in het missiehuis een jezuïtisch tijdschrift lag te lezen en de jonge chirurg Terefumi Sasaki in het ziekenhuis zojuist bij een man bloed had afgenomen voor een syfilistest. Om 8:15 uur maakte de Amerikaanse atoombomaanval op de stad abrupt een einde aan hun alledaagse bezigheden. Honderdduizenden van hun plaatsgenoten werden gedood of raakten ernstig gewond. Alle drie overleefden ze de eerste atoomaanval uit de geschiedenis, maar hun levens zouden nooit meer hetzelfde zijn. Voortaan waren ze hibakusha, overlevende van de atoombomexplosie. Hun traumatische ervaringen direct na de allesverwoestende explosie en hun verdere levensloop, en die van nog drie andere lotgenoten, zijn beschreven in het boek “Hiroshima” van de geprezen Amerikaanse journalist en schrijver John Hersey (1914-1993).

Deze maand verschijnt bij uitgeverij Mistral “De Mascotte” van Mark Kurzem. De schrijver vertelt het verbijsterende verhaal van zijn vader, die als Joods jongetje door de nazi's werd gebruikt als mascotte.
Na 63 jaar stilzwijgen, staat Alex Kurzem plotseling bij zijn zoon op de stoep. Zijn oorlogsverleden heeft hem ingehaald, hij moet praten, zijn ervaringen vertellen. Vader en zoon hebben zes jaar nodig om Alex' oorlogservaringen te reconstrueren. Alex Kurzem is vijf als een nazi-doodseskader zijn dorp in Rusland uitmoordt. Hij weet te vluchten en zich in de uitgestrekte bossen maandenlang ternauwernood in leven te houden. Uiteindelijk wordt hij gevangengenomen door een Lets SS-peloton, maar in plaats van de kogel krijgt hij een plek in de groep, als hun mascotte. Hij krijgt een SS-uniform aangemeten, leert salueren en marcheren en is getuige van de moord op honderden Joden. De Letse nazitop raakt zo van hem gecharmeerd dat ze hem inzetten voor propagandadoeleinden. Alex overleeft en Alex zwijgt.

Uitgeverij Ambo brengt in september het nieuwste boek van Laurence Rees uit met als titel “Achter gesloten deuren”. Eerder al bracht Just Entertainment de gelijknamige documentaire op DVD uit.
In “Achter gesloten deuren” laat Laurence Rees zien hoe Stalin, Churchill en Roosevelt al tijdens de Tweede Wereldoorlog afspraken maakten over de toekomst van Europa. Op basis van materiaal dat pas beschikbaar kwam nadat de archieven in Rusland en Oost-Duitsland waren geopend, onderzoekt Rees de belangrijkste beslissingen die de drie leiders namen. Vooral het beeld van Stalin dat daaruit oprijst is vernietigend en pijnlijk voor veel Russen.
Rees verzamelde bijna honderd nieuwe getuigenissen. Voormalige geheim agenten uit de Sovjet-Unie praten voor het eerst over hun repressieve werk; geallieerde zeemannen onthullen hoe zij de Duitse konvooien trotseerden; en Russische veteranen vertellen hoe zij in verschrikkelijke gevechten Duitse soldaten vermoordden.
“Achter gesloten deuren” is een mix van politieke verhalen, inclusief dat van de geallieerde conferenties in Teheran, Jalta en Potsdam, en de dramatische persoonlijke getuigenissen van hen die de consequenties van hun beslissingen moesten dragen.

We besluiten met de Duitse speelfilm “Anonyma”, die recent op DVD uitgebracht is door A-Film. Een recensie is te vinden op Go2War2.nl.
De film is gebaseerd op het dagboek van een anonieme Duitse journaliste. Dit dagboek werd in 1959 voor het eerst in Duitsland gepubliceerd, maar vanwege de vele afkeurende reacties wenste de schrijfster dat het pas na haar dood heruitgegeven zou worden. Tevens wenste ze anoniem te blijven. De reacties waren zo negatief vanwege de openhartigheid van de schrijfster over de verkrachtingen en in het bijzonder over de seksuele relaties die vrouwen ‘vrijwillig’ aangingen met Russen om zo aan voedsel te komen en beschermd te worden tegen verkrachting door telkens andere soldaten. Dit werd beschouwd als een schande voor de Duitse vrouwen, maar met de heruitgave van het dagboek na de dood van de schrijfster in 2002 en het uitkomen van de film lijkt ook dit taboe doorbroken.
Hoofdpersoon in de film is de anonieme dagboekschrijfster, gespeeld door de Duitse actrice Nina Hoss. Nadat zij enkele keren het slachtoffer is geworden van brute verkrachting zoekt ze bescherming bij een hoge Sovjet-officier. In ruil voor zijn protectie is ze zelfs bereid haar lichaam te geven. Haar beschermheer is majoor Andreij Rybkin, vertolkt door de Russische acteur Yevgeny Sidikhin. In tegenstelling tot veel andere soldaten van het Rode Leger – veelal primitieve, onopgeleide plattelandsmannen – is hij een intelligente en ontwikkelde man met goede manieren. Tussen hen ontstaat een relatie die steeds meer weg heeft van werkelijke liefde, ondanks dat de dagboekschrijfster al bezet is en haar geliefde aan het front verkeerd.


Miniquiz: Langs de sporen van het Ardennenoffensief (Redactie Nieuwsbrief)
Nadat we eerst in september herdenken dat operatie Market Garden 65 jaar geleden plaatsvond, staan we in december stil bij de 65ste verjaardag van het Ardennenoffensief. STIWOT loopt daar alvast op vooruit en mag van uitgeverij Elmar een exemplaar van de nieuwste Ardennenoffensief-reisgids van Aad Spanjaard verloten. U dient dan wel de hieronder staande vraag juist te beantwoorden.

De titel van het boek is “Ardennen - Langs de sporen van het Ardennenoffensief”. In de serie historische Routes van uitgeverij Elmar verschenen van dezelfde auteur eerder al reisgidsen voor Normandië en Verdun. Een recensie van de nieuwste reisgids volgt spoedig op Go2War2.nl.

De vraag is als volgt: In welke plaats is de tank, die u op onderstaande foto ziet, te bezichtigen?


Stuur het antwoord op deze vraag, inclusief uw naam en adres, naar quiz@go2war2.nl. Het boek wordt verloot onder de goede inzendingen.


“De rode kroonprins” in Wereld in Oorlog nr. 13 (Redactie Nieuwsbrief)
Vanaf dinsdag 18 augustus ligt de nieuwste Wereld in Oorlog in de winkel met daarin onder meer een artikel van STIWOT-medewerker Auke de Vlieger over  “De rode kroonprins”.


Op zijn 19e verjaardag, in maart 1940, voltooide een jonge luchtmachtcadet zijn opleiding tot gevechtspiloot. Nog geen twee jaar later werd hij kolonel. Aan het eind van de oorlog was hij divisiecommandant en op 24-jarige leeftijd generaal. Toch brak deze officier talloze malen de protocollen en was hij niet buitengewoon getalenteerd. Wie was deze opmerkelijke man? Het was Vasili Stalin, de jongste zoon van de leider van de Sovjet-Unie.

Een compleet overzicht van de inhoud van dit dertiende nummer van Wereld in Oorlog vindt u op STIWOT.nl of op Wereldinoorlog.nl.

Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Nog geen abonnee? Ga dan snel naar De Bladenbox of bel 0900 – 226 52 63. Nieuwe jaarabonnees ontvangen momenteel gratis de 5-DVD-box van de Amerikaanse documentaire “The War” (t.w.v. € 39,95). Deze aanbieding geldt tot 1 oktober 2009.


Verhoor Walter Funk op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)

Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Walter Funk, minister van Economische Zaken van 1937 tot 1945 en president van de Rijksbank van 1939 tot 1945. Ter sprake komen onder meer zijn houding jegens het antisemitisme en hoe hij zich trachtte vrij te pleiten vanwege de bescherming die hij individuele Joden geboden zou hebben.

“Dr. SAUTER: Beklaagde, ik kom nu toe aan uw houding jegens de kwestie van het anti-semitisme. Ik doe dat omdat u, samen met anderen min of meer verantwoordelijk wordt gehouden voor de excessen die tegen de Joden werden gepleegd. Kunt u ons vertellen op welke principes uw houding was gebaseerd?
FUNK: Ik ben nooit anti-semiet geweest op basis van raciale principes. In eerste instantie dacht ik dat de anti-semitische eisen van de Partij een kwestie van propaganda waren. Destijds bezetten de Joden in vele opzichten een dominante positie in zeer verschillende en belangrijke aspecten van het Duitse leven; en zelf kende ik vele wijze Joden die niet dachten dat het in het belang van de Joden was dat zij het culturele leven, de juridische beroepen, de wetenschap en de handel zouden overheersen in de mate waarin zij dat tot op dat moment deden.
De bevolking vertoonde destijds een tendens naar het anti-semitismne.
De Joden hadden een bijzonder sterke invloed op het culturele leven en hun invloed leek mij bijzonder gevaarlijk op dit terrein want er verschenen als resultaat van die Joodse invloed tendensen die ik bijzonder on-Duits en onartistiek vond, in het bijzonder op het gebied van schilderkunst en muziek. De wet op de Reichskulturkammer werd opgesteld die Joden radicaal uitsloot van het Duitse culturele leven maar met de mogelijkheid om uitzonderingen te maken. Ik paste deze uitzonderingen toe steeds wanneer ik in een positie was dat te doen. De wet werd, zoals ik heb gezegd, uitgevaardigd door het Kabinett dat er de verantwoordelijkheid voor draagt. Destijds was ik geen lid van het Kabinett. Gedurende mijn actieve periode in het Ministerie van Propaganda heb ik gedaan wat ik kon om Joden en anderen die buiten het culturele leven stonden te helpen.
Iedereen die mij van mijn activiteiten in die periode kent kan en moet dat getuigen.
Dr. SAUTER: Ik heb uit mijn documentenboek twee verklaringen ingediend, document Funk-1 en 2. De eerste is afgelegd door de redacteur van de Frankfurter Zeitung, Albert Oeser en de tweede door een jurist, Dr. Roesen. Ik vraag u beide documenten voor kennisgeving aan te nemen. De eerste verklaring toont aan dat beklaagde Funk zich grote moeite getroostte de belangen van bovengenoemde Albert Oeser te behartigen, de redacteur van de Frankfurter Zeitung en die van een aantal leden van de staf van deze krant, hoewel hij door dit te doen zijn eigen positie in gevaar bracht. In het bijzonder hield hij er hardnekkig aan vast, leden van de staf die niet van Arische afkomst waren aan te houden en die dus, in overeenstemming met de bedoelingen van de Partij, niet langer in functie hadden mogen blijven.
FUNK: Het was niet in overeenstemming met de bedoelingen van de Partij maar in overeenstemming met de wet op de Kulturkammer dat ze niet langer in dienst mochten blijven.
Dr. SAUTER: In overeenstemming met de wet op de Kulturkammer ook.
Dan document Funk-2 van het documentenboek, een verklaring afgelegd door Dr. Roesen die bevestigt dat beklaagde bijvoorbeeld ook ingreep namens de familie van de componist Richard Strauss en zijn niet-Arische kleinkinderen en door dit te doen persoonlijk gevaar liep. Dit zijn slechts een paar voorbeelden maar de beklaagde kan u waarschijnlijk over andere gevallen vertellen waarin hij opkwam voor de belangen van anderen.
De PRESIDENT: Onder welke bewijsstuknummers dient u die in?
Dr. SAUTER: Nummers Funk-1 en 2 in het documentenboek. Ik heb de originelen ingediend.
De PRESIDENT: 1 en 2?
Dr. SAUTER: 1 en 2.
(tot de beklaagde): Dr. Funk, ik heb net gezegd dat u ons misschien – heel kort – nog meer voorbeelden van gevallen kunt geven waarbij u uw officiële positie gebruikte om intellectuelen en artiesten, wiens opvattingen hen in moeilijkheden hadden gebracht te beschermen.
FUNK: Richard Strauss is een speciaal geval. Die zeer opmerkelijke nog levende componist raakte in grote moeilijkheden vanwege een libretto, geschreven door de Jood Stefan Zweig. Ik slaagde erin Richard Strauss nogmaals door de Führer te laten ontvangen en hiermee was de zaak afgedaan.
Dr. Wilhelm Furtwangler raakte in soortgelijke moeilijkheden omdat hij een artikel had geschreven waarin hij de componist Hindemith prees en componisten met Joodse echtgenotes, zoals Léhar, Kunnecke en anderen die altijd in moeilijkheden zaten vanwege hun pogingen het verbod op de uitvoering van hun werken te ontduiken. Ik slaagde er altijd in, voor deze componisten toestemming te krijgen hun werken uit te laten voeren.
De PRESIDENT: De beklaagde kan wel zeggen dat hij honderden Joden heeft geholpen maar dat doet niets af aan het feit dat hij vijandig kan hebben gehandeld door het tekenen van besluiten tegen het Joodse ras – het helpen van een paar Joodse vrienden. Hoe dan ook, ik denk niet dat we er diep op in hoeven te gaan.
Dr. SAUTER: Wij zijn van mening, Meneer de President, dat om het het karakter en de persoonlijkheid van beklaagde te kunnen beoordelen, het van belang kan zijn of hij besluiten ondertekend heeft die op enige wijze anti-semitisch waren, want als ambtenaar achtte hij zich gebonden aan zijn eed, de wetten van het land toe te passen, of dat hij die tekende omdat hijzelf anti-semiet was die Joodse burgers wilde vervolgen en hen hun rechten onthouden en alleen om deze reden ....
De PRESIDENT: Dr. Sauter, het Tribunaal is van mening dat u het punt heel duidelijk hebt gemaakt dat hij Joodse vrienden heeft geholpen maar het is geen kwestie waarop diep hoeft te worden ingegaan.”

Lees het complete verhoor op Go2War2.nl.
STIWOT Nieuwsbrief

9de jaargang, 8e editie
  augustus 2009De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.