Overzicht:
- Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT 2017
- Miniquiz: Witter zwart van Johan van den Ende
- Nieuw artikel op Go2War2.nl: Slag om de Elle
- Go2War2.nl publiceert quiz #51
- Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2017
- Nieuwe boekrecencies op Go2War2.nl
- Logeerpartij in Witte Huis met kerst '41 veranderde verloop van Wo2
 

 
Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT 2017 (Bestuur STIWOT)
Nog even en we vieren Kerstmis en luiden een nieuw jaar in. Zoals u van ons gewend bent, sluiten we het jaar weer af met een korte terugblik op het afgelopen jaar.
 
2017 was voor STIWOT een jaar van grote veranderingen. De websites WW2Awards.com en WO2Actueel.nl werden geïntegreerd op TracesOfWar.com. Ook de inhoud van Go2War2.nl zal binnenkort hierheen verhuizen. Met al onze websites overzichtelijk op één webadres ontstaat er meer interactie tussen de verschillende onderdelen. Bij bijvoorbeeld een artikel over het Ardennenoffensief heeft u direct toegang tot lijsten van alle relevante bezienswaardigheden en personen die tijdens deze slag onderscheiden werden. U hoeft als bezoeker dus niet meer te surfen van de ene naar de andere website voor meer informatie, maar vindt alles op TracesOfWar.com.
 
Hoewel de Tweede Wereldoorlog centraal zal blijven staan, biedt TracesOfWar.com ook informatie over andere oorlogen. Er zijn de afgelopen jaren al vele duizenden bezienswaardigheden van andere oorlogen toegevoegd en ook is het nu mogelijk om onderscheidingen van andere oorlogen toe te voegen aan personen die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog onderscheiden werden. Verdere uitbreidingen zijn afhankelijk van wat we als team aankunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar. Heeft u interesse om aan onze website bij te dragen? Stuur dan een e-mail aan info@stiwot.nl voor meer informatie.
 
Kerstmis 1943, vermoedelijk ergens in Italië. Drie Amerikaanse soldaten genieten van hun kerstdiner dat is ‘opgediend’ op de motorkap. De soldaat rechts behoort tot de 3rd Infantry Division, de andere twee tot de 163rd Signal Company.(Foto: U.S. Army Signal Corps)
 
Op de valreep van een nieuw jaar willen wij u als bezoeker van onze websites en/of deelnemer aan onze battlefieldtours bedanken voor uw belangstelling voor onze activiteiten. Veel dank ook aan onze donateurs voor hun steun. Onze vrijwilligers verdienen vanzelfsprekend eveneens veel waardering voor het geweldige werk dat het afgelopen jaar weer geheel onbaatzuchtig is volbracht. In 2018 hopen we weer op ieders bijdrage, feedback en interesse te mogen rekenen.
 
Namens al onze medewerkers en het STIWOT-bestuur wensen we iedereen heel fijne kerstdagen en een mooi en gezond 2018!

 
Miniquiz: Witter zwart van Johan van den Ende (Redactie Go2War2.nl)
Hoe maak je de juiste keuzes? De Italiaan en SS-officier Marco Sebastini Corletti wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Dachau en later in het geannexeerde Italië voortdurend met deze vraag geconfronteerd. Door zijn toenemende twijfel over het naziregime gaat Marco op zoek naar antwoorden op essentiële levensvraagstukken, maar meer nog zoekt hij zichzelf. Wanneer hij verliefd wordt op een joodse violiste lijken de tegenstrijdige werelden waarin hij zich begeeft onverenigbaar. Kan hij zijn strijd winnen en zichzelf na zijn keuzes weer in de ogen kijken?
 
 
Johan van den Ende beschrijft dit in zijn debuutroman “Witter zwart”, waarvan wij van hem twee exemplaren mogen verloten onder de goede inzendingen van deze miniquiz. U kunt meedoen tot en met 31 december 2017. De winnaars worden in de STIWOT-nieuwsbrief bekend gemaakt. Het boek wordt aan hen toegezonden. Veel succes!
 

 
Nieuw artikel op Go2War2.nl: Slag om de Elle (Jeroen Koppes)
"En nu, op 11 juni 1944, was ik alleen met twee andere soldaten van een andere compagnie. Met weinig munitie, afgesneden en geen idee wat te doen. We slopen als katten van de ene naar de andere plek, in de hoop op onze eigen linies te stuiten, of in ieder geval op andere Duitsers met een duidelijke leider. Verdwaalde schoten, pech, of de wil van God, ik zal de reden nooit weten, maar tegen het vallen van de avond waren de anderen dood. Ik lag boven op een redelijk grote heg, opgerold met mijn machinegeweer, wachtend op wat komen ging. Uiteindelijk viel ik in slaap..." Obergrenadier Martin Eichenseer van het Grenadier Regiment 916 over de slag om de Elle.
 
Op D-Day, 6 juni 1944 was de Amerikaanse 29th Infantry Division op Omaha Beach aan land gegaan. De divisie bestond uit de 115th, 116th en 175th Infantry Regiments. De 116th ging als eerste aan land, gevolgd door de 115th vanaf 10:30. De 175th Infantery Regiment kwam pas de volgende dag, op 7 juni, aan land.
 
Overzicht van het slagveld. (Roger Paulissen, Go2War2.nl)
 
Oprukkend naar Saint-Lô doemde op 11 juni de rivier de Elle op. De Amerikaanse militair-historicus Joseph Balkoski geeft in zijn boek aan dat het dan op de kaarten wel een rivier genoemd werd, maar dat het meer een beekje was dan een grote rivier. "Een soldaat kan er bijna overheen springen zonder dat zijn voeten nat zouden worden." Op deze 11de juni was de 116th al een aantal dagen aan het rusten en op sterkte aan het komen van alle verliezen van D-Day zelf. Voor de 115th was het de eerste rustdag in Normandië. Het front lag tegen de Elle aan, beide eenheden lagen aan de huidige D66, tussen Sainte-Marguerite-d'Elle en La Blanchinière.
 
General Leonard T. Gerow, commandant van het Amerikaanse V Corps, stuurde tegen de avond van 11 juni zijn Field Order No. 3 naar zijn ondergeschikten. Hierin gaf hij richting aan de opmars voor de volgende dag. De 1st Infantry Division kreeg in het oosten de opdracht op te rukken naar Caumont om daar de hoger gelegen gebieden te veroveren. De 2nd Infantry Division kreeg opdracht op te rukken richting Hill 192. Deze heuvel lag ten zuiden van de huidige D95 tussen Saint-André-de-l'Épine en Saint-Georges-d'Elle, richting Saint-Lô. De 29th Infantry Division kreeg het bevel om de rivier de Elle over te steken in zuidelijke richting om zo ook richting Saint-Lô op te rukken. Het doel was om Saint-Clair-sur-l'Elle en daarna Couvains te veroveren.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Go2War2.nl publiceert quiz #51 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 50 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. De winnaar is mevrouw K. Swart-de Vries. Zij heeft het prijzenpakket van Just Publishers inmiddels ontvangen.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 51! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 april 2017. Veel succes!
 
 
De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door Bestelcentrale.nl is voor de winnaar een prijs beschikbaar gesteld, namelijk de Apocalypse 20 DVD Collection, bestaande uit de volgende documentaires:

• Apocalypse WWI (5 DVD)
• Apocalypse WWII (5 DVD)
• Capitulation (1 DVD)
• Sacrifice (2 DVD)
• The Rise of Adolf Hitler (2 DVD)
• Apocalypse Stalin (3 DVD)
• Apocalypse Verdun (2 DVD)
 

 
Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2017 (WO2Actueel)
Na vorig jaar een jaartje overgeslagen te hebben waren we dit jaar terug voor de 40ste Bastogne Historic Walk. Na 2012, 2013, 2014 en 2015 was dit de 5de keer dat we aanwezig waren. Wij begonnen op zaterdag met de Bastogne Historic Walk om daarna een bezoek te brengen aan de Bastogne Barracks. Op zondag brachten we een bezoek aan de re-enactors in Hardigny en Grandmenil om de dag af te sluiten met de parade in Bastogne zelf.
 
 
Het gehele fotoverslag is te bekijken op onze website TracesOfWar.

 
Nieuwe boekrecensies op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Het dienstmeisje van Degrelle
De Joodse Hannah Nadel belandt tijdens de Tweede Wereldoorlog als dienstmeisje in het Brusselse huis van de zus van Léon Degrelle en ontsnapt op die manier aan de gruwelen van de Jodenvervolging. Simone Korkus wekt door een minutieus onderzoek dit onwaarschijnlijke verhaal tot leven, ontmoet Hannah's Belgische redders en toont aan dat het leven in oorlogstijd heel wat grijze zones bevat. Het boek heeft echter een wat misleidende titel, omdat de hoofdrolspeelster feitelijk niet het dienstmeisje van Degrelle was.
 
 
 
Witter zwart
Geen enkel conflict bracht vernietiging en drama op een dermate grote schaal als de Tweede Wereldoorlog. Talloze personen werden gesteld voor bepalende keuzes, tussen het goede en het kwade, tussen geweten en plicht. Dergelijke omstandigheden nodigen uit tot het schrijven van indringende romans en daarvan zijn er dan ook talloze verschenen. Een nieuwe positieve uitschieter in dit genre is "Witter zwart", de debuutroman van Johan van den Ende.
 
 
 
Las mamás belgas
Ondanks de vele boeken die ieder jaar verschijnen, zijn er altijd nog onderwerpen die niet of nauwelijks beschreven zijn, terwijl ze wel aandacht verdienen. De Belgische en Nederlandse verpleegsters die zich in 1936 vrijwillig in Spanje meldden om de gewonden te verzorgen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) vormen zo’n onderwerp. Sven Tuytens, buitenlandcorrespondent voor de VRT, zet in zijn boek ‘Las mamás belgas’ deze bijzondere groep vrouwen in de schijnwerpers.
 
 
 
Onderduiken bij de bezetter
"Onderduiken bij de bezetter" vertelt het verhaal van Nederlanders die tijdens de bezetting werkten in één van de 64 Arbeidsdienstkampen in Nederland. De titel is een uitspraak die veel werd gebruikt tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Het was bedacht door de leiding van het Nederlandse leger. Ruim 55.000 ex-beroepsmilitairen en veel jongemannen vanaf 18 jaar oud moesten beschermd worden. Ze mochten niet in de Duitse handen vallen en dan verplicht voor de Duitsers arbeid verrichten in Duitsland of in andere bezette gebieden dan Nederland.
 
 
 
Joodse huizen 3
Voor de Tweede Wereldoorlog werden in heel Nederland bijna veertigduizend huizen door ruim honderdduizend Joodse landgenoten bewoond. Een redactie onder leiding van Frits Rijksbaron wil de herinneringen aan deze mensen en hun cultuur bewaren in de vorm van een boekenreeks over voormalige ‘Joodse huizen’. Met het verschijnen van ‘Joodse huizen 3’ – deel 1 en 2 verschenen in 2013 en 2015 – bevat dit papieren monument nu een kleine tachtig verhalen uit bijna dertig steden.
 
 
 
Zussen
Drie Joodse zussen uit een Amsterdams gezin proberen in de Tweede Wereldoorlog met hun gezinnen aan de Jodenvervolging te ontkomen. Een van hen slaagt daarin niet. Zij wordt met haar echtgenoot en twee jonge kinderen gedeporteerd en in Sobibor vermoord. Alleen haar dochtertje overleeft.
 

 
Logeerpartij in Witte Huis met kerst '41 veranderde verloop van WO2 (Kevin Prenger)
Gedurende de kerstperiode van 1941 logeerde de Britse premier Winston Churchill in het Witte Huis bij de Amerikaanse president Franklin Roosevelt. De kameraadschap tussen de mannen die toen ontstond en de afspraken die ze met elkaar maakten, veranderden het verloop van de Tweede Wereldoorlog. Met kerst 1941 werd de basis gelegd van de latere geallieerde overwinning.
 
Franklin Roosevelt en Winston Churchill tijdens het aansteken van de lichtjes van de nationale kerstboom bij het Witte Huis op 24 december 1941. (FDR Presidential Library)
 
De eerste grote reis van de HMS Duke of York was meteen de belangrijkste die het Britse slagschip tijdens de Tweede Wereldoorlog zou maken. Niet omdat het schip op militaire missie was of omdat het onderweg was naar een grote zeeslag, maar vanwege de passagier die zich in december 1941 aan boord bevond. Winston Churchill was op 12 december aan boord gegaan op de rivier Clyde in Schotland, waarna de tiendaagse overtocht naar de Verenigde Staten begonnen was. Het was nog maar vijf dagen geleden dat de Amerikaanse natie diep geschokt werd door de Japanse aanval op marinebasis Pearl Harbor op Hawaï, waarbij 2.403 Amerikanen omkwamen. De dag daarop verklaarde Amerika de oorlog aan Japan. Duitsland en Italië schoten op 11 december hun oosterse bondgenoot te hulp en verklaarden de Verenigde Staten de oorlog. Amerika behoorde voortaan tot het geallieerde kamp. De Britse premier kon niet wachten om het nieuwe bondgenootschap te bezegelen met een persoonlijk bezoek aan de Amerikaanse president. 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 12e editie
 december
2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.