Overzicht:
- Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT
- Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2012 online
- Recensie: Landjepik
- WO2Actueel.nl besteedt aandacht aan kerst tijdens WO2
- Go2War2.nl opent quiz nr. 36
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Miniquiz "Gezocht: codebrekers"
- Bezienswaardigheid uitgelicht
- Verhoor Streicher op Go2War2.nl 


 
Kerst- en nieuwjaarsboodschap STIWOT (Redactie Nieuwsbrief)
Nu het einde van 2012 nadert, blikt STIWOT terug op het bijna afgelopen jaar. Het jaar waarin de stichting haar tiende verjaardag vierde. Met dank aan onze enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers is er weer veel moois om op terug te kijken.
 

 
• Dit jaar kreeg STIWOT een nieuwe bestuurssamenstelling, bestaande uit: Barry van Veen (voorzitter), Ewoud van Eig (secretaris) en Jeroen Koppes (penningmeester). Natuurlijk hebben we de afgetreden bestuursleden Frank van der Drift en Wilco Vermeer bedankt voor hun jarenlange inzet en zijn we blij dat ze allebei op hun eigen manier nog actief betrokken zijn bij de stichting.

• Voor bezoekers van Go2War2.nl stelden we in 2012 een gratis app ter beschikking. Ook via de smartphone blijft u zo op de hoogte van de nieuwste artikelen op de website. Opvallend is dat we het afgelopen jaar veel artikelen over Nederlandse verzetshelden hebben gepubliceerd, onder andere over Gerrit Jan van der Veen en Joke Folmer.

• Met een enthousiast en gedeeltelijk nieuw team vrijwilligers hebben we een begin gemaakt met het in het Engels vertalen van artikelen van Go2War2.nl. Dit voor de toekomstige Engelstalige website Go2War2.com.

Oorlogsmusea.nl bestond op 1 oktober 2012 precies 10 jaar. Omdat wij vonden dat de naam de inhoud van de website niet meer dekte, hebben we Oorlogsmusea.nl en de Engelse variant, WW2Museums.com, verder laten gaan onder de naam TracesOfWar.com in een Nederlands en Engelstalige versie.

• Het team van WW2Awards.com heeft in 2012 veel nieuwe gegevens ingevoerd. In totaal telt de website nu meer dan 2.400 verschillende onderscheidingen, meer dan 47.000 personen en meer dan 900.000 uitreikingen van onderscheidingen. Ook zijn er in de header op de website nieuwe, aansprekende afbeeldingen geplaatst.

• In maart 2012 lanceerden we een nieuw project: WO2Actueel.nl. Op deze website kunt u terecht voor het laatste nieuws met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog, waaronder actueel nieuws en achtergronden, persberichten, aankondigingen, reportages en een agenda. U vindt er bijvoorbeeld een fotoverslag van de Bastogne Historic Walk 2012 en een bezoek aan het Baugnez 44 Historical Center. We zijn blij dat iedere dag reeds honderden mensen WO2Actueel.nl weten te vinden.

STIWOT Reizen organiseerde dit jaar twee Battlefield Tours en een excursie. Op 25 februari 2012 vond een excursie plaats in Amsterdam die in het teken stond van de Februaristaking. Voor de Battlefield Tour “Grebbelinie mei 1940” was zoveel belangstelling dat deze twee keer gehouden werd, op 12 mei en 2 juni. Op 29 september vond, eveneens onder grote belangstelling, een Battlefield Tour naar het Belgische fort Eben-Emael plaats.

• Op het STIWOT Forum werd door forumleden in het topic “Ter herinnering” dagelijks stilgestaan bij een persoon die gesneuveld is tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er werden door forumleden ook meerdere fotoverslagen geplaatst, bijvoorbeeld van bezoeken aan Hitlers hoofdkwartier de Wolfschanze, Seelower Höhen en het Hurtgenwald.

We bedanken alle medewerkers voor hun geweldige inzet en rekenen ook het komende jaar weer op hun uitstekende bijdragen! Ook bedanken we onze donateurs voor hun onmisbare financiële steun en onze bezoekers voor hun belangstelling en de feedback die we van hen mochten ontvangen.

We hopen u ook in 2013 weer te mogen begroeten op onze websites en bij andere activiteiten. Het bestuur en de medewerkers van STIWOT wensen u prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2013!

 
Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2012 online (Redactie WO2Actueel.nl)
Half zeven op zaterdagochtend gaat de wekker in een hotel in Houffalize. Uw reporter wordt wakker in de regenachtige Ardennen. Vandaag vindt de 35ste editie van de Bastogne Historic Walk plaats en STIWOT is op volle oorlogssterkte aanwezig. Het zal het eerste event worden waar we live foto's proberen door te sturen vanaf de smartphone. Om later terug in het hotel dit verslag te maken met de foto's van de camera's: Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2012
 


 
Recensie: Landjepik (Wesley Dankers)
Na de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945 werd er in Nederland druk gespeculeerd over het annexeren van Duitse gebieden. Duitsland moest boeten voor wat het Nederland gedurende de bezetting had aangedaan en het inlijven van stukken Duitsland zou ook een mooie oplossing vormen voor het bevolkingsoverschot waarmee Nederland volgens bepaalde mensen kampte. Nederland telde in 1945 ongeveer negen miljoen inwoners, ter vergelijking: het zijn er nu 17 miljoen. In sommige brochures werd er zelfs gesproken over het recht van Nederland op meer Lebensraum, met dezelfde woorden was Adolf Hitler in 1941 tijdens operatie Barbarossa de Sovjet-Unie binnengevallen.
 
Hans Smits beschrijft in “Landjepik” voor het eerst deze Nederlandse annexatieplannen. De auteur (1938) is freelance journalist. Smits heeft gewerkt voor Het Parool, NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Hij schreef eerder boeken over strafrecht en criminaliteit. Ook heeft hij een boek geschreven dat handelt over de hereniging van Berlijn.
 

 
Het idee van het inlijven van Duits grondgebied was zeker in die tijd (midden jaren '40) geen rare gedachte. Al eeuwen was het gebruikelijk dat de verliezer van een oorlog land moest afstaan aan de overwinnaar, ook in latere tijden deed dit principe nog gelden. Wat bijvoorbeeld blijkt uit het door de auteur aangehaalde voorbeeld van Elzas-Lotharingen. Dit gebied op de Frans-Duitse grens zou gedurende de periode 1871-1945 namelijk maar liefst vier keer van eigenaar wisselen.
 
Er werd geschat dat de schade die in Nederland was aangericht tijdens de Duitse bezetting 25 miljard gulden bedroeg (later zou blijken dat het zelfs nog meer was). Al tijdens de bezetting begon de discussie over de mogelijke inlijving van Duits grondgebied. Er werden vele brochures uitgegeven, waarin voor- en tegenstanders hun standpunten naar voren brachten. Onder de pleitbezorgers behoorden prominente Nederlanders, zoals Frans Otten (de directeur van Philips) en de oud-minister van Oorlog, Van Lidth de Jeude. Vooral de sociaaldemocraten onder leiding van de politicus Willem Drees waren echter tegen. Hun angst was dat de Duitse bevolking niet geassimileerd zou kunnen worden. Een simpele oplossing die daarop werd voorgesteld, was om de oorspronkelijke bevolking eenvoudigweg te verdrijven uit de te annexeren gebieden.
 
Klik hier om verder te lezen

 
Wo2Actueel.nl besteedt aandacht aan kerst tijdens WO2 (Redactie Wo2Actueel.nl)
Speciaal ter gelegenheid van de kerstdagen zijn op Wo2Actueel.nl twee artikelen gepubliceerd die verband houden met kerst tijdens de Tweede Wereldoorlog:
 
Kersttekenfilm uit 1939 waarschuwde wereld voor oorlog
Misschien is de tekenfilm naar tegenwoordige begrippen enigszins zoetsappig, maar toen “Peace on Earth” in december 1939 in de Verenigde Staten uitgebracht werd, had de boodschap niet toepasselijker kunnen zijn. In Europa was een nieuwe oorlog losgebarsten toen Adolf Hitler in september 1939 Polen binnenviel. Eerder al, in 1937, waren de Japanners Mantsjoerije in China binnengevallen. Beide conflicten vormden de prelude tot wat zou uitgroeien tot een nieuw mondiaal conflict, de Tweede Wereldoorlog.
 
 
 
Duitse piloot spaarde Amerikaanse vijand kort voor kerst
Het gebeurde kort voor kerst, op 20 december 1943, in het midden van de Tweede Wereldoorlog. Een Amerikaanse B-17 bommenwerper keerde zwaar gehavend terug van een missie boven Duitsland. Het toestel was een gemakkelijke prooi voor de toegesnelde Messerschmitt BF-109. Maar in plaats van het vijandige toestel neer te schieten, koos de Duitse piloot er uit medemenselijkheid voor om zijn Amerikaanse medemensen te sparen.
 


Go2War2.nl opent quiz nr. 36 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 35 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. Als winnaar hebben we dhr. Swinnen uitgeloot. Hij heeft de door hem gewonnen prijs inmiddels ontvangen.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 36! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 april 2013. Veel succes!

De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed, indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door uitgeverij Just Publishers is voor de winnaar een boekenpakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:

• Operatie Fortitude, Joshua Levine
• Auschwitz 13917, Mirjam Blits
• Landjepik, Hans Smits
• Rotterdam Mei 1940, Aad Wagenaar
• De Vliegmensch, Sytze van der Zee
 Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Australische korvetten van de Bathurst-klasse
De Australische Bathurst-klasse korvetten was in vele opzichten een bijzondere serie oorlogsschepen. Het waren de eerste Australische oorlogsschepen die in Australië ontworpen en gebouwd waren, terwijl het land daar geen enkele ervaring mee had. De bemanningen van de korvetten bestonden voor het grootste deel uit reservisten en dienstplichtigen waarvan de meesten nog nooit gevaren hadden. Zelfs de commandanten van de schepen waren in de meeste gevallen onervaren en werden tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als hun bemanningsleden, door schade en schande wijs.
 
 
 
Identificatie Nederlandse (hulp-)mijnenvegers
In de zomer van 1939 beschikte de Koninklijke Marine in Nederland over acht mijnenvegers. De vier stalen mijnenvegers van de Jan van Amstel-klasse, Hr. Ms. Abraham van der Hulst, Hr. Ms. Pieter Florisz, Hr. Ms. Willem van Ewijck en Hr. Ms. Jan van Gelder en de vier tot mijnenveger omgebouwde sleepboten Hr. Ms. M1, Hr. Ms. M2, Hr. Ms. M3 en Hr. Ms. M4.
 
 
 
1e Poolse Leger
Het Eerste Poolse Leger (Pierwsza Armia Wojska Polskiego of Berling’s Leger) was een strijdmacht die in 1944 in de Sovjet-Unie werd opgericht vanuit het al bestaande Poolse 1e Korps, als onderdeel van het Poolse Volksleger (Ludowe Wojsko Polskie). Het Eerste Poolse Leger was tussen 1944 en 1945 betrokken bij gevechten aan het Oostfront, als onderdeel van het Sovjet 1e Wit-Russische Front en in de slotfase van de oorlog het 1e Oekraïense Front.
 
 
 
Wilt u in 2013 dagelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe artikelen op Go2War2.nl? Volg ons op Twitter en Facebook!

 
Miniquiz: “Gezocht: codebrekers” (Redactie Nieuwsbrief)
Eén van de laatste geheimen uit het nazi-tijdperk is een gecodeerde brief van Martin Bormann waarin de bergplaats staat aangegeven van een lading goud en Hitlers persoonlijke diamanten. Jarenlang werd geprobeerd de brief te ontcijferen. Zonder praktisch resultaat.
 
In zijn boek “Gezocht: codebrekers” vertelt onderzoeksjournalist Karl Hammer het verhaal achter de brief en de pogingen die werden ondernomen de code te breken. Op die manier biedt het de lezer de kans om misschien de oplossing van dit raadsel te ontdekken.
 

 
Uitgeverij Elmar stelde drie exemplaren van dit boek beschikbaar aan de lezers van de STIWOT-nieuwsbrief. Om kans te maken op dit boek hoeft u enkel deel te nemen aan de miniquiz met vijf vragen die te vinden is op de quizpagina op Go2War2.nl.


Bezienswaardigheid uitgelicht (Redactie TracesOfWar.com)
De website Tracesofwar.com (het voormalige Oorlogsmusea.nl) bevat duizenden entries. Al deze bezienswaardigheden hebben hun eigen verhaal, het ene verhaal bekender dan het andere. In deze rubriek wordt maandelijks één van deze entries uitgelicht. Deze maand is dat het Nederlands Carillon op het Arlington National Cemetery.
 

 
Het idee voor het Carillon kwam van de Nederlandse politicus G.L. Verheul. Koningin Juliana bood het Amerikaanse volk tijdens haar bezoek aan de Verenigde Staten in 1952 het Carillon aan als dank voor de Amerikaanse hulp bij de bevrijding van Nederland en de gegeven hulp na de Tweede Wereldoorlog.
 
President Truman ontving een kleine zilveren klok tijdens dit bezoek van Koningin Juliana. Deze zilveren klok stond symbool voor het hele Carillon dat op 5 mei 1960, vijftien jaar na de bevrijding van Nederland officieel aan Amerika gegeven werd. Het Carillon symboliseert de vriendschap tussen Nederland en Amerika. In eerste instantie had het Carillon 49 klokken. Op 5 mei 1995 werd een vijftigste klok toegevoegd. Het Carillon staat op een klein plein wat bewaakt wordt door twee bronzen leeuwen en rondom het plein zijn duizenden tulpen aangeplant. Alle 50 klokken hebben een randversiering, een gedicht en een embleem. Elk embleem op een klok heeft betrekking op een bepaalde groep in de Nederlandse samenleving. Zo heeft het embleem van de kleinste klok betrekking op de jeugd van Nederland.
 
Op elk heel uur speelt het Carillon de melodie Westminsterslag en speciale muziek wordt gespeeld op 5 mei (Bevrijdingsdag), 4 juli (Independence Day), 2 september (V-J Day) en Thanksgiving Day.


Verhoor Streicher op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we gekozen voor een fragment uit het verhoor van Julius Streicher, uitgever van het antisemitische tijdschrift “Der Stürmer” en Gauleiter van Frankenland. Om zichzelf in een positiever daglicht te zetten vertelt hij hier over hoe hij ieder jaar met Kerstmis gevangenen uit Dachau haalde om vervolgens met hen en hun familie te dineren in een hotel. Zijn “barmhartigheid” stak echter schril af bij zijn betrokkenheid bij nazi-misdaden en hij werd door het tribunaal ter dood veroordeeld.
 
Dr. MARX: Bezocht u concentratiekampen?
STREICHER: Ja, ik ben in het concentratiekamp Dachau geweest.
Dr. MARX: Wanneer was dat?
STREICHER: Ik geloof de eerste keer toen alle Gauleiter bijeen werden geroepen. Ik denk in 1935, ik weet het niet precies, 1934 of 1935, ik weet het niet meer.
Dr. MARX: Hoe vaak bezocht u dit kamp? Er is gezegd dat u iedere vier weken in Dachau was.
STREICHER: In totaal ben ik vier keer in Dachau geweest.
Dr. MARX: Er wordt beweerd dat na ieder bezoek van u aan Dachau er Joden verdwenen.
STREICHER: Ik weet niet of er Joden verdwenen.
Dr. MARX: Waarom bezocht u Dachau zo vaak?
STREICHER: Ik ging naar Kamp Dachau om Sociaaldemocratische en Communistische functionarissen uit mijn Gau op te zoeken die daar gevangen zaten om hen aan mij te laten voorstellen. Ik koos – ik weet niet hoeveel honderden van hen ik uitkoos – maar elke keer dat ik in Dachau was koos ik er 10 of 20 uit bij wie door de politie was vastgesteld dat ze geen strafblad hadden; ik liet ze tussen de gevangenen uit halen en ieder jaar met Kerstmis liet ik ze met bussen naar Neurenberg brengen, naar het Hotel Deutscher Hof waar ik ze samenbracht met hun vrouwen en kinderen en een diner met ze had.
Ik zou het Tribunaal willen verzoeken, ten gunste van het Neurenbergs publiek, een korte uitleg te mogen geven waarom ik deze Communisten uit het kamp haalde. Door de Partei werden maatregelen tegen mij genomen omdat ik dit deed. Er gingen geruchten die niet waar zijn. Mag ik een korte uitleg geven waarom ik dit deed?
Dr. MARX: Ik zou het Tribunaal willen verzoeken dit toe te staan, Meneer de President, zodat de redenen waarom beklaagde dit deed kunnen worden vastgesteld.
De PRESIDENT: Voor zolang het kort blijft.
Dr. MARX: Houdt u het kort.
STREICHER: Wanneer ik door de straten van Neurenberg liep, kwamen er kinderen naar mij toe die zeiden: "Mijn vader zit in Dachau." Vrouwen kwamen naar mij toe en vroegen mij hun echtgenoten terug te halen. Ik kende vele van deze ambtenaren uit de tijd dat ik op revolutionaire bijeenkomsten sprak en ik kon voor deze mensen instaan. Ik weet maar van een geval waar ik het mis had bij de keus van deze mensen. Alle anderen gedroegen zich voorbeeldig. Ze hielden zich aan hun woord dat ze mij hadden gegeven. Misschien zullen mijn partijkameraden, die hier nu op de tribune zitten, nu inzien dat ik mijn land niet wilde kwetsen maar dat ik mensen goed wilde doen en dat ook deed.
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

12de jaargang, 12e editie
  december 2012De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.