Overzicht:

- STIWOT wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig 2008!

- Gesurft en gewogen
- Win nu een halfjaarabonnement op Wereld in Oorlog!
- Quiz nr. 20 gesloten en opening 21ste Go2War2 Quiz
- Boeken- en filmnieuws
- Sponsornieuws Toys Unlimited
- Artikelen in de schijnwerper
- Officiële opening wapencollectie in Liberty Park
- De actualiteit van de Tweede Wereldoorlog
- Grootse plannen www.ww2awards.com voor 2008
- Ooggetuigenverslagen op Go2War2.nl 
STIWOT wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig 2008! (Redactie Nieuwsbrief)

Het jaar waarin STIWOT haar vijfjarige jubileum vierde, zit er bijna op. We kijken met veel trots en tevredenheid terug op dit jaar, want er is weer veel bereikt.

Het meest in het oog springend zijn de designveranderingen van Stiwot.nl, Go2War2.nl en Oorlogsmusea.nl. De websites sluiten nu beter aan bij onze nieuwe huisstijl en ogen een stuk moderner. Oorlogsmusea.nl werd bovendien uitgebreid met meerdere landen, waaronder Polen, Italië en Roemenië. Natuurlijk werden alle websites, inclusief WW2Awards.com, ook weer flink uitgebreid met nieuwe artikelen, foto’s en andere informatie.

Ook buiten internet timmerde STIWOT flink aan de weg. We organiseerden Battlefieldtours naar Margraten en Eben Emael en naar Fort van Breendonk en het Openluchtmuseum ‘Atlantikwall’. Hoogtepunt van het jaar was de meeting ter gelegenheid van het vijfjarige jubileum in het Liberty Park in Overloon. De belangstelling voor deze activiteiten was groot.

Ook in het nieuwe jaar kunt u weer van ons verwachten dat wij u op allerlei manieren blijven informeren over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Via deze weg willen wij iedereen die STIWOT een warm hart toedraagt prettige kerstdagen en een gelukkig 2008 toewensen! Wij hopen ook in het komende jaar weer op uw belangstelling en steun te kunnen rekenen!

Het STIWOT-team.

 


 
Gesurft en gewogen (Redactie Go2War2.nl)
Dit keer bespreken we in deze rubriek niet één website, maar geven we meerdere links naar websites en webpagina’s over kerstmis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Allereerst een link naar ons eigen forum waar een topic is geopend waar onze forumleden foto’s en anekdotes kunnen plaatsen over dit onderwerp. Inmiddels zijn hier al meerdere mooie foto’s te vinden van hoe kerstmis gevierd werd door de verschillende strijdende partijen. Sommige van die foto’s zijn ook te bekijken op een speciale kerstpagina op de website van het U.S. Army Center Of Military History. Kerstkaarten voor Amerikanen aan het front en propagandaposters in het teken van kerst zijn te vinden op de kerstpagina van Skylighters.org.

Op de website van de BBC is een uitgebreid artikel te vinden over hoe er aan het thuisfront in Groot-Brittannië kerstmis werd gevierd. Op de website van het Imperial War Museum vinden we een online tentoonstelling over kerstmis tijdens de twee wereldoorlogen.

Natuurlijk werd er ook aan Duitse zijde kerst gevierd. Een interessant artikel daarover is te vinden op Feldgrau.com. Het bevat enkele foto’s, maar vooral de aangehaalde verhalen van Duitse soldaten geven een goede indruk. Hoe de Duitsers in Stalingrad de kerst van 1942 beleefden, staat beschreven in een artikel op Stalingradbattle.nl. Nazipropagandamateriaal in het teken van de kerst van 1944 is te vinden in het German Propaganda Archive van het Calvin College.

Niet alleen aan het front werd door de Duitsers kerst gevierd, maar ook in de concentratiekampen. In de donkere dagen voor kerstmis 1942 reed er in het doorgangskamp Westerbork ‘s avonds opeens een flinke rij glanzende automobielen naar binnen: topfunctionarissen van het nazi-regime in Nederland kwamen naar de Drentse hei om daar het Joelfeest te vieren, met exclusief eten, veel drank en bediening door kampbewoners. Een documentaire daarover is te vinden op de website van Andere Tijden.

 

 
Win nu een halfjaarabonnement op Wereld in Oorlog! (Redactie Nieuwsbrief)
Het derde nummer van Wereld in Oorlog ligt nu in de winkel. Vanaf dit nummer is het eindelijk mogelijk je te abonneren op dit magazine. In het magazine wordt een losse kaart met een abonneeaanbieding bijgesloten, maar ook via www.aboland.nl kun je een abonnement nemen.In Wereld in Oorlog nummer 3 wordt in een groot artikel de lange carrière besproken van de oudste Wehrmachtbevelhebber ooit: Karl Rudolf Gerd von Rundstedt (1875 – 1953). Dit artikel is geschreven door STIWOT-medewerker Wilco Vermeer.

In samenwerking met uitgeverij Just Publishers geeft STIWOT vijf halfjaarabonnementen op Wereld in Oorlog weg! Een half jaar gratis Wereld in Oorlog (3 nummers) bij je in de bus. Wat moet je daarvoor doen? Heel simpel: gewoon de drie vragen van de speciale quiz beantwoorden.

Deelnemen is mogelijk tot en met zaterdag 12 januari 2008. Vijf deelnemers met de goede antwoorden ontvangen gratis een halfjaar abonnement.

Klik hier om deel te nemen.
 


 
Quiz nr. 20 gesloten en opening 21ste Go2War2 Quiz (Auke de Vlieger)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 20 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Het was een pittige quiz, maar er was één persoon die alle vragen correct beantwoordde, iets wat al een jaar lang niet meer was voorgekomen. Zonder loting hebben wij dus Leon Schoordijk tot winnaar benoemd. Hij krijgt de uit acht DVD's bestaande DVD-box "World War II" thuisgestuurd, beschikbaar gesteld door Toys Unlimited. Tevens hebben wij weer een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in Quiz nummer 21!
 


 
Boeken- en filmnieuws (Redactie Go2War2.nl)
Voor het nieuwe jaar hebben verschillende uitgeverijen nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog aangekondigd. Uitgeverij Aspekt publiceert “Trouw zonder eer, Het gewelddadige leven van een SS-officier” van Gerard Terwisscha van Scheltinga. Dit boek handelt over het leven van Hilmar Wäckerle, een officier van de Waffen-SS wiens leven meermaals het pad van Nederland kruiste. Het boek is geen biografie in traditionele zin, maar een tijdsdocument waarin Wäckerle een centrale rol speelt. Aspekt brengt ook de Grebbegids van E.H. Brongers uit. Dit is een gids over het slagveld van weleer, een verbeterde uitgave van een eerder in kleine kring verspreid boekwerk waarin indrukwekkend fotomateriaal is opgenomen. Ook onder meer “Panther, De ondergang van het Duitse tankwapen” door Vincent Dumas, De Ondergrondse, Knokploeg en verzet door Coen van Tricht en “Een mythe aan scherven, Een onderzoek naar de tactische gevechtsomstandigheden van mei 1940 op het Nederlandse strijdtoneel door Peter Kruit worden in 2008 verwacht. Nog meer boeken zijn te vinden in de voorjaarscatalogus 2008 (PDF-bestand) van de uitgeverij.

Vijfenzeventig jaar geleden, op 30 januari 1933, greep Hitler de macht. Uitgeverij De Bezige Bij publiceert daarom een aantal belangrijke boeken over het Derde Rijk. De meest in het oog springende uitgave is “Het Derde Rijk, Een nieuwe geschiedenis” van Michael Burleigh. De auteur heeft met dit boek geprobeerd Hitlers bewind in één machtig overzicht te vatten. Burleigh brengt de systematische terreur helder in kaart, en evenveel aandacht besteedt hij aan de gevolgen ervan voor de slachtoffers, én voor de mensen die zich bleven verzetten. De Bezige Bij brengt ook “Het verloren leven van Eva Braun” door Angela Lambert op de markt. In deze biografie wordt op fascinerende wijze het leven verteld van de vrouw die onbekend bleef voor de wereld – tot de laatste vierentwintig uur van haar leven, waarin ze met Hitler trouwde én met hem zelfmoord pleegde. Ook kunnen we een herdruk verwachten van de biografie over Albert Speer door Joachim Fest. Meer boeken van de Bezige Bij over het Derde Rijk staan in de najaarscatalogus 2007 (PDF-bestand).

Dan tot slot nog enkele verwachte publicaties van Just Publishers. Het boek “Wiking” door Henk Kistemaker zal de trouwe bezoekers van Go2War2.nl bekend in de oren klinken. Het is het verhaal dat enkele jaren op onze website heeft gestaan, maar dat nu in boekvorm uitgegeven wordt, inclusief een documentaire op dvd over ‘goed’ en ‘fout’ in de Tweede Wereldoorlog. Boek + dvd-combinaties verschijnen onder andere ook over de aanslag op Hitler, de Slag om Engeland en het Ardennenoffensief. Just Publishers brengt verder nog twee boeken van Sven Hassel uit, namelijk “Bataljon der verdoemden” en “Pantsers Des Doods”. Hassel vocht als  Deense vrijwilliger tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitse krijgsdienst. Hij baseerde zijn romans op zijn eigen gruwelijke ervaringen aan het Russische front. Meer uitgaven van Just Publishers zijn te vinden op hun website. Op Go2War2.nl zullen we ook in 2008 proberen een selectie van nieuwe boeken, films en documentaires te recenseren.

 

 
Sponsornieuws Toys Unlimited (Redactie Nieuwsbrief)
Het DVD assortiment is weer aangevuld. Vrijwel alle titels zijn weer op voorraad en tevens zijn er nieuwe titels en uitgevers toegevoegd. Colour of War is een van de nieuwe uitgevers. Deze titels bestaan al langer, maar zijn zeker een aanvulling op elke collectie. In de hele maand december zijn alle DVD's in de aanbieding. Elke DVD kost in december 10,- euro.Aan het assortiment Action Figures is het model "Albert Ross" van DID toegevoegd. Velen zullen het al aan de afbeelding gezien hebben, dit model staat voor Lewis Nixon, 506th PIR, 101st Airborne Division. Bezoek de website van Toys Unlimited voor meer informatie.
 

 
Artikelen in de schijnwerper (Redactie Go2War2.nl)
Met het eindejaar in zicht is het een mooi moment om terug te kijken op de artikelen die de auteurs van Go2War2.nl het afgelopen jaar hebben geschreven. We hebben een viertal artikelen voor u uitgelicht. Als u daar het afgelopen jaar niet aan toegekomen bent, is het nu misschien een mooi moment om degenen die uw interesse hebben te lezen.

Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië
In dit artikel wordt een beeld geschetst van de Belgische troepen die na de capitulatie op 28 mei 1940 aan de zijde van de geallieerden de oorlog verder hebben gezet. De meest bekende eenheid van deze troepen was waarschijnlijk de Brigade Piron, maar daarnaast vochten nog heel wat meer Belgen mee: bij de RAF, bij de marine en zelfs bij de SAS en commandotroepen. Elk van deze eenheden wordt belicht. Lees verder.

Wilm Hosenfeld
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Wilm Hosenfeld officier in de Wehrmacht. Van het begin van de oorlog tot de Sovjetverovering van Warschau was hij gestationeerd in Polen, waarvan ongeveer viereneenhalf jaar in de Poolse hoofdstad. Hier werd hij geconfronteerd met de misdaden die door zijn landgenoten gepleegd werden tegen zowel Poolse als Joodse burgers. De verschrikkingen die hij zag en waarover hij hoorde, beschreef hij niet alleen vol schaamte en schuldgevoel in zijn dagboek, maar ook redde hij actief de levens van meerdere Joden en Polen. Lees verder.

Landingen op Omaha Beach
Omaha is een stadje aan de Missouri rivier in de staat Nebraska in de Verenigde Staten. Op 6 juni was het de codenaam voor één van de vijf geallieerde landingsstranden tijden operatie Overlord, de landingen op de kust van het door de Duitsers bezette Frankrijk. De Amerikaanse troepen die op D-day aan land gingen deden dit op de, vanuit geallieerd oogpunt, twee meest rechtse stranden, Utah en Omaha. Utah was het meest rechtse strand, links daarvan lag Omaha Beach en Pointe-du-Hoc lag tussen de twee Amerikaanse landingsplaatsen in. Lees verder.

“Hindenburg-klasse” luchtschepen
Hoewel formeel geen wapens, werden de twee luchtschepen, de LZ 129 “Hindenburg” en LZ 130 “Graf Zeppelin II”, wel door Nazi Duitsland gebruikt. Aanvankelijk met de “Hindenburg” als propagandamiddel om de grote potenties van het Duitse Rijk onder Hitler aan de wereld ten toon te spreiden. Na de ramp met de “Hindenburg” op 6 mei 1937, (bij Lakehurst Naval Station nabij New York) was voor haar zusterschip, de “Graf Zeppelin II”, geen functie meer weggelegd in het vervoeren van passagiers. Het luchtschip zou echter tot haar sloop in 1940 als militair middel worden gebruikt voor spionagevluchten. Lees verder.
   


 
Officiële opening wapencollectie in Liberty Park (Redactie Nieuwsbrief)
Op donderdag 20 december vindt om 12.00 uur in het museum
Liberty Park Overloon de officiële opening van de Collectie Van der Werff plaats. Deze wapencollectie is bij elkaar gebracht door de heer F.J.A. van der Werff (1918-2006). Van der Werff was soldaat toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en voor zijn inzet rond de Grebbeberg in mei 1940 ontving hij het Bronzen Kruis. Na de oorlog vervolgde Van der Werff zijn militaire loopbaan en kreeg hij steeds meer interesse in wapens. Vanwege zijn functie bij de Koninklijke Marechaussee kwam hij nog al eens op het spoor van bijzondere stukken. Zo kon zijn verzameling in hoog tempo groeien en was er al snel sprake van een privé-museum.

Door de jaren heen raakte de Nijmeegse zolderkamer van huize Van der Werff steeds voller. Zoals veel verzamelaars wilde ook hij graag dat de verzameling na zjin dood zo lang mogelijk bij elkaar zou blijven en te bewonderen zou zijn voor anderen. Mede daarom is de verzameling nu te zien in het museum en wel precies zoals Van der Werff deze wapens thuis op zolder bewaarde. "De zolderkamer is dus eigenlijk compleet overgebracht naar Overloon", aldus adjunct-directeur Van Berlo, die dit project begeleidde. "Voor het publiek is de collectie met name interessant door de manier waarop die wordt gepresenteerd want de zolderkamer is een goed voorbeeld van militaire herinneringscultuur."
De opening vindt plaats in het bijzijn van de naaste familie en genodigden, waarbij de openingshandeling zal worden verricht door de echtgenote van Van der Werff. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. 
'De actualiteit' van de Tweede Wereldoorlog (Egbert van de Schootbrugge)
De laatste weken zijn door de Duitse instanties diverse stappen ondernomen om archieven beschikbaar te stellen voor het grote publiek of bepaalde documentatiecentra verder te ontwikkelen of te vereenvoudigen. Zo schreef het Reformatorisch Dagblad op 24 oktober 2007 dat “de Duitse regering overweegt in Berlijn een centrum te openen ter herinnering aan het lot van vluchtelingen in en vlak na de Tweede Wereldoorlog.” Het betreft hier een nieuw te bouwen centrum wat volgens de Süddeutsche Zeitung onderdeel van het Duits Historisch Museum wordt. Directeur Hans Ottomeyer zei dat de informatie in het centrum niet alleen over verdreven Duitsers zal gaan, maar over vluchtelingen in de hele regio.” Recent is gebleken dat soortgelijke projecten niet bij iedereen in de goede aarde vielen. Met name het particuliere initiatief welke tot doel had “een monument op te richten ter nagedachtenis aan de miljoenen Duitsers die na de oorlog uit Polen en andere landen werden verdreven”, wekte bij de Oost-Europese landen veel woede op. Bondskanselier "Angela Merkel zei dat de herdenking van het lot van verdreven Duitsers een onderdeel is van de Duitse nationaliteit en ze benadrukte dat het centrum niet zal pogen de geschiedenis te herschrijven tot een Duits vriendelijkere versie.”

In Bergen-Belsen is op zondag 28 oktober 2007 een vernieuwd documentatiecentrum geopend dat aan de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog herinnert. In dit concentratiekamp zijn tussen 1940-1945 naar schatting 70.000 mensen vermoord of omgekomen door erbarmelijke omstandigheden.  Dit documentatiecentrum is verdeeld in drie hoofdcategorieën. Zoals de officiële website van 
Bergen Belsen bericht: “das neue Ausstellungsgebäude enthält eine dreiteilige neue Dauerausstellung:  zur Geschichte des Kriegsgefangenenlagers Bergen-Belsen, des Konzentrationslagers Bergen-Belsen und des DP-Camps Bergen-Belsen. Auch das Gelände soll wieder „lesbar“ gemacht werden.”

Een andere vooruitgang werd geboekt door het Rode Kruis wat een uitgebreid archief bijhoudt in de Duitse stad Bad Arolsen. De Telegraaf berichtte op 1 november 2007 dat een enorm archief met documenten uit het nazi-tijdperk sinds donderdag 1 november online aanvragen accepteert om informatie van slachtoffers van de naziterreur en mensen die familieleden willen opsporen.” Het Rode Kruis wil daarmee de toegang tot de vijftig miljoen documenten in zijn bezit vergemakkelijken. De nieuwe online service geeft slachtoffers en onderzoekers echter niet rechtstreeks toegang tot de bestanden. Tot nu toe moesten mensen die informatie wilden een schriftelijk verzoek inleveren, rechtstreeks of via de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis. De verwerking van aanvragen verliep decennia lang tergend langzaam, tot frustratie van nazi-slachtoffers en hun familieleden, die vaak enkele jaren moesten wachten op een antwoord op hun verzoek. Het archief werd in 1955 in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog opgericht om inzicht te bieden in het lot van miljoenen Holocaust-slachtoffers en te helpen bij familiehereniging. Nog steeds komen per jaar ongeveer tienduizend aanvragen binnen; op dit moment worden er ongeveer zestigduizend verwerkt.”

Naast deze 3 projecten is op vrijdag 2 november de bouw van een nieuw documentatiecentrum in het centrum van Berlijn van start gegaan. Het Algemeen Dagblad meldde dat “het documentatiecentrum een initiatief is van de
stichting Topografie van de Terreur (Topographie des Terrors), die het terrein twintig jaar geleden voor het publiek toegankelijk maakte.”

Het is lovenswaardig dat er vanuit de Duitse zijde zoveel initiatieven ontplooid zijn om de herinnering aan of de informatieverstrekking met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog in stand te houden.
 


 
Grootse plannen www.ww2awards.com voor 2008 (Redactie WW2Awards.com)
In 2007 is de database van ww2awards.com weer behoorlijk gegroeid en zijn vele bestaande gegevens aangevuld en uitgebreid. Zo zijn bijvoorbeeld alle citations voor de ontvangers van de Medal of Honor geplaatst, vele Amerikaanse militairen toegevoegd, Ritterkreuz ontvangers toegevoegd enzovoorts. Ook achter de schermen zijn diverse aanpassingen doorgevoerd. Zo kan er op diverse plaatsen meer informatie in een infoveld worden geplaatst en kunnen nu ook alleen jaartallen, maanden en dagen online gebracht worden.

Voor 2008 hebben de diverse medewerkers een aantal specifieke speerpunten benoemd die het komend jaar extra aandacht zullen krijgen. De ontvangers van de Nahkampfspange in gold zullen nagelopen worden en aangevuld op gegevens, hetzelfde zal gebeuren met de Medal of Honor ontvangers. Extra aandacht zal ook uitgaan naar het controleren van alle ontvangers van het Deutsches Kreuz in Gold en zullen de Ritterkreuz en Eichenlaub ontvangers verder worden aangevuld. Daarnaast zal ook gekeken worden naar de ontvangers van het Amerkaanse Distinguished Service Cross en zullen de oorlogsexemplaren van de London Gazette worden doorgelopen op gegevens (citations en namen van ontvangers van onderscheidingen).

Dit alles zal extra gebeuren naast de normale werkzaamheden voor de Awards website zoals het verwerken van input, plaatsen van foto's, biografieen enz. Wellicht begrijpt u hierdoor dat het al uitgebreide Awards team in binnen- en buitenland nog zeker extra handjes kan gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of u veel of weinig tijd hebt. Alle kleine beetjes helpen. Of u nu een biografie wil schrijven, informatie op internet wil opzoeken, boeken wil napluizen op informatie, een bepaald thema wil oppakken, de gegevens alleen maar wil aanleveren waarna wij ze verder verwerken of zelf achter de schermen aan de website mee wil werken, bijna alles is mogelijk. Wilt u meehelpen of twijfelt u nog en wilt u eerst meer weten, neem dan eens contact op met de projectleider Wilco Vermeer ( wilco@stiwot.nl ).

 

 
Verhoor M.C. Vaillant-Couturier op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Marie Claude Vaillant-Couturier, een voormalig lid van het Franse verzet die drie jaar in Auschwitz heeft gezeten. Zij werd op 28 januari 1946 opgeroepen als getuige. Ze vertelt over kerstmis 1943 in Auschwitz.“…met Kerstmis 1944 - nee, 1943, met Kerstmis 1943- toen we in afzondering waren, zagen we omdat we tegenover blok 25 woonden dat er naakte vrouwen naar blok 25 werden gebracht. Er kwamen open vrachtwagens aanrijden en daar werden de vrouwen opgeladen, zoveel als er maar in de wagens gingen. Telkens wanneer een vrachtwagen wegreed, rende de beruchte Hessler… er achteraan en sloeg herhaaldelijk met zijn knuppel in op de naakte vrouwen die hun dood tegemoet gingen. Ze wisten dat ze naar de gaskamers gingen en probeerden te ontsnappen. Ze werden uitgemoord. Ze probeerden van de vrachtwagens te springen en wij keken uit ons eigen blok toe hoe de wagens voorbij reden en hoorden de hartverscheurende kreten van al die vrouwen die wisten dat ze zouden worden vergast. Velen van hen zouden nog heel goed verder hebben kunnen leven want ze hadden alleen maar schurft en waren misschien een beetje te veel ondervoed....

Omdat de Jodinnen met hun hele gezin naar Auschwitz werden gestuurd en hen was verteld dat dit een soort ghetto was en hen was aangeraden hun hele hebben en houden mee te nemen, hadden ze dus aanzienlijke rijkdommen bij zich. Wat betreft de Jodinnen uit Saloniki, ik herinner me dat ze bij aankomst prentbriefkaarten kregen met het postadres van ‘Waldsee’ erop, een plaats die niet bestond, en met een gedrukte tekst erop die ze naar hun families moesten sturen en die luidde: ‘We maken het hier goed. We hebben werk en worden goed behandeld. We wachten jullie komst af.’ Ik heb de betreffende kaarten zelf gezien, en de Schreiberinnen, dat wil zeggen de secretaressen van ieder blok was opgedragen deze onder de gevangenen uit te delen om ze naar hun families te sturen. Ik weet dat er vanwege deze kaarten hele gezinnen arriveerden.”

Lees het complete verhoor.

 

 

STIWOT Nieuwsbrief
7de jaargang, 8e editie
december 2007
 

 


 

De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.