Overzicht: 
- Kerst- en Nieuwjaarsboodschap STIWOT 2016
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon
- Recensie: Hitlers ruïnes
- Medewerker tv-gids gezocht
- Go2War2.nl opent quiz nr. 48
- Kerstmis in Auschwitz: sadisme en verbroedering
- Recensie: De tegenaanval
 

 
Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT 2016 (Bestuur STIWOT)
Kerstmis 1944, vliegbasis Volkel in Noord-Brabant. Een luchtmachtofficier en een bewaker met nachtdienst luisteren naar kerstliederen, gezongen door een koor bestaande uit leden van de grondcrew van No. 122 Wing van de Royal Air Force Second Tactical Air Force. De zangers worden geleid door hun veldpredikant, Squadron Leader K.J. Morgan. Een Hawker Tempest dient als decor. Slechts drie maanden eerder was het vliegveld veroverd op de Duitsers. Op bevrijding moest het grootste deel van Nederland die kerst echter nog wachten. Het was bovendien bitter koud en vooral in het westen van het land was een groot tekort aan voedsel en brandstof.
 
Bron: Imperial War Museums
 
Een traditioneel kerstmaal werd tijdens deze Hongerwinter in veel Nederlandse huishoudens niet opgediend. In nauwelijks verwarmde woningen, die ’s avonds met een kaarsje of olielampje spaarzaam werden verlicht, was er van een kerststemming zelden sprake, zeker niet als gezinnen een vader of zoon misten, die dwangarbeid verrichte in Duitsland, gevangen zat in een concentratiekamp of om een andere reden weg van huis was. Men probeerde desondanks de moed er in te houden, maar de ruim vier maanden die het nog duurde tot de bevrijding verliepen tergend langzaam.
 
De kerstdagen van 1944 staan in scherp contrast met die van 2016. Overvloedig gevulde supermarkten, prachtig verlichte kerstbomen en vrolijke familiebijeenkomsten doen je haast vergeten dat een vredige kerst niet vanzelfsprekend is. Het blijft daarom belangrijk om mensen te informeren over de Tweede Wereldoorlog. STIWOT heeft zich daar het afgelopen jaar weer actief voor ingezet en besteedt op TracesofWar.com ook steeds meer aandacht aan andere oorlogen, zoals de Eerste Wereldoorlog, de Slag bij Waterloo, de Amerikaanse burgeroorlog en de Vietnamoorlog.
 
Ook de vrijwilligers van onze andere projecten hebben weer veel werk verzet. Op Go2War2.nl verscheen bijvoorbeeld een nieuwe, zeer uitgebreide biografie over Adolf Hitler. WW2Awards.com telt inmiddels (per 11 december) 3.399 onderscheidingen en 56.390 personen. STIWOT Reizen organiseerde succesvolle battlefieldtours met als thema’s de Slag om Woensdrecht, de Grebbelinie in mei 1940 en het Ardennenoffensief. Heeft u zin om in het nieuwe jaar bij te dragen als vrijwilliger? Neem dan contact met ons op, want we kunnen nieuwe medewerkers goed gebruiken.
 
Graag willen we onze medewerkers en donateurs hartelijk danken voor hun bijdrage gedurende het afgelopen jaar. We hopen in het nieuwe jaar weer op jullie te mogen rekenen. Ook bedanken we onze websitebezoekers en deelnemers aan onze battlefieldtours voor hun belangstelling en feedback. Ook in het nieuwe jaar verwelkomen we u graag, zowel online als offline. Tot slot wensen we iedereen een warme en fijne kerst en een heel mooi en vredig 2017!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Operatie Haudegen
Operatie Haudegen, de codenaam van een geheime missie waar een kleine Wehrmacht-eenheid van in totaal elf man zich mee bezig hield op Spitsbergen. De naam Haudegen was een verwijzing naar de naam van de commandant van de eenheid, Dr. Wilhelm Dege. Het was na de capitulatie van Duitsland ook de laatste Wehrmacht-eenheid die zich door omstandigheden pas in september 1945 kon overgeven, bijna vier maanden nadat de Duitse Generaal Alfred Jodl op 7 mei 1945 in het Franse Reims de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse strijdkrachten had getekend.
 
 
 
Heerlen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Heerlen is een voormalige mijnstad in Zuid-Limburg. Bekend vanwege haar mijnindustrie en architectuur werd Heerlen in mei 1940 snel overrompeld door Duitse troepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers belang bij het veroveren van de mijnstad: de kolenproductie was nuttig voor de Duitse (wapen)industrie. Na de inval van Duitse troepen te Heerlen op 10 mei 1940 moest de bevolking wennen aan de bezettingsmacht.
 

 
Nieuwe tentoonstelling Oorlogsmuseum Overloon (Redactie WO2Actueel)
Het duurde even voordat we een bezoek konden brengen aan de nieuwe tentoonstelling van het Oorlogsmuseum Overloon, maar vandaag was het zo ver. Het museum heeft een grondige verbouwing doorgemaakt en het oude documentatiecentrum compleet vervangen door de nieuwe tentoonstelling 'Nederland in de Tweede Wereldoorlog'.
 
 
Voor wie het oude documentatiecentrum kent is dit een complete verandering. De nieuwe tentoonstelling is in alles het tegenovergestelde van wat er was. Ruim opgezet, licht, overzichtelijk en interactief. Eigenlijk alles wat het oude documentatiecentrum niet had. De beste onderdelen zijn overgenomen en deels aangevuld met de collectie van het voormalige Achterhoeks Museum 1940-1945.
 

 
Recensie: Hitlers ruïnes (John Smeets)
Het Duizendjarige Rijk van de nazi’s heeft 12 jaar geduurd. In die 12 jaar hebben oorlog en verwoesting een spoor getrokken over de wereld en over Europa. Het is verbazingwekkend om te constateren dat in de weinige jaren waarin nazi-Duitsland níet in oorlog was er in Duitsland een enorme bouwwoede heerste die ongelofelijke architectonische projecten heeft opgeleverd. Na de oorlog waren deze nazibouwwerken ‘besmette plekken’ met een ‘duister verleden’. Controversiële plekken ook, zelfs tot de dag van vandaag. Actueel is de discussie over het al dan niet slopen van het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau am Inn.
 
 
Meteen na de Tweede Wereldoorlog is men begonnen met het vernietigen van die besmette plekken. Desondanks bleven nog vele gebouwen, militaire installaties en andere plekken bestaan als stille getuige van een tijd die nog niet eens zo heel lang achter ons ligt.
 
Vooral in de beide Duitslanden na de Tweede Wereldoorlog bestond er een dominerend gevoel om de Duistere nazitijd af te sluiten. Alles wat er aan herinnerde werd verbannen uit het openbare leven. Bouwwerken en andere locaties die herinneringen opriepen werden vernietigd. Men wilde ook niet dat er ‘bedevaartsoorden’ zouden ontstaan. Dynamiet en de tand des tijds verrichten wonderen tijdens het Wirtschaftswunder in West-Duitsland. De communisten in het oosten gaven gebouwen vaak een nieuwe functie óf keken er niet meer naar om, waardoor het verval snel intrad.
 
De Britse journalist en BBC-programmamaker Colin Philpott heeft een reis gemaakt langs de overblijfselen uit die vervlogen en duistere tijd. Hij heeft het boek opgebouwd door middel van een thematiek die telkens een onderdeel van het Derde Rijk beschrijft. Zo wordt de lezer meegenomen langs toonaangevende locaties die een belangrijke rol speelden in nazi-Duitsland.
 
Philpott beschrijft indrukwekkende overblijfselen, zoals het nog grotendeels bestaande vakantiecomplex van Kraft durch Freude bij Prora-Rugen, het Haus der Kunst in München, het Olympische dorp, maar ook de plaatsen van absolute horror, zoals Dachau en Auschwitz.

 
Medewerker tv-gids gezocht (Redactie WO2Actueel)
Op de televisie zijn vaak programma’s te zien die de Tweede Wereldoorlog als onderwerp hebben. Denk aan Apocalypse: WOII, Nazi Megastructures en de NPS-serie de oorlog. Bepaalde geschiedkundige programma’s zoals Andere Tijden, behandelen regelmatig een onderwerp dat nauw samenhangt met WOII. Dan worden de (fictionele) series die zich afspelen tijdens deze periode nog geen eens genoemd. Bijvoorbeeld Allo Allo, Dad’s Army, Band of Brothers en The Pacific.
 
STIWOT zou haar lezers graag weer een overzicht aanbieden van al het WOII-gerelateerde aanbod (van documentaires, dramaseries tot speelfilms) op de televisie. Hiervoor zoeken wij een medewerker die per week alle tv-programma’s gerelateerd aan de tweede Wereldoorlog opzoekt en invoert zodat STIWOT de tv-tips kan opnemen in de kalender. Geïnteresseerd? Stuur een bericht naar info@stiwot.nl.

 
Go2War2.nl opent quiz nr. 48 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 47 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Onder de 15 foutloze inzendingen hebben we dhr. P. Nerka uitgeloot als winnaar. Hij heeft het prijzenpakket inmiddels toegezonden gekregen.
 
Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 48! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 april 2017. Veel succes!
 
 
De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door TDM Entertainment is voor de winnaar een prijs beschikbaar gesteld, namelijk de Apocalypse 20 DVD Collection, bestaande uit de volgende documentaires:
 
• Apocalypse WWI (5 DVD)
• Apocalypse WWII (5 DVD)
• Capitulation (1 DVD)
• Sacrifice (2 DVD)
• The Rise of Adolf Hitler (2 DVD)
• Apocalypse Stalin (3 DVD)
• Apocalypse Verdun (2 DVD)

 
Kerstmis in Auschwitz: sadisme en verbroedering (Kevin Prenger)
Het is één van de laatste plaatsen waarvan je verwacht dat er Kerstmis werd gevierd. Toch werd dit feest van licht en vrede gedurende het vijfjarige bestaan van concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz jaarlijks gevierd door gevangenen, ondanks dat ondertussen het moorden binnen en buiten de gaskamers doorging. Gevangenen putten er hoop uit op een spoedige bevrijding en een veilige terugkeer naar hun families, terwijl de SS het feest misbruikte om haar slachtoffers verder te terroriseren.
 
Kerstboom in het Stammlager Auschwitz I. (Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau)
 
Kerstbomen
In het archief van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau bevindt zich een foto van een kerstboom die tijdens de oorlog is neergezet in het Stammlager (hoofdkamp) Auschwitz I. Wie niet beter weet, zal het zien als een sympathiek gebaar van de kampleiding om tijdens de feestdagen enige vrolijkheid te brengen in een grauwe wereld tussen prikkeldraad en stenen barakken. Uit meerdere getuigenissen blijkt echter dat de SS heel andere bedoelingen had.
 

 
Recensie: De tegenaanval (Peter Kimenai)
"De tegenaanval" is de biografie van luitenant-ter-zee der 1e klasse A.J. Bussemaker. Anton Bussemaker was één van de grote Nederlandse onderzeebootcommandanten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij ging in september 1915, samen met zijn tweelingbroer Henk, naar de marine-machinistenschool als aspirant technisch officier. Zijn broer haakte af en koos voor een burgercarrière. Anton koos er later voor om zeeofficier te worden zodat hij commandant van een schip kon worden.
 
 
Anton Bussemaker was vanaf de jaren `20, maar vooral in de jaren `30, één van de Nederlandse onderzeebootcommandanten die de zogenaamde roedeldivisietactiek voor onderzeeboten ontwikkelden en oefenden. Dit was een tactiek waarbij meerdere onderzeeboten tegelijk een vijand aanvielen. Deze moderne aanvalswijze zorgde, samen met het feit dat Nederland in de jaren `30 beschikte over de meest moderne en geavanceerde onderzeeboten ter wereld, ervoor dat de Koninklijke Marine over een uitstekend offensief wapen beschikte. Dit ondanks het feit dat de Nederlandse zeemacht in die tijd vooral geplaagd werd door bezuinigingen wat ten koste ging van de kwantiteit en de kwaliteit van de oorlogsschepen.
 
De roedeldivisietactiek werd door de belangrijkste zeemachtcommandanten vanaf het begin van de oorlog in het Verre Oosten losgelaten, zeer tegen de zin in van onder andere Anton Bussemaker. Het voelde voor hem alsof de Nederlandse Onderzeedienst "verkocht en verraden" was. Dat de aanvalstactiek uitstekend werkte bewezen de Duitsers die met hun, van de Nederlandse tactiek afgekeken, "Wolfsrudeltaktik" grote successen boekten in 1940, 1941 en 1942. De hoge zeemachtcommandanten waren een stuk conservatiever ingesteld dan hun jonge onderzeebootcommandanten en zagen liever dat grote, kapitale oorlogsschepen Nederlands Oost-Indië zouden verdedigen. Daarom werd besloten voor dit doel drie slagkruisers te bouwen. Maar de oorlog was al begonnen voordat deze schepen op stapel gezet konden worden. Bovendien hadden de Japanners met hun luchtaanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 en door de vernietiging van de Britse slagschepen HMS Prince of Wales en HMS Repulse door gevechtsvliegtuigen drie dagen later, bewezen dat het tijdperk van de slagschepen en de slagkruisers voorbij was.
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
16de jaargang, 12e editie
  december 2016

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.