Overzicht: 
- Verloting: De geheime oorlog door Max Hastings
- Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com
- Stiphout: Een epiloog
- Fotoverslag The Taste of '44 2015
- Recensie: Ten Oorlog - De bevrijding van Europa tijdens WOII
- Nieuw artikel op Go2War2.nl
- Fotoverslag Mussolini's ontsnapping en ondergang
- Verhoor Ernst Kaltenbrunner op Go2War2.nl
 

 
Verloting: De geheime oorlog door Max Hastings (Redactie Go2War2.nl)
Deze maand verscheen een nieuw boek van de bekende Britse historicus Max Hastings (1945), getiteld “De geheime oorlog: Spionnen, codes en verzet, 1939 – 1945”. Op Go2War2.nl kunt u binnenkort een bespreking van deze publicatie verwachten.
 
 
Van uitgeverij Hollands Diep mogen we één exemplaar van deze titel verloten onder de bezoekers van Go2War2.nl en de lezers van de STIWOT-nieuwsbrief. Om kans te maken op dit boek hoeft u enkel een e-mail te verzenden aan quiz@go2war2.nl onder vermelding van “verloting geheime oorlog” en uw adres. Deelnemen kan tot 15 november. De winnaar krijgt daarna het boek thuis gestuurd. Uw adresgegevens worden na afloop van de actie gewist en niet voor andere doeleinden gebruikt.
 
Over het boek:
Hastings vertelt in zijn nieuwe boek voor het eerst de geschiedenis van de wereldwijde geheime oorlog tussen alle strijdende partijen en de mensen die daarbij hun leven waagden. Hij baseert zich niet alleen op Amerikaanse, Britse en Duitse bronnen, maar ook op Russische en Japanse archieven. Aan de hand van een aantal cruciale momenten laat Hastings de enorme invloed zien die het werk van geheim agenten en ondergrondse operaties op het verloop van de oorlog in West en Oost hebben gehad.
 
Max Hastings (1945) is een gerespecteerd journalist, presentator en behoort tot de bekendste en meest gelezen historici van onze tijd. Hij heeft meer dan twintig boeken op zijn naam staan. Acht daarvan gaan over de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast heeft hij onder meer geschreven over de Eerste Wereldoorlog, de Koreaanse oorlog en Winston Churchill. Zijn werk is vele malen bekroond. Veel van zijn boeken zijn internationale bestsellers.

 
Gezocht: Eindredacteur Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Go2War2.nl richt zich tot dusver vooral op een Nederlandstalig publiek. Om met onze artikelen een internationaal publiek te bereiken, willen we binnenkort een Engelstalige versie van de site lanceren: Go2War2.com.
 
De afgelopen jaren zijn we al begonnen met het vertalen van artikelen en teksten, maar er is nog veel werk te verrichten. Om de kwaliteit van het vertaalwerk te kunnen waarborgen zijn we op zoek naar een eindredacteur voor Go2War2.com. Tot de taken van deze eindredacteur behoren het nakijken/beoordelen van artikelen en andere teksten die door andere medewerkers vertaald zijn. Daarnaast stuurt de eindredacteur ons enthousiaste team van vertalers aan.
 
De eindredacteur werkt nauw samen met de projectleider, de vertalers en andere medewerkers.  Communicatie geschiedt hoofdzakelijk via e-mail. Ten minste enkele uren per week bent u bereid uw bijdrage te leveren.
 
Ervaring met vertalen en een uitstekende beheersing van de Engelse taal is een voorwaarde. Uw bijdrage is een mooie aanvulling voor op uw CV of is een geschikte gelegenheid om ervaring op te doen.
 
Heeft u belangstelling voor deze (onbetaalde) vrijwilligersfunctie, stuur dan een e-mail aan redactie@go2war2.nl. We zien uw aanmelding of vragen met belangstelling tegemoet!

 
Stiphout: Een epiloog (Redactie WO2Actueel)
Op 22 september van dit jaar werd de herdenking gehouden bij het bevrijdingsmonument in Stiphout. Wij hadden net de plaquettes op het monument laten aanpassen naar de correcte eenheden: het 23rd Hussars en het 8th Battalion, The Rifle Brigade. Twee dagen later kregen we eindelijk antwoord op een mailtje dat we al twee maanden eerder hadden verstuurd: "Yes the 23rd Hussars and the 3rd Royal Tank Regiment did liberate Stiphout on 22nd September 1944."
 


Het is een apart gevoel, je leest de mail nog een paar keer, maar er staat toch echt '3rd Royal Tank Regiment'. Zouden we ons dan toch vergist hebben? Niet dat het 3rd Royal Tank Regiment op het monument stond, maar toch, nog een eenheid die had geholpen bij de bevrijding van Stiphout? We waren in de boeken, verslagen en War Diaries niks tegengekomen over deze eenheid. Het 3rd Royal Tank Regiment was namelijk opgerukt vanuit Mierlo naar Mierlo-Hout en trok zo Helmond in. Dat dit regiment betrokken zou zijn geweest bij de bevrijding van Stiphout leek ons sterk, maar helemaal uitsluiten konden we het niet. We hadden namelijk het War Diary van deze eenheid niet.
 
Lees het complete artikel op WO2Actueel.

 
Fotoverslag The Taste of '44 2015 (Redactie WO2Actueel)
Op 3 en 4 oktober werd voor de 5de keer The Tase of '44 georganiseerd in Welten, bij Heerlen. Bijzonder was dat er niet alleen Amerikanen gere-enact (als we dat zo mogen schrijven) werden, maar ook Russen, Duitsers, Britten en Fransen. Ook was er de Nederlandse Marechaussee te zien en Nederlandse burgers. The Taste werd ook letterlijk genomen door Martin van der Weerden, in het dagelijks leven geschiedenisdocent. Hij bracht allemaal hapjes mee die in de oorlog gemaakt werden toen bepaalde producten niet meer voor handen waren. Je kon onder andere worteltjescake en aardappelcake proeven, maar ook uien, wortel of paardebloemjam. Erg lekker!
 

 
Bekijk het complete fotoverslag op WO2Actueel.

 
Recensie: Ten Oorlog - De bevrijding van Europa tijdens WOII (Kevin Prenger)
Op 26 oktober is op de Belgische televisiezender Eén de tweede serie van "Ten Oorlog" begonnen. Voor het eerste deel uit 2014 reisden journalist Arnout Houben, acteur Jonas Van Thielen en cameraman Mikhael Cops te voet langs het front van de Eerste Wereldoorlog. In het vervolg zien we hoe hetzelfde drietal wandelt in de voetsporen van de bevrijders uit de Tweede Wereldoorlog.
 
 
Anderhalve kilo weegt het 447 pagina’s tellende boek dat de tweede 10-delige serie begeleid. De rijk geïllustreerde publicatie geeft een voorproefje op wat de kijker te wachten staat in de televisiereeks en geeft aanvullende informatie over de opmars van de geallieerde legers en de oorlogsgeschiedenis van de landen die door de Belgen doorkruist worden. Terwijl ze in serie 1 één route volgen, van het strand van Nieuwpoort tot het Turkse Gallipoli, wandelen de programmamakers voor serie 2 twee routes. Eerst volgen ze de weg die de Amerikaanse troepen van generaal Omar Bradley aflegden. Ze gaan per schip van Londen naar Omaha Beach in Normandië en doorkruisen West-Europa te voet tot aan Torgau aan de Elbe, waar de Amerikanen en de Sovjets elkaar op 25 april 1945 ontmoetten. Daarna beginnen ze van voren af aan in het legendarische Stalingrad (tegenwoordig Volgograd) waarvandaan ze de route van de troepen van het Rode Leger van maarschalk Zhukov bewandelen.
 
Hun reis brengt hen op bekende en minder bekende locaties. Zo lopen ze bijvoorbeeld door het Normandische landschap met de beruchte bocages, overwoekerde stenen muurtjes rondom weilanden die voor het geallieerde leger veel oponthoud veroorzaakten. In Duitsland bezoeken ze onder meer het voormalige concentratiekamp Buchenwald vlakbij Weimar en de zoutmijn van Merkers, die de nazi’s gebruikten als opslagplaats voor geroofde kunst en andere geplunderde kostbaarheden. Na in Rusland eerst Volgograd bezocht te hebben, wandelen Arnout, Jonas en Mikhael door het voormalige strijdtoneel bij Staraja Kalitva waar het Rode Leger in december 1942 op sterke tegenstand stuitte van 60.000 Alpini, Italiaanse elitesoldaten. Het is een niet algemeen bekende episode uit de oorlog die in de nabijgelegen stad Rossosj herdacht wordt met een monument voor verzoening tussen de Alpini en het Rode Leger. Het gedenkteken is niet onomstreden, zoals blijkt uit de reacties die de Belgen opvangen op straat.
 
Behalve dat de mannen dit keer twee routes volgen, verschilt de tweede serie ook van de eerste doordat ze dit keer geen herdenkingspaaltjes bij zich hebben die langs de route geplaatst worden ter herinnering aan personen uit de oorlog. Daarvoor in de plaatst vullen ze blikjes met de aarde op locaties die van speciale betekenis zijn voor de personen die ze herdenken, om die later toe te sturen aan hun nabestaanden. Zo vullen ze in het Hürtgenwald een blikje ter nagedachtenis aan de Duitse kapitein Julius Erasmus. Tijdens de bloedige veldslag die hier in de laatste maanden van 1944 plaatsvond zag hij veel kameraden sneuvelen. Na de oorlog keerde hij terug in het bos, dat nog vol mijnen lag, om met gevaar voor eigen leven de doden te bergen. In Vossenack kregen mede dankzij hem meer dan 2.200 soldaten uit vier landen een laatste rustplaats.
 
Lees verder op Go2War2.nl

 
Nieuw artikel op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Nederlandse troepentransportschepen in Amerikaanse dienst
De Nederlandse troepentransportschepen in Amerikaanse dienst werden gecharterd door de Amerikaanse War Shipping Administration (WSA). Deze dienst werd op 7 februari 1942 in het leven geroepen onder de paraplu van de War Powers Act 1941, de eerste Amerikaanse oorlogswetten. De WSA werd geautoriseerd om alle oceaangaande schepen, behalve marine- en andere militaire vaartuigen, onder Amerikaanse vlag operationeel te sturen. Verder kon de WSA schepen aankopen, charteren, huren en in beslag nemen. Om te kunnen voldoen aan de vraag naar voldoende troepentransportschepen moest de WSA een beroep doen op buitenlandse rederijen omdat er niet voldoende Amerikaanse passagiersschepen omgebouwd konden worden. De WSA charterde vijftien Nederlandse passagiers- en passagiersvrachtschepen die eind 1941 of begin 1942 verbouwd werden op Amerikaanse werven.
 
Klik hier voor het artikel

 
Fotoverslag Mussolini's ontsnapping en ondergang (Redactie WO2Actueel)
Afgelopen zomer bezocht STIWOT-forumlid Koos Italië waar hij locaties bezocht die herinneren aan de Italiaanse dictator Benito Mussolini. Hieronder zijn verslag met foto’s van toen en nu. Bezoek de Facebook-pagina van Koos voor meer fotomateriaal.

Benito Mussolini was Hitlers Italiaanse bondgenoot waar het Derde Rijk meer last dan plezier van had. Iedere keer als Mussolini op oorlogspad ging moest hij gered worden door het zijn collega. Op 13 mei 1943 capituleerden de Duitse en Italiaanse troepen in Afrika, waardoor de weg naar Italië voor de geallieerden open lag. Op 9 juli landden Britse en Amerikaanse troepen op Sicilië. Bij veel Italiaanse fascisten rezen twijfels over de capaciteiten van Mussolini. Na een vergadering werd hij afgezet en op last van de koning gearresteerd. Het Italiaanse leger capituleerde voor de geallieerden.


Mussolini werd vastgehouden in Hotel Campo Imperatore in de Apennijnen (een gebergte).
 
Bekijk het complete fotoverslag op WO2Actueel.


Verhoor Ernst Kaltenbrunner op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Ernst Kaltenbrunner, de opvolger van Reinhard Heydrich als leider van het Reichssicherheitshauptamt. Hieronder wordt hij ondervraagd door zijn raadsman dr. Kauffmann. Ter sprake komen zijn benoeming tot opvolger van Heydrich en zijn relatie met SS-leider Heinrich Himmler.
 
Dr. KAUFFMANN: In een toespraak die Himmler op 3 oktober 1943 in Posen hield voor Hogere SS en Politieleiders wordt u Heydrich’s opvolger genoemd. De Aanklager ziet dit als een bevestiging van uw totale uitvoerende macht en uw uitzonderlijke bevoegdheden op dit gebied.
Doet deze formele uitdrukking, die in dit verband zeker is gebruikt, recht aan de situatie of niet?
KALTENBRUNNER: Nee, ik protesteer er ten stelligste tegen – en dat heb ik tijdens alle verhoren gedaan – Heydrich’s opvolger genoemd te worden. Als Himmler in mijn afwezigheid als zodanig naar mij heeft verwezen, of er werd al eerder een opmerking of aankondiging van hem afkomstig in de pers gepubliceerd dan gebeurde dit zonder mijn medeweten en zonder dat ik het wilde. De eerste maal was er in verband met die publicatie een felle reactie van mij tegen Himmler. Op de dag die u hier noemde was ik in Berlijn, ik had een bloedvatontsteking en nam dus niet deel aan die discussie.
Noch mijn bevoegdheden, noch uiterlijke schijn rechtvaardigden enige vergelijking met Heydrich. Ik wil hier kort stellen dat ik tot op de laatste dag van mijn werkzaamheden 1.820 Reichsmark kreeg uitbetaald, het salaris van een generaal van politie en dat het inkomen van Heydrich uit zijn departement meer dan 30.000 Reichsmark bedroeg, niet omdat hij vanwege een hogere rang werd betaald maar als erkenning voor zijn totaal afwijkende positie. Elke vergelijking gaat volledig mank.
Dr. KAUFFMANN: Mijn volgende vraag is deze: Is het juist dat Himmler bang was voor Heydrich en wel omdat Heydrich volgens hem teveel macht had gekregen en dat hij om die reden dacht dat door u te benoemen hij juist die man had gevonden die voor hem, Himmler volledig ongevaarlijk zou zijn. In dit verband heeft de Aanklager een parallel getrokken tussen u en Heydrich en heeft, zoals ik net al zei, u omschreven als de tweede Heydrich?
KALTENBRUNNER: De relatie tussen Himmler en Heydrich kan in het kort als volgt omschreven worden: Heydrich was veruit de meest intelligente van de twee. Hij was in eerste instantie een uiterst gedwee en gehoorzaam ....
De PRESIDENT: Dr. Kauffmann, we hoeven niets te weten over Heydrich’s intelligentie. De beklaagde heeft keer op keer gezegd dat hij niet zijn opvolger was.
Dr. KAUFFMANN: In dat geval herhaal ik de vraag die ik al eerder stelde en dat is deze: Wilde Himmler, door u te benoemen, iemand hebben die voor hem volkomen ongevaarlijk was?
KALTENBRUNNER: Hij wilde nooit weer een dergelijke uitvoerende macht uit handen geven in de mate zoals Heydrich die had. Op het moment dat Heydrich stierf trok Himmler het hele departement naar zich toe en daarna gaf hij nooit meer de uitvoerende macht uit handen. Hij had een keer ondervonden, in de persoon van Heydrich, hoe gevaarlijk een Chef van de SIPO voor hem kon worden. Hij wilde dat risico niet nog eens lopen.
Dr. KAUFFMANN: Met andere woorden, wat u tenslotte wilt zeggen is dat na Heydrich’s dood Himmler de volledige uitvoerende macht in handen wilde hebben en houden?
KALTENBRUNNER: Ja.
Dr. KAUFFMANN: Nu een andere vraag. U verklaarde gisteren dat u pas later hoorde over de zogeheten Endlösung. In werkelijkheid gingen dergelijke instructies al in 1941 of 1942 van Himmler naar Heydrich en Eichmann. Is het waar dat u Himmler vaak ontmoette? Was u een vriend van Himmler?
KALTENBRUNNER: Het is volkomen verkeerd om de relatie tussen Himmler en mij vriendschappelijk te noemen. Net als iedere ambtenaar werd ik door hem op een uiterst koele en gereserveerde manier behandeld. Hij was geen man die een persoonlijke relatie met wie dan ook kon aangaan.
 
 
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

15de jaargang, 10e editie
  oktober 2015De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.