Overzicht:

Lancering vernieuwde STIWOT website en nieuwsbrief
Oorlogsmusea.nl wil uitbreiden
Bestel WOII in Woord en Beeld en maak kans op deelname aan een Battlefield Tour
Gesurfd en gewogen
Fotoreportage: Nederland  Paraat

 


Lancering vernieuwde STIWOT website en nieuwsbrief (Barry van Veen)
U heeft de STIWOT Nieuwsbrief een half jaar lang moeten missen, maar hij is weer helemaal terug. In deze eerste editie van de vernieuwde nieuwsbrief heeft STIWOT gelijk groot nieuws voor u, want natuurlijk hebben wij de afgelopen maanden niet stil gezeten. Wij willen u bij deze dan ook graag de totaal ver- nieuwde STIWOT Website op www.stiwot.nl presenteren. STIWOT wil u met deze website informeren over de doelstelling, de activiteiten, de medewerkers en de geschiedenis van STIWOT. Tevens vindt u hier informatie over de wijze waarop u ons als medewerker, donateur of sponsor kunt steunen in onze werkzaamheden en houden wij u op de hoogte van het laatste STIWOT Nieuws.

Naast de STIWOT website is de STIWOT Nieuwsbrief voor ons de manier om Tweede Wereldoorlog geïnteresseerden te informeren over actuele zaken die met STIWOT en de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. In de Nieuwsbrief kunt u naast allerlei nieuwsitems ook berichten vinden die specifiek met onze donateurs te maken hebben, uitslagen van een quiz, aanbiedingen van onze sponsoren en partners of de datum voor de eerstvolgende STIWOT Meeting. Kortom, met de STIWOT website en nieuwsbrief bent u altijd actueel op de hoogte.


Oorlogsmusea.nl wil uitbreiden (Jeroen Koppes)
Het begint weer langzaamaan zomer te worden en vele van ons zullen in die periode een aantal Tweede Wereldoorlog zaken bezoeken of gewoon, per ongeluk, tegen het lijf lopen. Wij zijn altijd op zoek naar extra materialen om onze Oorlogsmusea.nl website mee uit te breiden.

Momenteel zijn we met name op zoek naar musea, monumenten, begraafplaatsen en andere bezienswaardigheden uit de volgende landen:
- Frankrijk (en dan vooral alles behalve Normandië)
- Italië
- Polen
- Roemenië
- Ierland
- Oostenrijk

Uiteraard zijn ook extra musea uit de volgende landen welkom, al hebben we daar al wel wat van op de site staan. Het betreft:
- Verenigd Koninkrijk
- Nederland
- België
- Luxemburg
- Frankrijk - Normandië
- Duitsland

Mocht je hier zaken bezocht hebben, kijk dan even op de site of deze al niet is toegevoegd.

Ben je naar een gebied geweest wat hierboven niet genoemd is, geen zorgen, ook dat is welkom. Wij zijn altijd op zoek naar dit soort informatie, het zal misschien niet direct op de website te zien zijn. Misschien zelfs niet dit jaar, maar we nemen het altijd mee.

Kort samengevat: Geef je informatie door! Dit kan via het forum, de website of via mail op input[at]oorlogsmusea.nl.


Bestel WO II In Woord en Beeld en maak kans op deelname aan een Battlefield Tour (Barry van Veen)
Wederom organiseert STIWOT in samenwerking met House of Knowledge een aantrekkelijke voor- deelactie waarbij u als klap op de vuurpijl kans maakt op gratis deelname aan de STIWOT Battlefield Tour "Atlantikwall". "De opkomst van Hitler & het Nationaal Socialisme" en "Blitzkrieg - Europa onder de voet gelopen" zijn de eerste twee delen van deze boekenserie en zijn vanaf dit moment te bestellen in de webwinkel van House of Knowledge.

Een recensie van de eerste twee delen van deze boekenserie staat natuurlijk op Go2War2.nl.

Via de website van House of Knowledge is het vanaf dit moment voor bezoekers van STIWOT mogelijk beide delen of een afzonderlijk deel met korting te bestellen. Wanneer u een bestelling wilt plaatsen, klikt u op één van de onderstaande links en voert u de bijbehorende actiecode in:
- Deel 1 & 2 WOII in Woord en Beeld - Actiecode: WO2
- Deel 1: De opkomst van Hitler & het Nationaal Socialisme - Actiecode: WO2los
- Deel 2: Blitzkrieg - Europa onder de voet gelopen - Actiecode: WO2los

De normale prijs per deel is € 14,95, maar wanneer u uw bestelling via STIWOT plaatst, betaalt u voor de eerste twee delen geen € 14,95, maar slechts € 11,95 per deel. Nadat u één of meerdere delen van "WOII in Woord en Beeld" besteld heeft maakt u automatisch kans op deelname aan de STIWOT Battlefield Tour "Atlantikwall" voor twee personen. Een prijsvraag komt hier dus niet meer aan te pas. In totaal zijn er voor deze Battlefield Tour 16 plaatsen te vergeven.


Gesurfd en gewogen (Gerd van der Auwera)
De site "De V1 in West-Vlaanderen" is helemaal gewijd aan de geschiedenis van de Fi 103, beter bekend als de V1. De focus ligt vooral op de rol van West-Vlaanderen en dat maakt deze site juist zo bijzonder. Meestal denken we bij de V1 in de eerste plaats aan de lanceerinstallaties in Noord-Frankrijk, terwijl de betekenis van West-Vlaanderen in deze geschiedenis veel minder gekend is.

De site is een initiatief van leerlingen en leerkrachten van het VTI in Ieper, als onderdeel van hun geïntegreerde proef. De site is, qua vormgeving, sober opgebouwd, maar laat een duidelijke en heldere structuur toe. Je vindt een lijst van alle (en verbazend vele) V1-bases in de provincie en een chronologisch overzicht die in combinatie met een eenvoudige, maar duidelijke kaart heel wat info opleveren. Ook de technische fiche die de bouw en werking van de V1 toelicht, is heel verhelderend. Ten slotte wordt er aandacht besteed aan de nauwelijks bekende concentratiekampen van Alderney en Markhove.

Kortom, een mooi project van het VTI te Ieper waarvan de leerlingen er zelfs voor gezorgd hebben dat dwangarbeiders die hun verblijf niet overleefd hebben, een nieuw kruisje en naamplaatje op hun graf kregen. Dergelijke projecten zouden er meer mogen zijn….


Fotoreportage: Nederland Paraat (Barry van Veen)
In het verre verleden werden ze nog weleens gemaakt door medewerkers van STIWOT of door bezoekers van de STIWOT websites. Waar we het over hebben? Over de (foto)reportages natuurlijk! Op dit moment is Kees Jan Koster op het forum met een leuke reportage bezig en misschien moest ik zelf ook het goede (ahum) voorbeeld maar weer eens geven. Mijn oog viel op het volgende:

Quote:
De Vereniging Historische Militairia presenteert op 18 en 19 mei 2007 twee dagen van paraatheid. In en nabij de loopgraaf in de Grebbelinie wordt de mobilisatieperiode 1939-1940 uitgebeeld. Het inkwartieringsadres is Hoeve de Beek, Brinkkanterweg 23 te Woudenberg.

Ik dacht dat daar wel een fotoreportage over te maken zou zijn en heb het dan ook geprobeerd. Het resultaat is online te vinden:
- "Nederland Paraat" bij Hoeve "De Beek"

Misschien vinden meer mensen het leuk af en toe eens een (foto)reportage te schrijven? Wij van STIWOT hopen het want wij staan hier altijd voor open. Stuur ze dus maar in naar barry[at]stiwot.nl.

STIWOT Nieuwsbrief
7de jaargang, 1e editie
  mei 2007De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.