Overzicht:

- Go2War2.nl bestaat 10 jaar!
- Go2War2.nl 10 jaar - Doe mee aan de enquête en win leuke prijzen!
- Go2War2.nl 10 jaar - Interview met Frank van der Drift
- Nieuw op DVD "John Rabe"
- Go2War2.nl Quiz nr. 28 geopend
- Nieuw op DVD en Blu-Ray "Apocalypse WWII"
- Go2War2.nl 10 jaar - Themapagina Proces van Neurenberg
- Opmerkelijk - Luitenant Waverly Wright "The Deacon" Wray
- Privécollectie foto's gedigitaliseerd op Go2War2.nl
- Evenement Militracks in het museumpark van het Liberty Park OverloonGo2War2.nl bestaat 10 jaar! (Redactie Nieuwsbrief)
2000, het jaar van de beursintroductie van het aandeel World Online, de vuurwerkramp in Enschede en het verschijningsjaar van het best verkochte PC-game aller tijden: The Sims.
Het jaar ook van de cafébrand in Volendam, de verkiezingen in de Verenigde Staten tussen Al Gore en George Bush Jr. en de door Vladimir Poetin gewonnen presidentsverkiezingen in Rusland.
 
Maar 2000 was ook het jaar dat Go2War2.nl het levenslicht zag, om precies te zijn op 27 april. In deze nieuwsbrief daarom speciale aandacht voor dit 10-jarige jubileum. Dat doen we met een interview met Frank van der Drift, de oprichter van de website. Ook hebben we een enquête opgesteld om uw mening over Go2War2.nl te peilen, waarmee een heleboel leuke prijzen te winnen zijn. Verder lanceren we een speciale themapagina over het proces van Neurenberg.
 
Veel leesplezier!


Go2War2.nl 10 jaar - Doe mee aan de enquête en win leuke prijzen! (Redactie Go2War2.nl)
In 10 jaar tijd is Go2War2.nl uitgegroeid tot een website met een groot publiek. Zonder uw belangstelling zou de website nooit zijn geworden wat ze nu is. Als blijk van onze waardering voor u als bezoeker verloten we daarom een aantal leuke prijzen. Om daar kans op te maken, vragen we u wel om een korte enquête in te vullen. Om de website te verbeteren en af te stemmen op uw behoeften zijn we namelijk benieuwd naar uw mening. De enquête is te vinden op www.tweede-wereldoorlog.nl/enquête.  Invullen kost slechts 10 minuten van uw tijd.
 
Onder alle inzendingen verloten we de onderstaande prijzen, die beschikbaar gesteld zijn door de genoemde bedrijven. Wij danken deze bedrijven hartelijk voor hun sympathieke medewerking!
 
- 5 keer 2 vrijkaartjes voor het Oorlogs- en Verzetsmuseum Liberty Park in Overloon
- 5 vrijkaartjes voor het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek
- 5 exemplaren van de speelfilm “John Rabe” op DVD, beschikbaar gesteld door Cinemien/Homescreen
- 2 DVD’s van Apocalypse World War II, beschikbaar gesteld door A-Film
- 2 Blu-rays van Apocalypse World War II, beschikbaar gesteld door A-Film
- 1 exemplaar van het boek The Pacific, beschikbaar gesteld door uitgeverij Kok
 
Alvast bedankt voor uw deelname! Vergeet niet uw e-mailadres in te vullen om kans te maken op de prijzen. De winnaars ontvangen in mei van ons bericht.Go2War2.nl 10 jaar - Interview met Frank van der Drift (Redactie Go2War2.nl)
Ter gelegenheid van het 10 jarige bestaan van Go2War2.nl interviewden we STIWOT-bestuurslid Frank van der Drift, de oprichter van de website. Meer informatie over de geschiedenis van Go2war2.nl is te lezen op Stiwot.nl.
 
1. Tien jaar geleden, je was toen 19 jaar oud, begon je met Go2war2.nl. Hoe ben je op het idee gekomen om een website te beginnen over WO2 en waar komt je belangstelling voor deze geschiedenisperiode vandaan?
De belangstelling voor deze periode is eigenlijk door mijn jeugd heen ontstaan. Van begin af aan heb ik altijd een fascinatie gehad voor militair materieel zoals schepen, vliegtuigen en tanks. Nadat ik diverse modelbouwdozen in elkaar gezet had, begon ik afbeeldingen van schepen uit de Tweede Wereldoorlog te verzamelen uit tijdschriften en vroeg ik boeken over vliegtuigen voor mijn verjaardag en sinterklaas. Hieruit ontstond gaandeweg de interesse uit de verhalen achter deze machines en uiteindelijk de interesse in de Tweede Wereldoorlog als geheel. Ook mijn ouders moedigden deze interesse aan door samen met mij bezoeken te brengen aan bijvoorbeeld Normandië, het Nationaal Oorlogsmuseum te Overloon en kamp Westerbork.

Toen ik ongeveer 16 jaar oud was kwam bij ons de eerste computer in huis. Dit zorgde snel voor een interesse in computers, computersoftware en in een later stadium ook het internet. Door deze interesse merkte ik dat ik meer lol beleefde aan het creëren van iets, dan het spelen van computerspelletjes. Met de komst van internet begon ik al snel internetwebsites te bouwen, doordat dit met weinig kennis het snelst resultaat leverde. Na een aantal proefwebsites was de eerste serieuze website over vliegtuigen met de naam ‘Wings, The all in one aircraft page’.

Een website over de Tweede Wereldoorlog volgde hierna al snel, voornamelijk omdat er simpelweg nog niets was in de Nederlandse taal. Deze eerste websites over de Tweede Wereldoorlog en vliegtuigen waren zeer amateuristisch en met zeer gebrekkige informatie. Maar de interesse om iets te creëren wat in mijn ogen op het internet ontbrak en dat een website over de Tweede Wereldoorlog door diverse mensen gewaardeerd werd, zorgde hierna voor de bouw van de eerste versie van Go2War2.nl.

2. Hoe ben je op de naam Go2War2.nl gekomen?
Toen we een naam gingen bedenken voor de website was het destijds erg hip om cijfers te verwerken in namen. Ook was toen het registreren van een domeinnaam nog iets bijzonders en niet voor iedereen mogelijk. Veel websites maakten gebruik van domeinnamen die doorverwezen naar websites zoals surf.to/go2war2, fly.to/, go.to/. En ik twijfelde destijds nog of de website in het Engels, in het Nederlands of beide moest zijn en dus lag een Engelstalige naam voor de hand. Op deze manier is de naam Go2War2 tot stand gekomen.

3. Hoe kijk je terug op de begintijd? Wat waren bijvoorbeeld de reacties van bezoekers, hoeveel tijd besteedde je aan de website en waaraan heb je het meest plezier beleefd?
De begintijd kan ik mij niet anders herinneren dan keihard werken. Er moesten immers veel artikelen geschreven worden, de website werd bijna dagelijks bijgewerkt en reacties en vragen van bezoekers werden afgehandeld. Ondertussen moest ik ook nog naar school en had ik tijd nodig voor vrienden en familie. Op deze manier was extra hulp al snel een noodzaak en na enkele oproepen kwam die hulp gelukkig vlug op gang. Het maken van een website die veel positieve reacties oplevert is iets waar je zeer veel plezier in kan beleven. Een bijzonder hoogtepunt was 4 mei 1999 met een interview voor het televisieprogramma ‘Man Bijt Hond’.

4. Als je terugkijkt naar de beginjaren van de website, zijn er dan dingen die je achteraf anders had willen doen?
Als ik terugkijk naar het begin van Go2War2 dan komt er geen enkele gedachte bij me op met negatieve herinneringen. Met de kennis en de middelen die ik toen had kan ik geen dingen bedenken die ik toen anders zou hebben gedaan. Als ik toch iets moet noemen om anders te doen, dan had ik waarschijnlijk een andere naam gekozen. De naam Go2War2 is te complex om in een gesprek goed over te brengen, maar aan de andere kant wel weer heel herkenbaar op papier. Zo terugdenkend kijk ik zeer tevreden terug op de beginjaren.

5. Op een bepaald moment is Go2war2.nl uitgegroeid tot dé Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog. Wanneer was volgens jou het moment dat de website deze status kreeg en hoe verklaar je deze ontwikkeling?
Ik denk niet dat er een moment is geweest waarop het opeens ‘de’ website over de Tweede Wereldoorlog werd. Dit is een proces dat zich langzamerhand ontwikkelt, waarbij je dit op een gegeven moment durft te roepen. Het is wel belangrijk om te weten dat de website zich ontwikkelde in een tijd dat er nog maar ‘weinig’ websites waren en maar heel erg weinig ‘goede’ websites. Zo kan ik me nog goed herinneren dat destijds niemand had gehoord van Hotmail, Google of Wikipedia. Persoonlijk denk ik dat de website al vrij snel een aanwinst voor het internet was en deze voorsprong heeft behouden en misschien wel uitgebouwd.

6. De afgelopen 10 jaar zijn er een heleboel websites over de Tweede Wereldoorlog geopend, waarvan er ook weer een groot aantal inmiddels gestopt is. Hoe verklaar je dat Go2war2.nl al 10 jaar lang een stabiele website is met een vrij constante groei: wat is het succes?
De groei en het succes zijn ontstaan door twee belangrijke zaken. Als eerste de kwaliteit van de gegeven informatie. Zo is er door de jaren heen meerdere malen een kwaliteitsslag gemaakt waarbij een groot aantal artikelen herschreven is of zelfs weggegooid omdat we de lat steeds hoger hebben gelegd. De kwaliteit van de gegeven informatie is naar mijn idee zeer belangrijk geweest voor het succes.

Een andere belangrijke factor zijn de mensen die aan de website meewerken. Van begin af aan had ik tot doel dat de website en de organisatie niet afhankelijk moest zijn van een bepaald persoon, dus als er iemand stopte, dat dit door een ander werd overgenomen. Veel mensen die bij Go2War2 en STIWOT betrokken zijn, doen dit inmiddels al vele jaren. Dus een goed team van mensen dat goed kan samenwerken zorgt voor continuïteit, een hoge kwaliteit van de informatie en uiteindelijk ook voor het succes.

7. Je hebt zelf ook meerdere artikelen geschreven voor de website. Met welk artikel ben je het meest tevreden en kunnen we in de toekomst weer artikelen van je verwachten en zo ja, waarover?
Door de jaren heen heb ik behoorlijk wat artikelen geschreven, maar veel van deze artikelen uit de beginperiode voldeden niet aan de kwaliteitseisen zoals vandaag de dag aan een artikel worden gesteld. Het artikel dat als eerste in me opkomt is Operatie Rheinübung omdat dit het eerste artikel was waarvoor ik ‘uitgebreider’ onderzoek heb gedaan en met name de bijpassende kaartjes vind ik erg geslaagd. In de toekomst zullen er zeker wel weer artikelen van mijn hand komen, maar niet op korte termijn. Mijn grootste interesse ligt al jaren bij de schepen, de gebeurtenissen op zee en de landing in Normandië en hierover schrijf ik dan ook het makkelijkst.

8. Als je kijkt naar wat er nu van Go2war2.nl geworden is, had je dit 10 jaar geleden op het oog met deze website?
De website Go2War2 is mijn verwachting ver te boven gegaan. Het aantal artikelen, de bezoekersaantallen en de beschreven onderwerpen zijn jaarlijks gegroeid naar een aanzienlijk niveau. Waar ik me nog het meest over verbaas is het huidige Go2War2 team. Dit is een zeer goed geoliede machine met een goede taakverdeling, een groot aantal zeer capabele mensen en het doet mij ontzettend goed om te zien dat het gehele team met groot plezier aan de website werkt. Ook is het geweldig dat er nog dagelijks waardering is voor de mensen achter Go2War2, de website zelf en de plek die de website op het internet inneemt.

9. Hoe hoop je dat Go2war2.nl er over 10 jaar uit ziet?
Hierover heb ik lang moeten nadenken, want 10 jaar is een lange tijd. De verdere ontwikkeling van Go2War2 zal voornamelijk een verdere uitbreiding zijn van de beschreven onderwerpen, samenwerking met andere organisaties en veel materiaal aanleveren aan magazines en journalisten. Ook kan Go2War2 een zeer geschikt platform zijn om artikelen te publiceren door uitgevers en schrijvers. En wellicht gaat het E-Book nog zijn intrede doen binnen STIWOT.

10. Is er nog iets wat je zou willen meegeven aan de mensen die nu en in de toekomst een bijdrage leveren aan de website?
Alle mensen die in het verleden hebben bijgedragen aan Go2War2 of STIWOT, op dit moment bijdragen leveren of in de toekomst een bijdrage leveren ben ik persoonlijk zeer dankbaar. Het geeft me een zeer goed gevoel om te zien dat mensen met veel plezier hieraan werken, mede-geïnteresseerden ontmoeten en zo gezamenlijk een steentje bijdragen om de gebeurtenissen van toen onder de aandacht te brengen bij de mensen van nu.

Het hoort niet direct bij dit interview, maar ik wil graag een aantal mensen nog extra onder de aandacht brengen. Dit zijn mensen die in de ontwikkeling van Go2War2 en STIWOT een belangrijke rol hebben gespeeld en waarvan de naam vrijwel nergens (meer) voorkomt. In het bijzonder wil ik bedanken Theo van der Drift (mijn vader), Roy van Veen, Sander Anneveldt, Thiadrik Osinga, Roel Boons, Tom Notten en Don van den Bogert. Verder wil ik alle (huidige) medewerkers van Go2War2 en STIWOT bedanken, want zonder het gezamenlijke werk van iedereen is een website als Go2War2 niet te maken.

 
Nieuw op DVD: “John Rabe” (Redactie Go2War2.nl)
Deze maand verschijnt de speelfilm “John Rabe”John Rabe op DVD. Toen het Japanse Keizerlijke Leger in December 1937 de toenmalige Chinese hoofdstad Nanking binnenviel, richtten ze er een bloedbad aan. Geschat wordt dat 300.000 Chinezen, zowel burgers als krijgsgevangenen, omgebracht werden. De enige plek waar de Chinezen betrekkelijk veilig waren voor de plunderingen, verkrachtingen en massamoord, was in de Internationale Veiligheidszone die door een groep westerlingen gecreëerd was als veilige haven voor vrouwen, kinderen en andere non-combattanten. Aan het hoofd van de zone stond de Duitser John Rabe, die al dertig jaar lang leiding gaf aan de Siemens-fabriek in Nanking. Ondanks de afstand tot zijn moederland voelde hij zich aangetrokken tot de idealen van de nationaalsocialisten en bewonderde hij Hitler. Het was dan ook de Führer die hij om hulp vroeg om een eind te maken aan het Japanse bloedvergieten. Japan was immers bondgenoot van Duitsland. Zijn smeekbedes aan Hitler waren zinloos, maar desondanks wisten hij en zijn medestanders, zonder hulp van buiten, de levens van circa tweehonderdduizend Chinezen te redden. Rabe’s daden werden geroemd in China, maar bij terugkeer in Duitsland werd hij gedwongen te zwijgen over zijn gruwelijke ervaringen met de Japanse bondgenoot. Miskend en gedesillusioneerd door de misdaden van het nationaalsocialisme stierf hij in 1950.
 
Door deel te nemen aan de enquête t.g.v. 10 jaar Go2War2.nl maakt u kans om deze aangrijpende speelfilm op DVD te winnen. Met dank aan Homescreen.


 
Go2War2.nl Quiz nr. 28 geopend (Redactie Quiz)
Na vier maanden hebben wij quiz nummer 27 gesloten. De antwoorden staan inmiddels on-line. De winnaar zal spoedig bekend gemaakt worden.

Wij hebben op hetzelfde moment een nieuwe quiz geopend. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in quiz nummer 28! Er staan weer 25 lastige vragen (en een mooie prijs voor de winnaar) op u te wachten. U kunt deelnemen aan deze quiz tot en met tot en met 31 juli 2010. Veel succes!

Onder de beste inzendingen verloten we een boeken- en dvd-pakket, beschikbaar gesteld door Just Publishers.

Klik hier om deel te nemen aan de quiz!

 
Nieuw op DVD en Blu-Ray: “Apocalypse WWII” (Redactie Go2War2.nl)
Na uitgezonden geweest te zijn op National Geographic en Canvas is de van oorsprong Franse zesdelige documentairereeks “Apocalypse World War II” nu op dvd en Blu-ray uitgebracht. In 312 minuten komt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voorbij. Een bekend verhaal, maar dankzij de nooit eerder vertoonde beelden is de serie toch vernieuwend ten opzichte van andere oorlogsdocumentaires. Het gaat om opnamen die recent vrijgegeven zijn uit archieven of amateuropnamen die beschikbaar gekomen zijn. In totaal maakten de documentairemakers gebruik van 650 uur aan filmmateriaal, waarvan na montage en restauratie nog geen 6 uur over bleef. Niet alleen werden de beelden gerestaureerd, maar ook ingekleurd. Al spreken de makers liever van “kleurenherstel”, omdat ze heel nauwkeurig hebben getracht de kleuren van toen terug te brengen. Het resultaat doet dan ook heel natuurlijk aan en maakt de beelden intensiever. Het bloed, de vuurzeeën, de propagandavlaggen en de landschappen van het strijdtoneel maken in hun eigenlijke kleur veel meer indruk dan in zwart-wit.
 
Door deel te nemen aan de enquête t.g.v. 10 jaar Go2War2.nl maakt u kans om deze boeiende documentaire op DVD of Blu-Ray te winnen. Met dank aan A-Film.Go2War2.nl 10 jaar - Themapagina Proces van Neurenberg (Redactie Nieuwsbrief)
Ter gelegenheid van het 10-jarige jubileum van Go2war2.nl op 27 april a.s. presenteren we u een themapagina die in het teken staat van het Proces van Neurenberg. Deze pagina is een integraal onderdeel van de website, maar ook te bereiken via www.go2war2.nl/procesvanneurenberg. Centraal staan de links naar de processtukken die inmiddels gepubliceerd zijn op de website.
 
Arnold Palthe begon in 2006 met het vertalen van de voornamelijk Engelstalige processtukken waarvan hij kopieën verkreeg in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Niet alleen verhoren van verdachten zijn vertaald, maar ook getuigenverhoren en de slotverklaringen en vonnissen van de aangeklaagden. In de zomer van 2009 meldden we u dat de vertalingen in totaal meer dan 1 miljoen woorden telden, wat inmiddels nog verder toegenomen is.
 
De processtukken bevatten volop informatie over de Tweede Wereldoorlog en het Derde Rijk, maar geven ook inzicht in de psychologie en denkwijze van de beschuldigden. Door de ontwikkeling van deze themapagina hopen we deze schat aan informatie toegankelijker gemaakt te hebben.  

Het Proces van Neurenberg, officieel het Internationaal Militair Tribunaal (IMT), vond plaats van 21 oktober 1945 tot 1 oktober 1946. 22 nazikopstukken, waaronder Hermann Göring en Albert Speer, stonden terecht voor onder meer oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid; tegen 12 van hen werd de doodstraf uitgesproken.


Opmerkelijk - Luitenant Waverly Wright "The Deacon" Wray  - Vervolg (Egbert van de Schootbrugge)
De lotgevallen van Luitenant Waverly W. Wray vlak na D-Day, zijn in de vorige nieuwsbrief beschreven. Diverse historici, waaronder Stephen Ambrose en Phil Nordyke, hebben hier uitgebreid bij stil gestaan. Zo refereert Ambrose aan de acties van Lt. Lyle Bouck en zijn mannen van het I&R (Intelligence and Reconnaissance) peloton, 394e Infanterie Regiment, 99e Infanterie Divisie tijdens de “Battle of the Bulge” en aan de daden van Wray. Zo schrijft Ambrose: “Wat Luitenant Wray op 7 juni heeft gedaan kan bijna niet geëvenaard worden en zelden komt iets daarbij in de buurt.”
 
Voor zijn buitengewone daden werd hij voorgedragen voor de Congressional Medal of Honor. Aan deze voordracht werd slechts gedeeltelijk gehoor gegeven, want Wray kreeg het Distinguished Service Cross uitgereikt. Degenen die Wray van dichtbij gekend en meegemaakt hebben, vergelijken hem met de legendarische Sergeant Alvin C. York van de 82e divisie uit de Eerste Wereldoorlog. Volgens hen staat hij midden tussen diegenen die de invasie tot een succes hebben gemaakt.
 
Tijdens Operatie Market Garden kwam Wray opnieuw in actie als para, waarbij hij deelgenomen heeft aan de gevechten om Nijmegen. Op dinsdag 19 september 1944 sneuvelde Wray in de strijd. Op deze 19e september werd Wray opgedragen om het eerste peloton samen met enkele andere eenheden uit de compagnie te leiden. Hun missie was het uitschakelen van de Duitse tegenstand langs de spoorlijn welke richting de brug liep1. Deze burg was cruciaal in de opmars naar Arnhem. Dave V. Bowman, D Company, was bij deze aanval betrokken. Hier volgt zijn relaas van deze aanval: “Tijdens deze missie was Haynes opnieuw bij me met het machinegeweer op de rechterflank van de aanval. Een paar soldaten en wij, inclusief een BAR (Browning Automatic Rifle) team, ondersteunden onder leiding van Korporaal Julius Eisner de groep van Luitenant Wray en Korporaal Lord”. Hierna beschrijft Bowman nauwgezet het de Duitse tegenstand tijdens hun aanval. Even later vervolgt hij: “Nadat ik mijn karabijn had leeggeschoten naar de Duitsers op het platform, zat ik in feite zonder wapen. Een lege karabijn en een weigerend machinegeweer achter me. Ik had nog wel mijn .45 met drie volle magazijnen munitie, maar ik voelde dat het dom en nutteloos was om dat wapen op deze afstand te gebruiken. Ik dacht er aan om naar de achterhoede te gaan om munitie te halen. Dat was slechts een moment. Ik realiseerde me als ik terug zou rennen onder hevig machinegeweer, ik –om een militaire kreet uit die tijd te gebruiken- neer zou gaan als een zak stront. Ik bleef dus liggen waar ik was en dacht er aan om als het weer mogelijk was mijn kameraden te helpen. Onze gelederen waren nu behoorlijk uitgedund. Hoewel ik weet dat er meer bij ons waren, zag ik op dat moment alleen maar Jesse Samaniego, Korporaal Weed en Frank Aquerberre. Ondertussen, een klein stukje bij mij vandaan, waren links van mij Luitenant Wray en Korporaal Lord nog steeds bezig: laden, vuren en optrekken, weer laden, weer vuren en optrekken… Het vijandelijke vuur bleef steeds heviger worden. Toen, of net nadat Wray klaar was met het laden van zijn bazooka, of onmiddellijk nadat hij een granaat had afgeschoten, zag ik zijn helm afvliegen en hem achterover op zijn rug vallen. Onmiddellijk kroop ik in zijn richting, terwijl korporaal Lord hem onderzocht. Lord stond op, keek naar achteren, zwaaide met zijn arm en schreeuwde: “We gaan”!
 
Vooraan in de frontlinie, gewapend met een bazooka, is Luitenant Waverly Woosley Wray tijdens operatie Market Garden in het harnas gesneuveld. Deze markante paratroeper genoot veel respect binnen zijn eenheid. Nog altijd wordt hij op reünies herinnerd als een zeer bijzondere kameraad. De schrijver van dit drieluik heeft in 2008 Dave Bowman geïnterviewd. Bowman heeft in dat interview aangegeven dat de aanval afgebroken werd omdat Wray sneuvelde. Mét Wray in hun midden zagen ze het nog zitten, zonder Wray werd het doorzetten van de aanval onmogelijk geacht. Hieruit blijkt hoeveel inspiratie Wray naar de troepen uitstraalde en welk enorm vertrouwen ze in zijn capaciteiten hadden.
 
1. Het voert te ver om een complete samenvatting over de toedracht en de gehele uitvoering van deze aanval te geven. Dit is zeer gedetailleerd terug te vinden in het boek “Four Stars of Valor, the combat history of the 505th Parachute Infantry Regiment in World War II”, geschreven door Phil Nordyke.


Privécollectie foto’s gedigitaliseerd op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Op het moment wordt op Go2War2 een bijzondere privécollectie foto’s gedigitaliseerd: de Collectie van Cleemputte. De foto’s van deze marineveteraan zullen worden gebruikt ter illustratie van artikelen op de website.

Enige tijd geleden is medewerker Peter Kimenai via een feedbackberichtje op enkele van zijn artikelen op Go2War2, in contact gekomen met de heer Witkam uit Rotterdam. Naar aanleiding van de artikelen over de Admiralenklasse torpedobootjagers en de Java-klasse kruisers gaf de heer Witkam aan over foto’s te beschikken van onder andere Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Sumatra. De foto’s zijn afkomstig van de opa van de heer Witkam: F.A. van Cleemputte die van 1925 tot halverwege de jaren ‘50 in dienst is geweest van de Koninklijke Marine. Deze inmiddels 103 jaar oude veteraan van de Tweede Wereldoorlog en de Koreaoorlog heeft zijn toestemming gegeven om de foto’s te gebruiken ter illustratie van artikelen op Go2War2.

Peter is bij de heer Witkam op bezoek geweest en samen hebben ze afgesproken de foto’s te digitaliseren. Inmiddels is de Collectie van Cleemputte uitgegroeid tot een verzameling van zo’n 70 foto’s van vooral Admiralenklasse torpedobootjagers, Hr. Ms. Sumatra, opleidingsschepen, Hr. Ms. K XVII en vele foto’s van de heer van Cleemputte zelf op plaatsen waar hij gediend heeft. De collectie wordt op dit moment uitgebreid met afbeeldingen van persoonlijke bezittingen van de heer van Cleemputte zoals inentings-, voorschriften- en instructieboekjes.

De eerste foto’s zijn intussen gepubliceerd in de bestaande artikelen "Torpedobootjagers van de Admiralenklasse" en "Lichte kruisers van de Java-klasse" op Go2War2. Als de collectie helemaal compleet is gaat Peter een artikel schrijven over de geheimzinnige ondergang van de onderzeeboot K XVII ondersteund door foto’s uit de Collectie van Cleemputte. Uiteindelijk is het de bedoeling dat er door hem ook een artikel geschreven wordt over de heer van Cleemputte zelf. Daartoe is contact opgenomen met het Nederlands Instituut voor Militaire Historie om de juiste gegevens boven water te krijgen. Uiteraard zal dit artikel ondersteund gaan worden door foto’s en afbeeldingen uit de bijzondere collectie.

Foto’s uit de collectie zijn ook te gebruiken door andere auteurs van Go2War2. Zonder de spontane medewerking van de heer van Cleemputte en de inzet van de heer Witkam zou deze digitale collectie nooit tot stand zijn gekomen. Wij willen hen hiervoor dan ook hartelijk bedanken.

Een foto uit de collectie:


Hr. Ms. Evertsen in Sydney onder de beroemde brug in aanbouw op 03-10-1930. © Go2War2.nl / Cleemputte


Evenement Militracks in het museumpark van het Liberty Park Overloon (Redactie Nieuwsbrief)

In het weekend van 15 en 16 mei zal het museumpark zijn omgebouwd tot evenementen-terrein. Vanaf zaterdagmiddag zal een twintigtal voertuigen die destijds in dienst waren van de Duitse Wehrmacht acte de présence geven.

De voertuigen zijn tegenwoordig privé-bezit en komen speciaal voor deze gelegenheid naar Overloon. Het bijzondere is dat deze voertuigen technisch allemaal nog in orde zijn. Het zal daarmee ook de eerste keer sinds 1944 zijn dat er Duits militair materieel rondrijdt op deze grond. Op zondag 16 mei zullen er naast deze voertuigen ook nog andere te aanschouwen zijn, maar dan een stukje kleiner. De vereniging Battle Tanks Nederland komt hier met radiografische modellen van militaire voertuigen een demonstratie verzorgen. De vereniging TWENOT, waarbij een groot aantal tank-geïnteresseerden is aangesloten, zal hier hun eigen schaalmodellen presenteren. En, last but not least, zal de jaarlijkse militariamarkt op zondag 16 mei weer in het museumpark plaatsvinden.

Op zaterdag duurt het programma van 12 tot 17 uur, op zondag van 10 tot 16 uur. En uiteraard is ook het museum beide dagen geopend. Kortom, een bijzonder weekend waarvoor we u van harte uitnodigen. Entree tot het park 4,50 euro. En voor een combi-ticket voor het park+museum betaalt u slechts 10,00 euro.


STIWOT Nieuwsbrief

10de jaargang, 4e editie
  april 2010
De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.