Overzicht:

- Beter laat dan nooit...
- Boekennieuws

- STIWOT Reizen Battlefield Tour "Oosterbeek Perimeter"
- "De actualiteit" van de Tweede Wereldoorlog
- Maak in mei kans op dvd's uit de serie "Het Duits Archief"
- Verhoor Göring op Go2War2.nl
- Quiz nr. 21 gesloten en opening 22e Go2War2-Quiz
- Uitgelezen!
- Win een Jeeptour!
- Medewerker onder de loep
- Speciale intekenprijs voor Paul Hilbergs standaardwerk
- Voorpublicatie ooggetuigenverslag T.C. Gibbs

 Beter laat dan nooit...
Op het laatste moment dan toch nog een STIWOT Nieuwsbrief voor de maand april. Ondanks dat het uitbrengen van deze STIWOT Nieuwsbrief voor veel mensen binnen STIWOT heel wat uurtjes zwoegen en "last-minute" werk betekende is de inhoud ervan zeker niet minder. Ook deze maand denken wij u weer een interessante nieuwsbrief aan te kunnen bieden. Wanneer u op- of aanmerkingen heeft of in de toekomst bij wilt dragen aan deze nieuwsbrief zien wij uw reactie graag tegemoet via: nieuwsbrief@stiwot.nl

Binnen STIWOT heerst momenteel grote bedrijvigheid. We werken niet alleen hard aan onze online presentatie maar hopen u binnenkort ook op verschillende evenementen in Nederland en België te mogen begroeten. In de maand mei is STIWOT met een stand aanwezig tijdens de 5 mei viering in Wageningen (nabij het Menzis paviljoen) en op de militariabeurs van het Liberty Park Overloon op 18 mei 2008.

Laten we ondanks de drukte echter één ding niet vergeten: STIWOT staat stil bij de bevrijding en herdenkt de slachtoffers die vielen voor onze vrijheid.Boekennieuws (Redactie Go2War2.nl)

Rond 4 en 5 mei is er aan nieuwe boeken over de Tweede Wereldoorlog geen gebrek. Uitgeverij Mynx komt met twee nieuwe boeken; "Broeders in strijd" van Bill Guarnere en Edward Heffron en "Wereld in Oorlog" van Richard Holmes. Het eerst genoemde boek springt in op de enorme populariteit van de televisieserie "Band of Brothers" waarin zowel  William‘Wild Bill' Guarnere als Edward ‘Babe' Heffron vertolkt werden. De veteranen van de inmiddels wereldberoemde Easy Company vertellen in dit boek hun eigen verhaal, met nooit eerder onthulde details.
Het boek van Richard Holmes gaat veel breder in op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar is ook gebaseerd op de verslagen van ooggetuigen. Het boek bevat unieke interviews met talloze bekende persoonlijkheden, zoals Albert Speer, Prins Bernhard, Admiraal Dönitz en prof. dr. Lou de Jong. Generaals, huisvrouwen, soldaten, burgers, spionnen, verzetsstrijders, Holocaustoverlevenden - ze komen allemaal aan het woord. De gelijknamige documentaireserie van de BBC wordt al meer dan dertig jaar over de hele wereld uitgezonden en won belangrijke prijzen, waaronder een Emmy Award. Het materiaal - vele honderden uren tapes - heeft meer dan drie decennia achter slot en grendel gelegen in het Imperial War Museum en werd pas onlangs vrijgegeven voor publicatie.

Uitgeverij Aprilis komt ook met enkele nieuwe boeken over de oorlog. We noemen er twee. Geen titels voor een heel breed publiek, maar voor de serieuze lezer die zoekt naar diepgang. Het eerste boek waarvoor we uw aandacht vragen is "Handhaven onder de Nieuwe Orde - De politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog" door Frank van Riet. Het is de eerste geschiedenis van de Rotterdamse politie in bezettingstijd, op basis van vele nieuwe bronnen en uniek beeldmateriaal. Dit boek gaat niet alleen over het korps als organisatie. Het gaat ook - op basis van meer dan honderd interviews - over de individuele politieman die zich in meer of mindere mate aanpaste. Het is naast een politieke geschiedenis van het korps ook een bijdrage tot de geschiedenis van de stad Rotterdam en tot de voortdurende discussie over het Nederlandse ambtenarenapparaat tijdens de bezetting.
Het tweede boek van Aprilis gaat over Zaltbommel tijdens de oorlog. De titel is "Zaltbommel 1942-1945 - een gemeente onder nationaalsocialistisch bestuur" en het is geschreven door Cees Kooman. Dit boek is een belangrijke bijdrage aan de bezettingsgeschiedenis van Zaltbommel en omgeving en geeft tevens inzicht in de ontwikkeling van een NSB-burgemeester van gedreven partijman tot een bestuurder die zich verantwoordelijk voelde voor het wel en wee van de bevolking. Beide boeken van uitgeverij Aprilis zullen spoedig gerecenseerd worden op Go2War2.nl.

Dan een boek dat in herdruk is uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van uitgeverij Contact. De titel is "Grijs verleden", geschreven door Chris van der Heijden. Meer dan een halve eeuw is er over de oorlog in termen van ‘goed' en ‘fout' gedacht. Daarom was er veel aandacht voor onthullingen over Luns, Aantjes, Weinreb, Menten en Van Gasteren.
In "Grijs verleden" illustreert Chris van der Heijden dat de situatie destijds heel wat minder duidelijk was dan het beeld wil. De polen goed en fout hebben tijdens de oorlog zeker bestaan, maar de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking modderde in een grijs gebied waar niet een morele keuze maar toeval, omstandigheden en klein opportunisme de positie bepaalden. Van der Heijden verklaart dit gedrag uit het verleden. De jubileumversie van dit 470 pagina's tellende boek kost nu slechts €7,50. Ook van dit boek vindt u gauw een recensie op Go2War2.nl.

Het laatste boek waaraan we dit keer aandacht besteden wordt uitgegeven door Just Publishers. Het is een herdruk van "Voor Führer, volk en vaderland" van Sytze van der Zee. In dit boek wordt de geschiedenis van de SS in Nederland en Nederlanders in dienst van de SS beschreven. Verhoudingsgewijs kwamen de meeste SS-vrijwilligers uit Nederland, al lopen de meningen uiteen over het precieze aantal. Het waren er in ieder geval ruim 20.000. Van hen sneuvelden er ca. 7.000, voornamelijk aan het Russische oostfront. Sytze van der Zee schreef hierover dit boek. Het is het verhaal over de tienduizenden SS'ers die ook Nederlanders waren. Het is daarnaast het verhaal over de politieke SS in Nederland, en wat de SS met ons land voor had. De auteur heeft deze nieuwe editie geheel herzien en met nieuwe informatie uitgebreid.

 STIWOT Reizen Battlefield Tour “Oosterbeek Perimeter” (Barry van Veen)

Nu de Battlefield Tour naar Walcheren alweer compleet volgeboekt is durven we het wel aan. Na de succesvolle Battlefield Tour “Arnhem-Oosterbeek” van 2004 organiseert STIWOT Reizen op zondag 15 juni 2008 een vernieuwde Battlefield Tour in Oosterbeek. Tijdens deze Battlefield Tour worden de gevechten rondom de Oosterbeekse perimeter vanuit een nieuwe invalshoek belicht.


We beginnen de dag om 10.00 uur in het Airborne Museum “Hartenstein” met een korte uiteenzetting van de “Slag om Arnhem” en de rol van Oosterbeek daarin. Vanaf de trappen van Hartenstein, waarop de kogelinslagen nog goed te zien zijn, lopen we vervolgens de tuin van de villa in om te starten met de Perimeter Wandeling. Tijdens deze wandeling zullen de gevechten rondom de perimeter behandeld worden aan de hand van ooggetuigenverslagen van zowel Britse als Duitse soldaten. Deze nieuwe verhaallijn van het Airborne Museum zal tijdens de STIWOT Reizen Battlefield Tour "Oosterbeek Perimeter" haar primeur beleven!

Na de wandeling begeven we ons naar Restaurant Schoonoord om op deze historische locatie gebruik te maken van een compleet verzorgde lunch. Aansluitend keren we terug naar het Airborne Museum “Hartenstein” waar u ruimschoots de gelegenheid krijgt om met nieuwe verhalen in het achterhoofd de collectie op een andere manier te bekijken. De afsluiting van deze Battlefield Tour zal plaatsvinden op de Commonwealth War Cemetery Arnhem Oosterbeek.

Spreekt deze Battlefield Tour u wel aan? Brengt u dan een bezoek aan onze website voor meer informatie.
  'De actualiteit' van de Tweede Wereldoorlog (Egbert van de Schootbrugge)
"Een joodse leider wil het boek Mein Kampf van Adolf Hitler opnieuw uitgeven met een begeleidend commentaar, berichtte de Duitse radio vrijdag. Het boek is sinds 1945 in Duitsland verboden."

Bovenstaande tekst publiceerde De Telegraaf op 25 april 2008. Het korte bericht sluit af met de volgende zin: "Volgens de secretaris-generaal van de Centrale Duitse Joodse Raad wil de raad helpen bij het commentaar, zowel bij het boek als op Internet, en onderhandelen met de deelstaatregering van Beieren die de publicatierechten tot 2015 bezit, tot zeventig jaar na Hitlers dood."

Het is niet de eerste keer dat een ‘boek' van Hitler wordt uitgegeven en voorzien van commentaar. Zo werd in 1961 door het Duitse "Institut für Zeitgeschichte" het tweede boek van Hitler uitgegeven onder de titel: "Hitlers Zweites Buch, ein Dokument aus dem Jahr 1928". Vermeldenswaardig is wel dat bovengenoemd boek in 1961 voor het eerst werd gepubliceerd. In de bijlage is een brief opgenomen waar in staat: "Dit is een aanvullend bericht. Jospeh Berg, woonachtig aan Scheubner Richter Strasse 35 te München, en technisch adviseur van dit huis, gaf ons het manuscript van een ongepubliceerd werk geschreven door Adolf Hitler. Het werk is ongeveer 15 jaar geleden geschreven en bewaard in een kluis. Dhr. Berg kreeg het bevel om te zwijgen over het manuscript en het aan niemand te laten zien, zodat het niet gepubliceerd zou worden. Meer informatie is verkrijgbaar bij Dhr. Berg."

De begeleidende tekst bij de uitgave van het "Tweede Boek" is minimaal en absoluut niet toereikend. Het is te hopen dat de eventuele heruitgave van Mein Kampf van een helder, duidelijk en informerend commentaar wordt voorzien. Het nalaten van het schrijven van een goed commentaar zal een gemiste kans betekenenMaak in mei kans op dvd’s uit de serie “Het Duitse Archief" (Redactie Nieuwsbrief)
Just Entertainment presenteerde in maart een reeks unieke documentaires over de Tweede Wereldoorlog op DVD: “Het Duitse Archief”. Het uitzonderlijke van deze serie producties is dat het gebruikte, nooit eerder vertoonde beeldmateriaal niet werd vervaardigd door een overheid of omroep, maar afkomstig is uit de privé-collecties van ‘gewone’ Duitse burgers en (front)soldaten. Wat de documentaires nog eens extra bijzonder maakt, is het feit dat er ook meerdere originele, niet gecorrigeerde kleurenfilms te zien zijn. Deze opnamen brengen de Duitse realiteit van toen ineens dicht bij.

Het gaat om de volgende titels: “De Geschiedenis van de Wehrmacht” (3 DVD), “Das Dritte Reich Privat” (1 DVD), “Grote Duitse Veldslagen” (4 DVD) en “33 - 45 In Kleur” (1 DVD).


STIWOT organiseert samen met Just Entertainment in mei een prijsvraag waarbij u als bezoeker van onze websites kans maakt op één van de vier dvd’s. STIWOT-donateurs krijgen nog een grotere kans op het winnen van een dvd, want zij kunnen niet alleen deelnemen aan de prijsvraag, maar ook aan een verloting die wordt aangekondigd in de donateursnieuwsbrief. De quiz vindt u begin mei op www.go2war2.nl onder het menu “Overig” of via de volgende link. Deelnemen kan tot en met 31 mei.Verhoor Göring op Go2War2.nl (Redactie Go2War2.nl)
Elke maand citeren we in de STIWOT-nieuwsbrief een stuk uit een verhoor van het Internationale Militaire Tribunaal in Neurenberg. Dit keer hebben we een passage geselecteerd uit één van de verhoren van Hermann Göring. Zijn verhoren kenmerken zich door de stevige, sensationele debatten die zich afspeelden tussen hem en zijn ondervragers. Hoofdaanklager Jackson vond in Göring een geduchte opponent die hij lang niet altijd de baas was. In de onderstaande passage ondervraagd Jackson Göring over het Verdrag van Versailles.


Mr. JUSTICE JACKSON: Toen u Hitler ontmoette, zoals ik uit uw verklaringen begrijp, vond u een man met een vastomlijnd en duidelijk doel zoals u zei, in die zin dat hij niet tevreden was met de nederlaag van Duitsland in de vorige oorlog en niet tevreden met het Verdrag van Versailles.
GOERING: Ik denk dat u me hier niet helemaal goed begrepen hebt want zo heb ik het helemaal niet gesteld. Ik heb verklaard dat het me was opgevallen dat Hitler hele duidelijke ideeën had over de onmacht van protest, ten tweede dat hij van mening was dat Duitsland bevrijd moest worden van de bepalingen van Versailles. Het was niet alleen Adolf Hitler, elke Duitser, elke vaderlandslievende Duitser had hetzelfde gevoel -en ik, een vurig patriot, voelde de schaamte over de bepalingen van Versailles heel sterk en ik verbond mijzelf aan de man van wie ik voelde dat hij de gevolgen van dit dictaat het duidelijkst inzag en dat hij waarschijnlijk de man was die wegen en middelen zou vinden om dat ter zijde te schuiven. Al het andere gepraat binnen de Partij over Versailles was, neem me de uitdrukking niet kwalijk, gewoon gelul.
Mr. JUSTICE JACKSON: Dus, wanneer ik u goed begrijp stond de Nazi Partij vanaf het prille begin openlijk op het standpunt dat het Verdrag van Versailles van tafel moest en dat voor dat doel protesteren nutteloos was?
GOERING: Vanaf het begin was het het doel van Adolf Hitler en zijn beweging, Duitsland te bevrijden van de beperkende maatregelen van Versailles, dat wil zeggen niet van het hele Verdrag van Versailles maar van die bepalingen die een toekomst voor Duitsland onmogelijk maakten.
Mr. JUSTICE JACKSON: En dat zonodig met een oorlog niet waar?
GOERING: Daar spraken we in die tijd niet eens over. We spraken alleen maar over de belangrijkste voorwaarde: dat er in Duitsland een ander politiek systeem moest komen dat haar in staat zou stellen protesten tegen dit dictaat -dit eenzijdige dictaat; iedereen noemde het altijd een vredesverdrag, wij Duitsers noemden het altijd een dictaat- te laten horen- en niet zo maar protesten maar protesten die in overweging moesten worden genomen.
Mr. JUSTICE JACKSON: Dat was het middel; het middel was de reorganisatie van de Duitse Staat maar het doel was het afschaffen van wat u noemt het dictaat van Versailles.
GOERING: Bevrijding van de voorwaarden in het dictaat van Versailles, die op de lange duur het leven in Duitsland onmogelijk zouden maken, was het doel en de intentie. Maar daarmee gingen we niet zover door te zeggen: "We willen oorlog voeren met onze vijanden en zullen overwinnen." Het doel was meer om de middelen af te stemmen op de politieke gebeurtenissen. Dat was de grondgedachte.
Mr. JUSTICE JACKSON: En het was tot dat doel dat u en alle andere personen die lid werden van de Nazi Partij Hitler alle macht gaven om beslissingen namens hen te nemen en hem in hun ambtseed gehoorzaamheid beloofden.
GOERING: Hier zijn weer een aantal vragen in een keer. Vraag één, de strijd tegen het dictaat van Versailles was voor mij de meest beslissende factor om lid van de Partij te worden. Voor anderen misschien waren er andere punten in het programma of in de ideologie die meer belangrijk leken, van meer doorslaggevende aard. Het geven van absolute volmacht aan de Führer was geen basis voorwaarde om van Versailles af te komen, maar het in de praktijk toepassen van onze opvatting van het Führerprinzip. Het afleggen van de Eed aan hem voordat hij staatshoofd werd was in de situatie, zoals die toen bestond, vanzelfsprekend voor diegenen die zich als lid van het selecte korps van leiders beschouwden. Ik weet niet en ik kan u niet precies vertellen hoe voor de machtsovername de eed werd afgelegd; ik kan u alleen maar vertellen wat ik zelf deed. Na een zekere tijd, toen ik meer inzicht had gekregen in de persoon van de Führer gaf ik hem een hand en zei: "Ik verbind mijn lot met het uwe, ten goede of ten kwade: ik ben u toegewijd in goede of in slechte tijden, zelfs tot in de dood." Ik meende dat echt -en nog steeds.
Mr. JUSTICE JACKSON: Als u drie of vier vragen met ja of nee zou willen beantwoorden, zou ik u graag uw volledige versie van deze zaak laten geven. In de eerste plaats: u wilde een sterke Duitse Staat om de voorwaarden van Versailles te boven te komen?
GOERING: We wilden in elk geval een sterke Staat, afgezien van Versailles, maar om van Versailles af te komen moest de Staat in de eerste plaats sterk zijn, want een zwakke staat wordt niet gehoord, dat weten we uit ervaring.
Mr. JUSTICE JACKSON: En u voerde het Führerprinzip in omdat u dacht dat dit dienstbaar kon zijn aan een sterke Staat.
GOERING: Correct.
Mr. JUSTICE JACKSON: En dit doel, een van de doelen van de Nazi Partij, was een algemeen bekend doel waar het merendeel van het volk achter stond -het was een van de beste manieren om het volk achter u te krijgen, niet waar?
GOERING: Het dictaat van Versailles was zodanig dat naar mijn mening iedere Duitser wel voor wijziging ervan moest zijn, het lijkt geen twijfel dat dit een sterke drijfveer was om zich bij de beweging te voegen.

Lees het complete verhoor.Quiz nr. 21 gesloten en opening 22e Go2War2-Quiz (Auke de Vlieger)
Na vier maanden hebben wij op 31 maart Quiz nummer 21 gesloten. De antwoorden staan inmiddels online. Het was een redelijk pittige quiz, met twee personen die alle vragen correct beantwoordden en negen deelnemers die slechts één fout hadden. Na loting hebben wij Dirk Fasseel tot winnaar benoemd. Hij krijgt de uit acht DVD's bestaande DVD-box "World War II" thuisgestuurd, beschikbaar gesteld door Toys Unlimited.

Tevens hebben wij 1 april weer een nieuwe quiz geopend. Het is opnieuw een interessante quiz geworden met een hoge diversiteit aan onderwerpen en zowel eenvoudige als lastige vragen. Test opnieuw uw kennis van de Tweede Wereldoorlog in Quiz nummer 21!Uitgelezen! (Egbert van de Schootbrugge)
Naarmate de oorlog vorderde hielden de geallieerden zich steeds meer bezig met de vraag: “Wat moeten we doen met Duitsland na de oorlog?” Een logische vraag waarvan het antwoord niet zo eenvoudig was dan we wellicht soms denken.

Over deze vraag is in Engeland tijdens de eerste oorlogsjaren een boek verschenen. Terwijl Duitsland nog superieur in Europa was, schreef kolonel T.H. Minshall dit boek over de behandeling van Duitsland na de oorlog. Een opmerkelijke zet, omdat het in die periode nog niet zeker was of Duitsland wel overwonnen zou worden. Het is dan ook te begrijpen dat dit boekwerk pas in de latere oorlogsjaren een grote opgang maakte.

Tijdens het onderzoek voor dit boek heeft de schrijver gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid bronnen. Niet alleen Engelstalige bronnen, zoals studies over de geschiedenis van Duitsland, maar ook een grote hoeveelheid Duitse bronnen zijn verwerkt in het boek. Interessant is dat deze schrijver ook regelmatig gebruikt maakt van ‘Mein Kampf’.


Het boek is duidelijk opgebouwd. Na een vrij uitvoerige inleiding, gaat de schrijver graven in de Duitse geschiedenis, daarbij wordt teruggegaan tot de 14e en 15e eeuw. Hij verklaart dat in de periode van denkers als Wieland, Herder en Lessing (de Verlichting) de Duitsers totaal niet nationalistisch waren ingesteld. “Duitschland was in zijn intellectueel begin het minst nationalistische deel van Europa”, zo beweert hij. Op duidelijke wijze legt de schrijver uit hoe Duitsland zich ontwikkelde tot de staat van de jaren ’40.

De inleiding van dit boek vat de inhoud het best samen: “Dit boek bevat een critische analyse van het Duitsche karakter, zijn gebreken en zijn deugden, zijn bekwaamheden en zijn tekortkomingen, met een overvloed van bewijsmiddelen uit Duitsche bronnen. Het onderzoekt de redenen, die geleid hebben tot de overheersching van Duitschland door Pruisen en den daaruitvolgenden groei van het militairisme en de begeerte naar wereldmacht. De schrijver toont aan dat niet voordat Duitschland bevrijd is van die overheersching, noch een nederlaag, hoe volledig die ook zij, noch concessies, hoe overvloedig ook, noch zelfs ontwapening een duurzamen vrede zal teweegbrengen, en dat een statenbond of een “nieuwe ordening” eveneens zullen moeten mislukken. Verscheidene plannen om Duitschland van die overheersching te bevrijden worden onderzocht, en bepaalde voorstellen ter zaken worden gedaan.”

Interessant is de korte omschrijving van het nazisme in het begin van het boek: “Het nazisme is minder een omwenteling dan een logische ontwikkeling van de geschiedenis van Pruisen en van de Duitsche philosofie. Het is een combinatie van Pruisisch militarisme en doelmatigheid en de grootsche droomen van Duitschland zelf; dat alles vormt het werkelijk gevaar voor de wereld.”

Op één of andere manier vertoont dit boek een overeenkomst qua gedachtegang met het boek “Hitler’s gewillige beulen” van Daniël Jonah Goldhagen. Waar de inhoud van beide boeken totaal niet overeenkomen of betrekking hebben op elkaar, komen de hoofdstellingen aardig overeen. Waar Goldhagen in feite stelt dat er zonder de Duitsers geen Holocaust mogelijk was, stelt Minshall in dit boek dat de gestage ontwikkeling van de nationalistische volkseigenschap van Duitsland in diverse eeuwen een duidelijke aanloop was naar de Duitse volksgeest in de jaren ’30 en ’40, waardoor de drang naar wereldoverheersing niet alleen bij de top-nazi’s aanwezig was, maar in feite bij iedere Duitser.

Een opmerkelijk en interessant boek met een historische inhoud. Het is jammer dat er na de oorlog geen analyse verscheen waarin werd aangegeven welke rol dit boek heeft gespeeld in de naoorlogse ‘behandeling’ van Duitsland.Win een Jeeptour! (Redactie Nieuwsbrief)
Met een originele Willys MB jeep de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in het Peel- en Maasgebied beleven. Sinds april wordt die mogelijkheid in Noord-Limburg aangeboden onder de naam “Jeeptour”. Een unieke toeristische attractie met als doel de herinnering aan diverse lokale oorlogsgebeurtenissen, zichtbaar of niet in het landschap, op een persoonlijke manier levend te houden.


STIWOT mag namens “Jeeptour” een gratis rit voor twee personen weggeven. Om daarop kans te maken, hoeft u enkel vier quizvragen op Go2War2.nl correct te beantwoorden. U maakt dan tevens kans op de tweede prijs: de 10-dvdbox van de miniserie “Band of Brothers”. Breng dus gauw een bezoek aan Go2War2.nl en doe mee aan de quiz! U kunt nog deelnemen tot en met 5 mei.

Voor meer informatie over “Jeeptour”, zoals route-informatie, tijden, data en kosten, kunt u een bezoek brengen aan www.jeeptour.nl.

 Medewerker onder de loep (Redactie Nieuwsbrief)

Naam: Auke de Vlieger
E-mailadres: auke@go2war2.nl

Hoe ben je bij STIWOT terechtgekomen?

Ergens eind 2004 kwam ik via Google op het STIWOT-Forum terecht. Na een poosje te hebben meegelezen heb ik me er geregistreerd. In februari 2005 heb ik een e-mailtje naar Go2War2.nl gestuurd omdat het mij leuk leek voor deze site een artikel te schrijven over de slag om Stalingrad. Ik ben toen, in overleg met Kevin, eerst begonnen met een paar kleinere artikelen en ben sindsdien blijven plakken. Het was toen pas dat ik ontdekte dat het forum en Go2War2.nl een connectie hadden...

Wat doe je zoal voor STIWOT?
Ik ben auteur en redacteur voor Go2War2.nl, global moderator op het forum, medewerker van WW2Awards.com en ik ben quizmaster en medesamensteller van de viermaandelijkse Go2War2.nl-quiz.

Hoe lang werk je al voor STIWOT?
Sinds februari 2005.

Hoeveel tijd ben je per week kwijt aan STIWOT?
Dat varieert nogal, van een paar uur in drukke weken tot heel wat uurtjes als ik veel vrije tijd heb en enthousiast aan een artikel werk ofzo...

Wat is het leukste dat je tot nu toe met STIWOT hebt meegemaakt?
De meeting in Overloon ter ere van de vijfde verjaardag van STIWOT. Leuk om met een aantal nieuwe mensen in contact te zijn gekomen, en ook inhoudelijk was de dag erg interessant gevuld.

Met welke STIWOT medewerkers heb je het meeste contact?
Met Kevin toch wel het meest.

Wat doe je naast STIWOT op WO2 gebied?
Ik heb een eigen site over de slag om Stalingrad, www.stalingradbattle.nl, waar ik veel over lees en onderzoek naar doe. Daarnaast verzamel ik militaria, voornamelijk militaire onderscheidingen uit de Sovjet-Unie uit WOII. Ik heb ook een paar onderscheidingen die zijn verleend voor acties tijdens de slag om Stalingrad, waardoor dat weer precies op m’n Stalingrad-interesse aansluit.

Wat doe je naast STIWOT op persoonlijk gebied (werk/studie)?
Ik studeer momenteel full-time Facility Management aan Saxion Hogescholen Deventer en ga volgend jaar Slavische Talen en Culturen studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder ben ik bassist, penningmeester en webmaster van de plaatselijke fanfare waar ik ook veel tijd in steek.

Welk aspect van WO2 interesseert je het meest?
De strijd aan het Oostfront tussen de asmogendheden en de Sovjet-Unie, met nog extra interesse in de slag om Stalingrad, en dan voornamelijk de Sovjetzijde van het verhaal. Verder zijn er nog diverse andere aspecten van WOII die me boeien, zoals de aanslag op Hitler van 20 juli 1944 en de Duitse Kriegsmarine.

Wat vind je omgeving van je hobby?
De meeste mensen vinden het erg interessant en kunnen goed begrijpen dat het me boeit.

Wat is je favoriete internet site (gelieve geen STIWOT site te noemen)?
Ik heb niet echt een favoriet, maar ik bezoek regelmatig http://www.rkka.ru, een Russischtalige site boordevol informatie over het Rode Leger in WOII, en http://mondvor.narod.ru, een zeer uitgebreide Russischtalige site over Sovjetonderscheidingen.

Op welke dag in de week is het even geen wo2?
Ik ben eigenlijk iedere dag wel bezig met WOII.

Wat zou je nog een keer willen bezoeken/zien of meemaken?
Volgograd (het voormalige Stalingrad). Ik ben er helaas nog nooit geweest, maar daar komt in de zomervakantie verandering in. Ook lijkt het me leuk in de toekomst een keer met STIWOT hierheen te gaan.

Wil je nog wat kwijt?
Ik ben nu ruim drie jaar STIWOT’ter en vind het leuk om te zien hoe de STIWOT-websites in deze periode kwalitatief gegroeid zijn en dat nog steeds blijven doen en ook hoe de stichting zelf steeds meer toegewijde medewerkers krijgt. Laten we zo doorgaan!

 Speciale intekenprijs voor Raul Hilbergs standaardwerk (Redactie Go2War2.nl)
Op 28 april verschijnt “De vernietiging van de Europese Joden”, het lang verwachte 3-delige standaardwerk over de Holocaust van professor Raul Hilberg. Zijn werk verscheen voor het eerst in 1962, maar was tot dusver niet in het Nederlands vertaald. Uitgeverij Verbum heeft daar verandering in gebracht en brengt het belangrijke werk deze maand in een box uit.

In ruim 45 jaar is Raul Hilberg uitgegroeid van grondlegger en pionier van het onderzoek naar de Jodenvervolging tot hoogste autoriteit op het gebied van onderzoek naar de Shoah. Zijn hele werkzame leven wijdde hij aan wetenschappelijk onderzoek van de Holocaust. Tot aan zijn dood in augustus 2007 heeft Hilberg zijn monumentale studie bijgewerkt en uitgebreid. De Nederlandse uitgave is daarmee de meest complete versie van zijn onvolprezen werk. Het is geen boek over de slachtoffers, maar een studie van de daders. Hilberg concentreerde zich op de Duitse politieke en de administratieve systemen. Het lijden van de Joden speelde in zijn werk geen grote rol.

Omdat het werk zo bijzonder is, wil uitgeverij Verbum een breed publieke ermee kennis laten maken. Daarom geldt van 28 april tot 1 juni een speciale intekenprijs van € 49,-. Vanaf 1 juni a.s. geldt de gewone winkelprijs van € 69,50 per box. Bestellen kan vanaf de verschijningsdatum op www.verbum.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de uitgeverij en de overige boeken uit de Holocaust Bibliotheek.

 Voorpublicatie ooggetuigenverslag T.C. Gibbs (Redactie Go2War2.nl)

Binnenkort kunt u op Go2War2.nl de memoires van Staff Sergeant T.C. Gibbs lezen. Hij was in dienst van de Amerikaanse luchtmacht en volbracht als boordschutter in een bommenwerper meerdere missies boven Europa, totdat zijn vliegtuig in Zeeland neerstortte en hij krijgsgevangen werd genomen. Bezoekers van de STIWOT-meeting van november 2007 hadden al de kans de luchtmachtveteraan te ontmoeten en naar zijn verhaal te luisteren. Hieronder een kort fragment uit zijn verslag dat spoedig gepubliceerd zal worden op Go2War2.nl.


“Onze vlucht ging als gebruikelijk van start: verzamelen boven Engeland, dan over de Zuiderzee naar het IP (initial point) [begin van de aanloop naar de bombardeer-duikvlucht, red.] door zwaar afweergeschut heen, alles eruit, en als de bliksem leeg terug naar huis. Goed plan, behalve een kleinigheidje: een motor die uitviel. Joe en Glenn slaagden er niet in de draaiende propeller in de vaanstand te zetten waardoor we onze hoogte en snelheid niet konden handhaven. Daarom moesten we de formatie verlaten en de hulp inroepen van één van onze kleine vrienden. (Een eenzame bommenwerper, dat was waar de Duitsers gek op waren). Het squadron werd op de hoogte gesteld van onze precaire situatie. Aangezien we de tweede plaats hadden aangewezen gekregen in het squadron, werd die onmiddellijk ingenomen door de volgende kist. We moesten omdraaien om zo snel mogelijk bij de kust te geraken en boven geallieerd terrein te komen. Het vliegtuig dat onze plek in de formatie had ingenomen, werd daarop in het bommenruim geraakt en explodeerde. Later zou ik 3 man uit deze kist ontmoeten toen ze krijgsgevangen waren gemaakt. Ik vroeg hen hoe ze het hadden gepresteerd om aan deze explosie levend te ontkomen en hun antwoord was dat ze uit het vliegtuig waren geblazen. Eén van de kerels zei dat hij pas bijkwam toen hij onder zijn geopende parachute naar de aarde toe zeilde. Veel vergelijkbare en vreemde geschiedenissen kwamen aan het licht na de oorlog.

Op onze desperate vlucht naar de kust en naar vriendschappelijke troepen wierpen we onze bommen af, ergens, geen idee waarop of waar, smeten alle wapens weg, alles wat het vliegtuig maar lichter zou kunnen maken. We verloren voortdurend hoogte. Toen hield een tweede motor ermee op. De situatie verslechterde van behoorlijk serieus naar verdomd ernstig. We kwamen aan bij de kustlijn van de Noordzee en iedereen was zich ervan bewust dat er geen sprake van kon zijn om de zee over te steken op twee motoren. Daarom koersten we langs de kustlijn op zoek naar de geallieerde linies. Tegen deze tijd vlogen we half zijwaarts en verloren snelheid in een beangstigend tempo. En dat met alles en iedereen in de hele wereld die ons onder vuur nam. Daarna ging het van slecht naar slechter en een derde motor werd geraakt of was het gewoon beu. Het bestaat gewoonweg niet dat een B-24 het op één motor kan uithouden. Joe sloeg op de “springknop” [verlaat het vliegtuig, red.] en tegen deze tijd hadden Dusty en Johnny zich naar de middensectie begeven, ik bevond me daar al geruime tijd. Toen Joe de knop in drukte keek ik neer op Schouwen Duiveland. Het leek wel een postzegel. Ik keek Dusty aan en zei: “Maakt hij een grap?” Ik herinner me die vraag alsof ik me dat gisteren nog afvroeg. Dusty had maar één commentaar: “Absoluut niet Gibbs, als de donder eruit!” Toen ik dat hoorde, liet ik me door het ontsnappingsluik in het midden van de romp vallen, terwijl ik rustig tot tien telde voordat ik aan mijn parachutering trok (we hadden nog nooit een oefensprong gemaakt, maar men had ons verteld tot tien te tellen voordat je aan die ring trok). Ik deed het op de korte manier: 1-2-6-10! De parachute ging open (ik sprak een dankbaar schietgebedje uit voor degene die hem had ingepakt). Terwijl ik naar de grond zweefde, zag ik parachutes overal om me heen, maar kon er maar acht tellen, mezelf niet meegerekend. Wie was er nog niet uit? Onze B-24 leek naar beneden af te glijden toen het toestel plotseling weer optrok en tot mijn grote schrik recht op mij afkwam. Plotseling, ik was er vrijwel zeker van dat hij tegen mij zou aanvliegen, zwenkte de kist om recht in een open veld neer te komen waar hij in stukken uit elkaar brak en in brand vloog.”

 

 

STIWOT Nieuwsbrief
8e jaargang, 4e editie
  april 2008
 
 
De schrijvers in deze Nieuwsbrief zijn onafhankelijk en niet gebonden aan enig politiek denkbeeld of groepering. Grote interesse in de Tweede Wereldoorlog en de behoefte om er iets mee te doen hebben geresulteerd in dit continue project op vrijwillige basis.

Indien u ideeën, vragen of opmerkingen heeft verzoeken wij u om contact op te nemen met STIWOT.