Overzicht:

- STIWOT wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig 2010!
- Go2War2 Quiz nr. 26 gesloten en opening 27e Quiz
- Terug- en vooruitblik op Go2War2
- Tijdschriftrecensie: Internationales Militaria Magazine
- De nazificatie van Kerstmis
- Auteurs gezocht voor Go2War2
- Het Ardennenoffensief, een ijskoude herinnering
- Gigantische groei en grootse plannen WW2Awards
- Nieuwe Wereld in Oorlog
- Verhoor Alfred Jodl op Go2War2.nlSTIWOT wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig 2010! (Bestuur STIWOT)
Met het nieuwe jaar op komst is het tijd om zowel vooruit als achteruit te kijken. Het afgelopen jaar is er door onze vrijwilligers weer hard en vol enthousiasme gewerkt om de stichting draaiende te houden en u te informeren over de Tweede Wereldoorlog. Menig vrij uurtje werd door hen daaraan besteed. We danken hen hartelijk voor hun onmisbare inzet en rekenen ook het komende jaar weer op hun uitstekende bijdragen! Ook bedanken we onze donateurs voor hun steun.
 
In 2009 hebben we weer grote hoeveelheden bezoekers mogen verwelkomen op onze websites. Dank u wel voor uw belangstelling en de feedback die we van u mochten ontvangen. We wijzen u er graag op dat Go2war2.nl de komende weken in het teken staat van het Ardennenoffensief, dat 65 jaar geleden plaatsvond. Leest u ook onze reportage over de nazificatie van Kerstmis in deze nieuwsbrief en de reacties op het STIWOT Forum.
 
Komend jaar is om meerdere redenen bijzonder voor STIWOT. Go2war2.nl bestaat in april alweer 10 jaar. Bij dit jubileum staan we uiteraard stil. Verder is het in mei 65 jaar geleden dat nazi-Duitsland overwonnen werd en er in Europa een einde kwam aan de oorlog. In september is het 65 jaar geleden dat Japan zich officieel overgaf en hiermee kwam ook in het Verre Oosten een einde aan de oorlog. Natuurlijk zullen we daaraan de nodige aandacht besteden, uw input is hiervoor van harte welkom.
 
We hopen u ook het komende jaar te mogen begroeten op onze websites, meetings en battlefieldtours. We wensen u, namens alle STIWOT-medewerkers, prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2010!Go2War2 Quiz nr. 26 gesloten en opening 27e Quiz (Auke de Vlieger)
Na vier maanden hebben wij op 30 november Go2War2 Quiz nummer 26 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Van de 55 deelnemers wisten vijf personen de quiz geheel foutloos te volbrengen. Na loting hebben wij Danny van den Bos tot winnaar benoemd. Hij heeft een boekenpakket, beschikbaar gesteld door het Liberty Park te Overloon, thuisgestuurd gekregen.
 
Tevens hebben wij begin december weer een nieuwe quiz geopend. Het is opnieuw een interessante quiz geworden met een hoge diversiteit aan onderwerpen en zowel eenvoudige als lastige vragen. De prijs zal weldra bekend worden gemaakt. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in Quiz nummer 27!


Terug- en vooruitblik op Go2War2 (Redactie Go2War2)
De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog lijkt maar niet af te nemen. In 2009 werd Go2War2.nl weer volop bezocht. Veel bezoekers stelden vragen of gaven nuttige feedback, waarvoor bedankt. Voor ons als medewerkers vormt uw belangstelling en het door u gestelde vertrouwen een belangrijke motivatie!
 
In 2009 is er volop aan de website gewerkt. Zo maakte Pieter Schlebaum zijn artikelenserie over de landingsstranden in Normandië compleet en schreef hij een, lang verwachte, biografie over Dwight Eisenhower. Bob Erinkveld vulde Pieters Overlord-artikelen mooi aan met een uitgebreide beschrijving van de spectaculaire landing op Pointe du Hoc. Gerd van der Auwera beschreef het leven en de politieke loopbaan van de Vlaams-nationalistische politicus Staf De Clercq. Een artikel over vernietigingskamp Sobibor werd geschreven door Robert Jan Noks.
 
Als nieuwe auteur mochten we Michel Groot begroeten, die artikelen schreef over Hitlers lijfarts Theodor Morell en het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Peter Kimenai heeft ons team ook versterkt en schreef over de ondergang van de HMAS Sydney en de Nederlandse kanonneerboten van de Floresklasse, ook wel bekend als “The Terrible Twins”. We zijn er erg blij mee dat er eindelijk ook weer meer aandacht is voor onderwerpen die te maken hebben met militaire scheepvaart.
 
Graag staan we ook stil bij het vertaalwerk van Arnold Palthe. Inmiddels is hij met zijn vertaling van de processtukken van het Internationale Militaire Tribunaal de 1 miljoen woorden gepasseerd! Vermeldenswaardig zijn ook de prachtig vormgegeven kaartjes van de geallieerde landing in Normandië en het Ardennenoffensief, die Paul Boellaard samenstelde. En uiteraard konden we dit jaar ook weer rekenen op het quizteam, onze recensenten, de eindredactie en, “last but not least”, de technische dienst. Het gaat te ver om hen hier allemaal bij naam te noemen, maar ook hun medewerking – en die van ieder ander die niet genoemd is – draagt in belangrijke mate bij aan het succes van de website.
 
Het komend jaar vieren we in april het 10-jarige bestaan van Go2War2.nl. We hopen er weer een net zo ijverig en interessant jaar van te maken als het afgelopen jaar. Onderwerpen waarover u in het nieuwe jaar artikelen kunt  verwachten zijn onder meer Albert Speer en Benito Mussolini. We zien u dus in 2010 graag weer terug op onze website!


Tijdschriftrecensie: Internationales Militaria Magazin (Wilco Vermeer)
In de reeks tijdschriftrecensies wil ik dit keer het Internationales Militaria Magazin bij u introduceren. Dit Duitstalig tijdschrift richt zich vooral op de geïnteresseerden in de wereld van militaria verzamelaars. Het tijdschrift probeert zich hierbij zo breed mogelijk op te stellen. Deze "breedheid" uit zich zowel in de variatie aan onderwerpen die besproken worden, de tijdperken en de landen die aan bod komen. Naast de vele beschrijvingen van onderscheidingen probeert het tijdschrift ook meer in de achtergronden te duiken. Onderscheidingen worden zeer breed voor het voerlicht gebracht. Hieruit blijkt wel de populariteit rond dit onderwerp in de verzamelaarswereld. Gelukkig beperkt de redactie zich niet hierin. Ook nalatenschappen, uitrustingstukken en vele andere kleinoden uit de militaria verzamelwereld komen aan bod. Het enig minpuntje dat ik eigenlijk kan ontdekken is dat, ondanks dat zeker ook andere landen aan bod komen, het tijdschrift toch vooral op de Duitse markt (zowel qua verzamelaars als verzamelobjecten) is gericht.

 
Voor de militaria verzamelaar, maar zeker ook voor diegenen die zich richten op de historie achter al die objecten, is Militaria Magazine eigenlijk een absolute "must". De uitgever, Verlag Heinz Nickel (www.VDMedien.eu) zorgt er in ieder geval voor dat vele onderwerpen de revue passeren. Onderscheidingen, Speldjes, Verkrijgers en Dragers van deze objecten, Sabels, Uniformen, Verleningsdokumenten, Nalatenschappen, Uitrustingstukken, alles komt wel eens aan de orde. Daarnaast vergeet men ook de diverse grote veilingen, veilinghuizen en boekuitgaven niet voor het voetlicht te halen. De Tweede Wereldoorlog komt ruim aan bod in dit mooi uitgevoerde tijdschrift.


De nazificatie van Kerstmis (Nieuwsredactie STIWOT)
KEULEN - Kerstballen met daarop hakenkruizen en Germaanse runentekens, koekbakvormpjes in de vorm van een swastika en kerstkaarten met vaderlandslievende taferelen en Wehrmachtsoldaten in plaats van rustieke winterlandschappen. Het is allemaal te zien in het documentatiecentrum van het nationaalsocialisme in Keulen, dat een expositie heeft gewijd aan propaganda rond Kerstmis in nazi-Duitsland.
 
Voor de nazi’s, die de complete samenleving wilden “gelijkschakelen” naar hun ideologie, waren de christelijke feestdagen een obstakel dat ze niet konden omverwerpen. Zowel aan het front als aan het thuisfront en zelfs in Auschwitz werd kerst gevierd. Binnen de oorspronkelijke viering waren er echter tal van tradities en elementen die botsten met de nazi-ideologie. In de eerste plaats de viering van de geboorte van Jezus Christus, vanwege de afkeer van de nazi’s van het christendom en de Joodse afkomst van Jozef, Maria en het kerstkind. In het Derde Rijk mocht verafgoding slechts aan één persoon toekomen, namelijk Adolf Hitler.
 
Behalve religieuze redenen waren er ook politieke bezwaren tegen de oorspronkelijke kerstviering. De verheerlijking van het soldatenleven en de oorlogszucht van het nationaalsocialisme waren in tegenspraak met Kerstmis als feest van de vrede. Ten tijde van de oorlog moesten patriottische kerstkaarten de soldaten juist moed geven om hun strijd onverbiddelijk voort te zetten. Eerbied moest toekomen aan de strijdende soldaten en aan de Duitse moeders die bij afwezigheid van hun mannen, die verkeerden aan het front, liefdevol zorgden voor hun, liefst talrijke, kroost. Ook de kerstster, die voorheen menig kerstboomtop sierde, gaf bezwaren: de vijfpuntige ster riep onwelkome associaties op met het communistische Rusland en de zespuntige ster met de andere aartsvijand, de Jood.

 
Ervan overtuigd dat het Duitse volk te zeer gehecht was aan het kerstfeest werd er van bovenaf besloten om het feest niet te verbieden, maar werd gepoogd om er een Germaans familiefeest van te maken in plaats van een christelijk feest. Naast de eerder genoemde nazistische kerstversierselen en -kaarten werden verwijzingen naar het christendom geschrapt in kerstliederen. Er werden ook nieuwe kerstverhalen geschreven, waarbij de nadruk veelal lag op nationaalsocialistische waarden zoals de verering van de soldaat en de moeder die haar leven moest wijden aan het voortbrengen van kinderen, die de toekomstige soldaten en moeders van nazi-Duitsland waren.
 
De pogingen van de nazi’s ten spijt, lukte het niet om Kerstmis te nazificeren. Veel Duitsers hielden vast aan de originele tradities. De objecten die herinneren aan de nationaalsocialistische kerstviering zijn nog tot 17 januari te zien in de speciale expositie van het documentatiecentrum van het nationaalsocialisme in Keulen. Ook kerstpropaganda uit de Eerste Wereldoorlog en de Koude Oorlog komen er aan bod. Het centrum is gevestigd aan de Appellhofplatz 23-25 in een voormalige gevangenis van de Gestapo, waarvan de cellen nog te bezichtigen zijn. De openingstijden en de entreeprijs zijn te vinden op de website van het centrum.


Auteurs gezocht voor Go2war2 (Redactie Go2War2)
Michael Wittmann, Koningin Wilhelmina, Omar Bradley, Charles De Gaulle, de Februaristaking, de Hongerwinter, de slagen om El Alamein, de aanval op Pearl Harbor, de slag om Guadalcanal, de Luger P08 en de conferentie van Jalta. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.

Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.

Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.

Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een e-mail naar: redactie@go2war2.nl


Het Ardennenoffensief, een ijskoude herinnering (Redactie Nieuwsbrief)
Op 16 december was het 65 jaar geleden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het Ardennenoffensief begon. De strijd duurde tot 25 januari 1945 en was het laatste offensief van het Duitse leger.

Het mooie Ardennenlandschap was in 1944 een rustig gedeelte van het westfront, waar de oorlog voor de Amerikaanse soldaten op een vakantie leek. De manschappen rustten hier uit van de heftige gevechten in het Hürtgenwald en nieuwkomers konden hier in alle rust wennen aan het leven aan het front. Met nog maar ruim een week tot kerstmis waren de gedachten van de mannen al bij het feest van de vrede. Voor de Duitsers was nauwelijks iemand bang. Het Duitse leger is verslagen en het winterse Ardennengebied leek onbruikbaar voor een tegenoffensief.

Maar in de vroege ochtend van 16 december werden de Amerikanen verrast. Hitler lanceerde een stoutmoedige aanval, juist daar waar niemand aan de kant van de geallieerden het had verwacht, in de Ardennen. De Duitsers wilden hier de zwakke geallieerde troepen met hun verrassingsaanval verslaan en helemaal oprukken naar Antwerpen. De verrassing was enorm onder de geallieerden en een chaos dreigde. Kleine groepjes Amerikanen wisten echter de opmars van de Duitsers te vertragen, die met steeds meer problemen te maken kregen gedurende het offensief.

Nadat de Amerikanen Bastogne hadden weten te behouden, waarbij de omsingelde 101st Airborne Division zich wereldberoemd maakt, kregen ze de situatie in de Ardennen weer onder controle. Het zou echter nog weken duren voordat de Duitse legers weer terug waren gedrongen naar hun oude posities.

Tijdens het Ardennenoffensief kwamen meer dan 40.000 soldaten van de verschillende strijdende partijen om. Van de Amerikaanse soldaten, die zo rijkhalzend uitkeken naar het vieren van kerst in de rustige Ardennensector, waren velen gedood, gewond, gevangen genomen of vermist. Kerst 1944 zou voor hen voor altijd een ijskoude herinnering blijven.

Op www.go2war2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog, leest u meer over de het Ardennenoffensief.


Gigantische groei en grootse plannen WW2Awards (Redactie WW2Awards)
Het afgelopen jaar is de STIWOT website www.ww2awards.com gigantisch gegroeid. De enthousiaste en zeer gedreven groep medewerkers heeft zich ingespannen om de website op vele inhoudelijke onderdelen sterk te verbeteren. Naast diverse nieuwe beschrijvingen van onderscheidingen en biografieën, is de aandacht voor de website enorm toegenomen. Dit uit zich in het gegroeide aantal bezoekers en tevens kunnen we melden dat het aantal genoemde personen met liefst 2000 is vermeerderd. In de totale lijst van personen zijn meer dan 8000 onderscheidingen bij de nieuwe en al in de database aanwezige personen aangevuld. Bijna 600 foto's zijn nieuw bijgeplaatst. Vooral de bijna 800 bijgeplaatste Amerikaanse verkrijgers van onderscheidingen is een indrukwekkende prestatie van de medewerkers, maar ook Britten (+150), Duitsers (+130), Nederlanders (+195) en Sovjets (+170) mogen vermeld worden.
 
De website kan bogen op een groeiende belangstelling van veteranen, nabestaanden en verzamelaars/historici, gezien de vele input die op de bestaande personen en ook voor nieuwe personen wordt aangeleverd. Met name is hierbij opvallend de gestage groei van bijdragen uit de Verenigde Staten, Groot-Britannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast hebben we het afgelopen jaar een aantal vaste bijdragen mogen verwelkomen van "medewerkers" in het buitenland, die met name gericht op hun land regelmatig een bijdrage leveren.
 
In 2010 zullen de medewerkers er dan ook naar streven om de website nog beter te maken. Naast een al langer gewenste technische verbetering van de website staan een restyling en verdere inhoudelijke verbeteringen op de rol. Met het aantrekken van een aantal nieuwe medewerkers zal het team zich nog meer inspannen om vooral het aandeel niet-Duitse personen op de site te laten groeien. Het komende jaar zult u dus nog meer aanvullingen mogen verwachten. Ook kan de website altijd hulp gebruiken. Die hulp kan bestaan uit het leveren van input, maar ook aan het daadwerkelijk meewerken aan de website. Dus als u een goed voornemen wil maken voor 2010 neemt u zich dan voor om u aan te melden bij dit enthousiaste STIWOT team en help ons om de website nog groter en inhoudelijk nog beter te maken.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met Wilco Vermeer: wilco@stiwot.nl


Nieuwe Wereld in Oorlog (Redactie Nieuwsbrief)
Ook in 2009 leverden de auteurs van Go2war2.nl een bijdrage aan het magazine Wereld in Oorlog. De beschreven onderwerpen waren: D-Day aan het thuisfront, Vasili Stalin (de zoon van de Sovjetdictator) en het Holocaustonderzoek van priester Desbois in  Oekraïne. Alle nummers zijn na te bestellen via www.wereldinoorlog.nl. Ook volgend jaar proberen we weer een bijdrage te leveren aan dit tweemaandelijkse tijdschrift over beide wereldoorlogen.

 
In de nieuwe Wereld in Oorlog dit keer geen bijdrage van ons, maar wel meerdere interessante artikelen. Onder andere over het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 en de oorlogsfoto’s van Jevgeni Chaldej. Abonnees ontvingen bij dit nummer de DVD Hitlers Museum.
 
Wilt u abonnee worden? Bel dan 0900 – 2265 263 of ga naar Bladenbox.nl. U ontvangt 6 nummers + 6 DVD’s voor € 50,-. Als gratis welkomstgeschenk ontvangt u de 5 DVD-set met de complete NPS-serie De Oorlog (ter waarde van € 39,95). Dit aanbod geldt tot 16 februari 2010.


Verhoor Alfred Jodl op Go2War2.nl (Redactie Go2War2)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we, net als de vorige keer, twee passage geselecteerd uit het verhoor van Alfred Jodl, Chef Operaties van het Opperbevel van de Duitse Strijdkrachten (OKW). Beide passages hebben te maken met het Ardennenoffensief, dat deze winter precies 65 jaar geleden plaatsvond.
 
“Dr. LATERNSER: Ik kom nu aan mijn laatste punten. Hoeveel vergaderingen werden er gehouden voorafgaand aan het Ardennenoffensief van december 1944?
JODL: Er zijn vier vergaderingen gehouden over het Ardennenoffensief.
Dr. LATERNSER: Was u bij al die bijeenkomsten aanwezig?
JODL: Ik heb aan allemaal deelgenomen.
Dr. LATERNSER: Werd er ook verzocht om een order, of werd er ooit een order uitgegeven tijdens een van die bijeenkomsten, om tijdens dit offensief gevangenen te executeren?
JODL: Nee. En ik kan er ook aan toevoegen dat er tijdens geen van die bijeenkomsten ook maar een woord werd gezegd dat niet ging over zuiver operationele overwegingen. Er werd helemaal niet gesproken over het gedrag van de troepen.
Dr. LATERNSER: Generaloberst, had u ervan geweten of een dergelijke order door, laten we aannemen, Feldmarschall von Rundstedt zou zijn uitgevaardigd?
JODL: Van een dergelijke order kan geen prake zijn. Die zou nooit via de militaire kanalen kunnen zijn uitgevaardigd. Die kon alleen maar zijn uitgevaardigd door de politie – dat wil zeggen, Himmler of de SS.
Dr. LATERNSER: Maar dan zou die niet bindend zijn geweest voor de eenheden van de strijdkrachten, anders gezegd het leger?
JODL: Er is absoluut geen sprake van dat een bevelvoerend generaal van het leger een dergelijke order ooit zou hebben aanvaard; ik weet ook van geen enkele order van de Führer die op een dergelijke manier tegen gewone gevangenen was gericht.
 
[…]
 
FLOTTENRICHTER OTTO KRANZBÜHLER (raadsman van beklaagde Dönitz): Generaloberst, Grossadmiral Dönitz wordt ervan beschuldigd in het voorjaar van 1945 de Marine opgeroepen te hebben de strijd voort te zetten. Hebt u destijds zelf, als verantwoordelijk militair adviseur, de Führer aangeraden te capituleren?
JODL: Ik heb hem destijds niet aangeraden te capituleren. Daar was absoluut geen sprake van. Geen enkele soldaat zou dat hebben gedaan. Het zou geen zin gehad hebben.
Dr. KRANZBÜHLER: Zelfs niet na het mislukken van het Ardennenoffensief in februari 1945?
JODL: Zelfs niet na het mislukken van het Ardennenoffensief. De Führer was zich net zo goed bewust van de situatie in zijn geheel als wijzelf en waarschijnlijk eerder. Daarom hoefden we in dit verband niets tegen hem te zeggen.
Dr. KRANZBÜHLER: Wat waren de redenen om dit niet te doen?
JODL: In de winter van 1944 waren er vele redenen om dit niet te doen, afgezien van het feit dat de kwestie van capitulatie of het staken van de tegenstand alleen de Opperbevelhebber aangaat. De redenen ertegen waren in hoofdzaak dat we er niet aan twijfelden dat er alleen maar sprake kon zijn van een onvoorwaardelijke overgave want de andere landen lieten ons geen twijfel op dat punt. Zelfs al hadden we nog twijfels over wat ons te wachten stond, die werden compleet weggenomen door het feit dat we het Engelse “Eclipse” hadden veroverd, de heren van de Britse delegatie zullen weten wat dat is. Dat waren nauwkeurige instructies voor wat de bezettende macht na de capitulatie in Duitsland moest doen. Nu zou onvoorwaardelijke overgave betekenen dat de troepen hun strijd zouden staken waar ze zich ook maar aan het front bevonden en door de vijand die tegenover hen lag gevangen worden genomen. Er zou hetzelfde gebeuren wat er in de winter van 1941 bij Viazma was gebeurd. Miljoenen gevangen zouden ineens midden in de winter buiten hebben moeten verblijven. De dood zou een enorme tol geëist hebben.
Bovendien zouden de troepen aan het Oostfront, ongeveer 3.5 miljoen man in handen van de vijand in het Oosten zijn gevallen. Het was ons streven om zoveel mogelijk mensen te redden door ze naar de Westelijke gebieden te sturen. Dat kon alleen maar worden gedaan door de beide fronten dichter naar elkaar toe te trekken. Dat waren de puur militaire meningen die we in de laatste dagen van de oorlog koesterden. Ik geloof dat er hierover in de komende jaren nog veel meer zal worden gezegd dan ik nu kan of wil zeggen.”
 STIWOT Nieuwsbrief

9de jaargang, 12e editie
  december 2009

De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.