Overzicht:

WW2Awards.com wil jouw verzameling online
Liberty Park en Odin Books slaan handen ineen
Medewerker onder de loep
Bijdrage Shell VrijwilligersFonds
STIWOT Quizzen
(Foto)reportage's stromen binnen
 


WW2Awards.com wil jouw verzameling online (Wilco Vermeer)
De handel in Soldbücher, Wehrpassen, brieven met gegevens over onderscheidingen, toekennings- en bezitsdocumenten van diverse landen floreert enorm. Wanneer we de verhandelingen op de diverse verkoopsites bezien, dan moeten vele verzamelaars in het bezit zijn van vele stukken pure historie. Voor de medewerkers van de website www.ww2awards.com is de informatie die op al dit soort documenten voorkomt, van onschatbare waarde.

Langs deze weg willen wij dan ook een ieder die dit soort informatie bezit oproepen om ons deze informatie toe te zenden. Dat kan online via de diverse input mogelijkheden op de website, maar ook per email naar onze medewerkers of via ons contactformulier. Het enige wat we verlangen is een scan van de documenten ter “bewijs”. Dit is nodig om in discussiegevallen deze documenten als bewijsvoering te kunnen aandragen. De afbeeldingen zullen alleen worden gebruikt als archiefmateriaal en voor eventueel historisch onderzoek. Ook foto’s van personen die al in de database staan zijn welkom. Bij iedere afbeelding of iedere gebruikte informatie zal de naam van de “aangever/inzender” bij de bronvermelding worden genoemd.

Mocht je ons informatie of anderszins willen toezenden per post dan is dat ook mogelijk en wel naar:

STIWOT
t.n.v. Project WW2Awards.com
Postbus 148
6680 AC Bemmel
Nederland


Liberty Park en Odin Books slaan de handen ineen (Odin Books)
Een bekende naam op het gebied van gespecialiseerde boeken over de Tweede Wereldoorlog is Odin Books. Ze verkopen sinds enkele jaren voornamelijk via www.wo2shop.nl zowel Engelstalige als Nederlandstalige boeken. Vanaf zaterdag 2 juni heeft Liberty Park uit Overloon de verkoop van boeken overgenomen van Odin Books.

Hiermee wordt de museumwinkel in Overloon sterk uitgebreid wat betreft het assortiment boeken. Het gaat hierbij om een kleine 1000 titels van verschillende binnenlandse en buitenlandse uitgevers met daaronder zeer bekende namen als: Osprey, Histoire & Collections, Schiffer, Concord, After the Battle, Fedorowicz en Stackpole Books.

Naast de museumwinkel zal Liberty Park de boeken ook via het internet aanbieden op www.wo2shop.nl, waar alle boeken online zijn te bestellen. 


 
Medewerker onder de loep (Redactie)

Naam: Frank Meijerink
E-mailadres: frankmeijerink@gmail.com

Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
In eerste instantie via de website Go2War2.nl. Vervolgens ben ik een tijd op het forum actief geweest en sinds een tijdje ben ik moderator voor het STIWOT Forum.

Wat doe je zoal voor STIWOT?
Moderaten dus, maar als ik tijd heb schrijf ik ook recensies en stukken voor Go2War2.nl. Helaas heb ik buiten mijn vakanties niet zo heel veel tijd.

Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Nog niet zo lang: sinds december afgelopen jaar of januari van dit jaar. Ik weet het al niet eens precies meer.

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat wisselt heel erg. Ten eerste hangt dat af van de tijd die ik er voor heb en ten tweede van de nabijheid van een computer. Ik studeer aan de Kunstacademie en als gevolg daarvan breng ik veel tijd in mijn atelier door. Ik probeer in ieder geval elke dag een paar keer te kijken hoe het gaat op het STIWOT Forum en of iedereen zich nog een beetje netjes gedraagt. ;-).

Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Zonder twijfel de Battlefield Tour! Erg leuk om eens de gezichten achter de screennames te zien. Het was ook nog eens een hele interessante en leerzame dag. Verder vond ik het een hele eer om gevraagd te worden als moderator.

Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Ik denk dat dat toch wel Egbert en Kevin zijn.

Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Zo veel mogelijk lezen en proberen mijn fascinatie voor de Tweede Wereldoorlog in al haar facetten terug te brengen in mijn schilderijen en ruimtelijk werk. Verder ben ik met onderzoek naar Kamp Erika in Ommen en haar bewakers bezig. Uiteraard probeer ik ook mijn vriendin en dochter zo veel mogelijk op sleeptouw te nemen naar musea, monumenten en dergelijke.

Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik woon dus samen met mijn vriendin Corine en dochter Lois en ik studeer aan de Kunstacademie in Zwolle. Na de zomervakantie zit ik in mijn derde studiejaar in de richting autonoom. Dit houdt in dat ik ‘vrij’ werk maak. Ik schilder zelf veel en ben daarnaast ook bezig met ruimtelijk werk en video-installaties. In mijn werk ben ik op zoek naar het grensvlak tussen figuratief (een verhaal vertellen) en abstractie. Verder bezoek ik natuurlijk veel kunstmusea. Een andere grote passie is muziek. Concerten staan ook, zo vaak als een klein kindje in je leven het toe laat, op de agenda.

Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
De menselijke factor: hoe een leven kan verdrinken in een kolkende geschiedenis vol geweld en leed, maar ook hoe hij of zij daar invloed op uit kan oefenen. Verder is mijn interesse voor de Duitse zijde en collaboratie het grootst en dan met name tijdens de ineenstorting van het Derde Rijk.

Wat vind je omgeving van je hobby?
Mijn vriendin interesseert zich ook voor de Tweede Wereldoorlog, dus dat zit wel goed, maar daarbuiten krijg ik wisselende reacties. Als ik zeg dat ik een boek over de Waffen-SS lees, zijn er veel mensen die dat niet begrijpen. De gedachte dat je iets ‘fouts’ (om het zo maar even te benoemen) objectief kunt bestuderen komt vaak pas na enige uitleg van mijn kant op. Andere mensen reageren positief als ze zien dat een jonger iemand zich oprecht interesseert voor deze periode in de wereldgeschiedenis.

Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Jeetje, er staan er heel wat onder mijn favorieten, te veel om op te noemen, maar ik denk dat dat ‘Third Reich in Ruins’ of ‘Nederlanders in de Waffen-SS’ is. Dit zijn niet de sites die ik het vaakst bezoek, maar wel die me heel erg aanspreken. De eerste vanwege de gigantische moeite die er voor gedaan is om alle plekken te bezoeken en de tweede omdat het erg aansluit bij mijn interesse. Sites als ‘Achtung Panzer’ en ‘Axis History Factbook’ zijn ook goed. Om eerlijk te zijn lees ik veel van Go2War2.nl: ik kijk elke dag even of er nog een nieuw artikel is verschenen.

Op welke dag in de week is het even geen wo2?
Als ik het druk heb voor school of als mijn vriendin jarig is ;-).

Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Te veel om op te noemen, maar in ieder geval de Ardennen, Dora-Mittelbau, Berchtesgaden (en de Obersalzberg) en één van de vernietigingskampen.

Wil je nog wat kwijt?
Dat ik het leuk vind dat ik hier voor gevraagd ben en dat we een leuk groep mensen bij elkaar hebben!
 

 
Bijdrage Shell VrijwilligersFonds (Redactie)

Dankzij Dennis Notenboom mochten wij een bijdrage van het Shell VrijwilligersFonds ontvangen:

Het Shell VrijwilligersFonds
Op vrijwilligers kun je bouwen. Hun inspanningen voor verenigingen, instellingen en stichtingen zijn goud waard. Eén van uw vrijwilligers werkt bij Shell in Nederland. Dat waardeert Shell zeer. Want juist maatschappelijke en sociale inzet maakt onze medewerkers completer en meer betrokken. Het Shell VrijwilligersFonds doet donaties aan instellingen waar medewerkers van Shell als vrijwilliger actief zijn. Ook STIWOT helpen we graag.


Invest in Scoial Energy!
 

STIWOT Quizzen (Auke de Vlieger)
De eerste tussenstand van quiz 19 op 17 juni 2007:

quizgegevens:
Hoogste score: 22
Aantal vragen: 25
Aantal inzendingen: 12

scores:
1 persoon had 22 vragen goed.
1 persoon had 21 vragen goed.
2 personen hadden 19 vragen goed.
1 persoon had 17 vragen goed.
1 persoon had 11 vragen goed.
2 personen hadden 8 vragen goed.
2 personen hadden 7 vragen goed.
1 persoon had 6 vragen goed.
1 persoon heeft 5 vragen goed.

Het aantal deelnemers is nog vrij laag, en wij zijn benieuwd waarom u nog niet heeft meegedaan. Laat ons daarom alstublieft uw mening weten via onze poll op Go2War2.nl! U kunt nog deelnemen aan Quiz Nr. 19 tot en met zaterdag 31 juli 2007. Veel succes!


(Foto)reportage's stromen binnen (Barry van Veen)
De oproep aangaande (foto)reportage's in de vorige STIWOT Nieuwsbrief was zeker niet aan dovemansoren gericht. Al vrij snel na het uitkomen van de nieuwsbrief mocht STIWOT de eerse reportage van Sebastiaan Vonk ontvangen:
- Memorial Day 2007

Ook de fotoreportage van Patrick Janssens van zijn bezoek aan Compiègne is zeker de moeite waard:
- Compiègne

En als laatste staat na lang zwoegen dan eindelijk de reportage van de laatste STIWOT Battlefield Tour online:
- Margraten en Eben Emael

Iedereen bedankt voor het inzenden van zijn of haar reportage! Misschien vinden meer mensen het leuk af en toe eens een (foto)reportage te schrijven? Wij van STIWOT hopen het want wij staan hier altijd voor open. Stuur ze dus maar in naar barry[at]stiwot.nl.

STIWOT Nieuwsbrief
7de jaargang, 2e editie
  juni 2007De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.