Overzicht:
- Nieuwe fotoreportages op TracesOfWar.nl
- Interview: Bewondering voor de moed en morele standvastigheid van een Limburgse verzetsman
- Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
- Interview: Openhartig over 'goed en fout' in Heemskerk
- Auteurs gezocht voor TracesOfWar.nl
- TracesOfWar.nl publiceert WO2-quiz #56

 
Nieuwe fotoreportages op TracesOfWar.nl
September 2019 was een bijzonder drukke maand voor onze verslaggevers. Ze bezochten vele herdenkingen, evenementen en plechtigheden in het kader van de vijfenzeventigste herdenking van operatie Market Garden. Hieronder een overzicht van alle reportages.
 
 
Onthulling monument Flt David Lord VC, DFC
Op 19 september 2019 is op de Reijerskamp te Wolfheze een monument onthuld voor Flight Lieutenant David Samuel Anthony Lord VC DFC. Exact 75 jaar daarvoor was David Lord met zijn Dakota gecrashed op landing zone S tijdens een bevoorradingsvlucht voor de 1st Airborne Division gedurende de Slag om Arnhem. Voor zijn dappere poging om de lading op de juiste plaats af te werpen ondanks dat het vliegtuig in brand stond, is David posthuum onderscheiden met het Victoriakruis.
 
 
Opening Wehrmachthuisje Someren
Vrijdagavond 20 september werd het Wehrmachthuisje in Someren geopend door burgemeester Blok. De volgende dag was het huisje de hele dag geopend voor het publiek. Het huisje is compleet gerestaureerd en voorzien van een inrichting uit die tijd. In het huisje is tevens ruimte voor educatie. Er zijn voorwerpen uit die tijd te zien, informatie over de luchtoorlog en een presentatie over de restauratie. Het museum Bevrijdende Vleugels in Best heeft tevens een zoeklicht in bruikleen gegeven om het beeld compleet te maken.
 
 
Asbijzettingen Arnhem veteranen op begraafplaats Oosterbeek
Op vrijdag 20 september 2019 zijn op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek van twee veteranen van de Slag om Arnhem, de as bijgezet. Het gaat om soldaat Steve Morgan van het 2e bataljon van het Parachute Regiment en om soldaat Dennis Collier van het 156e bataljon van het Parachute Regiment. Beide veteranen kwamen vaak naar de jaarlijkse herdenkingen. De Airborne begraafplaats in Oosterbeek is de enige locatie waar de Commonwealth War Graves Commission asbijzettingen toestaat.
 
 
Gedenkteken 'Vliegers in het vuur'
Op 20 september 2019 is in Opheusden een gedenkteken onthuld waarmee alle vliegtuigcrashes in de Neder-Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. Het gedenkteken ‘Vliegers in het vuur’ bestaat uit een hoofdelement van damwand met een vliegtuigsilhouet. Aan de voet daarvan aan weerszijden zuilen, 16 in totaal, met op elk het silhouet van een vliegtuig. Ze symboliseren de 16 vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerkwamen op Neder-Betuws grondgebied. Een informatiebord ernaast vertelt in het kort de geschiedenis. Hierop en ook op elke zuil staat een verwijzing naar een website met informatie over elk toestel en zijn bemanning. Het gedenkteken en de onthulling ervan is georganiseerd door de gezamenlijke Comités 4/5 mei in Neder-Betuwe.
 
 
Herdenking Airbornemonument Wolfheze
De herdenking bij de Airbornebank in Wolfheze was dit jaar op zondagmiddag 22 september. Bij de herdenking wordt altijd extra aandacht geschonken aan het Glider Pilot Regiment, omdat deze eenheid dit monument heeft geadopteerd als haar monument.Twee Arnhem veteranen van het Glider Pilot Regiment waren bij de goedbezochte ceremonie aanwezig: Ron Johnson en Frank Ashleigh.
 
 
Herdenking Mausoleum en bloemlegging op de begraafplaats Ede
Op de maandagochtend na het weekend van de herdenkingen van de Slag om Arnhem, is er al jaren een korte plechtigheid bij het Mausoleum in Ede. In het mausoleum liggen dertig verzetsstrijders begraven. Het verzet heeft in de periode na de Slag om Arnhem en grote rol gespeeld om ondergedoken Airbornes het helpen. Dit was zeer gevaarlijk werk. De opkomst op maandag 23 september 2019 was zeer groot. Bij de herdenking waren de Arnhem veteranen John Jeffries and Sam Kendrick aanwezig. De ceremonie werd geleid door een Britse en een Nederlandse geestelijke. Burgemeester Verhulst hield een toespraak.
 
 
Herdenking Airborne begraafplaats Oosterbeek
Op zondag 22 september 2019 werd op de Airborne begraafplaats te Oosterbeek de jaarlijkse herdenking gehouden. De belangstelling was zo groot dat een uur voordat de dienst begon, de begraafplaats al moest worden afgesloten. De herdenking werd bijgewoond door diverse veteranen van de Slag om Arnhem.
 
 
Airborne luchtlandingen en herdenkingen 2019
Op 21 september 2019 werden op de Ginkelse Heide bij Ede de Airborne luchtlandingen en herdenking gehouden. De belangstelling was enorm groot omdat het de 75e herdenking van Operatie Market Garden was en het weer niet beter had kunnen zijn. De Britste kroonprins Charles en prinses Beatrix woonden de herdenking bij en spraken na afloop met de veteranen.
 
 
Onthulling plaquette Hendrika van der Vlist
Op donderdag 19 september 2019 is aan de gevel van Restaurant Schoonoord te Oosterbeek een plaquette onthuld voor Hendrika van der Vlist. Tijdens de Slag om Arnhem woonde zij bij haar ouders in Hotel Schoonoord in Oosterbeek. Het hotel kwam in de frontlinie te liggen en werd door de Britten in gebruik genomen als noodhospitaal. Samen met andere vrijwilligers helpt Hendrika honderden gewonde Britse, Poolse en Duitse soldaten. Initiatiefnemers voor de plaquette zijn Michiel ter Horst en Sophie Lambrechtsen, kinderen van Kate ter Horst.
 
 
Onthulling Landmark Ginkelse Heide
Op woensdag 18 september 2019 is op de Ginkelse Heide bij Ede het Airborne Landmark 'Vensters op het verleden' onthuld. Na de toespraken was de eer aan Arnhem veteraan John Jeffries om daadwerkelijke onthulling te doen. John is op 18 september 1944 op de Ginkelse Heide gesprongen met de 4th Parachute Brigade. Na het officiële gedeelte volgden fly-by's.
 
 
Liberation Task Force rolt Valkenswaard binnen
Op 16 september 2019 reden de tanks van het Liberation Task Force Valkenswaard binnen. Helaas regende het, wat gecombineerd met een normale werkdag, vermoedelijk voor minder bezoekers zorgde dan de tocht van OMG2019. Het aantal tanks dat hier rond reden was wel enorm groot en zeer indrukwekkend! De tanks zullen in Valkenswaard de nacht doorbrengen om de volgende dag verder te trekken naar het noorden.
 
 
Ceremonie Mierlo-Hout
Na de ceremonie op de Oorlogsbegraafplaats in Mierlo reed de Liberation Task Force door naar Mierlo-Hout. Hier werd door de wijk een lunch aangeboden en er vond een kleine ceremonie plaats bij het oorlogsmonument. Hierna reed de colonne door naar Stiphout en uiteindelijk naar het Basecamp in Son.
 
 
Ceremonie Oorlogsbegraafplaats Mierlo
Na de dwaze vernieling van de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Mierlo vorige week was alles op de begraafplaats vandaag weer op orde. De mensen van de Commonwealth War Graves Commission waren tot gisteravond bezig om alle graven en monumenten schoon te krijgen. Vandaag bracht de Liberation Task Force een bezoek aan de begraafplaats en was er een korte ceremonie onder leiding van Locoburgemeester M. Jeucken.
 
 
OMG2019 Basecamp Schijndel
Op 15 september brachten wij een bezoek aan het OMG2019 Basecamp aan de Dakotaweg in Schijndel. Het was zonnig en warm, en dat was aan de hoeveelheid publiek te merken. Het was niet alleen druk bij de ingang, maar ook bij de verschillende displays over het gehele terrein. Naast de vele voertuigen die er te zien waren, de militariamarkt, de bands en horeca was er ook een verscheidenheid aan militaire eenheden te zien. Van paratroopers tot een ziekenhuis en verbindingstroepen. Op het terrein waren ook een aantal tanks uit de oorlog te bewonderen. Het Basecamp is nog tot en met zaterdag 21 september te bezoeken van 09:00 tot 18:00 uur. In de avond was er een diner voor de aanwezige Tweede Wereldoorlog veteranen en andere hoogwaardigheidsbekleders.
 
 
Herdenkingen Slag om Arnhem 17 september 2019
Op 17 september 1944 begon Operatie Market Garden. Vandaag, 75 jaar na die dag, is de officiële herdenkingsperiode begonnen. In dit fotoverslag wat beelden van de ceremonies en evenementen van de Slag om Arnhem van vandaag.
 
 
Liberation Task Force Basecamp in Son
De Liberation Task Force was vanmorgen vertrokken uit Valkenswaard om via onder andere Mierlo en Mierlo-Hout naar Son te rijden. Aldaar werd weer een kamp opgeslagen. Morgen zal de colonne verder rijden naar Groesbeek.
 
 
Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten
In een periode waarin de 75e herdenking van Operatie Market Garden veel aandacht vraagt, gaan ook andere jaarlijkse herdenkingen door. Op zondag 15 september 2019 was op het terrein van Bronbeek de herdenking van de slachtoffers van de Japanse Zeetransporten. Deze herdenking trok dit jaar zo'n 30% meer deelnemers dan vorig jaar. Er waren maar liefst vijf overlevenden van de Japanse Zeetransporten aanwezig. Onder hen een broer en zus die tijdens de transporten nog maar vijf en zes jaar oud waren.
 
 
OMG2019 route zuid
Gisteren, op 14 september 2019, reden we mee met de Screaming Ducks tijdens OMG2019. De wekker ging om 04:15 uur om op 05:00 uur bij Chris in zijn jeep te stappen. Op weg naar het startpunt van route zuid in Leopoldsburg. Wat volgde was een winderige rit achterin de jeep over de binnenwegen van Brabant. Eenmaal in Leopoldsburg stapte we over op de Dodge van Joris om daarmee de route naar het Basecamp in Schijndel te rijden. Dit Basecamp is nog de hele week te bezoeken!
 
 
Onthulling Monument 10e Bataljon Parachute Regiment
Op zaterdag 7 september 2019 is bij Burrough on the Hill, vlakbij Somerby in Leicestershire Engeland een monument. onthuld voor het 10e Bataljon van het Parachute Regiment. Dit was een initiatief van de 'Friends of the Tenth'. Deze stichting heeft via crowd funding en tal van acties het hiervoor benodigde geld beschikbaar gekregen. Bij de ceremonie waren ca 600 mensen aanwezig.
 
 
Zweefvluchten voor veteranen van de Slag om Arnhem
Op zondag 8 september 2019 vonden op Terlet een paar bijzondere vluchten plaats. Vorig jaar overleed Arnhem veteraan Iain Bonner. Hij was Glider Pilot tijdens de slag om Arnhem. Op 19 september 1944 landde hij met zijn Horsa zweefvliegtuig op landing zone L bij de Johanna Hoeve, vlakbij waar nu sportcentrum Papendal is. De familie had het plan opgevat om zijn as in Oosterbeek te begraven bij die van Des Page. Des en Iain waren onafscheidelijke vrienden.
 
Klik hier voor de fotoreportage
 

 
Interview: Bewondering voor de moed en morele standvastigheid van een Limburgse verzetsman
Jo Lokerman (1901-1945) is een relatief onbekende Limburgse verzetsman. Zijn biografie werd geschreven door Marie-Cécile van Hintum en in april 2019 gepubliceerd. We stelden haar enkele vragen over haar onderzoek en boek.
 
Wij hebben het boek "Lokerman" gerecenseerd, het oorlogsverhaal van de relatief onbekende Limburgse verzetsman Jo Lokerman. Waarom heb je ervoor gekozen om juist over deze persoon een boek te schrijven? Is Lokerman in Limburg bekender dan daarbuiten?
 
In Maastricht is er een straat naar Lokerman genoemd en staat zijn naam op diverse gedenkstenen, maar daarbuiten kende volgens mij niemand hem. Ik in ieder geval niet. Op verzoek van kleinzoon Jan Willem Lokerman ben ik in zijn verhaal gedoken, dat Fred Cammaert in het ‘Verborgen front’ al eerder beschreven had. Vooral het verraad door een Nederlandse verraadster en de Duitse SD’er Richard Nitsch, een ‘oude bekende’, die ik eerder in ‘De jacht op het verzet’ portretteerde, fascineerde mij. Het leek me direct heel spannend om het minutieus te reconstrueren en zo een groter verhaal te vertellen over de enorme persoonlijke moed van 'gewone verzetsmensen' als Lokerman én de uitgekiende methoden waarmee de ‘professionals’ van de Sicherheitsdienst overal in Nederland op hen joegen. Een recensente van de NRC noemde mijn boek een 'kroniek van moed en verraad'. Precies dat zweefde mij voor ogen, toen ik mijn onderzoek begon.
 
Het schrijven van dit uitgebreide en goed gedocumenteerde boek zal veel tijd in beslag genomen hebben. Hoe lang heeft het geduurd voordat het af was, vanaf het idee tot aan het verschijnen van de eerste druk?
 
Het hele project duurde (met tussenpozen) van het voorjaar 2017 tot medio februari 2019, toen ik het manuscript bij de uitgever en de opdrachtgever inleverde. Na controle van de drukproeven lag het op 9 april jl. bij de drukker.
 
Heb je hulp gekregen bij het verdiepen van de verhaallijnen en het verkrijgen van bronnen? Zo ja, van wie?
 
Nee, dat heb ik in mijn eentje gedaan, gebruikmakend natuurlijk van al het verzamelde materiaal. Omdat Lokerman een relatief onbekende figuur was en er weinig persoonlijke bronnen waren, moest ik heel erg om de man heen cirkelen en wilde ik alles weten over de context waarin hij leefde en opereerde. Zo heb ik voor het deel over Lokermans verzet enorm veel gehad aan het 'Verborgen front' van Fred Cammaert. Met behulp van dat boek heb ik echt álle voor Lokermans verzetswerk relevante gegevens op een rij kunnen zetten. Een intensieve klus want de geschiedenis van het Limburgse verzet is zeer complex. Maar ik kon toen wel lijnen trekken, patronen zien en het verhaal goed opbouwen. Verder heb ik wat betreft de bronnen alle medewerking gehad van de familie Lokerman, die hun spreekwoordelijke koffer ‘zomaar’ aan mij meegaven; dat vind ik nogal wat. En ook de nazaten, die ik heb geïnterviewd, en de medewerkers van de diverse archieven waren heel behulpzaam.
 
De Limburgse verzetsman Jo Lokerman (detail boekcover)
 
Hoe heb je het overzicht weten te behouden met zoveel informatie die je tot je beschikking had?
 
Ik werk met mijn eigen mappensysteem en databases, die mij helpen om tijdens de research snel te kunnen zien welke informatie ik nog mis, hoe lijnen lopen, welke personen van belang zijn enzovoorts, en natuurlijk om de gegevens tijdens het schrijven snel te kunnen oproepen.
 
 

 
Nieuwe artikelen op TracesOfWar.nl
 
Operatie Market Garden
Operatie Market Garden zou volgens de geschiedschrijving de operatie moeten zijn geworden die de Tweede Wereldoorlog in Europa nog voor het einde van 1944 zou beëindigen. Tot op de dag van vandaag brengt deze operatie nog discussie te weeg over de doelstellingen, opzet en uitkomst. Wat er echter destijds allemaal is besloten en gebeurd lijkt hierdoor vaak naar de achtergrond te verdwijnen. Het lijkt erop dat vooral schuldvragen en wat men eigenlijk had moeten doen de overhand in de geschiedschrijving hebben gekregen.
 
 
Bevrijding van Bemmel, 23 - 29 september 1944
Tijdens operatie Market Garden werden op 20 september 1944, middels een gecombineerde Brits-Amerikaanse aanval, de Waalbruggen bij Nijmegen veroverd. Met veel moeite en hevige Duitse tegenstand ondervindend, wist men een bruggenhoofd te vestigen in de Betuwe. Deze strekte zich uit van Lent via Oosterhout naar Driel. In dat bruggenhoofd waren diverse eenheden aangewezen met taken ter verdediging van dit bruggenhoofd. De Welsh Guards Group had de taak gekregen de oostflank tussen Lent en Bemmel/Ressen te bezetten. Het 1st Battalion The Welsh Guards, werd op de rechterflank ten noordoosten van Lent gepositioneerd. Op de linkerflank, juist ten oosten van de oprit naar de Waalbrug, werd 2nd Battalion Armoured Recce Welsh Guards ingezet. Aangezien dit een tankeenheid was, kreeg zij steun van het 5th Battalion The Wiltshire Regiment (129th Infantry Brigade).
 
 
Britse XXX Corps
Het Britse XXX Corps was een militaire eenheid die opereerde gedurende veel van de belangrijke operatiegebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het zag actie in Noord-Afrika, Italië, West-Europa en uiteindelijk in Duitsland.
 
 
Duitse Heeresgruppe B
Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd vier keer een Heeresgruppe B geformeerd. Heeresgruppe B werd ingezet tijdens de strijd in het Westen, aan het Oostfront, in Italië en wederom aan het Westfront. Tijdens de campagne in het Westen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog en aan het Oostfront stond Heeresgruppe B onder bevel van het Oberkommando des Heeres. In Italië stond het onder bevel van de Oberbefehlshaber Süd. Ten slotte stond het aan het Westfront onder bevel van de Oberbefehlshaber West en derhalve onder het Oberkommando der Wehrmacht.
 
 
Bevrijdingsviering in het westen van Nederland
Op 4 mei kwam rond negen uur het bericht op Radio Oranje dat Duitse troepen in Nederland de volgende ochtend zouden capituleren. De helft van de dagboekschrijvers begon al in de avond van 4 mei feest te vieren. Dit zorgde over het algemeen voor grote teleurstelling. "Vanavond om half 10 hoorden we, dat de moffen gecapituleerd hebben in Nederland Denemarken en West-Duitsland. Morgen om 8 uur gaat de capitulatie in! Dus morgen zijn we bevrijd!! Hiep hiep hoeraaaa!!! Om half 10 gingen alle mensen de straat op, naar de Grote Markt. Net toen wij ook wilde gaan kwam de Duitsche politie en begon te schieten. Toen zijn we maar niet meer gegaan."
 
 
Aanloop naar de bevrijding van Nederland
Na een snelle opmars door Frankrijk werd op 4 september 1944 op Radio Oranje vol vreugde omgeroepen dat de Liberators in Breda zouden zijn. Minister-president Pieter Gerbrandy maakte een fout bij het lezen van een inlichtingenrapport geschreven door een Britse tankcommandant. Deze omschreef een straat genaamd 'Bredasebaan' en een café genaamd 'Café Breda', waardoor Gerbrandy dacht dat de Britse troepen de Nederlandse grens hadden overgestoken. Op dinsdag 5 september, een dag nadat dit 'nieuws' bekend werd gemaakt raakte het Nederlandse volk in een feeststemming terwijl de Duitsers en hun sympathisanten in paniek wegvluchtten. De festiviteiten waren echter tevergeefs. In werkelijkheid waren de geallieerden gestopt voor de Nederlandse grens zonder te weten wat de volgende stap zou zijn.
 
 
Laatste oorlogsmaand in Nederland
De laatste oorlogsmaand was voor West-Nederland een moeilijke periode. Dagboekschrijvers in de vier steden kampten al met voedseltekorten welke met de week groter werden. Mensen waren afhankelijk van gaarkeukens en het Zweedse en Zwitserse Rode Kruis die nog enigszins hulp aanboden met de levering van brood en margarine. Verder stond West-Nederland er alleen voor. Daarnaast speelde het oorlogsverloop in het dagelijks leven van mensen een grote rol. Men trachtte constant te achterhalen wat de locatie van de geallieerden was en waar ze heen gingen. Bovendien was er een kleine groep dagboekschrijvers die reflecteerden op vijf jaar bezetting en een toekomstbeeld voor ogen hadden waaraan Nederland en een toekomstige internationale organisatie moesten voldoen. Aan de hand van deze drie thema's zal de perceptie in de laatste oorlogsmaand onderzocht worden.
 
Klik hier voor het artikel

 
Interview: Openhartig over 'goed en fout' in Heemskerk
"Heemskerkers tussen goed en fout" is een boek over plaatselijke historie: Heemskerk in de Tweede Wereldoorlog. Geschreven over de ‘foute’ bevolking van toen. Jan de Roos (1950) is een oud-inwoner van Heemskerk en heeft geschiedenis gestudeerd. Daarnaast heeft hij eerder gepubliceerd over de oorlog: over een NSB-burgemeester, over het waterschap in de oorlog en over de burgemeesters van Heemskerk tijdens de oorlog. We stelden de auteur enkele vragen over zijn onderzoek en zijn nieuwste boek.
 
 
“Heemskerkers tussen goed en fout” is onlangs door ons gerecenseerd. Het boek gaat over Heemkerkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog lid waren van de NSB en/of collaboreerden met de Duitsers. Waarom besloot u hierover een boek te schrijven? Heeft u een persoonlijke connectie met het onderwerp?
 
Het vloeide voort uit een boek dat ik eerder schreef over de Heemskerkse burgemeesters in oorlogstijd. Het leek me interessant om eens een heel dorp onder het vergrootglas van ‘goed en fout’ te leggen. Dat is bij mijn weten nog niet eerder gebeurd. Zelf heb ik lange tijd in Heemskerk gewoond. Als historicus heb ik al heel lang belangstelling voor alles wat met WOII te maken heeft.
 
Het schrijven van dit uitgebreide en goed gedocumenteerde boek zal veel tijd in beslag genomen hebben. Hoe lang heeft het geduurd voordat het af was, vanaf het idee tot aan het verschijnen van de eerste druk?
 
Over het onderzoek en het schrijven heb ik in totaal tien maanden gedaan. Ik heb er in die periode wel heel intensief aan gewerkt.
 
Heeft u hulp gekregen bij het verdiepen van de verhaallijnen en het verkrijgen van bronnen? Zo ja, van wie? Waar haalde u de meeste informatie vandaan en was deze makkelijk verkrijgbaar? Kon u bijvoorbeeld alle persoonlijke naoorlogse strafdossiers inzien?
 
Als onderzoeker sta je altijd op de schouders van anderen. Er was al een lokale oorlogsgeschiedenis over Heemskerk, maar aan de ‘foute’ sector werd daarin maar weinig aandacht besteed. Er werden ook vrijwel geen namen van ‘foute’ Heemskerkers in genoemd, dat moest ik allemaal zelf uitzoeken. Een lijst met ‘foute’ Heemskerkers was er niet. Mijn belangrijkste bron waren de persoonsdossiers in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), die worden bewaard bij het Nationaal Archief in Den Haag. Je moet wel eerst iemands geboortedatum weten om dat te kunnen raadplegen. Alleen stukken van overleden personen mogen worden ingezien. Daarnaast deed ik onder meer onderzoek bij het NIOD en bij het Noord-Hollands Archief, waar het (overigens zeer summiere) archief van Heemskerk in de oorlogsjaren wordt bewaard. Ik heb een paar mensen met kennis van de lokale geschiedenis gevraagd mijn concepttekst van commentaar te voorzien, onder wie historicus Erik Zevenhuizen, de samensteller van de lokale oorlogsgeschiedenis. Daar heb ik veel aan gehad.
 
Hoe is de reactie op uw boek in uw regio? Niet iedereen zal blij zijn met een boek over het “foute” verleden van de beschreven personen. U schrijft ook dat sommige informatie in het verleden verzwegen werd. Is volgens u nu wel de tijd aangebroken om individuele collaboratie met de Duitsers niet langer te verzwijgen?
 
Aanvankelijk proefde ik wel wat angst voor een publicatie over dit ‘gevoelige’ onderwerp. Maar toen het er eenmaal was, kreeg ik veel positieve reacties in de trant van ‘goed dat dit eens is uitgezocht’. Vijfenzeventig jaar na de oorlog is de tijd daar zeker rijp voor. Door onderzoek kun je ook veel onzinverhalen weerleggen. Openhartigheid is volgens mij wezenlijk voor geschiedschrijving. Een krampachtige houding brengt je niet verder.
 
Lees verder op TracesOfWar.nl

 
Auteurs gezocht voor TracesOfWar.nl
De Enigma-machine, Albert Speer, keizer Hirohito, Douglas MacArthur, operatie Torch, de Britse SAS, kamp Amersfoort, de Poolse opstand in Warschau, de Slagen om El Alamein, de Slag om Guadalcanal, de Mauser C96 en de conferentie van Potsdam. Het zijn zomaar wat onderwerpen die op TracesOfWar.nl nog onbeschreven zijn.
 
Ben je net als wij gefascineerd door de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en wil je je kennis graag delen met een groot publiek? Dan kunnen we je heel goed gebruiken als auteur voor TracesOfWar.nl, de grootste (Nederlandstalige) website over de Tweede Wereldoorlog.
 
Auteurs van historische artikelen schrijven over meestal zelfgekozen onderwerpen over de zeer diverse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een goed leesbaar en correct taalgebruik zijn enkele belangrijke eisen die wij stellen aan de artikelen. Een beginnende auteur wordt, indien nodig, begeleid door een ervaren auteur.
 
Om te kunnen beoordelen of iemand geschikt is als auteur verlangen we bij aanmelding een proefartikel. Het onderwerp wordt in overleg bepaald. Wil je meer informatie of meteen aan de slag? Stuur dan een mailtje naar: k.prenger@tracesofwar.com.

 
TracesOfWar.nl publiceert WO2-quiz #56
Wij hebben een nieuwe quiz geplaatst op TracesOfWar.nl. Test uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 56! Er staan 20 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met 1 februari 2020. Veel succes!
 
 
Door uitgeverij Just Publishers is voor de winnaar een boekenpakket beschikbaar gesteld, bestaande uit de volgende titels:
  • De man die Nagasaki overleefde, Gregor Vincent
  • Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen, Roger Moorhouse
  • Hitlers ruïnes, Colin Philpot
  • Het geheim van Hitlers Volkswagen, Paul Schilperoord
  • Beulswerk, Helmut Ortner
Deze quiz werd samengesteld door Han Smits. Met dank aan Ed Woertman. We zoeken nog mensen die kunnen meehelpen met het verzinnen van originele en uitdagende vragen! Is dit iets voor u? Stuur dan een mailtje aan k.prenger@tracesofwar.com.

 

STIWOT Nieuwsbrief
19de jaargang, 9e editie
september 2019

 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.