Overzicht:
- Best verkochte boeken op TracesOfWar.nl
- Boekpresentatie: Op eigen gezag - Politieverzet in oorlogstijd
- Interview: Rough Guides treedt in de voetsporen van de bevrijders
- Meewerken aan TracesOfWar.nl?
- Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
- Op zoek naar een chateau in Normandië
- Fotoverslag Oostwold Airshow
- Interview: Overleven en vergeven - de Holocaustmemoires van Manny Steinberg
- Recensie: Oorlog in de lucht - Den Haag 1940-1945
- Interview: Onderzoek naar executie in Zwolle haalt pijnlijke herinneringen boven
- Recensie: Gemmeker - kampcommandant van Westerbork
 

 
Best verkochte boeken op TracesOfWar.nl
Met de zomervakantie voor de boeg komen goede boeken goed van pas om te lezen op de camping, bij het zwembad of gewoon op het balkon of in de achtertuin. Welke boeken zijn aan te raden? We helpen u een handje met het onderstaande overzicht van de boeken die tot dusver dit jaar het meest verkocht zijn door Bol.com via onze website. Het is een top 4 geworden, omdat de verkoopcijfers van veel titels met elkaar overeenkomen. Met uw aankoop bij Bol.com via onze site steunt u trouwens tegelijkertijd onze stichting.
 
1:
2:
3:
4:

 
Boekpresentatie: Op eigen gezag - Politieverzet in oorlogstijd (Wijnand de Gelder)
In Nieuwspoort in Den Haag werd maandagmiddag 17 juni een uniek boek gepresenteerd: ‘Op eigen gezag, Politieverzet in oorlogstijd‘. Een boek van Hinke Piersma, werkend bij het NIOD. Het NIOD heeft in 2015 opdracht gekregen van de toenmalige korpschef Nationale Politie, de inmiddels overleden Gerard Bouman, om onderzoek te doen naar de rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog.
 
 
 

 
Rough Guides treedt in de voetsporen van de bevrijders
Op 1 juli 2019 presenteren de Liberation Route Europe Foundation en Rough Guides een reisboek over de bevrijding van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. De publicatie bevat honderden locaties in verschillende landen en is getiteld "Travel the Liberation Route Europe". TracesOfWar.nl stelde de auteurs, Nick Inman en Joe Staines, enkele vragen via e-mail. De tekst is vertaald door Nadia Guntlisbergen.
 
 

 
Meewerken aan TracesOfWar.nl? 
TracesOfWar.nl wordt volledig onderhouden en bijgewerkt door een enthousiast team van ongeveer vijftig (internationale) vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers op vrijwilligersbasis. Zo kunt u bij ons bijvoorbeeld aan de slag als schrijver van artikelen over de Tweede Wereldoorlog of als fotograaf van aan oorlogsgeschiedenis gerelateerde bezienswaardigheden. Voor meer informatie kunt u terecht op het actuele vacatureoverzicht of neemt u contact met ons op via het contactformulier.

 
Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
 
Leonard Roy Harmon (1917-1943)
Roy Leonard Harmon werd geboren op 21 januari 1917 in Cuero, Texas. Hij was de zoon van Cornelius en Naunita Harmon. Hij slaagde voor de Daule High School en tijdens de depressiejaren hielp hij met verschillende klusjes in en om een historisch pand in Cuero. Op 3 december 1937 kreeg Elene Ross van hem een zoon, hoewel Harmon niet met haar getrouwd was. Op 10 juni 1939 ging hij in dienst bij de marine waarvoor hij zich aanmeldde in Houston. Hij volgde training in Norfolk, Virginia, en meldde zich op 28 oktober 1939 op de zware kruiser USS San Francisco, die daar ook aangemeerd lag. Aan boord van dit schip klom hij op tot mess attendant first class. Er stonden voor hem als Afro-Afrikaan geen andere opties open.
 
 
ChTZ S-65 Sovjettractor
Rond 1933 werden de eerste tractoren in de Sovjet-Unie gebouwd. Het eerste model, de S-60, was een tractor met rupsbanden. Dat model werd tussen 1933 en 1937 gefabriceerd. Een ander, nieuwer model was de S-65 (1937-1941). De S-65 Sovjettractor had een vrij krachtige motor en prominente voorkant, rupsbanden en was ook geschikt om artilleriewapens zoals kanonnen of houwitsers (152 mm M1937 (ML-20) voort te slepen. Uiteraard was de tractor geschikt om landarbeid (ploegwerkzaamheden) te verrichten.
 
 
Bund Deutscher Osten
De Bund Deutscher Osten (BDO) was een Duitse nationaal-socialistische beweging die ontstaan is uit verschillende 'Völkische-groeperingen' (belangengroeperingen voor etnische Duitsers) die betrokken waren bij oosterse kwesties (Ostverbande). De BDO is opgericht om de annexatie van West-Pruissen en de Vrijstaat Danzig te bevorderen, en richtte om die reden tot 1939 haar propaganda voornamelijk tegen de Polen. De BDO diende als de belangrijkste agent van het grensland-nationalisme en speelde een leidende rol in het voeren van de aanhoudende koude oorlog over deze gebieden.
 
 
Joseph Goebbels, dagboekaantekeningen na de Kristallnacht
Vertaling van de dagboekaantekeningen van de Duitse propagandaminister Joseph Goebbels. Hij beschrijft de in de avond van 9 november 1938 uitgebroken pogrom tegen de Joden, cynisch de Kristallnacht of Reichskristallnacht genoemd. De door Goebbels aangestuurde gewelddadigheden waren een gecoördineerde reactie op de dood van de Duitse diplomaat Ernst vom Rath. Hij kwam om als gevolg van een aanslag op zijn leven, gepleegd door de Joodse jongeman Herschel Grynszpan.
 
 
Mijn eerste oorlogservaringen door Reserve 2e Luitenant Max Lahm
De oorlogservaringen van Reserve 2e Luitenant Max Lahm, Commandant Verbindingsafdeling, I Bataljon, 27e Regiment Infanterie. Hij schreef deze teksten ergens rond 1990. Er zijn drie versies, die in sommige delen veel overlappen. Wij hebben ze samengevoegd tot onderstaande tekst. De originele teksten en schrijfwijzes zijn zo veel mogelijk intact gelaten.
 

 
Op zoek naar een chateau in Normandië (Jeroen Koppes)
Op 23 mei had ik een afspraak met de dochter van Jacob Verboom. Deze dame uit Budel wilde graag het verhaal van haar vader vertellen. Een Philips-man die in de oorlog in het verzet had gezeten en zich na de bevrijding had aangesloten bij de geallieerde bevoorradingstroepen. Hij zou betrokken geweest zijn bij de voedseltransporten naar bezet gebied in Nederland. Eenmaal bij haar thuis bleek ze een aantal foto's te hebben die hij onderweg had gemaakt.
 
Sommige foto's waren eenvoudig te lokaliseren. Een Eiffeltoren of kerk in Parijs gaan nog wel. Sommige werden al wat lastiger. De kathedraal van Rouen herkenden we gelukkig ook; waarna we ook redelijk eenvoudig de fontein in dezelfde stad vonden. Toen hield het op...
 
Een grote villa op de foto wist ze dan nog wel, dat was het kasteel van Bayeux. Helaas voor ons heeft Bayeux geen kasteel en de grote chateaus die er wel staan lijken helaas niet op degene op de foto. We hadden de hoop al een beetje opgegeven. De foto’s werden vervolgens online geplaatst in de hoop dat een willekeurige websitebezoeker misschien meer wist. Helaas ook van die kant nog geen reactie.
 
 

 
Fotoverslag Oostwold Airshow (Arjan Vrieze)
De tiende editie van de Oostwold Airshow werd gehouden tijdens de pinksterdagen van 2019. De organisatie kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement met veel bezoekers. De show heeft een programma met voor elk wat wils, maar op 'Dutch Duxford' zijn de Warbirds de grote publiekstrekkers. Niet alleen uit de directe omgeving, maar vanuit heel Nederland en ver daarbuiten kwamen de gasten naar het kleine Groningse vliegveld om een show te zien met een programma waar zelfs Engelsen van onder de indruk zijn.
 
 

 
Overleven en vergeven, de Holocaustmemoires van Manny Steinberg
In 2015 interviewde Liesbeth Heenk van Amsterdam Publishers twee keer Holocaustoverlevende Manny Steinberg. Zijn autobiografie, getiteld ‘Outcry Holocaust Memoirs’, verscheen dat jaar bij haar uitgeverij. De schrijver werd geboren in Radom in Polen op 31 mei 1925. Hij stierf in hetzelfde jaar als waarin deze interviews plaatsvonden en zijn boek uitkwam, in Los Angeles op 21 december 2015. De onderstaande interviews zijn voor TracesofWar.nl vertaald door Joshua Rijsdam.
 
 

 
Recensie: Oorlog in de lucht - Den Haag 1940-1945 (Wijnand de Gelder)
De schrijvers van "Oorlog in de lucht - Den Haag 1940-1945" hebben in 2015 een boek gepubliceerd over de Tweede Wereldoorlog in en om Den Haag ("Den Haag - stad in oorlog - stad in vrede") en ontdekten dat er behoudens de Slag om de Residentie in de meidagen van 1940 en het bombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 niet al te veel kennis is over de luchtoorlog boven Den Haag. Daarom schreven ze dit boek, dat specifiek over dit onderwerp gaat.
 
 
Het boek start met een inleiding over de aanleiding en de opzet van het boek, en een beschrijving van de onderzoeksvragen. Dan wordt heel uitgebreid de politieke en militaire situatie omtrent de stad Den Haag beschreven. Van de vooroorlogse neutraliteitspolitiek en de ideologie van "het gebroken geweertje" naar de opbouw van een (naar later is gebleken) effectieve luchtverdediging in de meidagen van 1940.
 
Tijdens de bezetting zijn er bedrijven die zelf investeren in veiligheid, zo wordt behandeld. Ze kopen luchtafweergeschut dat hun bedrijfsgebouwen moet beschermen en dat bediend wordt door hun eigen personeel. Ook wordt er geschreven over de inzet van de Lucht Beschermings Dienst (LBD). Je leest over oefeningen, schuilkelders en dergelijke. Hoe de LBD actief was als een soort van brandweer en opruimingsdienst. Al opgericht voor de meidagen van 1940 toen de dreiging nog exclusief van Duitse zijde kwam.
 
Maar ook daarna, toen de dreiging niet alleen meer kwam van Duitse zijde (een neerstortende V2 of granaten van de Duitse luchtafweer, de FLAK) maar ook van geallieerde zijde (doelgerichte aanvallen of het ongecoördineerd laten vallen van bommenlast). Het zijn onze bevrijders, de geallieerden, maar toch, waren de schade en burgerslachtoffers wel gerechtvaardigd?
 

 
Onderzoek naar executie in Zwolle haalt pijnlijke herinneringen boven
In mei verscheen het boek “Executie aan de Meppelerstraatweg” van geschiedenisstudent Samuel de Korte. Hij onderzocht wat er zich in Zwolle op 31 maart 1945 heeft afgespeeld toen vijf mannen aan de Meppelerstraatweg werden doodgeschoten. We stelden hem via e-mail enkele vragen over zijn boek en onderzoek.
 
 

Recensie: Gemmeker - Commandant van Kamp Westerbork (Kevin Prenger)
Vier jaar gevangenis en twee jaar werk in de kolenmijnen, dat was de straf waar Albert Gemmeker na de Tweede Wereldoorlog mee wegkwam. Als commandant van doorgangskamp Westerbork had hij 75 treinen naar de vernietigingskampen zien vertrekken, of beter gezegd: 80.000 Joden en zigeuners werden met zijn medewerking vanuit Nederland afgevoerd. De meesten daarvan werden vermoord. Op het perron gaf hij telkens een nonchalante wenk met zijn hand ten teken dat de trein vertrekken kon. De eindbestemming van alle transporten kende hij niet, zo hield hij zijn leven lang vol. Hij had het beste voor met de bewoners van zijn kamp, die hem beschouwden als "de gentleman-commandant".
 
 
Journalist en programmamaker Ad van Liempt, schrijver van vele boeken over de oorlog en verantwoordelijk voor televisieproducties als "Andere Tijden", "De Oorlog" en "Na de Bevrijding", promoveerde in mei 2019 op zijn studie naar de kampcommandant. In zijn proefschrift, dat is uitgegeven als boek, gaat hij de sporen na van de man die zelf zo weinig mogelijk bewijs heeft willen nalaten van zijn positie tijdens de oorlogsjaren. Twee keer liet hij de totale kampadministratie vernietigen. De eerste keer was in september 1944, de periode rond Dolle Dinsdag, toen het gerucht rondging dat de geallieerden op het punt stonden Nederland te veroveren. De tweede keer was in april 1945, toen de bevrijding van het kamp door de Canadezen niet lang meer op zich zou laten wachten. Elke mogelijke aanwijzing dat Gemmeker geweten heeft van het lot dat de Joden wachtte, ging in vlammen op.
 
Zelfs uit het familiealbum scheurde hij de foto’s waarop hij vermoedelijk gekleed was in het uniform van de SS, hoewel hij er één over het hoofd zag, ontdekte Van Liempt. Het is de enige foto waarop hij te zien is met de pet met de gevreesde doodskop erop. De weinige bronnen – er zijn zelfs geen persoonlijke brieven – maakten het voor de schrijver niet makkelijk om een compleet beeld te geven van de Duitser, die de spil was in de deportatie van de Joden vanuit Nederland. Eerder onderzoek naar Gemekker richtte zich vooral op getuigenissen van kampoverlevenden en op de rechtszaak die in Nederland tegen de voormalige kampcommandant werd gevoerd. Van Liempt ging een stap verder en onderzocht ook de twee pogingen, die in de Bondsrepubliek Duitsland werden gedaan om de man te vervolgen. Daarnaast sprak hij met twee dochters en een kleindochter van de hoofdpersoon van zijn onderzoek, wat een heel ander licht werpt op de reputatie van Gemmeker als "gentleman".
 


STIWOT Nieuwsbrief
19de jaargang, 6e editie
juni 2019

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.