Overzicht:

- Een nieuwe projectleider voor het STIWOT forum
- Verkiezing forumlid van het jaar
- Maak kans op de Blu-ray editie van The Pacific
- Nieuw verschenen artikelen op Go2War2.nl
- Wereld in Oorlog nr.20 nu in de winkelEen nieuwe projectleider voor het STIWOT forum
(Redactie Nieuwsbrief)
En dus ook het afscheid van de huidige projectleider. Hij heeft het bijna drie jaar volgehouden maar helaas komt er aan zijn "dienstbetrekking" een einde. Frank Meijerink is zo druk met andere werkzaam- heden dat hij aan het forum en de portal nog maar sporadisch tijd kon besteden. Dit weekend zal hij zijn taken dan ook overdragen aan Egbert van de Schootbrugge. Egbert is al moderator sinds 1 juni 2006 dus een nadere introductie is waarschijnlijk overbodig.

Egbert zal vanaf nu ook administrator van het forum worden wat hem de mogelijkheid biedt om overal te kunnen ingrijpen. Zijn 'kleurtje' zal dan ook veranderen van het vertrouwde groen naar het mooie rood.

Uiteraard willen wij, namens STIWOT, Frank hartelijk bedanken voor de tijd die hij in het forum gestoken heeft! Ook wensen wij Egbert veel succes in zijn nieuwe functie. 

  
Verkiezing forumlid van het jaar (Redactie Nieuwsbrief)
Op het STIWOT Forum worden de meest uiteenlopende zaken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog besproken. Dankzij het actieve ledenbestand ontstaan hier dagelijks nieuwe discussies die vaak zeer leerzaam zijn.
 
Dit jaar zijn we begonnen met de verkiezing van het “forumlid van het jaar”. Het is de bedoeling dat deze verkiezing ieder jaar zal terugkeren. We hebben de forumleden gevraagd hun keuze op het forum bekend te maken. Hen is gevraagd te letten op de inhoud van de geplaatste berichten, zodat de winnaar degene is met bijvoorbeeld de leukste, interessantste bijdragen aan het forum of degene die het meest hulpvaardig of inhoudelijk actief is.

Met grote meerderheid van stemmen is [USER] Harro v erkozen tot forumlid van het jaar. Hij zal van STIWOT een prijs ontvangen en een eervolle vermelding onder zijn avatar krijgen. Graag willen wij iedereen die zijn of haar stem uitgebracht heeft hartelijk bedanken!

Harro, gefeliciteerd met deze titel!


Maak kans op de Blu-ray editie van The Pacific (Redactie Go2War2)
Afgelopen voorjaar werd de miniserie “The Pacific” door Veronica uitgezonden. De HBO-serie werd geproduceerd door het trio dat tevens verantwoordelijk was voor de productie van “Band of Brothers”: Tom Hanks, Steven Spielberg en Gary Goetzman. “The Pacific” is een spannende en psychologische oorlogsserie over Amerikaanse mariniers en speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië.
 
In de serie staat de keiharde strijd tussen de Amerikanen en de Japanners op de eilanden in de Grote Oceaan centraal. Het verhaal draait om Eugene Sledge, Robert Lecki, en John Basilone, drie jonge Amerikaanse mariniers. In tien afleveringen wordt op realistische, gruwelijke en confronterende wijze de schokkende oorlog uiteengezet en wordt pijnlijk duidelijk hoe dit voor zowel de soldaten als de burgers geweest is.

Op 10 november is de miniserie verschenen op DVD en Blu-ray. Warner Home Entertainment stelde twee Blu-ray boxen beschikbaar om te verloten onder de lezers van de STIWOT-nieuwsbrief. Om kans te maken op deze box hoeft u enkel een e-mail te sturen aan quiz@go2war2.nl met vermelding van “Verloting The Pacific” en uw adres. U kunt deelnemen tot 7 december.Nieuw verschenen artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2)
Onderstaande artikelen zijn de afgelopen weken op Go2War2.nl verschenen:
 
April-meistakingen van 1943
“De Wehrmachtsbefehlshaber in den Niederlanden beveelt (-) dat de leden van het voormalige Nederlandse Leger terstond opnieuw in krijgsgevangenschap worden teruggevoerd. (-) Wie aan de oproep van den Wehrmachtsbefehlshaber geen gevolg geeft (-), moet op de strengste maatregelen rekenen.” Deze zinnen vormen de kern van de bekendmaking (Bekanntmachung) van de Duitse territoriaal weermachtbevelhebber, General der Flieger Friedrich Christiansen, op donderdag 29 april 1943. Onder het Nederlandse volk veroorzaakt zij een ongekende beroering. Nog op dezelfde donderdag en de daarop volgende dagen klinkt door het gehele land van mond tot mond de oproep: “STAAKT! STAAKT”
 
 

Nederlandse kanonneerboten
De kanonneerboten van de Flores-klasse, Hr. Ms. Flores en Hr. Ms. Soemba, waren beide in 1926 indienstgesteld en werden ingezet voor verschillende taken. Zij werden gebruikt voor kustverdediging, het bewaken van havens en mijnenvelden en als patrouilleboten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de beide schepen vooral ingezet als konvooibegeleiders en voor het ondersteunen van amfibische landingen van de geallieerden. Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau was een verbeterde versie van de Flores-klasse en kwam in 1933 in dienst. De kanonneerboot werd vooral ingezet als stationschip in Nederlands West-Indië en als escorteschip tijdens de Spaanse Burgeroorlog.
 
 

Alan Jones
Major-General Alan Jones is waarschijnlijk één van de minder bekende en meest onfortuinlijke divisiecommandanten van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij zou zijn 106th Infantry Division slechts vierentwintig dagen aanvoeren in de strijd alvorens hij zijn taak noodgedwongen neer moest leggen als gevolg van een hartaanval. In deze korte tijd kreeg zijn divisie het zwaartepunt van de Duitse aanval in de Ardennen te verwerken, waarbij twee volledige infanterieregimenten verloren gingen.
 
 

Operatie Charnwood
Bijna 600 jaar na de Engelse invasie van Normandië tijdens de Honderdjarige Oorlog in 1346 werd Caen wederom van de kaart geveegd. Koning Edward III beval na de snelle Engelse verovering van Caen de complete vernietiging van de stad en al haar inwoners, waarbij enkel de religiueze plaatsen gespaard dienden te worden. Zo overleefden de twee beroemde abdijen, de Abbaye-aux-Hommes en de Abbaye-aux-Dames, die door Willem de Veroveraar waren gesticht, de branden. 600 jaar later waren de branden terug, nu veroorzaakt door viermotorige bommenwerpers in plaats van voetsoldaten. Wederom bleven de abdijen gespaard... De Engelse invasie in 1346 kwam als een complete verrassing voor de Fransen, net als de geallieerde invasie van 1944 voor de Duitsers. Ook toen was Caen het belangrijkste doel. "Het lijkt er op dat de Overlord-planners hun geschiedenis kenden", aldus de Britse historicus Norman Scarfe.
 
 

Aanval op vliegveld Waalhaven door 600 Squadron
Op vrijdag 10 mei 1940 werd de Nederlandse neutraliteit geschonden toen de Duitse legers ons land aanvielen. Het Nederlandse leger was onvoldoende getraind en uitgerust om de Duitse aanval af te slaan. Zonder hulp van buitenaf zou het een kansloze strijd zijn. Deze hulp van buitenaf kwam er. Niet alleen van de Fransen, die strijd leverden in Noord-Brabant, maar ook van de Britten. De Royal Air Force steunde het Nederlandse leger in de meidagen van 1940 door verschillende missies uit te voeren. Eén van deze aanvallen was gericht op het vliegveld Waalhaven en werd uitgevoerd door 600 Squadron.
 
 

Bevrijding van Amerikaanse krijgsgevangenen uit Cabanatuan
Op 30 januari 1945 bevrijdde een Amerikaans/Filippijnse eenheid, 512 geallieerde krijgsgevangenen uit een Japans gevangenenkamp te Cabanatuan, op Luzon, het grootste eiland van de Filippijnen. Deze eenheid bestond uit de zogenaamde Cabanatuan Raiding Force en was opgebouwd uit delen van het 6th Ranger Battalion, de Alamo Scouts (verkenningseenheid van de U.S. 6th Army) en Filippijnse guerrilla’s. De geslaagde operatie zou later de boeken ingaan als een voorbeeld van een perfect getimede en georganiseerde commandoaanval.
 


Wereld in Oorlog nr. 20 nu in de winkel (Redactie Go2War2)
De nieuwe Wereld in Oorlog ligt weer in de winkel. Het magazine vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

In Wereld in Oorlog # 20 opnieuw veel aandacht voor WO1. Eric Wils vertelt over de granaten waarmee, dankzij lange-afstandsgeschut, Parijs in 1918 werd beschoten. Edwin Ruis schreef het verhaal over de Engelse geheime dienst die in 14 - 18 haar uitvalsbasis had in Rotterdam. Een fascinerende, vrijwel vergeten geschiedenis en een prachtig verhaal voor een film.

Ook WO2 komt weer ruim aan bod. Historicus en Kamp Westerbork-medewerker Bas Kortholt reconstrueerde hoe, na Dolle Dinsdag 1944, de komst van duizenden NSB's de verhoudingen in Kamp Westerbork op scherp zette. En historica Inger Schaap, auteur van het goed ontvangen boek Sluipmoordenaars dat hetzelfde onderwerp behandelt, gaat in op de beruchte en raadselachtige Silbertanne-Aktion. Duikbootdeskundige Jeroen Hetzler schreef het spannende relaas over de ontdekking van de 'U-Who'. Verder: Tomas Ross, boekbesprekingen en Maurice Laarmans met Glashelder in Beeld over Weimar Toen & Nu.


Abonnees ontvangen, samen met deze Wereld in Oorlog # 20, een DVD met de documentaire over Westerbork, waar in 1945 SS-ers, NSB-ers en collaborateurs wachten op berechting. Deze RTV-Drenthe docu werd terecht bekroond!

Voor onze Vlaamse lezers en losse nummerkopers: het nieuwe nummer van Wereld in Oorlog is zeer eenvoudig te bestellen via: Magvilla.nl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

10de jaargang, 11e editie
  november 2010De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.