Overzicht:
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "De weg naar de Hochwald Gap"
- Medewerker onder de loep
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Go2War2.nl publiceert quiz #52
- Nieuw oorlogsmonument voor Rotterdam
- Nieuwe recensies op Go2War2.nl
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "De weg naar de Hochwald Gap" - Zaterdag 16 juni 2018
In navolging op de "Operatie Veritable" Battlefield Tour van 2017 organiseert STIWOT Reizen op zaterdag 16 juni 2018 wederom een Battlefield Tour die in het teken van het Rijnlandoffensief staat. Ditmaal nemen wij u mee in de voetsporen van de Canadese eenheden die tijdens operatie Veritable en Blockbuster tot doel hadden op te trekken richting de Rijn bij Emmerich, Rees en Xanten. Om Xanten te kunnen bereiken zouden de Canadezen de Duitse hoofverdedigingslijn in het Hochwald moeten doorbreken. 
 
Voor de deelnemers van 2017 een mooie aanvulling, voor de overige deelnemers een volledig op zichzelf staande Battlefield Tour!
 
Tijdens bezoeken per touringcar aan Eselsberg, Louisendorf en Moyland Wood bespreken we in de ochtend de Canadese acties die het sluitstuk van operatie Veritable vormden. Hierbij besteden we speciale aandacht aan de Duitse tegenaanvallen van onder andere de 116. Panzer Division. De inleidende artilleriebeschieting van deze tegenaanval "was as bad as the worst it had received in Normandy" volgens het geallieerde War Diary. Na nog een tegenaanval van de 116. Panzer Division en de Panzer Lehr Division kwam er een einde aan operatie Veritable.
 
 
Na de geheel verzorgde lunch gaan we in de middag in op het Canadese deel van operatie Blockbuster. Bij de Mooshof behandelen we de actie waarvoor Sergeant Aubrey Cosens van The Queen's Own Rifles of Canada het Victoria Cross kreeg toegekend. Even verderop bezoeken we de Duitse hoofdverdedigingslijn bij Hochwald. In deze bosachtige omgeving bezoeken we verschillende plekken die een sleutelrol hebben gespeeld bij de uiteindelijk doorbraak van de Duitse verdedigingslinie, later bekend geworden als "The Battle for the Hochwald Gap".
 
We sluiten de dag af op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)
 
Naam: Lennard Bolijn
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Een jaar of drie geleden was ik tijdelijk werkloos en had ik dus veel tijd om handen. Ik was al bezoeker van de STIWOT-websites en dus keek ik of er wellicht extra mensen nodig waren. Vervolgens heb ik gereageerd op een vacature op stiwot.nl en is het balletje gaan rollen.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik ben in 2015 begonnen als medewerker e-mailafhandeling en dat doe ik nog steeds met veel plezier. Hier gaat dan ook het meeste van mijn tijd in zitten. Daarnaast ben ik sinds eind vorig jaar onderdeel van de hoofdredactie. Een belangrijk onderdeel daarvan is voor mij het ‘inwerken’ van nieuwe vrijwilligers. Daarnaast probeer ik ons team aan internationale vrijwilligers zo goed mogelijk aangesloten te houden.
 
Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Sinds april 2015, dus nu net iets meer dan 3 jaar.
 
Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat verschilt een beetje per week, afhankelijk bijvoorbeeld van hoeveel e-mail er binnen komt, maar gemiddeld zal het wel een uur of 20 per week zijn.
 
Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Eén van de leukste kanten van e-mailverwerking is dat je contact hebt met mensen van over de hele wereld. Zo kwam een tijdje geleden een vraag binnen van de twee Amerikaanse zussen Lauren en Amanda over de Stolperstein van hun overgrootmoeder Irma. Onze Amerikaanse vrijwilligster Anne Palmer wist vervolgens door uitstekend onderzoek de zussen een achtergrond te geven van hun overgrootmoeder. Het werd nog mooier toen hun achternicht uit Duitsland, zonder dat ze het van elkaar wisten, ook in die weken toevallig contact met ons zocht. De kers op de taart van het verhaal kwam toen de zussen op reis gingen naar Wiesbaden in Duitsland, om daar bij de Stolperstein hun achterneef en nicht te ontmoeten. Dat we als STIWOT zo een kleine bijdrage kunnen leveren aan ook heel persoonlijke geschiedenissen vind ik enorm bijzonder.
 
(Lauren met haar achterneef en -nicht (r) in Wiesbaden)
 
Met welke STIWOT-medewerkers heb je het meeste contact?
Naast het bestuur en de hoofdredactie zijn dat op dit moment denk ik Ricky van Dyck, Kaj Metz en Anne Palmer. En de nieuwe vrijwilligers natuurlijk.
 
Wat doe je naast STIWOT op WO2-gebied?
Ik ben een groot reisliefhebber dus ik ga graag naar locaties in binnen- en buitenland met oorlogsgeschiedenis. Maar ook dat doe ik weer deels voor STIWOT! Verder ben ik niet bij andere organisaties betrokken of iets dergelijks.
 
Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik ben in Waalwijk werkzaam als online projectmanager op de marketingafdeling van het grootste keuken- en sanitairbedrijf van Nederland. Ook daar ben ik dus vooral druk met websites van verschillende platformen.
 
Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Die vraag is altijd een lastige voor mij, als iemand die breed geïnteresseerd is. Mijn interesse gaat van de geschiedenis in de eigen ‘achtertuin’ tot ‘s werelds meest bekende of beruchte locaties. Als geboren Gelderlander woonachtig in de regio Eindhoven heb ik natuurlijk best wat met ‘Market Garden’. Daarnaast doen verhalen over het leed van de Holocaust in de kampen en getto’s mij veel. Qua persoon fascineert Bernard Law Montgomery mij mateloos.
 
Wat vind je omgeving van je hobby?
Mijn interesse in oorlogsgeschiedenis bestaat al van jongs af aan, dus mijn nabije omgeving is niet anders gewend. Sinds ik bij STIWOT actief ben is het natuurlijk nog intensiever en daardoor zijn ze vooral zelf ook meer geïnteresseerd in WO2 geworden. Er staan dan ondertussen ook meerdere foto’s van familie en vrienden op de STIWOT-sites.
 
Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Een echte favoriet heb ik niet, buiten mijn eigen websites haha, maar bijvoorbeeld YouTube geeft mij dagelijks toegang tot uren aan uren aan kennis & entertainment.
 
Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Die dagen bestaan er voor mij eigenlijk niet. Al is het maar 5 minuten, ik ben er altijd wel even mee bezig. Toch even snel checken of er nog e-mail is!
 
Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Mijn wensenlijstje aan locaties om nog te bezoeken is groot, maar daarop staat bijvoorbeeld Pearl Harbor en ook de drie concentratiekampen in het oosten van Polen.
 
Wil je nog wat kwijt?
Ik hoop dat de trouwe bezoekers van onze websites lekker blijven e-mailen met al hun suggesties, feedback, informatie en foto’s. Ik zal klaar staan om ze van een reactie te voorzien!
 
Wilt u ook vrijwilliger worden voor STIWOT? Bekijk dan onze vacatures en reageer.
 

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
 
Arthur Nebe
Arthur Nebe (1894-1945) was politierechercheur in Berlijn en begon in 1933 zijn nazi-carrière als medewerker van de Gestapo. Uiteindelijk klom hij op tot chef van het Reichskriminalpolizeiamt, het centrale bureau van de Duitse recherche, de Kriminalpolizei (of Kripo). Gedurende de eerste maanden van de Duitse invasie van de Sovjet-Unie voerde Nebe het commando over Einsatzgruppe B. De massamoord aan het Oostfront waarbij hij aldus betrokken was, vormde de voorbode van de uitroeiing van de Europese Joden in de vernietigingskampen. Behalve deze rol bij de uitroeiing van de Joden had Nebe ook een aandeel in de vervolging en deportatie van zigeuners vanuit nazi-Duitsland. Toch fungeerde hij tegelijkertijd ook als informant van de Duitse militaire en conservatieve oppositie. Hem was een belangrijke rol toebedeeld tijdens de aanslag en staatsgreep van 20 juli 1944.
 
 
Tankmunitie in Japan (1930-1945)
Onderstaand artikel behandelt de belangrijkste soorten tankmunitie die het Japans Keizerlijk Leger (IJA 'Imperial Japanese Army') tussen 1930 en 1945 gebruikte. Na de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) kocht Japan een aantal Westerse tanks van Frankrijk en Groot-Brittannië (bijvoorbeeld de Franse lichte Renault FT-17). Tankontwikkeling in Japan kreeg tijdens de Tweede Wereldoorlog minder prioriteit dan de bouw en de productie van vliegtuigen en schepen. Dat had onder andere te maken met het feit dat Japan een eiland is omgeven door water: vliegtuigen en schepen werden als zeer belangrijke middelen gezien om snel water over te steken en met behulp van infanterie grote stukken land te veroveren. Daarnaast had Japan geen enkele ervaring met de productie van eigen tanks. Ook vormde het heuvelachtige en met tropische begroeiing gedomineerde Zuidoost-Azië niet het ideale terrein voor de inzet van tanks en andere pantservoertuigen. Toch zette Japan tanks in die door hun geringe afmetingen en gewicht redelijk in staat waren in jungles te opereren.
 
 
Ludwig Beck
Ludwig Beck was een Duitse officier die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen Hitler keerde. Hij had veel aanzien binnen das Heer(de landmacht) en was als Chef des Stabes der Heeresleitung mede verantwoordelijk voor de opbouw van het moderne leger dat de Wehrmacht werd. In dit artikel lees je hoe iemand die daaraan meewerkte en voor wie Pruisische militaire waarden enorm belangrijk waren, zich tegen Hitler keerde. En wie was Beck eigenlijk? Waar kwam hij vandaan en hoe ontwikkelde hij zich? Beck is bekend geworden als één van de belangrijke personen achter de aanslag op Hitler van 20 juli 1944, waarvoor hij de hoogste prijs betaalde en stierf.
 
 
Woldemar Klingelhöfer
Van 15 september 1947 tot 10 april 1948 stonden in Neurenberg 24 mannen terecht voor de misdaden die zij als leiders van de Einsatzgruppen hadden gepleegd. Deze eenheden van de SS hadden vanaf 1941 aan het Oostfront op grote schaal massa-executies uitgevoerd. Hun slachtoffers waren ‘vijanden’ van het Rijk, in het bijzonder Joden, zowel volwassen mannen als vrouwen en kinderen. Onder de aangeklaagden in Neurenberg waren verschillende opleidingsniveaus en beroepsgroepen vertegenwoordigd. De meerderheid had een juridische opleiding genoten, maar onder hen waren ook een tandarts, een architect en een koelkastverkoper. De meest opvallende beroepsachtergrond was die van Woldemar Klingelhöfer. Hij had voor de oorlog gewerkt als operazanger. In dit artikel wordt geprobeerd een verklaring te vinden voor zijn opmerkelijke levenspad, dat hem van de concertzaal bracht naar de ‘killing fields’ van het Oostfront.
 

 
Go2War2.nl publiceert quiz #52 (Redactie Go2War2.nl)
 
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 51 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Als winnaar is dhr. I. Swinnen uit België uitgeloot. We feliciteren hem van harte met zijn prijs!

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 52! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 april 2018. Veel succes!De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Het hierboven afgebeelde boekenpakket wordt naar de winnaar verzonden.
 

 
Nieuw oorlogsmonument voor Rotterdam (Redactie Nieuwsbrief)
 
Op zaterdag 12 mei krijgt Rotterdam er een oorlogsmonument bij. Dan wordt in Crooswijk het monument onthuld voor de bemanning van een Short Stirling bommenwerper, die daar in mei 1943 crashte. Wijkbewoners zien met de onthulling een lang gekoesterde wens in vervulling gaan.Een Short Stirling crasht in Crooswijk
In de wijk Crooswijk crashte in de nacht van 12 op 13 mei 1943 een Short Stirling bommenwerper van No. 149 Squadron. Het toestel had deelgenomen aan een nachtelijke aanval op Duisburg en werd op de terugweg neergeschoten door een Duitse nachtjager. Bewoners maakten vanachter hun ramen stiekem foto’s van het voor hun voordeur liggende wrak.

Alle zeven bemanningsleden sneuvelden en werden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, nauwelijks een kilometer van de plek waar ze hun dood vonden. Het was bijna een wonder dat het toestel precies op een open plek in de wijk crashte en dat geen enkele bewoner omkwam. Wijkbewoners zijn dat niet vergeten. Het verhaal over de crash werd generaties lang doorverteld. Naarmate het aantal ooggetuigen kleiner werd, vonden meerdere bewoners dat er een permanente herinnering in de wijk moest komen om het verhaal van de Short Stirling en haar bemanningsleden in leven te houden.

In 2016 werd een werkgroep opgericht met als doel een gedenkteken op te richten op de plek van de crash. De plannen groeiden en naast de voorbereiding van een gedenkteken werd er ook begonnen met het schrijven van een boek waarin het verhaal volledig wordt vastgelegd. Er werden nabestaanden van de zeven bemanningsleden en bijna twintig ooggetuigen van de crash opgespoord.

Zaterdag 12 mei 2018
Op zaterdag 12 mei is het zo ver. Precies 75 jaar na de crash onthult burgemeester Aboutaleb na anderhalf jaar voorbereiding een gedenkteken in Crooswijk. De onthulling krijgt met een aantal ooggetuigen onder de aanwezigen een bijzonder karakter. Ook familieleden van de bemanningsleden zijn uitgenodigd en een aantal van hen zullen de onthulling bijwonen.

De onthulling roept in de typisch Rotterdamse arbeiderswijk nog steeds veel bijval op, maar ook in de rest van de stad die zo’n groot oorlogsverleden met zich draagt. De Rotterdamse Aero Club brengt op 12 mei een saluut met drie sportvliegtuigen in een ‘missing man formation’. Bij de onthulling zijn verschillende voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig, zoals een Rotterdamse Ahrens Fox brandweerwagen die destijds betrokken was bij het blussen van het vliegtuig.

Op de dag van de onthulling wordt een boek gepresenteerd dat het hele verhaal van de bemanning, hun toestel en de laatste vlucht in kaart brengt. Een buitengewoon gedetailleerd verhaal. Zo is bijvoorbeeld bekend welke Duitse piloot het toestel neerschoot. Ook hij sneuvelde enkele maanden later in de nietsontziende luchtoorlog. Een expositie bij Galerie Kralingen over de crash is in voorbereiding en scholen in de wijk worden bij de onthulling betrokken.

Symbool van de luchtoorlog
Het verhaal van de Short Stirling EF357 is symbolisch voor de vele verhalen over de luchtoorlog boven Nederland. Nog steeds liggen overal in het land resten van vliegtuigen in de grond of onder water. Nog steeds zijn vele bemanningsleden vermist, zoals onder meer duidelijk werd in de documentaire ‘Beter dood dan vermist’ die omroep Max in januari 2018 uitzond. Het verhaal van de Short Stirling in Crooswijk is een goed gedocumenteerd voorbeeld voor de dramatiek die zich tijdens de periode 1940-1945 in de lucht boven Nederland afspeelde.

Werkgroep EF357
De werkgroep EF357 bestaat uit de wijkbewoners Ton Geenen, Klaus Oordt, Kees Plaisier en Dik Vuik, aangevuld met schrijver/dichter Ton Huizer en geschiedenis-docent Pieter Schlebaum. Zij hebben zich sinds december 2016 op vrijwillige basis ingezet om de zeven bemanningsleden van de Short Stirling een passend en blijvend eerbetoon te geven.

Het project EF 357 is te volgen op 
Facebook en de website www.eencrooswijkervertel.nl.

Nieuwe recensies op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
 
De afgelopen maand verschenen de onderstaande recensies op Go2War2.nl:
 
De laatste getuige van Frank Krake - Over de man die drie concentratiekampen en een grote scheepsramp overleefde.
 
Tiergartenstrasse van Erik Larson - Berlijn, 1933. Een Amerikaanse ambassadeursdochter wordt spion voor de Russische geheime dienst.
 
De tatoeëerder van Auschwitz van Heather Morris - Het waargebeurde verhaal van de uitzonderlijke liefde tussen gevangene 32407 en 34902.
 
Hoelang mag ik blijven? van Wendy Geuverink - Hoe een Joods meisje dertien onderduikadressen overleefde.
 
Hitlers metamorfose van Thomas Weber - Hoe een gewone soldaat de architect van nazi-Duitsland werd.
 
De grote boekenroof van Anders Rydell - Een zoektocht naar Europa’s verdwenen bibliotheken.
 
Galicische wetten van Philippe Sands - Over de oorsprong van ‘genocide’ en ‘misdaden tegen de menselijkheid’.
 
Ons gaat het in ieder geval nog goed van Ingrid Hoogendijk - Een Nederlandse familie in Oost-Pruisen 1920-1946
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
18de jaargang, 4e editie
april 2018

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.