Overzicht:
- STIWOT publiceert quiz #53
- Winactie: De tweekoppige adelaar
- Opening tentoonstelling Gevangen in Beeld
- Recensie: Zij spioneerden tegen Engeland
- Herdenking Birma-Siam en Pakan Baroe spoorweg
 

 
STIWOT publiceert quiz #53 (Redactie TracesOfWar.com)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 52 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Als winnaar hebben wij dhr. Schimmel uitgeloot. Hij heeft het prijzenpakket inmiddels in ontvangst mogen nemen. 
 
Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend, die nu behalve op Go2War2.nl ook op TracesOfWar.com te vinden is. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 53! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 december 2018. Veel succes!
 
Door uitgeverij Just Publishers is voor de winnaar een boekenpakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:
- Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen, Roger Moorhouse
- Gestapo opdracht, Sven Hassel
- Hitlers propagandatochten, Bob Carruthers
- Oorlogsouders, Isabel van Boetzelaer
 

 
Winactie: De tweekoppige adelaar (Redactie TracesOfWar.com)
Op Go2War2.nl en TracesOfWar.com werden onlangs verschillende titels uit de stripreeks ‘Reportages van Lefranc’ besproken. Journalist Guy Lefranc is het hoofdpersonage in de door de Franse schrijver en tekenaar Jacques Martin bedachte stripboekenserie. De delen over de Tweede Wereldoorlog zijn: ‘De Atlantische Muur’, ‘De Landing’, ‘Het Ardennenoffensief’, ‘De Ondergang van het Derde Rijk’ en ‘De Strijd om de Pacific’.
 
Uitgever Ballon Media publiceerde onlangs twee nieuwe stripboeken. De tweekoppige adelaar bestaat uit twee reeksen die aan elkaar verwant zijn en die vertellen over het leven van een Duitse en een Amerikaanse piloot net voor de Tweede Wereldoorlog. Hoe worden ze groot als man, als patriot en als piloot? Is hun kijk op het leven onderling inwisselbaar?
 
 
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - EAGLE 1
James O’Brady is de zoon van een oorlogsheld uit de Grote Oorlog. Zijn vader heeft fortuin gemaakt als industrieel en gaat nu ook een grote politieke carrière tegemoet. Hij wordt Amerikaans ambassadeur in Duitsland en neemt zoonlief mee om zich te verdiepen in de geopolitiek van de dertiger jaren. James’ levenspad kruist er dat van een jonge Duitse jachtpiloot.
 
DE TWEEKOPPIGE ADELAAR - ADLER 1
Hans Raeder verliest zijn vader en zijn kleine broertje in 1918. Als kind vindt hij troost in verhalen, al dan niet zelfverzonnen. Hij droomt ervan om jachtpiloot te worden. Daarvoor is Hans tot alles bereid, ook al moet hij zich inlaten met het slechtste wat zijn vaderland voortbrengt. Wat hij nog niet weet, is dat zijn lot verbonden is met dat van een jonge piloot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan...
 
Winactie:
Van Ballon Media mogen wij twee keer beide exemplaren verloten onder de bezoekers van onze website. Het enige dat u hoeft te doen om kans te maken op deze stripboeken is het sturen van een mailtje naar quiz@go2war2.nl onder vermelding van ‘winactie 2-koppige adelaar’ en uw adres. U kunt deelnemen tot en met 9 september. Veel succes!

 
Opening tentoonstelling Gevangen in Beeld, Changi in Museum Bronbeek (Arjan Vrieze)
Op 9 augustus 2018 is in Museum Bronbeek te Arnhem de tentoonstelling ‘Gevangen in beeld, Changi' door de ogen van tekenaar Henk Brouwer 1942-1945 geopend. Centraal staat Changi, het grootste Japanse krijgsgevangenenkamp van Zuidoost-Azië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Henk Brouwer portretteerde er medegevangenen en maakte schetsen van het dagelijks leven.
 

In Changi in Singapore verbleven 50.000 geallieerde soldaten. Vooral Britten en Australiërs, maar ook enkele duizenden Nederlanders. In het begin waren de leefomstandigheden er relatief gunstig. Voor de meesten was Changi een doorvoerkamp op weg naar veel zwaarder kampen in Japan en aan de beruchte Birma-Siamspoorlijn. Maar ook in en rond Changi moest zware arbeid worden verricht. Zo werden Henk Brouwer en honderden anderen ingezet bij de aanleg van vliegveld Changi. Dwangarbeid, mishandelingen, honger en ziekten eisten steeds vaker hun tol. De gevangenen probeerden zich op allerlei manieren in leven te houden.

Landstorm-soldaat en tekenaar Henk Brouwer deed dat door te tekenen. Hij maakte tientallen aquarellen, portretteerde zo'n driehonderd medegevangenen en maakte schetsen van het kampleven. Na de oorlog schreef hij uitgebreid over zijn oorlogservaringen. Dankzij de recente vondst van zijn bijzondere en veelzeggende werk krijgen we nu voor het eerst een beeld van de werkelijkheid van Changi, waar veel Nederlandse soldaten het leven lieten en anderen voor het leven werden getekend.
 

 
Recensie: Zij spioneerden tegen Engeland (Luuk van Rinsum)
 
De executie van Karel Richter was de moeilijkste executie die de Britse gevangenisbeul Albert Pierrepoint in zijn loopbaan heeft moeten uitvoeren. De Sudeten-Duitser verzette zich hevig tegen zijn naderende einde toen hij op 11 december 1941 in een Londense gevangenis werd opgehangen. Hij was ter dood veroordeeld nadat hij een paar maanden eerder op het Britse platteland was opgepakt op verdenking van spionage. Na een kort verhoor door de Britse inlichtingendienst MI5 bekende hij inderdaad spion te zijn in dienst van de Abwehr, de Duitse geheime dienst die onder leiding stond van Wilhelm Canaris.
 
Richter was door de Abwehr in Engeland gedropt in het kader van Operatie Lena. Deze operatie was opgezet als voorbereiding op Operatie Seelöwe, de codenaam voor het invasieplan van de Duitse Wehrmacht in het Verenigd Koninkrijk. Het doel was het in kaart brengen van het Britse vasteland en het verzamelen van bruikbare informatie voor het Duitse invasieleger. Richter was de dertiende en laatste spion die voor deze operatie werd ingezet.
 
 
Om Operatie Seelöwe te laten slagen, was het van belang dat de Engelse luchtmacht uitgeschakeld, of op zijn minst ernstig verzwakt werd. Daarom probeerde de Duitse Luftwaffe van juli tot oktober 1940 in een luchtslag de Britse RAF uit te schakelen. Toen dit mislukte besloot Adolf Hitler de invasie uit te stellen en uiteindelijk zelfs helemaal af te gelasten. Hiermee verdween ook de noodzaak van het spionagewerk en kwam er in oktober 1940 al na drie maanden een einde aan de oorspronkelijke doelstelling van Operatie Lena. De operatie werd vervolgens nog een aantal maanden doorgezet als een sabotagemissie om de Britten met kleine speldenprikken onder druk te zetten en zodoende te laten merken dat ze niet van de Duitsers af waren.
 
Het boek ‘Zij spioneerden tegen Engeland’ beschrijft deze relatief onbekende operatie en het lot van de spionnen die de Duitse Abwehr voor dit doel in Engeland dropte. De werving van spionnen voor Operatie Lena begon in het voorjaar van 1940. Bij de selectie werd bewust gekozen voor burgers uit bezette en neutrale landen omdat deze minder op zouden vallen dan Duitse burgers. Onder hen waren ook enkele Nederlanders. De spionnen in spe kregen voor hun dropping een training waarin ze alle vaardigheden meekregen die nodig waren om hun opdracht uit te voeren. Vervolgens werden de eerste vier spionnen op 2 september 1940 in een boot naar Engeland gevaren. Het liep niet goed met ze af: stuk voor stuk gedroegen de spionnen zich zeer amateuristisch waardoor ze al kort na hun aankomst werden ontdekt en gearresteerd.
 

 
Herdenking Birma-Siam en Pakan Baroe Spoorweg (Arjan Vrieze)
Op 25 augustus 2018 was de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument op terrein van Bronbeek te Arnhem. Spoorwegveteranen, bewoners van Bronbeek, andere genodigden en vele belangstellenden woonden deze plechtigheid bij. Een fotoreportage hiervan vindt u op TracesOfWar.com.
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
18de jaargang, 8e editie
augustus 2018

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.