Overzicht: 
- Nog één keer naar Sobibor
- Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Normandië"
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Wereld in Oorlog #38 is verschenen
- Het Cross of Nails
- Doe mee aan de miniquiz en win de DVD Het Adelaarsnest
- Top 5 best verkochte boeken via Go2War2.nl
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Stelling Kornwerderzand"
- 'Erkenning voor Damslachtoffers 7 mei 1945'
- Verhoor Göring op Go2War2.nl 


 
Nog één keer naar Sobibor (Vincent Krabbendam)
Jules Schelvis ging op 1 juni 1943 met ruim 3.000 andere Joden op transport vanuit Westerbork. Bestemming: vernietigingskamp Sobibor. Uiteindelijk overleefde hij als enige van dat transport de oorlog. Het herdenkingsconcert ‘Er reed een trein naar Sobibor’ vertelt het verhaal van het transport zoals Schelvis het beleefde. Nadat het vorig jaar zeven maal werd opgevoerd in Nederland wil men in de loop van dit jaar een korte buitenlandse tournee maken. Daarvoor hopen Schelvis, muzikant en dirigent Jan Vermaning en andere betrokkenen onder meer middels crowdfunding het benodigde bedrag bijeen te krijgen.
 
 
 
Jan Vermaning is muzikant en voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking in Joure. Als trompettist is hij aan het Noord Nederlands Orkest verbonden, en in 2007 richtte hij samen met violiste Anita Jongerman het NAtionaal Symfonisch Kamerorkest op, kortweg NASKA. Dat orkest voerde vorig jaar zeven maal ‘Er reed een trein naar Sobibor op’, dat zijn titel aan het boek van Jules Schelvis ontleende. Tijdens de concerten las Schelvis stukken uit dat boek voor. Dat werd afgewisseld met stukken muziek die de sfeer van het vertelde versterkten. Tevens werden er bijpassende beeldfragmenten vertoond. Schelvis, Vermaning en andere betrokkenen willen graag dat het concert ook op een korte tournee gaat: eerst Amsterdam, waar het transport voor Schelvis feitelijk begon, dan in Berlijn en tot slot in het Poolse Lublin, relatief dicht bij Sobibor. Gezien zijn leeftijd van 93 jaar is het goed mogelijk dat Schelvis hiermee een laatste oproep doet om de Holocaust nooit te vergeten. Dit ondanks het “onvoorstelbaar confronterende” van het concert voor Schelvis zelf.
 

 
Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Go2War2.nl richt zich tot dusver vooral op een Nederlandstalig publiek. Om met onze artikelen een internationaal publiek te bereiken, willen we binnenkort een Engelstalige versie van de site lanceren: Go2War2.com.
 
De afgelopen jaren zijn we al begonnen met het vertalen van artikelen en teksten, maar er is nog veel werk te verrichten. Om de kwaliteit van het vertaalwerk te kunnen waarborgen zijn we op zoek naar een eindredacteur voor Go2War2.com. Tot de taken van deze eindredacteur behoren het nakijken/beoordelen van artikelen en andere teksten die door andere medewerkers vertaald zijn. Daarnaast stuurt de eindredacteur ons enthousiaste team van vertalers aan.
 
De eindredacteur werkt nauw samen met de projectleider, de vertalers en andere eindredacteuren.  Communicatie geschiedt hoofdzakelijk via e-mail. Ten minste enkele uren per week bent u bereid uw bijdrage te leveren.
 
Ervaring met vertalen en een uitstekende beheersing van de Engelse taal is een voorwaarde. Uw bijdrage is een mooie aanvulling voor op uw CV of is een geschikte gelegenheid om ervaring op te doen.
 
Heeft u belangstelling voor deze (onbetaalde) vrijwilligersfunctie, stuur dan een e-mail aan redactie@go2war2.nl. We zien uw aanmelding of vragen met belangstelling tegemoet!

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Normandië" - 4 tot en met 8 oktober 2014 (STIWOT Reizen)
Van zaterdag 4 tot en met woensdag 8 oktober 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar Normandië. Tijdens deze Battlefield Tour bezoekt u onder de deskundige begeleiding van Jeroen Niels en Barry van Veen alle vijf de invasiestranden, inclusief de luchtlandingsgebieden aan weerszijden van het invasiegebied. Het centraal gelegen Campanile Hotel in Bayeux, het gezelligste stadje van Normandië, is de uitvalsbasis van deze zeer complete reis.

Het programma bestaat globaal uit de volgende onderdelen:
Dag 1 - Heenreis per luxe touringcar
Dag 2 - Britse luchtlandingsoperatie en Sword Beach
Dag 3 - Juno, Gold en Omaha Beach
Dag 4 - Amerikaanse luchtlandingsoperatie en Utah Beach
Dag 5 - Terugreis per luxe touringcar

     

Deze Battlefield Tour is ook in 2013 georganiseerd, klik hier voor het reisverslag van 2013 of de recensies op onze website WO2Actueel. Het maximum aantal deelnemers aan deze Battlefield Tour zal ongeveer 25 personen zijn zodat wij garant kunnen staan voor de persoonlijke benadering, zoals u die van STIWOT Reizen gewend bent.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Helmuth Weidling
“Op 30 april 1945 heeft de Führer zelfmoord gepleegd en daarmee allen die hem trouw hadden gezworen in de steek gelaten.” Dit is een fragment uit het capitulatiebevel van commandant van het LVI. Panzerkorps en tevens Kampfkommandant von Berlin Helmuth Weidling, dat hij voorlas op 2 mei 1945 en het einde van de uitzichtloze strijd in Berlijn markeerde. Het is ook kenmerkend voor Weidling zelf aangezien hij bij het grote publiek pas bekend is geworden door de film "Der Untergang" en dan met name om zijn rol bij de slag om Berlijn. Toch had hij hiervoor al een heel leven achter zich met een indrukwekkende militaire carrière.
 
 
 
1. Kavallerie-Brigade
In 1936 werd te Insterburg, binnen Wehrkreis I, het Kavallerie-Kommando Insterburg opgesteld. Op 1 oktober 1937 werd de staf omgevormd tot de staf van de 1. Kavallerie-Brigade. Vanaf 25 oktober 1939 werd deze 1. Kavallerie-Brigade uitgebouwd tot de 1. Kavallerie-Division.
 
 
 
Partizanen van Baarlo
Een bijzondere vorm van gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland was het gevangennemen van Duitse soldaten om hen bij de bevrijding over te dragen aan de geallieerden. Op enkele plaatsen in het land gebeurde dat. Bekend is dat in de Biesbosch terugtrekkende Duitse militairen gevangen werden genomen door knokploegen (KP’s). Minder bekend, maar niet minder spectaculair, is de arrestatie van Duitse soldaten in Limburg door de KP Maas en Waal en de KP Limburg. Dit verhaal is bekend geworden als de partizanen van Baarlo.
 
 
 
Artillerie-Träger 
De Kriegsmarine was niet bij machte om snel nieuwe oorlogsschepen te bouwen om konvooien te beschermen en moest al vanaf 1941 een noodoplossing bedenken. Die vond de Duitse marineleiding in de vorm van gevorderde kustvaarders. De gevorderde kustvaarders werden ingedeeld in twee klassen: de kustvaarders van rond de 200 ton werden omgebouwd tot Leichte Artillerie-Träger en schepen van 300 tot 400 ton werden Schwere Artillerie-Träger. Sommige kustvaarders waren al eerder gevorderd om dienst te doen als landingsvaartuig voor Unternehmen Seelöwe, de geplande invasie van Groot-Brittannië die nooit heeft plaatsgevonden. De Artillerie-Träger, die door de geallieerden guncoasters werden genoemd en uitgerust waren met kanonnen en luchtdoelmitrailleurs, werden geduchte tegenstanders van zowel Coastal Command als de Royal Navy.
 
 
 
Battle Force, United States Pacific Fleet 
Voorafgaand en ten tijde van de Japanse aanval op Pearl Harbor, was Battle Force de voornaamste Amerikaanse Marine vloot in de Pacific. Op 1 februari 1941 werd de U.S. Navy gereorganiseerd in een United States Atlantic Fleet, United States Pacific Fleet en United States Asiatic Fleet. Battle Force werd hierbij een onderdeel van de Pacific Fleet.
 
 
 
Japanse Torpedobootjagers van de Akatsuki Klasse 
De vier schepen van de Japanse Akatsuki klasse werden volgens het bouwprogramma 1927 gebouwd als afgeleide van de Fubuki Klasse. In 1935, 1942/1943 en 1944 werden de schepen verbouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog opereerden alle vier de schepen bij de Japanse 6e Torpedobootjager-Divisie.
 
 
 
Bader, Douglas 
“Don't listen to anyone who tells you that you can't do this or that. That's nonsense.” Dit citaat is afkomstig uit een interview dat Douglas Bader gaf na de oorlog. De uitspraak geeft een goede indruk van deze bijzondere Britse piloot van Fighter Command. Douglas Bader is een van de bekendste RAF-piloten van tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze status verkreeg hij deels vanwege het aantal vijandelijke toestellen dat hij gedurende de oorlog heeft neergehaald, maar ook omdat hij dit alles deed terwijl hij beide benen miste.
 
 
 
Duitse Onderzeeboten van het Type VII 
De Type VII onderzeeboten van de Kriegsmarine werden ontworpen in de jaren 1933-1934. Het waren de eerste onderzeeboten van een geheel nieuwe generatie aanvalsschepen. De Type VII onderzeeboten zouden de meest populaire en meest gebouwde onderzeeboten worden van de Duitse marine en daarmee de ruggengraat van Grossadmiral Karl Dönitz' onderwatervloot.
 
 
 
Tip: via Twitter en Facebook blijft u dagelijks op de hoogte van de nieuwste artikelen en recensies op Go2War2.nl.

 
Wereld in Oorlog #38 is verschenen (Redactie Go2War2.nl)
Wereld in Oorlog #38 is uit met daarin artikelen van Go2War2-auteurs Kevin Prenger en Peter Kimenai over respectievelijk het Joodse hospitaal in Berlijn en over kwartiermeester Cor de Wolf, “de Wolf van Hr. Ms O 16”.
 
Tijdens de Slag om Berlijn in 1945 moet het ziekenhuis op de hoek van
de Exerzierstrasse en de Schulstrasse in de wijk Wedding eruit gezien hebben als ieder willekeurig fronthospitaal. Terwijl de grond trilde van de granaatinslagen en
buiten het geluid van vuurgevechten klonk, deden artsen en verplegers in met bloed besmeurde witte uniformen hun best om het leven van de binnengebrachte gewonden te redden. Het enige ongebruikelijke was dat het medische personeel een Jodenster droeg en dat terwijl de Duitse hoofdstad al in 1943 vrij van Joden was verklaard.
 
In de nacht van 14 op 15 december 1941 liep de Nederlandse onderzeeboot Hr. Ms. O 16 in de Zuid-Chinese Zee, aan de oppervlakte varend, op een Japanse mijn. De onderzeeboot brak in tweeën en zonk binnen een minuut. Alle bemanningsleden die zich benedendeks bevonden werden mee de diepte ingetrokken. De zes bemanningsleden die zich in de kuip bevonden, kwamen in zee terecht. Slechts één van hen, kwartiermeester Cor de Wolf, kon na ruim dertig uur zwemmen land bereiken, de ramp overleven en er later verslag van doen.
 
 
Nog geen abonnee van Wereld in Oorlog? 3 nummers voor 15,- via Bladenbox. Bezoek de website op www.wereldinoorlog.com, volg WIO op Twitter, 'like' de Facebookpagina of wordt lid van de actieve LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.

 
Het Cross of Nails (Mia van den Berg)
Wekelijks op vrijdag luiden om 12.50 uur de klokken van de Lange Jan in Middelburg tot 13.00 uur. Na de laatste klokslag begint er een middaggebed in de Stiltehoek van de Nieuwe Kerk voor vrede en verzoening. Een internationaal netwerk van kerken ‘het Coventry-beraad’ doen mee aan deze actie. Een beraad wat is ontstaan na de herbouw van de kathedraal van de verwoeste Sint- Michielskerk in de Engelse stad Coventry in de Tweede Wereldoorlog.
 
Coventry is in de Tweede Wereldoorlog verschillende malen gebombardeerd. Het grootste doelwit van de Duitsers, de fabrieken van Coventry bevonden zich midden in de stad. Bij het bombardement van 14 november 1940 kwamen 568 mensen om. De kathedraal werd volledig verwoest. Na de oorlog werd de Sint- Michielskerk weer opgebouwd en boven op de toren is het ’spijkerkruis’ opgericht, vervaardigd uit de middeleeuwse spijkers afkomstig van het oude dak van de kathedraal.
Dit Cross of Nails is nu de betekenisdrager van hoop. De Middelburgse Nieuwe Kerk, onderdeel van de Abdij van Middelburg werd verwoest bij het bombardement op 17 mei 1940 en is in Nederland nu één van de kerken die in het bezit zijn van het Cross of Nails.
 
Na de oorlog heeft Coventry contact gezocht met andere steden, ook in Duitsland, die onder bombardementen hadden geleden. Uit die contacten ontstond het Coventry-beraad, een uitgebreid netwerk van kerken die zich inzetten voor vrede. Elke vrijdag luidt daarom de klok om 12.50 uur in Middelburg en is er aansluitend een kleine gebedsdienst, met wekelijks een verschillend aantal deelnemers. Deze deelnemers weten dat er op hetzelfde moment op honderden andere plaatsen waar ook ter wereld dergelijke bijeenkomsten zijn.
 
Het Coventry Cross of Nails wordt wereldwijd erkend als een symbool van vrede en verzoening en wordt gevormd met drie middeleeuwse spijkers van de kathedraal van de verwoeste Sint-Michielskerk. Met de herbouw van de kathedraal van Coventry in 1962 zijn de oorspronkelijke Cross of Nails nu ingebed in het hoge altaar kruis. Het Cross of Nails werd het middelpunt van een groeiende internationale gemeenschap van verzoening. De kerken die in het midden van de jaren 1970 een Cross of Nails hadden ontvangen werden uitgenodigd om samen te komen en met een gemeenschappelijke inzet te werken en te bidden voor vrede, gerechtigheid en verzoening en om de Gemeenschap van het Kruis van Spijkers te vormen.
 
De Gemeenschap van het Kruis van Spijkers belichaamde het streven naar hoop en vriendschap met Duitsland in de jaren na 1945
 
De CCN (Coventry Cross of Nails) Partners zijn te vinden in veel van de belangrijkste conflictgebieden in de wereld. Zij omvatten kerken maar ook maatschappelijke groeperingen, evenals agentschappen voor vredesopbouw en verzoening.
 
De deelnemende kerken in Nederland aan het Coventryberaad zijn:
• Driekoningenparochie, Den Haag
• Anglicaanse Kerk van St. John & St. Philip, Den Haag
• Bezuidenhoutse Kerken, Den Haag
• Christus Triumfatorkerk, Den Haag
• Abdij Nieuwe Kerk, Middelburg
• Grote of Sint Stevenskerk, Nijmegen
• Walburgisbasiliek, Arnhem
• Grote of Sint Laurenskerk, Rotterdam
 
Van de lijst met kerken, maatschappelijke groeperingen en agentschappen die deelnemen aan het Coventryberaad en die in het bezit zijn van het Cross of Nails heeft www.tracesofwar.com er nu vier op de website staan:
 
Mocht u in het bezit zijn van foto’s of een kerk bezoeken die in het bezit is van een Cross of Nails in binnen- of buitenland dan mag u natuurlijk altijd uw foto’s insturen.


Doe mee aan de miniquiz en win de DVD Het Adelaarsnest (Redactie Nieuwsbrief)
Berchtesgaden in de Beierse Alpen was tijdens het Derde Rijk het tweede machtscentrum van de naziregering. Op de Obersalzberg, met een prachtig uitzicht over de besneeuwde bergtoppen, bevond zich Hitlers zomerverblijf, de Berghof. Niet ver daarvandaan, op de top van de Kehlstein, liet partijsecretaris Martin Bormann voor zijn chef een theehuis bouwen, het Kehlsteinhaus of het Adelaarsnest.
 
 
 
De circa 220 minuten durende documentaire “Het Adelaarsnest” vertelt de geschiedenis van dit nazibolwerk in de Alpen.
 
Source1Media bracht de documentaire deze maand uit op DVD en stelde drie exemplaren beschikbaar voor de winnaars van de miniquiz op Go2war2.nl. Uit alle goede inzendingen worden drie winnaars geloot die de DVD thuisgestuurd krijgen. U kunt deelnemen tot 6 april 2014. Veel succes!

 
Top 5 best verkochte boeken via Go2War2.nl (Redactie Nieuwsbrief)
Deze maand was het Boekenweek. Ter gelegenheid daarvan hebben we een top 5 samengesteld van de best verkochte boeken bij Bol.com via Go2War2.nl sinds januari 2013. Mogelijk staat er in de lijst een boek dat u nog niet gelezen heeft en motiveren wij u hiermee deze titel alsnog te gaan lezen.
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Stelling Kornwerderzand" - Zaterdag 24 mei 2014 (STIWOT Reizen)
Op zaterdag 24 mei 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Stelling Kornwerderzand, waarbij onder andere een bezoek zal worden gebracht aan het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Tijdens deze Battlefield Tour staan de gevechten die zich hier tijdens de Duitse inval van mei 1940 hebben afgespeeld centraal.

Op 12 mei 1940 bereikten de eerste eenheden van de Duitse 1. Kavalleriedivision omstreeks 17.00 uur de Afsluitdijk. Na het doorbreken van de O-waarschuwingslijn, de Q-weerstandslijn en de Wonsstelling kwamen de Duitse soldaten voor een zwaardere beproeving te staan. Voor hen tekenden zich op de lei- en strekdammen van de Afsluitdijk 17 zware kazematten af... De Stelling Kornwerderzand.We starten de dag met een uitgebreide introductie door een gids van het Kazemattenmuseum. Na deze introductie volgt een DVD presentatie met daarin interviews van diverse veteranen die in de meidagen van 1940 in de stellingen actief zijn geweest. Vervolgens maken we een gezamenlijke rondwandeling onder leiding van een museumgids langs een deel van de stellingen (nu museumterrein), waarbij de gids dieper ingaat op de verschillende fortificaties die er te zien zijn.

Na de uitgebreide lunch in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand vervolgen we ’s-middags onze wandeling en bezoeken we de overige stellingen rond het oostelijke deel van de Afsluitdijk. Hierbij zal Ruurd Kok (RAAP Archeologisch Adviesbureau) ons meenemen naar stellingen die buiten het museumterrein zijn gelegen.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
‘Erkenning voor Damslachtoffers 7 mei 1945’ (Vincent Krabbendam)
Dat het mis ging op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam is duidelijk. Mensen kwamen bijeen om te vieren dat de Duitse bezetting ten einde was gekomen. Over de precieze toedracht zal wellicht nooit echt duidelijkheid komen, maar het is een feit dat Duitse soldaten op de menigte schoten. Daarbij raakten mensen gewond en kwamen anderen om het leven. Tot voor kort werd altijd aangenomen dat er 19 tot 22 doden vielen. Na heel wat onderzoek staat de teller bij de Stichting Memorial 2015 Damslachtoffers 7 mei 1945 echter al op dertig. En daarmee is het einde nog niet in zicht, zo denken voorzitter Johan Wieland en onderzoekster Ludmilla van Santen.
 
 
Johan Wieland is voorzitter van de stichting en vormt samen met Rob Doves, Norbert-Jan Nuij en Ludmilla van Santen het bestuur. Van Santen is een onderzoekster die zich heeft gespecialiseerd in het opsporen van nabestaanden van oorlogsslachtoffers. Zij en twee andere betrokkenen werken op vrijwillige basis aan het project.
 

 
Verhoor Göring op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we gekozen voor een fragment uit het verhoor van Rijksmaarschalk Hermann Göring, opperbevelhebber van de Luftwaffe en president van de Rijksdag. Hieronder wordt hij door de Britse aanklager Sir David Maxwell Fyfe over zijn rol bij de executie van de 50 ontsnapte RAF officieren uit krijgsgevangenkamp Stalag Luft III.
 
SIR DAVID: Welnu, de ontsnapping waarover ik u ondervraag, vond plaats in de nacht van 24 op 25 maart. Ik wil dat u zich die datum in uw geheugen prent. De beslissing om deze jonge officieren te vermoorden moet wel erg snel zijn genomen, want de eerste moord die feitelijk werd gepleegd was al op 26 maart. Bent u het daarmee eens? Die moet erg snel genomen zijn.
GÖRING: Ik neem aan dat dit bevel, zoals ik later hoorde, onmiddellijk gegeven was, maar het stond niet in verband met dit document.
SIR DAVID: Nee, nee, we zijn klaar met dat document; we gaan het hebben over de moord op deze jonge mensen. Er werd ook onmiddellijk bevel gegeven voor een Grossfahndung (landelijke opsporing, Vert.), zodat deze mannen konden worden gearresteerd, dat is toch zo?
GÖRING: Dat is juist. Als er een ontsnapping plaats had gevonden en er een groot aantal gevangenen was ontsnapt, werd er altijd automatisch een Grossfahndung in het hele Reich bevolen, dat wil zeggen, alle autoriteiten moesten uitkijken om de gevangenen weer op te kunnen pakken.
SIR DAVID: Om bevel te kunnen geven deze mannen te vermoorden - en voor een Grossfahndung - moet er een bijeenkomst geweest zijn van Hitler, in ieder geval met Himmler of Kaltenbrunner om dat bevel van kracht te laten worden, nietwaar?
GÖRING: Dat klopt. Naar wat ik gehoord heb, was Himmler de eerste die de ontsnapping aan de Führer meldde.
SIR DAVID: Generaal Westhoff, die lid was van het Kriegsgefangenenwesen van beklaagde Keitel, zegt het volgende:
"Op een dag, de 26ste denk ik, zei Keitel tegen hem: 'Vanmorgen heeft Göring me in tegenwoordigheid van Himmler verweten dat ik nog meer krijgsgevangenen heb laten ontsnappen. Het was ongehoord."
Zegt u dat Generaal Westhoff ongelijk heeft?
GÖRING: Ja. Dit stemt niet overeen met de feiten. Generaal Westhoff verwijst naar een opmerking van Generaal Keitel. Deze uitlating is op zichzelf al niet logisch. Ik kon Keitel er immers niet van beschuldigen, dit niet onder mijn aandacht te willen brengen omdat bewaking zijn verantwoordelijkheid was en niet de mijne.
SIR DAVID: Een van beklaagde Keitel’s officieren die zich met deze zaak bezig hield, was een inspecteur-generaal, Generaal Rottich. Ik weet niet of u hem kent?
GÖRING: Nee.
SIR DAVID: Welnu, er is Generaal Westhoff begrijpelijk veel aan gelegen iedereen ervan te overtuigen dat zijn meerdere er niets mee te maken had en in het vervolg zegt hij dit over Generaal Rottich:
"Hij stond er helemaal buiten omdat hem deze zaken uit handen waren genomen. Blijkbaar tijdens die bijeenkomst met de Führer in de ochtend, dat wil zeggen bij de vergadering tussen Himmler, veldmaarschalk Keitel en Göring in het bijzijn van de Führer, de Führer bemoeide zich er altijd mee wanneer er officieren ontsnapt waren."
U zegt dat dit niet klopt? U was bij een dergelijke vergadering niet aanwezig?
GÖRING: Ik was bij die vergadering niet aanwezig en Generaal Westhoff ook niet; hij geeft een zuiver subjectieve weergave en niet de feiten van de zaak.
SIR DAVID: Dus komen we er achter dat u denkt dat Westhoff ongelijk heeft. Ziet u, Westhoff was in die periode kolonel, denk ik, hij eindigt nu als generaal-majoor; hij verzoekt dat zijn meerderen erover worden ondervraagd en dan zegt hij: "Het moet mogelijk zijn om erachter te komen of Himmler het voorstel aan de Führer deed - om dat van Göring te vernemen die bij die vergadering aanwezig was." Westhoff, een relatief jong officier, zegt keer op keer dat de waarheid over deze zaak van zijn meerderen moet komen. U zegt dat dat niet kan?
GÖRING: Dat zou ik niet willen zeggen. Ik zou juist willen zeggen dat Generaal Westhoff zelfs geen seconde hierbij aanwezig was. Daarom kan hij niet zeggen of hij wist of zag dat Reichsmarschall Göring erbij aanwezig was. Hij neemt aan van wel of heeft het ergens gehoord.
SIR DAVID: Wat hij zegt is, weet u, dat Keitel hem verwijten maakte, zoals ik u heb voorgelezen; dat Keitel vervolgens tegen hem en Grävenitz zei:
"Heren, die ontsnappingen moeten ophouden. We moeten een voorbeeld stellen. We zullen strenge maatregelen nemen. Ik kan u alleen maar zeggen dat de mannen die ontsnapt zijn, zullen worden geëxecuteerd; de meesten zijn waarschijnlijk al dood."
Daar hebt u nooit iets over gehoord?
GÖRING: Ik was niet aanwezig bij het gesprek tussen Keitel, Westhoff en Grävenitz en ook niet bij het gesprek tussen de Führer en Himmler. Voor zover ik weet, zal Generaal Westhoff hier nog getuigen. Bovendien, Veldmaarschalk Keitel zal kunnen zeggen of ik er was of niet.
SIR DAVID: Welnu, ik moet dit aan u voorleggen. Ik kom bij uw ministerie. Ik neem aan dat u in het algemeen de verantwoording op u neemt voor acties van de officieren van uw ministerie vanaf de rang van officier-te-velde en hoger en generaals-majoor en luitenant-generaals?
GÖRING: Als ze volgens mijn richtlijnen en instructies handelden, ja; als ze tegen mijn richtlijnen en instructies handelden, nee.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

14de jaargang, 3e editie
  maart 2014De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.