Overzicht:
- Fotoverslag Vrijheidsmuseum
- Miniquiz: Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek
- TracesOfWar nu ook op Instagram
- De Tweede Wereldoorlog in 360° 
- Podcastserie "Oranjehotel in verzet"
- Fotoverslag Race to the Bridge
- Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
- Fotoverslag postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis Sergeant Kerrebijn
- Recensie: Het Nederlandse meisje
- Meewerken aan TracesOfWar.nl

 
Fotoverslag Vrijheidsmuseum (Arjan Vrieze)
In de zomer van 2019 sloot het Nationaal Bevrijdingsmuseum te Groesbeek haar deuren. In september ging het weer open onder de naam Vrijheidsmuseum. In een nieuw gebouw heeft de collectie een metamorfose ondergaan en is weer helemaal 'van deze tijd'. Buiten wordt er nog volop gewerkt om het oude gebouw te slopen en het terrein opnieuw in te richten. Binnen is alles klaar.
 
 
Hoogste tijd voor TracesofWar om een bezoek te brengen en het fantastische resultaat te bekijken.
 

 
Miniquiz: Het grote Tweede Wereldoorlog-quizboek (Redactie nieuwsbrief)
In welk jaar werden in Duitsland de Olympische Spelen gehouden? Hoeveel Italiaanse militairen gaven zich in januari 1941 in Bardia aan de Britten over? Wie was de ontwerper van de Britse ‘Stuiterbom’?
 
 
De Tweede Wereldoorlog is nog altijd een zeer populair onderwerp, getuige onder andere het grote aantal mensen dat een bijdrage levert aan de website TracesOfWar. Maar wat weet u eigenlijk over de Tweede Wereldoorlog? Hoe groot is uw kennis en omvat deze de gehele periode of een gedeelte hiervan? "Het grote Tweede Wereldoorlog Quizboek" met daarin "1000 vragen om je kennis te testen" geeft antwoord op deze vraag.
 
Van uitgeverij Karakter mogen wij drie exemplaren verloten van dit boek. Om kans te maken om dit boek te winnen, kunt u tot 10 oktober a.s. deelnemen aan de miniquiz op TracesOfWar.nl. De boeken worden verloot onder de goede inzendingen.
 

 
TracesOfWar nu ook op Instagram (Redactie nieuwsbrief)
U kon ons al volgen op Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn en YouTube, maar sinds kort hebben we ook een account op Instagram, genaamd TracesOfWarHQ. Ook hier houden we u op de hoogte van onze activiteiten en vertellen we u over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog onder het motto: "Discover Traces of War. In a world where history is just around the corner."
 

 
De Tweede Wereldoorlog in 360° (Redactie nieuwsbrief)
Speciaal voor de nieuwe geschiedenisserie Achter de Dijken presenteert Leo Blokhuis vijf bijzondere 360° video’s. In een nieuw ontwikkelde vertelvorm neemt Leo je mee terug naar plekken in Nederland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. In deze video’s zijn archieffoto’s te zien op de exacte plek waar ze destijds gemaakt zijn. Een bijzondere kijkervaring waardoor je nooit meer met dezelfde ogen naar die plekken kijkt, zoals het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam waar je in de ogen kijkt van slachtoffers van de Holocaust.
 
 

 
Podcastserie ''Oranjehotel in verzet'' (Redactie Nieuwsbrief)
De podcastserie Oranjehotel in verzet laat horen hoe verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog doorgaan met hun strijd tegen onrecht als zij zijn vastgezet in het Oranjehotel. Zo wordt de gevangenis in Scheveningen in die tijd genoemd. De verzetsstrijders vochten immers voor de vrijheid van ''koningin en vaderland''.
 
 

 
Fotoverslag Race to the Bridge 2019 (Liesbeth en Arjan Vrieze)
Op zaterdagmiddag 21 september in het weekend van de herdenkingen van de Slag om Arnhem, werd de Race to the Bridge gehouden. Met een colonne historische voertuigen werd van de landingszones bij Renkum naar de John Frostbrug in Arnhem gereden. Op de terugweg kwamen de voertuigen over de Utrechtseweg door Oosterbeek.
 
 

 
Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl (Redactie nieuwsbrief)
 
Britse 1st Airborne Division
De Britse 1st Airborne Division werd het meest bekend vanwege haar aandeel tijdens Market Garden in september 1944. Onderdelen werden echter al ingezet tijdens de raid op Bruneval in februari 1942 (2nd Parachute Battalion), in Noord Afrika in november 1942 (1st Parachute Brigade), Sicilië in juli 1943 (1st Airborne Division) en in Italië in september 1943 (1st Airborne Division). In mei 1945 werd de divisie voor het laatst ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen  de 1st Parachute Brigade naar Noorwegen werd gezonden om toe te zien op de Duitse overgave aldaar. Op 26 augustus 1945 werd de divisie opgeheven.
 
 
Dirk Ruiter, van Rottumeroog naar Stalag III A
Ik ben dus in de Tweede Wereldoorlog geboren, maar ik heb daar uiteraard weinig van gemerkt. Mijn vader dus wel. Hij werd opgeroepen vanwege de mobilisatie. Dat merkte hij op een wel erg ongelegen moment. Op 24 augustus 1939 was zijn zuster Annie op 27 jarige leeftijd overleden, voor zover bekend aan Multiple Sclerose. Op 28 augustus werd zij begraven en toen de familie na de kerkdienst en de begrafenis nog buiten om de boerderij liep hoorden zij de kerkklokken luiden. Op die manier werd de mobilisatie aangekondigd en vele voormalige militairen werden onder de wapenen geroepen.
 
 
Duitse 15. Armee
Het 15. Armee werd op 15 januari 1941 in Frankrijk opgesteld onder bevel van Generaloberst Kurt Haase. Aanvankelijk ingesteld als bezettingsleger in Frankrijk, werd het 15. Armee belast met de verdediging van de Atlantikwall tussen Zeeland en Le Havre. Na de geallieerde landingen in Normandië, trok het leger zich terug via Zeeland, Brabant, naar Duitsland en streed tot het laatst in het gebied rond de rivieren de Ruhr en de Rijn. Op 18 april 1945 capituleerde het 15. Armee.
 
 
Britse 2nd British Army
Het op 26 december 1914 geformeerde 2nd British Army, formeel 2nd Army, was een belangrijk Brits leger tijdens zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het leger ingezet aan het Westfront en in Italië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam het deel aan de invasie en de strijd in Normandië, de opmars door noord Frankrijk en België, operatie Market Garden en de opmars door Duitsland.
 
 
Walter Model
Walter Model was gedurende de Tweede Wereldoorlog één van Adolf Hitlers favoriete generaals. Meerdere keren wist hij een dreigende militaire nederlaag aan het Oostfront te voorkomen. Ook voerde hij het bevel over de Duitse troepen die korte metten maakten met de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem, onderdeel van operatie Market Garden. Wie was deze generaal, die onder zijn soldaten populair was, maar die slecht kon opschieten met zijn collega-generaals en stafofficieren?
 
 
KV-122
Na de Slag om Koersk werd een Sovjetbevel uitgevaardigd om een tank met een 122mm geschut en een nieuwe tankjager te ontwikkelen. Het bestaande 85mm D-5T geschut dat later in de nieuwe T-34-85 gebruikt werd bleek op de lange termijn toch niet krachtig genoeg om de Tiger en Panther-tanks op grote afstand aan de voorkant te doorboren. Er waren weliswaar verschillende schiettesten met het 85mm D-5(T) wapen tegen Duitse tanks gehouden, maar het kanon kon bijvoorbeeld de voorkant van de Panther-tank vrijwel niet doorboren en de Tiger-tank vaak alleen op een afstand van maximaal een kilometer.
 

 
Fotoverslag postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis Sergeant Kerrebijn (Arjan Vrieze)
Op zondag 20 september 2019 heeft de Commandant van Bronbeek, Kolonel Van Dreumel, de KNIL Sergeant Johannes Kerrebijn postuum gedecoreerd met het Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet en opoffering onder zeer moeilijke omstandigheden.
 
 
Sergeant Kerrebijn werd in maart 1942 te Ronga-Ronga door de Japanse bezetter geëxecuteerd samen met de Eerste Luitenant KNIL Joseph Clement Meulders.
 
De dochter van Eerste Luitenant Meulders heeft zich hard gemaakt voor deze postume erkenning voor Sergeant Kerrebijn. Met hulp van Luitenant-kolonel bd Jacques Zeno Brijl wist zij dit ereteken aan te vragen. Bol Kerrebijn, oud KNIL militair en bewoner van Bronbeek, nam de onderscheiding voor zijn oom in ontvangst.
 

 
Recensie: Het Nederlandse meisje (Annabel Junge)
Voor Audrey Hepburn was de oorlog haar leven lang haar constante metgezel. Audrey Hepburn schitterde als filmster op het witte doek in films als ‘Roman Holiday’(1953), ‘A Nun’s Story’ (1959), ‘Breakfast at Tiffany’s (1961) en de overbekende ‘My Fair Lady’(1964). Wat weinig mensen weten, is dat achter de onschuldige uitstraling met de fraaie oogopslag Audrey altijd de trieste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog als een last met zich mee droeg. Deze hadden haar voor altijd veranderd, zo vertelde ze later altijd. Desondanks sprak ze nauwelijks over haar oorlogservaringen . Daar komt bij dat haar moeder getracht heeft hun sporen uit de jaren 1935-1941 zoveel mogelijk uit te wissen en daar had ze gegronde reden voor, zo zal blijken.
 
 
In de vele biografieën die in de loop der jaren over deze filmster zijn verschenen, is ook nauwelijks informatie te vinden over die oorlogsjaren. Door sommige biografen werd zelfs lange tijd Audrey’s betrokkenheid bij het verzet ernstig in twijfel getrokken. Hoewel onomstotelijk bewijs nog steeds niet geleverd is, heeft biograaf Robert Matzen meer licht geworpen op die geheime periode met zijn boek ‘Audrey Hepburn. Het Nederlands meisje. Haar tijd in Nederland tijdens de Tweede wereldoorlog.’ Met een voorwoord van Luca Dotti, de zoon van Audrey Hepburn. Het boek is tot stand gekomen door middel van interviews en speuren in archieven. De onverwachtse vondst van het dagboek van Audrey’s oom graaf Otto van Limburg Stirum speelde daarbij geen onbelangrijke rol.
 
Audrey, die in haar jonge jaren Adriaantje genoemd werd, was 11 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Ze kwam op 4 mei 1929 in België ter wereld als Audrey Kathleen van Heemstra Ruston, dochter van de Friese barones Ella van Heemstra en de Britse bankier Joseph Ruston. Ella Hepburn was een tamelijk dominante vrouw. De stempel die ze op Audrey’s jeugd drukte, zou haar dochter nimmer meer kwijt raken. Ze zou altijd het gevoel houden dat ze niet kon voldoen aan hetgeen wat van haar verwacht werd. Audrey was een onzeker meisje, knap vond ze zichzelf allerminst. Ze beschreef zichzelf vaak als lang, mager en met grote voeten. Van die gedachte dat ze niet mooi was, bleef ze haar hele leven overtuigd. Daarentegen was Audrey geen meisje om in paniek te raken. Ze beschikte over een ijzeren wil en een sterke discipline die ze ontwikkeld had door haar balletlessen. Al heel jong wist Audrey namelijk dat ze ballerina wilde worden en van haar moeder mocht ze danslessen nemen. Aangezien haar moeder wilde dat Audrey als dochter van een Brits onderdaan, ook het Engels goed moest kunnen beheersen, vestigden ze zich in Elham, Engeland.
 

Meewerken aan TracesOfWar.nl? (Redactie nieuwsbrief)
TracesOfWar.nl wordt volledig onderhouden en bijgewerkt door een enthousiast team van ongeveer vijftig (internationale) vrijwilligers. We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers op vrijwilligersbasis. Zo kunt u bij ons bijvoorbeeld aan de slag als schrijver van artikelen over de Tweede Wereldoorlog of als fotograaf van aan oorlogsgeschiedenis gerelateerde bezienswaardigheden. Voor meer informatie kunt u terecht op het actuele vacatureoverzicht of neemt u contact met ons op via het contactformulier.
 

STIWOT Nieuwsbrief
19de jaargang, 10e editie
oktober 2019

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.