Overzicht: 
- Voetballen in oorlogstijd
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
- Wereld in Oorlog #47 is verschenen
- Nieuw artikel op Go2War2.nl
- Recensie: Hannie Schaft
- Voortijdige gliderlandingen in de Meijerij van 's-Hertogenbosch 
 

 
Voetballen in oorlogstijd (Vincent Krabbendam)
Harry Walstra schreef het boek 'We proberen weer gewoon te doen...voetballen in oorlogstijd.' De titel is een citaat van een sportjournalist, opgetekend net na de capitulatie in mei 1940. Natuurlijk verliep er de jaren nadien weinig zoals het voorheen ging. De verhalen in het boek illustreren dat. Ze gaan over voetballers en voetbalclubs die op allerlei manieren met de oorlog te maken kregen. Oude voetbalhelden werden afgeschreven omwille van hun Joodse afkomst. Anderen werden kampcommandant of SS'er, verzetsman of collaborateur. De één kon vluchten, de ander kwam om. Ook de manier waarop er op wat men in de oorlog deed of naliet werd teruggekeken, verschilt van geval tot geval. Maar het voetbal ging eigenlijk altijd door.
 
 
Walstra werd geboren in Sneek en woont ook tegenwoordig in Friesland, maar hij groeide in de jaren ’70 op in het nabij de Duitse grens gelegen Emmen. In een tijdperk vol sportzenders en de mogelijkheid online elke goal, ingooien en corner tot vervelens toe terug kijken is het lastig voor te stellen , maar voor de jonge voetbalgek was het feit dat je te Emmen in het weekend wedstrijden uit de Duitse Bundesliga op tv kon zien meer dan een mooie bijkomstigheid. “Zo kwam ik met de Duitse taal in aanraking, en ik vind Duitsland een mooi land. Vroeger voetbalde ik zelf, later ben ik er in mijn vrije tijd over gaan schrijven.”
 
Walstra schreef in de afgelopen tien jaar zeven boeken, waaronder bundels met voetbalverhalen en en ‘Poerbêst’, vol interviews met Friese topsporters uit heden en verleden. Recent verscheen van zijn hand dus ‘We proberen weer gewoon te doen…voetballen in oorlogstijd’, met vooral verhalen over Duitse en Nederlandse spelers en clubs voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
 
Lees verder op WO2Actueel.nl
 
Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Michael Wittmann, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, de bombardement op Londen, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Mosin-Nagant en de conferentie van Casablanca. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: redactie@go2war2.nl.


Wereld in Oorlog #47 is verschenen (Redactie Go2War2.ml)
De 47e editie van Wereld in Oorlog is verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Voor dit nieuwste nummer schreef Go2War2.nl-medewerker Auke de Vlieger een artikel over Andrej Vlasov, de Russische generaal die als commandant van het Russische Bevrijdingsleger meevocht aan Duitse zijde.
 
 
Een overzicht van de inhoud:
 
“Voor God en Vaderland!”
Een spionerende pater tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog die tussendoor in China de strijd aanbindt met roversbendes: het zou een ideaal uitgangspunt kunnen zijn voor een spannende oorlogsroman. Het leven van Joseph Raskin omvat echter meer dan dat.
 
Andrej Vlasov, een Russische generaal aan Duitse zijde
In juli 1942 werd in de moerassen ten zuidoosten van Leningrad een Sovjetleger omsingeld en tot overgave gedwongen. Onder de gevangenen bevond zich de commandant van dit leger, luitenant-generaal Andrej Vlasov, een getalenteerd officier die gold als een favoriet van Stalin. In krijgsgevangenschap besloot hij zich tegen de Sovjetstaat te keren en richtte hij – met Duitse steun – het ‘Russische Bevrijdingsleger’ op.
 
Hoe Eindhoven de hoofdstad van Nederland werd
Op 18 september was het 71 jaar geleden dat de Brabantse stad Eindhoven door de geallieerden werd bevrijd. Amerikaanse en Britse soldaten werden met groot enthousiasme onthaald. Zij waren de dag ervoor over het Wilhelminakanaal bij Son gegaan en in de richting van de Lichtstad getrokken.
 
‘Nieuwe Europese oorlog onwaarschijnlijk’
Interview met Ian Kershaw over De afdaling in de hel
In oktober 2015, tijdens de maand van de geschiedenis, heeft Sjoerd de Boer een bijzondere ontmoeting. In een kleine, lage ruimte in het Amsterdamse Ambassadehotel, een oudhollands grachtenpand, spreekt hij met de wereldberoemde Britse historicus Ian Kershaw.
 
Servische slachtoffers van de Spaanse griep in Garderen
Het is een frisse, bewolkte, ochtend die vrijdag 13 mei 1938, wanneer aartspriester Branko Popovi zich in Garderen naar de begraafplaats begeeft. Eerder die week was er nog vorst aan de grond geweest, nu dreigt regen. Als het maar bij dreiging blijft... Vier dagen werkt hij nu aan zijn opdracht in het verre Nederland. Collega Dobrosav Popovi īc (geen familie) en hij zijn helemaal uit Belgrado overgekomen om de opgraving en overbrenging van de stoffelijke resten te begeleiden van 89 Servische soldaten die in Nederland begraven liggen.
 
Een souvenir uit Berlijn
Het verhaal van Mario Bosca in het Berlijn van vlak na de capitulatie middenin het proces van denazificatie, de nazibanier die hij meenam uit de Führerbunker naar Canada en hoe deze uiteindelijk in Nederland terechtkwam bij verzamelaar Paul Bax.
 

 
Nieuw artikel op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Bombardement op de spoortunnel bij Saumur, 8-9 juni 1944
No.617 Squadron geniet vooral bekendheid vanwege operatie Chastise (de Dambusters aanval), waarvoor het speciaal geformeerd was. Maar na deze operatie werd de eenheid voor de rest van de oorlog in gebruik gehouden voor precisiebombardementen. In deze rol voerde 617 Squadron nog verscheidene andere missies uit. Zo werd in de nacht van 8 op 9 juni 1944 een bombardement uitgevoerd op de spoortunnel bij Saumur, een plaats in bezet Frankrijk. Deze aanval was met grote spoed voorbereid aangezien de geallieerde bevelhebbers vermoedden dat de Duitsers de tunnel zouden gebruiken om een gepantserde eenheid naar het slagveld in Normandië te verplaatsen. De tunnel werd met succes gebombardeerd en de aanval wordt gezien als een waardevolle bijdrage aan het slagen van de geallieerde invasie.
 
Klik hier voor het artikel


Recensie: Hannie Schaft (Kevin Prenger)
Eindelijk hadden ze dat "rothaarige Mädel" te pakken. Dat is wat medewerkers van de Duitse Sicherheitsdienst dachten toen ze Hannie Schaft op 21 maart 1945 in Haarlem werd opgepakt bij een wegblokkade. Duitse militairen troffen verzetskranten aan in haar fietstassen en in haar handtas een pistool. Het was het begin van haar ondergang; op 17 april 1945 werd de verzetsvrouw geëxecuteerd in de duinen bij Overveen. Ze is de enige vrouw in Nederland die gedurende de Duitse bezetting dit lot onderging.
 
 
Over Hannie Schaft verscheen in 1976 een biografie van journalist Ton Kors. Voor zijn overlijden in 1993 schreef hij voor het Haarlems Dagblad en Nieuwe Revu. Zijn boek was jarenlang enkel nog tweedehands verkrijgbaar. Just Publishers bracht daarom in 2015 een herdruk uit in de reeks "ooggetuigen 40-45". De heruitgave is voorzien van een voorwoord van historica en journaliste Sunny Jansen, die het kinderboek "In verzet" over Hannie Schaft schreef. Ze was verbaasd dat de naam Hannie Schaft nauwelijks herkenning opriep bij de pabo-studenten aan wie ze eens een gastcollege gaf. Dat een icoon zoals zij vergeten zou worden trof haar. Volgens Jansen kan Hannie Schaft jonge mensen leren dat je altijd een keus hebt en verschil kunt maken. "Een icoon dat duidelijk maakt dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar bewaakt moet worden."
 
De afstand tussen Hannie Schaft en de jongeren van nu lijkt onmetelijk groot. Ze werd door de Duitsers als terroriste beschouwd en dat is een term die tegenwoordig heel andere associaties oproept dan die van een heldin. Dan was ze ook nog eens actief binnen het communistische verzet, een politieke stroming die evenmin aansluit bij hoe we jonge mensen willen helpen in hun ontwikkeling tot vrijheidslievende democraten. Maar Ton Kors portretteert de verzetsvrouw een stuk genuanceerder. Ze was gedurende haar jeugd een schuchter meisje dat door haar ouders in Haarlem erg beschermd werd opgevoed, nadat hun eerste dochter gestorven was. Gedurende haar studietijd in Amsterdam ontwikkelde ze haar sociale inborst en afkeer van onrecht. Toen tijdens de Duitse bezetting Joodse medestudenten uitgesloten werden, besloot ze in verzet te komen. Ze gaf haar Joodse vriendinnen Philine Polak en Sonja Frenk onderdak in haar ouderlijk huis, verspreidde illegale kranten, vervulde koeriersdiensten en nam uiteindelijk ook deel aan het liquideren van "foute" Nederlanders.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Voortijdige gliderlandingen in de Meijerij van 's-Hertogenbosch (Ad Hermens)
In die september week van 1944 was Ad Hermens (1932) uit Rosmalen, nu Geldrop, getuige van de grote luchtarmada die boven hem richting Arnhem en Nijmegen vlogen. Dit was een schouwspel om nooit meer te vergeten en dat bleek bij de auteur ook zo te zijn. Na meerdere WO-2 boeken uitgebracht te hebben verkoos hij deze landingen als onderwerp voor het nieuwe boek.
 
 
Vooral omdat deze voortijdige glider (zweefvliegtuig) landingen in de voorbije 70 jaar nog niet veel aandacht hebben gekregen. Er waren wel wat landing locaties bekend, maar wie waren deze dappere inzittenden? Gelukkig plaatse de auteur al in de 80-er en 90-er jaren oproepen in diverse kranten, zodat hij nu de verhalen van ooggetuigen kon opnemen in het boek. Deze laatste zijn nu van onschatbare waarde. Stad en land werden bezocht en de archieven geraadpleegd. Hier en in Amerika. Gelukkig is er internet met zijn sites om het onderste uit te kan te kunnen halen.

Tijdens het inventariseren van deze gliders in Brabant werd duidelijk dat het aantal te groot was voor een boek. Ad bakende een gebied af waar op 19 september 1944 veel USA gliders van het 907 Glider Field Artillery van de beroemde USA 101 Airborne Division neerkwamen. Dat gebied was de Meijerij van ’s-Hertogenbosch. De gliders kwamen neer in ’s-Hertogenbosch, Rosmalen, Berlicum, Boxtel, Oirschot, Schijndel en Sint Oedenrode. Het blijkt nu dat er ware heldendaden zijn verricht door de jonge Amerikaanse Airborners en niet minder door het Brabantse Verzet, kloosters, ziekenhuizen en de burgers. Zij waren behulpzaam na de landing en wisten deze jonge Amerikanen te verstoppen en weken lang van voedsel te voorzien. Dit alles in het door de Duitsers bezette gebied en riskeerden hiermede gevangenschap of werden vermoord.

De opdracht van dit USA 907 GFA was om houwitsers met bijbehorende bemanning af te leveren bij Generaal M. Taylor op het landing terrein LZ-W te Son, die er met smart op zat te wachten. Hij ontving het grootste deel niet, want die kwamen terecht in de Brabantse weilanden en knollenvelden. De gliders met de kanonnen en munitie werden door de Duitse vijand onmiddellijk vernietigd en in brand gestoken. Het was een grote legpuzzel om alle info en de belevenissen van de bemanning en de Brabanders te achterhalen.

Met het boek is een stukje recente Brabantse geschiedenis vastgelegd. De intentie van Ad was een eerbetoon aan al die jonge dappere Amerikanen en burgers en hij hoopt dat de nabestaanden nu inzicht hebben gekregen wat hun vaders of broers hier in het Brabantse land hebben meegemaakt. Enkelen lieten tijdens deze landingen hier ook hun jonge leven. Zij hebben nu deze eer en aandacht verdiend! Het boek bevat 306 pagina’s, 475 foto’s, tekeningen en voor het eerst unieke documenten, die nog niet eerder gepubliceerd zijn. De tekst is deels Nederlands, deels Engels. Het boek zal medio december in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd worden. Het boek zal door de auteur worden aangeboden.

Het boek dat 39,95 euro kost is nu reeds te bestellen bij de auteur per mail agchermens@onsbrabantnet.nl of tel nummer 040-2850016.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

16de jaargang, 2e editie
  februari 2016De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.