Overzicht:

Wisseling van de wacht Oorlogsmusea.nl
Medewerker onder de loep
Medewerkers verwerking input WW2Awards.com gezocht
Medewerkers gezocht voor Go2War2.nl
Quiz nr. 19 gesloten en opening 20ste Go2War2 Quiz
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Atlantikwall"
Gesurft en gewogen
'De actualiteit' van de Tweede Wereldoorlog
Processtukken IMT Neurenberg op Go2War2.nl


 
Wisseling van de wacht Oorlogsmusea.nl (Bestuur STIWOT)

Na jaren van trouwe dienst als Projectleider van het STIWOT project Oorlogsmusea.nl heeft Marcel Jans aangegeven graag een stapje terug te willen doen. Natuurlijk heeft het bestuur van STIWOT gehoor gegeven aan zijn verzoek en is het op zoek gegaan naar een goede vervanger. Vaak is het lastig om een geschikte Projectleider te vinden maar deze keer was een goede vervanger snel gevonden.

Nadat hij al verschillende verbetervoorstellen had geopperd en actief aan de slag was gegaan met de website hebben we het projectleiderschap namelijk aan Ewoud van Eig mogen toevertrouwen. Binnenkort al zullen de eerste veranderingen zichtbaar zijn op de website. Voor de liefhebbers is het dus zeker goed om de website in de gaten te houden.

Gelukkig raken we Marcel voorlopig nog niet kwijt. Hij heeft namelijk aangegeven graag als medewerker bij het project betrokken te blijven. Het bestuur van STIWOT heeft alle vertrouwen in de nieuwe samenstelling. Rest ons niets dan Marcel hartelijk te bedanken voor het vele werk en beide heren veel succes en plezier in hun nieuwe functie te wensen!
 


 
Medewerker onder de loep (Redactie)
Naam: Dennis Notenboom
E-mailadres: d.notenboom@chello.nl

Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?
Via de welbekende zoekmachine Google kwam ik terecht op het STIWOT-forum omdat ik een vraag over awards had. Deze werd meteen keurig beantwoord en zo ben ik blijven hangen omdat de sfeer en de kennis die er aanwezig was me wel aanstond!

Wat doe je zoal voor STIWOT?
Eind vorig jaar ben ik gevraagd om Moderator te worden van het toen nieuwe te starten sub-forum ‘Adoptiegraven’. Gezien ik al een ‘moderator-verleden’ had sprak me dit wel aan en ben ik op het aanbod ingegaan. Sinds een kleine maand heb ik ook de moderator taken van Desiree overgenomen. Verder zit ik in de organisatie van het 5-jarig STIWOT jubileum en hopen we er een geweldige dag van te maken! Ook ben ik medewerker van de site ww2awards.com, alleen ben ik door het afgelopen schooljaar niet echt aan deze ‘job’ toegekomen. Ik hoop na de vakantie echter me weer actief in te gaan zetten.

Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Ongeveer 9 maanden.

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dit verschilt heel erg, het is sowieso elke dag even op het forum kijken. Dus 7 dagen per week ben ik wel met STIWOT bezig.

Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
Absoluut mijn eerste Battlefield Tour naar Margraten en Fort Eben-Emael. Leuk om de mensen eens IRL te ontmoeten.

Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Het meeste contact heb ik met Barry en Wilco.

Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Uit hoeveel woorden mag dit antwoord bestaan?
Ik ben al sinds bijna een jaar bezig met de zoektocht naar een vermiste B-17 bommenwerper in de Noordzee. In dit team ben ik een beetje de regelneef, d.w.z. ik regel boten, duikers, vrijwilligers, sonar apparatuur, eigenlijk een beetje alles wat nodig is om de surveys uit te voeren. Verder heb ik onlangs voor een veteraan uit Amerika het huis gevonden waar hij opgevangen was nadat hij en zijn maten uit hun B-24 moesten springen. Hij komt overigens in November naar Nederland en we gaan dan een rondvlucht houden boven het crash-gebied. Ook gaat er een hoop werk zitten in het research werk van mijn geadopteerde soldaten. Voor de familie van een soldaat ben ik nu bezig om de steen te laten veranderen omdat uit Duitse documenten is gebleken dat deze jongen nog 6 dagen gevangen is geweest, maar tenslotte toch aan zijn verwondingen is overleden. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om hem alsnog voor te dragen voor de Prisoner Of War medal. Tussen de bedrijven door doe ik ook nog onderzoek naar vliegtuig crashes op het eiland Goeree Overflakkee waar ik woon. Qua verzameling houd ik het alleen bij Amerikaanse awards en patches, dvd’s en boeken.

Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ben getrouwd met Renate en heb twee kinderen, Sanne 4 jaar oud en Brent 2 jaar oud. Ik werk als Proces Operator bij Shell Chemie in Moerdijk en heb dit jaar mijn theorie gedeelte van de opleiding ‘Middenkader Functionaris Procestechniek’ afgerond. Dit jaar zal ik aan mijn scriptie beginnen, maar dat kan voornamelijk op het werk dus dat is al een last minder. Ik sport graag, zaalvoetbal, tennis en stukje hardlopen in de polder behoren daarbij tot mijn favorieten. 13 Augustus ga ik beginnen met de opleiding bij de Nationale Reserve dus daar gaat ook weer wat tijd in zitten. Als een dag 48 uur had, dan zou ik me nog niet vervelen!

Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
De luchtoorlog, het was een tijd dat er nog echte ‘aces’ bestonden en welke jongen droomde er nu niet van om piloot te worden?!

Wat vind je omgeving van je hobby?
Zeer interessant, iedereen die ik er over vertel wil meteen meer weten. Ze zijn al lang blij dat ik mijn vorige hobby heb laten vallen! ;)

Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Ebay, hier kijk ik bijna elke dag wel op of er nog interessante Amerikaanse WO2 items te koop zijn.

Op welke dag in de week is het even geen wo2?
Hmmm, er is eigenlijk geen dag die voorbij gaat zonder wo2. Ik lees elke dag wel het forum door en pak een artikeltje op go2war2 mee, zo wordt je er dus elke dag mee geconfronteert.

Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Met het schaamrood op mijn kaken moet ik zeggen: Normandie. Ik ben daar nog niet geweest en ik denk dat iedere geïnteresseerde in WO2 daar wel eens geweest moet zijn. Staat op de planning voor volgende zomer.

Wil je nog wat kwijt?
Je ziet veel stichtingen, communities, verenigingen komen en gaan. Gezien het feit dat STIWOT binnenkort 5 jaar bestaat, geeft dit aan dat het een blijvertje is. Op naar het volgend jubileum van 10 jaar dus!!
 


 
Medewerkers verwerking input WW2Awards.com gezocht (Wilco Vermeer)

Het nog immer groeiende bezoekersaantal van de website WW2Awards.com, heeft een leuk maar wel werkverschaffend bijeffect. Van vele delen van onze aardbol ontvangen we online en via de mail veel input voor bestaande en nieuw toe te voegen personen. De hoeveelheid is zo groot aan het worden dat het huidige team, naast alle andere werkzaamheden voor de website en STIWOT, de aanvoer maar nauwelijks kan verwerken. Ter ondersteuning van het enthousiaste team zijn we op zoek naar mensen die ons bij het verwerken van de input willen en kunnen helpen.

Na een inwerkperiode onder begeleiding van een huidige medewerker, zullen de nieuwe medewerkers zelfstandig de input verwerken en in contact treden met de inputgevers. In veel gevallen zijn deze inputgevers familieleden of nabestaanden van de personen, maar vaak ook onderzoekers en gerenommeerde auteurs. De medewerkers worden vaste leden van het team en zullen via een apart onderdeel op dit forum samen met de andere medewerkers de nodige werkzaamheden verrichten op het onderhoudsgedeelte van de website. Via het forum kan met elkaar overlegd worden over keuzes, twijfelgevallen, hoe contacten te onderhouden enzovoorts.

We hopen ook jou binnenkort in ons team te kunnen verwelkomen. Neem voor verdere informatie contact op met de projectleiders via wilco@ww2awards.com of egbert@ww2awards.com.
 


 
M
edewerkers gezocht voor Go2War2.nl (Kevin Prenger)
Gedurende de zomermaanden ligt het werk aan Go2War2.nl niet stil. Er werden onlangs enkele nieuwe artikelen online gezet, waaronder over vernietigingskamp Treblinka, Baldur von Schirach, de leider van de Hitler-Jugend, en Wilm Hosenfeld, de Duitse officier bekend van de speelfilm “The Pianist”. Ook werden meerdere boeken en dvd’s gerecenseerd. Zo recenseerden we de Hongaarse speelfilm “Fateless”, een fictief verhaal over een Joodse jongen in de Duitse concentratiekampen. Ook de DVD box “Visions of War”, bestaande uit vier interessante documentaires, en het boek “Ivans Oorlog”, over de ervaringen van Sovjetsoldaten tijdens de oorlog, werden door onze medewerkers gerecenseerd. Artikelen die u binnenkort kunt verwachten gaan onder meer over de Amerikaanse president Theodor Roosevelt en over verschillende Belgische verzetsgroepen.

Het voortdurend aanvullen en verbeteren van Go2War2.nl is een enorm interessante en leuke bezigheid waarbij we nog genoeg hulp kunnen gebruiken. We zijn vooral op zoek naar auteurs voor het schrijven van artikelen over de talrijke onderwerpen die nog niet behandeld zijn. Ook zijn enkele artikelen op onze website aan vernieuwing toe omdat ze niet meer voldoen aan onze kwaliteitsnormen. In overleg met onze redactie kunt u als auteur grotendeels zelf bepalen waarover u wilt schrijven. Of u geïnteresseerd bent in bijvoorbeeld handwapens, schepen, de strijd in de Pacific, de Holocaust, het Nederlandse verzet of geallieerde kopstukken: uw bijdrage is welkom.

Schrijven voor Go2War2.nl is echter geen gemakkelijke opgave. We stellen redelijk strenge eisen aan de artikelen die gepubliceerd worden. Objectiviteit, een goede bronvermelding en een onderhoudend taalgebruik zijn voorbeelden daarvan. Als beginnende auteur wordt u echter begeleid door een ervaren medewerker die u tips geeft en uw artikelen beoordeelt. Heeft u een grote belangstelling in de Tweede Wereldoorlog, bent u ouder dan 16 jaar en geïnteresseerd in het auteursschap en wilt u hierover meer informatie? Stuur dan een e-mail aan: kevin@go2war2.nl of gerd@go2war2.nl. Andere vacatures vindt u op STIWOT.nl.
 


 
Quiz nr. 19 gesloten en opening 20ste Go2War2 Quiz (Auke de Vlieger)

Na vier maanden hebben wij quiz nummer 19 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. Het was een pittige quiz en er was helaas niemand die alle vragen goed wist te beantwoorden. Wel waren er twee personen met slechts drie vragen fout. Na een loting is Ivo Swinnen als winnaar uit de bus gekomen. Hij krijgt de DVD-box "World War II" thuisgestuurd.

Tegelijkertijd hebben wij een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 20! Er staan weer 25 vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. We hebben naar aanleiding van de resultaten van de poll op Go2War2.nl besloten de vragen iets eenvoudiger en interessanter te maken. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met 30 november 2007.

De prijs die u kunt winnen met de Go2War2 Quiz is de DVD-box "World War II", beschikbaar gesteld door onze sponsor: Toys Unlimited. Deze box bevat 8 DVD's.
 


 
STIWOT Reizen Battlefield Tour "Atlantikwall" (Barry van Veen)

STIWOT Reizen is verheugd u te kunnen meedelen dat op zaterdag 8 september 2007 wederom een STIWOT Battlefield Tour georganiseerd zal worden. STIWOT Reizen heeft een Battlefield Tour georganiseerd waarbij wij op één dag een bezoek brengen aan het Fort van Breendonk en het Openluchtmuseum Atlantikwall.
 


De gruwel van het Nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het Fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Het Openluchtmuseum Atlantikwall is de ideale plek om de sfeer van de “Langste Dag” opnieuw te beleven. Een uniek geheel van bunkers en loopgraven, nauwkeurig heringericht zoals 60 jaar geleden. 

Voor deelname aan deze Battlefield Tour zijn nog enkele plaatsen beschikbaar Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Zorg dan dat u snel bent en breng een bezoek aan onze website voor meer informatie.
 


 
Gesurft en gewogen (René ten Dam)
Menig geïnteresseerde in de Tweede Wereldoorlog komt vroeg of laat in aanraking met oorlogsgraven. Is het niet op vakantie in het buitenland, dan is het wel bij het bezoeken van oorlogsbegraafplaatsen in Nederland. Sommigen adopteren een graf, voor anderen is een bezoek aan een graf het eindpunt van een zoektocht. Ieder heeft zijn eigen reden.

De (Nederlandstalige) literatuur over oorlogsbegraafplaatsen en oorlogsgraven is beperkt, maar op het internet is er des te meer te vinden. Onmisbaar voor onderzoek zijn daarbij de websites die behoren bij de oorlogsgravendiensten van de verschillende landen, met on-line raadpleegbare slachtofferregisters. In Nederland kennen we de Oorlogsgravenstichting en in Duitsland de Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. En alle landen die behoren tot het voormalige Britse rijk hebben een gezamenlijke dienst, de Commonwealth War Graves Commission. Voor Amerikaanse doden kan de website van de American Battle Monuments Commission uitkomst bieden. Belangrijk verschil met de Nederlandse stichting is dat de Volksbund, de CWGC en de ABMC zich ook bezig houden met slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Beperken we ons tot Nederlandse sites, dan zien we een aantal interessante sites die informatie bieden. Met name voor beginners op dit gebied. Zo is er op de website wargraves.nl informatie te vinden over de verschillende grafstenen die de verschillende nationaliteiten gebruiken, met uitleg over aanwezige symbolen op grafstenen. Een andere interessante site is oorlogsgraven.org met informatie over de begraafplaatsen van verschillende nationaliteiten. Nog een heel uitgebreide Engelstalige, maar wel Nederlandse site gaat over Poolse Oorlogsgraven, met veel historische foto’s.

Her en der is nog op kleinere websites of als onderdeel van een grotere website veel informatie te vinden. Te veel om hier te bespreken. Op één bijzondere website na. De Zeister gemeentearchivaris R.P.M. Rhoen heeft een soort van digitaal monument opgebouwd met informatie over allen, zowel Nederlands, geallieerd als Duits, die in de gemeente Zeist zijn omgekomen. En over allen die gedurende de oorlog iets met Zeist te doen hebben gehad en elders zijn omgekomen. Het resultaat is indrukwekkend.
 


 
'De actualiteit' van de Tweede Wereldoorlog (Egbert van de Schootbrugge)

Op 6 augustus 2007 kwam ‘De Telegraaf’ met de melding dat de Amerikaanse historicus Raul Hilberg op 81-jarige leeftijd was overleden. In deze aflevering van ‘De actualiteit van de Tweede Wereldoorlog’, willen we kort stilstaan bij het leven van Raul Hilberg en zijn opvattingen over het boek van Norman Finkelstein: The Holocaust Industry - Reflections on the Exploitation of Jewish Suffering.

Op 2 juni 1926 werd Hilberg geboren in Wenen. Zijn ouders, die Joods waren, vluchtten op 1 april 1938 uit vrees voor de nazi’s naar Cuba. Vlak daarvoor was zijn vader gearresteerd door de nazi’s maar weer vrijgelaten wegens zijn inzet tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hilberg was toen 13 jaar oud toen zijn ouders uit Oostenrijk vluchtten. In 1939 weken ze uit naar de Verenigde Staten en vanaf 1944 diende hij als infanterist bij de 45th Infantry Division in het Amerikaanse leger. Vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij ingekwartierd in het ‘Braune Haus’ in München.Daar maakte hij kennis met een deel van de privé bibliotheek van Hitler, wat zijn interesse voor de Holocaust opwekte.

Nadat hij teruggekeerd was in de Verenigde Staten, behaalde hij in 1950 zijn master aan de Columbia-universiteit. Aan deze gerenommeerde universiteit promoveerde hij in 1955 en behaalde daarmee de titel Ph.D Doctor of Philosophy. Ondertussen verkreeg hij in 1951 een tijdelijke aanstelling bij het War Documentation Project onder leiding van Fritz Epstein.

In 1961 verscheen van Hilberg’s hand het drie-delige boek: The Destruction of the European Jews. Dit lijvige werk wordt door vele beschouwd als de eerste uitvoerige bronnenstudie over de Holocaust.

Opvallend is dat Hilberg, die een erg gewaardeerd historicus is, de opvattingen van de omstreden politicoloog Norman Finkelstein over de Holocaust ondersteund. Hilberg zegt hierover: Toen ik, vlak na het verschijnen, Finkelsteins boek “De Holocaust-industrie” las, zat ik zelf midden in een onderzoek naar deze kwesties, en ik kwam tot de conclusie dat hij op het correcte spoor zat. Ik refereer nu zelf naar het boekdeel dat de claims tegen de Zwitserse banken behandelt en de andere claims in verband met dwangarbeid. Als ik erop terugblik, zou ik zeggen dat hij nog eerder terughoudend was en dat zijn conclusies zeker het vertrouwen waard zijn. Finkelstein is een goed opgeleid politiek wetenschapper, bezit de vaardigheid om aan research te doen, heeft die ook zorgvuldig uitgevoerd, en kwam met de juiste resultaten. Ik zal alleszins niet de enige zijn die het voor de komende maanden en jaren volkomen eens is met Finkelsteins doorbraak.

Norman Finkelstein beweert kortweg in zijn boek dat er aan het leed van de Holocaust grof geld wordt verdiend, in de Verenigde Staten althans. Een van zijn vermeldingen is dat er in 1998 meer Holocaustoverlevenden waren dan in 1945. Het is niet eenvoudig om over Hilberg’s opvattingen over het boek van Finkelstein een mening te vormen. Daarvoor is een oppervlakkige kennis over de Holocaust en de situatie van Holocaustoverlevenden in de Verenigde Staten te subjectief. Toch zal uit die opvattingen moeten blijken dat Finkelstein’s boek en conclusies niet per definitie “anti-joods” zijn en dat hijzelf een “joodse zelfhater” is, zoals sommige mensen beweren (Groene Amsterdammer). Toch kunnen er ondanks de lovende woorden van Hilberg over het werk van Finkelstein kritische kanttekeningen geplaatst worden bij het boek.

Met het overlijden van Raul Hilberg is een historicus weggevallen. Zijn standaardwerk zal, naar verwachting, in 2008 in het Nederlands worden uitgegeven en zal zeker het aanschaffen waard zijn.
 

 
Processtukken IMT Neurenberg op Go2War2.nl (Kevin Prenger)

Tijdens het Internationaal Militair Tribunaal in Neurenberg stonden de belangrijkste nationaalsocialistische kopstukken en organisaties terecht voor onder andere oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De verhoren en getuigenissen van dit proces bevatten een grote hoeveelheid informatie over de militaire en politieke geschiedenis van het Derde Rijk. Speciaal voor Go2war2.nl houdt Arnold Palthe zich bezig met het vertalen van deze documenten. In het onderdeel processtukken is al een grote hoeveelheid vertalingen te vinden.

Sinds enkele maanden zijn alle slotverklaringen van de aangeklaagden van het IMT vertaald en online gezet. Deze vertalingen geven een zeer interessant inzicht in de wijze waarop de meeste beschuldigden zich verscholen achter bevelen van hogerhand, plichtsbesef en vaderlandsliefde. “Ik sta achter de dingen die ik heb gedaan, maar ik ontken ten stelligste dat mijn daden werden ingegeven door de wens, buitenlandse volkeren door oorlogen te onderwerpen, hen te vermoorden, hen te beroven, hen tot slaven te maken of wreedheden of misdaden jegens hen te begaan”, zo verklaarde Hermann Göring. “Het enige motief dat mij dreef was mijn vurige liefde voor mijn volk, haar geluk, haar vrijheid en haar voortbestaan. En hiervoor roep ik de Almachtige en mijn Duitse volk tot getuige.”

Naast deze slotverklaringen vindt u in dit onderdeel ook meerdere verhoren, waaronder naast verdachtenverhoren ook getuigenverhoren. Onder andere de verhoren van Albert Speer, Karl Dönitz en Rudolf Höss zijn al gepubliceerd. U kunt in de toekomst nog meer vertalingen verwachten. Om u bekend te maken met deze schat aan informatie zullen we in de komende nieuwsbrieven telkens een interessante passage plaatsen uit één van de vertaalde processtukken. Natuurlijk kunt u nu ook al zelf op Go2War2.nl terecht om deze documenten door te lezen. Graag horen wij dan uw mening over dit speciale onderdeel van onze website!

 

STIWOT Nieuwsbrief
7de jaargang, 4e editie
  augustus 2007De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.