Overzicht:
- Miniquiz: Witter zwart van Johan van den Ende
- Recensie: Vandaag leven we nog
- Nieuw artikel op Go2War2.nl: IMT Neurenberg
- Bastogne Historic Walk 2017 op 16 december 2017
 

 
Miniquiz: Witter zwart van Johan van den Ende (Redactie Go2War2.nl)
Hoe maak je de juiste keuzes? De Italiaan en SS-officier Marco Sebastini Corletti wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog in kamp Dachau en later in het geannexeerde Italië voortdurend met deze vraag geconfronteerd. Door zijn toenemende twijfel over het naziregime gaat Marco op zoek naar antwoorden op essentiële levensvraagstukken, maar meer nog zoekt hij zichzelf. Wanneer hij verliefd wordt op een joodse violiste lijken de tegenstrijdige werelden waarin hij zich begeeft onverenigbaar. Kan hij zijn strijd winnen en zichzelf na zijn keuzes weer in de ogen kijken?
 
 
Johan van den Ende beschrijft dit in zijn debuutroman “Witter zwart”, waarvan wij van hem twee exemplaren mogen verloten onder de goede inzendingen van deze miniquiz. U kunt meedoen tot en met 31 december 2017. De winnaars worden in de STIWOT-nieuwsbrief bekend gemaakt. Het boek wordt aan hen toegezonden. Veel succes!
 

 
Recensie: Vandaag leven we nog (Wijnand de Gelder)
Het is december 1944. In België woedt het zogenaamde Ardennenoffensief, het laatste grote offensief dat Duitse troepen in de Ardennen lanceren met als bedoeling de geallieerde troepen uit elkaar te drijven en de haven van Antwerpen te heroveren.
 
Duitse troepen hebben in de jaren van bezetting meedogenloos huisgehouden tegen de Belgische bevolking, in het bijzonder tegen de Joden. Een Belgisch gezin, waarvan de zonen door de Duitsers zijn geëxecuteerd, in het Belgische plaatsje Stoumont heeft sinds het einde van de zomer een jong Joods meisje onder zijn hoede genomen.
 
 
Dit Joodse meisje was alleen overgebleven nadat haar ouders door de Duitsers opgepakt waren en direct afgevoerd naar een concentratiekamp. Het gezin durfde haar nu wel in huis te nemen, want de Duitsers waren door de geallieerden immers bijna verdreven uit België.
 
Als dan de Duitsers hun offensief inzetten en weer grote delen van de Belgische Ardennen heroveren, gepaard gaande met wreedheden tegen de bevolking, ontstaat er paniek. Als het Joodse meisje gevonden wordt zal ze niet gespaard blijven maar gedood worden. De gezinsleden vrezen ook voor hun eigen leven en daarom wordt het meisje ondergebracht bij de plaatselijke pastoor.
 
Als Duitse SS-troepen het dorp tenslotte weer innemen, vlucht de priester met het meisje de bossen in. In de bossen komen ze twee militairen in Amerikaans uniform in een jeep tegen. De priester geeft het meisje gelijk aan hen over en vertrekt. De twee soldaten blijken echter verklede SS’ers te zijn van het zogeheten Skorzeny-commando. Dit was een Duitse speciale eenheid, getraind in het infiltreren achter de vijandelijke linies om sabotageacties te plegen. Deze eenheid was ook in de Ardennen ingezet onder de operatienaam Greif.
 
De militairen willen het meisje doden. De ene soldaat pakt zijn pistool en richt op haar maar schiet dan onverwacht zijn medesoldaat dood en redt zo haar leven. Hij neemt haar vervolgens op sleeptouw. Ze verblijven in een leeg pand en groeien op een vreemde manier naar elkaar toe. Voortdurend zijn hij en zij samen en worden ze op een bijzondere manier tot elkaar aangetrokken.
 

 
Nieuw artikel op Go2War2.nl: IMT Neurenberg (Wesley Dankers)
"Het proces dat aanstonds zal beginnen, is uniek in de geschiedenis van de rechtspraak over de gehele wereld en het is van het grootste belang voor miljoenen mensen op de gehele aardbodem. Om deze reden komt tot iedereen die op een of andere wijze aan dit proces deelneemt, de plechtige verantwoordelijkheid te rusten om zijn plicht te doen zonder iemand naar de ogen te zien overeenkomstig de heilige beginselen van wet en gerechtigheid."
 
Lord Justice Sir Geoffrey Lawrence, de president van het Internationaal Militair Tribunaal (IMT) van Neurenberg
 
Deze woorden sprak Lord Justice Sir Geoffrey Lawrence, de president van het Internationaal Militair Tribunaal (IMT) van Neurenberg, in zijn openingswoord. Op 20 november 1945 begon in Neurenberg iets wat nog nooit eerder was vertoond in de geschiedenis, een internationaal proces tegen oorlogsmisdadigers. Vanaf die datum stonden de belangrijkste, nog levende, nazi-kopstukken voor het gerecht. De rechtszaak domineerde maandenlang de internationale pers en droeg bij aan de algemene bekendwording van de misdaden die hadden plaatsgevonden in naam van het Derde Rijk. Het proces was en is echter niet onomstreden. Sommigen verwierpen het idee, omdat het in strijd zou zijn met het internationale recht en het legaliteitsbeginsel (geen straf zonder wet). Anderen betoogden dat deze mensen simpelweg terecht gesteld moesten worden. In dit artikel zal het proces van Neurenberg worden beschreven en zal worden ingegaan op de implicaties ervan voor het internationaal recht.
 

 
Bastogne Historic Walk 2017 op 16 december 2017 (Redactie TracesOfWar)
De 40ste Bastogne Historic Walk zal plaatsvinden op zaterdag 16 december 2017. De route van de mars zal door de sector van Hemroulle lopen. Wandelaars kunnen kiezen uit 3 afstanden van circa 7, 14 of 20 km. Het vertrek zal plaatsvinden tussen 7.00 en 9.30 uur vanaf het Sportcentrum van Bastogne. Meer informatie is te vinden in dit PDF-bestand van de gemeente Bastogne.

Inschrijving is mogelijk tegen betaling van € 6,00 op vrijdag 15 december 2017 van 15:00 tot 20:00 uur of zaterdag 16 december 2017 van 07:00 tot 09:30 uur in het Sportcentrum van Bastogne. Het adres hiervan is Centre Sportif, Rue Gustave Delperdange, 6600 Bastogne. In de gemeenschappelijke zaal van het Sportcentrum is er ook de mogelijkheid tot overnachting en ontbijt. Hiervoor dient u dit formulier (PDF) in te vullen en te versturen.
 
 
- Voor ons fotoverslag van 2015: Fotoverslag Bastogne Historic Walk 2015
 
Traditioneel is er in en rondom Bastogne in het weekend van de Bastogne Historic Walk meer te doen. Meer actuele (franstalige) informatie hierover is te vinden via de website van de gemeente Bastogne. Een voorlopige opsomming van de door ons gevonden activiteiten treft u op onze website TracesOfWar aan.
 
 
 

STIWOT Nieuwsbrief
17de jaargang, 11e editie
 november
2017
 


De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.