Overzicht: 
- Gefeliciteerd: het vijftigste nummer van Wereld in Oorlog!
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: 1924 - Het kanteljaar van Hitler
- Medewerker tv-gids gezocht
- Bastogne Historic Walk 2016 op 10 december 2016
- Recensie: Betty - Een joodse kinderverzorgster in verzet
- In the footsteps of the 82nd Aiborne Division 2017 op 18 februari 2017
 

 
Gefeliciteerd: het vijftigste nummer van Wereld in Oorlog! (Redactie WO2Actueel)
Deze maand is het vijftigste nummer van Wereld in Oorlog verschenen. STIWOT is al sinds het vroege uur betrokken bij dit magazine over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. We feliciteren uitgever Hans van Maar van Just Publishers van harte met dit jubileumnummer, waarvoor wij weer de rubriek Korte Berichten verzorgden en STIWOT-medewerker Jeroen Koppes een artikel schreef over de slag om Sluis 11 vlakbij Helmond.
 
 
Een overzicht van alle onderwerpen:
Chaim Weizmann en de paardenkastanjes: Chemische problemen bij de Britse munitieproductie tijdens de Eerste Wereldoorlog
Chaim Weizmann (1874 -1952) was in de eerste helft van de twintigste eeuw een bekende zionist, ijverend voor een Joodse staat. Maar wat hebben Weizmann en paardenkastanjes nu met elkaar te maken?
 
De slag om Sluis 11
We schrijven september 1944. Dolle Dinsdag is net achter de rug en operatie Market Garden staat op het punt te beginnen. Het strategische doel van operatie Market Garden was de vestiging van een bruggenhoofd op de Veluwe met uitlopers over de IJssel.
 
Lübeck, de RAF en een reisgids
Reizen en kennis maken met andere culturen staat in schril contrast met vernietigende bombardementen op steden. Toch zijn de reisgids en deze bombardementen met elkaar verbonden. Hoe is het zover gekomen?
 
Fotodossier Tom Daams
Fotograaf Tom Daams begaf zich twee maanden lang onder de soldaten in het belegerde dorp Pisky. Na het neerschieten van MH17 vroeg hij zich af wie de Oekraïners nu eigenlijk zijn, waar ze voor vechten en hoe ze leven aan de frontlinies met de separatisten.
 
Britten in Duitse dienst: het Britische Freikorps
Een van de meest mysterieuze eenheden die onder de Waffen-SS viel was het British Free Corps (Duits: Britische Freikorps). De vrijwilligers, allen Britten, waren in krijgsgevangenenkampen geworven. Het enthousiasme voor de SS was echter op zijn zachtst gezegd minimaal.
 
Klik hier voor meer informatie

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
T-34
De T-34 is een middelzware Sovjettank uit de Tweede Wereldoorlog. Waarschijnlijk is het één van de meest bekende tanks uit de oorlog, samen met de Amerikaanse M4 Sherman en de Duitse zware 'Tiger'. Zoals de M4 het ‘werkpaard’ van de Verenigde Staten was en de Panzerkampfwagen IV de standaardtank van Hitler-Duitsland, zo was de T-34 de belangrijkste tank van de Sovjet-Unie. De T-34 was een tank die grote mobiliteit, vuurkracht en sterke bepantsering combineerde. De tank wordt ook wel omschreven als een ‘universele tank’ omdat het voertuig voor verschillende doelen ingezet werd. De tank heeft een iconische status omdat het voertuig een grote bijdrage leverde aan de Sovjetoverwinning op Hitler-Duitsland. Twee 'basismodellen' van de T-34 werden geproduceerd: de T-34-76 en de T-34-85. Eerstgenoemd model had een 76.2mm kanon, het tweede model een 85mm kanon.
 
 
 
Poolse cavalerie 1937-1939
De Poolse cavalerie was eeuwenlang de trots van het Poolse leger, dat tot de Tweede Wereldoorlog aan deze traditie bleef vastklampen. De laatste ruiters met gevelde sabels en lansen moesten het opnemen tegen Hitler’s geoliede Blitzkrieg. Dit beeld werd in de jaren na de oorlog sterk geromantiseerd en we kennen allemaal wel de verhalen van ruiters die met lansen en al de Duitse tanks te lijf gingen. Klopt dit beeld wel? Was de Poolse cavalerie in staat om van zich af te slaan? Wat gebeurde er precies in die turbulente septemberdagen van 1939, hoe was de cavalerie op dat moment georganiseerd en hoe ging het verder na de Poolse capitulatie?
 

 
Recensie: 1924 - Het kanteljaar van Hitler (Frans van den Muijsenberg)
Peter Ross Range woonde lang in Berlijn en Bonn als correspondent van Time Magazine en was verder verbonden aan het Woodrow Wilson International Center for Scholars. Hij schreef een studie over de teloorgang van de DDR en publiceerde veelvuldig in The New York Times Magazine en The Sunday Times Magazine. Ook was hij voor U.S. News & World Report correspondent over zaken die te maken hebben met het Witte Huis. Een gerenommeerd journalist en erkend expert over de Duitse samenleving, maar toch verscheen niet eerder van hem een boek. Wat geen diskwalificatie is, maar toch opvallend voor iemand die de pensioenleeftijd inmiddels bereikt heeft. Maar wellicht schuilt in dat laatste wel het geheim dat hij nu pas zijn debuut maakt. En wat een debuut.
 
 
Het boek gaat over het jaar 1924, dat een enorme ommekeer in het leven van Adolf Hitler zou betekenen. De auteur neemt in zijn boek (366 pagina’s) een ruime aanloop alvorens we bij dat cruciale jaar zijn aangeland. Pas halverwege belandt de schrijver bij dat cruciale jaar, daarvoor wordt uitvoerig aandacht besteed aan de opmerkelijke ommekeer in het leven van de veteraan uit de Eerste Wereldoorlog en de stormachtige ontwikkeling die Hitler in de jaren 1918-1923 doormaakt. Het is een fase in zijn leven die inmiddels door meerdere auteurs is beschreven, zonder uitzondering met dezelfde verbazing die ook Ross Range laat doorklinken. Als de Oostenrijkse soldaat Adolf Hitler zich direct na de oorlog weer in München vertoont, lijkt er voor hem weinig anders op te zitten dan het perspectiefloze leven voort te zetten dat hij tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in Zuid-Duitsland leidde en daarvoor in Wenen had geleid. Een leven in de marge, in bouwvallige pensions en met een karig bestaan door goedkope en inspiratieloze schilderijtjes te produceren.
 
In de obscure kringen waarin hij in 1919 verkeert, wordt echter door een paar invloedrijke personen zoals Dietrich Eckart ingezien dat het welbespraakte heethoofd over een uniek talent beschikt: hij weet een massa mensen zodanig te bespelen dat men in de loop van een tirade van zo’n anderhalf uur van scepticus of tegenstander is veranderd in volgeling. Hij wordt in handen gegeven van een paar vaklui om dat ongestructureerde talent te instrueren, om hem betere omgangsmanieren bij te leren en te introduceren in de juiste kringen. Hij blijft een heethoofd en warhoofd, maar zijn talent als redenaar voor grote massa’s wordt er geheel ontplooid. Binnen amper een jaar is de niksnut veranderd in een van de belangrijkste personen in de rechts-radicale hoek van het bruisende München. De Beierse hoofdstad kende op dat moment een keur aan radicale partijen en het was geen geringe prestatie om vanuit het niets binnen een jaar daaruit naar voren te komen als de persoon die alle agressie en ambities vanuit die hoek belichaamde. Het blijft, hoe vaak men daarover ook leest, een wonderbaarlijke en ongelofelijke metamorfose.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Medewerker tv-gids gezocht (Redactie WO2Actueel)
Op de televisie zijn vaak programma’s te zien die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hebben. Denk aan Apocalypse: WOII, Nazi Megastructures en de NPS-serie de oorlog. Bepaalde geschiedkundige programma’s zoals Andere Tijden, behandelen regelmatig een onderwerp dat nauw samenhangt met WOII. Dan worden de (fictionele) series die zich afspelen tijdens deze periode nog geen eens genoemd. Bijvoorbeeld Allo Allo, Dad’s Army, Band of Brothers en The Pacific.
 
STIWOT zou haar lezers graag weer een overzicht aanbieden van al het WOII-gerelateerde aanbod (van documentaires, dramaseries tot speelfilms) op de televisie. Hiervoor zoeken wij een medewerker die per week alle tv-programma’s gerelateerd aan de tweede Wereldoorlog opzoekt en invoert zodat STIWOT de tv-tips kan opnemen in de kalender. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@stiwot.nl.

 
Bastogne Historic Walk 2016 op 10 december 2016 (Redactie WO2Actueel)
De 39ste Bastogne Historic Walk zal plaatsvinden op zaterdag 10 december 2016. De route van de mars zal dit jaar door de sector rondom Noville lopen. Wandelaars kunnen kiezen uit afstanden van circa 7, 14 of 20 kilometer. Meer informatie is te vinden via de website van de gemeente Bastogne.
 
 
Voor ons fotoverslag van 2015: Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2015

 
Recensie: Betty - Een joodse kinderverzorgster in verzet (Annabel Verwer)
De film ‘Süskind’ heeft ze slechts één keer gezien. Dat was meer dan genoeg voor haar, want de werkelijkheid was veel erger dan de film toonde en daaraan werd ze niet graag meer herinnerd. Het Joodse meisje Betty Oudkerk dat kinderverzorgster was in de crèche aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam had trauma’s overgehouden aan haar oorlogservaringen. Veel herinneringen zijn dan ook voorgoed verdrongen. Gelukkig zijn er nog genoeg bewaard gebleven om haar verhaal in boekvorm te laten verschijnen. Op aandringen van haar kinderen en kleinkinderen die het verhaal verteld wilden hebben is dat onlangs gebeurd. Het boek kreeg de titel mee: ‘Betty. Een joodse kinderverzorgster in verzet’ en is verschenen bij uitgeverij Gibbon.
 
 
Amsterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Regelmatig werden er razzia’s gehouden om de stad Judenrein te maken. Tot aan hun deportatie naar Westerbork werden de Joden vastgehouden in de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan. Hun kinderen werden opgevangen in de tegenoverliggende crèche. De leiding was in handen van Henriëtte Pimentel. Naarmate de oorlog vorderde, lekten steeds meer berichten uit dat de Joden in de concentratiekampen niet te werk werden gesteld, maar vernietigd werden. De beheerder van de Hollandsche Schouwburg Walter Süskind besloot om tenminste de kinderen te redden van deportatie naar Polen. Hij kreeg daarbij hulp van de directrice en van de kinderverzorgsters. Onder hen de Joods-Amsterdamse Betty Oudkerk.
 
Betty Oudkerk leidde een tamelijk onbezorgd leven in haar kinderjaren. Haar vader was middenstander, hij bezat een manufacturenwinkel in de Van Woustraat. Na de lagere school ging Betty naar de huishoudschool tot de oorlog uitbrak. Aangezien ze Joods was, moest ze in 1941 de school verlaten. Via een vriend van haar broer kreeg ze de kans om kinderverzorgster te worden in de crèche op de Plantage Middenlaan. Betty genoot van haar werk op de crèche, maar de oorlog wierp een grote schaduw over iedereen. In het boek geeft Betty ook onomwonden toe dat al het personeel een psychose heeft opgelopen door die vreselijke tijd. Zo vertelt Betty het aangrijpende verhaal van SS-Hauptsturmführer Aus der Fünten die belast was met de Jodenvervolging in Amsterdam. Op een avond kwam hij persoonlijk naar de crèche om een aantal baby’s op te halen, omdat de transportwagens niet vol genoeg waren voor vertrek. Er waren ook mensen die zelfmoord pleegden door uit de ramen van de schouwburg te springen, terwijl hun daad door kinderen vanaf de overkant werd gade geslagen. Toen ze gevraagd werd door Süskind of ze wilde mee helpen kinderen te laten ontsnappen uit de crèche, stemde Betty direct toe. Als een geboren actrice wist Betty de Duitsers te misleiden, wanneer ze de moeders vroeg om hun kind af te staan, zodat het ondergebracht kon worden op het platteland, meestal in Groningen of Friesland. Eveneens aanvaardde ze zonder angst opdrachten om zelf een kind in veiligheid te brengen elders in Amsterdam, vanwaar het naar een onderduikadres buiten de stad werd gebracht. Betty was op dat moment 19 jaar.
 

 
In the footsteps of the 82nd Airborne Division 2017 op 18 februari 2017 (Redactie WO2Actueel)
De datum voor de 2017 editie van "In the footsteps of the 82nd Airborne Division" is bekend: zaterdag 18 februari 2017. Ook de 35ste editie van deze mars is weer georganiseerd door de "82nd Airborne All American Jeep Group Society". Ditmaal zal deze bijzondere en vaak winterse mars het spoor volgen van het 508 Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division.
 
 
Het startpunt van de 20 kilometer lange mars is in Goronne. Hier kunnen de deelnemers het inschrijfgeld van € 6,00 voldoen en vanaf 9.30 uur starten. Vanaf hier volgen de deelnemers dit jaar in het bijzonder het spoor van het 508 Parachute Infantry Regiment naar de heuvel Thier-du-Mont, waar zich nog authentieke “Fox holes” bevinden. Bij La Chapelle wordt warme soep verstrekt en is het tevens mogelijk om drank en hamburgers te kopen bij de mobiele veldkeuken. Bij de finish is er gluhwein en ontvangen alle deelnemers een certificaat.
 
Voor meer informatie leest u het bericht op: WO2Actueel
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
16de jaargang, 11e editie
  november 2016

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.