Overzicht:
- Samenvoegen van Go2War2.nl met TracesOfWar.com
- Fotoreportage Herdenking Joods Monument Ede
- Medewerker onder de loep
- Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
- Recensie: 't Hooge Nest
- Auteurs gezocht voor TracesOfWar.nl
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag om het Hürtgenwald"
 

 
Samenvoegen van Go2War2.nl met TracesOfWar.nl (STIWOT)
Op 27 april 2000, bijna 19 jaar geleden, zag Go2War2.nl het levenslicht. Deze website, met artikelen over de Tweede Wereldoorlog, zou later leiden tot de oprichting van STIWOT. De stichting die niet alleen die website zou beheren, maar ook vele anderen zou lanceren. Naast Go2War2.nl volgde Oorlogsmusea.nl, een website met de musea over de Tweede Wereldoorlog in de Benelux en Normandië. Al snel zou deze website uitgroeien tot TracesOfWar.nl, met niet alleen musea, maar ook monumenten, begraafplaatsen en bezienswaardigheden.
 
WO2Actueel.nl bracht u het actuele nieuws over de Tweede Wereldoorlog. Met nieuwsberichten en vele fotoreportages. WW2Awards.com gaf u een overzicht van de onderscheidingen en de dappere (of infame) mannen en vrouwen die deze mochten ontvangen. In al deze jaren lanceerde we websites die onderling steeds meer naar elkaar linkten voor extra informatie. Je kon van website naar website en zo vele duizenden pagina's aan informatie vinden.
 
Het werd tijd om al deze informatie te bundelen op één website, zodat alles nog beter met elkaar in verband gebracht kan worden. Na WO2Actueel.nl in april 2017 en WW2Awards.com in september dat zelfde jaar, volgt nu het samenvoegen van onze oudste website, Go2War2.nl, met TracesOfWar.nl.
 
STIWOT en TracesOfWar.nl zijn al die jaren opgebouwd door honderden vrijwilligers. Momenteel werken er meer dan 60 vrijwilligers aan onze website. Wij hopen met het samenvoegen van onze websites een nog groter publiek te kunnen bedienen en nog vele jaren zo door te gaan.
 
Heeft u zelf interesse om een bijdrage te leveren aan onze website? Neem dan contact met ons op!

 
Fotoreportage: Herdenking Joods Monument Ede (Arjan & Liesbeth Vrieze)
Op zondag 27 januari 2019, de Internationale herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods monument aan de Vossenakker in Ede, georganiseerd door de Stichting Joods Monument Ede en de gemeente Ede.
 
Tijdens deze openbare bijeenkomst werd stilgestaan bij de Joodse medeburgers die in WOII in de gemeente Ede zijn opgepakt en weggevoerd naar concentratiekampen. De vertegenwoordiger van de rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland las psalm 43 en het kaddisj-gebed voor.
 
Burgemeester René Verhulst hield een toespraak. Daarna werden kransen gelegd bij het monument namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede en Stichting Joods Monument Ede. Leerlingen van het Marnix College in Ede droegen de namen van de slachtoffers voor. Volgens Joods gebruik legden bezoekers steentjes op het monument. Het programma werd muzikaal omlijst door accordeonist Juul Beerda.
 
 

 
Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)
Naam: Luc van Waeyenberge
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Door het surfen op internet, op zoek naar sites over oorlogsmonumenten en gedenktekens. Voor het bezoeken van begraafplaatsen met Commonwealth graven in Nederland, raadpleegde ik TOW voor ligging en andere info.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik heb in de loop van de jaren een grote collecties digitale foto’s verzameld, dat loopt in de duizenden. Deze monumenten, begraafplaatsen en andere items gerelateerd aan de oorlogen zet ik op de site van STIWOT. Dat is intensiever werk dan ik aanvankelijk dacht: selecteren uit mijn bestand, teksten opmaken, foto’s reduceren, coördinaten bepalen, invoeren, … Maar na een inlooptijd gaat dan nu wel vlotter, ik denk dat ik ondertussen bijna 1.000 locaties heb ingevoerd.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Dat is nu net één jaar, ik nam contact op met Lennard Bolijn en informeerde hem over mijn uitgebreide collectie. Na een proeftijd maakte hij een account aan en ik kon aan de slag. Ik was dan ook tevreden dat mijn eigen materiaal op een site kon gedeeld worden, het is leuker als je je hobby kunt delen.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat varieert, maar nu je de vraag stelt ben ik zelf een beetje verbaasd over de tijd die ik er momenteel aan besteed. Nu in de wintermaanden zo’n 15-tal uren per week.
 
Met welke STIWOT-medewerker heb je het meeste contact?
Ik vernoemde Lennard Bolijn reeds, dat is de enige STIWOT-medewerker waarmee ik in contact kom, ik communiceer regelmatig per mail met hem.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2-gebied?
Op de eerste plaats gaat mijn belangstelling uit naar de Eerste Wereldoorlog. Ik bezoek regelmatig locaties en tentoonstellingen met betrekking tot deze oorlog. Daarnaast ben Ik lid van de Western Front Association (België) en de Vrienden van het In Flanders Field Museum Ieper. Deze verenigingen organiseren geregeld uitstappen en reizen naar interessante plaatsen en bezienswaardigheden van WWI. Ik ben gestopt met verzamelen, maar ik beschik over een collectie onderscheidingen uit de Eerste Wereldoorlog, en ik heb ook een uitgebreide postkaartenverzameling van oorlogsmonumenten van België.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben een gepensioneerd ambtenaar, vandaar dat ik tijd heb om aan TOW mee te werken.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Sorry, maar mag ik hier antwoorden voor WO1. Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen, maar in de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder. Deze oorlog heeft heel wat invloed gehad op de latere decennia, onze hedendaagse geschiedenis is er door beïnvloed en dat vind ik boeiend.
 
Wat vindt je omgeving van je hobby?
Wel enkele jaren geleden kreeg ik van familie en vrienden de vraag: “en wanneer laat je ons iets zien van je oorlog waarover je het zo vaak hebt”.  Ik heb dan voor hen een jaarlijkse uitstap uitgestippeld waarbij ik hen laat kennismaken met de oorlog 14-18: het IJzerfront, Ypres Salient, de Mijnenslag kwamen aan de beurt. Tot tevredenheid van de deelnemers. Ik doe dit enkel voor bekend publiek, ik heb niet de intentie om officieel te gidsen, daar zijn specialisten voor.
 
Wat is je favoriete internetsite (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
“WOI” over de oorlog in de Westhoek, zeer uitgebreid: bezienswaardigheden, geschiedenis, evenementen.
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Ik ben de gelukkige grootvader van vijf kleinkinderen, en als die er zijn moeten WO1 en WO2 uiteraard wijken. Maar een kleinzoon van 10 jaar heeft echter al interesse getoond voor mijn hobby, vooral mijn medailles hebben zijn bijzondere aandacht. Ik bezorgde hem enkele onderscheidingen en WOI-memorabilia, voor een spreekbeurtje in zijn klas.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Geen verre reizen, maar ik moet nog een aantal CWGC-begraafplaatsen in de Benelux bezoeken. In België zijn dat er 626, en ik heb er 85% van bezocht. Ik moet vooral nog locaties in onze Waalse provincies  bezoeken: Namen en Luxemburg, maar dat gaat vaak over kerkhoven met één oorlogsdode van het Gemenebest. Wat Nederland betreft zit ik aan 225 maar veel meer zal niet lukken, provincies zoals Groningen en Friesland liggen niet kort bij de deur.
 
Wil je nog wat kwijt?
Ik heb honderden begraafplaatsen bezocht in België en het is soms schrijnend hoe men in ons land omgaat met de graven en in het bijzonder van gesneuvelden en oudstrijders (wat jullie in Nederland veteranen noemen). De honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog kwam te laat om vele graven van Belgische soldaten te redden, die in het verleden onherroepelijk werden geruimd.
Als je dan ziet hoe Nederlandse begraafplaatsen er piekfijn uitzien en oorlogsslachtoffers met een bijzondere zerk (Koninkrijk der Nederlanden) worden geëerd, dat is een voorbeeld.
 
Heeft u zelf interesse om een bijdrage te leveren aan onze website? Neem dan contact met ons op!

 
Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl (Redactie Artikelen)
Chelmno
Vernichtungslager Chelmno (Kulmhof in het Duits) was onderdeel van de systematische moordmachine die de nazi’s tussen 1939 en 1945 in de veroverde of bezette gebieden in Polen creëerde. Na de oorlog was er niets meer te zien en duurde het lang voordat naar buiten kwam wat hier gebeurd was. Alles was succesvol vernietigd en zover bekend was iedereen gedood. Hoeveel is lastig vast te stellen, omdat de nazi’s de administratie van dit kamp met succes vernietigd hebben. Toch kwamen er in de tweede helft van de twintigste eeuw langzaam gruwelijke verhalen naar buiten die geleidelijk de contouren van nóg een vernietigingskamp schetsten.
 
 
Ilse Koch (1906-1967)
De naam van Ilse Koch staat sinds het Amerikaanse tribunaal in Dachau, dat plaatsvond van november 1945 tot augustus 1948, synoniem voor de gruwelijkheden van de concentratiekampen. De blonde vrouw van de kampcommandant werd beschuldigd van de meest afschuwelijke misdaden en werd in Duitsland berucht als "Die Hexe von Buchenwald". In de Amerikaanse media kwam ze bekend te staan als "The Bitch of Buchenwald".
 
 
Adam Grünewald (1902-1945)
Adam Grünewald was een betrekkelijk onbeduidende figuur binnen de SS, die ondanks zijn herhaaldelijk vastgestelde beperkte capaciteiten opklom tot SS-Sturmbannführer en commandant van concentratiekamp Vught in Nederland. Daar was hij hoofdverantwoordelijk voor het Bunkerdrama dat zich afspeelde in de nacht van 15 op 16 januari 1944. Tien vrouwelijke gevangenen kwamen hierbij om door verstikking na met 64 anderen opgesloten te zijn in een veel te kleine, slecht geventileerde cel. Het vreselijke incident leidde tot zijn ontslag als kampcommandant.
 
 
Bunkerdrama in kamp Vught
Het Bunkerdrama deed zich in de nacht van 15 op 16 januari 1944 voor in kamp Vught in Nederland. 74 vrouwelijke gevangenen werden in opdracht van kampcommandant Adam Grünewald in een cel opgesloten omdat ze hadden geprotesteerd tegen de opsluiting van een medegevangene. De ruimte met een oppervlakte van 9 vierkante meter was slecht geventileerd en tien vrouwen stikten tijdens de opsluiting. Het drama raakte al snel buiten het kamp bekend en werd uitgebreid beschreven door de illegale pers. Dit was een doorn in het oog van de nazileiding in Nederland, die zulke gewelddadige incidenten in modelkamp juist wilde beperken om het verzet in Nederland niet aan te wakkeren.
 
 
Raupenschlepper Ost (RSO)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden verschillende transportvoertuigen ingezet die dienden als sleepvoertuigen voor kanonnen, houwitsers en andere wapens. De Duitse Wehrmacht en de Waffen-SS gebruikten vooral trucks (Opel Blitz) en halfrupsvoertuigen (Sonderkraftfahrzeug 7) om antitankkanonnen en houwitsers te transporteren. Vaak waren die te zwaar om met behulp van spierkracht snel verplaatst te worden. Omdat het Duitse leger eigenlijk geen voertuig had dat specifiek ontworpen was om aan het door modder en sneeuw gekenmerkte Oostfront ingezet te worden, werd een rupsvoertuig ontwikkeld dat in staat was door modder en sneeuw te rijden. Dat werd de 'Raupenschlepper Ost' (afkorting 'RSO').
 
Klik hier voor het artikel

 
Recensie: ’t Hooge Nest (Luuk van Rinsum)
Met haar nieuwe boek ’t Hooge Nest bewijst Roxane van Iperen dat er, meer dan zeventig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog, nog steeds onbekende oorlogsverhalen zijn die we niet mogen vergeten. Het bijzondere verhaal van de twee Joodse zussen Brilleslijper die in het boek ’t Hooge Nest beschreven wordt, is er zo een. Een verhaal over twee moedige zussen die actief waren in het verzet, verraden werden en wonderwel de oorlog overleefden. Dat laatste gold tragisch genoeg niet voor veel van hun familieleden en vrienden.
 
 
Het verhaal van Lien en Janny Brilleslijper begon in Amsterdam waar beide zussen opgroeiden in een liberaal Joods gezin. De muzikale Lien was actief in de theater- en muziekwereld. Janny kwam na een aantal kortdurende baantjes terecht in de illegale hulp aan Nederlandse vrijwilligers die in Spanje meevochten tegen generaal Franco, tijdens de Spaanse Burgeroorlog die duurde van 1936 tot 1939.
 
Eind jaren dertig trouwden beide zussen. Lien met Eberhard, een Duitse pianist die vanwege het opkomend nationaalsocialisme zijn vaderland was ontvlucht en Janny met Bob, een jongen die ze via haar zus Lien had leren kennen.
 
Na het uitbreken van de oorlog raakten Janny en haar man als vanzelf betrokken bij het verzet. In de loop van 1941 werden ook Lien en haar man actief. Ze zorgden voor onderduikers, verspreiden verzetskranten, vervalsten en stalen persoonsbewijzen en handelden in voedselbonnen
 
Toen het de zussen Brilleslijper door alle illegale activiteiten te heet onder de voeten werd, doken ze onder. Samen met de kinderen die ze inmiddels hadden gekregen en hun vader, moeder en broertje verbleven ze enige tijd in het Noord-Hollandse Bergen, dicht bij de zee. Dit was echter van korte duur. Om een invasie vanuit Engeland te voorkomen, begonnen de bezetters te bouwen aan de Atlantikwall, een verdedigingslinie die zou moeten lopen vanaf het noorden van Noorwegen tot in Zuid-Frankrijk. Hiervoor moest de gehele kuststrook worden ontruimd. Dit gold ook voor het onderduikadres van de familie Brilleslijper.
 
Via hun illegale netwerk kwamen ze in 1943 terecht in villa ’t Hooge Nest, in de bossen in ’t Gooi, Midden-Nederland. In de buurt woonden veel NSB’ers en zelfs nazi-kopstukken, maar door de afgelegen ligging van het huis waren ze hier relatief veilig. Het was er zo veilig dat ze het huis openstelden voor leden van het verzet en ook andere onderduikers in huis namen.
 
Net na de geallieerde invasie in Normandië - als het lijkt alsof de oorlog snel afgelopen zal zijn - wordt ’t Hooge Nest verraden. De familie Brilleslijper werd, op Bob en de kinderen van Janny en beide kinderen van Lien na, samen met de negen andere aanwezige onderduikers opgepakt, gevangengezet en gedeporteerd naar Westerbork. Alleen Janny en Eberhard werden niet gedeporteerd. Zij werden de eerste tijd in Amsterdam gevangenen gehouden. Tijdens een gevangenentransport in Amsterdam lukte het Eberhard met hulp van Janny te ontsnappen en tot het einde van de oorlog uit de handen van de bezetter te blijven. Janny zelf lukte het niet te ontsnappen en werd enige tijd later alsnog naar Westerbork gedeporteerd.
 
Lees verder op TracesOfWar.nl

 
Auteurs gezocht voor TracesOfWar.nl (Redactie Artikelen)
De Enigma, Albert Speer, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, operatie Torch, de Britse SAS, kamp Amersfoort, de Poolse opstand in Warschau, de Slagen om El Alamein, de Slag om Guadalcanal, de Mauser C96 en de conferentie van Potsdam. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op TracesOfWar.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor TracesOfWar.nl, de grootste (Nederlandstalige) website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: kevin@tracesofwar.com.

STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag om het Hürtgenwald"
Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2019 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de Slag om het Hürtgenwald centraal staat. De Slag om het Hürtgenwald vond plaats tussen september 1944 en februari 1945 in de omgeving van Aken. Het Amerikaanse VII Corps probeerde hier door de Duitse Westwall te breken, waar zij op grote tegenstand stuitte.

 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven.


STIWOT Nieuwsbrief
19de jaargang, 1e editie
januari 2019

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.