Overzicht: 
- Prijsvraag 'Mijn vader was een NSB'er'
- Recensie: De Oversteek
- Opening nieuw paviljoen in Oorlogsmuseum Overloon
- Nieuwe artikelen op Go2War2.nl
- Verslag STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem 1944, De Polen van Driel"
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Normandië" - 4 tot en met 8 oktober 2014
- Man die op de uitkijk stond bij de échte Great Escape is niet meer
- Miniquiz:  Moordenaar in toga & De laatste getuige
- Franse oorlogsmonumenten in Zeeland
- Recensie:  De Onderduikers
- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Stelling Kornwerderzand" - 24 mei 2014
- Verhoor Albert Kesselring op Go2War2.nl 


 
Prijsvraag 'Mijn vader was een NSB'er' (Vincent Krabbendam)
Recent publiceerden we een interview met Elmer den Braber, auteur van de roman Mijn vader was een NSB’er. Dat interview kunt u hier nog eens nalezen. Het boek verschijnt begin mei en kan nu al besteld worden via www.elmerdenbraber.nl. Bovendien geeft WO2Actueel.nl in samenwerking met de auteur een gesigneerd exemplaar van het boek weg.

Daarvoor moet de volgende vraag correct worden beantwoord: Naar welke locatie zijn na Dolle Dinsdag veel NSB’ers gevlucht? Mail uw antwoord vóór 1 mei naar vincentkrabbendam@live.nl. Uit de juiste inzendingen wordt een winnaar geloot.

 
Recensie: De Oversteek (Frans van den Muijsenberg)
Op 20 september 1944 vond in Nijmegen in het kader van de jammerlijke operatie Market Garden een overtocht over de Waal plaats. Onder moordend mitrailleurvuur, in wankele canvasbootjes en bij vol daglicht moesten ongeveer 900 soldaten peddelend proberen de snelstromende rivier over te steken. Een Amerikaans regiment parachutisten werd in de aanvalsboten het water opgestuurd. Onder hevige Duitse beschietingen staken ze in zes aanvalsgolven de Waal over. Eigenlijk was het een pure zelfmoordactie, maar het was voor het slagen van de totale militaire operatie noodzakelijk dat de cruciale Waalbrug op de Duitsers veroverd zou worden. Het geallieerde bevrijdingsleger kon dan snel oprukken naar Arnhem. Bij de heldhaftige actie sneuvelden 48 soldaten van het regiment.
 
 
De mislukte operatie Market Garden heeft van begin af aan veel aandacht gekregen, maar die belangstelling ging vooral uit naar het Arnhemse onderdeel van het debacle. De beruchte brug bij de Eusebiuskerk en de enorme verwoestingen en verliezen die daar zijn geleden trokken, niet ten onrechte overigens, alle aandacht. De oversteek bij Nijmegen bleef altijd een onderbelicht verhaal, zoals ook de totale oorlogsgeschiedenis van de Waalstad altijd veel minder aandacht kreeg dan ze verdiende. Niet één Nederlandse stad is zo zwaar door het oorlogsgeweld getroffen als Nijmegen: tussen de 2.200 en 2.500 burgers kwamen om, de gehele binnenstad lag in puin, ruim negen maanden lag de stad vanaf de overkant van de Waal en vanuit het oosten uit het Duitse Reichswald in het schootsveld van de Wehrmacht en ze werd dan ook bijna dagelijks vanuit de lucht bestookt. De dramatische oversteek is dus slechts een deel van het Nijmeegse oorlogsverhaal en ook binnen de stad zelf was het bijna een vergeten hoofdstuk geworden. Slechts een kaal monument aan de noordkant van de Waal herinnerde aan de gebeurtenissen in september 1944.
 
Het verhaal is nu weer aan de vergetelheid ontrukt door dagblad De Gelderlander, die vier van zijn journalisten aan het werk zette om de levensverhalen te achterhalen van de 48 Amerikaanse jongelui die bij de oversteek om het leven kwamen.
 

 
Opening nieuw paviljoen in Oorlogsmuseum Overloon (Redactie WO2Actueel.nl)
Na ruim een jaar van voorbereidingen is op 17 april 2014 in het Oorlogsmuseum Overloon het nieuwe paviljoen over de Slag bij Overloon en de Bevrijding van Venray feestelijk geopend. Nick Keetman was erbij en stelde, speciaal voor WO2Actueel.nl, een fotoreportage samen.
 Nieuwe artikelen op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Bombardement op Kassel, 27-28 augustus 1942
Duitse steden zijn in de Tweede Wereldoorlog op grote schaal gebombardeerd door de geallieerde luchtmacht. De grootschalige bombardementen op Berlijn, Hamburg en met name het bombardement op Dresden zijn onder een groot publiek bekend. Maar evenzo andere steden hadden grote aanvallen te verduren. Zo ook Kassel, gelegen in het midden van Duitsland in de huidige deelstaat Hessen. Deze stad was een belangrijk doelwit en werd gedurende de oorlog herhaaldelijk vanuit de lucht aangevallen. Maar de stad was eveneens een gevaarlijk doel voor de geallieerde bommenwerpers. Zo ging bijvoorbeeld de aanval in de nacht van 27 op 28 augustus 1942 gepaard met zware verliezen. Meer dan tien procent van de aanvalsmacht, 31 vliegtuigen, ging hierbij verloren.
 

 
Schwere SS-Panzer-Abteilung 103:
De schwere SS-Panzer-Abteilung 103 werd op 1 november 1943 geformeerd door omvorming van de II. / SS-Panzer-Regiment 11 en ingedeeld bij het III. (germanisches) SS-Panzer-Korps. Na de nodige opleiding en omscholing voor gebruik van de Königstiger, werd de eenheid als schwere SS-Panzer-Abteilung 503 in januari 1945 ingezet. De eenheid was tot de laatste dagen van de strijd betrokken bij de verdediging van Berlijn.
 

 
Ski-Feldersatz-Bataillon 1
Het Ski-Feldersatz-Bataillon 1 fungeerde tussen 2 juni 1944 en 8 mei 1945 eenheid voor vervanging, opleiding en herstel na ziekte of verwonding. Gedurende haar bestaan wisselde de eenheid regelmatig van naam op bataljons- of regimentsniveau en functioneerde het onder diverse hogere onderdelen als reserve-, opleidings- en vervangingseenheid.


 
Luftflotte 10
Luftflotte 10 werd op 1 juli 1944 geformeerd met haar hoofdkwartier in Berlijn en coördineerde alle vervangings- en opleidingseenheden van de Luftwaffe. Hiermee werd de Luftflotte Reich ontheven van deze taken waardoor deze zich volledig op de verdediging van het luchtruim kon richten. Het bevelsorgaan, Luftflottenkommando 10, werd op 6 maart 1945 ontbonden bij de oprichting en inrichting van de organisatie van de Befehlshaber der Ersatzluftwaffe (BdE-Lw).
 

 
1. Kavallerie-Division
In 1936 werd te Insterburg, binnen Wehrkreis I, het Kavallerie-Kommando Insterburg opgesteld. Op 1 oktober 1937 werd de staf omgevormd tot de staf van de 1. Kavallerie-Brigade. Vanaf 25 oktober 1939 werd deze 1. Kavallerie-Brigade uitgebouwd tot de 1. Kavallerie-Division.
 

 
A5M, Mitsubishi
De Mitsubishi A5M, oftewel Marine Type 96 Vliegdekjager, door de geallieerden "Claude" genoemd, was de eerste eendekkerjager van de Japanse marine. Het ontwerp was afkomstig van de bekende Mitsubishi-ontwerper Jiro Hotikoshi. Mitsubishi had het ontwerp gemaakt voor zowel de marine als de Japanse landmacht. Voor de landmacht werd het ontwerp aangeduid als Ki-18/Ki-33, maar verloor het de competitie van de Nakajima Ki-27. Het enige verschil tussen het Ki-18 ontwerp en de Ki-33 was het feit dat de Ki-33 een gesloten cockpitkap zou krijgen. In die tijd waren de piloten echter nog niet zo gecharmeerd van een gesloten cockpit, zodat de A5M nog een open cockpit kreeg.
 
 
ABDA-Command
Al snel na het uitbreken van de gevechten in de Pacific, werd de militaire situatie aan geallieerde zijde zo ernstig, dat men de noodzaak inzag dat verregaande samenwerking gewenst was. Na een gezamelijke conferentie, werd door de militaire leiding van de Verenigde Staten (Amerika), Groot Brittannië (Britain), Nederland (Dutch) en Australië, besloten tot het vestigen van een gezamelijk opperbevel voor het gehele oorlogsgebied in het Verre Oosten. Dit werd American-British-Dutch-Australian Command (ABDA-command of ABDACOM), onder leiding van Generaal Sir Archibald Wavell. ABDA-Command trad op 25 december 1941 in werking.
 

 
Japanse Torpedobootjagers van de Kagero-klasse
De Kagero-klasse leek qua uiterlijk veel op de Asashio Klasse. Het ontwerp was ook volledig vrij van alle beperkingen die bij eerdere ontwerpen nog door internationale verdragen werden opgelegd. Bij het ontwerp was heel veel aandacht besteed aan alle tekortkomingen van eerdere ontwerpen en de Kagero-klasse kan dan ook omschreven worden als in haar soort één van de beste ter wereld.
 

 
Panzerjäger-Abteilung 22
De Panzerabwehr-Abteilung 22 werd op 15 oktober 1935 te Bremen opgericht als divisie eenheid van de 22. Infanterie-Division. Op 1 april 1940 werd de eenheid omgevormd tot de Panzerjäger-Abteilung 22.
 

 
Verslag STIWOT Reizen Battlefield Tour "Arnhem 1944, De Polen van Driel" (STIWOT Reizen)
Nadat STIWOT Reizen de afgelopen jaren al verschillende Battlefield Tours rondom Arnhem en Oosterbeek organiseerde was het op zaterdag 12 april 2014 tijd voor dat andere verhaal uit de "Slag om Arnhem". Onder begeleiding van Cultuurhistoricus Freddie Coenders verdiepten we ons deze dag in het thema "Arnhem 1944, De Polen van Driel". Allereerst met een lezing waarin onder andere de oprichting en training van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade, de aanloop naar Market Garden en de uitgestelde landing op de landingszone bij Driel aan bod kwamen. Daarna middels een mooie wandeling over het slagveld in en nabij Driel.


Waar de troepen van de Britse 1ste Luchtlandingsdivisie al op 17 en 18 september 1944 nabij Arnhem landen zou de hoofdmacht van de 1ste Poolse Onafhankelijke Parachutistenbrigade onder commando van Generaal-Majoor Sosabowski vanwege een gebrek aan vliegtuigen pas op 19 september 1944 bij Elden landen om de zuidzijde van de verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem te beveiligen. Vanwege het aanhoudende slechte weer werd het vertrek echter uitgesteld naar 21 september 1944 en in plaats van bij Elden zou de landingszone bij Driel liggen. De verkeersbrug over de Nederrijn bij Arnhem was namelijk niet veroverd en bij Elden wemelde het van de Duitse troepen die de verbinding tussen Arnhem en Nijmegen in stand hielden. In het nieuwe plan zouden de Polen het Drielse veer moeten gebruiken om de Britten ten noorden van de Rijn te hulp te schieten.

Lees meer...

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Normandië" - 4 tot en met 8 oktober 2014 (STIWOT Reizen)
Van zaterdag 4 tot en met woensdag 8 oktober 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar Normandië. Tijdens deze Battlefield Tour bezoekt u onder de deskundige begeleiding van Jeroen Niels en Barry van Veen alle vijf de invasiestranden, inclusief de luchtlandingsgebieden aan weerszijden van het invasiegebied. Het centraal gelegen Campanile Hotel in Bayeux, het gezelligste stadje van Normandië, is de uitvalsbasis van deze zeer complete reis.

Het programma bestaat globaal uit de volgende onderdelen:
Dag 1 - Heenreis per luxe touringcar
Dag 2 - Britse luchtlandingsoperatie en Sword Beach
Dag 3 - Juno, Gold en Omaha Beach
Dag 4 - Amerikaanse luchtlandingsoperatie en Utah Beach
Dag 5 - Terugreis per luxe touringcar

     

Deze Battlefield Tour is ook in 2013 georganiseerd, klik hier voor het reisverslag van 2013 of de recensies op onze website WO2Actueel. Het maximum aantal deelnemers aan deze Battlefield Tour zal ongeveer 25 personen zijn zodat wij garant kunnen staan voor de persoonlijke benadering, zoals u die van STIWOT Reizen gewend bent.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!


Man die op de uitkijk stond bij de échte Great Escape is niet meer (Ludo Verbist)
Het is één van de bekendste films gemaakt over de Tweede Wereldoorlog: The Great Escape vertelt het waargebeurde verhaal over de ontsnapping uit een Duits krijgsgevangenkamp. In werkelijkheid was de Belg Robert “Bobby” Laumans één van de helpende handen bij het graven van de legendarische tunnel. De oorlogspiloot, geboren op 4 september 1920 in Tervuren, stierf op 21 april 2014 te Sint-Pieters-Woluwe. Bobby Laumans werd 94 jaar en hij was de laatste, nog levende Belgische RAF-piloot uit de Tweede Wereldoorlog.
 
Hij zei zelden iets over zijn oorlogsjaren, maar eens hij begonnen was, was er geen speld meer tussen te krijgen, vertelt zijn schoonzoon Michel De Raeymaecker aan de Belgische krant Het Nieuwsblad.
 
 In juni 1942 werd Bobby’s Spitfire door de Duitsers neergeschoten boven de Noordzee. “Ik greep naar mijn parachute en sprong uit mijn vliegtuig, maar ik vloog op een geringe hoogte, zo’n 300 meter boven de Noordzee”, vertelde Bobby aan Het Nieuwsblad. Het lukte hem om zich uit de enge cockpit van de Spitfire te bevrijden en zo belandde hij in de Noordzee. Gelukkig beschikte hij ook over een klein reddingsvlot, waarin hij gedurende ruim drie dagen heeft rondgedreven op de Noordzee. Uiteindelijk werd hij gevonden en opgepikt door een klein patrouillevaartuig van de Duitse Kriegsmarine. Vanaf dat moment was Bobby een gevangene van de Duitsers.
 

 
Miniquiz: Moordenaar in toga & De laatste getuige (Redactie Go2War2.nl)
Recent verschenen bij uitgeverij Just Publishers de onderstaande titels:
 
Moordenaar in toga
De Duitse jurist Roland Freisler combineerde een sublieme wetskennis, uiterste scherpzinnigheid en een indrukwekkende retoriek met trouw aan de partijlijn en een onmenselijke ideologie. Dit maakte hem tot de meest gevreesde nazi-rechter en tot personificatie van de bloedjustitie. Wie was deze moordenaar in toga die zo'n fanatiek werktuig werd van de nazi-ideologie? Hoe ontwikkelde hij zich van overtuigd communist tot meedogenloze nazi-beul? Op basis van omvangrijk onderzoek en vele gesprekken met o.a. familie van Freisler, reconstrueert Helmut Ortner de levensgeschiedenis van deze macabere jurist.
 
De laatste getuige
Vrijwel niemand verkeert tijdens de oorlogsjaren zo dicht in de onmiddellijke nabijheid van Hitler - tot diens zelfmoord op 30 april 1945 - als Rochus Misch, zijn koerier en lijfwacht. Op 5 september 2013 overleed Rochus Misch op 96-jarige leeftijd. Zijn recente overlijden was wereldwijd voorpaginanieuws. Misch was de 'laatste getuige'. In dit boek vertelt deze 'laatste getuige' zijn persoonlijke en aangrijpende geschiedenis.
 
 
Doe mee aan de miniquiz op Go2War2.nl om kans te maken op een boekenpakket bestaande uit deze twee boeken, beschikbaar gesteld door de uitgever. Deelnemen kan tot 1 juni 2014. De winnaar ontvangen bericht via e-mail en worden in een komende nieuwsbrief bekend gemaakt. Veel succes!
 
 
 

 
Franse oorlogsmonumenten in Zeeland (Mia van den Berg)
In Zeeland staan een aantal oorlogsmonumenten ter herdenking van de Fransen die in de oorlogsjaren in Nederland gevochten hebben. Zo staat er op de begraafplaats van Domburg een monument voor gesneuvelde Fransen uit de meidagen van 1940. Maar wats is nu het verhaal achter deze monumenten?
 
Monument voor gesneuvelde Fransen te Domburg
Nadat de Kreekrak-stelling bij Rilland-Bath en de Zanddijk-stelling bij Kruiningen onder druk van de Duitse troepen waren gevallen, werd door de Fransen aan het kanaal door Zuid-Beveland nog enige tijd stand gehouden. Bij de zware gevechten die volgden trokken de Fransen zich terug over de Sloedam naar Walcheren.
 
Via Middelburg ging de aftocht naar Vlissingen om daar de Westerschelde over te steken naar Breskens en zo richting Frankrijk te kunnen gaan. Bij de gevechten tijdens deze aftocht vielen er vanzelfsprekend slachtoffers waaronder Generaal Deslaurens.
 
De gewonden van deze strijd bij Vlissingen werden naar het als noodhospitaal ingerichtte Zeehospitium ‘Zonneveld’ gebracht, gelegen tussen Domburg en Oostkapelle het tegenwoordige ‘Veldzigt’. In het noodhospitaal overleden nog eens elf militairen aan hun verwondingen. Ze werden begraven op de begraafplaats van Domburg.
 
De Domburgse bevolking wilde deze slachtoffers niet vergeten en heeft voor een eenvoudig monument op de begraafplaats gezorgd. Veel bekendheid is hier niet aan gegeven daar de Duitse bezetter er niets voor voelde om hun Franse vijand van de meidagen in 1940 te eren.
 
Het monument kreeg als tekst: A nos vaillants défenseurs Francais. Témoignage de reconnaissance. Mai 1940. (Aan onze dappere verdedigers-betuigen wij onze dankbaarheid-Mei 1940).
 
Na de oorlog zijn alle in Nederland verspreid liggende Franse militairen op een apart gedeelte van de algemene begraafplaats van Kapelle bijgezet. Voor men tot concentratie van alle gevallen Franse militairen overging zijn de nabestaanden echter in de gelegenheid gesteld hun dierbaren naar Frankrijk over te brengen om daar een laatste rustplaats te krijgen. Uiteindelijk zijn uit andere delen van het land en waaronder dan ook uit Domburg 217 Fransen naar Kapelle gebracht, waarvan 111 bekenden en 106 onbekenden. Het monument van 1940 voor de Fransen is blijven staan in Domburg en op 1 november tijdens de herdenking wordt ook bij dit monument de vlag halfstok gehangen.
 
Le Cimitière Français de Kapelle
Op 16 mei 1946 werd in Kapelle een bescheiden monument bestaande uit een zuil met inscriptie en op de zuil de Gallische haan, het symbool van Frankrijk onthuld, geschonken door de burgers van Kapelle ter ere van de gesneuvelde Fransen. Dit monument staat tegenwoordig bij de ingang van de militaire begraafplaats.
 
Op 16 mei 1950 is een aangekocht gedeelte naast de Algemene begraafplaats in Kapelle officieel aangewezen als Ereveld van alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld en door de Nederlandse minister van Oorlog in tegenwoordigheid van de Franse Ambassadeur en vrijwel het gehele Corps Diplomatique in gebruik genomen. Tegelijkertijd werd er een nieuw monument door de Franse Ambassadeur onthuld. Het monument bestaat uit een centraal staande zuil, waarop drie mozaïeken zijn aangebracht, een kruis, de Gallische haan, de wapens van Nederland en Frankrijk en een Franse tekst. Aan weerszijden van de zuil bevinden zich wanden met de namen van de gesneuvelde Franse en koloniale militairen. Aan de achterzijde van de zuil is nog een plaquette ingemetseld.
 
In totaal verloren in de meidagen van 1940 en de oorlogsjaren daarna meer dan 600 Franse militairen in, nabij of boven Nederland het leven. Op het monument staan hun namen vereeuwigd. Velen zijn na het einde van de Tweede Wereldoorlog in hun vaderland herbegraven, velen ook bleven onbekend. De soldaten behoorden tot zeer verschillende onderdelen: vijf infanterieregimenten, twee regimenten Marokaanse tirailleurs, een artillerieregiment en verkennings- of ondersteunende eenheden.
 
Er zijn 229 graven, waaronder 22 van Noord-Afrikaanse afkomst. Bij de Noord-Afrikaanse graven is eveneens een informatiebord geplaatst met de volgende tekst:
 
Noord-Afrikaanse soldaten in het Franse leger
Franse koloniën in Noord-Afrika leverden veel allochtone manschappen. In sommige legeronderdelen riep men complete Marokkaanse en Algerijnse regimenten in het leven. In Zeeland hebben deze regimenten in mei 1940 niet deelgenomen aan de gevechten. Noord-Afrikaanse soldaten deden hier dienst in gewone legeronderdelen. Bij de ineenstorting van het Franse leger in mei 1940 vluchtten tienduizenden vanuit Duinkerken naar Engeland. In het kanaal brachten Duitse vliegtuigen diverse schepen met troepen tot zinken. De meeste opvarenden verdronken daarbij. Veel van de stoffelijke resten van Franse soldaten die op deze begraafplaats liggen spoelden in de zomer van 1940 op de Nederlandse kust aan. Ongeveer honderd van hen hadden geen enkele identificatie. Ook de meeste soldaten van Noord-Afrikaanse origine die hier begraven liggen kwamen om in zee. Enkelen kwamen later in de oorlog op Nederlands grondgebied om het leven. De Noord-Afrikaanse militairen worden geëerd met een grafmonument in de vorm van een halve maan.
 
Op 28 februari 1944 vond een verkenningsoperatie plaats naar Duitse kustversterkingen ten noorden van Scheveningen. Zij werd uitgevoerd door een zestal leden van het 1e bataljon van de fusiliers Marins commando's (Nr.10 Intergeallieerd commando) allen sneuvelden. Hun commandant, een kapitein der mariniers en een commando bleven hier in deze aarde rusten. Bij het strand van de Wassenaarse slag herinnert een gedenksteen aan deze commando actie.
 
Op deze plaats bevindt zich ook een aantal graven van militairen van het 2e en 3e regiment chasseurs parachutisten, zij sneuvelden in april 1945 bij de bevrijding van Nederland in Drenthe, waar zij voor de oprukkende geallieerde troepen achter de Duitse linies waren afgesprongen. Hun vaandel werd gedecoreerd met de Nederlandse dapperheidsonderscheiding ‘De Bronzen Leeuw.
 
Op het eiland Schiermonnikoog bevinden zich 22 graven van Franse soldaten en één van Noord-Afrikaanse herkomst. (Het Franse leger bestond van oudsher uit soldaten van diverse nationaliteiten).
 
Jaarlijks wordt er een herdenking gehouden op de Franse militaire begraafplaats op of omstreeks 17
mei, de dag dat de Franse Generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse Ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français. Bij de ceremonie zijn vaak de Ambassadeurs of Consuls van Frankrijk en Marokko aanwezig, vertegenwoordigers van de Nederlandse Strijdkrachten, militaire attachés van diverse landen, veteranenorganisaties, Franse en Marokkaanse organisaties.

 
Recensie: De onderduikers (Marie-Cécile van Hintum)
Als zij na de oorlog voor de zoveelste keer over de ontberingen vertelde, die zij en haar man Paul als opgejaagde Joden onder de Duitsers hadden moeten doorstaan, verzuchtte Netta Hein telkens: 'Hoe we daar doorheen gekomen zijn, Paul, dat is toch onvoorstelbaar! Die angst! Met geen pen te beschrijven. Ach, dat begrijpt toch niemand die het niet heeft meegemaakt.' Haar echtgenoot deed er dan liever maar het zwijgen toe. Haar zoon, schrijver Peter Hein (1939), die zelf als kind apart van zijn ouders de oorlog in onderduik overleefde, kon zijn moeders verhalen wel dromen. Lange tijd hechtte hij er geen bijzondere waarde aan. Wel besloot hij in de jaren tachtig om zijn ouders te interviewen. En nu, zeventig jaar na dato, heeft hij op basis van die urenlange op band opgenomen gesprekken hun aangrijpende ervaringen opgetekend. "De onderduikers" is precies wat de ondertitel belooft: een verhaal van verraad, ontsnapping, wanhoop, honger en angst.
 

 
Op meeslepende wijze laat Peter Hein zien hoe zijn vogelvrije ouders de vervolging door de nazi's overleefden en hun kind het leven redden. Een grote dosis onverzettelijkheid, de beschikking over voldoende financiële middelen en de bereidheid en het vermogen om alles wat je innig liefhebt, achter te laten, bleken daarbij van het grootste belang. Zo was Paul Heins scherpe inzicht in de situatie van de Joden steeds cruciaal. Nog jaren na de oorlog kon hij in woede ontsteken over de Utrechtse Joodse Raad, die zich bij de deportaties van de Joden voor het in zijn ogen doorzichtige nazikarretje had laten spannen. Zelf had hij als Joodse Duitser al sinds 1933 geen enkele illusie over de bedoelingen van de nazi's. Dat maakte dat hij vijf jaar later - nog voor de kristalnacht - met zijn latere echtgenote vanuit Emden naar Nederland emigreerde. Net zo doelgericht en weloverwogen wist Paul zijn gezin tijdens de bezetting veertien maanden lang voor deportatie te behoeden, om daarna grondig voorbereid en vurig hopend op een geallieerde overwinning, onder te duiken.
 


Go2War2.nl opent quiz nr. 40 (Redactie Go2War2.nl)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 39 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. Onder de foutloze inzendingen hebben we dhr. Swinnen uitgeloot als de winnaar. Hij heeft het prijzenpakket van S.I. Publicaties inmiddels ontvangen.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 40! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 1 augustus 2014. Veel succes!

De winnaar is degene met de meeste antwoorden goed. Indien er meerdere personen zijn, dan zal er een winnaar worden geloot. Door S.I. Publicaties is voor de winnaar opnieuw een prijzenpakket beschikbaar gesteld, bestaande uit het volgende:

• Een jaarabonnement op het kwartaalblad ‘40- ‘45 Toen en Nu
• Het boek Scherpschutter aan het Oostfront
 

 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Stelling Kornwerderzand" - Zaterdag 24 mei 2014 (STIWOT Reizen)
Op zaterdag 24 mei 2014 organiseert STIWOT Reizen een Battlefield Tour naar de Stelling Kornwerderzand, waarbij onder andere een bezoek zal worden gebracht aan het Kazemattenmuseum Kornwerderzand. Tijdens deze Battlefield Tour staan de gevechten die zich hier tijdens de Duitse inval van mei 1940 hebben afgespeeld centraal.

Op 12 mei 1940 bereikten de eerste eenheden van de Duitse 1. Kavalleriedivision omstreeks 17.00 uur de Afsluitdijk. Na het doorbreken van de O-waarschuwingslijn, de Q-weerstandslijn en de Wonsstelling kwamen de Duitse soldaten voor een zwaardere beproeving te staan. Voor hen tekenden zich op de lei- en strekdammen van de Afsluitdijk 17 zware kazematten af... De Stelling Kornwerderzand.We starten de dag met een uitgebreide introductie door een gids van het Kazemattenmuseum. Na deze introductie volgt een DVD presentatie met daarin interviews van diverse veteranen die in de meidagen van 1940 in de stellingen actief zijn geweest. Vervolgens maken we een gezamenlijke rondwandeling onder leiding van een museumgids langs een deel van de stellingen (nu museumterrein), waarbij de gids dieper ingaat op de verschillende fortificaties die er te zien zijn.

Na de uitgebreide lunch in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand vervolgen we ’s-middags onze wandeling en bezoeken we de overige stellingen rond het oostelijke deel van de Afsluitdijk. Hierbij zal Ruurd Kok (RAAP Archeologisch Adviesbureau) ons meenemen naar stellingen die buiten het museumterrein zijn gelegen.

Spreekt deze STIWOT Reizen Battlefield Tour u wel aan? Ga dan naar onze website voor het gehele programma en de mogelijkheid tot inschrijven!

 
Verhoor Albert Kesselring op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit het verhoor van Generalfeldmarschall Albert Kesselring van de Luftwaffe. Kesselring werd als getuige opgeroepen. In de onderstaande passage wordt hij ondervraagd over het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.
 
SIR DAVID: Ik kom nu toe aan de tactische situatie in Rotterdam. Wilt u het Tribunaal vertellen wie de betrokken officieren waren? Er was een Generalleutnant Schmidt en bij hem was Generalmajor Student, die het bevel voerden over de troepen die Rotterdam aanvielen. Herinnert u zich dat?
KESSELRING: Alleen Generaal Student. Een generaal Schmidt is mij niet bekend.
SIR DAVID: Wel, het bewijs dat in deze zaak is geleverd luidt dat de onderhandelingen, de capitulatievoorwaarden in feite werden opgesteld door Generalleutnant Schmidt in een melkwinkel bij Rotterdam. Ik neem aan dat hij de meerdere van Generaal Student was?
KESSELRING: Generaal Student was de hoogst aanwezige Duitse officier in de sector Rotterdam en de verantwoordelijke commandant. Generaal Schmidt is mij niet bekend.
SIR DAVID: Generaal Schmidt zou dus ondergeschikt zijn aan Generaal Student, niet waar?
KESSELRING: Hij kan erbij geroepen zijn voor dit speciale doel, maar ik ken hem niet.
SIR DAVID: Ik wil dat u de tijden in gedachten houdt: Weet u op welke tijd van de dag het bombardement op Rotterdam begon?
KESSELRING: Voor zover ik weet, vroeg in de middag, om ongeveer 14:00 uur meen ik.
SIR DAVID: Goed, ik stond op het punt te zeggen 13:30 uur.
KESSELRING: Ja, dat is best mogelijk.
SIR DAVID: Wist u dat onderhandelingen over een overgave al vanaf 10:30 's morgens werden gevoerd?
KESSELRING: Nee, zoals ik gisteren al zei, daar wist ik niets van.
SIR DAVID: En wist u dat om 12:15 een Nederlandse officier, Kapitein Bakker naar de Duitse linies ging en Generaal Schmidt en Generaal Student ontmoette en dat Generaal Schmidt de voorgestelde capitulatievoorwaarden om 12:35 opstelde?
KESSELRING: Nee, dat is mij niet bekend.
SIR DAVID: Dat is u nooit verteld?
KESSELRING: Dat is mij nooit meegedeeld; ik kan het me tenminste niet herinneren.
SIR DAVID: Ziet u, getuige, dat gebeurde 35 minuten voordat het bombardement begon ......
KESSELRING: De belangrijkste factor zou zijn geweest dat Student de aanval als zodanig zou afblazen maar dat gebeurde niet. De afgelasting bereikte mij nooit en mijn eenheid ook niet.
SIR DAVID: Wel, ik wil alleen dat u zich de feiten herinnert en dan zal ik u een paar vragen stellen. Het ultimatum dat om 12:35 werd besproken moest aflopen; het antwoord werd om 16:20 verwacht. Nadat Kaptein Bakker met de voorwaarden vertrok, werden er om 13:22 en 13:25 door de Duitse grondtroepen onder Generaal Student twee rode lichtfakkels afgestoken. Hebt u daar iets over gehoord?
KESSELRING: Daar heb ik ook niets over gehoord. Bovendien zouden twee rode fakkels niet voldoende geweest zijn voor dat doel.
SIR DAVID: Nee, maar daarnaast hadden uw grondtroepen een uitmuntend radiocontact met uw toestellen, niet waar? Wilt u de vraag beantwoorden?
KESSELRING: Ik heb gisteren al gezegd .....
SIR DAVID: Wilt u de vraag alstublieft beantwoorden?
KESSELRING: Ja en nee. Voor zover ik weet was er geen direct contact tussen het grondstation en de toestellen, maar, zoals ik gisteren zei, van de tactische strijdmacht, via het grondstation naar de vliegtuigformatie.
SIR DAVID: Als men de informatie naar de vliegtuigen had willen doorgeven om het bombardement te stoppen, zou dat eenvoudig per radio hebben kunnen gebeuren, naast het afsteken van die twee rode fakkels.
KESSELRING: Naar mijn mening, ja.
SIR DAVID: Wat ik suggereer is dat iedereen die bommenwerpers over zag komen. Dat weet u. Student zag de bommenwerpers overvliegen. Dat weet u toch?
KESSELRING: Ja.
SIR DAVID: Als die aanval enig tactisch belang had voor de steun aan uw troepen, kon die zijn afgeblazen, niet waar?
KESSELRING: Ik heb de laatste zin niet begrepen.
SIR DAVID: Als het doel van deze aanval zuiver tactisch was, steun voor de aanval op Rotterdam, dan zou die eenvoudig kunnen zijn afgeblazen door een radiobericht van Generaal Student aan de vliegtuigen, niet waar?
KESSELRING: Ja, als de tactische situatie was meegedeeld, of wanneer de toestand onmiddellijk aan de bommenwerpers was gemeld kan daar geen twijfel over hebben bestaan.
SIR DAVID: Maar als er in eerlijke onderhandelingen, getuige, voorwaarden voor overgave worden gesteld en die drie uur later vervallen, wordt er slechts van een soldaat gevraagd dat hij de aanval afblaast, niet waar?
KESSELRING: Als er geen andere voorwaarden waren gesteld, ja.
SIR DAVID: Maar als hij de aanval kan stoppen, zou dat het makkelijkste ter wereld zijn om te doen, niet waar. Ik wil mijn suggestie verduidelijken – dat deze tactische kwestie niets te maken had met de aanval op Rotterdam; dat het doel van de aanval op Rotterdam was, in uw eigen woorden, een resolute houding te tonen en de Nederlanders door terreur tot overgave te dwingen.
KESSELRING: Mag ik nogmaals herhalen dat ik uitdrukkelijk heb gezegd dat deze aanval alleen maar een tactisch doel diende en dat ik mij volledig distantieer van deze politieke overwegingen.
SIR DAVID: Wel, u weet dat Generaal Student zich later verontschuldigde voor de aanval, weet u dat? Zijn verontschuldigingen voor de aanval aanbood aan de Nederlandse commandant?
KESSELRING: Dat weet ik niet en zoals ik gisteren uitlegde, ik ontmoette Generaal Student toen hij ernstig gewond was geraakt en ik kon zelfs niet met hem spreken.
 SIR DAVID: Ik ga hier niet meer tijd aan besteden. Ik heb mijn punt denk ik heel duidelijk gemaakt.
 
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief

14de jaargang, 4e editie
  april 2014De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.