Overzicht: 
-Samengaan Achterhoeks Museum 1940-1945 en Oorlogsmuseum Overloon
- Wereld in Oorlog #45 is verschenen
- Fotoverslag herdenking Ginkelse Heide 2015
- Auteurs gezocht voor Go2War2.nl
- Fotoverslag herdenking bevrijding Mierlo-Hout 2015
- Lezingen Jennifer Holik in Nederland
- Fotoverslag herdenking Airborne begraafplaats 2015
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Fotoverslag herdenking bevrijding Eindhoven 2015
- Verhoor Erhard Milch op Go2War2.nl
 

 
Samengaan Achterhoeks Museum 1940-1945 en Oorlogsmuseum Overloon (Redactie WO2Actueel)
Twee musea met als thema de Tweede Wereldoorlog hebben besloten om in 2016 onder één dak verder te gaan. Het gaat om het Achterhoeks Museum 1940-1945 in het Gelderse Hengelo en het Brabantse Oorlogsmuseum Overloon. Dit hebben de musea onlangs met elkaar afgesproken. Het behoud van de Achterhoekse collectie op lange termijn en de zichtbaarheid voor een groter publiek worden hiermee gewaarborgd. Het museum in Hengelo trekt jaarlijks ongeveer 5.000 bezoekers, terwijl het museum in Overloon in het afgelopen weekend zijn 100.000e bezoeker van dit jaar verwelkomde.
 
Het Achterhoeks Museum 1940-1945, dat jaren lang heeft kunnen bestaan dankzij de inzet van een grote groep gemotiveerde vrijwilligers, is nog tot en met 20 december van dit jaar te bezoeken. Om nog zoveel mogelijk mensen gelegenheid te bieden om in Hengelo Gld. te kijken blijft het museum tot en met 20 december iedere woensdag tot en met zondag open van 13-17 uur. Vervolgens zal de collectie worden verhuisd naar Overloon, waar een nieuwe tentoonstelling over Nederland in de Tweede Wereldoorlog zal worden ingericht. De Achterhoekse collectie zal daar een integraal onderdeel van gaan uitmaken. Naar verwachting zal de nieuwe tentoonstelling in de zomer van 2016 worden geopend.

 
Wereld in Oorlog #45 is verschenen (Redactie Go2War2.nl)
Onlangs is de 45e editie van Wereld in Oorlog verschenen. Het tweemaandelijks verschijnende magazine Wereld in Oorlog vertelt opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Voor dit nieuwste nummer schreef Go2War2.nl-medewerker Kevin Prenger een artikel over de Amerikaanse oorlogscorrespondent Ernie Pyle.
 

De Naval Africa Expedition
Om het Belgische koloniale leger (beter gekend als de ‘Force Publique’) te helpen stuurde de Britse regering in de zomer van 1915 twee motorboten, ‘Mimi’ en ‘Tou-Tou’, naar het Tanganyikameer, in het midden van Afrika. Niet al varende zoals verondersteld zou kunnen worden, maar gedragen en versleept door het onherbergzame Afrikaanse binnenland... 

Leo Faust, oorlogscorrespondent tegen wil en dank
‘In de straat onder mijn vensters, is er zóó’n lawaai, dat ik het maar heb opgegeven: te pogen om te slapen.’ Het is de nacht van 2 augustus 1914. Parijs is in rep en roer. De avond ervoor is de mobilisatie afgekondigd. 

ROTTERDAM mei 1940: De aanval
In de tentoonstelling ‘De Aanval. Vijf dagen strijd om Rotterdam’ vertelt Museum Rotterdam in samenwerking met het Stadsarchief het complete verhaal van de meidagen. Dat gebeurt vanuit drie perspectieven... 

Hoflands Oorlog: De theoretische oorlog 
Om goed te beseffen dat er een oorlog nadert, moet je je in ieder geval een voorstelling kunnen maken van wat een oorlog is. Wat betekent het als de strijdkrachten van twee naties daadwerkelijk met de vijandelijkheden beginnen? Als de praktijk van het geweld zich binnen het onmiddellijk bereik van je geest en je zintuigen zou voltrekken? 

Ernie Pyle, de journalist die de gewone infanterist een stem gaf
“At this spot the 77th division lost a buddy”; deze tekst stond geschreven op een houten bord bij een veldgraf op het Japanse eiland Iejima, onderdeel van de Okinawa-eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Op 18 april 1945, terwijl de slag om Okinawa in volle hevigheid woedde, sneuvelde de Amerikaan voor wie dit bord neergezet werd. Hij was geen infanterist, noch een marinier, maar een burger. Niet zomaar één: hij was zowel aan het front als in de Verenigde Staten de meest populaire oorlogscorrespondent. Ernie Pyle was zijn naam. 

De Waffen SS als elite?
Naarmate WO2 verstreek moest de Waffen SS, omwille van praktische redenen, stilaan ook vrijwilligers uit andere landen toelaten in zijn rangen. Zo trokken ca. 10.000 Vlamingen het Waffen SS uniform aan. Het grote aantal speculaties over de redenen waarom zij zich bij de bezettende macht aansloten staat in schril contrast met het weinige dat effectief over deze dissidente Vlamingen bekend is. 

Operatie Nordwind, de vergeten oorlog in de Elzas
Na D-Day rukten de geallieerde troepen gestaag op richting Duitsland. Eind 1944 kwam de troepenmacht, gehinderd door het weer en lange transportlijnen, tot stilstand aan de rand van het Derde Rijk. Hier maakten de geallieerden zich op voor de invasie van Duitsland. Het Ardennenoffensief gooide echter roet in het eten. Met Kerst keerden de kansen maar er volgde nóg een Duits offensief in het westen: operatie Nordwind.
 

 
Fotoverslag herdenking Ginkelse Heide 2015 (Redactie WO2Actueel)
Zaterdag 19 september 2015 was de jaarlijkse herdenking van de Airborne landingen op de Ginkelse heide. Het parachutespringen kon 's morgens helaas niet doorgaan vanwege de laaghangende bewolking. Na de officiële ceremonie klaarde de lucht op. Om 14:00 uur kwam een Nederlandse Hercules de eerste para's afleveren. Er zouden er nog heel wat volgen.
 


Bekijk het complete fotoverslag op WO2Actueel.


 
Auteurs gezocht voor Go2War2.nl (Redactie Go2War2)
Erik Hazelhoff Roelfzema, Michael Wittmann, Koningin Wilhelmina, Douglas MacArthur, vernietigingskamp Chelmno, de Hongerwinter, kamp Amersfoort, de bombardement op Londen, de slagen om El Alamein, de slag om Guadalcanal, de Mosin-Nagant en de conferentie van Jalta. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op Go2War2.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor Go2War2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: redactie@go2war2.nl.

 
Fotoverslag herdenking bevrijding Mierlo-Hout 2015 (Redactie WO2Actueel)
Net als de twee voorgaande jaren, waren we ook dit jaar weer bij de herdenking van de bevrijding van Mierlo-Hout op 22 september. In de stromende regen werd de herdenking onder grote belangstelling gehouden. Speciaal dit jaar was de aanwezigheid van een Sherman-tank. Deze tanks waren ook betrokken bij de bevrijding van Mierlo-Hout. Verder waren er veel motoren, jeeps en andere voertuigen van Lucky Seventh, WarWheels '40-'45 en Club Wheels aanwezig. De herdenking is dit jaar voor het eerst georganiseerd door de stichting HMMH (Herdenkingsmonument Mierlo-Hout). Deze stichting is dit jaar in het leven geroepen om de continuiteit van de herdenkingen in Mierlo-Hout te waarborden.
 
 

 
Lezingen Jennifer Holik in Nederland (Redactie Nieuwsbrief)
In oktober zullen er verschillende Engelstalige lezingen van Jennifer Holik zijn te volgen in Nederland. De Amerikaanse historisch onderzoekster publiceerde een groot aantal boeken op het gebied van onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel meer bronnen en archieven dan de meeste mensen kennen, benadrukt ze. Waar begin je met het onderzoek naar een gesneuvelde soldaat? Hoe vind je alle puzzelstukjes van het verleden?
 
Aan de hand van praktische tips, nuttige checklists en vele voorbeelden uit de praktijk vertelt ze hoe je het verhaal van een soldaat in kaart kunt brengen. Interessant voor beginners en gevorderden. Bij deze lezing zullen tevens de boeken van Holik te koop zijn, publicaties die veelal in Europa niet te krijgen zijn. Bij de redactie van WO2Actueel zijn op dit moment de volgende data en locaties bekend:
 
Zaterdag 24 oktober 2015 van 13.00 tot 14.30 uur
CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'4, Aalsmeerderdijk 460, Aalsmeerderbrug
 
Woensdag 28 oktober 2015 van 19.30 tot 21.00 uur
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek

 
Fotoverslag herdenking Airborne begraafplaats 2015 (Redactie WO2Actueel)
De dienst op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek op de zondagochtend is voor de meeste veteranen het hoogtepunt van de jaarlijkse herdenkingsperiode. Het aantal Arnhem veteranen dat naar de herdenkingen kan komen, wordt steeds kleiner. Toch kwamen tussen de 25 en 30 veteranen hier dit jaar hun gevallen kameraden herdenken.
 


Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Arthur Harris
De naam Arthur Harris is onlosmakelijk verbonden met het geallieerde bombardementsoffensief. Hij had de leiding over Bomber Command vanaf februari 1942 tot het einde van de oorlog met Duitsland. Tijdens de oorlog werd hij gezien als één van de grootste geallieerde bevelhebbers, de man die het bevel over Bomber Command op een kritiek punt in de oorlog had overgenomen en het had opgebouwd. Maar tijdens de laatste maanden werd hij het mikpunt van veel kritiek, met name na het bombardement op Dresden. Nog altijd is er controverse en zijn er grote verschillen van inzicht, zowel in Groot-Brittannië als in het buitenland. Sommigen, met name veteranen van Bomber Command, beschouwen Harris als een held die na de oorlog slecht is behandeld door zijn land. Anderen zijn erg kritisch op Harris vanwege het uitvoeren van de tactiek van ‘area-bombing’ tot het einde van de oorlog. Toen de plannen voor een standbeeld in Londen in 1991 openbaar werden gemaakt barstte er een storm van zowel protest als steunbetuigingen los. De burgemeester van Keulen schreef zelfs een oproep aan koningin Elisabeth om niet haar medewerking te verlenen aan de onthullingsceremonie. Het maakt Arthur Harris zonder twijfel één van de meest controversiële personen uit de Tweede Wereldoorlog.
 
 
Duitse Werfer-Regiment 55
Het Duitse Werfer-Regiment 55 diende als Heerestruppe aan zowel het Oostfront als aan het Westfront. De eenheid werd in 1942 geformeerd en in eerste instantie in 1944 opgeheven. Datzelfde jaar werd een nieuw Werfer-Regiment 55 ingesteld welke tot aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zou blijven bestaan.
 
 
Amerikaanse 508th Parachute Infantry Regiment
Het 508th Parachute Infantry Regiment werd op 6 oktober 1942 geformeerd en uiteindelijk ingedeeld bij de 82nd Airborne Division. De eenheid nam deel aan D-Day, Market Garden en de Slag om de Ardennen. Op 25 november 1946 werd de eenheid in de Verenigde Staten weer opgeheven.
 
 
Amerikaanse 82nd Airborne Division
Eén van de Amerikaanse luchtlandingsdivisies die deelnamen aan de strijd in Europa was de 82nd Airborne Division. De divisie kwam op 10 mei 1943 aan in Casablanca ter voorbereiding van de invasie van Sicilië en Italië. Na deze operaties nam de divisie deel aan de landingen in Normandië in juni 1944 en aan operatie Market Garden in september 1944. De 82nd Airborne Division eindigde in december 1945 haar inzet in Europa als onderdeel van de geallieerde bezettingsmacht van Berlijn.
 

 
Fotoverslag herdenking bevrijding Eindhoven 2015 (Redactie WO2Actueel)
Gisteren op 18 september werd in Eindhoven 71 jaar bevrijding wederom groots gevierd. Het bevrijdingsvuur een paar dagen geleden opgehaald in Bayeux Frankrijk werd, via de route die onze bevrijders ook hebben afgelegd, het vuur in estafettevorm naar de Nederlandse grens gebracht. Vanaf de grens wordt de groep vergezeld door verschillende historische voertuigen en re-enactors. Terwijl ik soms wel heel letterlijk tegemoet gereden werd voelde ik de eerste druppels, hoort dat bij de Eindhovense herdenking? 71 Jaar geleden was het tenslotte schitterend weer.
 
 


Verhoor Erhard Milch op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we gekozen voor een kort stuk uit het verhoor van Erhard Milch. Van 1933 tot 1945 was hij staatssecretaris van het Rijksluchtvaartministerie en sinds 1940 Generalfeldmarschall in de Luftwaffe. Hij werd tijdens het IMT opgeroepen als getuige, maar stond van 2 januari tot 17 april 1947 zelf terecht voor het Amerikaanse militaire tribunaal in Neurenberg. Hij kreeg  levenslange gevangenisstraf. In het onderstaande fragment wordt hij door hoofdaanklager Jackson ondervraagd over zijn bewering dat hij Duitsland in 1941 niet klaar vond voor een oorlog met de Sovjet-Unie en hiertegen geprotesteerd had bij zijn chef Hermann Göring. 
 
Mr. JACKSON: U getuigde op vrijdag, meen ik dat u wist dat het uitbreken van de oorlog met Rusland de vernietiging van Duitsland zou betekenen. Ik herinner u daaraan en dat is juist, niet waar?
MILCH: Niet de verwoesting – de nederlaag. Ik denk dat ik vernietiging of nederlaag zei.
Mr. JACKSON: U ging naar Reichsmarschall Göring toe om te protesteren tegen het beginnen van een oorlog tegen Rusland, niet waar?
MILCH: Ja.
Mr. JACKSON: En was Göring het met u eens dat die zou eindigen in een nederlaag voor Duitsland?
MILCH: Nee, hij was het niet met me eens. Hij moest zeer voorzichtig zijn in zijn uitlatingen gezien zijn relatie met Hitler. Ik vertelde hem over de oorzaak van Duitsland’s problemen en hij knikte. Zijn woorden gaven mij de indruk dat hij diezelfde argumenten al aan Hitler had voorgelegd maar dat hij geen succes had gehad.
Mr. JACKSON: Met andere woorden, hij was het met u eens dat het zou eindigen in een nederlaag voor Duitsland maar wilde dat niet tegen Hitler laten zeggen, is dat juist?
MILCH: Nee, zover zou ik niet willen gaan. Toen ik zei dat dit een nederlaag voor Duitsland zou betekenen, vertelde ik hem mijn conclusie. Hij was het er alleen maar mee eens dat deze oorlog ten koste van alles voorkomen moest worden en dat die een ramp voor Duitsland zou betekenen. Dat was de manier waarop hij het zei: hij gebruikte in dit verband het woord nederlaag niet.
Mr. JACKSON: Gebruikte u dat wel?
MILCH: Ik zei dat het openen van een tweede front tegen een zo sterke vijand een nederlaag voor Duitsland zou betekenen.
Mr. JACKSON: Verschilde hij daarover met u van mening? Betwistte hij dat punt?
MILCH: Nee, hij betwistte het niet, hij verklaarde zich alleen tegen iets anders te beginnen omdat hij dat onmogelijk vond; wat wij dachten zou geen enkel verschil maken en het zou bij Hitler alleen maar de indruk wekken dat wij bij de Luftwaffe défaitistisch waren.
Mr. JACKSON: En u stelde geen verdere pogingen in het werk om de informatie, waaruit u opmaakte dat Duitsland verslagen zou worden als zij een oorlog met Rusland zou beginnen, door te geven aan Hitler of aan een andere officier binnen het opperbevel?
MILCH: Dat kon ik onmogelijk doen. Ik kon niet handelen in strijd met een bevel van mijn hoger geplaatste officier.
Mr. JACKSON: Van de Reichsmarschall?
MILCH: Ja, van de Reichsmarschall.
Mr. JACKSON: En hij gaf, voor zover u weet, na zijn gesprek met u nooit de informatie aan Hitler door dat naar uw mening de oorlog in een ramp zou eindigen?
MILCH: Ik had de indruk dat hij al eerder dat onderwerp met Hitler had besproken maar zonder enig succes want bij Hitler was dat onmogelijk.
Mr. JACKSON: Goed, maar u bent voor Hitler naar het buitenland gegaan en hebt verslag aan hem uitgebracht, hij stelde blijkbaar vertrouwen in u en ik vraag u of Hermann Göring ooit aan Hitler heeft gerapporteerd dat u, volgens uw informatie, vond dat het een ramp zou zijn om die oorlog te beginnen.
MILCH: Mijn reizen werden niet gemaakt op bevel van Hitler. Die werden gemaakt in antwoord op uitnodigingen van vreemde mogendheden aan de Luftwaffe en op bevel van de Reichsmarschall. Het was alleen omdat ik mij bewust was van het belang van die reizen en omdat ik zo af en toe politieke uitspraken hoorde – ondanks mijn aarzelingen destijs omdat ze mij als soldaat niet aan gingen – dat ik het als mijn plicht beschouwde persoonlijk aan Hitler te rapporteren.
Mr. JACKSON: Gaf Göring u opdracht om dat te doen?
MILCH: Om naar Hitler te gaan? Ja, Göring vertelde Hitler erover en Hitler gaf mij bevel rapport aan hem uit te brengen. Ik heb zelf niet gezegd: “Ik ga nu naar Hitler,” maar ik kreeg een daartoe strekkend bevel van Hitler zelf.
Mr. JACKSON: En hij stuurde u niet naar Hitler toe totdat hij wist dat u rapport aan hem zou uitbrengen?
MILCH: Nee, hij had zelf .... 
Mr. JACKSON: Hij wist het dus?
MILCH: Hij wist zelf niets over het onderwerp. Hij had geen tijd om mij te ontvangen.
Mr. JACKSON: Göring had geen tijd om u te ontvangen?
MILCH: Nee, Göring had destijds veel andere dingen aan zijn hoofd en hij wilde niets over die zaken horen.
Mr. JACKSON: Hij liet het dus aan Hitler over die het niet druk had, neem ik aan. Is dat zo?
MILCH: Hitler stelde belang in die zaak?
Mr. JACKSON: Ik meen dat u tijdens ondervragingen zei dat Göring niet erg ijverig was. Is dat juist?
MILCH: Ik zou zeer aarzelen die vraag te beantwoorden.
Mr. JACKSON: Goed, ik trek hem terug. Het was om te beginnen al geen vriendelijke vraag.
Toen u ontdekte dat Duitsland aan een oorlog ging beginnen die u, als goed ingelichte officier een ramp vond; nam u toen ontslag?
MILCH: Ontslag? Waaruit?
Mr. JACKSON: Uw aanstelling als officier neerleggen of andere stappen nemen om te protesteren?
MILCH: Nee, dat was absoluut onmogelijk. Er bestond een bevel dat dat onmogelijk maakte.
Mr. JACKSON: En wie gaf dat bevel?
MILCH: Hitler zelf.
Mr. JACKSON: Nu, u hebt gezegd dat u dat zelf hebt ondervonden?
MILCH: Niet alleen in mijn eigen geval. De order gold voor iedereen.
Mr. JACKSON: U hebt vrijdag gezegd dat u het zelf hebt ondervonden, dat u geen ontslag kon nemen.
MILCH: Niemand kon ontslag nemen.
Mr. JACKSON: Hebt u het ooit geprobeerd?
MILCH: Ik heb in vredestijd herhaaldelijk mijn ontslag ingediend. Mijn ontslag werd echter niet aanvaard; de reden die werd gegeven was dat ik het recht niet had daarom te vragen en dat mij door hogere autoriteiten zou worden gezegd wanneer ik weg moest. Tijdens de oorlog heb ik nooit mijn ontslag ingediend want als soldaat in oorlogstijd kon ik dat niet.
Mr. JACKSON: Hebt u ooit met Göring een gesprek gehad over het neerleggen van uw functie waarin hij u niet alleen verbood te vertrekken maar u ook zei dat het geen zin had slechte gezondheid voor te wenden?
MILCH: Ja, het was niet mogelijk om dat als reden voor ontslag te geven tenzij men echt ziek was. Het was in het verleden gebruikelijk om slechte gezondheid voor te wenden als reden voor het neerleggen van een hoge functie. Dat was nu niet langer meer mogelijk.
Mr. JACKSON: En suggereerde hij tijdens dat gesprek niet dat er een uitweg was?
MILCH: Nee, hij suggereerde niet dat er een uitweg was maar ik.
Mr. JACKSON: Wat stelde u voor? Wat zei u over zelfmoord? Zei Göring u dat de enige manier waarop u eruit kon stappen het plegen van zelfmoord was?
MILCH: Dat zou de enig mogelijke uitweg geweest zijn?
Mr. JACKSON: Nou, zei Göring dat tegen u?
MILCH: Nee, dat zei ik, hij niet.
Mr. JACKSON: En hij was het niet oneens met u, neem ik aan?
MILCH: Nee. Het kon hem niet schelen of ik het wel of niet deed.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

15de jaargang, 9e editie
  september 2015De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.