Overzicht: 
- STIWOT bestaat 15 jaar!
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Miniquiz: Land of Mine
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
- Recensie: Drugs in het Derde Rijk
- Medewerker tv-gids gezocht
- Recensie: Het kerend tij
 

 
STIWOT bestaat 15 jaar! (Redactie WO2Actueel.nl)
Op 22 januari 2017 was het exact 15 jaar geleden dat STIWOT werd opgericht. In de statuten werd opgenomen dat STIWOT ten doel heeft: "het bevorderen van de kennis over de Tweede Wereldoorlog, niet alleen militair, maar ook in de meest uitgebreide context, zoals op economisch, sociaal en cultureel gebied. De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het ontwerpen, ontwikkelen en updaten van websites."
 
 
STIWOT is de stichting die naast deze Nieuwsbrief ook de websites TracesOfWar.com, Go2War2.nl, WW2Awards.com, WO2Actueel.nl en WO2Slachtoffers.nl onder beheer heeft. Voor dit jubileumjaar hebben we in ieder geval een compleet nieuwe versie van TracesOfWar.com op de planning staan. We hopen daar binnenkort meer over te kunnen vertellen.
 
STIWOT had niet zo ver kunnen komen zonder alle honderden vrijwilligers die in de afgelopen 15 jaar, en de drie jaar voor de oprichting, aan onze websites hebben meegewerkt. Het zijn niet alleen artikelschrijvers, maar ook vrijwilligers die de foto's verzorgen, redactioneel werk verrichten, onderhoud doen, e-mails beantwoorden en verwerken en nog veel meer. Heb je ook interesse om mee te helpen aan onze websites? Neem dan contact met ons op!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Operatie Source: Britse minionderzeeërs versus Duits slagschip
Omdat de luchtaanvallen op de Tirpitz tot nog toe tevergeefs waren geweest, besloten de Britten een aanval op het Duitse slagschip te wagen met minionderzeeërs, of X-craft. Gedurende de zomer van 1943 onderging de 12th Submarine Flotilla van de Royal Navy hiertoe een speciale training. De zes X-craft, die ingezet zouden worden bij Operatie Source, moesten door conventionele onderzeeboten naar Noorwegen gesleept worden. De leefomstandigheden aan boord van de minionderzeeboten waren zo oncomfortabel dat de bemanningsleden volkomen uitgeput aan hun missie zouden moeten beginnen als ze de overtocht op eigen gelegenheid moesten ondernemen
 
 
 
Sabotage van de zwaar waterproductie in Noorwegen
"We waren niet op de hoogte van het gebruik van het zwaar water in Vemork. We waren er niet over geïnformeerd, dat de Duitsers zwaar water wilden gebruiken voor de ontwikkeling van een atoombom. Voordat we Engeland verlieten, was ons verteld dat onze actie de hoogste prioriteit had. Maar we waren ons er niet van bewust hoe groot de invloed zou kunnen zijn op de uitkomst van de oorlog." Aldus Joachim Rönneberg en Birger Strömsheim in 1989. Zij behoorden tot de groep Noorse commando’s die was betrokken bij een van de meest gewaagde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De pogingen om de zwaar waterproductie in het Noorse Vemork te saboteren.
 
 
 
Henning von Tresckow (1901-1944)
Henning Hermann Robert Karl von Tresckow werd op 10 januari 1901 in Magdeburg (in het huidige Sachsen-Anhalt) geboren als telg van een adellijke Pruisische familie. Velen van zijn voorvaderen waren officier in het Pruisische leger geweest en ook Henning wilde graag het leger in. Op 13 augustus 1917 werd hij bij het 1. Garde-regiment zu Fuß in Potsdam geplaatst, waar hij zijn opleiding ging volgen.
 

 
Miniquiz: Land of Mine (Redactie Go2War2.nl)
Denemarken, 1945. Een groep jonge Duitse soldaten krijgt vlak na de Tweede Wereldoorlog de opdracht een strand met meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen. Geïnspireerd op ware gebeurtenissen vertelt ‘Land of Mine’ (Under Sandet) een ongekend en tragisch hoofdstuk uit de Deense geschiedenis.
 
 
Wij mogen van distributeur Remain In Light vijf exemplaren van de recent uitgebrachte DVD van deze speelfilm verloten onder de goede inzendingen van de miniquiz op Go2War2.nl. Deelname is mogelijk tot en met 28 februari.
 

 
Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Michael Wittmann, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, de Poolse opstand in Warschau, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Mauser C96 en de conferentie van Potsdam. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: redactie@go2war2.nl.

 
Recensie: Drugs in het Derde Rijk (Frans van den Muijsenberg)
Norman Ohler (1970) is een Duitse journalist, schrijver en scenarist. In de periode 1998-2003 werden in Duitsland drie romans van hem uitgegeven. Vanaf 2004 was hij in Ramallah op de West Bank werkzaam voor het Goethe-Institut. Hij was de laatste journalist die een interview had met de Palestijnse leider Yasser Arafat, vlak voor zijn dood in november 2004. Nadien werkte Ohler als schrijver in Tel Aviv en Jerusalem. In die periode werkte hij onder meer samen met Wim Wenders en Bernd Lange aan het scenario van de film ‘Palermo Shooting’. Later werkte hij samen met Dennis Hopper aan een roadmovie en in 2010 regisseerde en produceerde hij zijn eerste eigen speelfilm. Een veelzijdig talent dus, waarvan men echter niet zou verwachten dat hij zich aan een langdurig historisch onderzoek zou zetten. In 2015 bracht hij ‘Der totale Rausch. Drogen im Dritten Reich’ uit, dat inmiddels in een groot aantal talen is verschenen.
 
 
Ohler gaat in op de rol die het drugsgebruik in de Tweede Wereldoorlog speelde in het Duitse leger. Hitler en allerlei andere personen in de nazi-hiërarchie en de legerleiding waren stevige gebruikers. Ook door soldaten in het veld werd op grote schaal drugs gebruikt, vooral Pervitin (ook wel bekend als methafmetamime of crystal meth), opiaten, morfine en cocaïne. Zeer uitgebreid gaat de auteur daarbij in op het intensieve drugsgebruik van Adolf Hitler en de verwoestende rol die zijn lijfarts Theodor Morell daarbij speelde.
 
Verrassenderwijs sloeg zijn boek in als een bom. Dat leidt haast vanzelf tot wat overspannen reacties om het grandioze karakter van het boek te onderstrepen. Zo worden gerenommeerde historici aangehaald om te laten weten dat de betreffende journalist een mooi stukje historisch werk heeft verricht. Een Britse televisiecommentator wordt zelfs geciteerd met: ‘The most brilliant and fascinating book I have read in my entire life’. Nu is het boek van Norman Ohler een toegankelijk boek, gebaseerd op gedegen onderzoek en vertelt het een interessant verhaal, maar dit citaat zegt meer over de aangehaalde tv-journalist dan over de kwaliteit van het boek. De combinatie Hitler en drugs leent zich natuurlijk ook voor de smakelijke woordgrapjes waarop de Angelsaksische wereld toch al zo dol is. ‘Sieg High’, ‘High Hitler’ en ‘Blut und Drugs’, dat soort werk.
 
Het boek lijkt een lacune in het historisch onderzoek in te vullen, maar dat is maar heel beperkt waar. Al in 1980 werd door Leonard en Renate Heston het boek ‘The Medical Casebook of Adolf Hitler’ gepubliceerd, waarin het amfetaminemisbruik van de Führer uitvoerig aan de orde kwam. Over de handelswijze van Theodor Morell verscheen al in 1983 het boek ‘The Secret Diaries of Hitler’s Doctor’ van David Irving. Nog tamelijk recent, in 2011, dook Andreas Ulrich, journalist bij het Duitse Der Spiegel, in de archieven op zoek naar meer informatie over druggebruik bij soldaten in het Duitse leger en noemde in een artikel het schrikbarende aantal van 200 miljoen pillen Pervitin die door de Duitse soldaten en matrozen werden weggeslikt. Een opzienbarend aantal natuurlijk binnen een nationaalsocialistische staat die totale onthouding predikte voor haar onderdanen als het ging om alcohol en tabak.
 

 
Medewerker tv-gids gezocht (Redactie WO2Actueel)
Op de televisie zijn vaak programma’s te zien die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hebben. Denk aan Apocalypse: WOII, Nazi Megastructures en de NPS-serie de oorlog. Bepaalde geschiedkundige programma’s zoals Andere Tijden, behandelen regelmatig een onderwerp dat nauw samenhangt met WOII. Dan worden de (fictionele) series die zich afspelen tijdens deze periode nog geen eens genoemd. Bijvoorbeeld Allo Allo, Dad’s Army, Band of Brothers en The Pacific.
 
STIWOT zou haar lezers graag weer een overzicht aanbieden van al het WOII-gerelateerde aanbod (van documentaires, dramaseries tot speelfilms) op de televisie. Hiervoor zoeken wij een medewerker die per week alle tv-programma’s gerelateerd aan de tweede Wereldoorlog opzoekt en invoert zodat STIWOT de tv-tips kan opnemen in de kalender. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@stiwot.nl.

 
Recensie: Het kerend tij (John Smeets)
De oorlog in Azië is voor veel Europeanen een soort van ‘black box’. Velen geloven dat de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden hoofdzakelijk is gewonnen in Europa. De strijd in Azië is echter een ware uitputtingsslag geweest, waarbij de geallieerden in de Japanse vijand een formidabele tegenstander troffen die qua training, logistiek en materieel te land, ter zee en in de lucht de zaken buitengewoon goed voor elkaar had. Zoals in het boek beschreven: het was de grootste, kostbaarste, meest technisch geavanceerde, logistiek ingewikkeldste en bloederigste amfibieoorlog in de geschiedenis.
 
 
Bij de strijd rondom Guadalcanal sneuvelden aan Amerikaanse zijde bijna zesduizend man. De Japanners verloren er bijna vijftienduizend. Waarbij bijna negenduizend man aan honger en ziektes. Dit enorme verschil maakte een einde aan de mythe van de onoverwinnelijke Samoerai-geest van de Japanse soldaat. Generaal Kawaguchi sprak de legendarische woorden: ‘Guadalcanal is niet de naam van een eiland, maar het is de naam van de plek waar het Japanse leger is begraven.’ Het was waarlijk een plek waar het tij is gekeerd. Het Japans volk kreeg te horen dat het leger een ‘tactische hergroepering’ had uitgevoerd. Het Keizerlijke Hoofdkwartier had hier een eufemisme voor; Tenshin, wat vertaald kan worden als ‘oprukken in een andere richting’. In werkelijkheid was het Keizerlijke leger slechts voortdurend aan het verdedigen en terugtrekken.
 
Het boek van de Amerikaanse militair historicus Ian W Toll, ‘Het kerend tij’, is het tweede deel van een trilogie die de complete geschiedenis van de strijd in Azië beschrijft (de overige twee delen zijn nog niet in het Nederlands vertaald). In dit boek wordt de periode tussen 1942 en eind 1944 beschreven waarin twee geallieerde offensieven ten noorden én ten zuiden van de evenaar als een 'veroverende vloedgolf' op weg waren naar Japan. Op indrukkende wijze worden de enorme gevechten in de wateren rond o.a. Guadalcanal (het grootste eiland van de Salomonseilanden) en de Marianen beschreven. Ook de afschuwelijk harde gevechten in de jungles van tal van kleine eilanden, die vaak ten koste van vele slachtoffers moesten worden veroverd, worden aangrijpend en realistisch in beeld gebracht. De strijd in het luchtruim wordt niet vergeten, al was die vaak faciliterend aan de maritieme en landgevechten.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 1e editie
  januari 2017

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.