Overzicht:
- Miniquiz: Een rechter in Auschwitz
- STIWOT Battlefieldtour "Slag bij Overloon" verslag online
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Fotoverslag Militracks 2017: oog in oog met de Tweede Wereldoorlog
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
- Recensie: Het verboden boek
- Fotoverslag Fins-Russische Winteroorlog
- Recensie: Oorlogsouders
 

 
Miniquiz: Een rechter in Auschwitz (Redactie Go2War2.nl)
Na ‘Oorlogszone Zoo’ en ‘De boodschapper uit de hel’ is het derde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Een rechter in Auschwitz’ en het boek vertelt het verhaal van SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en ‘illegale’ moorden in de concentratiekampen.
 
 
In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is: kampbewakers maken zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie. En dat is nog niet alles, want Morgen constateert ook dat stafleden zonder officiële toestemming gevangenen vermoorden.
 
Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord worden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van 'illegale' moorden. Behalve Auschwitz bezoekt hij ook andere kampen, zoals Buchenwald, waar hij kampcommandant Karl Koch en diens sadistische echtgenote Ilse laat arresteren. De beruchte commandant wordt uiteindelijk door een SS-rechtbank ter dood veroordeeld.
 
Het juridische onderzoek van Konrad Morgen toont hoe in nazi-Duitsland het onderscheid tussen recht en onrecht vervaagde. Maar wat waren de persoonlijke beweegredenen van de SS'er om zijn collega's voor het gerecht te brengen?
 
Onder de goede inzendingen van de miniquiz op Go2War2.nl verloten we een exemplaar van dit boek.
 
Klik hier om mee te doen!

 
STIWOT Battlefieldtour "Slag bij Overloon" verslag online (Redactie STIWOT Reizen)
Op 13 mei organiseerde STIWOT Reizen in samenwerking met Battlefield Discovery een Battlefield Tour met als thema “Slag bij Overloon”. In de omgeving van dit dorp werd tussen eind september en midden oktober 1944 slag geleverd tussen Geallieerde en Duitse troepen. Aanleiding voor deze gevechten was het gedeeltelijk mislukken van operatie Market Garden in september 1944. Na afloop van deze operatie bleef er op de grens van Noord-Brabant en Limburg een Duits bruggenhoofd ten westen van de rivier de Maas achter; Brückenkopf Venlo.
 
 
Voor zowel de Geallieerde als de Duitse bevelvoerders was het bruggenhoofd Venlo van belang. De Geallieerden dienden het bruggenhoofd te veroveren om hun aanval in de richting van het Rührgebied voort te kunnen zetten. Duitse troepen wilden vanuit het bruggenhoofd een aanval in de richting van Nijmegen op touw zetten. In voorbereiding hierop versterkten zij het bruggenhoofd met de Kampfgruppe Walther waarvan de harde kern werd gevormd door de 107. Panzerbrigade. Rond Overloon waren verder drie bataljons van Fallschirmjägerregiment 21, een gemengde eenheid ter grootte van een bataljon van de 10. SS Panzer-Division Frundsberg en het Luftwaffe-Festungs-Bataillon X met 8,8cm geschut aanwezig.

De Geallieerde troepen vielen eerder aan dan de Duitse troepen. Speciaal hiervoor was vanuit de omgeving van Metz de Amerikaanse 7th Armored Division overgebracht. Deze divisie zou binnen enkele dagen via Overloon naar Venray en vervolgens naar Venlo moeten oprukken. De Amerikaanse aanval in het Peelgebied, die destijds bekend stond om haar drassige grond, bosgebieden en een gebrek aan verharde wegen, zou startten op 30 september 1944. Door Edwin Popken voorzien van deze inleidende informatie vertrokken wij vanaf restaurant Museumzicht per touringcar naar een kruispunt ten zuidoosten van Stevensbeek op de weg naar Overloon.

Het verslag van deze Battlefield Tour staat nu online op TracesOfWar.

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Japanse Fu-Go vuurballonnen
In de winter van 1944-1945 kwam de laatste aanval op het Amerikaanse vasteland. Dit werd gedaan door onbemande ballonnen met bommen over de oceaan te laten vliegen. Het gebruik van ballonnen in de oorlogsvoering was door het Japanse 9e Technisch Militair Laboratorium ontwikkeld en stond onder leiding van Generaal Sueyoshi Kasuba.
 
 
 
Michael Wittmann (1914-1944)
Wie aan Duitse tankcommandanten uit de Tweede Wereldoorlog denkt, komt al snel op namen zoals Otto Carius, Heinz Günter, Kurt Knispel en Franz Bäke. Maar een van de meest bekende met een hoge quota aan uitgeschakelde vijandelijke voertuigen blijft Michael Wittmann. Michael Wittmann werd geboren op 22 april 1914 in Vogelthal in de Beierse Oberpfalz. Gestorven is hij op 8 augustus 1944 bij Cintheaux in het Franse Normandië.
 
 
 
Helene Louise ten Cate Brouwer (1914-1986)
Uit het Leidsch Dagblad van 13 september 2003: "Ze was beeldschoon, slim en sportief. Ze kon schieten, saboteren en spioneren. Als een Leidse Hannie Schaft stortte ze zich in het verzet, werd gepakt en ter dood veroordeeld. Maar dan neemt haar leven een bizarre wending. Ze stelt haar kwaliteiten ter beschikking aan de Sicherheitsdienst."
 
 
 
Landgoed De Oxerhof in Deventer
In juni 1943 werd Oxerhof, Oxe 11, Colmschate, in de gemeente Diepenveen door de Leiter des Reichsgebaudedienstes voor de Sipo gevorderd. Direct na de vordering van het landgoed werd het afgesloten van de buitenwereld. Het was "aan iedere Nederlander op straffe des doods verboden het terrein te betreden". Het zou een zomerverblijf worden van politiechef Hanns Rauter.
 
 
 
Mitsubishi A5M jager
De Mitsubishi A5M, oftewel Marine Type 96 Vliegdekjager, door de geallieerden "Claude" genoemd, was de eerste eendekkerjager van de Japanse marine en tevens de eerste eendekkerjager ter wereld die werd ingezet vanaf vliegdekschepen. Het ontwerp was afkomstig van de bekende Mitsubishi-ontwerper Jiro Hotikoshi. De Mitsubishi Bedrijvengroep had het ontwerp gemaakt voor zowel de marine als de Japanse landmacht.
 

 
Fotoverslag Militracks 2017: oog in oog met de Tweede Wereldoorlog (Ruben Krutzen)
Militracks is een evenement waar Duitse legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog centraal staan. Duitse legervoertuigen reden op zaterdag 20 en zondag 21 mei 2017 door de bossen van Overloon. Ruim zevenduizend mensen bezochten de eerste dag van Militracks. Net als eerdere edities waren motoren, gepantserde rupsvoertuigen en tanks te zien. Een groot deel van die rupsvoertuigen waren voertuigen van de ‘Sonderkraftfahrzeug’ 250 en 251 serie (Sd.Kfz. of SdKfz). Bewapend met één of meerdere machinegeweren waren de rupsvoertuigen licht bewapend. Vaak werden genoemde voertuigen gebruikt voor troepentransport.
 
 
Bezoekers konden op voertuigen meerijden. Voor vijftig euro was het mogelijk om op tanks en tankjagers mee te rijden. Bijzonder was dat dit jaar een ‘StuG’ (Stormgeschut) III meereed. Het voertuig (StuG III Ausf. D) is afkomstig van Jon Philips uit Groot-Brittannië.

Het fotoverslag van Militracks 2017 staat nu online op TracesOfWar.

 
Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Oskar Dirlewanger, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, de Poolse opstand in Warschau, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Mauser C96 en de conferentie van Potsdam. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: redactie@go2war2.nl.

 
Recensie: Het verboden boek (Frans van den Muijsenberg)
Ewoud Kieft (1977) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde in 2006 zijn eerste boek ‘Het Plagiaat’, dat in de media lovend werd ontvangen. Hij deed bij het NIOD en de Universiteit Utrecht promotieonderzoek naar religieuze radicalisering en het ontstaan van oorlogsenthousiasme in West-Europa 1870-1918, waar hij in 2011 op promoveerde met zijn proefschrift ‘Tot oorlog bekeerd: religieuze radicalisering in West-Europa 1870-1918’. In 2012 publiceerde hij een essaybundel over W.F. Hermans en de Tweede Wereldoorlog, ‘Oorlogsmythen’. Voor dit boek werd hij genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. In 2015 verscheen ‘Oorlogsenthousiasme. Europa 1900-1918’, waarvoor hij werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Kortom, weliswaar nog maar een relatief beperkt aantal publicaties maar allemaal van hoge kwaliteit.
 
 
Het was dan ook niet verwonderlijk dat zijn oude werkgever NIOD hem in februari 2015 vroeg het voorwoord te schrijven van een nieuwe Nederlandse editie van ‘Mein Kampf’. Het was namelijk de bedoeling dat eindelijk een wetenschappelijke uitgave van het omstreden werk van Adolf Hitler zou verschijnen. Alle voorgaande pogingen van Nederlandse instanties en uitgevers om het boek weer op de markt te brengen, al dan niet in een zwaar geannoteerde versie, waren steeds gestrand op emotionele protesten vanuit de samenleving en daaropvolgende politieke weerstand. Zeventig jaar na het overlijden van de Führer zouden echter de auteursrechten op zijn boek vervallen. In Duitsland was al besloten een tweedelige en zwaar geannoteerde editie uit te gaan geven en voor Nederland was het eigenlijk een kwestie van wachten voordat ook door deze of gene zou worden besloten het boek op de markt te brengen. Het leek het NIOD dus verstandig dat niet af te wachten en te zorgen voor een degelijke, wetenschappelijke uitgave in eigen beheer. Uiteindelijk was ook in 2015-2016 de maatschappelijke politieke weerstand in Nederland nog zo groot dat NIOD het plan liet varen. Kieft had inmiddels ‘Mein Kampf’ al intensief bestudeerd en besloot de opgedane informatie die voor het voorwoord was bedoeld te benutten voor het schrijven van een eigen boek.
 
Die maatschappelijke en politieke weerstand heeft twee constanten: demoniseren en bagatelliseren. Bij dat demoniseren wordt altijd aangehaald dat het boek het meest haatzaaiende boek uit de wereldgeschiedenis is. In modern jargon wordt het door een bepaald slag journalisten en politici een ‘haatzaaiboek’ genoemd. Dat is dan weer een term die goed gebruikt kan worden om politieke tegenstanders mee rond de oren te slaan. "Hitler en Mein Kampf zijn scheldwoorden geworden. Als je tegen de islam bent, vergelijk je die met het nazisme. Als je tegen Wilders bent, vergelijk je hem met Hitler", aldus Kieft. Hij voegt er terecht aan toe dat of de vergelijkingen nu van links of rechts komen, ze altijd negatief van karakter zijn, namelijk gericht om iemand zwart te maken, en nooit gestoeld zijn op kennis van het boek of op het maken van een serieuze historische parallel. Niemand noemt ooit nog het boek als belangrijke historische bron waaruit geleerd kan worden waaruit de moorddadige nationaalsocialistische ideologie was opgebouwd en hoe de racistische en antisemitische ideologieën het beste bestreden kunnen worden.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Fotoverslag Fins-Russische Winteroorlog (Koos Winkelman)
De eerste week van mei bezocht STIWOT-forumlid Koos Winkelman Finland op zoek naar tastbare bewijzen van de oorlog in 1939 -1945. Die waren er in overvloed, veel is gemakkelijk toegankelijk en voorzien van Engelse beschrijvingen.
 
 
De oorlog in Finland is te verdelen in drie fases:
1.) De oorlog tussen Finland en Rusland, de Winteroorlog 39-40: Rusland breidt zijn gebied uit ten koste van Finland, Finland verzet zich hevig maar na 105 dagen moet het toch opgeven en gebied afstaan. Rusland werd gesteund door Duitsland die het Molotov-Ribbentrop Pact had getekend.
2.) 25 juni 1941 gaan de Finnen in de aanval, ondersteund door de Duitsers die de Sovjet-Unie op 22 juni zijn binnen gevallen, deze oorlog noemen we de Vervolgoorlog.
3.) De Laplandoorlog: in augustus 1944 sluiten de Finnen vrede met de Russen die op het punt staan het Finse leger te verslaan. Onderdeel van de vredesovereenkomst is dat ze de Duitse troepen van hun grondgebied moeten verdrijven en zo komen de Finnen in oorlog met Duitsland. De Duitsers, "not amused" over dit verraad, brandden heel Lapland plat.

Het fotoverslag van Koos staat nu online op TracesOfWar.

 
Recensie: Oorlogsouders (Wijnand de Gelder)
De nu 55-jarige schrijfster, Isabel van Boetzelaer, was balletdanseres, volgde een studie Duits tot aan haar propedeuse en studeerde vervolgens af als master in de communicatiewetenschappen. Ze geeft nu allerlei trainingen in de Duitse taal en op het gebied van personal coaching. Daarnaast werkt ze als docent Duits op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Ze is geboren in Nederland en heeft een Nederlandse vader, Willem, baron van Boetzelaer, en een Duitse moeder, Ingrid, barones Von der Recke. Haar ouders leerden elkaar kennen na de oorlog en trouwden in 1958. Dit is haar eerste boek.
 
 
In haar jeugd ontdekt Isabel dat de Tweede Wereldoorlog een enorme invloed heeft gehad op haar ouders en dat nog steeds heeft. Maar eigenlijk werd er thuis nooit over de Tweede Wereldoorlog gesproken. Haar ouders exploiteerden een camping op landgoed Boschveld in Oosterbeek. Ze is enig kind uit dit huwelijk, maar heeft wel twee halfbroers uit eerdere huwelijken van beide ouders.
 
Gaandeweg haar jeugd bemerkt ze steeds meer van het feit dat hun gezin een aparte positie heeft in de maatschappij: ze worden op allerlei plekken gemeden, zoals op school, en met veel familieleden hebben ze geen contact. Omdat op school en in de maatschappij veel aandacht is voor de Tweede Wereldoorlog, onder andere door films zoals ‘A Bridge too Far’ (1977) en ‘Holocaust’ (1978), krijgt Isabel meer inzicht in de geschiedenis van haar ouders.
 
Haar moeder laat haar rond haar 17e jaar het vonnis van de toenmalige rechtbank voor Bijzonder Strafrecht lezen dat na de oorlog over haar vader is geveld en waardoor hij 12 jaar in gevangenschap heeft doorgebracht. Ze komt te weten dat hij gevochten heeft in Duitse dienst aan het Oostfront en in Nederland bij de Haagse politie zat en daar betrokken was bij de jacht op daders van roofovervallen, die door het verzet werden gepleegd om aan voedingsbonnen en lege identiteitsdocumenten te komen. Ze laat de geschiedenis verder rusten, maar uiteindelijk begint die weer op te spelen.
 
Lees verder op Go2War2.nl
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 5e editie
 mei
2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.