Overzicht: 
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag bij Overloon"
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Miniquiz: Land of Mine
- Rondrit "De slag om Woensdrecht" en bezoek Oorlogsmuseum Ossendrecht
- Recensie: Elk schot een treffer
- Tweede druk "De Vierdaagse van Nijmegen, wandelen door bevrijd gebied"
- Nieuwe uitgave aangaande de luchtoorlog boven Zeeland
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Slag bij Overloon" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zaterdag 13 mei 2017 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij de Slag bij Overloon centraal staat. De gevechten vonden plaats tussen 30 september en 16 oktober 1944, na afloop van Operatie Market Garden. Om de corridor naar Nijmegen open te houden, wilden de geallieerden het bruggenhoofd Venlo opruimen. Daarvoor moesten ze langs Overloon en Venray, waar zij op grote Duitse tegenstand stuitten.
 
 
Na ontvangst met een kopje koffie en thee bezoeken wij met een touringcar locaties in en rondom Overloon die verband houden met de Slag bij Overloon. Het ochtendprogramma richt zich in hoofdzaak op de Amerikaanse aanvallen tussen 30 september en 6 oktober 1944. Na de geheel verzorgde lunch richten we ons op de Britse aanvallen vanaf 12 oktober 1944.
 
Deze tour wordt u aangeboden in samenwerking met Battlefield Discovery en staat onder de deskundige leiding van Edwin Popken, lid van de International Guild of Battlefield Guides, en tevens als gids aangesloten bij Liberation Route Europe Guide Network.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Andrei A. Vlasov
In juli 1942 werd in de moerassen ten zuidoosten van Leningrad een Sovjetleger omsingeld en tot overgave gedwongen. Onder de gevangenen bevond zich de commandant van dit leger, luitenant-generaal Andrei Vlasov, een getalenteerd en toegewijd officier die gold als een favoriet van Stalin. In krijgsgevangenschap besloot hij zich tegen de Sovjetstaat te keren en richtte hij – met Duitse steun – het ‘Russische Bevrijdingsleger’ op. De geschiedenis van Vlasov en zijn leger roept nog altijd verdeelde reacties op, met aan de ene kant van het spectrum een school die hem beschouwt als een opportunistische verrader en aan de kant zijn aanhangers, die hem zien als een patriottische martelaar.

Klik hier voor het artikel
 
 
Ernie Pyle
“At this spot the 77th division lost a buddy” ; deze tekst stond geschreven op een houten bord bij een veldgraf op het Japanse eiland Iejima, onderdeel van de Okinawa-eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Op 18 april 1945, terwijl de slag om Okinawa in volle hevigheid woedde, sneuvelde de Amerikaan voor wie dit bord neergezet werd. Hij was geen infanterist, noch een marinier, maar een burger. Niet zomaar één: hij was zowel aan het front als in de Verenigde Staten de meest populaire oorlogscorrespondent. Ernie Pyle was zijn naam.

Klik hier voor het artikel
 

Hans Bayer
Het was een historische primeur: oorlogscorrespondenten die in een Propagandakompanie (PK) van de Wehrmacht meevochten aan de zijde van frontsoldaten. “Terwijl de pionier van de stoottroepen zonder angst voor de dood en met kalme koelbloedigheid zijn vlammenwerper gebruikt om een vijandelijke bunker open te breken,” zo verklaarde nazipropagandaminister Joseph Goebbels in mei 1941, “staat een PK-Mann eveneens met doodsverachting en koelbloedig naast hem om deze dramatische en opwindende gebeurtenis in woord of beeld vast te leggen.” Eén van die PK-mannen, Kriegsberichter genoemd, was de Duitse schrijver en journalist Thaddäus Troll, wiens werkelijke naam Hans Bayer luidde.
 

 
Miniquiz: Land of Mine (Redactie Go2War2.nl)
Denemarken, 1945. Een groep jonge Duitse soldaten krijgt vlak na de Tweede Wereldoorlog de opdracht een strand met meer dan 40.000 landmijnen te ruimen. Met hun blote handen. Geïnspireerd op ware gebeurtenissen vertelt ‘Land of Mine’ (Under Sandet) een ongekend en tragisch hoofdstuk uit de Deense geschiedenis.
 
 
Wij mogen van distributeur Remain In Light vijf exemplaren van de recent uitgebrachte DVD van deze speelfilm verloten onder de goede inzendingen van de miniquiz op Go2War2.nl. Deelname is mogelijk tot en met 28 februari.
 

 
Rondrit “De Slag om Woensdrecht” en Oorlogsmuseum Ossendrecht (Redactie STIWOT Reizen)
Reisclub De Brabantse Wal organiseert de rondrit “De Slag om Woensdrecht” per touringcar op zaterdag 25 maart 2017. De Slag om Woensdrecht was een onderdeel van de Slag om de Schelde en vond plaats in oktober 1944. De door Canadese eenheden uitgevoerde operatie in en om Woensdrecht was de op één na bloedigste operatie in ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Canadezen ondervonden in dit gebied grote Duitse weerstand, waardoor er aan beide zijden veel slachtoffers vielen.
 
Na de rondrit wordt er een bezoek gebracht aan het Oorlogsmuseum in Ossendrecht.
 
De gehele middag staat onder de deskundige leiding van militair historicus Johan van Doorn. Hij onderzoekt al meer dan 25 jaar de aangrijpende oorlogsgebeurtenissen in Zuidwest-Brabant en schreef hier een boek over. Voor verdere informatie en reservering kunt u ons bereiken op telefoonnummer 0164672366 of via de website van Reisclub De Brabantse Wal.

 
Recensie: Elk schot een treffer (John Smeets)
In de oorlogsfilm ‘Enemy at the Gates’ (2001) vindt er een bloedstollend gevecht plaatst tussen twee sluipschutters; de Rus Vasily G. Zaitsev en de Duitser majoor Erwin König (soms ook aangeduid als kolonel Heinz Thorvald). Afgezien van het feit dat de film niet historisch-waarheidsgetrouw weergegeven is, geeft het gevecht een mooi beeld van hoe sluipschutters te werk gaan.
 
 
Het woord ‘sniper’ is een Engelse benaming die komt van de vogel ‘snip’, waarop door de Engelsen in India werd gejaagd. Het was een schuwe vogel die moeilijk te zien was en wanneer een schutter de vogel kon raken dan werd hij ‘sniper’ genoemd.
 
De taken van een sluipschutter hebben betrekking op het ongezien benaderen en observeren van de vijand en het uitschakelen van meestal cruciale, leidinggevende soldaten. Dit proces kan vaak uren en zelfs dagen duren. Na iedere treffer zal de sluipschutter meestal meteen proberen om zijn plek ongezien te verlaten. Een sluipschutter werkt alleen, soms wel bijgestaan door een zogenaamde ‘spotter’ die helpt met het observeren van de vijand en het berekenen van het schot. Hierbij zijn afstand, temperatuur en wind elementaire factoren. Het schot wordt meestal van grote afstand afgevuurd.
 
In het boek ‘Elk schot een treffer’ worden door tien verschillende schrijvers verschillende succesvolle sluipschutters (snipers) uit de Tweede Wereldoorlog beschreven. Niet elk verhaal is even indrukwekkend en niet elke schrijver heeft evenveel talent.
 
Het verhaal van Tom C. McKenney over de Amerikaanse sluipschutter uit de Tweede Wereldoorlog Bert Kemp is echter buitengewoon indrukwekkend en is absoluut het kopen van dit boek waard. Het verhaal leest als een jongensboek. Kemp was een enorm begenadigde schutter. Niet alleen met geweer, maar ook met katapult en pijl en boog. Kemp moest, omdat zijn familie erg arm was, jagen op konijnen en eekhoorns voor voedsel en geld. Dat deed hij op een bijzonder manier; hij trof de prooi altijd tegen de kop. Samen met zijn partner Wesley Holly was hij de schrik van de vijand in Noord-Afrika en Sicilië.
 

 
Tweede druk “De Vierdaagse van Nijmegen, wandelen door bevrijd gebied” (Redactie WO2Actueel)
Dit jaar verscheen de tweede druk van het boek “De Vierdaagse van Nijmegen, wandelen door bevrijd gebied”. In dit door Dick Lockhorst geschreven boek worden de gevechten die hoofdzakelijk door de Amerikaanse 82nd airbornes gevoerd werden in het gebied rond Nijmegen en de Waalbruggen (maar ook; Mook, Groesbeek, Berg en Dal, Heumen,etc) beschreven.
 
De tweede editie is echter met ruim 40 pagina’s uitgebreid en geeft talloze slimme tips over prettig wandelen onderweg, voet- en blaarverzorging, onwillige spieren, wandelschema’s en last but not least; hoe je deze Vierdaagse wandelend als een feest zal kunnen ervaren. De auteur liep de 4 daagse al 35 keer en deelt zijn praktijkervaring in dit boek met iedereen die er baat bij wil hebben.
 
ISBN: 978 94 022 2548 8  te bestellen bij www.boekscout.nl en www.bol.com.


Nieuwe uitgave aangaande de luchtoorlog boven Zeeland (Kees Stoutjesdijk)
In april 2017 wordt een nieuwe uitgave gepubliceerd onder de naam ‘De luchtoorlog boven Zeeland, deel I, Noord-Beveland’. Het boek is samengesteld door Wim de Meester en Kees Stoutjesdijk. Het beschrijft de voorvallen die zich gedurende de Tweede Wereldoorlog boven en nabij het Zeeuwse eiland hebben voor gedaan. Noord-Beveland was tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatief klein, agrarisch Zeeuws eiland. Door het ontbreken van strategisch belangrijke objecten zoals havens of vliegvelden kwam het eiland verhoudingsgewijs zonder al te veel problemen door de Tweede Wereldoorlog.
 
 
De eilandbevolking werd vanaf medio 1943 evenwel meer met oorlogsgeweld geconfronteerd toen geallieerde jachtvliegtuigen luchtaanvallen uitvoerden op transportmiddelen, zowel militair als civiel. Onvermijdelijk vielen hierbij burgerslachtoffers. Voor Noord-Beveland kwam het gevaar daardoor vooral uit de lucht, waarbij het neerkomen van een V-1 in Kortgene op 30 juni 1944 een triest dieptepunt was. Op 2 november 1944 kwam de bevrijding maar tegelijkertijd werd het eiland frontgebied omdat Schouwen-Duiveland bezet gebied bleef tot de capitulatie van Duitsland, wat tot diverse beschietingen en commandoacties leidde. Positief effect van de bevrijding van een deel van Zeeland was dat er een bredere, veiliger zone voor de geallieerde luchtmacht ontstond. Mede daardoor vond op 7 oktober 1944 de laatste crash op Noord-Beveland plaats.
 
Wim en Kees hebben op basis van het zeer uitgebreide archief van Wim (mede de basis voor de database van de stichting Wings to Victory) in de periode mei 2015-april 2017 met grote zorg het boek samengesteld. Hierbij is een aan zoektocht uitgevoerd naar families van de betrokken bemanningsleden, met als resultaat dat er aanvullingen konden plaatsvinden aan de hand van gegevens van diverse families. Er zijn een paar bijzondere crashes bij, die de luchtoorlog boven Noord-Beveland – en daarmee ook het boek- een bijzonder cachet geven.
 
Zo was er een splinternieuwe Amerikaanse Marauder bommenwerper die door misrekening vrijwel onbeschadigd op het strand werd neergezet. Of het verhaal van een Amerikaanse Mustang piloot James ‘Jim’ Frolking, die na zijn noodlanding door het verzet wordt opgevangen en vervolgens als doofstomme banketbakker door het leven gaat. Noemenswaardig is dat de auteurs tijdens het samenstellen van het boek met Jim Frolking in contact kwamen, nu 92 jaar oud en ‘still going strong’, zoals Jim zelf zegt. En drie afzonderlijke crashes, waarvan drie piloten betrokken raakten bij de grote ontspannings-poging ‘The Great Escape” uit het Duitse kamp Stalag Luft III. Helaas zijn er in totaal toch vierentwintig voorvallen te betreuren (alle nationaliteiten samen) waarbij circa 94 bemanningsleden betrokken waren. Hiervan hebben zestig jonge mannen dit met hun leven moeten bekopen, een relatief hoog percentage van vijfenzestig procent. Reden genoeg om de luchtoorlog boven dit eiland te beschrijven. Opdat we niet vergeten.
 
De samenwerking tussen Wim en Kees was in eerste instantie bedoelt voor Noord-Beveland. Maar gaandeweg beleefden ze er samen zoveel genoegen en voldoening aan dat besloten is verder te gaan met de andere Zeeuwse eilanden. Dit boek is daarmee het eerste deel van een serie die uiteindelijk de gehele provincie Zeeland zal omvatten. Deel II zal de gebeurtenissen in en om Schouwen-Duiveland beschrijven en deel III Zeeuws-Vlaanderen. De overige gebiedsdelen worden eveneens voorzien maar daar is verder nog geen beslissing in genomen. Opdat we niet vergeten.
 
Het boek is een luxe uitvoering in A4 formaat, hardcover, 226 pagina’s in z/w en wordt uitgegeven onder de vleugels van de stichting WW2research. De kostprijs is € 19,95 incl btw. De uitgave wordt gepresenteerd op woensdag 12 april 2017 tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis te Wissenkerke. Eventuele informatie en bestellingen via info@ww2research.nl of tel.nr 0172-424529 of 06-51471389.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 2e editie
  febr
uari 2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.