Overzicht: 
- Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT
- VPRO zendt Unsere Mütter, unsere Väter uit
- Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2013
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Duitsers en Amerikanen aten samen kerstmaal in 1944
- Fotoverslag Parade Bastogne 2013
- Fotospecial Kerstmis aan het front
- Doe mee aan de themaquiz op Go2War2.nl

- Fotoverslag The First Hit 2013
- Spitfirepiloot ziet voor het eerst beelden van zijn noodlanding
- Wereld in Oorlog nr. 36 is verschenen
- Fotoverslag Slag om Recogne 2013
- Verhoor Göring op Go2War2.nl 


 
Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT (Redactie Nieuwsbrief)
Terwijl we aftellen naar 2014, kijken we terug op alweer een mooi STIWOT-jaar. 2013 was het jaar dat we met de lancering van de website TracesOfWW1.com begonnen aan een uitstapje naar die eerdere oorlog, die in 2014 exact 100 jaar geleden van start ging. Bovenal ging de aandacht van onze vrijwilligers echter uit naar WOII, want het informeren over deze oorlog blijft onze kernactiviteit.


Via deze weg willen wij u (de bezoeker van onze websites) hartelijk bedanken voor uw interesse in onze werkzaamheden. Ook in het nieuwe jaar hopen we u weer te mogen verwelkomen op onze websites of op onze battlefieldtours. We zouden het erg waarderen als u onze berichten op Facebook en Twitter wilt (blijven) delen met uw volgers, zodat we in 2014 een nog groter publiek kunnen interesseren voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Volgend jaar, 2014, worden meerdere belangrijke gebeurtenissen herdacht. Het is dan 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon en 70 jaar geleden dat de geallieerden in Normandië begonnen aan de bevrijding van West-Europa. STIWOT zal aan de herdenkingen aandacht schenken, maar in het bijzonder natuurlijk aan de evenementen dichter bij huis, waar herdacht wordt dat operatie Market Garden en de Slag om de Ardennen 70 jaar geleden plaatsvonden. Als u onze reporters daar tegen het lijf loopt, maak dan gerust even een praatje!

Tot slot: Op de bovenstaande foto met onze kerst- en nieuwjaarsgroet ziet u soldaten van de Britse Royal Artillery op 24 december 1944 in Venray. Na de zware gevechten tijdens de Slag om Overloon en Venray van het afgelopen najaar hadden deze manschappen een kerstmaal met kip vermoedelijk dik verdiend. Sta tijdens de feestdagen ook eens een momentje stil bij mannen zoals deze, aan wie we onze vrijheid mede te danken hebben.

Het bestuur en alle STIWOT-medewerkers wensen u fijne kerstdagen en een gelukkig 2014!

 
VPRO zendt Unsere Mütter, unsere Väter uit (Redactie Go2War2.nl)
De VPRO presenteert de driedelige serie Unsere Mütter, unsere Väter. Deze oorlogskroniek vertelt, op basis van een verhaal over een clubje vrienden, de Duitse kant van de Tweede Wereldoorlog. De serie werd zeer goed ontvangen in Duitsland en heeft diverse internationale prijzen gewonnen. Vanaf zaterdag 28 december op Nederland 2.
 
 
 
Andere WO2-gerelateerde programma’s en films gedurende de feestdagen op tv vindt u in onze tv-gids op: www.wo2actueel.nl/tvtips.

 
Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2013 (Redactie WO2Actueel)
Zaterdag 14 december 2013. Nadat uw reporter gisteren al via Beek en La Gleize de reis naar Bastogne maakte was het vandaag tijd voor de 36e editie van de Bastogne Historic Walk. Dit jaar wel gesterkt door een goed ontbijt vertrok uw reporter in alle vroegte naar het Centre Sportif voor de start. De wandelaars konden dit jaar kiezen uit een wandeling van 6,5 kilometer, 15,8 kilometer of 23,5 kilometer. Elke afstand had de sector van Flamierge en Mande Saint-Étienne als thema. Natuurlijk bekend als verzamelpunt van de 101st Airborne Divisie en de verdediging door het 327th Glider Infantry Regiment.


Lees verder op: WO2Actueel.nl

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Wladyslaw Sikorski
Wladyslaw Sikorski, een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog, de Pools-Oekraïense Oorlog (1918-1919) en de Poolse-Sovjet Oorlog (1919-1921), was tussen september 1939 en juli 1943 de minister-president van de Poolse regering in ballingschap in Londen en opperbevelhebber van de Poolse strijdkrachten in het Westen. Hij heeft het Poolse leger, dat na september 1939 in duigen lag, een nieuw leven ingeblazen en ook heeft hij zich ingezet om de Poolse positie binnen de geallieerde mogendheden te versterken. Wladyslaw Sikorski kwam op 4 juli 1943 om het leven bij een vliegtuigongeluk te Gibraltar. Tot op de dag van vandaag bestaan er nog veel vraagtekens over de achtergrond en oorzaak van dit ongeluk.
 
 
Frederick Browning
Op 16 april 1944 werd Frederick Browning formeel benoemd tot Commanding Officer van het 1st Airborne Corps. Ten tijde van de planning voor Market Garden, leverde hij veel kritiek op de voorstellen om de luchtlandingstroepen op verschillende dagen te laten landen en op de voorgestelde landingslocaties bij Arnhem. Hij was echter ook verantwoordelijk voor het negeren van rapporten over de aanwezigheid van de 9. en 10. SS-Panzer-Divisionen in het landingsgebied. Tevens koos hij ervoor om met zijn Tactical Headquarters op de eerste dag bij Nijmegen te landen, een beslissing die hem op kritiek kwam te staan omdat hierdoor Gliders  en sleepvliegtuigen gereserveerd moesten worden die anders operationele troepen hadden kunnen vervoeren.
 
 

Nederlandse torpedomotorboten
Torpedomotorboten waren voortgekomen uit torpedoboten. Het waren door krachtige benzinemotoren snelle motorboten, die uitgerust waren met torpedo`s en mitrailleurs. Het waren ongetwijfeld de kleinste oorlogsschepen, maar juist door hun snelheid en in groepsverband opererend, gevaarlijke tegenstanders. Torpedomotorboten (TM-boten) worden vaak onterecht motortorpedoboten (MTB`s) genoemd als vertaling van het Engelse woord motor torpedo boat. MTB`s werden tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkeld uit motorraceboten door de bekende werf van John Thornycroft Co. Ltd. te Woolston, Hampshire.
 
 

Slag om Overloon en Venray
In de nasleep van operatie Market-Garden vond een hevige veldslag plaats op Nederlandse bodem. Deze slag stond bekend als "Het tweede Caen". Andere benamingen zijn "slag in de schaduw" (van Market-Garden) en "vergeten slag". De operatie werd aanvankelijk uitgevoerd door de Amerikaanse 7th Armored Division en later door de Britse 3rd Infantry Division en de 11th Armoured Division. Aan Duitse kant stond in het gebied om Overloon tot aan de Maas eerst de zogenaamde Kampfgruppe Walther, een ad hoc strijdmacht met als harde kern de 107. Panzerbrigade, het Fallschirmjägerregiment 21, een bataljon SS en nog wat ondersteunende eenheden.
 
 

Tip: via
Twitter en Facebook blijft u dagelijks op de hoogte van de nieuwste artikelen en recensies op Go2War2.nl.

 
Duitsers en Amerikanen aten samen kerstmaal in 1944 (Kevin Prenger)
Kerstavond, 1944. In een jagershut in het Hürtgenwald genoten drie Duitse en drie Amerikaanse soldaten gezamenlijk van een heerlijk kerstmaal, terwijl even verderop het Ardennenoffensief in volle hevigheid woedde. Deze opmerkelijke wapenstilstand werd ruim 40 jaar later door de Amerikaanse president Ronald Reagan in een toespraak gebruikt als voorbeeld van verbroedering, toen hij het bondgenootschap met West-Duitsland prees.
 
 
 
De jagershut waar dit verhaal zich afspeelde, werd gedurende de winter van 1944-1945 bewoond door Elisabeth Vincken en haar 12-jarige zoon Fritz. De vader van het gezin, die bakker van beroep was, deed dienst in de Reichsluftschutzdienst (luchtbeschermingsdienst) in het Duitse stadje Monschau, enkele kilometers verderop. Terwijl hun woonplaats Aken het doelwit was van geallieerde bombardementen, hadden moeder en zoon een veilig heenkomen gevonden in de hut die vader tijdens zijn jachtuitstapjes gebruikte. Het afgelopen najaar hadden in het Hürtgenwald, waar het onderkomen zich bevond, zware gevechten plaatsgevonden tussen de Amerikanen en Duitsers, maar het zwaartepunt van het front had zich in december verplaatst naar de Ardennen, waar Hitler op 16 december een wanhoopsoffensief had gelanceerd in de hoop een einde te maken aan de geallieerde opmars naar Duitsland.
 
Fritz en zijn moeder hadden gehoopt dat vader kerstavond bij hen zou vieren, maar toen hij weg bleef besloten ze het kerstdiner uit te stellen tot nieuwjaar. Een klop op de deur vormde het begin van een avond die een heel onverwachte wending nam. Toen Elisabeth Vincken de deur opende, stond ze oog-in-oog met drie Amerikaanse militairen, waarvan er één ernstig gewond was. Ze hadden geen kwaad in de zin en zochten slechts een warm onderkomen om bij te komen, nadat ze verdwaald waren en drie dagen in de kou hadden rondgelopen op zoek naar hun bataljon. De Amerikanen spraken geen Duits, maar één van hen kon wel in het Frans converseren met de Duitse vrouw. Ze liet de jonge mannen, die haar zoons hadden kunnen zijn, binnen. De gewonde Amerikaan werd door zijn kameraden naar binnen gedragen en op het bed van de jongen gelegd.
 
De soldaten stelden zich voor als Jim, Robin en Harry. De gastvrouw besloot het uitgestelde kerstdiner alsnog op te dienen aan haar uitgehongerde gasten. De vetgemeste haan, die ze Hermann had genoemd (naar rijksmaarschalk Hermann Göring), ging de oven in en Fritz begon met het dekken van de tafel voor vijf. Terwijl Jim hielp met koken, verzorgde Robin zijn gewonde maat Harry. Hij had een kogelwond in zijn bovenbeen en werd verbonden met door de vrouw in repen gescheurde repen van een laken. Terwijl de hut in het bos zich vulde met de heerlijke geur uit de oven, werd er opnieuw op de deur geklopt. Fritz verwachtte meer verdwaalde Amerikanen, maar toen hij de deur opendeed verstilde hij van angst bij de aanblik van drie Duitse soldaten. Op het onderbrengen van vijandelijke soldatenstond de doodstraf, zo wist hij.
 
Lees verder op: WO2Actueel.nl


Fotoverslag Parade Bastogne 2013
Zondag 15 december 2013 was het weer tijd voor de jaarlijkse parade door het centrum van Bastogne. Na de Bastogne Historical Walk, Recogne en Clervaux vindt u hier het vierde en laatste verslag van ons Bastogne weekend. Uiteraard waren we er vorig jaar ook, voor iedereen die graag de verschillen zoekt.
 
 
Lees verder op: WO2Actueel.nl

Fotospecial Kerstmis aan het front (Redactie WO2Actueel.nl)
Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd aan het front Kerstmis gevierd. Militairen, die zich vaak ver van huis bevonden in een voor hen onbekend land, zongen met elkaar kerstliederen en staken kaarsjes aan. Meer dan eens werd er zelfs een boom versierd en als de mannen geluk hadden, werden ze beloond met een kerstmaal. De brieven en pakketjes die ze rond de kerstdagen van thuis ontvingen deden hen vast nog erger verlangen naar hun familie. Op WO2Actueel.nl vindt u een twintigtal foto’s van hoe Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten de kerstdagen in de periode 1939-1945 ervoeren.
 
 


Doe mee aan de themaquiz op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe jaar goed mee te beginnen heeft STIWOT op Go2War2.nl een themaquiz geplaatst. Deze bestaat uit 10 vragen die in verband staan met speelfilms over de Tweede Wereldoorlog.

Onder de goede inzendingen verloten we vijf pakketten met ieder twee DVD-boxen Oorlogsklassiekers (deel III en IV). Iedere box bevat 8 filmklassiekers over de Tweede Wereldoorlog, dus samen goed voor 16 films!
 
 
Met dank aan Double Motion voor het beschikbaar stellen van de boxen. De DVD-boxen zijn exclusief verkrijgbaar in de DEALmstr. webshop.

Doe mee op Go2War2.nl. De quiz loopt tot en met zondag 19 januari 2014. De winnaars ontvangen daarna automatisch bericht.


Fotoverslag The First Hit 2013
Waar we op zaterdag nog tevergeefs op zoek waren naar re-enactors in Clervaux, troffen we ze op zondag 15 december 2013, na ons bezoek aan Recogne in de ochtend, in overvloed aan. Het event "The First Hit" speelde zich af in Clervaux waar de Duitse pantsers eenheden van de 28th "Bloody Bucket" Infantry Division tegenkwamen op hun weg naar o.a. Bastogne. Rond het kasteel waren veel re-enactors te vinden. Veel Nederlandse ook, dus uw reporter kon zijn lol op. Veel vragen of we van STIWOT waren, en "jullie zijn ook overal", omdat we toevallig ook in Eerde waren.


Lees verder op: WO2Actueel.nl


Spitfirepiloot ziet voor het eerst beelden van zijn noodlanding (Kevin Prenger)
Ruim zestig jaar nadat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog met zijn Spitfire een noodlanding maakte, zag de Amerikaanse vliegenier John S. Blyth voor het eerst filmbeelden van die gebeurtenis. Een legerarts had hiervan indertijd opnamen gemaakt met een 16 mm camera. Filmmaker William Lorton ontdekte de beelden in 2005 en zocht de 83-jarige piloot op. Van die ontmoeting maakte hij een documentaire, getiteld “Spitfire 944”, die sinds dit jaar op YouTube te bekijken is.
 
 
 
Lees verder op: WO2Actueel.nl


Wereld in Oorlog nr. 36 is verschenen (Redactie Go2War2.nl)
Deze maand is de 36e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis.
 
 

In dit nummer kunt u een artikel van Go2War2.nl-medewerker Kevin Prenger lezen over Benjamin Ferencz, de inmiddels 93-jarige voormalige hoofdaanklager tijdens het Einsatzgruppen-proces in Neurenberg en een levenslange voorvechter van internationale gerichtheid.

Zevenentwintig jaar oud was hij toen hij kort na de oorlog in Neurenberg hoofdaanklager was in het tribunaal dat in de media “de grootste moordzaak in de geschiedenis” werd genoemd. Vierentwintig voormalige leiders van de Duitse moordeskaders werden ter verantwoording geroepen voor de moord op meer dan 1 miljoen Joden en andere bevolkingsgroepen aan het Oostfront. Het was zijn bevlogenheid waar de jonge Joods-Amerikaanse jurist zijn benoeming aan te danken had, want buigen op een glansrijke militaire of juridische carrière kon hij niet.

In deze editie vindt u verder de volgende artikelen:
• Een prestige zaak: de missie Albanië
• Sedan, in het brandpunt van drie Frans-Duitse oorlogen
• Het wonderlijke kerstbestand van 1914
• V2-lanceerbases in Frans-Vlaanderen
• De laatste getuige: ontmoeting met Rochus Misch

Daarnaast Korte Berichten, boekbesprekingen en de column van Evertjan van Roekel.

Bezoek de nieuwe website op www.wereldinoorlog.com, volg WIO op Twitter, 'like' de Facebookpagina of wordt lid van de actieve LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.

 
Fotoverslag Slag om Recogne 2013 (Redactie WO2Actueel)
Net als vorig jaar vond er ook dit jaar weer een re-enactment event plaats in de buurt van Recogne en Cobru. Zondagochtend 15 december 2013 om 08:30 zou er een kranslegging zijn bij het monument bij de voormalige Amerikaanse begraafplaats. 'Zou' is hier het sleutelwoord. Toen uw reporter om 08:15 uur aanwezig was was er verder niemand te bekenen, sterker nog, om 9 uur nog niet...

 
Lees verder op: WO2Actueel.nl


Verhoor Göring op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we gekozen voor een fragment uit het verhoor van Rijksmaarschalk Hermann Göring, opperbevelhebber van de Luftwaffe en president van de Rijksdag. Hieronder wordt hij door hoofdaanklager Robert M. Jackson ondervraagd over de Duitse nederlaag.
 
Mr. JUSTICE JACKSON: Op welk moment wist u dat de oorlog, waar het betreft het bereiken van de doelen die u in gedachten had, een verloren zaak was?
 GÖRING: Dat is heel moeilijk te zeggen. In ieder geval, naar mijn overtuiging, redelijk laat; pas tegen het einde van de oorlog raakte ik ervan overtuigd dat die verloren was. Tot aan dat moment had ik altijd gehoopt en gewenst dat er een impasse zou ontstaan.
 Mr. JUSTICE JACKSON: In november 1941 stortte het offensief in Rusland ineen?
 GÖRING: Dat is niet helemaal waar. We hadden tegenslagen vanwege het weer of liever, het doel dat we ons gesteld hadden werd niet bereikt. De doorbraak in 1942 bewees duidelijk dat er geen sprake was van een militaire ineenstorting. Sommige korpsen die naar voren waren opgerukt werden slechts teruggeslagen, andere werden teruggetrokken. De totaal onverwacht vroeg invallende winter was daar de oorzaak van.
 Mr. JUSTICE JACKSON: U zei "relatief laat". De uitdrukking die u gebruikte zegt me niets omdat ik niet weet wat u onder relatief verstaat. Kunt u naar aanleiding van gebeurtenissen vastleggen wanneer u tot de overtuiging kwam dat de oorlog was verloren?
 GÖRING: Toen na 12 januari 1945 het Russische offensief was doorgedrongen tot aan de Oder en op dezelfde tijd het Ardennen offensief niet was doorgebroken moest ik me wel realiseren dat de nederlaag waarschijnlijk langzaam op ons af zou komen. Tot aan dat moment had ik altijd gehoopt dat aan de ene kant de posities in het oosten aan de Vistula en aan de andere kant de posities aan de Westwall in het westen behouden konden worden totdat de aanvoer van de in massa geproduceerde nieuwe wapens een verlichting van de Anglo-Amerikaanse luchtoorlog zou veroorzaken.
 Mr. JUSTICE JACKSON: Kunt u dat in tijd vastleggen; u hebt het ons uitgelegd naar aanleiding van gebeurtenissen?
 GÖRING: Ik zei alleen januari 1945, half of eind januari 1945. Daarna was er geen hoop meer.
 Mr. JUSTICE JACKSON: Wilt u ons doen geloven dat u als militair, zich pas in januari 1945 realiseerde dat Duitsland geen succes in de oorlog kon hebben?
 GÖRING: Zoals ik al heb gezegd moeten we een scherp onderscheid maken tussen twee mogelijkheden. Allereerst een succesvol beëindigen van een oorlog en ten tweede een oorlog die eindigt zonder dat er een winnaar of verliezer is. Wat betreft een succesvol resultaat: het moment waarop het duidelijk werd dat dat niet langer mogelijk was, lag veel vroeger terwijl realisering van het feit dat een nederlaag aanstaande was pas kwam op het moment dat ik net heb genoemd.
 Mr. JUSTICE JACKSON: Gedurende een tijd daarvoor wist u dat een succesvol beëindigen van de oorlog alleen bereikt kon worden wanneer u tot enige vorm van overeenstemming met de vijand kon komen, niet waar?
 GÖRING: Een succesvol beëindigen van een oorlog kan natuurlijk alleen als succesvol worden beschouwd wanneer ik ofwel de vijand versla, ofwel door onderhandelingen met de vijand een akkoord bereik dat me garanties biedt voor succes. Dat noem ik een succesvolle beëindiging. Ik noem het een gelijk spel wanneer ik met de vijand tot overeenstemming kom. Dit brengt me niet het succes dat een overwinnnig zou hebben gebracht maar aan de andere kant sluit het een nederlaag uit. Dat is een beëindiging zonder winnaar of verliezer.
 Mr. JUSTICE JACKSON: Maar u wist dat het Hitler's beleid was, nooit te onderhandelen en u wist dat zolang hij hoofd van de regering was, de vijand niet met Duitsland zou onderhandelen, niet waar?
 GÖRING: Ik weet dat vijandelijke propaganda er de nadruk op legde dat er onder geen beding onderhandelingen met Hitler zouden plaatsvinden. Dat Hitler onder geen enkel beding wenste te onderhandelen wist ik ook, maar niet in deze zin. Hitler wilde pas onderhandelen als er uitzicht was op een positief resultaat; maar hij was absoluut tegen hopeloze en nutteloze onderhandelingen. Vanwege de verklaring van de vijand in het westen, na de landingen in Afrika, voor zover ik me herinner, dat ze onder geen voorwaarde met Duitsland wensten te onderhandelen maar haar wilden dwingen tot een onvoorwaardelijke overgave, werd Duitsland's tegenstand tot het uiterste opgevoerd en moesten dienovereenkomstige maatregelen worden getroffen. Als ik geen enkele kans zie een oorlog te beëindigen door onderhandelingen is het zinloos om te onderhandelen en moet ik me tot het uiterste inspannen om een verandering met kracht van wapens te bewerkstelligen.
 Mr. JUSTICE JACKSON: Tegen januari 1945 wist u ook dat u de Duitse steden niet langer kon verdedigen tegen de luchtaanvallen door de Geallieerden, niet waar?
 GÖRING: Wat betreft de verdediging van Duitse steden tegen Geallieerde luchtaanvallen zou ik de mogelijkheden als volgt willen omschrijven: Er....
 Mr. JUSTICE JACKSON: Kunt u mijn vraag beantwoorden? Tijd betekent voor u misschien niet zoveel als voor ons. Kunt u met ja of nee antwoorden? Wist u toen, op hetzelfde moment dat u wist dat de oorlog verloren was, dat Duitse steden niet langer met succes konden worden verdedigd tegen vijandelijke luchtaanvallen? Ja of nee graag.
 GÖRING: Ik kan zeggen dat ik op dat moment wist dat dat niet langer mogelijk was.
 Mr. JUSTICE JACKSON: En na die tijd wist u heel goed dat de luchtaanvallen tegen Engeland, die gewoon doorgingen, de loop van de oorlog niet konden beïnvloeden en alleen maar bedoeld waren om een conflict te verlengen waarvan u toen al wist dat het hopeloos was?
 GÖRING: Ik denk dat u ongelijk hebt. Na januari 1945 waren er geen aanvallen meer op Engeland, misschien alleen met een paar vliegtuigen omdat ik in die periode alle brandstof nodig had voor de jachtvliegtuigen ter verdediging. Als ik bommenwerpers en brandstof tot mijn beschikking zou hebben gehad zou ik die aanvallen tot op de laatste minuut hebben doorgezet als vergelding voor de aanvallen die op Duitse steden werden gedaan, wat onze kansen ook geweest mochten zijn.
 
 STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 12e editie
  december 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.