Overzicht:
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operatie Veritable"
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Recensie: Verdreven voor de Atlantikwall
- Go2War2.nl opent quiz nr. 49
- Nieuw boek Kevin Prenger over SS-rechter Konrad Morgen
- Nabestellen oude nummers Wereld in Oorlog
- Recensie: Drama op de Dam - 7 mei 1945
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Operatie Veritable" (Redactie STIWOT Reizen)
Op zaterdag 10 juni 2017 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour waarbij het Rijnlandoffensief centraal staat. We zullen ons hierbij richten op "Operatie Veritable" dat op 8 februari 1945 van start ging. We volgen tijdens deze excursie de 15e Schotse Infanterie Divisie en de 3e Canadese Infanterie Divisie tijdens de eerste moeizame weken van het offensief.
 
 
Na ontvangst met een kopje koffie of thee en uitleg over de aanleiding van Operatie Veritable vertrekken wij met een touringcar om vanuit Groesbeek de opmarsroute van de 15e Schotse Infanterie Divisie te volgen. Na enkelen zware gevechten zouden zij de Siegfriedlinie doorbreken. De geheel verzorgde lunch gebruiken wij in het sfeervolle klooster Graefenthal. Tijdens het middagprogramma richten we ons op de gevechtsacties van de 3e Canadese Infanterie Divisie en we sluiten af op de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek.
 
Deze tour wordt u aangeboden in samenwerking met Liberation Tour en staat onder de deskundige leiding van Bert Eikelenboom, gecertificeerd gids van de International Guild of Battlefield Guides, tevens als gids aangesloten bij Liberation Route Europe Guide Network en Roel Dekkers, lid van de International Guild of Battlefield Guides.
 
Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
VIP-gevangenen van de SS in de Alpenfestung
Het was een exclusief gezelschap dat begin mei 1945 verzameld was in het in chaletstijl opgetrokken hotel Pragser Wildsee in Zuid-Tirol, Italië. De groep telde bijna 140 personen van 17 verschillende nationaliteiten. Er waren ministers, hoge geestelijken, generaals en prinsen bij. Twee Churchills waren ook present. Vanuit hun hotelkamers keken ze uit op een blauwgroen bergmeer, omringd door naaldbomen en besneeuwde bergtoppen. Eén van de hotelgasten noemde de locatie een "paradijs op aarde". Voor velen van hen was het voor het eerst sinds maanden of zelfs jaren dat ze konden slapen op een gewoon bed zonder bang te hoeven zijn voor de dag van morgen. Eindelijk waren ze ontsnapt uit de klauwen van de SS.
 
 
 
Robert Jan Verbelen
In 1962 werd de Vlaamse collaborateur en oorlogsmisdadiger Robert Jan Verbelen door nazi-jager Simon Wiesenthal in Wenen opgespoord. Verbelen was in 1945 naar Oostenrijk uitgeweken. Daar dook hij onder in het stadje Zell am See. Een jaar later zat hij in Wenen. Hij leefde daar onder de naam van de in Auschwitz vermoorde Jood Isaac Meisels, daarna nam hij de naam Diehl aan. In Wenen werkte hij 11 jaar voor de Amerikaanse contraspionagedienst (Counter Intelligence Corps (CIC)). Toen de Amerikaanse bezettingstroepen in 1955 uit Oostenrijk vertrokken bood hij zijn diensten aan de Oostenrijkse Staatspolizei als infiltrant in extreemrechtse organisaties.
 
 
 
Tankontwikkeling in Italië (1918-1945)
Dit artikel geeft een geschiedkundig overzicht van tankconstructie in Italië. Daarbij komt de historische achtergrond van Italiaanse tanks aan bod. Zodoende kunnen Italiaanse tanks in een historische context geplaatst worden. De belangrijkste Italiaanse tanks met technische specificaties worden besproken.
 

 
Recensie: Verdreven voor de Atlantikwall (John Smeets)
Na de verovering van Nederland, België en Frankrijk in de lente van 1940 wilde Adolf Hitler spoedig de oversteek maken naar Engeland, wetende dat de Britse Eilanden als ‘stepping-stone' konden worden gebruikt door de geallieerden in hun ambities om een invasie van het Europese vasteland vorm te geven. Na het verlies van de strijd in de lucht tijdens de Battle of Britain (10 juli 1940-31 oktober 1940) en de ambities om het op te nemen tegen de aardsvijand Rusland, was het voor de nazi’s duidelijk; de Westkust van het Europese vasteland moest worden beschermd tegen een mogelijk Tweede Front.
 
 
Uit angst voor een geallieerde invasie beginnen de Duitsers al snel met de Neue Westwall (december 1941). Voortschrijdende inzichten over o.a. het aantal en de vorm van de te construeren bunkers maakten dat het project een gangbare andere naam kreeg in augustus 1942: de Atlantikwall.
 
De constructie van de Atlantikwall heeft voor de Nederlandse kuststreek dramatische gevolgen; vanaf 1942 worden honderdduizenden bewoners naar elders geëvacueerd. Zij woonden in het zogenaamde Sperrgebied en hun huizen stonden te dicht bij de Duitse verdedigingslinie (de Duitsers hielden niet van pottenkijkers) óf moesten simpelweg plaatsmaken voor de aanleg van bunkers, tankgrachten en mijnenvelden. Gevolg was dat er vijftienduizend woningen en andere gebouwen moesten worden afgebroken.
 
De dramatische aspecten van deze geschiedenis horen bij de minst belichte in de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dit vrijwel onbekende verhaal is voor het eerst gedocumenteerd op basis van uitgebreid onderzoek door Geert-Jan Mellink, Peter Saal en Steven van Schuppen.
 
Zij beschrijven hoe de organisatie van dit gigantische project langzaam op gang kwam. Hoewel in sommige stadia nog chaotisch (bijvoorbeeld bij het opruimen van gesloopte bouwwerken) beschrijft het boek hoe de procedures en (administratieve) processen vaak tot in detail georganiseerd waren. Hoe mensen huis en haard moesten verlaten en daarvoor wel een compensatie ontvingen, maar dat die compensatie haast nooit opwoog tegen het verlies van iemands geboortehuis.
 
Op intrigerende wijze belicht het boek ook de samenwerking tussen de bezetter en Nederlandse aannemers die de daadwerkelijke sloop- en bouwwerkzaamheden uitvoerden. Bouwvakkers werden vaak buitengewoon goed betaald.
 

 
Go2War2.nl opent quiz nr. 49 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 48 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. De winnaar is J. Snel. Hij heeft de 20 DVD-box Apocalypse inmiddels ontvangen.
 
 
Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 49! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 augustus 2017. Veel succes!
 
De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. De winnaar ontvangt een boekenpakket dat beschikbaar wordt gesteld door Osprey Publishing, bestaande uit de volgende recente titels:
 
• Airborne, the combat story of Ed Shames of Easy Company, Ian Gardner
• No Victory in Valhalla, the untold story of the 506 Parachute Infantry Regiment, Ian Gardner
• Bloodstained Sands, U.S. Amphibious Operations in World War II, Michael G. Walling
• The SAS in World War II, Gavin Mortimer

 
Nieuw boek Kevin Prenger over SS-rechter Konrad Morgen (Redactie Go2War2.nl)
Na ‘Oorlogszone Zoo’ en ‘De boodschapper uit de hel’ is nu het derde boek van STIWOT-medewerker Kevin Prenger verschenen. De titel is ‘Een rechter in Auschwitz’ en het boek vertelt het verhaal van SS-rechter Konrad Morgen en zijn strijd tegen corruptie en ‘illegale’ moorden in de concentratiekampen.
 
 
In het najaar van 1943 bezoekt SS-rechter Konrad Morgen concentratiekamp Auschwitz. Aanleiding is een vanuit het kamp verzonden pakketje met goudklompen, dat door de douane is onderschept. In het kamp ontdekt hij dat deze smokkelzaak het topje van de ijsberg is: kampbewakers maken zich massaal schuldig aan diefstal en corruptie. En dat is nog niet alles, want Morgen constateert ook dat stafleden zonder officiële toestemming gevangenen vermoorden.
 
Terwijl in de gaskamers van nazi-Duitsland miljoenen Joden vermoord worden, houdt Konrad Morgen zich bezig met het verzamelen van bewijs van “illegale moorden”. Behalve Auschwitz bezoekt hij ook andere kampen, zoals Buchenwald, waar hij kampcommandant Karl Koch en diens sadistische echtgenote Ilse laat arresteren. De beruchte commandant wordt uiteindelijk door een SS-rechtbank ter dood veroordeeld.
 
Het juridische onderzoek van Konrad Morgen toont hoe in nazi-Duitsland het onderscheid tussen recht en onrecht vervaagde. Maar wat zijn de persoonlijke beweegredenen van de SS’er om zijn collega’s voor het gerecht te brengen?
 
- Kortingsactie STIWOT –
Het boek is verkrijgbaar voor 21,50 euro in de (online) boekhandel. Medewerkers en donateurs van STIWOT kunnen via prengerbooks at gmail.com het boek bestellen voor 17,50 inclusief verzendkosten.

 
Nabestellen oude nummers Wereld in Oorlog (Redactie Nieuwsbrief)
Onder andere in de STIWOT-nieuwsbrief van maart heeft u kunnen lezen dat het tijdschrift Wereld in Oorlog definitief gestopt is na 50 nummers. Graag wijzen we u erop dat losse nummers nog na te bestellen zijn bij de uitgever, zo lang als de voorraad strekt. Zo kunt u uw collectie compleet maken.
 
Let op: van enkele edities resteren nog maar enkele exemplaren, dus wacht niet te lang. Neem contact op met hans at justpublishers.nl om het door u gewenste nummer of meerdere nummers te bestellen.

 
Recensie: Drama op de Dam - 7 mei 1945 (Vincent Krabbendam)
De gebeurtenissen in het centrum van Amsterdam op 7 mei 1945 vormen een bijzonder hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis – al was het maar omdat de oorlog formeel al voorbij was toen Duitse mariniers het vuur openden op een Dam vol burgers. In de praktijk waren er enerzijds Duitse militairen die nog niet ontwapend en gedemobiliseerd waren. Anderzijds waren er veel leden van de Binnenlandse Strijdkrachten op straat. Zij wilden de Duitsers maar wat graag ontwapenen en inrekenen, maar dat mocht niet van de geallieerden die het bevel voerden.
 
 
‘Drama op de Dam’ laat op basis van getuigenverklaringen zien dat er wel degelijk schermutselingen moeten zijn geweest tussen Duitsers en BS’ers. Er zou zijn geschoten, verwond en wellicht zelfs gedood. Wat er precies is gebeurd, is nooit opgehelderd. Auteur Norbert-Jan Nuij heeft wel gepoogd de exacte oorzaak van de geweldsuitbarsting op de Dam te achterhalen, maar wat nou echt de druppel is geweest die de emmer deed overlopen weet hij (zoals anderen vóór hem) niet vast te stellen. We moeten het waarschijnlijk voor altijd doen met de constatering dat de onrust tussen Duitsers en BS’ers leidde tot dodelijk geweld jegens ongewapende burgers.
 
Omdat er sinds de gebeurtenis zelf wel meer onduidelijk is gebleven, richtten nabestaanden van Damslachtoffers in 2013 de Stichting Memorial voor Damslachtoffers 7 mei 1945 op. Dat gedenkteken kwam er in 2016, en nu is er het bijbehorende boek. Opmerkelijk is dat in publicaties sinds 1945 altijd is uitgegaan van 22 dodelijke slachtoffers van het geweld op 7 mei. Na uitgebreid onderzoek kwam de Stichting Memorial uiteindelijk tot 32 dodelijke slachtoffers van de Duitse mariniers die vanuit de Groote Club het vuur openden op een massa feestvierende mensen.
 
Ontegenzeggelijk hebben de vrijwilligers van Stichting Memorial in enkele jaren tijd veel bereikt. Hun constatering dat er aanzienlijk meer doden vielen dan verwacht is een bittere, maar die vaststelling maakt het werk dat de stichting heeft verzet tegelijk wel de moeite waard. ‘Drama op de Dam’ is ook een mooi boek, esthetisch gezien: harde kaft, veel foto’s, goed leesbare teksten in een mooi opgemaakt geheel. Op de voor- en achterkant staat een kunstwerk uit 1987 centraal van Aat Veldhoen, die het drama als kind meemaakte. In een apart hoofdstuk komen ook de belevenissen van toenmalige en latere bekenden aan bod, waaronder schrijver Gerard Reve en filmmaker Bert Haanstra. Zij en anderen waren er bij op 7 mei 1945.
 
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 4e editie
 april
2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.