Overzicht:
- Nazimisdadiger Martin Sandberger leidde jarenlang onverstoord leven
- Fotospecials op WO2Actueel.nl
- Go2War2.nl recenseert biografie van Reinhard Heydrich
- Volg Go2War2.nl en WO2Actueel.nl op Facebook
- Verschenen: Wereld in Oorlog #28
- STIWOT Apps
- Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief
- Vertalers NE-EN gezocht voor Go2War2.com
- Bezienswaardigheid uitgelicht


 
Nazimisdadiger Martin Sandberger leidde jarenlang onverstoord leven (Kevin Prenger)
Terwijl de aandacht van de internationale media in 2010 uitging naar het proces tegen kampbewaker Ivan Demjanjuk, overleed in datzelfde jaar een andere nazi-oorlogsmisdadiger die decennialang een ongestoord leven had geleid.

Hij was nooit ondergedoken in Zuid-Amerika, stond op geen enkele opsporingslijst, zelfs niet die van Simon Wiesenthal, en was gewoon in het telefoonboek te vinden. Bestraft was hij wel, zelfs met de doodstraf. Het doodvonnis, dat op 10 april 1948 tegen hem uitgesproken was, werd weliswaar omgezet in levenslange gevangenisstraf, maar al na zeven jaar later volgde zijn vrijlating.

Zijn naam was Martin Sandberger, een voormalige SS-Standartenführer. Als aanvoerder van Sonderkommando 1a (later gewijzigd in Einsatzkommando 1a) van Einsatzgruppe A en chef van de Sicherheitsdienst (SD) en de Sicherheitspolizei (Sipo) in Estland was hij in deze Baltische staat verantwoordelijk voor de executie van honderden communisten en Joden. Benjamin Ferencz, de Amerikaanse aanklager tijdens het Einsatzgruppen-proces in Neurenberg, noemde hem “een actief en vermoedelijk zelfs een ijverig lid van de moordenaarsbende die honderdduizenden onschuldige mensen vermoord heeft.” Volgens hem was de doodstraf in zijn geval “welverdiend”.
 

 
Historici, waaronder de Duitser Michael Wildt in zijn standaardwerk Generation des Unbedingten, hebben aangetoond dat Sandberger een fanatieke nazi was. Dat was al zo tijdens zijn studententijd, toen hij actief was binnen de nationaalsocialistische studentenbeweging en een belangrijke bijdrage leverde aan de nazificering van zijn universiteit in Tübingen. Nog tijdens zijn studie rechten werd hij gerekruteerd door de SD, de inlichtingendienst van de Schutzstaffel (SS). Een carrière binnen het Reichssicherheitshauptamt (RSHA), het overkoepelende politie- en veiligheidsbureau van nazi-Duitsland, lag voor deze talentvolle jonge jurist in het verschiet.

Als medewerker van het RSHA was Sandberger niet zomaar iemand op de verkeerde tijd op de verkeerde plaats, zoals voor Demjanjuk nog wel min of meer zou kunnen gelden. Voor de Oekraïner was zijn deelname aan de Holocaust een uitweg uit de honger en ellende van het Duitse krijgsgevangenenkamp waarin hij zat. Maar Sandberger en zijn collega-officieren binnen de Einsatzgruppen “waren geen kleine wieltjes in een anonieme machinerie van vernietiging”, zo verklaart Michael Wildt. “Daarentegen waren zij degenen die de blauwdrukken ontwierpen en de machines bouwden en bedienden die de moord op miljoenen mensen mogelijk maakten.”

Hoe kon het zijn dat Martin Sandberger, door de Canadese historica Hilary Earl “een ideologische soldaat van het Derde Rijk” genoemd, ontsnapte aan de doodstraf, vervroegd werd vrijgelaten en daarna decennialang ongestoord leefde in Duitsland? In dit artikel wordt geprobeerd deze vraag te beantwoorden. Een biografie van de man die voor zijn overlijden in Stuttgart op 30 maart 2010 de laatste nog levende leidinggevende officier van de Einsatzgruppen was.

Lees het volledige artikel op Go2War2.nl

 
Fotospecials op WO2Actueel.nl (Redactie WO2Actueel.nl)
Op de website WO2Actueel.nl verschenen in de maand juli de volgende fotospecials die zeker het bekijken waard zijn:
 
 
Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe reporters en fotografen om voor STIWOT de landelijke evenementen af te gaan. Interesse? Neem dan contact met ons op!

 
Go2War2.nl recenseert biografie van Reinhard Heydrich (Frans van den Muijsenberg)
Reinhard Heydrich was als hoofd van de Gestapo en tweede man onder Heinrich Himmler in de SS, een van de gevaarlijkste mannen binnen het Derde Rijk. Zelfs mannen als Hermann Göring, Adolf Eichmann, Heinrich Himmler, Joseph Goebbels, Rudolf Hess en Albert Speer, elk op hun eigen terrein mensen om terdege rekening mee te houden en waarmee men zeker geen vijand moest worden, waren bang voor hem. Of liever gezegd voor de berg aan gevoelige informatie die Heydrich via zijn omvangrijke, geheime netwerk van spionnen en infiltranten over hun privélevers had verzameld. “Het Blonde Beest”, zoals een van zijn vele bijnamen luidde, paarde een scherpe intelligentie en politieke vaardigheden aan een totale gewetenloosheid. Hitler omschreef hem als “de man met het ijzeren hart” en een bekende Amerikaanse racist noemde hem “the Naziest Nazi of them all”.
 

 
De man was cultureel goed ontwikkeld, een degelijk sportman, een begenadigd musicus en een toegewijd vader. Hij was echter tegelijkertijd de meedogenloze Reichsprotektor van Bohemen en Moravië en de voorzitter van de beruchte Wannseeconferentie, waar vergaderd werd over de systematische uitroeiing van de Europese Joden. Op 27 mei 1942 werd hij door twee Tsjechische verzetsmensen vermoord toen hij in zijn open Mercedes door Praag reed. Als represaille werd maandenlang een klopjacht gehouden op het Tsjechische verzet, dat daarmee totaal vernietigd werd. Op bevel van Adolf Hitler werd het bij Praag gelegen dorp Lidice met de grond gelijk gemaakt; alle bewoners werden geliquideerd. Reinhard Heydrich werd met de grootst mogelijke eer te Praag begraven, overladen met postume lofuitingen van de kopstukken uit de nationaalsocialistische beweging. Laurent Binet schreef over de aanslag en de gevolgen in 2010 zijn veelbekroonde roman “HhhH - Himmlers hersenen heten Heydrich”.
 
Robert Gerwarth, directeur van het Centre for War Studies en hoogleraar geschiedenis in Dublin, schreef een biografie over Heydrich. De achterflap vermeldt dat het zelfs de eerste serieuze biografie over Heydrich zou zijn, maar op die claim valt wel iets af te dingen. In 2007 verscheen immers (postuum) van Mario Dederichs de alom geprezen biografie “Heydrich - Het gezicht van het kwaad”. Daarvoor verschenen al “Heydrich: Hitler’s Most Evil Henchman” (1962) van Charles Wighton en “Heydrich: Biographie eines Reichsprotektors” (1977, in het Engels uitgegeven als “In Pursuit of Total Power”) van Günther Deschner. Het lijkt me dat ook dit serieuze biografieën waren, die inmiddels wat gedateerd kunnen zijn, maar toch ook weer niet geheel terzijde kunnen worden geschoven. Wat overigens een mager aantal is als wordt bedacht dat inmiddels alleen al ruim 40.000 Engelstalige boeken over nazi-Duitsland zijn verschenen, inclusief vele biografieën over de kopstukken, maar opvallend weinig over Heydrich. Die blijft een merkwaardig schimmige en opvallend veronachtzaamde figuur op de achtergrond. Wat hij overigens bij leven ook al was; pas bij zijn gewelddadige dood en de enorme repressie die daar op volgde, kreeg men voor het eerst goed zicht op de betekenis van Heydrich binnen de gehele nazi-staat.
 
Lees de volledige recensie op Go2War2.nl

 
Volg Go2War2.nl en WO2Actueel.nl op Facebook (Redactie Nieuwsbrief)
Wilt u nog beter op de hoogte blijven van nieuwe artikelen op onze websites? Dan kunt u ons volgen op Facebook. Zowel Go2War2.nl als WO2Actueel.nl heeft een eigen Facebookpagina. Vindt ons leuk en u ontvangt automatisch bericht zodra er een nieuw artikel geplaatst is. Daarop kunt u vervolgens reageren of u klikt op “vind ik leuk” om aan te geven dat het bericht uw belangstelling heeft. We verwelkomen u graag als nieuwe Facebookvriend!
 
Go2War2.nl op Facebook:
 
WO2Actueel.nl op Facebook:

 
Verschenen: Wereld in Oorlog #28 (Redactie Nieuwsbrief)
Begin juli verscheen het nieuwe nummer van Wereld in Oorlog, hèt Nederlandstalige tijdschrift over de geschiedenis van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In aflevering nr. 28 vindt u weer een aantal boeiende artikelen.
 


• T voor Tinsley. In de Eerste Wereldoorlog was Rotterdam het belangrijkste spionagecentrum ter wereld. In vorige aflevering lichtte auteur Edwin Ruis een tipje van de sluier op over de Duitse geheime dienst N, deze keer is de Britse geheime dienst MI6 aan de beurt en zijn belangrijkste vertegenwoordiger in Nederland: Richard Tinsley alias "T".

• Een helm met een verhaal. Vincent van der Veen verzamelt legerhelmen. Dit is het verhaal achter een van die exemplaren: een helm van de '53rd Welsh Division', die tijdens WO II vocht in Normandië, de Ardennen en Den Bosch bevrijdde, alvorens op oorlogspad richting Hamburg te gaan.

• Codewoord 'kaneelolie', gaat niet over koken, maar over het iets minder luchtige Nederlandse gifgasprogramma. Norbert-Jan Nuij schrijft over de geheime mosterdgasfabriek van het KNIL in Nederlands-Indië, die van 1937 tot 1942 actief was. De voorraad hoog giftig mosterdgas bleef liggen borrelen in de opslagtanks tot de Nederlandse regering in 1975 op het idee kwam de Indonesiërs te informeren.

• Goud op drift. In 1939 ziet de Belgische Nationale Bank de Duitse bui hangen en besluit haar goudvoorraad veilig te stellen. Een derde deel gaat naar Zuid-Frankrijk, maar komt daar in handen van het Vichy-regime. Dat doet het Belgische goud cadeau aan de Nazi's. Walter Pluym doet verslag van de onwaarschijnlijke woestijnreis die de 198.000 kilo goud vervolgens ondergaat voordat het in handen van Hitlers Reichsbank komt.

• Abraham Tuschinski en de ondergang van het Joodse leven in Rotterdam. Bas Kortholt schreef een artikel over de Joods-Rotterdamse bioscoopmagnaat die in september 1942 werd vergast in Auschwitz-Birkenau. Van de naar schatting 8.000 Rotterdamse Joden overleefden slechts 1.400 de Holocaust. Een reconstructie.
 
Daarnaast Korte Berichten en boekbesprekingen, Tomas Ross die schrijft over 'De Wraak van Mussolini' en de column van Evertjan van Roekel over een 'Foute Keuze'.

Abonneren? Zie www.bladenbox.nl of bel 0900-226 52 63.  U schriftelijk aanmelden kan natuurlijk ook: Abonnementenland, Postbus 20, 1910 AA Uitgeest. De I-Pad versie van Wereld in Oorlog is via www.magzine.nu verkrijgbaar.
 
Maak uw verzameling Wereld in Oorlog compleet... Alle eerder verschenen nummers van WIO zijn na te bestellen via info@justpublishers.nl. Wacht echter niet te lang. Van sommige afleveringen resten echter nog slechts enkele exemplaren. Ze worden niet herdrukt. Oude nummers van WIO kosten €10,- per stuk (incl. verpakking en porto).

 
STIWOT Apps (Redactie Nieuwsbrief)
Tijdens deze vakantie periode willen we uw aandacht nogmaals vestigen op twee verschillende STIWOT apps.
 
Via een app biedt de website www.oorlogsmusea.nl overal in Nederland en in een groot deel van Europa ter plaatse een overzicht van oorlogsbezienswaardigheden in de directe omgeving, zoals musea, begraafplaatsen en monumenten. Aangegeven wordt op hoeveel afstand de gebruiker zich van een locatie bevindt. Een afbeelding en een korte beschrijving van de bezienswaardigheid zijn aanwezig. De tool is tegen eenmalige betaling van 2,49 euro te downloaden op Layar.com en geschikt voor gebruik op de meeste types smartphones.
 
Ook Go2War2.nl heeft de beschikking over een app. De app is bedoeld voor Google Android en maakt het mogelijk om de website vanaf een klein schermpje van een smartphone te bekijken. Vandaar dat we deze app Go2war2 Mini gedoopt hebben. Op de hoofdpagina van de app worden verwijzingen naar de nieuwste 10 artikelen en recensies weergeven. Via de zoekfunctie heeft u daarnaast toegang tot alle andere (Nederlandstalige) artikelen. Meer informatie en downloaden via: https://play.google.com/store/apps/details?id=stiwot.gw.mini

 
Tameichi Hara, Slag in de Javazee vanuit Japans perspectief (Peter Kimenai)
Over de Slag in de Javazee zijn vele Nederlands- en Engelstalige boeken en artikelen verschenen. De enige bekende Japanse beschrijving van deze zeeslag is terug te vinden in het boek “Japanese Destroyer Captain” van de Japanse marineofficier Tameichi Hara, die de slag meemaakte als commandant van de torpedobootjager Amatsukaze. Het boek “Japanese Destroyer Captain”, dat in 1961 gepubliceerd werd, is een Engelstalige versie van zijn memoires en wordt gezien als één van de belangrijkste Japanse werken over de oorlog in de Pacific. In het volgende artikel wordt, van hoofdstuk 2 tot en met hoofdstuk 5, de Slag in de Javazee gezien vanuit Japans perspectief zoals die door Hara beschreven is.

 
Tameichi Hara werd op 16 oktober 1900 geboren uit een samoeraifamilie. In 1921 had hij de Japanse Marine-academie te Etajima succesvol doorlopen en werd hij als jonge officier opgenomen in de Japanse Keizerlijke Marine. Begin jaren `30 schreef hij een handboek over torpedoaanvallen door oppervlakteschepen dat vanaf 1932 algemeen als Japanse marine doctrine werd beschouwd. Tegen deze tijd was Hara werkzaam als instructeur voor oorlogsvoering door oppervlakteschepen. In het begin van de Tweede Wereldoorlog was hij commandant van de torpedobootjager Amatsukaze en nam hij deel aan de Slag in de Javazee, de Slag bij Midway en de bezetting van Christmas Island. Daarna werd hij commandant van een divisie torpedobootjagers en aan boord van zijn vlaggeschip de Shigure nam hij deel aan talloze acties van de Japanse marine in de Pacific zoals de Slag bij Santa Cruz en de Slag om Guadalcanal. Tegen het einde van de oorlog was hij commandant van de lichte kruiser Yahagi. Hij eindigde de Tweede Wereldoorlog als kapitein zonder schip en trainde hij burgers om Japan te verdedigen tegen de verwachte Amerikaanse bezetting. Na de oorlog was hij werkzaam als kapitein van zout vervoerende koopvaardijschepen. Tameich Hara is op 10 oktober 1980 overleden.
 

 
Vertalers NE-EN gezocht voor Go2War2.com (Redactie Go2War2.nl)
Go2War2.nl richt zich exclusief op een Nederlandstalig publiek. Om met onze artikelen een internationaal publiek te bereiken, willen we in de toekomst een Engelstalige versie van de site lanceren: Go2War2.com.
 
Met kleine stapjes zijn we begonnen met het vertalen van artikelen, maar er is nog enorm veel werk te verrichten. Daarom zijn we op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om ons te helpen met het vertalen. Of u nou één artikel vertaalt, of tientallen artikelen voor uw rekening wilt nemen, uw bijdrage is welkom. Van tijdsdruk is geen sprake.

Ervaring met vertalen of een uistekende beheersing van de Engelse taal is echter wel een voorwaarde. Studenten Engels die ervaring op willen doen, kunnen zich ook aanmelden.

Het vertaalwerk wordt door u zelfstandig uitgevoerd. Bij het kiezen en het invoeren van een artikel wordt u begeleid door onze redactie. Bij elk door u vertaalde artikel wordt op de website uw naam als vertaler genoemd. Voor u eventueel een geschikte manier om naamsbekendheid en een portfolio op te bouwen.

Wilt u als vertaler bijdragen aan Go2War2.com, stuur dan een e-mail aan redactie@go2war2.nl.

 
Bezienswaardigheid uitgelicht (Redactie Oorlogsmusea.nl)
De website Oorlogsmusea.nl bevat duizenden entries. Al deze bezienswaardigheden hebben hun eigen verhaal, het ene verhaal bekender dan het andere. In deze rubriek wordt maandelijks een van deze entries uitgelicht. Deze maand is dat een herinnering aan de slag om Madagaskar die van 5 mei tot 8 november 1942 duurde met de codenaam Operatie Ironclad.
 
Een geallieerde campagne van het Verenigd Koninkrijk (inclusief de Afrikaanse koloniën), Zuid-Afrika en Australië tegen Vichy-Frankrijk, de toenmalige bezetter van Madagaskar. Operatie Ironclad was ook tegen Japan en Duitsland gericht om te voorkomen dat de havens van Madagaskar als basis voor verdere aanvallen tegen de geallieerden gebruikt zouden gaan worden door deze twee landen. De Duitse Kriegsmarine had evenals de Japanners belangstelling voor het gebruik van de havens wat een grote bedreiging zou betekenen voor al het geallieerde scheepvaartverkeer van zowel de koopvaardij als de oorlogs-en transportschepen.
 

 
De Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Diego Saurez op Madagaskar is een blijvende herinnering aan Operatie Ironclad.
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

12de jaargang, 7e editie
  juli 2012De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.