Overzicht:
- Lezing biografieën van de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Het masker van de massamoordenaar
- Harde cijfers: de Tweede Wereldoorlog gevisualiseerd
- Recensie: The Ritchie Boys
 

 
Lezing biografieën van de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde (Arjan Vrieze)
Op 17 maart verschenen er twee nieuwe boeken van Laurens van Aggelen. Twee beknopte biografieën (Nederlands/Engels) over de twee oudste Ridders der Militaire Willems-Orde, te weten de 101-jarige Britse majoor b.d. Ken Mayhew en de op 31 december j.l. overleden Amerikaanse tweede luitenant b.d. Ed Fulmer. 

Het voorwoord van beide boeken is geschreven door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Op zondag 25 maart gaf Laurens een lezing over de boeken in het Airborne Museum in Oosterbeek. Aansluitend signeerde hij de boeken ter plaatse konden aangeschaft.
 
 
Het gehele fotoverslag is te bekijken op onze website TracesOfWar.com.

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
 
Dietrich Bonhoeffer (1906-1945)
Op 5 april 1943 werd Dietrich Bonhoeffer gearresteerd en opgesloten in het huis van bewaring van de Wehrmacht in Berlijn-Tegel. De Gestapo voerde als beschuldiging aan: 'Het onttrekken aan de dienstplicht en hulp verlenen bij het vluchten van Joden'. De reizen naar het buitenland, die Bonhoeffer ondernomen heeft, stonden nog slechts onder verdenking. Wie was deze dominee?
 
 
Tankmunitie in de Sovjet-Unie (1930-1945)
Dit artikel behandelt de belangrijkste soorten tankmunitie die de Sovjet-Unie vanaf de dertiger jaren tot en met 1945 in tankgeschut gebruikte. De volgende tankkanonnen worden besproken: 20mm SchWak/ShVAK, 45mm 20-K/20K, 57mm ZiS-2/ZiS-4, 76mm L-11/F-32/F-34 en ZiS-5, 85mm D-5T/ ZiS-S-53, 100mm D10T/D-10S en 122mm D-25/D-25T.
 
 
Bazooka
"Ik liep langs die schroothoop en daar lag een buis die … precies dezelfde grote had als de granaat die we aan het omvormen waren tot een raket. Ik zei: Dat is het antwoord! Leg de buis op de schouder van een soldaat met de raket erin en daar gaat hij", aldus Edward Uhl, de uitvinder van de bazooka. Een van de meest originele wapens ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was een van de eerste effectieve antitankwapens die kon worden ingezet door de infanterie. Het was ook het eerste draagbare wapen dat gebruik maakte van rakettechnologie.
 

 
Recensie: Het masker van de massamoordenaar (John Smeets)
Tussen 8 augustus 1944 en 9 april 1945 werden in Plötzensee (Berlijn-Charlottenburg) in totaal 90 personen gedood van wie werd gedacht dat zij betrokken waren bij verzetsactiviteiten tegen de bestaande nazileiding. Vooral mensen die betrokken werden geacht bij de aanslag en staatsgreep van 20 juli 1944 werden hier geëxecuteerd. Op de lijst van namen staat een heel opvallende naam: Arthur Nebe.
 
 
Nebe (13-11-1894 - maart 1945) was een veteraan uit de Eerste Wereldoorlog die via de politie binnen het nazirijk opklom tot Reichskriminaldirektor in de rang van SS-Gruppenführer. Ook was hij directeur van de voorloper van Interpol. Uit alles bleek dat hij een kundige en rechtgeaarde politieambtenaar was, voor zover daar sprake van kon zijn binnen het nazirijk. Hij was al eind jaren 30 betrokken bij een groep die zich bezighield met het bespreken en voorbereiden van verzetsactiviteiten met als doel: het afzetten van Hitler, mét of zonder geweld.
 
Hans Gisevius, Nebe’s vriend en collega-verzetsman, heeft na de Tweede Wereldoorlog geprobeerd het beeld van de edele verzetsstrijder Nebe gestalte te geven. Achter het masker van een harde SS-leider zou een standvastige verzetsstrijder verborgen zitten. Dat Nebe inderdaad actief was binnen de verzetsgroep is intussen wel bevestigd.
 
Tegelijkertijd was Nebe betrokken bij de Aktion T4 (de georganiseerde moord op o.a. zieken en gehandicapten) door het gebruik van o.a. gifgas. Vanaf juni 1941 was Nebe leider van Einsatzgruppe B, één van de moordcommando’s die in de veroverde gebieden in de Sovjet-Unie politieke commissarissen, partizanen en Joden vermoordden. In totaal werden onder zijn leiding 45.000 mensen vermoord, vooral Joden. Wanneer je bedenkt dat dit in een tijdsbestek van ruim 3 maanden is gebeurd, wordt de bloeddorstigheid van deze gruweldaad duidelijk.
 
 

 
Harde cijfers: de Tweede Wereldoorlog gevisualiseerd (Redactie TracesOfWar.com)
Harde cijfers. Oorlogen veroorzaken veel leed voor alle partijen, onder zowel militairen als burgers. Voor statistici en 'data visualisers' is er echter ook een andere kant, die van de cijfers en data. In samenwerking met Koendaat biedt TracesOfWar in deze driedelige serie een blik op de statistiek van luchtoorlogen.
 
In deze eerste publicatie de luchtbombardementen van de Tweede Wereldoorlog. Klik hier om deze te bekijken.
 
Koendaat helpt bedrijven en personen om succesvol te zijn met data. Koendaat helpt bedrijven en personen bij het opzetten en creëren van data visualisaties. Het doel is om ervoor te zorgen dat er steeds meer en betere data visualisaties gemaakt worden. De concrete resultaten zijn animaties, infographics, afbeeldingen of interactieve dashboards.

 
Recensie: De Ritchie Boys (Kevin Prenger)
Het was een bevreemdende gewaarwording voor de bewoners van het landelijke gebied in het westen van Maryland in de Verenigde Staten. Terwijl ze in 1942 op hun akkers aan het werk waren, konden ze plotsklaps oog in oog komen te staan met soldaten in Duitse uniformen die vervoerd werden in vrachtwagens met daarop hakenkruizen. De politie ontving veel meldingen van een "Duitse invasie", maar kon de geschrokken burgers geruststellen. "Het zijn de Ritchie-boys maar", werd algauw een gevleugelde uitdrukking.
 
 
De Ritchie-boys waren de militairen die in Camp Ritchie werden opgeleid, niet tot gewone infanterist, maar onder andere tot ondervragers van Duitse krijgsgevangenen. Rollenspellen waren een belangrijk onderdeel van hun training en om dat zo realistisch mogelijk te doen, werden Duitse uniformen en voertuigen ingezet. Een groot aantal van hen waren Duitse Joden die in de jaren dertig naar de Verenigde Staten waren geëmigreerd, op de vlucht voor het antisemitisme in hun vaderland. Omdat Duits hun moedertaal was en vanwege hun grondige kennis van de cultuur en manier van denken van de Duitsers waren ze uitermate geschikt om Duitse krijgsgevangenen te ondervragen en Duitstalige inlichtingen te verzamelen. Ze werden aan het Westfront toegevoegd aan Amerikaanse eenheden in zogenoemde IPW-teams (IPW = Interrogator of Prisoners of War).
 
In zijn boek "De Ritchie Boys" vertelt de Amerikaanse non-fictieschrijver Bruce Henderson het verhaal van acht Duitssprekende Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan het Westfront onderdeel uitmaakten van IPW-teams. Hij volgt ze al vanaf hun jeugd in nazi-Duitsland en beschrijft hoe hun emigratie verliep. Veelal lieten ze familie achter in Europa en verloren ze tijdens de oorlog contact met hen. De in Berlijn geboren Werner Angress was bijvoorbeeld de enige van zijn gezin die voor de oorlog uitweek naar de Verenigde Staten. Zijn vader was gevangengenomen door de nazi’s en zijn moeder en twee broers zaten tijdens de oorlog ondergedoken in Amsterdam. Zelf was hij ingedeeld bij de 82e luchtlandingsdivisie en landde hij op D-Day met zijn parachute in Normandië, zonder ooit eerder een parachutesprong gemaakt te hebben. Na de bevrijding kreeg hij van generaal James Gavin toestemming om met een legerjeep naar Nederland te reizen om op zoek te gaan naar zijn familieleden, niet wetende of zij de oorlog overleefd hadden.
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
18de jaargang, 3e editie
maart 2018

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.