Overzicht:
- Inhoudsopgave Wereld in Oorlog #31
- Vacature: Redactiemedewerker (m/v) Go2War2.com
- Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WO2-miniserie
- Go2War2.nl zoekt Hitlerbiograaf
- Medewerker onder de loep
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Bezienswaardigheid uitgelicht
- Verhoor Hans Fritzsche op Go2War2.nl 


 
Inhoudsopgave Wereld in Oorlog #31 (Redactie Nieuwsbrief)
Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op WOI en WOII. Recent verscheen editie 31.
 

 
In het nieuwste nummer van Wereld in Oorlog vindt u de volgende artikelen:

- Vechten in de bergen. De strijd in de Vogezen in 1914-1915,' door Eric Wils.
- Niets lijkt de mens vreemd. Twee jonge vrouwen op de grenzen van de menselijke reikwijdte,' door Aishlinn Bruinja over de Britse spionne Violette Szabo en de Duitse kampbewaakster Imra Grese.
- De raadsels van Woeste Hoeve', door Richard Schuurman over de nog altijd met vragen omgeven aanslag op SS-topman Hanns Rauter.
- Het Rome van Il Duce.' Van pacifist naar interventionist, van socialist naar fascist door Vincent van der Veen.
- Verborgen bewijzen van de Holocaust. Archeologisch onderzoek naar de nazi-vernietigingskampen', door Kevin Prenger.
 
En meer...

Nieuwsgierig geworden maar (nog) geen abonnee?
Zie: www.bladenbox.nl of bel 0900-226 52 63. U schriftelijk aanmelden kan natuurlijk ook: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. Losse nummers zijn verkrijgbaar via www.magvilla.nl. De I-Pad versie van Wereld in Oorlog is via www.magzine.nu verkrijgbaar.

 
Vacature: Redactiemedewerker (m/v) Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Voor de toekomstige website Go2War2.com, de Engelstalige versie van Go2War2.nl, zijn we op zoek naar een redactiemedewerker (m/v). Het betreft onbetaald vrijwilligerswerk.

Tot de taken behoren o.a.:
- Het invoeren en bewerken van artikelen
- Het invoeren en bewerken van illustraties bij artikelen
- Het behandelen van bezoekersfeedback

We stellen de volgende eisen:
- Goede beheersing van de Nederlandse en/of Engelse taal
- Gewend om met computers en internet te werken
- Basiskennis van HTML-code is een pre
- In staat om gemiddeld enkele uren per week een bijdrage te leveren

Nadere informatie of aanmelding: Projectleider Kevin Prenger (kevin@go2war2.nl)

 
Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WO2-miniserie (Redactie Nieuwsbrief)
Na "Band of Brothers" uit 2001 en "The Pacific" uit 2010 gaan Steven Spielberg en Tom Hanks werken aan een nieuwe miniserie over de Tweede Wereldoorlog. Dit keer staat de luchtoorlog centraal en worden de piloten en bemanningsleden van de Amerikaanse Eighth Air Force gevolgd gedurende hun strijd tegen nazi-Duitsland.
 

 
Hoewel het aanvankelijk onduidelijk was of televisienetwerk HBO zou beginnen aan een derde serie in de reeks heeft de zender op vrijdag 19 januari bevestigd dat Tom Hans en Steven Spielberg hiermee aan de slag gaan. De miniserie, waarvan de titel vooralsnog onbekend is, zal gebaseerd worden op het boek "Masters of Air: America’s Bomber Boys who Fought the Air War Against Nazi Germany" van de Amerikaanse historicus Donald L. Miller. Het boek vertelt het verhaal van de Amerikaanse Eighth Air Force die vanaf 1944 ingezet werd aan het Westfront in de strijd tegen Duitsland.

De Eighth Air Force, die ook wel "The Mighty Eighth" genoemd wordt, was de grootste luchtgevechtseenheid die ingezet werd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Midden 1944 deden meer dan 200.000 personen dienst in de Eighth Air Force, die onder andere beschikte over B-24 en B-17 bommenwerpers. Voor missies konden meer dan 2.000 viermotorige bommenwerpers en meer dan 1.000 jagers ingezet worden. In februari 1944 werd de eenheid ingezet tijdens operatie Argument. Gedurende een week, die bekend is komen te staan als Big Week, werden grootschalige bombardementen uitgevoerd op Duitse industriële doelen. Vervolgens voerde de eenheid in maart 1944 bombardementen uit op Berlijn. Voor het eerst vielen er bommen uit Amerikaanse toestellen op de Duitse hoofdstad.

De Eighth Air Force nam ook deel aan bombardementen ter voorbereiding van de geallieerde landing in Normandië. Onder andere spoorwegen, vliegvelden, havens en bruggen in Noord-Frankrijk en langs de Kanaalkust waren het doelwit. Op D-Day, 6 juni 1944, vloog de eenheid 2.300 vluchten in Normandië waarbij vijandelijke defensie en fronttroepen uitgeschakeld werden. Na de geallieerde invasie in Normandië werd de Eighth Air Force ingezet bij het bombarderen van Duitse oliedoelen, waarbij ook missies boven Hongarije, Joegoslavië, Roemenië en Noordoost-Italië gevlogen werden.

In april 1945 werden door de Eighth Air Force bombardementen uitgevoerd op vliegvelden in Duitsland, waarbij de overgebleven toestellen van de Luftwaffe uitgeschakeld werden. Tegelijkertijd werden door de eenheid ook bombardementen uitgevoerd op doelen in Berchtesgaden, waar Hitlers buitenverblijf zich bevond. Na de geallieerde overwinning op nazi-Duitsland werd de Eighth Air Force gestationeerd op het eiland Okinawa in de Stille Oceaan. De Japanse overgave kwam voordat de formatie actief ingezet kon worden.

Meer dan 350.000 Amerikanen deden tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst in de Eighth Air Force. Onder hen enkele beroemdheden, waaronder de acteurs Jimmy Stewart en Clark Gable. De formatie telde tijdens de Tweede Wereldoorlog 261 aces. 17 leden werden in deze periode onderscheiden met de Medal of Honor en 220 met het Distinguished Service Cross. De Eighth Air Force had tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 47.000 slachtoffers te betreuren, waaronder meer dan 26.000 doden. De eenheid bestaat tegenwoordig nog steeds en werd na 1945 onder meer ingezet in Korea, Vietnam en Irak.

De twee voorgaande miniseries over de Tweede Wereldoorlog waren een groot succes. "Band of Brothers", gebaseerd op de belevenissen van de manschappen van Easy Company van de Amerikaanse 101st Airborne Division aan het Westfront, won zes Emmy's, waaronder die voor beste miniserie. 10 miljoen Amerikanen bekeken de eerste aflevering, die kort voor de aanslagen van 9/11 uitgezonden werd. "The Pacific", over de strijd van Amerikaanse soldaten tegen Japan, kreeg acht Emmy's, meer dan elk andere programma. Wanneer de nieuwe miniserie op televisie te zien zal zijn is onbekend.

 
Go2War2.nl zoekt Hitlerbiograaf (Redactie Go2War2.nl)
Voor Go2War2.nl zijn we op zoek naar een deskundige voor het schrijven van een uitvoerige en goed onderbouwde biografie van Adolf Hitler. Weliswaar staat op de website al 10 jaar een artikel over de Duitse dictator, maar het is onze wens om dit artikel te vervangen voor een artikel dat gebaseerd is op meer en recentere bronnen en dat overzichtelijker is. Het artikel moet toegespitst zijn op de persoon Hitler en zijn rol in de geschiedenis. Hoofd- en bijzaken moeten worden onderscheiden. Wij denken aan een artikel van tussen de 15 en 20 pagina’s in Microsoft Word.

Het heeft onze voorkeur dat de schrijver van dit artikel beschikt over schrijfervaring en bekend is met de geschiedenis van het Derde Rijk en de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een vrijwilligersfunctie, maar het schrijven van een belangrijk artikel als dit kan een mooie aanvulling zijn voor je portfolio. Bovendien is het natuurlijk ontzettend leuk om je kennis te delen met een groot en breed publiek. Heb je belangstelling of vragen? Stuur dan een bericht aan kevin@go2war2.nl.

Er zijn nog meer artikelen die herschreven moeten worden, bijvoorbeeld die over Joachim von Ribbentrop, Vjatsjeslav Molotov, Martin Bormann, de Jagdpanther, de Hummel, de Nashorn en de PzKpfw IV. Neem contact op met kevin@go2war2.nl voor meer informatie of om je aan te melden als auteur.

 
Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)
Naam: David Izelaar
 
Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog en alles wat daarmee te maken heeft. Mijn werkstukken op de middelbare school gingen dan ook steevast over iets uit de Tweede Wereldoorlog. Voor die werkstukken haalde ik ook informatie van internet en daarbij bleek Go2War2.nl een heel goede en uitvoerige bron te zijn. In de nieuwsbrief van STIWOT stond een oproep voor nieuwe auteurs en daar heb ik toen op gereageerd.
 
Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik schrijf artikelen en boekrecensies voor Go2War2.nl. Deze artikelen gaan vooral over mensen uit het Nederlandse verzet. De boekrecensies zijn vaak recensies van nieuw uitgekomen boeken. Ook heb ik enkele items voor Tracesofwar.com aangeleverd.

Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Ongeveer vanaf augustus 2011.

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat verschilt heel erg. Het liefst ben ik heel de week hiermee bezig, maar ik heb ook nog een aantal andere verplichtingen. Soms ben ik elke dag één of meerdere uren bezig en soms ben ik ook een aantal weken helemaal niet bezig met STIWOT. Wel kijk ik elke dag even op Go2War2.nl en lees ik de nieuwe artikelen en recensies.

Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Voor mijn artikel over de verzetsheld Liepke Scheepstra ben ik via via in contact gekomen met de dochter van deze man. Hierdoor had ik de beschikking over gegevens uit de eerste hand en is er een mooi artikel uit voortgekomen.

Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Ik heb veel contact met Kevin Prenger die mij steeds weer van waardevolle feedback en goede tips voorziet. Ook heb ik wel eens contact met Barry van Veen en Robert-Jan Noks.

Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Ik lees zelf veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, ook kijk ik geregeld een film over dit thema. Daarnaast heb ik de minor Tweede Wereldoorlog educatie gevolgd, absoluut een aanrader!

Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik zit in het laatste jaar van mijn (HBO)opleiding Integrale Veiligheidskunde. Daarnaast werk ik op de zaterdagen en in de vakanties op een klimplantenkwekerij.

Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
Toch vooral het militair-strategische aspect, zoals de veldslagen, tactieken etcetera. De laatste tijd verdiep ik mij ook steeds meer in de verhalen van het individu en de gemaakte keuzes.

Wat vind je omgeving van je hobby?
Zij laten mij vrij en vinden het erg leuk dat ik er zoveel plezier uit haal. Ook wordt ik regelmatig van nieuwe boeken voorzien, waar ik ze zeer dankbaar voor ben.

Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Dat is Nu.nl.

Op welke dag in de week is het even geen WO2?
Ik heb eigenlijk geen dag dat ik absoluut niet bezig wil zijn met WO2.

Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Ik wil nog heel veel, bijna teveel om op te noemen. Zo wil ik graag verschillende plaatsen in Engeland bezoeken, een uitgebreide rondreis maken langs de Normandische kust, het gebied rond Arnhem en Oosterbeek uitkammen enz. Daarnaast wil ik mij gaan verdiepen in de oorlogservaringen van mijn grootouders en mijn geboorteplaats/ streek. Verder wil ik natuurlijk graag artikelen en recensie blijven schrijven voor Go2War2.nl!

Wil je nog wat kwijt?
De Tweede Wereldoorlog blijft mij nog steeds boeien en is nog elke dag actueel. Toch neemt de kennis over deze oorlog steeds verder af bij de jeugd. Onder andere door middel van STIWOT wordt hier van alles tegen gedaan en ik wil hier graag mijn bijdrage aan leveren!


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden
Tijdens de bezetting van Nederland hebben verzetsgroepen verschillende pogingen gedaan om door de Duitsers gearresteerde medestrijders te bevrijden uit gevangenschap. Dergelijke overvallen waren zeer risicovol. In Amsterdam werden bijvoorbeeld in 1944 verschillende pogingen gedaan om het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te overvallen. Geen enkele daarvan had succes. Er werden echter ook successen geboekt. In Arnhem wist een knokploeg op 11 juni 1944 meer dan 50 gevangenen te bevrijden uit het daar gevestigde Huis van Bewaring. Een andere succesvolle overval vond in Leeuwarden plaats. Hier slaagde het Friese verzet erin om op de avond van 8 december 1944 51 personen te bevrijden. Dit artikel vertelt het verhaal van deze gewaagde verzetsdaad.

Klik hier voor het artikel
 
 
Amerikaanse slagschepen van de North Carolina-klasse
De Amerikaanse slagschepen van de North Carolina-klasse, USS North Carolina en USS Washington, waren de eerste nieuwe slagschepen van de US Navy die opgeleverd werden na het Vlootverdrag van Washington. Dit verdrag werd op 6 februari 1922 ondertekend door de maritieme grootheden Japan, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten om de wapenwedloop op maritiem gebied een halt toe te roepen.

Klik hier voor het artikel
 
 
Aanval op de Duitse marine bij Wilhelmshaven, 18 december 1939
Tijdens de eerste maanden van de oorlog kreeg Bomber Command een aantal harde lessen te verwerken. De bekendste hiervan is de aanval op de Duitse marine bij Wilhelmshaven op 18 december 1939. Met een verliespercentage van meer dan vijftig procent vormde deze missie een directe aanleiding tot een strategiewijziging.

Klik hier voor het artikel
 
 
Nederlandse escorteschepen
De Koninklijke Marine had voor eind 1940, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Royal Navy, nooit de beschikking gehad over oorlogsschepen die speciaal gebouwd waren als escortevaartuig. Vanaf de algemene mobilisatie, in augustus 1939, werden escortediensten in Nederlandse en Nederlands Oost-Indische wateren uitgevoerd door alle beschikbare schepen die daarvoor in aanmerking kwamen, zoals kanonneerboten, torpedobootjagers, kruisers en de stalen mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse. Zelfs de oude Nederlandse torpedoboten werden in Nederland ingezet voor het begeleiden en beschermen van koopvaardijschepen.

Klik hier voor het artikel
 

Overval op gevangenentransport en Duitse vergelding in Dokkum op 22 januari 1945
Op een koude winterdag, 22 januari 1945, werden uit Groningen en Leeuwarden door de Sicherheitsdienst (SD) willekeurig 20 gevangenen opgehaald en naar Dokkum vervoerd. De mannen hadden geen idee wat de reden van hun plotselinge transport was. Ze hielden uiteindelijk halt bij de eerste huizen van Dokkum aan de Woudweg. Daar werden ze enige tijd later in groepjes van vijf doodgeschoten door een vuurpeloton.

Klik hier voor het artikel


Bezienswaardigheid uitgelicht (Redactie TracesOfWar.com)
De website Tracesofwar.com (het voormalige Oorlogsmusea.nl) bevat duizenden entries. Al deze bezienswaardigheden hebben hun eigen verhaal, het ene verhaal bekender dan het andere. In deze rubriek wordt maandelijks één van deze entries uitgelicht. Deze maand is dat het Mardasson Monument in Bastogne, België.
 
 
 
Het "Mardasson", ingewijd op 16 juli 1950, staat voor de duurzame vriendschap tussen het Belgische en het Amerikaanse volk, die schouder aan schouder vochten tijdens de overwinningsstrijd die zij voerden tijdens de Slag om de Ardennen in december '44 en januari '45.

Het monument verbindt de vorm van een ster aan vijf vertakkingen van 31 meter. De geschiedenis van deze Bloedige Slag is in gouden letters gegraveerd in de wand van de open galerij. De wandelgang op de top, te bereiken via een wenteltrap, levert een schitterend vergezicht op bijna alle verdedigingsstellingen die werden ingenomen tijdens het beleg van de stad. De crypte, uitgehold in de rots en door de Franse kunstenaar schitterend versierd met mozaïeken, bevat drie altaren (katholiek, protestants, joods).


Verhoor Hans Fritzsche op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een passage uit een verhoor van het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Hans Fritzsche, het hoofd van de afdeling radio van Goebbels’ ministerie van Propaganda. Hij wordt ondervraagd over zijn kennis van massa-executies van Joden aan het Oostfront, waar hij zelf in 1942 als soldaat van het Duitse 6. Armee verbleef.


Dr. FRITZ: U wordt beschuldigd, als onderdeel van de algemene misdaden tegen de menselijkheid, van het aanzetten tot belediging van Joden; verdere vervolging werd als logisch gevolg daavan verondersteld. Daarom wil ik u iets vragen over de moord op Joden. Wist u van het decreet van Hitler, zoals getuige Höss verklaarde, een besluit op grond waarvan de Joden moesten worden vermoord?
FRITZSCHE: Ik zou onder ede willen verklaren dat ik niet wist van dat decreet van Hitler. Als ik het wel had geweten dan zou ik die persoon die die order gaf geen minuut langer meer gediend hebben. Ik zou verder willen verklaren dat dit decreet, zowel als de hele actie, duidelijk voor mij en mijn medewerkers zorgvuldig geheim werd gehouden omdat ik ooit bijna het bestaan ervan ontdekte.
Dr. FRITZ: Kreeg u ooit aanwijzingen over het doden van grote aantallen onschuldige mensen?
FRITZSCHE: Ja. In februari of maart 1942 kreeg ik een brief van een niet erg hoge SS leider in de Oekraïne. Ik herinner me de naam van de man niet meer. De inhoud van de brief kwam hierop neer dat de schrijver commandant van een SS eenheid was, dat hij bevel had gekregen Joden en de Oekraïnse intellectuelen in zijn gebied te doden. Na ontvangst van dat bevel had hij een zenuwinzinking gekregen en hij lag nu in het ziekenhuis. Het leek hem dat een klacht via officiële kanalen voor hem volkomen mogelijk was. Hij zei dat hij mij niet kende maar hij vertrouwde mij; misschien kon ik op een of andere manier helpen. Hij vroeg mij zijn naam niet te noemen omdat hij verplicht was tot geheimhouding, op straffe van dood.
Zonder lang te aarzelen en direct na ontvangst van deze brief belde ik Obergruppenführer Heydrich op, toen Chef van het RSHA en de Gestapo. Ik kende hem persoonlijk nauwelijks maar hij verklaarde zich volkomen bereid mij onmiddellijk te ontvangen. Ik zocht hem op en vroeg hem op de man af: “Is uw SS daar met het doel om massamoorden te plegen?”
Heydrich was zeer verontwaardigd over deze vraag en zei dat kleinere of grotere SS eenheden door hem waren belast met politietaken voor diverse ministers, Rijkscommissarissen enzovoorts. Deze bijzondere eenheden van de SS waren bij diverse gelegenheden misbruikt en hij dacht dat dit ook gold voor de eenheid die aan Gauleiter Koch ter beschikking was gesteld. Hij vertelde mij dat hij onmiddellijk een onderzoek zou laten instellen.
De volgende middag belde hij me op, vanuit zijn hoofdkwartier zoals hij zei, en liet mij weten dat deze actie in werkelijkheid was uitgevoerd op bevel van Koch. Koch had op zijn beurt verwezen naar de Führer. De Führer had echter nog niet geantwoord. Heydrich zei dat ik nadere bijzonderheden zou krijgen.
Twee dagen later vroeg Heydrich mij hem te ontmoeten en zei dat Hitler uitdrukkelijk had gezegd dat hij zo’n bevel niet had gegeven; Koch zei nu dat het om een misverstand ging. Mij werd verder verteld dat er een onderzoek naar Koch was begonnen. Hoe dan ook, Heydrich beloofde mij dat die actie verder niet uitgevoerd zou worden. Ik herinner me heel duidelijk een zin die in dit gesprek werd gebruikt, woorden gesproken door Heydrich: ”Gelooft u mij, meneer Fritzsche, iedereen die de naam heeft wreed te zijn, hoeft niet wreed te zijn; hij kan ook menselijk handelen.”
Kort daarop werd ik soldaat; ik vroeg om bij het 6de leger geplaatst te worden en werd naar de Oekraïne gestuurd.
Dr. FRITZ: Hebt u .....
De PRESIDENT: Een ogenblik. Ik heb die laatste zin niet verstaan. Heydrich zei: “Gelooft u mij, meneer Fritzsche.....” en dan .....?
FRITZSCHE: Mag ik het herhalen: “....iedereen die de naam heeft wreed te zijn, hoeft niet wreed te zijn; hij kan ook menselijk handelen.”
De PRESIDENT: Ja, maar toen ging u ermee verder dat u naar het 6de leger ging?
FRITZSCHE: Ja, kort daarna werd ik soldaat.
Dr. FRITZ: Hij heeft eraan toegevoegd, Meneer de President, dat hij kort na deze ontmoeting met Heydrich hijzelf, beklaagde Fritzsche dus, soldaat werd en hij specifiek heeft gevraagd ingedeeld te worden bij het 6de leger dat destijds in de Oekraïne lag.De PRESIDENT: Wat was de datum van dit incident?
FRITZSCHE: Februari-maart 1942.
Dr. FRITZ: Toen u soldaat in de Oekraïne was, probeerde u de uitspraken van Heydrich op hun juistheid te toetsen?
FRITZSCHE: Ik had geen officiële bevoegdheid om dat te doen maar als voormalig journalist deed ik natuurlijk op eigen initiatief onderzoek. Allereerst deed ik onderzoek in Kiev bij het plaatselijke Duitse radiostation. Het antwoord was: Ja, er vonden wel degelijk executies plaats, in het bijzonder na het opblazen van bepaalde huizenblokken in Kiev, waarbij veel Duitse soldaten het leven verloren. Dat waren echter executies volgens vonnissen die door een krijgsraad waren opgelegd.
Toen reisde ik drie dagen in alle richtingen tussen Kiev en Poltava. Ik reisde veelal alleen. Ik trof de bevolking in volkomen vrede aan; er waren geen tekenen van terreur of wat dan ook en – terzijde – ik werd zelf zeer hartelijk ontvangen. In Poltava deed ik navraag bij officieren en soldaten. Bij die gelegenheden werd mij ook verteld: “Ja, er vonden enkele executies plaats na een krijgsraad. De reden van die executies was sabotage.”
Daarna, in Charkov zelf bezocht ik het hoofdbureau van de SS daar en ik sprak met Sturmführer Rexlach. Hij liet mij de gevangenis zien en daar zaten misschien 50 gevangenen, niet meer. Ik vroeg hem over kampen en hij zei dat er geen kampen waren.
Toen bezocht ik een Oekraïense familie; ik ondervroeg een Duitse landbouwleider in Biwelgorod en ik hoorde in alle gevallen hetzelfde: er vonden geen executies plaats.
Daaruit nam ik zeker aan dat het een voorgenomen individuele actie was die niet was uitgevoerd.

Lees het complete verhoor

 
 

STIWOT Nieuwsbrief

13de jaargang, 1e editie
  januari 2013De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.