Overzicht:
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940"
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
- Go2War2.nl geeft korting op "Kinderen van Theresienstadt"
- Quizmedewerker gezocht voor Go2War2.nl
- Wereld in Oorlog #32 verschenen
- Medewerker onder de loep
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem en Oosterbeek"
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Einsatzgruppen stonden aan de basis van de Holocaust
- Verhoor Hans Lammers op Go2War2.nl 


 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zaterdag 25 mei 2013 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Grebbelinie. Meer dan 70 jaar geleden zette het Nederlands Veldleger zich hier schrap voor de Duitse invasie. Honderden kazematten en kilometers aan gevechtsopstellingen en loopgraven verrezen in de Grebbelinie. In mei 1940 bood de linie echter nog te weinig diepte voor een langdurige verdediging. De Grebbelinie zou slechts enkele dagen stand houden...

Deze Battlefield Tour is ook in 2012 georganiseerd, klik hier voor enkele reacties van de deelnemers.

  

Tijdens deze Battlefield Tour bezoeken we onder begeleiding van een deskundige gids verschillende locaties die van belang zijn geweest tijdens de strijd om de Grebbelinie. In de noordelijke sector is dit de dit jaar compleet herstelde Asschatterkade. Hier krijgen we niet alleen uitleg over de werking van de Grebbelinie maar luisteren we ook naar de heldhaftige verhalen van de Nederlandse huzaren die opereerden in het voorterrein van de linie.

Tussen Scherpenzeel en Woudenberg bezoeken we Hoeve "De Beek" waar we de expositie van de Stichting "Grebbelinie in het vizier" bekijken en de verzorgde lunch zullen gebruiken. Op de liniedijk bij Scherpenzeel focussen we ons vervolgens op de divisieaanval van de Duitse 227e Divisie. Met de grootste aanval die het Duitse leger tot dan toe in Nederland had uitgevoerd wilde men een onherstelbare bres in de Grebbelinie slaan. De Nederlanders hielden echter stand.

Vervolgens verplaatsen we ons naar Rhenen waar we stil zullen staan bij het "Epos van de Grebbeberg". Hier brak het Duitse leger door. Maar niet zonder slag of stoot. Zoals Majoor Landzaat zei: "Ik ben aangewezen om den Grebbeberg te verdedigen; wij doen dit tot den laatsten man en den laatsten kogel"
 
 
 
Deze STIWOT Reizen Battlefield Tour zal plaatsvinden op zaterdag 25 mei 2013. We vertrekken om 10.00 uur vanaf NS Station Veenendaal - De Klomp. De verplaatsingen zullen plaatsvinden in een luxe touringcar. Afsluiting is rond 17:00 uur op NS Station Veenendaal - De Klomp.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!


Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Michael Wittmann, Koningin Wilhelmina, Albert Speer, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, het bombardement op Dresden, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Luger P08 en de conferentie van Jalta. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Nadere informatie of aanmelding: Projectleider Kevin Prenger (kevin@go2war2.nl)

 
Go2War2.nl geeft korting op “Kinderen van Theresienstadt” (Redactie Go2War2.nl)
Binnenkort wordt het boek Kinderen van Theresienstadt gerecenseerd op Go2War2.nl. Amper 100 van de circa 15.000 kinderen overleefden het kamp/getto. Vandaag zijn er nog een tiental in leven, waarvan de meesten oorspronkelijk uit Nederland komen. Herman Vandormael sprak met de overlevenden.
 

 
Go2war2.nl geeft u in samenwerking met Uitgeverij Lannoo € 4,00 korting* op de aankoop van dit boek. In plaats van € 22,99 betaalt u nu € 18,99 (+ € 2,50 verzendkosten). Bestellen en betalen kan eenvoudig online. Surf hiervoor naar: www.lannooshop.com/go2war2
 
*De korting: (1) is enkel geldig via de webshop van de uitgeverij en dus niet in de reguliere boekhandel; (2) wordt verrekend nadat u het boek in de webshop hebt toegevoegd aan uw winkelmandje; (3) geldt enkel indien u gebruik maakt van bovenstaande actie-url en dit (4) zolang de voorraad strekt.

 
Quizmedewerker gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Om het team van quizsamenstellers te versterken zijn we op zoek naar een gemotiveerde quizmedewerker. De Go2War2 Quiz, met voor de winnaar altijd een mooie prijs, wordt al acht jaar lang samengesteld. Het quizteam stelt eens per vier maanden een quiz samen van 25 vragen over de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling om iedere keer een afwisselende, interessante en uitdagende quiz te maken, met niet al te moeilijke, maar ook niet al te makkelijke vragen. Onderschat dit niet; je bent maar drie maal per jaar met deze taak bezig, maar het is wel de bedoeling dat er geen twijfel kan ontstaan over wat het juiste antwoord is, wat dus enig onderzoek vereist. Tevens is het de bedoeling dat andermans vragen telkens kritisch nagekeken worden.
 
Functie-vereisten:
• Een uitstekende beheersing van de Nederlandse taal
• De leeftijd van 16 jaar en ouder
• Redelijke kennis over de Tweede Wereldoorlog
• Een zekere mate van zelfstandigheid
• Goed te bereiken via e-mail
 
Medewerkers verrichten hun werkzaamheden op vrijwillige basis.
 
Nadere informatie of aanmelding: Projectleider Kevin Prenger (kevin@go2war2.nl)

 
Wereld in Oorlog #32 verschenen (Redactie Nieuwsbrief)
Deze maand verscheen de nieuwste editie van het magazine Wereld in Oorlog (nr. 32). Met trots presenteert WIO daarin de eerste column van WIO-lezer Henk J.A. Hofland, onder de titel ‘Hoflands Oorlog’.

De in 1927 in Rotterdam geboren Hofland groeide op tussen de puinhopen van een kapot gebombardeerde stad. Hij is de éminence grise van de vaderlandse journalistiek en actief sinds de jaren ’50 voor diverse media, waaronder ‘NRC’, ‘De Groene Amsterdammer’ en diverse omroepen.Met zijn komst wordt, na bijna 20 afleveringen, de reeks ‘Oorlogsmysteries’ van Tomas Ross beëindigd.
 


Naast de vaste rubrieken staan in deze aflevering de volgende artikelen:
- De Black Tom aanslag van Edwin Ruis over sabotageacties en bomaanslagen, die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de V.S. werden gepleegd door de Duitse geheime dienst, in de jaren voor de Amerikaanse oorlogsdeelname.
- De Wolfschanze van WIO-columnist Evertjan van Roekel. Hij bezocht de ruïnes van Hitlers oostelijke hoofdkwartier in de bossen van Oost-Pruisen en doet verslag in woord en beeld.
- Hitlers vlucht naar Argentinië, waarin Martijn Steenbergen de beweringen fileert van de auteurs van ‘Grey Wolf’. In dit onlangs vertaalde boek wordt serieus betoogd dat Hitler is ontsnapt en samen met Eva en Blondi van zijn oude dag heeft genoten tot zijn dood in 1962.
- Ook Gij behoort bij ons door Alex Dekker, die naar aanleiding van zijn gelijknamige boek een tipje van de sluier oplicht rond de NSKK, het vrachtwagenkorps van de NSDAP, waarin maar liefst circa 10.000 Nederlanders vrijwillig dienden. Een weinig bekende episode uit onze oorlogsgeschiedenis.
- Europa’s laatste slagveld van Max van der Schriek over de op Texel gelegerde Georgische soldaten, die tegen de Duitsers in opstand kwamen in de nacht van 5 op 6 april 1945.

De WIO nieuwsbrief is enige tijd uit de roulatie geweest, maar de uitgever verwacht binnenkort weer een nieuwsbrief te kunnen versturen.

Bezoek de nieuwe website op www.wereldinoorlog.com, volg WIO op Twitter, 'like' de Facebookpage of wordt lid van de actieve LinkedIn-groep, waar u relevante links kunt delen met andere lezers of met elkaar in gesprek kunt gaan.

 
Medewerker onder de loep
Naam: Bert Deelman, leeftijd 64 jaar, woonachtig in Hoogkerk (Groningen).
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Ik lees regelmatig een boek over WO2. Ook op vakantie naar Normandië kom je veel dingen tegen die aan WO2 herinneren. Je komt dan wel eens iets tegen waarvan je zegt dat wil ik eens verder uitzoeken. Via internet kom je dan een heleboel tegen. Zo ook de website van STIWOT. Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en al gauw raak je besmet met het virus. Na eerst wat informatie opgevraagd te hebben stond mijn keuze vast: ik ga iets doen voor STIWOT.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik maak fotoreportages voor TracesOfWar en WW2Awards en lever af en toen een nieuwsitem aan voor WO2Actueel. Vervelend is wel dat ik de internetkrant lees en artikelen niet te kopiëren zijn.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Oei, volgens mij was het in november 2011?
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Hangt een beetje van de periode af, soms ben ik 2 dagen op pad om te fotograferen en dan ’s avonds nog items uitwerken. Soms een hele dag achter de pc, inventariseren wat al op de site staat en wat niet, in Friesland zijn nog 230 items op te sporen.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Dat zijn meerdere dingen. Het item over het onderduikadres in Bedum van Joodse mensen. Het persoonlijk contact met de bewoners, het verhaal wat er achter zit. Het beeld van de kindertransporten in Hoek van Holland. Fotoreportage over boekpresentatie van George den Boon (de jongste van de 18 doden (Geuzenverzet)), het boek geschreven door mijn zwager Peter de Knegt.
 
Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Met Fedor en Wilco, maar dan wel per mail.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Bezoek af en toe een museum, tentoonstelling, lezen, video of film  kijken.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben van het bouwjaar 1948 en zit sinds september 2006 in de VUT, heb 40 jaar gewerkt en mocht er als een van de laatste medewerkers met een regeling uit. Heb bij een zorgverzekeraar (zoals dat nu heet) gewerkt in de buitendienst in verschillende functies.
Verder maak ik voor GasTerra Flames (Basketball) videoverslagen van uitwedstrijden voor de coach om te evalueren. Ik ben als vrijwilliger werkzaam bij Topsport Noord Nederland (organisator van o.a. De 4Mijl van Groningen) en houdt mij bezig met logistieke zaken.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Met hoofdletters: HET VERZET. Wat hebben deze mensen geleden en gestreden voor onze vrijheid! Mijn vader was van 1919 en had ook in het verzet kunnen zitten. Helaas leeft hij niet meer, maar had hem graag nog een aantal vragen willen stellen. Heb begrepen dat hij voor de Arbeidseinsatz in Hamburg zat en een kleine rol had binnen de BS.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
Het blijft een beladen onderwerp, maar maakt mensen wel nieuwsgierig. Mijn vrouw vindt het prima, loop ik haar ook niet in de weg.
 
Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Op dagen dat de andere hobby’s de nodige aandacht vragen. Ik heb dan ook geen vast patroon om dingen te doen.
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Heb tijdens een vakantie Auschwitz I en II bezocht. Wil t.z.t. nog wel eens naar andere kampen.
 
Wil je nog wat kwijt?
Nee, zou het zo even niet weten.

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem en Oosterbeek" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zondag 28 april 2013 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de gevechtsterreinen van de "Slag om Arnhem". Tijdens deze Battlefield Tour krijgt u meer inzicht in de gevechten die in september 1944 in Arnhem en Oosterbeek plaatsvonden. We treden hierbij in de voetsporen van de Britse 1st Airborne Division tijdens de grootste luchtlandingsoperatie tot dat moment. Van de luchtlandingen tot de aanval op de brug in Arnhem en van de perimeter in Oosterbeek tot de terugtocht over de Rijn.
 
  
 
We beginnen de dag om 10.00 uur voor de ingang van het Airborne Museum 'Hartenstein' met een korte uiteenzetting van de "Slag om Arnhem" en de rol van Oosterbeek daarin. Vanaf de trappen van Hartenstein, waarop de kogelinslagen nog te zien zijn, lopen we vervolgens de tuin van de villa in om te starten met een perimeter wandeling.

Tijdens deze perimeter wandeling zullen de gevechten in en rondom de perimeter behandeld worden aan de hand van ooggetuigenverslagen van zowel Britse als Duitse soldaten. Aan het eind van de wandeling komen we langs restaurant Schoonoord, tijdens de gevechten ingericht als noodhospitaal van de 1st Airborne Division. Op deze historische locatie zullen we gebruik maken van een compleet verzorgde lunch.

Na de lunch zullen we de Battlefield Tour per bus voortzetten. Vanuit Oosterbeek rijden we naar de luchtlandingsterreinen ten westen van Wolfheze. Daarna volgen we de route van het 2nd Parachute Battalion van overste John Frost, die de brug in Arnhem uiteindelijk wist te bereiken. Langs deze route doen we onder meer de Westerbouwing aan, waar we een prachtig uitzicht richting de Betuwe hebben en bij goed weer zelfs Nijmegen duidelijk zichtbaar is. We vervolgen onze route richting Arnhem via het St. Elisabeth Gasthuis, waar de luchtlandingstroepen een laatste poging ondernamen de manschappen bij de brug te bereiken. Bij de brug in Arnhem aangekomen is er de mogelijkheid een kort bezoek te brengen aan het Informatiecentrum Slag om Arnhem.
 
   
 
We vervolgen onze route terug richting Oosterbeek, waar we zullen afsluiten met een bezoek aan de Commonwealth War Cemetery Arnhem Oosterbeek. De laatste rustplaats van vele honderden van de luchtlandingstroepen die tijdens de gevechten in september 1944 het leven lieten. Aansluitend rijden we weer terug richting het museum in Oosterbeek, waar u weer bij uw auto wordt afgezet.
 
LET OP: Voor deze Battlefield Tour is het maximum aantal deelnemers op dit moment reeds bereikt, inschrijven op de reservelijst is nog wel mogelijk. Hiervoor gaat u naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Charles de Gaulle
Hij was één van de weinige Franse militairen die na de capitulatie van Frankrijk de moed niet opgaf. Hij besloot aanvankelijk met slechts een paar volgelingen de strijd voort te zetten vanuit Engeland. Hij kreeg later echter meer steun en als leider van de Vrije Fransen wist hij het koloniale rijk te bevrijden van het Vichy-regime en positioneerde hij Frankrijk als één van de grote(re) geallieerde mogendheden.
 Na de oorlog werd hij president van Frankrijk en slaagde hij erin om een bijna-burgeroorlog te voorkomen. Er werden meerdere aanslagen op zijn leven gepleegd. Hij stierf in 1970 echter een natuurlijke dood. Hij werd door het Franse volk verkozen tot grootste Fransman aller tijden. Zijn naam: Charles de Gaulle.
 
 
 
Amerikaanse slagschepen van de Iowa-klasse
De Amerikaanse slagschepen van de Iowa-klasse, USS Iowa, USS New Jersey, USS Missouri en USS Wisconsin, waren de opvolgers van de South Dakota-klasse en de laatste klasse slagschepen die voor de US Navy gebouwd werd. Het ontwerp kwam voort uit de wens van de Amerikaanse marine om een snelle klasse slagschepen te bouwen met een standaard waterverplaatsing van 45.000 ton. De interesse voor deze specifieke waterverplaatsing werd in 1937 aangewakkerd door de mogelijkheid dat Japan de afspraken van het Tweede Vlootverdrag van Londen, dat op 25 maart 1936 ondertekend werd door de maritieme grootheden, Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk en Italië, niet na zou komen.
 
 
 
Amerikaanse slagkruisers van de Alaska-klasse
Het idee van de US Navy om slagkruisers te bouwen kwam begin jaren `30 voort als antwoord op de Duitse Schwere Kreuzer van de Deutschland-klasse. De Deutschland, in 1940 omgedoopt in Lützow, Admiral Graf Spee en Admiral Scheer werden door een Britse journalist vestzakslagschepen genoemd, maar de Kriegsmarine sprak over Panzerschiffe en classificeerde de drie schepen later als zware kruisers. Met een standaard waterverplaatsing van 12.000 ton, een maximale snelheid van 28 knopen en een primaire bewapening van zes 28cm kanonnen waren de schepen van de Deutschland-klasse dat ook. Het Bureau of Construction and Repair kwam echter voorlopig nog niet tot ontwerpen in die richting.
 
 
 
KV-2
De KV-2 ('KV II') was een Russische zware artillerietank uit de Tweede Wereldoorlog. Het was een tank met een zware houwitser, gebouwd op het onderstel van de KV-1 tank. De tank werd ingezet tussen 1940 en 1941. Net als de KV-1 tank is de KV-2 vernoemd naar de Sovjet-volkscommissaris van Defensie: Kliment E. Voroshilov.
 
 
 
Beleg van Breslau
Het beleg van Breslau (het huidige Poolse Wroclaw) duurde maar liefst tachtig dagen en werd uitgevochten tussen het Sovjet 6e Leger en het garnizoen van de Festung Breslau. Uiteindelijk zou het Rode Leger er niet in slagen om Breslau daadwerkelijk te veroveren, maar Kommandant der Festung General der Infanterie Hermann Niehoff capituleerde op 6 mei 1945 en droeg de stad aan de Sovjets over. Het beleg van Breslau is de geschiedenis ingegaan als één van de bloedigste slagen uit de Tweede Wereldoorlog, met vele duizenden slachtoffers aan beide zijden. Velen vergelijken de gevechten om en in Breslau met die van Stalingrad.
 
 
 
Tip: via Twitter en Facebook blijft u dagelijks op de hoogte van de nieuwste artikelen en recensies op Go2War2.nl.

 
Einsatzgruppen stonden aan de basis van de Holocaust (Kevin Prenger)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door nazi-Duitsland circa zes miljoen Joden vermoord. Hoewel de gaskamers van Auschwitz-Birkenau, Sobibor en andere vernietigingskampen een bepalende rol speelden bij het uitroeiingsprogramma was de massamoord al begonnen voordat deze vernietigingscentra bestonden. Tijdens operatie Barbarossa, de Duitse inval in de Sovjet-Unie in juni 1941, werden troepen van de Wehrmacht gevolgd door vier zogenoemde Einsatzgruppen, speciale bewapende eenheden van de SS die officieel belast waren met politie- en veiligheidstaken in de militaire bezettingszone.

Foto genomen tijdens een executie van Joden uit Kiev (Oekraïne) in de buurt van Ivangorod in 1942.

Deze zich snel verplaatsende teams voerden overal waar ze kwamen arrestaties en massa-executies uit, waarvan behalve Joden ook communisten, zigeuners en psychiatrische patiënten het slachtoffer werden. Tijdens de nazibezetting van de Sovjet-Unie werden, afgezien van de slachtoffers van de massavernietiging in de kampen, meer dan 1 miljoen Sovjet-Joden gedood, voornamelijk door kogels. Veel van deze executies werden uitgevoerd door de Einsatzgruppen, geholpen door lokale collaborateurs.

In vergelijking met de uitroeiing van de Joden in de gaskamers heeft de massamoord op de Joden in de Sovjet-Unie door de Einsatzgruppen en mededaders nooit veel aandacht gekregen van het grote publiek. Het is vernietigingskamp Auschwitz dat symbool is geworden van de Holocaust en de namen van moordlocaties zoals Rumbula, Kamenets-Podolski, Babi Jar en Bikernieki zijn bij het grote publiek onbekend. Een verklaring daarvoor is ten eerste dat de slachtoffers van de Einsatzgruppen hoofdzakelijk Sovjet-Joden waren en niet, zoals in Auschwitz, West-Europese Joden. De slachtoffers zijn voor het westerse publiek anoniem, hun verleden en cultuur onbekend. Ten tweede vonden de massa-executies plaats ver buiten de westerse invloedssfeer, na de oorlog verhuld achter het IJzeren Gordijn. Tijdens de Koude Oorlog werd westerse historici de toegang tot Sovjetarchieven ontzegd en pas na de val van de Sovjet-Unie in 1991 waren zij in staat lokaal onderzoek uit te voeren. Eerder onderzoek door Sovjetautoriteiten was vertroebeld door politieke opportuniteit. Bij massagraven werden pompeuze monumenten neergezet die memoreerden aan de Sovjetburgers die het slachtoffer werden van “het fascisme”, maar Joden bleven ongenoemd.

Nadat het IJzeren Gordijn was gevallen en voormalige Sovjetstaten veranderden in prille democratieën, werd op steeds meer plaatsen het lot van de Joden voor het voetlicht gebracht. In 1991 werd er bij het ravijn Babi Jar in Kiev met toestemming van de Oekraïense autoriteiten een monument geplaatst ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de massamoord die hier vijftig jaar eerder plaatsvond. Het eerdere monument dat hier sinds 1976 stond, herdacht enkel Sovjetburgers in het algemeen en krijgsgevangenen die het slachtoffer waren geworden van de nazibezetting. In de Baltische staten duurde het nog tot de eenentwintigste eeuw voordat het lot van de Joden officieel erkend werd. In nationalistische kring werd en wordt hier de Duitse inval vaak beschouwd als een bevrijding van de Sovjetbezetting. De verregaande collaboratie van landgenoten met de Duitsers en de deelname aan de genocide op de Joden blijven gevoelige punten. In Letland duurde het bijvoorbeeld tot 2002 voordat bij de voormalige executieplaats in het bos van Rumbula, vlakbij Riga, een monument opgericht werd voor de 25.000 Joden die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden door de nazi’s en de Letse hulppolitie. De toenmalige Letse presidente Vaira Vike-Freiberga sprak tijdens de inwijding van het monument van “een dag van rouw voor iedereen in Letland omdat deze misdaad op onze grond plaatsvond en ons volk eraan deelnam.”

Het in 1991 bij Babi Jar geplaatste monument voor de Joodse slachtoffers. (Bron: Mark Voorendt)

Tal van voormalige executieplaatsen in de voormalige Sovjet-Unie raakten in de vergetelheid. De Franse priester Patrick Desbois trok zich dat aan en begon in 2004 in Oekraïne met het opsporen van massagraven en het documenteren van verklaringen van lokale bewoners die getuige waren geweest van de massamoord. In 2010 had hij al gesproken met 950 getuigen en 700 massagraven gelokaliseerd. Afgerond is zijn onderzoek nog lang niet, want wanneer hij klaar is in Oekraïne wil hij zijn missie voortzetten in Wit-Rusland en andere delen van de voormalige Sovjet-Unie. Dit alles in de eerste plaats om recht te doen aan de slachtoffers door aandacht te vragen voor hun vergeten lot. Maar zijn doel is nog ambitieuzer. Hij schrijft hierover in zijn boek “Holocaust door kogels”: “Mijn werk is in de eerste plaats een daad van gerechtigheid jegens de doden, en van maatschappijopbouw, maar ook een daad ter voorkoming van andere genociden. Mijn werk beoogt aan iedere dader de boodschap over te brengen dat, vroeg of laat, uiteindelijk iemand zijn misdaad aan het licht zal brengen.”

Over de belangrijke rol van de Einsatzgruppen in de totstandkoming en uitvoering van de Holocaust, de uitroeiing van de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland, was tot dusver op het Nederlandstalige internet betrekkelijk weinig informatie te vinden. Go2War2.nl, het grootste Nederlandstalige online naslagwerk over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, heeft daar verandering in gebracht met het publiceren van een uitvoerig artikel over de Einsatzgruppen. Behandeld worden onder meer de voorgeschiedenis, de belangrijkste moordlocaties, de ontwikkeling in de moordmethode, de lokale collaborateurs en de berechting van de daders. Het artikel is ruim voorzien van illustraties en informatieve tabellen. Go2War2.nl is een project van Stichting Informatie Wereldoorlog Twee, beter bekend als STIWOT. De stichting heeft het bevorderen van kennis over de Tweede Wereldoorlog als doel.

Het artikel over de Einsatzgruppen op Go2War2.nl is te vinden via de volgende link: www.go2war2.nl/artikel/2610/Einsatzgruppen

 
Verhoor Hans Lammers op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Hans Lammers. Hij was van 1933 tot 1945 chef van de Rijkskanselarij onder Hitler en in die functie een belangrijke spil in het nationaalsocialistische bestuur. Daarom was hij tijdens het tribunaal een belangrijke getuige. Zelf zou hij in 1949 tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld worden. Hieronder wordt hij ondervraagd over het beleid van Arthur Seyss-Inquart als Rijkscommissaris in Nederland.
 
MAJOOR JONES: Ik wil het voor het moment hebben over uw betrekkingen met Seyss-Inquart. U kreeg rapporten van hem betreffende zijn bestuur in de Lage Landen, niet waar?
 LAMMERS: Het ging zo, ongeveer eens in de drie maanden werd er een algemeen rapport opgestuurd en dan doorgegeven aan de Führer. We ontvingen ook afzonderlijke rapporten.
 MAJOOR JONES: En u weet dat in de Lage Landen, net als elders, het doel van het Duitse bestuur was dat gebied ten bate van Duitsland zoveel mogelijk leeg te halen en uit te buiten, niet waar?
 LAMMERS: Ons doel was natuurlijk de bezette landen te gebruiken voor onze oorlogsproductie. Ik weet niets over een bevel tot uitbuiting.
 MAJOOR JONES: Om hun levensstandaard te verlagen, hen tot de hongerdood te brengen, dat was een van de resultaten van het beleid in Nederland. U wist dat, niet waar?
 LAMMERS: Ik geloof niet dat we zo ver gingen. Ik had zelf vrienden en familie in Nederland en ik weet dat de mensen in Nederland het veel beter hadden dan wij in Duitsland.
 MAJOOR JONES: Ik wil dat u naar document 197-PS kijkt, dat is bewijsstuk RF-122 dat bestaat uit een brief die u aan Rosenberg stuurde, de beklaagde, met als bijlage een rapport dat u was gegeven door Stabsleiter Schickedanz aan de Führer, samen met een rapport, afgeleverd door Rijkscommissaris Seyss-Inquart over de periode 29 mei tot 19 juli 1940. Als u op pagina 9 van uw tekst kijkt, pagina 5 van de Engelse vertaling van 997-PS zult u daar een eerste opmerking zien staan over de grote lijnen van het beleid in de Lage Landen. U zult dat in uw exemplaar de passage is gemerkt zodat u geen moeilijheden zult ondervinden bij het vinden van die passages. U ziet dat er staat: “Het is noodzakelijk de consumptie door het volk te verlagen .......
 LAMMERS: Het spreekt vanzelf dat in orlogstijd de consumptie van de bevolking moet worden verlaagd. Er is geen sprake van het winnen van voorraden voor het Reich.
 MAJOOR JONES: Een moment graag dan zal ik de passage aan u voorlezen:
“Het was duidelijk dat er bij de bezetting van Nederland een groot aantal economische en bovendien politieke maatregelen moesten worden genomen. De eerste hiervan waren bedoeld om de consumptie van de bevolking te verlagen, gedeeltelijk om voorraden voor het Reich te verkrijgen en gedeeltelijk om een evenredige verdeling van de resterende voorraden te bereiken.”
Dat is een kernachtige uitspraak over het economische beleid dat Seyss-Inquart volgde met betrekking tot het Nederlandse volk, niet waar?
 LAMMERS: Ja en het is ook een zeer verstandig beleid. De voorraden moesten worden verlaagd om ze evenredig te verdelen en wat voor het Reich te verkrijgen. Hoe dan ook, het rapport is niet van mij maar werd opgesteld door de heer Schickedanz en ik weet niet of het juist is.
 MAJOOR JONES: Maar het doel van deze verlaging van de consumptie door de bevolking was om het Reich te bevoordelen zodat het gebied van de Lage Landen kon worden leeggeroofd en het Reich ervan kon profiteren. Dat was het hele beleid, niet waar?
 LAMMERS: Dat is zeker niet waar. Er staat hier allereerst dat er voorraden moeten worden verkregen voor het Reich en ten tweede dat de diverse voorraden evenredig moeten worden verdeeld, dat wil zeggen onder de Nederlandse bevolking. Er staat hier geen woord over een beleid van uitbuiting.
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 3e editie
  maart 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.