Overzicht:
- Aquarellen Nederlandse overlevenden Dodenspoorweg online
- Go2War2.nl opent quiz nr. 37
- Geslaagde STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem en Oosterbeek"
- Meer steun voor protest tegen herdenking Duitsers in Vorden
- Recensie: Unsere Mütter, Unsere Vater
- Medewerker onder de loep
- Schrijfster verzamelt oorlogsvragen
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Wij weten niets van hun land
- Verwacht in mei: Wereld in Oorlog #33
- Verhoor Ohlendorf op Go2War2.nl 


 
Aquarellen Nederlandse overlevende Dodenspoorweg online (Redactie Go2War2.nl)
Op de website Go2War2.nl zijn de aquarellen van de oorspronkelijk uit Rotterdam afkomstige Fred Seiker gepubliceerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij op Java in Nederlands-Indië krijgsgevangenen genomen door de Japanners. Hij werd tewerkgesteld aan de Birma-Siam Spoorweg, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waaronder de arbeiders tewerk gesteld werden ook wel de “Dodenspoorweg” genoemd.
 

 
De aquarellen, die Fred Seiker na de oorlog maakte, tonen de ontberingen die hij als krijgsgevangene en dwangarbeider heeft moeten doorstaan. Naar eigen zeggen zijn de verschrikkingen in zijn tekeningen “slechts een deel van de onmenselijke praktijken die door de Japanners gepleegd werden als de gewoonste zaak van de wereld, of zelfs als platte vermakelijkheden. Veel geallieerde krijgsgevangenen lijden daardoor tot op de dag van vandaag aan mentale trauma’s en fysieke afwijkingen.” Met zijn tekeningen wil hij “mensen, speciaal de jongere generatie, tonen wat er nu werkelijk gebeurde tijdens die afschuwelijke tijd.”
 
De aquarellen en tekst zijn hier te vinden: Fred Seiker, Opdat Wij Nooit Vergeten


Go2War2.nl opent quiz nr. 37 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 36 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. Onder de foutloze inzendingen hebben we E. Woertman uitgeloot als de winnaar. Hij heeft het boekenpakket van Just Publishers inmiddels ontvangen.
 
Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 37! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 augustus 2013. Veel succes!
 
De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door Dutch FilmWorks is voor de winnaar een DVD-pakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:
  • Unsere Mütter, Unsere Väter
  • The Secret Neurenberg Notebooks
  • Apocalypse II: Hitler & nationaal socialisme
  • WO2 in Beeld - complete collectie

 
Geslaagde STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem en Oosterbeek" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zondag 28 april 2013 organiseerde STIWOT Reizen een geslaagde Battlefield Tour "Arnhem en Oosterbeek". We traden hierbij in de voetsporen van de Britse 1st Airborne Division. Van de luchtlandingen tot de aanval op de brug in Arnhem en van de perimeter in Oosterbeek tot de terugtocht over de Rijn.
 

 
Met 25 deelnemers was deze Battlefield Tour volledig volgeboekt. Onderweg genoten de deelnemers van het mooie weer, de verhalen van de gids en de vele bezienswaardigheden. Het complete verslag volgt binnenkort.

 
Meer steun voor protest tegen herdenking Duitsers in Vorden (Redactie WO2Actueel.nl)
Meerdere schrijvers, wetenschappers en andere prominente personen maken bezwaar tegen de herdenking van Duitse soldaten op 4 mei 2013 in Vorden. Dat meldt Arthur Graaff, de hoofdredacteur van de website www.wo2-nieuws.tk. Een dag eerder, op 3 mei, organiseert hij een herdenking van de Joodse slachtoffers op de oude Joodse begraafplaats in dezelfde plaats.
 
De herdenking in Vorden zorgde vorig jaar al veel commotie. Federatief Joods Nederland had van tevoren een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de Duitse oorlogsslachtoffers herdacht zouden worden. De rechter gaf de organisatie gelijk en verbood het gemeentebestuur van Bronckhorst deel te nemen aan de herdenking van de Duitsers. Na de plechtigheid en kranslegging liepen andere deelnemers aan de herdenking wel een defilé langs het gemeenschappelijk graf waar tien Duitse militairen begraven liggen.
 
Lees verder op: WO2Actueel.nl

 
Recensie: Unsere Mütter, Unsere Vater (door Kevin Prenger)
Vijf vrolijke gezichten op een zwart-witfoto. Drie jongens en twee meisjes in de bloei van hun leven. Het is in de zomer van 1941 en het onbezorgde vijftal is in Berlijn bij elkaar gekomen voor een afscheidsfeestje. Twee van de jongens, Wilhelm en zijn broer Friedhelm, zijn opgeroepen voor dienst in de Wehrmacht aan het Oostfront. Ook één van de meisjes, Charlotte, vertrekt spoedig richting het strijdtoneel in de Sovjet-Unie om haar vaderland te dienen als verpleegster. De overige twee op de foto, Greta en Viktor, blijven achter in Duitsland. Ze vormen een stelletje. Hij is van Joodse afkomst en dus het mikpunt van discriminatie door de nationaalsocialistische overheid, zij werkt aan een carrière als zangeres. Op hun afscheidsbijeenkomst beloven de vijf elkaar gauw weer te zien: de Russen zullen voor de kerst verslagen zijn door het onverslaanbare Duitse leger. Het zou heel anders verlopen. Zoals op de foto zou het nooit meer zijn.
 

 
De Duitse driedelige miniserie "Unsere Mütter, Unsere Väter" gaat over hoe de jonge levens van de vijf hoofdpersonen overhoop komen te liggen als gevolg van de oorlog. De broers ervaren aan het Oostfront dat de tijd van snelle overwinningen al gauw voorbij is en dat oorlogsmisdaden onlosmakelijk verbonden zijn aan de strijd van het Duitse leger. Duitse militairen die bloedend en schreeuwend het militaire veldhospitaal worden binnengebracht confronteren ook Charlotte met de harde werkelijkheid van het oorlog voeren. Aan het thuisfront besluit Viktor, die zich door zijn relatie met Greta schuldig maakt aan "rassenschande", het land te ontvluchten uit angst voor wat hem als Jood te wachten staat. Greta probeert hem te helpen door uitreispapieren te verkrijgen van een hoge Gestapo-officier met wie ze, ten gunste van haar zangcarrière, een relatie is aangegaan. Alle vijf maken ze bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan hun eigen keuzes, die soms noodlottig blijken te zijn, voor henzelf óf voor anderen.
 

 
Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)
Naam: Han Smits
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Via een oproep op de website Go2War2.nl. We zijn altijd op zoek naar enthousiaste mensen die zich in willen zetten voor de website.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik probeer uitdagende quizvragen te verzinnen over elk aspect van de Tweede Wereldoorlog. En sinds juni 2012 schrijf ik recensies over documentaires die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Sinds 2010, toen heb ik enkele proefvragen gemaakt en sindsdien worden mijn vragen met enige regelmaat verwerkt in de quiz.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Verschilt, als ik bezig ben met een recensie zo´n 8 a 10 uur. De recensie World War 2, Color of War, nam zo´n 24 uur in beslag, de documentaire alleen duurt al 17 uur.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Dat een onbekend persoon een bericht stuurt dat hij, mede door mijn recensie van Die vijf dagen in mei 1940, de overige vier delen gaat kopen. Een groter compliment kan ik niet krijgen. En de vrijwilligers bijeenkomst, het was erg leuk om andere vrijwilligers te ontmoeten.
 
Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Met Kevin Prenger, mijn steun en toeverlaat. Kevin is erg geduldig maar op het juiste moment kritisch. Ik heb veel van Kevin geleerd.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Hoofdzakelijk boeken lezen en documentaires bekijken over de Tweede Wereldoorlog. Musea bezoeken en mocht ik een vakantie plannen dan bij voorkeur een plek die verbonden is met de Tweede Wereldoorlog. Zo heb ik in 2010 Auschwitz bezocht.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben werkzaam in een magazijn bij een bedrijf wat gespecialiseerd is in weegmachines voor grootverpakkers.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Tanks, Adolf Hitler, D-day. Eigenlijk heb ik geen specifiek aspect. Ik wil zoveel mogelijk leren over de Tweede Wereldoorlog.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
Neutraal, op mijn vader na hebben mensen in mijn omgeving weinig interesse in de Tweede Wereldoorlog.
 
Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Zaterdag is de dag dat ik even niks doe met WO2. Mits er een vrijwilligers bijeenkomst is, dan maak ik met veel plezier een uitzondering.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Ik zou graag de stranden van Normandië bezoeken. Als verlengstuk van mijn interesse over D-day lijkt me dat erg indrukwekkend.
 
Wil je nog wat kwijt?
Dat ik trots ben dat ik deel uitmaak van een groep mensen met zoveel kennis over de Tweede Wereldoorlog. Ik hoop nog lang deel uit kunnen maken van de unieke groep vrijwilligers. Een aanrader voor vele.

 
Schrijfster verzamelt oorlogsvragen (Redactie WO2Actueel.nl)
Onder de titel “Vragen aan oma” is schrijfster Carlijn Vis een project gestart met de bedoeling om zoveel mogelijk oorlogsvragen verzamelen. Het gaat om vragen die de naoorlogse generatie wil stellen aan de oorlogsgeneratie. De initiatiefneemster gaat vervolgens na 4 en 5 mei op zoek naar antwoorden door in gesprek te gaan met ouderen.
 

 
Vorig jaar verscheen de roman van Carlijn Vis, getiteld “Vrij spel”. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van haar oma, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zat en nu de laatste vrouwelijke Engelandvaarder is die nog leeft. “Vrij spel” (vijfde druk) is gebaseerd op haar belevenissen tijdens de oorlog. De grootmoeder van Carlijn Vis deed er acht maanden over om, grotendeels te voet, te vluchten van Amsterdam naar Londen. In Engeland trouwde ze middenin de Tweede Wereldoorlog met een van de Soldaten van Oranje.
 
“Sinds het boek verscheen,” zo legt Carlijn uit, “zeggen mensen regelmatig tegen mij dat ze ook graag hun oma of opa hadden willen interviewen over de oorlog. Dat ze nog zo veel onbeantwoorde vragen hebben over het leven in die tijd. Dit is het moment om ze te stellen. Misschien is het niet mogelijk om je eigen oma te interviewen, maar een gesprek met die van iemand anders kan ook inspirerend zijn. Nu is het moment waarop jong en oud nog met elkaar in gesprek kunnen over die tijd. Zo ontstond het idee om in de aanloop naar 4 & 5 mei die oorlogsvragen te verzamelen.”
 
Op de website www.vragenaanoma.nl en via twitter #vraagoma worden alle vragen verzameld. De naam van het project (vragenaanoma.nl) is symbolisch. Deelnemers kunnen de vraag inzenden die ze graag aan hun opa of oma (hadden) willen stellen. Ook algemene vragen over het leven tijdens de oorlog zijn toegestaan, zoals: “Werden verjaardagen gevierd tijdens WOII?”
De bedoeling van de initiatiefneemster is om een serie portretten / interviews te maken met ouderen waarbij de vragenlijst input geeft voor het gesprek.
 
Meedoen aan het project is eenvoudig. Stuur je vraag in via twitter #vraagoma of laat een reactie achter op www.vragenaanoma.nl. Iedereen die inzendt maakt kans op twee kaartjes voor de musical Soldaat van Oranje (t.w.v. 132,-).

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Drijvende concentratiekampen in de Lübecker Bocht
Tijdens het Britse bombardement op de drijvende concentratiekampen Cap Arcona en Thielbek, op 3 mei 1945, kwamen ruim 7.000 mensen om. Die ramp in de Lübecker Bocht vond plaats in de allerlaatste fase van de Tweede Wereldoorlog in Europa. De uiterst gewelddadige doodsstrijd van het naziregime bestond uit een complete chaos van Duitse achterhoedegevechten, geallieerde bombardementen en zinloze verplaatsingen van tienduizenden concentratiekampgevangenen.
 
 
 
Japanse capitulatie-ondertekening aan boord van USS Missouri
Met de ondertekening van de Japanse capitulatie-overeenkomst, die op 2 september 1945 aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri plaats vond, kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Officieel, want de Japanners hadden de strijd op 15 augustus 1945 gestaakt nadat de Sovjetunie het Land van de Rijzende Zon de oorlog had verklaard en nadat de Amerikanen twee atoombommen op Hiroshima en Nagasaki hadden afgeworpen. De capitulatie-overeenkomst was van te voren opgesteld door het Amerikaanse Departement van Oorlog en goedgekeurd door President Harry S. Truman, de vicepresident en opvolger van wijlen President Franklin Delano Roosevelt.
 
Klik hier voor het artikel

 
Recensie: Wij weten niets van hun lot (Frans van den Muijsenberg)
In 2006 verscheen van Ies Vuijsje het boek "Tegen beter weten in", waarin hij betoogde dat de aanname dat noch Joden, noch andere Nederlanders tijdens de oorlog geweten hebben van de systematische uitroeiing van de Joden op een mythe berust. Een mythe die, vooral door de historici Abel Herzberg, Jacques Presser en Lou de Jong, in stand zou zijn gehouden omdat zo het kwade geweten van zovelen kon worden ontlast. De Joden kon zo niet worden verweten dat ze zich als lammeren naar de slachtbank hadden laten voeren; de toeschouwers konden niet het verwijt krijgen dat ze niets hadden ondernomen tegen de massamoord; de koningin en regering in Londen kon men niet kwalijk nemen dat ze geen pogingen deden de Joodse onderdanen te redden en zelfs het personeel bij politie, overheid en spoorwegen dat had meegedaan aan de deportaties kon zo hooguit medewerking aan vrijheidsbeweging ten laste worden gelegd.
 

 
Volgens Vuijsje bood de "niet-geweten"-mythe dus de perfecte oplossing voor een collectief gewetensprobleem binnen de Nederlandse samenleving. In het algemeen kreeg zijn boek gunstige tot lovende recensies en werd het omschreven als een noodzakelijke correctie op de geschiedschrijving volgens Lou de Jongs "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog". Bart van der Boom laat in zijn boek eigenlijk geen spaan heel van het betoog van Vuijsje. Hij betoogt dat De Jong en anderen het wel degelijk bij het rechte eind hadden en dat het inderdaad zo is geweest dat niemand in Nederland echt notie had van de genocide die op dat moment plaatsvond.
 
Voor zijn boek heeft Van der Boom in eerste instantie 450 van de duizenden beschikbare dagboeken bekeken en daaruit een keuze gemaakt van 164 dagboeken voor nadere analyse. Deze 164 dagboeken vormen geen afspiegeling van de maatschappij. Joden zijn met 53 dagboeken oververtegenwoordigd; laag opgeleiden zijn sterk ondervertegenwoordigd. De auteur heeft er wel op gelet dat de dagboekschrijvers zoveel mogelijk ook rapporteurs zijn over hetgeen in hun directe omgeving gebeurde en over hoe tijdgenoten op gebeurtenissen en personen reageerden. Op basis van een nauwkeurige analyse komt hij tot de eindconclusie dat er grote onwetendheid was over wat de gedeporteerden op hun plaats van aankomst te wachten stond Het is die onwetendheid die moet dienen als sleutel om het gedrag te verklaren van zowel Joden als omstanders.

 
Verwacht in mei: Wereld in Oorlog #33 (Redactie Go2War2.nl)
Begin mei wordt de nieuwe editie van het magazine Wereld in Oorlog verwacht. Daarin opgenomen zijn twee artikelen van auteurs van Go2War2.nl.
 
Pieter Schlebaum schreef een artikel over Wing Commander Guy Gibson. “Een man geboren voor oorlog, maar ook geboren om te sneuvelen in de oorlog. Een man van grote moed, inspiratie en leiderschap.” Het waren deze woorden die Barnes Wallis, de uitvinder van de stuiterbom, gebruikte om hem omschrijven. Deze maand is het precies 70 jaar geleden dat de RAF de belangrijke Möhne, Sorpe- en Ederdammen kapot bombardeerde. Wing Commander Gibson leidde deze belangrijke bombardementsvlucht.
 
De Koninklijke Marine en de strijd in Rotterdam op 10 mei 1940 is het onderwerp van het artikel van Peter Kimenai. In de vroege ochtend van 10 mei 1940 mengde de Koninklijke Marine zich in Rotterdam in de strijd om de Maasbruggen. Alhoewel de gedurfde en moedige inbreng van enkele Nederlandse oorlogsschepen deze strijd in eerste instantie gunstig leek te beïnvloeden, keerde het
tij al snel en verloor de marine nog diezelfde middag één van haar acht kostbare torpedobootjagers. Landmachtsoldaten, mariniers en vlootpersoneel hielden op de noordelijke oever van de Nieuwe Maas stand tot de algehele capitulatie op 14 mei.
 
STIWOT verzorgde ook weer de rubriek Korte Berichten. Verder in dit nummer bijdragen over de samenwerking tussen de Russen en de Fransen tijdens de Eerste Wereldoorlog, Hitler en de Volkenbond, het nazi-guerrillanetwerk Werwolf en Nederlandse oorlogsonderscheidingen. Ook bevat het magazine weer boekbesprekingen en columns van Evertjan van Roekel en H.J.A. Hofland.
 
Bezoek de nieuwe website op www.wereldinoorlog.com, volg WIO op Twitter, 'like' de Facebookpage of wordt lid van de actieve LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.


Verhoor Ohlendorf op Go2War2.nl (Redactie Go2war2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Otto Ohlendorf. Hij was SS-Gruppenführer en Generalleutnant der Polizei, bevelhebber van Einsatzgruppe D en chef van de afdeling binnenland van de Sicherheitsdienst. Hij werd opgeroepen als getuige en stond later zelf terecht tijdens het Einsatzgruppen-proces dat plaatsvond van 15 september 1947 tot 10 april 1948. Hieronder wordt hij ondervraagd over de opdracht van de Einsatzgruppen in de Sovjet-Unie en de betrokkenheid van de Wehrmacht.
 
KOL. AMEN: Wat was de officiële taak van de Einsatzgruppen met betrekking tot Joden en Communistische commissarissen?
OHLENDORF: Over de kwestie van Joden en Communistische commissarissen werd aan de leiders van de Einsatzgruppen en Einsatzkommandos voor vertrek mondelinge aanwijzingen gegeven.
KOL. AMEN: Hoe luidden uw aanwijzingen betreffende Joden en Communistische functionarissen?
OHLENDORF: Er was een aanwijzing gegeven dat in het operatiegebied van de Einsatzgruppen op Russisch grondgebied de Joden moesten worden geliquideerd, net als de politieke commissarissen van de Sovjets.
KOL. AMEN: Als u het woord “liquideren” gebruikt, bedoelt u doden?
OHLENDORF: Daarmee bedoel ik doden.
KOL. AMEN: Hebt u voor het begin van de Russisiche veldtocht deelgenomen aan een conferentie in Pretz?
OHLENDORF: Ja. Dat was de werkbespreking waarin de Einsatzgruppen en Einsatzkommandos hun doelen werden aangewezen en de desbetreffende bevelen werden gegeven.
KOL. AMEN: Wie was bij deze bespreking aanwezig?
OHLENDORF: De hoofden van de Einsatzgruppen en van de Einsatzkommandos waren aanwezig en namens het RSHA Streckenbach die de bevelen van Heydrich en Himmler overbracht.
KOL. AMEN: Hoe luidden die bevelen?
OHLENDORF: Het waren de algemene bevelen die de SIPO en de SD gewoonlijk al hadden en bovendien het bevel tot liquidatie dat ik daarnet al noemde.
KOL. AMEN: En wanneer ongeveer vond deze bespreking plaats?
OHLENDORF: Ongeveer drie of vier dagen voor vertrek.
KOL. AMEN: U hebt dus voor vertrek naar Russisch gebied tijdens deze bespreking bevel gekregen, naast de reguliere taken van de SIPO en de SD de Joden en communistische functionarissen uit te roeien; klopt dat?
OHLENDORF: Jawel.
KOL. AMEN: Hebt u ooit een persoonlijk onderhoud met Himmler gehad, dat betrekking had op een mededeling van Himmler aan de bevelhebbers van de Legergroepen en legers en dat deze speciale taak betrof?
OHLENDORF: Jawel. Himmler heeft mij gezegd dat voor het begin van de Russische veldtocht, Hitler in een bespreking met de bevelhebbers van de Heeresgruppen en de Armeechefs – niet de Armeechefs – de opperbevelhebbers deze opdracht heeft meegedeeld en de opperbevelhebbers heeft opgedragen, de daarvoor noodzakelijke ondersteuning te verzekeren.
KOL. AMEN: U kunt dus getuigen dat de chefs van de Heeresgruppen en de Armeen op dezelfde manier over dit bevel tot liquidatie van Joden en Sovjet functionarissen waren ingelicht?
OHLENDORF: Ik geloof dat het in deze vorm niet juist is. Ze hadden geen bevel tot liquidatie maar de liquidatie was door Himmler ter uitvoering overgedragen. Omdat de liquidaties echter binnen het operatiegebied van de Heeresgruppe, respectievelijk de Armee plaatsvonden werd de Armeen bevolen ondersteuning te leveren. Afgezien daarvan dat zonder dit bevel aan het leger de Einsatzgruppen in die zin niet aan hun werk hadden kunnen beginnen.
KOL. AMEN: Had u anders nog besprekingen met Himmler met betrekking tot dit bevel?
OHLENDORF: Jawel. Laat in de zomer van 1941 was Himmler in Nikolajev. Hij liet de leiders en manschappen van de Einsatzkommandos aantreden en herhaalde voor hen het bevel tot liquidatie met de opmerking dat leiders en manschappen die bij deze liquidaties betrokken waren, geen enkele persoonlijke en eigen verantwoording voor het uitvoeren van dit bevel droegen. De verantwoordelijkheid droeg hij alleen samen met de Führer.
KOL. AMEN: En u hoorde zelf hoe dat werd gezegd?
OHLENDORF: Jawel.
KOL. AMEN: Weet u of de opdrachten van de Einsatzgruppe bij de bevelhebber van de legergroepen bekend waren?
OHLENDORF: Dit bevel en de uitvoering ervan was aan de Opperbevelhebber van het leger bekend.
KOL. AMEN: Hoe weet u dat?
OHLENDORF: Uit besprekingen met het leger en uit aanwijzingen die door het leger met betrekking tot de uitvoering ervan werden gegeven.
KOL. AMEN: Was de taak van de Einsatzgruppen en de overeenkomst tussen OKW, OKH en RSHA bekend bij de andere leiders van het RSHA?
OHLENDORF: Tenminste een deel van de leiders wist het omdat een deel van de leiders in de loop der tijd ook actief was in de Einsatzgruppen en de Einsatzkommandos. Overigens wisten de leiders die zich met de organisatie en juridische kwesties bezig moesten houden het ook.
KOL. AMEN: Kwamen de meeste leiders niet van het RSHA?
OHLENDORF: Welke leiders?
KOL. AMEN: Van de Einsatzgruppen?
OHLENDORF: Dat kun je niet zegen. De leiders van de Einsatzgruppen en Einsatzkommandos kwamen uit het hele Reich.
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 4e editie
  april 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.