Overzicht:
- Fotospecials op WO2Actueel
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Eben-Emael" - zaterdag 29 september 2012
- Recensie: De Zamperini Legende
- Vertalers NE-EN gezocht voor Go2War2.com
- Bezienswaardigheid uitgelicht
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Verslag STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940"
- WO2 Tweets van de maand 
- Verhoor Bernd Gisevius op Go2War2.nl


 
Fotospecials op WO2Actueel (Redactie WO2Actueel.nl)
Op de website WO2Actueel verschenen in de maand juni de volgende fotospecials die zeker het bekijken waard zijn:
 
 
Een klein grafisch voorproefje:
 

 
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe reporters en fotografen om voor STIWOT de landelijke evenementen af te gaan. Interesse? Neem dan contact met ons op!

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Eben-Emael" - Zaterdag 29 september 2012 (STIWOT Reizen)
Na twee zeer geslaagde Battlefield Tours "Grebbelinie mei 1940" organiseert STIWOT Reizen op zaterdag 29 september 2012 een Battlefield Tour naar Fort Eben-Emael. Dit "niet in te nemen" fort werd zeer bekend vanwege de strijd op 10 mei 1940. Een klein team van Duitse luchtlandingstroepen kreeg op die eerste oorlogsdag de artillerie van het fort in minder dan 15 minuten onder controle en nam het fort in. Organisatie, innovatie en durf waren de sleutels voor het Duitse succes.
 
 

Onder de deskundige begeleiding van onze gids Bart Geraerts brengen we een bezoek aan het fort en leren het ongelooflijke verhaal kennen van de eerste ogenblikken van de Tweede Wereldoorlog in België. Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Recensie: De Zamperini Legende (Kevin Prenger)
De naam Louis Zamperini (1917) zal bij weinigen buiten de Verenigde Staten een belletje doen rinkelen. De hardloper deed mee aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn, waar hij als achtste eindigde op de 5000 meter. Maar er is meer dan enkel de sporter Zamperini. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte hij onderdeel uit van de bemanning van een B-24 Liberator bommenwerper en nam hij deel aan de oorlog tegen Japan in het Pacifisch gebied. Tijdens een missie crashte zijn toestel in zee en moest hij met twee anderen wekenlang zien te overleven op een reddingsvlot op de Stille Oceaan. Getergd door honger, gebrek aan drinkwater, bloeddorstige haaien en een tropische tyfoon dreven de mannen af naar vijandelijk gebied. Het zijn deze ingrediënten die “De Zamperini legende” doen lijken op een spannend avonturenboek, ware het niet dat het verhaal waar gebeurd is.
 

 
De Amerikaanse schrijfster Laura Hillenbrand (1967) begint haar boek bij het begin, de jeugd van haar hoofdpersoon. Het had niet veel gescheeld of Louis Zamperini was terecht gekomen in de jeugdgevangenis. De zoon van Italiaanse immigranten was in het Californische stadje Torrance berucht om zijn streken. Hij stal eten uit de keukens van buurtbewoners, prikte de banden van de auto van een schooljuf met tandenstokers lek en raakte menigmaal betrokken bij vechtpartijen. Het was op de Highschool waar hij tot bedaren kwam. Terwijl hij nooit uitblonk in leren, bleek hij wel talent te hebben voor hardlopen. Het schoolrecord werd door hem verbroken en in plaats van dat hij zich bezighield met rottigheid, trainde hij voortaan vanaf het ochtendgloren in de Zuid-Californische woestijn. In 1934 overtrof hij het nationale Highschoolrecord. “De tornado van Torrance” was geboren.
 
Zijn talent bracht hem op de Olympische Spelen van 1936 in nazi-Berlijn. Hoewel hij niet verder kwam dan de achtste plek, zette hij een grootste prestatie neer door zijn laatste ronde in 56 seconden te lopen, terwijl het record stond op 58,9. Dat maakte ook indruk op Adolf Hitler, die vanaf de tribune de wedstrijd had gadegeslagen. Hij liet de Amerikaan bij zich roepen en schudde hem de hand. Maar Zamperini liet zich niet imponeren door de dictator. Hij had zijn streken nog niet verloren en stal tijdens een uitstapje in de Duitse hoofdstad een hakenkruisvlag van Hitlers Rijkskanselarij, een mooi souvenir van zijn Olympische avontuur. Na Berlijn hoopte hij een tweede keer mee te kunnen doen aan de Spelen, namelijk die van 1940 in Tokyo. Japan haakte echter af vanwege de oorlog met China en ook het alternatief, Helsinki, ging niet door vanwege de oorlog die was uitgebroken in Europa.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Vertalers NE-EN gezocht voor Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Go2War2.nl richt zich exclusief op een Nederlandstalig publiek. Om met onze artikelen een internationaal publiek te bereiken, willen we in de toekomst een Engelstalige versie van de site lanceren: Go2War2.com.
 
Met kleine stapjes zijn we begonnen met het vertalen van artikelen, maar er is nog enorm veel werk te verrichten. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om ons te helpen met het vertalen. Of u nou één artikel vertaalt, of tientallen artikelen voor uw rekening wilt nemen, uw bijdrage is welkom. Van tijdsdruk is geen sprake.

Ervaring met vertalen of een uistekende beheersing van de Engelse taal is echter wel een voorwaarde. Studenten Engels die ervaring op willen doen, kunnen zich ook aanmelden.

Het vertaalwerk wordt door u zelfstandig uitgevoerd. Bij het kiezen en het invoeren van een artikel wordt u begeleid door onze redactie. Bij elk door u vertaalde artikel wordt op de website uw naam als vertaler genoemd. Voor u eventueel een geschikte manier om naamsbekendheid en een portfolio op te bouwen.

Wilt u als vertaler bijdragen aan Go2War2.com, stuur dan een e-mail aan redactie@go2war2.nl.

 
Bezienswaardigheid uitgelicht (Redactie Oorlogsmusea.nl)
De website Oorlogsmusea.nl bevat duizenden entries. Al deze bezienswaardigheden hebben hun eigen verhaal, het ene verhaal bekender dan het andere. In deze rubriek wordt maandelijks een van deze entries uitgelicht. Deze junimaand is dat het monument Les Braves, wat op het strand van Omaha Beach staat.
 

 
D-Day op 6 juni 1944 was het begin van de bevrijding van West-Europa. De invasie ging van start met grootscheepse landingen op de Franse kust. De vijf verschillende landingsstranden van Normandië kregen de codenamen Utah Beach, Omaha Beach, Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach.
 
Het monument Les Braves op Omaha Beach is een eerbetoon aan de vele soldaten die sneuvelden op de stranden van Normandië tijdens de landingen in de vroege ochtend van 6 juni 1944. Het monument bestaat uit drie elementen met de volgende tekst op het informatiebord wat op de boulevard staat:
 
De vleugels van hoop.
Zodat de geest die deze mannen op 6 juni 1944 droeg ons blijft inspireren en ons er aan herinnert dat het met elkaar altijd mogelijk is om de toekomst te veranderen.
Sta op, vrijheid!
Zodat het voorbeeld van degenen die in opstand tegen barbaarsheid kwamen, ons zal helpen sterk te blijven staan tegen alle vormen van onmenselijkheid.
De vleugels van broederschap.
Zodat deze golf van broederschap ons altijd herinnert aan onze verantwoordelijkheid ten opzichte van anderen en onszelf.
 
Op 6 juni 1944 waren deze mannen meer dan soldaten, ze waren onze broeders.


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Operatie Millennium
Met precisiebombardementen op industriële en militaire doelen moest de Duitse oorlogsmachine vitale schade worden toegebracht. Begin 1942 bleek echter dat de invloed van dit luchtmachtonderdeel op het oorlogsverloop veel kleiner was dan men had verwacht. Dus kwam er een nieuwe bevelhebber, met een nieuwe strategie: Air Chief Marshal Sir Arthur Harris. Hij pleitte voor de tactiek van ‘area-bombing’. Hierbij moesten niet alleen de industriële en militaire doelen worden aangevallen, maar ook het gehele stadsdeel er omheen. Harris wilde deze aanvallen ook uitvoeren op grotere schaal, met meer dan duizend vliegtuigen. De eerste ‘Thousand-Bomber Raid’ vond plaats in de nacht van 30 op 31 mei 1942. Deze aanval op Keulen kreeg de codenaam Operatie Millennium.
 
 
 
Charles Portal (1893-1971)
 “One of the architects of victory in the Second World War.” Zo wordt Marshal of the Royal Air Force Charles Portal omschreven op het monument dat ter ere van hem is geplaatst in Londen. Vanaf de Victoria Embankment kijkt het standbeeld over de rivier de Thames uit. Portal had tijdens het grootste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog de leiding over de zoveel geroemde Royal Air Force. Maar naast deze roem hij ook een belangrijk persoon in een nog altijd voortslepend debat. Portal was namelijk de man die het concept van ‘area-bombing’ bedacht en liet doorvoeren. Deze tactiek, met als bekendste voorbeelden de bombardementen op Hamburg en Dresden, kreeg tijdens en na de oorlog ook veel kritiek.
 
 
 
Bombardement op Nijmegen, 22 februari 1944
Bijna elke Nederlander is bekend met het Duitse bombardement op Rotterdam van mei 1940. Om de capitulatie af te dwingen van het Nederlandse leger, bombardeerden de Duitsers in de middag van 14 mei de stad Rotterdam, met als gevolg ongeveer 800 doden. Veel minder mensen zullen echter bekend zijn met het Amerikaanse luchtbombardement op Nijmegen van 22 februari 1944, hoewel er bij deze aanval net zo veel en mogelijk nog meer slachtoffers te betreuren waren.
 
 
 
Bombardement op Mannheim, 16-17 december 1940
Het bombardement op Coventry vormde de aanleiding tot een vergeldingsaanval waarbij van deze strategie werd afgeweken. In de nacht van 16 op 17 december 1940 werd het centrum van de Zuid-Duitse stad Mannheim gebombardeerd. De aanval was, zo bleek later, een voorloper van de vanaf april 1942 veelvuldig door de geallieerde luchtmacht gehanteerde tacktiek van 'area-bombing', het zonder onderscheid grootschalig bombarderen van een gehele stad of een aanzienlijk deel daarvan.
 
 
 
Onderzeebootmoederschip Hr. Ms. Colombia
Om als Nederlandse eenheid onafhankelijk van de Britten te kunnen opereren was een depot- of moederschip nodig. De Bevelhebber der Zeestrijdkrachten in Londen, vice-admiraal Johannes Theodorus Furstner, begon in 1940 onderhandelingen met de Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij (KNSM) om het motorpassagiersschip Colombia te kunnen charteren. De KNSM voelde er weinig voor om haar vlaggeschip af te staan, maar de oorlogsomstandigheden lieten de rederij geen keus. Op 8 november 1940 werd de Colombia door de Koninklijke Marine gevorderd.
 
 
 
Eerste slag om Königsberg
Het Sovjet-offensief in Oost-Pruisen was onderdeel van het Oost-Pruisische Strategische Offensief en gericht tegen de Heeresgruppe Mitte. Het doel van het offensief was de inname van Königsberg, de toenmalige hoofdstad van Oost-Pruisen en het huidige Russische Kaliningrad. Na een moeizame start van dit offensief werd op 30 januari 1945 Königsberg belegerd door het 3e Wit-Russische Front. Op 27 februari 1945 werd deze belegering doorbroken door een gecoördineerde samenwerking tussen het Duitse garnizoen van Königsberg en het XXVII. Armeekorps. Königsberg en haar inwoners waren voorlopig gered van een ondergang.
 
 
 
Op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op Go2War2.nl? Volg ons dan op www.facebook.com/go2war2 of op www.twitter.com/go2war2nl

 
Verslag STIWOT Reizen Battlefield Tour "Grebbelinie mei 1940" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zaterdag 12 mei en zaterdag 2 juni organiseerde STIWOT Reizen de Battlefieldtour “Grebbelinie mei 1940”. Aanvankelijk was het de bedoeling om de Battlefieldtour alleen op 12 mei te houden, maar door de grote belangstelling werd besloten een tweede datum toe te voegen.
 


Het was voor de vierde keer dat STIWOT Reizen een Battlefieldtour organiseerde waarbij de geschiedenis van “mei ‘40” de hoofdrol speelde. Ook nu bleek weer dat er over dit onderwerp nog steeds veel te vertellen valt. De voorzitter van STIWOT, Barry van Veen, was deze dag onze gids.
 


WO2 Tweets van de maand (Redactie Go2War2.nl)
De redactie van Go2War2.nl is ook te volgen op Twitter. Via onze Twitter-pagina blijft u op de hoogte van de nieuwste artikelen en recensies op onze website. Tevens informeren we u over nieuws en feiten over de Tweede Wereldoorlog. In de nieuwsbrief delen we elke maand enkele opmerkelijke, interessante en nuttige tweets van de afgelopen maand met u (van onszelf en andere twitteraars). Hieronder de oogst van juni.
 
Poorly informed & badly argued article against new Bomber Command Memorial in Evening Standard #WW2 http://bit.ly/LwWJU8
 
Article by Richard Overy on Bomber Command in @guardian #WW2 #WW1 http://bit.ly/MKgcet
 
fotos's en artikel over onthulling ##WO2 #verzoeningspaneel 8 juni jl in bijzijn van ambassadeatache"s is hier te lezen http://bit.ly/Koy5yO
 
Nu #vierdaagse #boek bestellen met fikse #korting tijdens voorinschrijving - http://ow.ly/bD5s7
 
Krijgsgevangen.nl, site over krijgsgevangen officieren WOII http://bit.ly/L79A9y
 
Onthulling Wellingtonmonument in Vlaardingen Holy: Lees het artikel op WO2Actueel.nl http://bit.ly/LPMY0B
 
Nieuwe Held van de Maand! Een pensioensgerechtigde Engelandvaarder die zijn moed bekoopt met de dood... http://www.niod.knaw.nl/actueel/default.asp?ID=871
 
Bestsellerauteur schrijft over Joodse filmmaker in Theresienstadt: Lees het artikel op WO2Actueel.nl http://bit.ly/LnDSrR
 
1-jun-1943: Jules Schelvis, oprichter van onze stichting, ging op transport naar Sobibor. Luister naar zijn verhaal op: http://ow.ly/bkfvm
 
"Eerherstel" Hongaarse WO2-leider zorgt voor controverse: Lees het artikel op WO2Actueel.nl http://bit.ly/M5Nwjj


Verhoor Bernd Gisevius op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Bernd Gisevius. Dit keer hebben we geen passage geselecteerd uit het verhoor van Hans Bernd Gisevius, die opgeroepen werd als getuige. Hij had voor de oorlog gewerkt voor de Gestapo en de Duitse politie en was tijdens de oorlog voor de Abwehr actief in Zwitserland. Omdat hij zich gaandeweg steeds meer ontwikkelde tot een tegenstander van het regime was hij actief binnen de Duitse oppositie en betrokken bij de aanslag en staatsgreep van 20 juli 1944. Hieronder getuigt hij over de Rijksdagbrand van 27 februari 1933 en de Nacht van de Lange Messen van 30 juni tot 2 juli 1934.
 
Mr. JUSTICE JACKSON: U hebt verklaringen afgelegd over de onderzoeken die u hebt gedaan toen u nog bij de politie was en u hebt de brand in de Reichstag genoemd maar u hebt ons niet verteld wat de resultaten van dat onderzoek waren. Wilt u ons dat alstublieft vertellen?
GISEVIUS: Om het kort te houden en met de feiten te beginnen stelden we vast dat Hitler in algemene zin de wens had uitgedrukt voor een grootschalige propagandacampagne. Goebbels zou de noodzakelijke voorstellen doen en het was Goebbels die het eerst bedacht de Reichstag in brand te steken. Goebbels besprak dat met de leider van de SA Brigade van Berlijn, Karl Ernst en hij stelde tot in bijzonderheden voor hoe dat zou moeten worden uitgevoerd.
Er werd een bepaalde chemische stof gekozen die iedere vuurwerkmaker kent. Na het aanbrengen ontbrandt die na een bepaalde tijd – uren of minuten. Om in de Reichstag zelf te komen moest men door de tunnel die van het paleis van de president van de Reichstag naar het gebouw van de Reichstag loopt. Er werden tien betrouwbare SA mannen ter beschikking gesteld en daarna werd Göring over alle details van de plannen ingelicht zodat hij op die bewuste avond niet per ongeluk een verkiezingstoespraak zou houden maar op een dergelijk laat uur achter zijn bureau op het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn zou zitten.
Göring zou – en hij verzekerde dat hij dat zou doen – in de eerste verwarring de politie op het verkeerde been zetten. Vanaf het prille begin was het de bedoeling dat de Communisten van deze misdaad beschuldigd zouden worden en de 10 SA mannen die de misdaad moesten plegen kregen ook dienovereenkomstige instructies.
Dat is in een paar woorden het relaas van die gebeurtenissen. Om u te vertellen hoe we achter de details kwamen hoef ik alleen maar toe te voegen dat een van de 10 die de chemische stof moest aanbrengen een beruchte misdadiger was. Zes maanden later werd hij uit de SA ontslagen en toen hij de beloning niet kreeg die hem was beloofd besloot hij aan het Reichshof, dat destijds zitting hield in Leipzig, alles te vertellen wat hij wist. Hij werd voor een onderzoeksrechter gebracht die een rapport opmaakte van zijn verklaringen maar de Gestapo kwam erachter en de brief aan het Reichshof werd onderschept en vernietigd. De SA man, die Rall heette en het plan verried, werd met medeweten van beklaagde Göring op brute wijze vermoord op bevel van de chef van de Gestapo Diels. Met het vinden van het lichaam kwamen we achter het hele verhaal.
Mr. JUSTICE JACKSON: Wat gebeurde er met de 10 SA mannen die de Reichstag in brand staken? Is iemand daarvan nog in leven?
GISEVIUS: Voor zover wij weten is er geen een meer in leven. De meesten van hen werden op 30 juni vermoord onder de dekmantel van de Röhm Putsch. Slechts één, een zekere Heini Gewähr, werd in de politie opgenomen en we hebben hem ook opgespoord. Hij sneuvelde tijdens de oorlog als politieman aan het Oostfront.
Mr. JUSTICE JACKSON: Ik meen dat u verklaard hebt dat u ook, gelijktijdig met de hele Röhm affaire de moorden hebt onderzocht die op die affaire volgden. Hebt u dat niet verklaard?
GISEVIUS: Ik kan eigenlijk niet zeggen dat we dat onderzoek hadden gedaan omdat wij van het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de hele zaak waren uitgesloten. De zaken lagen echter zo dat na de 30ste juni alle verzoeken om hulp en de klachten van mensen die er door getroffen waren ons op het Ministerie bereikten en gedurende de 30ste, uit de doorlopende berichten op de radio, toevallige bezoeken aan het paleis van Göring en door de informatie die we van Nebe kregen kwamen we achter alle bijzonderheden.
Mr. JUSTICE JACKSON: Ongeveer hoeveel mensen werden er tijdens die zuivering gedood?
GISEVIUS: We hebben het aantal nooit precies kunnen vaststellen maar ik schat dat er niet meer dan 150 of 200 mensen het leven verloren, wat destijds een enorm aantal was.
Ik heb zelf met de Minister van Justitie, Gürtner, de lijst met het aantal doden nagekeken die hem door Hitler en Göring was gegeven en we stelden vast dat de lijst met de namen van 77 doden, die zogenaamd terecht waren gedood bijna twee keer zo lang werd met alleen al de namen die we van de aanklagers hadden gekregen of door de verzoeken om hulp van familieleden die bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken binnenkwamen.
Mr. JUSTICE JACKSON: Hebt u vastgesteld wie de mensen uitkoos die tijdens die zuivering werden gedood?
GISEVIUS: Om te beginnen stelden we vast dat Himmler, Heydrich en Göring nauwkeurige lijsten hadden opgesteld met degenen die moesten worden vermoord; want ik hoorde in het paleis van Göring – en dat werd bevestigd door Daluege die erbij was en ook door Nebe die er vanaf de eerste minuut bij was – dat niemand van degenen die werd gedood met name werd genoemd; in plaats daarvan zeiden ze gewoon: “Nummer zo en zo is nu weg,” of “nummer zo en zo ontbreekt nog,” en “nummer zo en zo zal gauw aan de beurt zijn.”
Het lijdt echter geen twijfel dat Heydrich en Himmler ook een speciale lijst hadden. Op die speciale lijst stonden diverse Katholieken, Klausner en anderen. Ik kan hier bijvoorbeeld niet onder ede verklaren dat Von Schleicher op bevel van Göring werd vermoord of dat hij iemand was die op de speciale lijst van Himmler en Heydrich stond.
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

12de jaargang, 6e editie
  juni 2012De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.